فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، تابستان 1390)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 7
  • یارعلی کردفیروزجایی صفحه 11
    در تاریخ فلسفه، درباره حقیقت نفس و چگونگی حدوث آن، دو گروه به طرح دیدگاه پرداخته اند: 1) مشاییان؛ 2) صدراییان. مشاییان «نفس» را روحانیه الحدوث و روحانیه البقاء می دانند، اما صدراییان آن را جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء می پندارند. تصور می شود فارابی نیز که یکی از مشاییان به حساب می آید، همین قول را پذیرفته است؛ ولی در حقیقت، این طور نیست و او را باید قائل به حدوث جسمانی نفس دانست. فارابی بر آن است که انسان یکی از اجسام، و مرکب از ماده و صورت است. از نظر او، نفس انسان در ابتدای تکون در ماده حادث می شود و تا زمانی که به مرتبه تعقل نرسد، همچنان مادی و جسمانی است. آن عده از انسان ها که به درک معقولات، و مرتبه تجرد می رسند، و دارای نفس غیرمادی اند، به عقول فناناپذیر می مانند؛ اما سایر نفوس نظیر بقیه صورت های هیولانی، با فروپاشی ماده و بدن، فاسد می شوند و سرانجام همچون جانوران نابود می گردند (از این رو، پس از مرگ، زنده نیستند و بهشت و جهنم ندارند.)
    کلیدواژگان: فارابی، نفس، حدوث جسمانی نفس، بقای روحانی نفس
  • مصطفی مومنی، احمد بهشتی صفحه 27
    قاضی سعید که از حکمای بعد از ملاصدراست، در مباحث فلسفی، نظریاتی دارد که با آرای ملاصدرا و ابن سینا معارض است. در موضوع ادراک، او نظر صدراییان و مشاییان را باطل دانسته و گفته که ادراک نه حصولی است و نه حضوری (به معنای مشهور)؛ وی معنای جدیدی از «حضور» ارائه می دهد، بدون اینکه مراد خود را توضیح دهد. وی همچنین در باب حدوث نفس بر مسلک ابن سینا (روحانیه الحدوث بودن نفس) رفته، و در مسئله معاد، با قول ابن سینا و ملاصدرا مخالفت ورزیده و به زعم خود قول دیگری ارائه کرده است.
    در نوشتار حاضر، این سه مسئله را از دیدگاه قاضی سعید بررسی کرده و نشان داده ایم که در همه این مسائل، نظر وی مبتنی بر حرکت جوهری و به تبع آن اصالت وجود بوده است. وی اتحاد عاقل با معقول و حاس با محسوس را قبول دارد، در حالی که حرکت جوهری را قبول ندارد. او همچنین، با صراحت، قول به اصالت وجود را باطل دانسته و بر اصالت ماهیت رفته است. لذا، تناقضات زیادی در نظریات وی به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: قاضی سعید قمی، ادراک و ابصار، معاد، حدوث نفس، نفس شناسی، علم حضوری
  • نادیا مفتونی صفحه 55
    فارابی اگرچه به نحو مدون و معنون وارد مسئله نقد خیال نشده است، اما با عرضه این مسئله بر آثار وی می توان به نتایجی دست یافت. مسئله نقد خیال متعلق به گستره فلسفه هنر می باشد و این گونه طراحی مسئله و تلاش برای حل آن، گامی در جهت توسعه فلسفه هنر اسلامی یا فلسفه هنر حکمای مسلمان است و از اهمیت راهبردی در تحلیل و نقد آثار هنری برخوردار می باشد. فارابی در نقد خیال با ملاک های صدق و کذب، زیبایی و زشتی، و خوبی و بدی دارای دیدگاه است و سرانجام همه این ملاک ها را در ترازوی سعادت ارزیابی می کند. البته مفهوم صدق و کذب معطوف به صور خیال با صدق و کذب ناظر به قضیه و خبر تفاوت اساسی دارد. داور و حکم کننده در مقام سنجش خیال با ملاک های زیبایی و سعادت، تنها قوه ناطقه است و قوای خیالی صلاحیت این داوری را ندارند.
    کلیدواژگان: صور خیال، صدق و کذب، زیبایی و زشتی، خوبی و بدی، سعادت، فلسفه هنر
  • حسن معلمی صفحه 75
    برای طبقه بندی علوم، معیارها و ضوابطی وجود دارد که یکی از آنها، در باب رابطه موضوع علم و محمول مسائل علم است که با عنوان «عرض ذاتی» شناخته می شود. در تعریف «عرض ذاتی»، و معیار آن، دیدگاه های مختلفی بیان شده که از میان آنها، تفسیر عرض ذاتی به «محمولاتی که اسناد آنها به موضوع علم یا موضوع مسائل علم اسناد حقیقی باشد» بهترین دیدگاه است. مقاله حاضر، با پذیرش این دیدگاه، دیدگاه های دیگر را نیز نقد و بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: عوارض، عوارض ذاتی، موضوع، مسائل علم
  • رضا اکبریان، محمد مهدی کمالی صفحه 101
    کیفیت علم خداوند به اشیا (پیش و پس از ایجاد)، همواره، یکی از مسائل مهم فلسفه اسلامی بوده که دو نظریه ابن سینا و ملاصدرا درباره آن از اهمیت بیشتری برخوردار است. ابن سینا با توجه به نظام فلسفی خود، علم باری تعالی را از طریق صور ارتسامی طرح ریزی می کند؛ ولی ملاصدرا با استفاده از قاعده «بسیط الحقیقه»، و بنابر مبانی بدیع حکمت متعالیه (به ویژه اصالت وجود)، نظریه «علم اجمالی در عین کشف تفصیلی» را مطرح می سازد.
    نگارش مقاله حاضر، نخست با هدف تبیین و تحلیل معناشناختی نظریه ملاصدرا انجام می گیرد. سپس، به بررسی مبانی و اصولی خواهیم پرداخت که ملاصدرا را به نظریه خاص خود رهنمون ساخته است. در نهایت، بررسی خواهیم کرد که: آیا سخن ملاصدرا آخرین نظریه در این مسئله است یا اینکه می توان با نقد و تحلیل آن به نظریه دیگری رسید؟ به همین مناسبت، نظریه علامه طباطبائی را مطرح کرده و مقایسه ای اجمالی بین آن و نظریه ملاصدرا ارائه داده ایم.
    کلیدواژگان: علم خدا، صور مرتسمه، بسیط الحقیقه، علم اجمالی، کشف تفصیلی، واقعیت مطلق و مقید، اطلاق ذاتی، ملاصدرا، علامه طباطبائی، ابن سینا
  • مریم خوشدل روحانی صفحه 137
    همواره، یکی از اصلی ترین مسائل فلسفه و کلام بحث «پیدایش عالم» بوده است که در ادوار مختلف تاریخی، اندیشمندان مواجهه گوناگونی با آن داشته اند.
    علامه دوانی به عنوان یکی از نمایندگان مکتب فلسفی شیراز (در قرن های نهم و دهم)، با اعتقاد به اصالت ماهیت و طرح نظریه «ذوق تاله»، به طرح حدوث دهری عالم پرداخت که نظریه ای خاص در باب آفرینش عالم است. تلقی وی درباره حدوث دهری تفاوت مهمی با متکلمان و فلاسفه دارد. از نظر وی، «عالم دهر» جهانی لایتغیر و محیط بر عالم زمان است که موجودات آن فاقد زمان، سیلان، و مقدار می باشند. ملاصدرا (نماینده برجسته مکتب اصفهان)، با اعتقاد به اصالت وجود و طرح حدوث تدریجی زمانی، به تلقی جدیدی در مورد حدوث عالم دست می یابد. تفسیر وی از حدوث ذاتی نیز با توجه به نظریه فقر وجودی «امکان فقری»، متفاوت با نظر سایر فلاسفه است. حاج ملاهادی سبزواری (فیلسوف مکتب خراسان)، با رویکردی کاملا عرفانی، نظریه حدوث اسمی را مطرح نموده است. این مقاله نقش اصالت وجود یا ماهیت را در شکل گیری نظریه «حدوث» نزد حکمای یادشده بررسی می کند.
    کلیدواژگان: حادث، حدوث عالم، حدوث زمانی، حدوث دهری، حدوث ذاتی، حدوث اسمی، ماهیت، وجود، ملاصدرا، جلال الدین دوانی، ملاهادی سبزواری
  • عبدالعلی شکر، صدیقه میرزایی صفحه 167
    کلمه «جعل» معانی گوناگونی دارد. افاده اصل واقعیت در معنای جعل مورد اتفاق حکمای مسلمان است؛ اما مصداق اصل واقعیت، یعنی وجود، ماهیت یا صیرورت، محل نزاع می باشد. متاخران در تبیین نظر حکمای مشایی و اشراقی نیز وحدت نظر ندارند. عده ای صیرورت را، و گروهی ماهیت را متعلق جعل در اندیشه متقدمان مسلمان دانسته اند. برخی نیز بر این باورند که از آثار این بزرگان، بوی مجعولیت وجود به مشام می رسد. در حکمت متعالیه، بر پایه اصالت وجود و تقسیم دوضلعی آن به رابط و مستقل، ملاک مجعولیت رابط بودن است؛ از این طریق، مجعولیت ماهیت و اتصاف منتفی می گردد. نظر نهایی صدرایی در تحلیل رابطه علی و معلولی به اینجا می رسد که تنها یک وجود حقیقی و نفسی محقق است که آن ذات خداوند می باشد، و ماسوا تجلیات و شئونات او هستند. در این صورت، مجعولیت نیز مصداقی نخواهد داشت. وجود حقیقی خداست که فوق جعل است و بقیه، وجود حقیقی نداشته و دون جعل اند.
    کلیدواژگان: جعل، مجعول بالذات، وجود رابط، ماهیت، صیرورت
  • صفحه 192
|
  • Yār-Ali Kord FĪrŪzjā'I Page 11
    There are two major theories, in the Islamic philosophy, regarding the reality of the soul and its origination. On the one hand, the Peripatetics believe in its incorporeal origination and survival, while the Sadraians consider it as being corporeal in its origination, and incorporeal in its survival. Normally, people think of Farabi, as a Peripatetic, to belong in the first camp, but it is not true. The authors of is article tries to show that Farabi considers human being as one of the bodies, comprised of matter and form. It remains corporeal before reaching the state of intellect. Only those who can comprehend rational concepts and intelligibles, attain immateriality and posses incorporeal souls. They resemble immortal intellects. Other souls, however, will perish with the corruption of their bodies and annihilate like other animals (and therefore, have no heaven or hell).
  • MuṢṬafā Momeni, Ahmad Beheshti Page 27
    Qāḍi Sa‘īd, a post-Sadraian philosopher, has developed philosophical ideas opposite to those of Mulla Sadra and Ibn Sina. In the realm of knowledge, he does not consider knowledge to be by representation (huṣūli), nor by presence (huḍūri), rather does he suggest a new meaning for presence without further explaination. In the field of human soul, he follows Ibn Sina in considering its origination to be incorporeal, and on the issue of resurrection, he rejects both Ibn Sina and Mulla Sarda and suggests a new solution.This article reviews the three issues in Qāḍi Sa‘īd’s ideas, and shows some of the antagonisms that exist in his thought. For instance, all his stances on these issues are based on substantial motion and the principality of existence. This is while, he accepts the union of the intellect with the intelligible, and the union of the subject of the perception with its object, and at the same time, he rejects substantial motion. He also bluntly rejects the principality of existence, and accepts the principality of quiddity.
  • Nādiā MaftŪni Page 55
    Although Farabi has not engaged in the issue of the critique of imagination, one can understand his stance by putting such questions to his works. The issue of the critique of imagination belongs to the realm of the philosophy of arts, and it is of strategic import for the development of the philosophy of Islamic arts to design such problems and try to find their solutions through the works of Muslim philosophers. Farabi has theories about evaluating imagination on the basis of truth and falsity, beauty and ugliness, goodness and badness. He eventually appraises them by the criterion of human beatitude (sa‘ādat). The notion of truth and falsehood in imaginal forms differ from those in the realm of propositions. However, the arbitrator who judges about the beauty and truth of an imaginal form is the intellectual faculty, even in the sphere of imagination.
  • Hassan Moallemi Page 75
    There are different criteria and standards for classifying various branches of science. One criterion belongs to the relation between the subject matter of a discipline to the predicate of its problems, which is known as “essential accident”. There are disagreements about the definition and criteria of essential accidents. The author in this article accepts its definition as “predicates whose ascriptions to the subject matter of the discipline or the subject of its problems are real”. He criticizes other ideas on the basis of such approach.
  • RiḌā Akbariān, Mohammad Mahdi Kamāli Page 101
    In the Islamic Philosophical tradition, the two important theories about God’s knowledge of things (before and after creation) are those of Ibn Sina and Mulla Sadra. Ibn Sina, based on his philosophical system, interprets God’s knowledge through representational forms, while Mulla Sadra suggests the theory of “non-detailed knowledge and detailed unveiling” on the basis of the principle of “Simple Reality”, and other foundations of his Hikmat Muta‘āliyah, especillay the principality of existence.This article, first and foremost, wants to explain, and semantically analyze, Mulla Sadra’s theory in this regard. Then it tries to review the foundations and principles that have led him to this stance. And finally, it compares Mulla Sadra’s theory to that of Allamah Tabataba’i in order to show that there is still room for discussion on this important issue.
  • Maryam Khoshdel Rohāni Page 137
    The problem of world’s origination has been a hot issue throughout the history of philosophy and theology, including Islamic philosophy and theology. One of the major factors that led thinkers to take different stances on this question was the debate over the principality of existence/quiddity.This article is an attempt to assess the role of this debate on the issue of the origination of the world in the Islamic milieu. It will study Allamah Davāni, as a representative of Shiraz School in 9th and 10th centuries A.H, who based his theory of “eternal creation” on the principality of quiddity and “theosophical tasting”. According to this theory, the world of eternity (dahr) is changeless and encompasses the temporal world, and therefore, its entities lack time, flux, and quantity. The article will study an opposite theory belonging to Mulla Sadra, as an eminent representative of Isfahan School, who establishes his theory of temporally perpetual creation on the principality of existence. His idea of essential origination is based on “existential poverty” and “contingency by poverty” which is different from other philosophers. And finally, it comes to Sabzevāri, from the School of Khorāsān, who suggests the theory of “nominal origination” with a mystical approach.
  • Abd-Al-Ali Shokr, SedĪgheh MĪrzā'I Page 167
    The term, “ja‘l” (creation) has a number of meanings, but it is consensual among Muslim philosophers that its object is reality itself. But what exactly is reality itself? Is it existence, or quiddity, or becoming which is created? This article examines three major theories in this regard: those of Peripatetics, Ishrāqis, and the Transcendental Philosophy of Mulla Sadra. There is a dispute about the exact ideas of the Peripatetic and the Ishraqi schools; some ascribe to them the idea of the creation of quiddity, while others interpret their theories in a way that the creation of becoming could be understood, and still others believe that they meant existence was the object of creation. Mulla Sadra’s final theory in analyzing the cause-effect relation comes to the point that there is only one real and self-subsistence existence, and it is God’s essence, and others are His self-disclosures. On this basis, there will remain no room for createdness, because God’s existence is real which is beyond creation, and others have no real existence and stop short of creation.