فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، پاییز 1389)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، پاییز 1389)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/05/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • حسین عشاقی صفحه 11
    یکی از پایه های حکمت متعالیه صدرایی مسئله «تشکیک وجود» است که بنابر آن،«حقیقت وجود» حقیقتی یک گونه و واقعیتی یگانه می باشد که مراتب متفاوتی دارد؛ به گونه ای که مابه الامتیاز در آنها، عین مابه الاشتراک است. به نظر ما، این دیدگاه گرچه نسبت به دیدگاه مشاییان از امتیازاتی برخوردار است، اما هم اصل مدعا و هم ادله آن کاستی های فراوانی دارد که پذیرش آن را ناممکن می سازد. در مقاله حاضر، به شش مورد از کاستی های مربوط به اصل مدعا پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تشکیک وجود، حقیقت وجود، مابه الامتیاز، مابه الاشتراک، تشکیک خاصی، حکمت متعالیه، مراتب وجود، شئون وجود، اصالت وجود
  • احسان ترکاشوند، اکبر میرسپاه صفحه 25
    علامه طباطبائی گاه باید و نباید را از اموری اعتباری می داند که انسان آن را بین خود و فعلش جعل می کند تا فعل ضرورت یابد. درباره معنای حسن و قبح هم ایشان دو نظر دارد: 1) حسن و قبح را امری اعتباری، و عبارت از ملایمت و منافرت با طبع انسان دانسته است، و از آنجا که انسان ها در طبع با هم متفاوت اند، حسن و قبح را از امور نسبی شمرده است؛ 2) حسن و قبح را عبارت از ملایمت و منافرت فعل با غایت مطلوب دانسته است. معنای دوم علامه از حسن و قبح ما را به این نکته رهنمون می سازد که ایشان حسن و قبح را در این معنا معقول ثانی فلسفی می داند؛ اگرچه به آن تصریح نمی کند. مهم تفکیک این دو معنا از یکدیگر است، کاری که هیچ کدام از شارحان علامه به آن نپرداخته اند. نگارنده در این مقاله کوشیده است با نگاهی تطبیقی به رساله اعتباریات و مباحث تفسیر المیزان دیدگاه علامه را واکاوی، و تفاوت نظریه او را از دیدگاه نسبی گرایان و شکاکان آشکار کند.
    کلیدواژگان: اعتباریات، حسن، قبح، باید، نباید، علامه طباطبایی، المیزان
  • منیره سیدمظهری صفحه 55
    مورخان فلسفه و نیز اهل کلام و بسیاری از حکما، یکی از اهداف و ارکان نظریه فیض را «تبیینوساطت بین خداوند و خلق او و نیز توضیح نحوه برآمدن کثرت از وحدت» ذکر کرده اند. در میانفلاسفه اسلامی، فارابی و ابن سینا نخستین کسانی بودند که در این باره به نظریه پردازی پرداختند.پس از ایشان، سهروردی با این اعتقاد که نظریه حکمای مشایی وافی به مقصود نیست، ضمن اخذساختار اصلی نظریه صدور ابن سینا، با قرار دادن آن بر مبنایی دیگر و وارد کردن آموزه های جدید،به طرح نوینی از نظریه صدور دست یافت که قرن ها پس از او مورد توجه صدرالمتالهین قرار گرفت.نویسنده در این مقاله سعی می کند نشان دهد که ملاصدرا در تدوین نظریه خویش درباره نظام فیض،حداقل از چهار جهت از مکتب اشراقی تاثیر پذیرفته است: 1) توجه به جهات و حیثیات عینی درپیدایش کثیر از واحد؛ 2) عدم پذیرش انحصار عقول به ده عقل؛ 3) پذیرش عقول عرضی علاوه برعقول طولی؛ 4) استفاده از قاعده امکان اشرف برای تبیین نظام فیض.
    کلیدواژگان: حکمت اشراق، ملاصدرا، فیض، عقول طولی و عرضی، قاعده امکان اشرف، نورالانوار
  • مهدی برهان مهریزی، مجتبی مصباح صفحه 83
    معرفت شناسان مسلمان سه دیدگاه درباره «حکایت» مطرح کرده اند. دیدگاه مشهور این است که «حکایت» ذاتی باب برهان برای صور ذهنی است و این صور بالفعل ماورای خود را نشان می دهند. استاد فیاضی «حکایت» را ذاتی باب ایساغوجی برای علم حصولی می داند و بر این باور است که حاکی «نفس فاعل شناسا» به شمار می رود و صور ذهنی، وجودهای ذهنی محکی می باشند. استاد مصباح اعتقاد دارند که «حکایت» انتقال ذهن به طور طبیعی از صور ذهنی به محکی است که در برخی مراتب، حکایت صور ذهنی شانی و بالقوه است و تنها در مرتبه تصدیق صادق است که «حکایت» به فعلیت می رسد.
    عمده اختلافی که بین این سه دیدگاه وجود دارد به نوع تحلیل بازمی گردد. در این نوشتار، با تحلیلی که از «حکایت» ارائه شده است، به نقد دیدگاه مشهور و استاد فیاضی پرداخته، و از برخی نقدهای بنایی، همچون غفلت از نقش توجه فاعل شناسا در فرایند حکایت، سخن گفته ایم.
    کلیدواژگان: حکایت ذاتی، حکایت شانی، تحلیل عرفی، تحلیل فلسفی، توجه، فاعل شناسا، مراتب علم
  • احمد بهشتی، محمدحسن یعقوبیان صفحه 107
    ملاصدرا به عنوان متفکری جامع نگر، رویکردهای فلسفی، عرفانی، و کلامی گوناگونی را در باب چیستی وحی بررسی کرده و کوشیده است تا عناصر مختلف اندیشه متفکران پیش از خود را در نگاه معرفتی اش هضم کند. از این رو، در آثار گوناگون صدرالمتالهین، سه رویکرد قابل مشاهده است که وی برای وحدت بخشی و جامعیت، به سمت حل تعارضات این رویکردها حرکت می کند.
    نویسندگان در این مقاله تلاش می کنند نشان دهند که ملاصدرا رویکردهای مختلف و مبانی متنوع را در هندسه حکمت متعالیه به یکدیگر می پیوند تا مشخص شود که رابطه وحیانی و حقیقت وحی، به جای آنکه حقیقتی ماهوی باشد، حقیقتی وجودی است. و به تبع، وجودی بودن است که در مراتب مختلف هستی قابل تشکیک است و در بستر مراتب هستی، از قرآن امری تا فرقان خلقی، سیالیت و تدرج دارد. این وحی شناسی قرآن شناسی خاصی را برای ملاصدرا به ارمغان می آورد که رنگ وبوی وجودی دارد. توجه به مراتب و ابعاد مختلف حقیقت وحی، نظرگاه او را از فروکاهش گرایی به یکی از ساحت های معرفتی وحی نظیر کلام لفظی، معرفت عقلانی، و... مصون می دارد.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، وحی، حقیقت وحی، ملاصدرا، وجود تشکیکی وحی، قرآن شناسی
  • حسن دانایی فرد، حسین بابایی مجرد * صفحه 133

    در قاموس فلسفه علم، فرایند توسعه دانش بر سه رویکرد استقرایی، ابطال گرایانه و پارادایماتیک بنا شده است. گرچه هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی هرکدام از این رویکردها با هم متفاوت اند، ولی نسبی گرایی و قائل بودن به عدم دست یابی به معرفت کامل و ثابت نسبت به حقیقت رگه مشترک هر سه است. نگارندگان نوشتار حاضر قصد دارند تا ضمن معرفی اجمالی رویکردهای سه گانه بالا و تبیین هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی آنها، معرفی مستوفایی از رویکرد اسلامی نسبت به توسعه علم ارائه دهند. رویکرد مختار در این مقاله اجتهاد متوسط می باشد که علل چهارگانه فاعلی، مادی، صوری و غایی را مطمح نظر قرار می دهد و خروجی آن مفید علم و اطمینان عقلایی و بالتبع حجت شرعی است. در این رویکرد، دست یابی به حقیقت در پرتو رجوع به عقل مبرهن و نقل دارای حجیت میسور است، حقیقت نسبی تلقی نمی شود، و مبانی و اصول در بستر زمان و مکان متغیر نمی باشند. همچنین، مبنای این رویکرد جهان بینی الهی است و تعامل علم و فلسفه در آن ابزاری در جهت رفع عیبناکی علوم روز شمرده می شود.

    کلیدواژگان: نسبی گرایی، مطلق اندیشی، روش شناسی، اجتهاد متوسط، نظریه پردازی، تولید علم، منابع نقلی و عقلی، حجیت شرعی، علوم انسانی، اسلام
  • محمد جعفری صفحه 165
    بررسی نظرگاه کانت درباره چیستی صدق، به لحاظ تاثیرگذاری این اندیشمند در تحول های مربوط به مباحث معرفت شناسی در سه قرن اخیر، از اهمیتی بسزا برخوردار است. کانت کتاب نقادی عقل محض را در پاسخ به چگونگی نسبت میان اندیشنده و ابژه (متعلق شناخت) به رشته تحریر درآورد.
    تنها نظریه رسمی پیش از کانت در مورد ماهیت صدق، «نظریه مطابقت» بوده است و لذا هم عقل گرایان و هم تجربه گرایان، با وجود اختلاف فکری، بر تمایز میان ذهن و عین تاکید داشتند. اما در این میان، بارکلی نحله ای دیگر را پایه گذاری کرد و با طرح وحدت ذهن و عین، از مرز رئالیسم گذشت و به ایده آلیسم روی آورد. کانت در مواجهه با این بحث، موضع روشنی نداشته، و در تمهیدات تمایز میان نومن و فنومن را پذیرفته است. او در نقد عقل محض، نومن را به عنوان ساحتی مستقل از ذهن به رسمیت نمی شناسد و از فاصله خود با ایده آلیسم می کاهد. البته، این اضطراب معرفتی، تفاوتی در نظریه صدق کانت ایجاد نمی کند؛ زیرا در هر صورت، او بر عدم علم به نومن، و تقدم معرفت شناختی سوژه بر ابژه تاکید دارد. با این توصیف، کانت معتقد به نظریه مطابقت نبوده و طرفدار و پایه گذار نظریه انسجام گروی محسوب می شود. در این مقاله، ابعاد و زوایای دیدگاه کانت را بررسی و مولفه های آن را نقد خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: نظریه مطابقت، انسجام گروی، کانت، ابژه، سوژه، رئالیسم، ایده آلیسم
|
  • Hosein Oshshāqi Page 11
    Gradation in existence is one of the pillars of Mullā Sadrā’s Transcendental Philosophy. According to this principle, the essence of existence is a unique and united reality with different levels and stages, in which what makes them different is no different from what is in common between them. The author in this article tries to show that this theory, despite its privileges over the Peripatetic theory, suffers from weakness in its basic idea as well as shortcomings in its proofs. He discusses six issues that he considers to be weak points in the basic idea of this theory which make it unacceptable.
  • Ehsān Torkāshvand, Akbar MĪrsepāh Page 25
    Allamah Tabataba’i considers ethical imperatives as conventionals which are human constructs for making an action obligatory. As for ethical evaluative concepts such as good and bad, he has two ideas, suggested in his different works: A) good and bad are conventional concepts conveying the appropriateness of an action with one’s temper or otherwise. Since people’s tempers differ, good and bad also can differ from one person to another. B) Good and bad shows the congruence or incongruence of an action with favorable end.The authors in this article suggest that the second meaning shows that Allamah considers the concepts of good and bad to be secondary intelligibles, although he has not made it explicit. They think that it is important to draw the line between the two meanings in Allamah; a point which is ignored by others. The authors try to do this by juxtaposing Allamah’s ideas from his treatise on conventionals and those in his Qur’anic exegesis, Al-Mizān to show the difference between his view and that of relativists and agnosticists.
  • Mullā Sadra, Monireh Sayed-MaẒhari Page 55
    Historians of philosophy, theologians, and many sages have pointed out that one of the objectives of the theory of emanation is to explain the relation between God and the creatures, and the process of the emanation of multitude from unity. From among Muslim philosophers it was Farabi, and then Ibn Sina, who first theorized about this issue. Sohrawardi criticized the peripatetic approach, and came up with a new model of the theory of emanation in which he accepted the core structure of Ibn Sina’s theory while adding new elements and basing it on a different footings. This new plan has influenced Mulla Sadra.The author in this article tries to show that Mulla Sadra has been influenced by the Illumationist theory of emanation in at least four areas: a) taking objective aspects into consideration in explaining the emanation of multiplicity from unity; b) rejecting the delimitation of intellects in ten; c) accepting latitudinal intellects; d) employing the principle of the possibility of the nobler in explaining the emanation system.
  • Mahdi Borhān Mehrizi, Mojtabā MeṢbāh Page 83
    Muslim epistemologists have suggested three theories about the problem of “designation”. Most of them think of designation as being in actu and “intrinsic” (pertaining to demonstration) to mental forms. But professor Fayyāḍi believes that designation is “essential” (pertaining to Isagogue) to knowledge by representation. He thinks of the nafs of the knowing subject as the real designator, and of mental forms as the mental existence of the ones which are designated. On the other hand, professor Mesbah believes that the process of designation is an innate process in which human mind relates mental forms to their designated entities. He considers the act of designation in potentia, the actuality of which depends on true affirmation.In this article, the authors argue that the difference between the three ideas stems from their different analysis of “designation”. So they try to put forward an analysis of designation to criticize the common view as well as that of professor Fayyāḍi. They also refer to the negligence of these views of the role of the knowing subject’s intention in the process of designation.
  • Ahmad Beheshti Page 107
    Mulla Sadra as a comprehensive thinker, reviews various philosophical, theological, and mystical approaches to the problem of revelation and its essence, and tries to assimilate all the different elements in his predecessors’ interpretations into his own epistemological view in this regard. This is why one encounters three approaches in Sadr al-Muta’allihin’s various works that he works toward their unification and solving their inconsistencies.The authors in this article try to show that Mullah Sadra connects different approaches with diverse foundations into the geometry of his Transcendental Philosophy in order to argue for the idea that the essence of revelation is an existential fact, rather than a quiddity. As a result, it has a gradational character which begins with the Imperative Qur’an (Qur’an Amri) and ends with the Created Furqān (Furqān Khalqi). Such an understanding of revelation brings with it a special understanding of the Qur’an with an existential flavor. His attention to diverse levels and dimensions of revelation has prevented him from falling prey to reductionism by reducing revelation to one of its features, such as its verbal discourse or rational understanding.
  • Hassan Dānā'I Fard, Hossein Bābā'I Mojarrad Page 133

    In the field of the philosophy of science, the process of knowledge development is based on three approaches, i.e. inductive, falsificationist, and paradigmatic. Despite their differences in their ontology, epistemology, and methodology, they all share in their relativistic approach to human understanding and knowledge. The authors in this article begin with introducing the three aforementioned approaches and their foundations. Then they turn to an Islamic approach towards the development of knowledge. The authors suggest a methodology they call “intermediate ijtihād” in which all four causes (efficient, material, formal, and final causes) are taken into account, and therefore culminate in rational certainty and religious authority. In this approach, the acquaintance with reality is possible through reason and authentic religious narratives, reality is not considered relative, and the basic principles of understanding will not change during time and in different places. It is also based on Divine worldview, and a cooperation of philosophy and science serves as an instrument, compensating for the shortcomings of modern sciences.

  • Mohammad Jafari Page 165
    Kant’s theory of truth is of great import because of his influence on the developments in the field of theory of knowledge in the last three centuries. He wrote his Critique of Pure Reason to answer the question of the relation between the object and the subject of knowledge. The correspondence theory was the single official theory about the nature of truth before Kant. That is why both rationalists and empiricists –despite their main differences— shared the idea of subject-object dualism. Barkley was an exception who walked over the boundaries of realism into the realm of idealism. Kant has no firm position in this regard. In his Prolegomena, he accepts noumena-phenomena dualism, while in his Critique of Pure Reason, he does not acknowledge an independent status for phenomena in the mind. However, he insists on the lack of knowledge of noumena and on epistemic priority of subject over object. In this way, Kant does not believe in the correspondence theory of truth, and is considered the founder of the coherence theory of truth. The author in this article tries to shed light of different aspects of Kant’s theory of truth and to criticize its claim as well as Kant’s arguments for it.
  • Abstracts
    Page 4