فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، زمستان 1391)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • مجید احسن، یدالله یزدان پناه صفحه 11
    در حوزه فلسفه اسلامی با سه مکتب معروف فلسفی یعنی مشاء، اشراق و متعالیه روبه روییم. نگاه درونی به مسائل گوناگون مطرح در این مکاتب و تحلیل و بررسی آنها، بخش عمده کتب و مقالات را به خود اختصاص داده است؛ ولی نگاه بیرونی و کل نگرانه به این مکاتب و بررسی شاخصه ها و مولفه های تشکیل یک مکتب فلسفی و فرایند تحقق آن در گذر زمان نیز بسیار مهم است. بدین سان پرسش اصلی این است که مختصات یک مکتب فلسفی که موجب تمایز آن از مکاتب دیگر می شود چیست؟ و به راستی چرا در فلسفه اسلامی، تنها با سه مکتب مواجهیم؟ در مقاله پیش رو، کوشیده ایم ضمن تبیین و تحلیل این شاخصه ها، آنها را بر دو نظام مشائی و اشراقی تطبیق کنیم. مدعا این است که مکتب مشاء و اشراق دارای نقطه آغاز، روش خاص فلسفی، ابزارهای لازم برای وصول به مقصود و دستگاه سازوار هستی شناختی هستند که با دقت در مجموعه تعالیم آنها هم می توان این عناصر را یافت و هم می توان تحلیل کرد که چرا به آنها مکتب فلسفی گفته می شود و وجه تمایز آنها از یکدیگر چیست. نتیجه ای که از این تحلیل به دست می آید دو مطلب است، اولا، مبانی کلان لازم برای تاسیس یک مکتب فلسفی تبیین می شود؛ ثانیا، روشن می شود که صرف اتحاد روش فلسفی دو حکیم و یا اتفاق آنها در یک یا چند مسئله به معنای یکی بودن نظام فلسفی ایشان نیست؛ به گونه ای که حتی وجود یک مشخصه جدید، هویت ساز مکتب جدیدی کاملا متمایز از مکاتب پیشین می شود.
    کلیدواژگان: مکتب فلسفی، نظام فلسفی، شاخصه های کلان، مشاء، اشراق، حکمت متعالیه
  • محمد فنایی اشکوری صفحه 25
    پیدایش و رشد هر علمی در گرو خلاقیت و نوآوری است. فلسفه، که حاصل تاملات عقلانی درباره پرسش های بنیادی و نهایی در هر موضوعی است، یکی از عرصه هایی است که ضرورت دارد درباره تحول و نوآوری در آن بیندیشیم. مراد از نوآوری، برداشتن قدم نظری جدیدی است که به پیشرفت، گسترش و تعمیق یک علم یا پیدایش یک شاخه علمی کمک کند. فلسفه نیز همچون دیگر حوزه های تفکر بشری با نوآوری ظهور و توسعه یافته است؛ اما نگاهی به تاریخ فلسفه نشان می دهد که این حوزه در مقاطعی از تاریخش دچار گونه ای رکود شده است. تامل در پرسش هایی که در این زمینه مطرح اند، می تواند راهگشا باشد. برخی از این پرسش ها بدین قرارند: آیا نوآوری در فلسفه ممکن است؟ چگونه می توان در فلسفه نوآوری کرد و راهکارهای آن چیست؟ عوامل و موانع نوآوری کدام اند؟ چه شیوه ای از آموزش و پژوهش در فلسفه می تواند به نوآوری بینجامد؟ چه دانش هایی به نوآوری در فلسفه کمک می کنند؟ آیا هر نوآوری ای مطلوب است؟ آیا اعتقاد به نوآوری با شکاکیت و نسبیت در معرفت تلازم دارد؟ آیا فلسفه معاصر اسلامی در مسیر نوآوری است؟
    مقاله پیش رو تاملاتی درباره این گونه پرسش هاست، که در آن ضرورت نوآوری، قلمرو آن، زمینه ها و موانع آن و عناصری که توجه به آنها در آموزش و پژوهش فلسفی می تواند به نوآوری بینجامد، کانون تامل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نوآوری، فلسفه، تاریخ فلسفه، فلسفه مقایسه ای، فلسفه ورزی، نقادی، دین، علم
  • عسکری سلیمانی امیری صفحه 51
    فلسفه از «موجود» بحث می کند؛ موجود معمولا به وجود و ماهیت تحلیل می شود. فیلسوفان، با تامل در وجود و ماهیت، اصالت را به وجود داده اند. عده ای از آنها وجودها را متباین دانسته اند؛ ولی حکمای متعالی به تشکیک در وجود روی آورده، و تباین در وجودها را نفی کرده اند. از سوی دیگر، اهل معرفت وجود را واحد شخصی دانسته اند.
    ملاصدرا، با تامل ژرف تر، کثرت وجود را به مظاهر حقیقت وجود برگردانده و حقیقت وجود را که همان وجود خداست، مانند اهل معرفت، یک واحد شخصی دانسته است. از این رو، کثرت تشکیکی را به وجودهای معلولی برگردانده که مظاهر آن حقیقت اند و بین حقیقت وجود و مظاهر او تشکیک نیست، مگر به اعتبار. ادعای اهل معرفت که حقیقت وجود واحد شخصی است و مابقی مظاهر اویند، از سه راه قابل اثبات است: اول از راه بی نهایت بودن واجب الوجود؛ دوم از راه عین الربط بودن ماسوای واجب به او؛ و سوم از راه تعریف تشکیک و خاصیت واجب بالذات. بنابراین، فلسفه ملاصدرا که از اصالت وجود آغاز شده و به وحدت شخصی وجود رسیده، وجودات متکثر را مظاهر آن واحد شخصی دانسته است.
    کلیدواژگان: تباین وجود، تشکیک وجود، وحدت شخصی وجود، واجب الوجود، حقیقت وجود، وجود مطلق
  • احمد سعیدی صفحه 75
    درحالی که بسیاری از آیات و روایات حاکی از خلقت نفس پیش از بدن هستند، ملاصدرا مانند اکثر فلاسفه مسلمان، حدوث نفس را پیش از بدن مخالف ادله عقلی، و مستلزم محذورات فراوانی دانسته، و آن را انکار کرده است؛ اما به دلیل اهتمامی که به نشان دادن تطابق عقل و نقل داشته و برای حفظ حرمت ظواهر، کوشیده با تصرف در دلالت و ظهور ادله، سطحی برتر از معنای آیات و روایات ارائه، و مشکل پیش آمده را برطرف کند. وی معتقد بود که همه ادله حاکی از خلق روح پیش از بدن، درصدد بیان احوال نفس در عوالم برترند و نفس را به منزله کمالی از کمالات مبادی عالیه و موجودی در ضمن موجودات برتر توصیف می کنند؛ یعنی ادله مزبور، ناظر به وجود عقلی نفس اند نه وجود نفسی آن. در این مقاله، ضمن تبیین و تثبیت آموزه «هستی عقلی نفس»، پاره ای از اشکالات عقلی و نقلی به آن را پاسخ داده ایم.
    کلیدواژگان: هستی عقلی، حدوث جسمانی، رابطه ذاتی، نفس، بدن، حکمت متعالیه
  • عسگر دیرباز، حسین مطلبی کربکندی صفحه 105
    ابن سینا در فصل هشتم از نهج سوم کتاب اشارات و تنبی هات در بیان اقسام ترکیب قضایای شرطیه متصله و منفصله از اجزایی چون قضایای حملیه و شرطیه، چند مثال مطرح می کند که نخستین آنها برای قضیه متصله مرکب از متصله و منفصله است. همین مثال، مبنای منازعه ای تامل انگیز بین دو تن از شارحان این کتاب یعنی خواجه نصیرالدین طوسی و فخر رازی می گردد. فخر رازی معتقد است هر قضیه متصله لزومیه تنها با یک قضیه منفصله از نوع مانعه الخلو هم ارز است؛ دیدگاهی که شباهتی با مباحث منطق جدید دارد. در مقابل خواجه طوسی معتقد است این انحصار صحیح نیست و می توان هر قضیه متصله لزومیه را به یک منفصله مانعه الخلو و یا منفصله مانعه الجمع، بدون رجحان هیچ کدام تاویل کرد. در این بین، هم برای داوری میان فخر رازی و خواجه طوسی و هم برای تبیین دیدگاه منطق جدید در این باره، از منطق جدید کمک گرفته ایم و در نهایت ضمن تبیین تفاوت نظر فخر رازی و منطق جدید، نشان داده ایم که نظر صحیح همان رای خواجه طوسی بوده و منطق جدید نیز در این مورد موید دیدگاه خواجه می باشد.
    کلیدواژگان: قاعده استلزام، منفصله مانعه الجمع، منفصله مانعه الخلو، منطق جدید، خواجه طوسی، فخر رازی، متصله لزومیه
  • صادق رحیمی شعرباف صفحه 121
    چون مطالعه ریاضیات، دستگاه ذهنی را توسعه می دهد و به کار می اندازد، می توان ادعا کرد که درک عمیق مفاهیم ریاضی می تواند در حقیقت یابی و درست فهمی پدیده ها موثر باشد؛ یعنی درک ریاضی می تواند کمک کند که فرد، کارهایش را از روی دانایی و بینایی بهتری انجام دهد. به عبارت دیگر فرد می تواند به توانایی در استنتاج حقایق با استفاده از مفاهیم ریاضی نایل شود. در این مقاله نخست جایگاه معرفتی ریاضی، با استناد به اقوال افلاطون و دکارت بیان و سپس نوعی از معرفت ریاضی که حاصل درک عمیق مفاهیم ریاضی است، به منزله معرفت و بصیرت ریاضی معرفی می شود؛ سپس ضمن تعیین حوزه این نوع معرفت، با استفاده از مفهوم واژه الگوریتم، چگونگی مراحل دستیابی به آن، کانون بحث قرار می گیرد. همچنین درباره جنبه معرفتی مفهوم تابع و ساختار گراف در نظریه گراف ها، مصادیقی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی ریاضی، معرفت و بصیرت ریاضی، مفهوم تابع، الگوریتم، مدل ریاضی گراف
  • حسن محیطی اردکان*، علی مصباح صفحه 137

    در این پژوهش، با پذیرش اثرگذاری آموزه های دینی بر علوم انسانی در سه حوزه هدف، روش و مسائل، علوم انسانی را به دو بخش توصیفی و دستوری تقسیم کرده و به بررسی نقش آموزه معاد در روش علوم انسانی دستوری پرداخته ایم. در همین راستا با نقد روش های موجود در مطالعه علوم انسانی از جمله اثبات گرایی، ابطال گرایی، تاریخ گرایی، هرمنوتیک دیلتای و رئالیسم انتقادی و بیان ناسازگاری آنها با اعتقاد به جهان آخرت، روش متناسب با آموزه معاد را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده ایم که در علوم انسانی دستوری، علاوه بر روش عقلانی، بهره گیری از روش وحیانی نیز لازم است.

    کلیدواژگان: آموزه معاد، علوم انسانی دستوری، اثبات گرایی، ابطال گرایی، تاریخ گرایی، هرمنوتیک، رئالیسم انتقادی
  • الخلاصه
    صفحه 164
|
  • Majid Ahsan, Yadollah Yazdanpanah Page 11
    We face three well known philosophical schools i.e. Peripatetic, illuminative, and transcendent ones in the field of Islamic philosophy. An internal look at various issues raised in these schools and their analysis have formed the major part of books and articles in this regard. However, the external and holistic look at these schools and study of components forming a philosophical school and the process of its realization in a span of time are also very significant. Therefore the main questions are: 1. What are the features of a philosophical school distinguishing it from other ones? 2. Why do we face only three schools in Islamic philosophy? Explaining and analyzing these features, the present article seeks to apply them to the peripatetic and illuminative systems. The authors claim that the peripatetic and illuminative schools have a starting point, an especial philosophical method, necessary instruments for achieving their goals, and a harmonious ontological system. Carefully considering the teachings of these two schools, we can find out these elements and analyze why they are designated as philosophical schools and what distinguishes one from the other. Two points would be concluded from this analysis: firstly the macro foundations necessary for founding a philosophical school are explained. Secondly it becomes clear that the mere unity of the philosophical method of two philosophers or their consensus on one or more issues does not imply that their philosophical systems are one and the same. Thus the existence of even one new component can form the identity of a new school quite distinguished from the earlier ones.
    Keywords: philosophical school, philosophical system, macro features, peripatetic philosophy, illuminative philosophy, transcendent philosophy
  • Mohammad Fanai Eshkevari Page 25
    Emergence and development of any branch of knowledge depends on creativity and innovation. Philosophy as the outcome of intellectual considerations towards essential and ultimate questions on any issue is one of the fields requiring study of development and innovation. By innovation here is meant taking a new theoretical step towards developing, spreading, and deepening a discipline or emergence of a branch of knowledge. Philosophy like other fields of human thought has developed through innovations. However, a glance at the history of philosophy indicates that this field has suffered from a type of stagnation in certain stages of its history. Consideration on the questions raised in this field can pave the way for a solution. Some of the questions are as follows: Is innovation something possible in philosophy? How can we make innovations in philosophy and what are its mechanisms? What are the causes of and obstacles before innovation? What method of education and research in philosophy may lead to innovation? What disciplines or branches of knowledge can contribute to innovation in philosophy? Is any kind of innovation desirable? Does believing in innovation have mutual concomitance with skepticism and relativity in knowledge? Is contemporary Islamic philosophy moving towards innovation? The present article offers considerations on this sort of questions. It investigates into the necessity of innovation, its domain, its preparatory grounds and obstacles, and the elements taking account of which in philosophical education and research can lead to innovation.
    Keywords: innovation, philosophy, history of philosophy, comparative philosophy, philosophizing, criticism, religion, knowledge
  • Askar Soleymani Amiri Page 51
    Philosophy deals with the “existent”. Existent is usually analyzed into existence and quiddity. Investigating into existence and quiddity, philosophers have attached principality to existence. Some of them have considered existences as heterogeneous. However, transcendent philosophers have turned to gradation of existence denying heterogeneity of existences. On the other hand, men of mystic knowledge have considered existence as a particular one. Having a more profound consideration, Mulla Sadra has referred the multiplicity of existence to manifestations of the reality of existence, and like the men of mystic knowledge has counted the reality of existence – the very existence of God- as a particular one. Hence he has referred the hierarchical multiplicity to existences and effects which are the manifestations of that reality, and there is no gradation between the reality of existence and its manifestations but based on subjective consideration. The claim of the men of mystic knowledge that the reality of existence is a particular one, and the rest are its manifestations can be proved in three ways: Firstly through the infinity of the necessary being, secondly through the pure connection of the beings other than the necessary being to Him, and thirdly through the definition of gradation and the property or quality of the necessary by itself. Therefore, beginning with the principality of existence and reaching the particular unity of existence, Mulla Sadra’s philosophy has considered the multiple existences as manifestations of that particular one.
    Keywords: heterogeneity of existence, gradation of existence, particular unity of existence, necessary being, reality of existence, existence
  • Ahmad Saidi Page 75
    While a large number of Quranic verses and traditions suggest the creation of soul prior to body, Mulla Sdra -like most of Muslim philosophers- considers temporal origination of soul contrary to intellectual proofs and requiring numerous dilemmas, hence denying it. However, owing to his big concern of indicating the compatibility between intellect and textual proofs, and respecting the outer aspect of textual proofs, he has sought to present a more profound meaning of verses and traditions through a sort of modification and interpretation of arguments beyond their literal and prima facie signification, hence resolving the problem. He held that all the arguments suggesting the creation of soul prior to body seek to indicate the various stages and modes of the soul in transcendent worlds, describing soul as a stage of perfection among the perfections of supreme beginnings and a being among transcendent beings. In other words, these arguments suggest the intellectual existence of the soul rather than its spiritual one. Explaining and affirming the teaching of “intellectual existence of soul”, the present article responds to certain rational as well as textual problems concerning this problem.
    Keywords: intellectual existence, physical origination, essential relation, soul, body, transcendent philosophy
  • Askar Dirbaz, Hosein Motallebi Page 105
    Stating various types of composition of conjunctive and disjunctive conditional propositions from elements such as categorical and conditional propositions in chapter 8, section 3 of his book “Al Isharat wa al Tanbihat”, Ibn Sina gives several examples the first of which is the conjunctive proposition composed of a conjunctive and a disjunctive proposition. This very example is the core of a noteworthy controversy between two commentators of this book i.e. Khajeh Nasir al Din Al Tusi and Fakhr Razi. Fakhr Razi holds that any cogent conjunctive proposition is equivalent to only one exclusive disjunctive proposition, a view somewhat identical with what is raised in modern logic. In contrast, Khajeh Tusi believes that this exclusiveness is not right and any cogent conjunctive proposition can be reduced to an inclusive disjunctive proposition or incompatible disjunctive one without distinction or preference. Judging the views of Fakhr Razi and Khajeh Tusi and explaining the view of modern logic in this regard, the present article benefits from modern logic. Finally, explaining the difference between the view of Fakhr Razi and modern logic, it concludes that the right view is that of Khajeh Tusi confirmed by modern logic.
    Keywords: rule of necessary concomitance, incompatible disjunctive proposition, exclusive disjunctive proposition, modern logic, Khajeh Tusi, Fakhr Razi, cogent conjunctive proposition
  • Sadeq Rahimi Sharbaf Page 121
    Since studying mathematics develops and activates the mental system, it may be claimed that the profound understanding of mathematics can be effective in finding the facts and in true understanding of the phenomena. Thus mathematical understanding can help the individual perform his tasks with better knowledge and insight. In other words, benefitting from mathematical concepts, one can achieve the capability of deducing facts. Having stated the cognitive position of mathematics based on Plato’s and Des cartes’ quotations, the present article introduces a type of mathematical knowledge, which is the outcome of profound understanding of mathematical concepts, as mathematical cognition and insight. Determining the domain of this kind of knowledge based on the concept of the word” algorithm”, it also deals with the quality of the stages of achieving it. The article closes with giving certain examples for the cognitive aspect of the concept of function, and the graph structure in the theory of graphs.
    Keywords: mathematical epistemology, mathematical cognition, insight, concept of function, algorithm, mathematical model of graphs
  • Hasan Mohiti Ardekan, Ali Mesbah Page 137

    Recognizing the influence of religious teachings on the human sciences in the three fields of objective, method, and problems, the present article divides the human sciences into descriptive and prescriptive ones, and deals with the role of eschatology in the methodology of prescriptive human sciences. Criticizing the prevalent methodologies in the study of the human sciences, including positivism, falsificationism, historicism, Dilthey’s hermeneutics, and critical realism, and stating their incompatibility with believing in the hereafter, the article studies the methodology consistent with the idea of eschatology, and concludes that in studying prescriptive human sciences, it is necessary to benefit from revelational methodology as well as rational one.

    Keywords: Idea of eschatology, prescriptive human sciences, positivism, falsificationism, historicism, hermeneutics, critical realism