فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، زمستان 1390)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، زمستان 1390)

  • 220 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • محمد سربخشی صفحه 11
    در قلمرو معرفت شناسی، حقیقت داشتن و مطابقت با واقع را ملاک ارزش معرفت شناختی معرفی می کنند. گرچه دیدگاه های دیگری نیز در این باره مطرح اند، آنچه بین فیلسوفان مسلمان به منزله ملاک پذیرفته شده، همین است. دقت در این معنا نشان می دهد این ملاک را تنها درباره علوم حصولی می توان به کار گرفت. از سوی دیگر، علم در معرفت شناسی اسلامی به معنای عامی به کار می رود؛ به گونه ای که علم حضوری را نیز دربر می گیرد. پرسشی که پدید می آید این است: آیا علم حضوری نیز ارزش معرفت شناختی دارد، یا خیر؟ اگر پاسخ این پرسش مثبت باشد، چگونه می توان ملاک مزبور را بر علم حضوری تطبیق کرد؟ در این مقاله کوشیده ایم با ارائه معنایی جدید از ارزش معرفت شناختی، علم حضوری را نیز در دایره ارزش گذاری های معرفت شناختی وارد کنیم. بر پایه این معنا واقع نمایی به طور عام و خودنمایی به طور خاص، ملاک ارزش معرفت شناختی معرفی شده و علم حضوری به دلیل خودنما بودن، از نظر معرفتی ارزشمند تلقی شده است. بر پایه این معنا، لوازمی جدید برای ارزش معرفتی مطرح می شود که در متن مقاله بدانها می پردازیم.
    کلیدواژگان: علم، علم حضوری، ارزش، ارزش معرفت شناختی، مطابقت، واقع نمایی، خودنمایی
  • محمد جواد پاشایی، حسن معلمی صفحه 33
    بی گمان مسئله وجود ذهنی از مسائل پردامنه و بحث انگیزی است که ذهن انبوهی از فیلسوفان را به خود مشغول کرده است. تلاش های بی ثمر شکاکان و سوفسطاییان در طول تاریخ، اهمیت افزون این مسئله را که سویه معرفت شناختی بحث علم را نیز رقم می زند، نمایان تر می سازد. فیلسوفانی چون ابن سینا و فخر رازی که از طلایه داران بحث در این موضوع بوده اند، مجالی فراخ را جهت واکاوی مسئله فراهم آورده اند؛ اما از آنجایی که گاه کوشش فراوان ابن سینا در پرداخت مسئله وجود ذهنی مورد تردید واقع می شود و یا به فیلسوفی چون فخر رازی نسبت انکار وجود ذهنی داده می شود. از این رو، این پژوهش بر آن است تا هم تلاش گسترده ابن سینا را در این باب ارج نهد و هم ناروایی نسبت انکار به رازی را فاش سازد. این امر مهم از رهگذر تبیین ماهیت و اثبات وجود ذهنی از دیدگاه فیلسوفان یادشده و کشف قناع اضطراب از کلمات فخر رازی، به همراه سنجش تطبیقی میان دو دیدگاه دست یافتنی تر شده است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، فخر رازی، وجود ذهنی، حقیقت متمثل، اضافه، سنجش تطبیقی
  • محمد نجاتی، احمد بهشتی صفحه 63
    در نمط دهم کتاب اشارات، گفتمان فلسفی ابن سینا در باب قوه خیال و حس مشترک صورتی نو به خود گرفته است. وی در ذیل کارکردهای این دو قوه، ادراک و حفظ صوری را لحاظ می کند که به لحاظ وجودشناختی، متعالی از ماده بوده، در عالم غیب و ملکوت حضور دارند و به گونه مشاهده و از طریقی غیرحصولی برای نفس به دست می آیند. لحاظ این رویکرد به نتایجی چند در قلمرو معرفتی حکمت سینوی می انجامد. از جمله این پیامدها می توان به حل معمای تجرد یا مادیت خیال نزد ابن سینا، اذعان ضمنی وی به نظریه حرکت جوهری و لحاظ فاعلیت و پویایی نفس در فرایند ادراک اشاره کرد. در حوزه صدرایی، ملاصدرا حس مشترک و خیال را قوه ای واحد لحاظ می کند. وی یکی از علل دشواری پذیرش معاد جسمانی را در نحوه نگرش جمهور به این قوه و لحاظ مادی آن می داند و دماغ را مظهر خیال به شمار می آورد، نه محل آن. او به جهت جنبه عرفانی فلسفه خویش، قوه خیال را دارای سه ویژگی تجرد مثالی، خلاقیت و جامعیت اضداد می داند. از جهت دین شناختی، به واسطه این سه ویژگی، مسئله معاد جسمانی و وقوع تناسخ ملکی به گونه ای اتم تبیین می شود.
    کلیدواژگان: خیال، تجرد، پویایی نفس، خلاقیت، معاد جسمانی، تناسخ
  • ابوالفضل ساجدی صفحه 85
    حقیقت معنا چیست؟ مقوله ای ذهنی است یا خارجی؟ و یا امری متفاوت با آن دو؟ چه رابطه ای است میان معنا و کاربرد؟ اینها برخی از پرسش های کلیدی در باب هستی شناسی معنایند. شناخت حقیقت معنا، گامی بنیادین برای تحلیل انواع گزاره هاست. در تبیین ماهیت معنا، آرای متفاوتی میان فیلسوفان به ویژه فلاسفه زبان در غرب مطرح است. برخی معنا را همان مصداق، و برخی آن را رابطه میان لفظ و مصداق می دانند. جمعی از جمله جان لاک، معنا را تصور یا نوعی ایده ذهنی برمی شمارند. کسانی نیز حقیقت معنا را در واکنش های رفتاری و خارجی افراد به کلمات جست وجو می کنند. ویتگنشتاین در مرحله اولیه زیست فلسفی خود بر «نظریه تصویری معنا» تکیه داشت؛ اما بعدها دیدگاه کاربردی یا ابزاری معنا را مطرح کرد. جان آستین نیز همچون ویتگنشتاین تکیه خود برای تحلیل معنا را بر کاربرد قرار داد. در میان اندیشمندان اسلامی، علمای اصول، اغلب در بحث از حقیقت وضع و رابطه آن با موضوع له به این مسئله پرداخته اند.
    در نوشتار پیش رو پس از تبیین و ارزیابی دیدگاه ها، نظر برگزیده را بیان می کنیم. بر این اساس، معنا همان صورت ذهنی است، بدون لحاظ ذهنیت. به عبارت دیگر، معنا مساوی محکی یا معلوم بالذات است که در برابر مفهوم (حاکی) و مصداق (معلوم بالعرض) است.
    کلیدواژگان: هستی شناسی، معنا، نظر به مصداقی، ویتگنشتاین متقدم، کنش گفتاری، جان آستین، علم اصول، وضع و موضوع له
  • سیدمحمود نبویان صفحه 115
    مسئله اعتباریات از مسائل مهم در قلمرو فلسفه های مضاف به ویژه فلسفه حق، فلسفه سیاست، فلسفه حقوق و فلسفه اخلاق است. حقیقت اعتبار و امور اعتباری، تمییز میان معانی گوناگون آن، ضرورت اعتبار، نخستین اعتبار، انواع اعتباریات، و سرانجام رابطه اعتباریات و صدق و کذب از مهم ترین مباحثی هستند که در بحث اعتباریات باید کانون توجه باشند.
    اندیشمندان بسیاری درباره مسائل مزبور مباحثی ارزشمند مطرح کرده اند؛ اما دو تن از متفکران برجسته مسلمان، یعنی مرحوم غروی اصفهانی و علامه طباطبائی دقیق ترین مباحث را در این حوزه انجام داده اند. این نوشتار، شرح و بررسی دیدگاه علامه طباطبائی درباره مسئله اعتباریات را عهده دار است.
    کلیدواژگان: اعتبار، صدق و کذب، ملاک اعتباری بودن و واقعیت
  • محمدتقی یوسفی صفحه 147
    مسئله رابطه نفس و بدن، مسئله ای بحث انگیز در حوزه علم النفس فلسفی است. ملاصدرا نیز همچون حکمای مشاء در این باره نظریه پردازی کرده و به دستاوردهایی کم نظیر دست یافته است. در این مقاله به دنبال تبیین دیدگاه او درباره این مسئله ایم. ملاصدرا با برخی از آموزه های مشائین درباره نفس موافق است، ولی رابطه بین موجود مادی و مجرد را ناممکن می داند. وی با بهره گیری از اصول فلسفی عام خویش، همچون اصالت و تشکیک وجود، حرکت جوهری، و سرانجام ترکیب اتحادی ماده و صورت، به ترکیب اتحادی و ذاتی نفس و بدن نایل می شود. وی حقیقت نفس را حقیقت تعلقی می داند. به نظر ملاصدرا نفس در آغاز جسمانی و مادی محض است؛ ولی رفته رفته با حرکت جوهری اشتدادی، ضمن حفظ مرتبه پیشین، به سمت تجرد پیش می رود؛ یعنی نخست مادی محض است؛ سپس مادی مثالی می شود و ممکن است به مرتبه مادی مثالی عقلی نیز برسد. بازتاب طبیعی رابطه اتحادی نفس و بدن، و بهره نفس از ساحت مادی و تجردی، نظریه وحدت نفس و قواست که وی بر آن پافشاری می کند. بر پایه این دیدگاه تاثیر و تاثر دوجانبه نفس و بدن، به تاثیر در میان مراتب تفسیر می شود.
    کلیدواژگان: نفس، بدن، رابطه نفس و بدن، رابطه ذاتی، رابطه عرضی، اتحاد، ترکیب اتحادی، جسمانیه الحدوث، روحانیه البقاء، حرکت جوهری اشتدادی، تشکیک تفاضلی
  • محمدحسین طالبی صفحه 181
    نگارش پیش رو دربردارنده نظریه ای بدیع درباره قانون طبیعی از نگاه فلسفه اسلامی است. قانون طبیعی بنیادی ترین گزاره های عقل عملی درباره رفتار اختیاری بشر است. کشف مفاد قانون طبیعی، مبتنی بر دو امر است: شناسایی طبیعت بشر و تشخیص هدف آفرینش انسان.
    نفس آدمی دارای سه مرتبه نباتی، حیوانی و انسانی (ناطقه) است. محتوای قانون طبیعی، یعنی حکم عقل درباره رفتارهای بشر، با التفات به امکانات طبیعی هر مرتبه نفس و با توجه به هدف آفرینش بشر به دست می آید. گزاره های قانون طبیعی همگی بدیهی اند که بر اثر معرفت حضوری نفس به همه نیازهای خود فهمیده می شوند.
    کلیدواژگان: قانون طبیعی، مراتب نفس، نفس نباتی، نفس حیوانی، نفس ناطقه، امکانات طبیعی نفس
  • صفحه 204
|
  • Mohammad Sarbakhshi Page 11
    In the domain of epistemology, being true and corresponding to reality are considered as the criteria for epistemological value. Despite alternative views, there is a consensus among Muslim philosophers on this. Scrutinizing this issue, one recognizes that this criterion is only applicable to knowledge by representation (al-‘ilm al-husuli). This runs counter to the fact that knowledge has a general meaning in the tradition of Islamic epistemology, and includes knowledge by presence (al-‘ilm al-huduri) too. Hence, the question arises as to whether knowledge by presence has any epistemological value; and if yes, how this criterion is applicable to this type of knowledge. The author tries to suggest a new interpretation of epistemological value, so that it incorporates knowledge by presence. According to this new meaning, being truly representational is a general criterion, and being self-representational is a specific criterion for epistemological value. Knowledge by presence is epistemologically valuable because it is self-representational. On this footing, the author discusses new requisites for epistemological value.
    Keywords: Knowledge, Knowledge by Presence, Value, Epistemological Value, Correspondence, Truly Representational, Self, representational
  • Muhammad Javad Pashai, Hassan Muallimi Page 33
    Mental existence is one of the hot issues in philosophy. Agnosticists and Sophists have tried, unsuccessfully, to deny it, and it has added to its import as well as its epistemological direction. Such philosophers as Ibn Sina and Fakhr Razi are among avant-gardes to deal with this issue, and paved the way for more discussion in this regard. Surprisingly, Ibn Sina’s efforts have sometimes been neglected, and Fakhr Razi is thought to have rejected this idea. The authors want to show the inaccuracy of such claims, and to prove otherwise. They do this through interpreting different passages in the two philosophers’ works, some of which suffer from ambiguity, along with explaining the nature of mental existence and arguments for their existence. Moreover, a comparison between the two seems helpful in this regard.
    Keywords: Ibn Sina, Fakhr Razi, Mental Existence, Imaginalized Fact, Relation, Idafah, Comparative Analysis
  • Muhammad Nejati, Ahmad Beheshti Page 63
    In the tenth Namat of Ibn Sina’s Isharat, his philosophical discourse about the faculties of imagination and common sense takes a new form. He attributes to them understanding and maintaining images that transcend matter, belong to the world of unseen and the supreme dominion, and are conceived through vision and non-conceptual knowledge. This approach has epistemological consequences: solving the dilemma of materiality/ immateriality of imagination in Ibn Sina, and his implied admission to substantial motion and activeness of nafs in the process of understanding. Mulla Sadra, however, considers imagination and common sense as one faculty. He introduces the common theory of the materiality of this faculty as an obstacle to accepting bodily resurrection. Instead, he suggests brain to be the locus of manifestation for imagination, and not its place. He ascribes three characteristics to imagination, i.e. imaginal immateriality, creativity, and comprising the opposites, which make possible the explanation of bodily resurrection and angelic metempsychosis.
    Keywords: Imagination, Immateriality, Dynamism of Nafs, Creativity, Bodily Resurrection, Metempsychosis
  • Abolfadl Sajedi Page 85
    What is the reality of meaning? Is it a subjective or an objective category, or is it a third one? What is the relation between meaning and usage? These are some key issues in the ontology of meaning. Knowing the reality of meaning is a basic step toward analyzing different propositions. Some Western philosophers of language consider meaning to be the same as an instance, and some others regard it as the relation between a word and its instance. John Luck thinks of meaning as a subjective idea, while some others look in the objective and behavioral expressions for meaning. Wittgenstein, in his earlier philosophical life, emphasized on the picture theory of meaning, while later on suggested the use theory (or instrumental theory) of meaning. John Austin accepted the use theory too.The author explains and evaluates different theories, and then brings up his own theory in this regard. He believes that meaning is the mental image itself, without taking its subjectivity into consideration. In other words, meaning is the same as the designated (or known) per essentia vis-à-vis concept and instance (known per accident).
    Keywords: Ontology, Meaning, Instance Theory, Former Wittgenstein, Linguistic Act, John Austin, Usul, Vad, Maudu', lah
  • Sayed Mahmud Nabavian Page 115
    The question of conventions (i’tibariyat), and the way it is answered, has great consequences for branches of philosophy that deal with the foundations of other sciences, especially the philosophy of rights, philosophy of politics, philosophy of law, and philosophy of ethics. The reality of convention and conventional affairs, differentiating between various meanings of convention, necessity of convention, primary convention, types of conventions, and finally convention’s relation to the problem of truth and falsity are some of the most important issues to be dealt with in a discussion of conventions.The author claims, although many scholars have studied and propounded valuable ideas on these issues, two Muslim sages, that is Ghravi Isfahani and Allamah Tabataba’i have presented the most accurate theories. In this article, he wants to explain and scrutinize what Allamah Tabataba’i has said about the problem of conventions and the way he approaches it.
    Keywords: Convention, Truth, Falsity, Criterion of Conventionality, Reality
  • Muhammd Taqi Yousofi Page 147
    This article deals with Mulla Sadra’s theory about soul-body relationship, which is one of the most debated issues in the history of philosophy. His theory has some points of convergence with that of the Peripatetic theory, but Mulla Sadra thinks it impossible for an immaterial entity to connect to a material one. Benefiting from his general principles such as the principality and gradation of existence, substantial motion, and the integration of matter and form through unification, Mulla Sadra comes up with the theory of the essential integration of soul and body through unification. He considers the reality of soul to be relational, which comes to existence in the form of a purely material and physical entity. It gradually, and as a result of substantial motion, moves toward immateriality while maintaining its previous levels and it is by becoming material-imaginal at the second stage, and may arrive at the level of material-imaginal-intellectual too. As a natural consequence, Mulla Sadra believes in the theory of the unity of the soul and its faculties. On the basis of this theory, he interprets the interrelation between soul and body as an interrelation between different levels of one entity.
    Keywords: Soul, Body, Body, soul Relationship, Essential Relation, Accidental Relation, Unity, Integration through Unification, Physical Origination, Spiritual Survival, Substantial Intensifying Motion
  • Muhammad Husain Talebi Page 181
    Natural law includes the most fundamental propositions of practical reason about human volitional acts. To discover the content of natural law needs two stages: recognizing the nature of humanity and distinguishing the goal of human creation. The author in this article suggests an Islamic view of natural law as an original and novel view on this issue. He argues that according to the Islamic philosophy, human soul has three stages: vegetative soul, animal soul, and human (rational) soul. The content of natural law (i.e. reason’s judgment about human actions) can be understood by taking the natural potentialities of each stage into consideration and comparing it with the goal of creation. He concludes that propositions of natural law are self-evident, and are understood through knowledge by presence by the soul of its needs.
    Keywords: Natural Law, Stages of Soul, Vegetative Soul, Animal Soul, Rational Soul, Natural Potentialities of Soul