فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، بهار 1392)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، بهار 1392)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نخستین سخن
    صفحه 7
  • یارعلی کرد فیروزجایی صفحه 11
    علامه طباطبائی در اصول فلسفه و روش رئالیسم، برای نشان دادن ارزش ادراکات و خارج نمایی مفاهیم کلی کوشیده است تا آنها را از طریق ادراک حسی مربوط به واقعیت های عینی نشان دهد و ازاین رو تحلیلی از ادراک حسی به دست داده است. در نظر او ادراک حسی حاصل تاثیر محسوس عینی بر اندام قوه حسی و تشکیل پدیده ای مادی در آن است. این پدیده مادی معلوم به علم حضوری است و سبب حصول صورت حسی در حاس و شکل گیری ادراک حسی است؛ اما او در بدایه الحکمه و نهایه الحکمه تاثیر محسوس بر اندام حسی و فعل و انفعالات مادی به وجود آمده در آن را علت معده حضور صورت های حسی و خیالی نزد نفس دانسته است. صور حسی و خیالی، صورت های قائم به ذات اند که نفس به آنها علم حضوری دارد و با اعتبار خاصی درباره آنها و مقایسه با محسوسات خارجی که منشا آثار خارجی اند، از آنها علم حصولی می سازند. نظریات او در این کتاب ها با هم یکسان نیستند و تا اندازه ای ناسازگارند. با توجه به اینکه کتاب های بدایه الحکمه و نهایه الحکمه آثار نهایی علامه طباطبائی هستند، نظریه نهایی او را باید نظریه ای دانست که در این کتاب ها ارائه شده است؛ یعنی ادراک حسی اعتبار خاصی است که ذهن نسبت به صورت مجرد مثالی معلوم به علم حضوری اعمال می کند.
    کلیدواژگان: ادراک حسی، علم حضوری، علم حصولی، علامه طباطبایی
  • مهدی عبدالهی، محمدحسین زاده یزدی صفحه 31
    کیث لرر که سرشناس ترین مدافع کنونی انسجام گروی در توجیه است، با اشاره به معانی سه گانه شناخت در زبان انگلیسی و تعیین معنای سوم، یعنی تصدیق برخی اطلاعات به منزله معرفت موردنظر در معرفت شناسی، این تحلیل لغوی را بسنده نمی داند؛ ازاین رو به تحلیل فلسفی حقیقت شناخت پرداخته، برخلاف دیدگاه رایج در معرفت شناسی مغرب زمین، افزون بر سه عنصر باور، صدق و توجیه، عنصر چهارمی را با عنوان الغاناپذیری در کار می آورد. وی حقیقت صدق را علامت زدایی دانسته، به جای شرط باور نیز شرط پذیرش به هدف احراز حقیقت و اجتناب از خطا را قرار می دهد. سپس مقصود از توجیه را داشتن دلیل و شواهد کافی برای پذیرش اعلام می کند و سرانجام برای فرار از اشکال مشهور گتیه، شرط الغاناپذیری را به مولفه های سه گانه شناخت می افزاید. به اعتقاد نگارنده، عناصر چهارگانه تحلیل لرر اشکالاتی دارند، از جمله اینکه تفسیر صدق به علامت زدایی ناتمام است. در شرط پذیرش نیز میان تصدیق قلبی و تصدیق ذهنی خلط شده است. در شرط توجیه نیز ابهاماتی در کلام لرر می توان یافت.
    کلیدواژگان: تحلیل معرفت، صدق، باور (پذیرش)، توجیه کیث لرر، انسجام گروی
  • سیدمحمود نبویان صفحه 55
    مسئله اعتباریات از مسائل مهم در قلمرو مباحث فلسفه های مضاف به ویژه فلسفه حق، فلسفه سیاست، فلسفه حقوق و فلسفه اخلاق است. حقیقت اعتبار و امور اعتباری، تمییز میان معانی گوناگون آن و نیز رابطه میان اعتبار و انشا، اعتبار و تنزیل، انواع اعتباریات، اعتباریات و واقعیت و همچنین مسئله صدق و کذب در اعتباریات، از مهم ترین مباحثی اند که در بحث اعتباریات باید بدانها پرداخت. اندیشمندان بسیاری به مسائل یادشده پرداختند و مباحث ارزشمندی را ارائه داده اند؛ اما دو تن از متفکران برجسته مسلمان، یعنی مرحوم اصفهانی و علامه طباطبائی، دقیق ترین مباحث را در این حوزه مطرح کرده اند. در این نوشتار دیدگاه مرحوم محمدحسین غروی اصفهانی را درباره مسئله اعتباریات توضیح داده ایم.
    کلیدواژگان: اعتبار، انشا، صدق و کذب، تنزیل، واقعیت، محمدحسین غروی اصفهانی
  • حسن معلمی صفحه 79
    محقق دوانی «موجود بودن» به معنای «تحقق عینی داشتن» را منحصر در ذات حضرت حق تعالی، و ماسوی الله را منسوب به حق می داند و با این حساب، مجعول در نظر وی ماهیت است. ملاصدرا مبنا و بنای او را نقد کرده است. با این همه به نظر می رسد نظریه محقق دوانی با نظریه نهایی ملاصدرا در باب توحید حق یکی است و مطالب محقق دوانی پذیرای تفسیر صحیح است؛ زیرا با قبول وحدت شخصی وجود، جعل به وجود تعلق نمی گیرد، بلکه ماهیات ظهور می یابند و ماسوی الله ظهورات حق تعالی هستند و همه منسوب به حضرت حق اند و اصالت ماهیت یعنی مجعول ماهیت است، نه اینکه ماهیات تحقق عینی خارجی دارند در کنار وجود حق.
    کلیدواژگان: وجود، ماهیت، موجودیت، اصالت
  • علیرضا اسعدی صفحه 91
    استکمال نفس از دیدگاه دین و فلسفه امری پذیرفته شده است. آنچه در این میان بحث انگیز است، چگونگی استکمال نفس مجرد است. در فلسفه، علم و عمل را از عوامل استکمال نفس می شمارند؛ اما پرسش این است که این دو چگونه به استکمال نفس می انجامند. افزون بر این آیا استکمال نفس پس از مرگ نیز ادامه می یابد؟ و اگر آری چگونه؟ این مقاله در پی تبیین فرایند استکمال نفس از دیدگاه ملاصدرا و پاسخ به پرسش های پیش گفته است. در این مقاله برای پاسخ به این پرسش ها ربط و نسبت صور معقول با نفس و نیز کیفیت ارتباط نفس با عقل فعال بررسی شده است. ملاصدرا در نحوه استکمال نفوس پس از مرگ، چگونگی استکمال اقسام نفوس را بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، استکمال نفس، استکمال علمی نفس
  • سیدعلی حسنی صفحه 115
    در این مقاله نخست به تعریف اومانیسم پرداخته و علت پراکندگی و تنوع در تعریف اومانیسم را روشن ساخته ایم. در ادامه و در توضیح تاریخچه اومانیسم جدید به سه دوره اومانیسم رنسانس، اومانیسم روشنگری و اومانیسم مدرن اشاره و ویژگی های هریک را بیان کرده ایم. انواع اومانیسم یعنی اومانسیم دینی و اومانیسم سکولار از دیگر مباحثی است که به آن پرداخته ایم و در ادامه اصول اومانیسم همچون طبیعت گرایی، منبع ارزش بودن انسان ها، آزادی انسان، خردگرایی و مدارا را تبیین، و سرانجام بعضی از نقدهای وارد بر اومانیسم را مطرح ساخته ایم.
    کلیدواژگان: اومانیسم، اومانیسم رنسانس، اومانیسم روشنگری، اومانیسم مدرن، اصول اومانیسم، سکولار، اومانیسم دینی (مسیحی)
  • افراد بین جهانی یا افراد محدود به جهان / نگاهی به نظریه همتاه ای لویس و پاسخ پلنتینگا به آن
    مصطفی زالی، روح الله عالمی، مهدی قوام صفری صفحه 145
    یکی از پرسش های ذیل مسئله جهان های ممکن آن است که آیا یک فرد در بیش از یک جهان وجود دارد؟ گروهی مانند دیوید لویس وجود فرد در بیش از یک جهان ممکن را انکار کرده و در مقابل گروه دیگری مانند آلوین پلنتینگا به افراد بین جهانی قایل شده اند. در این مقاله ابتدا رویکرد لویس مبنی بر انکار فرد بین جهانی طرح و نظریه همتا به مثابه نظریه بدیل تشریح می شود. بر اساس نظریه همتا گرچه هر فرد تنها در یک جهان ممکن وجود دارد، در سایر جهان های ممکن دارای همتاست. در مقابل بر اساس نظریه پلنتینگا هر فرد می تواند در بیش از یک جهان ممکن وجود داشته باشد؛ بنابراین سخن پلنتینگا مستلزم آن است که یک فرد باید دارای صفاتی ذاتی باشد تا منجر به تمایز او در هر جهان شود. در بخش آخر مقاله نشان داده می شود که مسئله ذات فردی قابل بازگشت به مسئله تشخص در نزد فیلسوفان مسلمان است و از آنجاکه در تحلیل نهایی تشخص جز به وجود نیست، انگاره ذات فردی که مبتنی بر تخصیص کلی به کلی است پذیرفتنی نخواهد بود.
    کلیدواژگان: جهان های ممکن، همتا، افراد بین جهانی، صفات ذاتی، صفات عرضی
  • الخلاصه
    صفحه 168
|
  • Yarali Kord Firoozjai Page 11
    To indicate the value of perceptions and the representation of universal concepts, Allamah Tabatabai in principles of philosophy and realistic Method has sought to introduce them through sense perception relevant to objective realities, thus giving a special analysis of sense perception. According to him, sense perception is the outcome of the influence of objective sensible on the organ of sensitive faculty and the formation of a material phenomenon in it. This material phenomenon is known intuitively and gives rise to creation of a sensible form in the sentiens and formation of sense perception. However, in Bidayah al Hikmah and Nihayah al Hikmah he considers the influence of the sensible on sensory organ and the resulted material interplay as the preparing cause of presence of sensory and imaginative forms in the soul. Sensory and imaginative forms are self- existent forms known to soul intuitively making them into acquired knowledge by taking certain subjective considerations and comparing them to external sensible things which are the source of external phenomena. His theories in these books are not the same and may be regarded somewhat inconsistent. The books Bidayah al Hikmah and Nihayah al Hikmah being the final works of Allamah Tabatabai, his final theory is the one raised in them rather than his other books. Therefore, sense perception is a specific consideration which mind takes towards abstract ideal form known intuitively.
    Keywords: sense perception, intuitive knowledge, acquired knowledge, Allamah Tabatabai
  • Mahdi Abdollahi, Mohammad Hoseinzadeh Yazdi Page 31
    As the best known defender of coherentism in justification, Keith Lehrer- refers to the tripartite meaning of knowledge in English and introduces the third meaning, i.e. confirmation of certain information, as the one recognized in epistemology. However, he does not consider this literal analysis sufficient, and turns to the philosophical analysis of the nature of knowledge. Contrary to the current view in western epistemology, he introduces a fourth element, i.e. indefeasibility in addition to the three conventional elements of belief, truth, and justification. He regards designalizing as the reality of truth, replacing the condition of belief with that of acceptance, aiming at ascertaining reality and avoiding falsehood. Declaring access to adequate reason and evidence as the purpose of justification, he adds the condition of indefeasibility to the tripartite components of knowledge in order to escape the Gettier problem. According to the authors, there are certain problems with the four elements of Lehrer, including the following: first, interpretation of truth as designalizing is insufficient. Secondly, with regard to acceptance, there is confusion between confirmation by heart and mental confirmation. Thirdly, there are certain ambiguities in Lehrer’s words concerning justification.
    Keywords: analysis of knowledge, truth, belief (acceptance), Keith Lehrer's justification, coherentism
  • Seyyed Mahmood Nabavian Page 55
    The issue of "convention" (I‘tibar) is one of the significant issues in the realm of topics raised particularly in the philosophy of right, philosophy of politics, philosophy of law, and philosophy of ethics. The Reality of convention and conventional subjects, distinguishing between its various meanings, the relation of convention and construction, convention and gradual appearance, categories of conventionals, conventionals and reality, and the issue of truth and falsehood in conventionals, are among the most important topics which are to be dealt with in discussing conventionals. Many scholars have dealt with the above issues putting forward valuable achievements. However, two outstanding Muslim thinkers, i.e the late Ayatollah Esfahani and Allamah Tabataba’i have raised the most precise discussions in this field. The present article explains the views of the Late Mohammad Hosein Gharavi Esfahani concerning the issue of conventionals.
    Keywords: convention, construction, truth, falsehood, gradual appearance, reality, Mohammad Hosein Gharavi Esfahani
  • Hasan Moallemi Page 79
    Confining "being existent" in the sense of "having objective realization" to the essence of Almighty God and attributing all other than God to Him, Muhaqqiq Dawani considers quiddity as the made one. Mulla Sdra has criticized his foundation and principles. However, it seems that the theory of Muhaqqiq Davani is the same as the final theory of Mulla Sadra concerning the unity of Allah. Thus Muhaqqiq Davani’s views are susceptible of true interpretation, since in case of accepting the particular unity of existence, existence cannot be subject to making. However, quiddities would have manifestations and all other than God are considered manifestations of Almighty God attributed to Him. Principality of quiddity requires that the made one is quiddity rather than requiring quiddities to have external and objective realization next to Almighty God.
    Keywords: existence, quiddity, being existent, principality
  • Alireza Asadi Page 91
    Perfection of the soul is something recognized in religion and philosophy. What is controversial here is the quality of the perfection of the immaterial soul. Knowledge and practice are considered the elements of perfection of soul in philosophy. However, the question arises as to how these two lead to the perfection of soul. Furthermore, does this perfection continue after death, and if yes, how? The present article seeks to explain the process of the perfection of the soul according to Mulla Sadra and to answer the above questions. To do so, it studies the relation between intelligible forms with soul as well as the quality of the relation of the soul to active intellect. Explaining the way souls can perfect after death, Mulla Sadra has studied the quality of perfection of different types of the souls.
    Keywords: Mulla Sadra, perfection of the soul, perfection of the soul in terms of knowledge
  • Seyyed Ali Hasani Page 115
    At the outset, the present article defines humanism and clarifies the reason behind and the wide variety of definitions in this field. It continues to explain the history of modern humanism, referring to three phases of humanism, i.e. renaissance, the enlightenment, and modern humanism, and their features. It also deals with different types of humanism, i.e. religious humanism and secular humanism. Explaining the principles of humanism such as naturalism, considering human as the source of values, freedom of the human being, rationalism, and tolerance, the article continues to present certain criticisms raised against humanism.
    Keywords: humanism, humanism of renaissance, humanism of the enlightenment, modern humanism, principles of humanism, secular humanism, religious (Christian) humanism
  • Mostafa Zali, Roohollah Alemi, Mahdi Qavamsafari Page 145
    One of the questions in the context of possible worlds is whether an individual may exist in more than one world. Some scholars like David Lewis have denied the existence of an individual in more than one possible world while some others like Alvin Plantinga believe in inter world individuals. Raising Lewis´s approach concerning denial of inter world individuals, the present article explains the counterpart theory as the substitute one. Based on the counterpart theory, although each individual exists only in one possible world, he has counterparts in other worlds. In contrast, based on the theory of Plantinga, any individual may exist in more than one possible world. Therefore Plantinga´s words entail that an individual must have certain essential qualities leading to his distinction in each of the worlds. The last part of the article deals with the point that the issue of individual essence can refer to that of personification according to Muslim philosophers. Since personification, in its final analysis, does not refer to anything but existence, the hypothesis of individual essence resting on specification of universal by universal can not be accepted.
    Keywords: possible worlds, counterpart, inter world individuals, essential qualities, accidental qualities