فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، تابستان 1391)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، تابستان 1391)

  • 248 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 7
  • شهود عرفانی / ملاک حقیقی بودن وجود در بره ان صدیقین سینوی
    احمد بهشتی، محمودرضا میرزاجانی صفحه 11
    فلاسفه خداباور همواره کوشیده اند استدلالی بر وجود خدا اقامه کنند که تا حد ممکن از مقدمات فلسفی بری باشد و بدون نیاز به مخلوقات، از خود «حقیقت وجود» بر وجود حق گواه گیرند. بنابراین نخستین بار ابن سینا خود را به منزله مبدع و پیشگام این مسئله معرفی کرد و با قیاسی «شبه برهانی»، از حال «وجود» که اقتضا دارد واجبی داشته باشد، بر «وجود خدا» استدلال کرد و آن را «برهان صدیقین» نامید؛ اما ملاصدرا بر این برهان اشکال کرده که از راه «مفهوم وجود» بر وجود خدا اقامه دلیل شده است، و به همین دلیل آن را شبیه به صدیقین نامید.
    ما ضمن اینکه از زبان برخی فلاسفه تبیین می کنیم که این برهان صدیقین است، از طریق برهان شهودی و قرین به وجودی ابن سینا، روشن می سازیم که ابن سینا با یک تیر دو نشان زده است؛ یعنی هم برهان عقلی اش را هدف رفته و هم به طریق شهودی، به حقیقت عینی وجود دست یافته است.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، ابن سینا، ملاصدرا، مفهوم وجود، حقیقت وجود، برهان شهودی وجودی
  • سیدمهدی امامی جمعه، منصوره سادات وداد صفحه 41
    با توجه به اینکه از نظر فلسفی عوالم اخروی خالی از هرگونه ماده و قوه انفعالی است، حرکت و تغییر که به معنای از قوه به فعل شدن است، در آن عوالم بی معناست. تکامل نیز چون قرین با حرکت است، همین حکم را خواهد داشت؛ اما ملاصدرا در عباراتی از تبدلات و استکمالات اخروی سخن می گوید. این مقاله به دنبال یافتن منظور ملاصدرا از چنین عباراتی است. پاسخ به این پرسش، چشم انداز کلی ملاصدرا به عالم آخرت و نظام آن را روشن می سازد. بنابراین در این نوشتار سخنان وی را در این زمینه بررسی کرده و روشن ساخته ایم که از نظر وی لزوما در معنای تکامل و تغییر، حرکت لحاظ نمی شود، بلکه او از آنها معنایی اعم از حرکت دارد. سرانجام بنابر این مبانی، امکان تکامل و تغییرات دفعی و نیز استکمالات علمی و وقوع آنها در آخرت روشن شده است. بر اساس این دیدگاه باید گفت فلسفه زندگی انسان با بی حدی گره خورده است، تا آنجاکه حتی در بهشت اخروی، سیر به سوی حضرت حق و بی نهایت مطلق با شتابی بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: نفس، انسان، حرکت، تغییر، تکامل، عوالم اخروی، ملاصدرا، حکمت متعالیه
  • رضا برنجکار صفحه 71
    نقش عقل در معرفت دینی از شاخه های بحث کهن «عقل و وحی» است که همواره کانون توجه متفکران دینی بوده است. تاریخ علم کلام را براساس بحث نقش عقل در معرفت دینی می توان تفسیر و تحلیل کرد و تفاوت اصلی مکاتب کلامی، به دیدگاه این مکاتب درباره بحث یادشده بازمی گردد. ادعای نوشتار حاضر این است که عقل دست کم پنج کارکرد مهم نظری، عملی، ابزاری، استنباطی و دفاعی دارد و نقش های عقل در معرفت دینی را دست کم می توان به هشت کارکرد میزان، مفتاح، استنباط، دفاع، ابزار، تکمیل، تعامل استقلالی و تعامل غیراستقلالی تحلیل کرد. از این رو کارکردها و نقش های عقل فراتر از آن چیزی است که تاکنون مطرح شده است.
    کلیدواژگان: عقل نظری، عقل عملی، عقل ابزاری، عقل استنباطی، عقل دفاعی، معرفت دینی، وحی، میزان، مفتاح، استنباط، دفاع، ابزار، تکمیل، تعامل استقلالی، تعامل غیر استقلالی
  • مهدی ناظمی قره باغ، محمد جواد صافیان صفحه 101
    عالم خیال از زمان فارابی تا ملاصدرا، تطورات گوناگونی را در فلسفه اسلامی پشت سر گذاشته است. با تمرکز بر فلسفه ملاصدرا و پرهیز از دیدگاه های عرفانی و با استمداد از روش پدیدارشناسی، می توان بی آنکه گرفتار صحت و سقم براهین متعارف فلسفی در این باب شد، در باب رتبه ای از عالم خیال، که بین الاذهانی و در عین حال مقید باشد، تبیینی ارائه داد که عالم خیال مضمون نام می گیرد. عالم خیال مضمون، شان خیالی نسبت وجودی انسان با وجود و مقوم رفتارهای خیال مضمون او در عرصه های گوناگون از جمله هنر است. بهره گیری از عالم خیال مضمون، می تواند راه گشای فهم بهتر هنر در فلسفه هایدگر باشد و نارسایی آن فلسفه را در فهم هیئت های هنری متکثر جبران کند.
    کلیدواژگان: عالم خیال، عالم خیال مضمون، پدیدارشناسی هنر، ملاصدرا، هایدگر
  • حامد حسینیان، احمد حسین شریفی صفحه 127
    امروزه آثار پائولو کوئلیو در رده عرفان های نوظهور جای گرفته است. آثار او بیشتر در قالب رمان است و از این رو یافتن مبانی اندیشه ای او چندان ساده نیست؛ حال آنکه برای خوانندگان پرشمار او، درک اصول اندیشه هایش بسیار مهم است. آگاهی یافتن از این اصول، خود بهترین نقد برای این نوع عرفان های کاذب و وارداتی است. در این مقاله اصول معرفت شناسی در آثار او بررسی و نقد می شود. پائولو کوئلیو معتقد است شناخت نه ممکن است و نه ضروری. او در آثار خود به دنبال ترویج نسبیت گرایی است و پس از انکار امکان شناخت جهان و حقایق آن، کوشیده است پیروان خود را به پذیرش ایمان گرایی، تکثرگرایی و تجربه دینی تشویق کند. در این مجال کلمات و استدلال های او با رعایت امانت نقل، و به دقت نقد شده است.
    کلیدواژگان: پائولوکوئلیو، معرفت شناسی، نسبیت گرایی، تکثیرگرایی، ایمان گرایی
  • ناصر باهنر، سید حسین شرف الدین صفحه 157
    یکی از نیازهای بنیادی و دیرپای انسان که همواره به گونه های متفاوت و متناسب با درک و تقاضای فردی و جمعی و امکانات محیطی، در قالب کنش هایی پاسخ یافته است، نیاز به سرگرمی و پر کردن اوقات فراغت به شیوه های متنوع و خلاق بوده است. فراغت اگر در گذشته به صورتی درهم آمیخته با کار و تلاش و روندهای معمول زندگی بدون نیاز به تمهیدات و چاره اندیشی های ویژه، پوشش می یافت و یا بیشتر در میان کودکان و نوجوانان یا اقشار متمکن و مرفه احساس می شد، امروزه به یکی از فرصت های همگانی مستقل از روندهای عادی کار و تلاش رسمی، و به شدت نیازمند سیاست گذاری و برنامه ریزی، تمهید مقدمات و تخصیص امکانات تبدیل شده است. هم اکنون با نهادی شدن همه سازوکارها و مجاری معطوف به نیازهای جمعی، تامین این نیاز نیز به مجموعه ای از نهادها و سازمان های اجتماعی دارای گستره ملی و بین المللی محول شده است. پرسشی که این نوشتار درصدد پاسخ بدان است اینکه اسلام به منزله یک دین و فرانهادی اجتماعی در جامعه اسلامی ایران، درباره این نیاز و اقتضائات و ملزومات آن چه موضعی دارد؟ خطوط هنجاری عام مستفاد از شریعت اسلام که در مقام ارضای این نیاز از مجرای کنش های فردی یا اقدامات سازمانی باید منظور شوند، چه ویژگی هایی دارند؟ اتهام تاریخی به ادیان مبنی بر بی اعتنایی و کم التفاتی و بلکه معاندت با این سنخ خواست ها و کراهت و تحذر اغلب مومنان و متشرعان از این قبیل اشتغالات، بررسی و مطالعه و موضع گیری در این باره را به یکی از جدی ترین و ضروری ترین نیازها در قلمرو پژوهش های دینی معطوف به مطالبات اجتماعی تبدیل کرده است.
    کلیدواژگان: اسلام، هنجار، نظریه هنجاری، سرگرمی، فراغت
  • محمد فولادی صفحه 195
    این پژوهش با رویکرد تحلیلی به بررسی چیستی رسانه از حیث ابزار و یا بسته فرهنگی بودن و نیز بازنمایی و یا عدم بازنمایی و انعکاس واقعیات اجتماعی می پردازد. پذیرش هریک از این رویکردها، مبتنی بر طرز تلقی و نوع نگرش به هستی است. هرچند در دنیای ارتباطات پیچیده امروزی، ما به شدت در معرض رسانه ها قرار گرفته ایم، اما این گونه نیست که تابع محض آنها باشیم. رسانه ابزار صرف و یا بستر فرهنگی نیست، بلکه دارای ظرفیت ها، اقتضائات، امکانات و محدودیت هایی است. از این رو، می توان با شناخت ماهیت رسانه، و نیز دین و آموزه های دینی و امکان ترویج آن در رسانه، از حداکثر ظرفیت رسانه برای انتشار پیام دین بهره گرفت.
    کلیدواژگان: رسانه، رسانه دینی، چیستی رسانه
  • صفحه 232
|
  • Sayyed Mahdi Imami Jomeh, Mansura Al Sadat Vedad Page 41
    Since eschatological worlds are philosophically free from any passive matter and potential, movement and change in the sense of turning from potentiality into actuality is meaningless in those worlds. This applies also to perfection since it accompanies movement too. However, Mulla Sadra speaks about eschatological transformations and perfections in certain statements. The present article seeks to find what Mulla Sadra means by such statements. Responding this question clarifies the general prospect of Mulla Sadra to the eschatological world and its special system. So this article studies his statements in this regard and clarifies the point that in his opinion, perfection and change do not necessarily involve movement. He attaches to them a meaning more general than movement. Finally, according to these foundations, the possibility of instant perfection and change, perfection in terms of knowledge, and their actual happening in the next world are made clear. Based on this perspective, we should consider the philosophy of human life as being linked to limitlessness. Even in the eschatological heaven, moving towards the Almighty God and the absolute infinity would happen at a higher speed than this world.
    Keywords: human soul, movement, change, perfection, eschatological worlds, Mulla Sadra, transcendental philosophy
  • Reza Berenjkar Page 71
    The role of reason in religious knowledge is one of the branches of the old discourse of reason and revelation having always been the focal point of religious thinkers. The history of theology can be analyzed and interpreted in the light of the role of reason in religious knowledge. Hence, the main difference between theological schools refers to the perspective of these schools on the above mentioned issue. The present article suggests that reason has at least five significant functions, i.e., theoretical, practical, instrumental, deductive, and defensive ones. The role of reason in religious knowledge can also be devided at least into eight functions i.e. standard, key, deduction, defense, instrument, complementation, independent interaction, and dependent interaction. Thus the functions and roles of reason are very much beyond what has been mentioned up to now.
    Keywords: theoretical reason, practical reason, instrumental reason, deductive reason, defensive reason, religious knowledge, revelation, standard, key, deduction, defense, instrument, complementation, independent interaction, dependent interaction
  • Mahdi Nazemi Qarebagh, Muhammad Javad Safian Page 101
    The world of imagination has undergone various developments in the Islamic philosophy from the time of Farabi to that of Mulla Sadra.The auhors in this article suggest that by concentrating on the philosophy of Mulla Sadra, avoiding mystical perspectives, and resorting to phenomenological method, one can present an explanation about a stage of the world of imagination which is inter-subjective and delimited, without being involved in the validity or falsity of common philosophical arguments. They call it “world-imagination-content”. World-imagination-content is the imaginative aspect of the existential relation of the human being with existence, and the constituent of his imagination-content behaviors in different fields, including art. Taking world-imagination-content into account can pave the way for a better understanding of art in the philosophy of Heidegger, compensating its incapacity for understanding multiple artistic modes.
    Keywords: imaginal world, world, imagination, content, phenomenology of art, Mulla Sadra, Heidegger
  • Hamed Hoseinian, Ahmad, Hosein Sharifi Page 127
    Nowadays the works of Paulo Coelho is rated among the newly arising mysticisms. These works are mainly novels. Thus revealing Paulo Coelho’s thought foundations is not so easy. However, understanding the principles of his thoughts for his numerous readers is of great importance. Getting aware of these principles itself is the best criticism of these false and imported mysticisms. The present article studies and criticizes the epistemological principles of his works. Paulo Coelho believes that cognition is neither possible nor necessary. He seeks to propagate relativism in his works. Having denied the possibility of knowing the world and its realities, he encourages his followers to embrace fideism, pluralism, and religious experience. His statements and arguments are faithfully quoted and criticized in the article.
    Keywords: Paulo Coelho, epistemology, relativism, pluralism, fideism
  • Naser Bahonar, Hosein Sharafoddin Page 157
    One of the fundamental and primary needs of human being is the need for entertainment and filling in the leisure time in various creative ways. This need is usually met in various ways and according to the individual and social understandings and demands as well as environmental facilities, In the past, entertainment was mixed with work and activity in the regular process of life without considering special preparations towards managing it. It was mainly a concern of children and teenagers or the upper class of the society. However, it is changed nowadays to one of the public opportunities distinct from the usual process of official work and activity which seriously requires policy making, planning, making preparations, and allocating facilities. Considering the institutionalization of all mechanisms toward social needs, meeting this need has also been left to a body of social organizations and institutions ranging from national to international levels. The question of the present article is: what is the position of Islam as a religion and as a social meta-institution in the Islamic society in Iran, towards this need and its requirements. What are the general features of normative outlines derived from Islamic shari’ah towards meeting this need? Accusing religions of disregarding, or even opposing, this type of needs, and the dislike or reluctance of most of believers and followers of religions to this kind of activities have made studying and taking necessary positions in this regard as one of the most serious and necessary needs in the field of religious investigations touching social demands.
    Keywords: Islam, norm, normative theory, entertainment, leisure
  • Muhammad Fuladi Page 195
    Taking an analytical approach, the present article examines the nature of media to determine whether it is a cultural means or a cultural package, and whether it is representative or non-representative of social facts. Adoption of each of these approaches is based on the type of one’s conception or attitude towards existence. Although in the modern world of complex communications, we are seriously exposed to the media, it does not mean that we are absolutely submissive to it. Media is not a mere cultural means or context. Rather, it has its own capacities, requirements, facilities and limitations. Therefore, knowing the nature of media, religion, religious teachings, and the possibility of propagating them by the media, one can benefit from the maximum capacity of the media towards spreading the messages of religion.
    Keywords: media, religious media, nature of media