فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز 1391)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز 1391)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • مرتضی رضایی صفحه 11
    داشتن تصویری روشن از حقیقت آفرینش، هم درکی صحیح از چگونگی ارتباط انسان با آفریدگارش به دست می دهد و هم می تواند زمینه بندگی بهتر در برابر او را فراهم آورد. با عنایت به جامعیت فلسفه ملاصدرا، پرسش این است که وی چه تصویری از حقیقت آفرینش ارائه می دهد؟ آنچه از مطالعه آثار ملاصدرا به دست می آید این است که وی، در پرتو نظریه وحدت شخصی وجود، آفرینش را در قالب نظریه «تجلی» تصویر می کند. برپایه این تصویر، وجود مطلق، که دارای همه کمالات وجودی است، مخلوقات را با فرایند تنزل و تجلی پدید می آورد. آنچه در جریان تجلی و ظهور روی می دهد، ظاهر شدن صفات و کمالات پنهان وجود مطلق است؛ مطلقی که خود در دل تعینات و ظهورات حضور دارد؛ ولی ذات مطلقی که تعینی را پذیرفته، و از مقام اطلاق و بی تعینی تنزل یافته است. به این ترتیب حقیقت آفرینش، در نگاه ملاصدرا، چیزی جز مقید و متعین شدن ذات یگانه و مطلق الهی نیست، و مخلوقات، تعینات همان وجود مطلق به شمار می آیند. البته خدای سبحان عین ذات هیچ مخلوقی نیست و هیچ مخلوقی نیز عین ذات خداوند شمرده نمی شود.
    کلیدواژگان: آفرینش (خلقت)، تشکیک خاصی وجود، وجود رابط، وحدت شخصی وجود، تجلی و تشان
  • جمال سروش، محمد فنایی اشکوری صفحه 41
    عقل نظری مهم ترین قوه نفس ناطقه است که اصلی ترین کارکردش از نظر فلاسفه، ادراک کلیات است. این کلیات دربردارنده صور و معانی، تصورات و تصدیقات، قضایای صادق و کاذب، و نظری و عملی، واجبات، ممکنات و ممتنعات، ظنیات، یقینیات و... است. عقل نظری بدون نیاز به بدن و قوای بدنی، آن کلیات را به گونه ای ویژه و با علم حضوری از مبادی عالیه دریافت می کند و نقشش در این دریافت، تنها انفعال و تاثر است؛ اما اینکه مبادی عقل نظری چیست و مراتب آن کدام اند و آیا همه افراد می توانند به همه مراتب آن نایل شوند و نیز عقل نظری چه نقشی در تولید علم و اخلاق دارد و آیا می تواند در حصول سعادت و کمال انسان در دنیا و آخرت نقشی داشته باشد و موانع این نقش کدام اند، پرسش هایی اند که پاسخشان از نظر ابن سینا و ملاصدرا در این مقاله کانون بررسی و تحقیق قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عقل، عقل نظری، ابن سینا، ملاصدرا
  • محمد نجاتی، مهدی اکبری صفحه 67
    یکی از مهم ترین قوای باطنی نفس، قوه حافظه نامیده می شود. در مقاله پیش رو این قوه در دو قلمرو وجودی و معرفتی بررسی شده است. در قلمرو وجودی با وجود معقول بودن گرایش عمومی فلاسفه مسلمان بر رویکرد تقلیلی در باب قوای باطنی نفس، به جهت نگرش ممتازی که فلاسفه معاصر بر این قوه و کارکردهای آن داشته اند، استقلال وجودی مقرون به صحت دانسته شده است. در قلمرو معرفتی با توجه به رویکرد همگون ملاصدرا و فلاسفه معاصر مسلمان، هر دو کارکرد حفظ و استرجاع معانی حافظه، در حیطه حضور و تجرد قرار می گیرد. در این قلمرو، احتمال انتساب فرایند استرجاع به خطاپذیری، به واسطه نقص و عدم اشتداد برخی نفوس تبیین شده است.
    در مسئله کیفیت مطابقت معانی حافظه، از رویکرد ملاصدرا و به ویژه آیت الله مصباح در وضع تشکیک در ادراکات حضوری و جعل نظریه وحدت عاقل و معقول به سان نردبان تعالی نفس در درجات علم حضوری و وصول بر غایت انفعال استفاده شده است.
    کلیدواژگان: قوه حافظه، فلسفه اسلامی، استرجاع، نفس
  • غلامسین رحیمی صفحه 81
    مفهوم امتداد در علوم طبیعی و ویژگی امتدادمندی اشیای مادی نزد حکمای اسلامی مفروض و بدیهی انگاشته شده است. اینکه جسم مادی امری عریض و طویل و عمیق است، تقریبا پذیرفته همه حکماست؛ هرچند در توصیف و تبیین آن شیوه های متفاوتی را به کار گرفته اند. شاید به جرئت بتوان گفت تنها مفهوم عقلی ای که مشترک بین همه حکمای متقدم و متاخر است، همین ویژگی امتدادمندی اشیای طبیعی است. به علت بدیهی انگاشتن امتدادمندی و نیز تواتر و تکرار در پذیرش این مفهوم، به تبیین دقیق موضوع امتدادمندی چندان عنایت نشده و به ویژه این کمیت با نگاه جدیدتر و متاثر از یافته های ذیربط دانش جدید کمتر مورد فحص واقع شده است؛ به گونه ای که از زمان ابن سینا تاکنون، همان گونه که در این مقاله نشان داده می شود، تبیین جدیدتر و متفاوتی از مفهوم بعد و امتدادمندی ارائه نشده است.
    در این مقاله، با بهره گیری مستقیم از مباحث ابن سینا درباره جسم ممتد، کوشیده ایم که تقریری نسبتا جدید از مفهوم امتداد عرضه کنیم. به علاوه بر آنیم تا موضوع امتداد را تنها متعلق به حوزه علوم عقلی محض نبینیم و آن را بخشی از موضوع دانش جدید نیز به شمار آوریم. از این رو به نسبت امتداد و مفاهیم همانند آن در ریاضی نیز توجه کرده ایم.
    کلیدواژگان: امتداد، بعد، جسم طبیعی، دستگاه ممتد، دستگاه مختصات، طبیعیات سینوی
  • مسعود امید صفحه 113
    یکی از خاستگاه های مهم برای درک حقایق، منطق است. مقولات و ایده های مندرج در منطق، علاوه بر کارکرد صوری، بر اساس نقش هرمنوتیکی می توانند مبنا و چارچوبی را برای درک هرچه بهتر حقایق فراهم آورند. در این نوشتار تلاش بر این است تا با تکیه بر دو ایده منطق کلاسیک، یعنی کلی و کل، به فهم تاریخ فلسفه نایل آییم. به بیان دیگر تاریخ فلسفه را بر اساس دو جریان کلی گرایی و کل گرایی کانون تامل و تحقیق قرار می دهیم. مدعای این مقاله آن است که در عین پذیرش محدودیت های خاص چنین پژوهشی، می توان تا حد مقبولی، به فهم ویژگی های تاریخ فلسفه براساس این دو جریان دست یافت. در این مقاله به تفاوت های دو جریان کلی گرایی و کل گرایی در باب موضوعاتی چون ماهیت فلسفه، تاریخ فلسفه، علم، الهیات و شناخت اشاره شده است.
    کلیدواژگان: کلی گرایی، کل گرایی، تاریخ فلسفه
  • محمدعلی محیطی اردکان، علی مصباح صفحه 137
    بحث درباره اسلامی سازی علوم انسانی با توجه به ضعف های علوم انسانی موجود از یک سوی و نقاط قوت علوم انسانی اسلامی از سوی دیگر ضرورتی انکارناپذیر دارد. از این رو باید با شناسایی و برطرف کردن موانع این مسیر، به راهکارهایی برای اسلامی سازی علوم انسانی دست یافت. به اعتقاد علامه مصباح، برای ایجاد تحول در علوم انسانی باید از سویی در مبانی آنها بر اساس آموزه های اسلامی بازنگری کرد و از سوی دیگر با بهره گیری از روش صحیح، احکام و ارزش های اسلامی را در آنها مدنظر قرار داد. نوشتار پیش رو با پژوهش در آثار علامه مصباح می کوشد پس از تبیین دو کلیدواژه «علوم انسانی» و «علوم انسانی دینی» و نیز مروری بر ضعف های علوم انسانی موجود، به بررسی ضرورت اسلامی سازی علوم انسانی، و موانع و راهکارهای پیش روی علوم انسانی اسلامی بپردازد. در پایان نیز به شرایط عام اسلامی سازی علوم از دیدگاه علامه مصباح پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: علامه مصباح، اسلامی سازی، علوم انسانی، باید و نباید، علم دینی، اسلام
  • علیرضا تاجیک، سیداکبر حسینی قلعه بهمن صفحه 167
    زیبایی، به منزله یکی از ریشه دارترین خواست های فطری آدمی، و هنر، به منزله نمود عملی خواست زیبایی در ساحت حیات انسان، دو مقوله مهم در پژوهش های انسانی اند؛ چنان که امروزه فلسفه هنر و زیبایی شناسی با دین، اخلاق و اغلب دیگر دانش های حوزه علوم انسانی و جز آن پیوندی عمیق یافته است. همچنین فراگیری دامنه تاثیر هنر در زندگی فردی و اجتماعی انسان در تمام دوران ها و به ویژه روزگار ما، ضرورت پژوهش های بنیادی و کاربردی در این زمینه را دوچندان می کند.
    در این مقاله، که به بررسی اندیشه های آیت الله مصباح در باب زیبایی و هنر اختصاص یافته، نخست به معنای هنر و هنرهای زیبا پرداخته شده است، و سپس تعریف زیبایی و نسبت آن با هنر در کانون تامل قرار گرفته است. بررسی جایگاه صورت و ماده (فرم و محتوا) در هنر، به ساحت های زیبایی راه برده است، و در گام بعد، واکاوی نسبیت در هنر، به طرح و کاوش درباره موضوع «هنر و ارزش» انجامیده است.
    کلیدواژگان: زیبایی، هنر، کمال، ارزش، فرم، محتوا، زیبایی شناسی، فلسفه هنر، محمدتقی مصباح
  • صفحه 200
|
  • Morteza Rezai Page 11
    Having a clear image of the nature of creation not only gives a true comprehension of the quality of the relation of man with his Creator, but paves the way for being a better servant before God. Considering the comprehensiveness of Mulla Sadra’s philosophy, the important question is what picture he gives of the reality of creation. Taking the works and thoughts of Mulla Sadra into consideration, we find out that he depicts creation in the framework of the theory of manifestation in the light of the theory of particular unity of existence. Based on this picture, the absolute existence, enjoying all existential perfections, creates the creatures through a process of retrogression and manifestation. What occurs in the process of manifestation is the appearance of the latent attributes and perfections of the absolute existence the absolute that is present within the determinations and manifestations. However the absolute essence has adopted certain determination and has descended from the position of absoluteness and absence of determination. Thus the reality of creation, from the perspective of Mulla Sadra, is nothing but limitation and determination of the unique absolute essence of God. Creatures are considered as the determinations of the very absolute existence. Of course, God — glory be to Him — is not the very essence of any creature, and no creature is the very essence of God.
    Keywords: creation, particular gradation of existence, copulative existence, particular unity of existence, manifestation
  • Jamal Soroush, Mohammad Fanai Eshkevari Page 41
    Speculative intellect is the most significant faculty of intellective soul whose principal function — according to philosophers — is the intellection of universals. These universals comprise forms and meanings, conceptions and affirmations, true and false propositions, theoretical and practical propositions, the necessary, possible and impossible ones, presumed premises and certain premises. Without any need to body and physical powers, speculative intellect receives these universals from supreme beginnings in a particular way with intuitive knowledge, while its role in this reception is just passivity and affection. The present article is an attempt to respond to the following questions from the perspective of Ibn Sina and Mulla Sadra: What are the principles of speculative intellect and its various grades? Is it possible for all people to achieve all grades of speculative intellect? What is the role of speculative intellect in creation of knowledge and morality? Is there any role for speculative intellect in the happiness and perfection of man in this world and the Hereafter? What are the obstacles to this role?
    Keywords: intellect, speculative intellect, Ibn Sina, Mulla Sadra
  • Mohammad Nejati, Mahdi Akbari Page 67
    One of the most important inner faculties of soul is the faculty of memory. The present article deals with this faculty in existential and epistemological realms both. In the existential realm, the general tendency of Muslim philosophers towards reductive approach concerning inner faculties of soul is reasonable. However, because of the distinctive attitude of contemporary philosophers towards this faculty and its functions, existential autonomy is the most likely idea. In the epistemological approach, considering the analogous approach of Mulla Sadra and contemporary Muslim philosophers, the functions of memorizing and retrieving meanings both are dealt with in the context of presence and abstraction. In this realm, the probability of labeling the process of retrieving as fallible due to the imperfection and lack of intensification of certain souls is being explained. On the issue of the quality of the correspondence of the meanings of memory, the article has taken into consideration Mulla Sadra’s approach and particularly Ayatollah Mesbah’s one concerning gradation of intuitive perceptions and the theory of the unity of the intelligent and the intelligible as the platform of the transcendence of soul in terms of degrees of intuitive knowledge and achieving the final goal of affection.
    Keywords: faculty of mind, Islamic philosophy, retrieving, soul
  • Gholamhosein Rahimi Page 81
    The concept of extension in natural sciences and the feature of extensity of physical objects is considered self evident and presumptive by Muslim theosophers. That a physical object has dimensions of width, length, and depth is recognized by almost all theosophers. However, they have followed different procedures in describing and explaining this fact. It is most likely that the only intellectual concept common among all classic and later philosophers is the very extensity of physical objects. The issue of extensity has not been taken into deep and precise consideration and investigation due to deeming itself evident and because of its frequent adoption and recognition by philosophers. Thus, this issue has been rarely studied according to the findings of modern science or any new approach. As the article suggests, no new or different explanation has been given for the concept of dimension and extensity since the time of Ibn Sina. Benefitting directly from Ibn Sina’s discussions on extended body, the present article seeks to offer a roughly new account of the concept of extension. In addition, it tends to see this issue not belonging exclusively to the field of intellectual sciences, but as a part of modern science. Thus it takes the relation of extension to its analogous concepts in mathematics into account.
    Keywords: extension, dimension, natural body, extended system, coordinate system, natural philosophy of Ibn Sina
  • Masoud Omid Page 113
    Logic is one of the significant sources for understanding facts. In addition to their formal function, categories and concepts dealt with in logic can prepare a good foundation and framework towards better understanding of facts based on their hermeneutic role. Resting on two concepts of classic logic i. e. the universal and the whole, the present article seeks to reach an understanding of the history of philosophy. In other words, it is an attempt to investigate the history of philosophy based on the two approaches of holism and universalism. Taking special limitations of such a research into account, the present article claims that it is possible to reach an acceptable understanding of the features of history of philosophy based on these two approaches. The article also points to the differences of the two approaches of holism and universalism on such issues as the nature of philosophy, history of philosophy, knowledge, theology, and cognition.
    Keywords: universalism, holism, history of philosophy
  • Mohammadali Mohiti Ardekan, Ali Mesbah Page 137
    Taking into account the weak points of the extant humanities on the one hand and the strong points of Islamic humanities on the other, one would find out that there is an undeniable necessity for discussing Islamization of humanities. Thus recognizing and removing the obstacles in this way, we should find some mechanisms towards Islamization of humanities. According to Allama Mesbah, to create a development in humanities, we should reconsider their foundations based on Islamic teachings on the one hand, and benefitting the proper method, we should emphasize the application of Islamic regulations and values in them. Investigating into the works of Allama Mesbah, explaining humanities and Religious humanities as two important keywords, and reviewing the weak points of the extant humanities, the present article seeks to study the necessity of Islamization of humanities and identify the obstacles as well as the mechanisms towards Islamic humanities. The article ends with general conditions of Islamization of different disciplines from the perspective of Allama Mesbah.
    Keywords: Allama Mesbah, islamization, humanities, do, dont, religious knowledge, Islam
  • Alireza Tajik, Seyyed Akbar Hoseini Qalehbahman Page 167
    Beauty as one of the most deeply rooted natural wishes of human being, and art as the practical manifestation of his wish In the realm of human life, are two important categories in human investigations. Thus nowadays the philosophy of art and aesthetics are closely linked with religion, ethics, and most of other branches of humanities, etc. Furthermore, the inclusiveness of the range of the influence of art in individual as well as social life of human being in all ages, particularly in our age, doubles the necessity of basic and applied researches in this field. Studying the thoughts of Ayatollah Mesbah concerning beauty and art, the present article first deals with the meaning of art and fine arts, and then with the definition of beauty and its relation with art. Study of the position of form and matter (form and contents) in art has found its way into the fields of beauty. In addition, analysis of relativity in arts has led to raising the issue of “art and value” and researching into it.
    Keywords: beauty, art, perfection, value, form, content, aesthetics, philosophy of art, Mohammad Taqi Mesbah