فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، پاییز 1392)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نخستین سخن
    صفحه 7
  • عبدالرسول عبودیت صفحات 11-38
    در کتاب های فلسفی، در مبحث مقولات، درباره انواع جواهر و اعراض، فراوان بحث شده است، اما درباره رابطه عرض و جوهری که موضوع آن است بحث مستقلی وجود ندارد و فقط در مواضع متعددی، به طور متفرق، در ضمن بیان مطالب دیگر، اشاره وار از آن سخن به میان آمده است. این بحث، هم دچار اشکالات و تعارضاتی است هم در آن اختلاف نظر هست. به این جهت، در این مقاله، مستقلا به آن پرداخته شده است. پس از مقدمه دیدگاه های متفاوتی درباره رابطه عرض و جوهر مطرح شده؛ سپس مشکلات هریک از دیدگاه ها بررسی شده است و سرانجام با ارائه راه حل و مقایسه ضمنی آنها زمینه برای این نتیجه فراهم شده است که در مقام تعیین معیاری برای عرض، انفکاک پذیری عرض از جوهر جایگزین مغایرت وجودی آنها شود.
    کلیدواژگان: جوهر، عرض، موضوع، حلول، معقول ثانی فلسفی، مقدار، کیفیت استعدادی، اضافه
  • مرتضی رضایی صفحات 39-61
    نظریه تشکیک خاصی وجود، یکی از پایه های اصلی حکمت متعالیه است. این نظریه، در برخی نوشته ها، به شکل صحیحی تبیین نشده است؛ ازاین رو، مطالعه دوباره آن می تواند تصویری مقبول تر از آن به دست دهد. مطابق این پژوهش، مباحثی چون «اشتراک معنوی» و «مشکک بودن» مفهوم وجود، «اصالت وجود» و «بساطت وجود» ازجمله مبانی این نظریه اند؛ چنان که وحدت و کثرت حقیقی موجودات و عین یکدیگر بودن وحدت و کثرت وجود، از مولفه های آن به شمار می آیند. بر پایه این نظریه، تمام مراتب هستی را، به رغم کثرت و اختلاف آنها، می توان واحدی شخصی، ساری و پیوسته دانست که از بالاترین مرتبه وجود (واجب الوجود بالذات) تا پایین ترین مرتبه آن (هیولای اولی) کشیده شده است. به این ترتیب حقیقت واحده و شخصی وجود، در عین وحدت و بساطتش متکثر، و دارای مراتب طولی و عرضی است. به نظر می رسد نظریه تشکیک خاصی صدرالمتالهین، متفاوت با نظریه وحدت شخصی ایشان است و می توان تفاوت هایی را میان آن دو قایل شد.
    کلیدواژگان: تشکیک خاصی وجود، وحدت شخصی وجود، وحدت سریانی، وحدت اطلاقی، نفس رحمانی، مطلق لابشرط مقسمی، مطلق لابشرط قسمی
  • سیداحمد غفاری قره باغ، احمد واعظی صفحات 63-84
    توجه به ارتباط بین عالم های وجودی و چگونگی این ارتباط، ازجمله الزامات یک فلسفه نظام مند است. نظریه مثل افلاطون، صرفا متمرکز بر یافتن «فرد» عقلی برای انواع جسمانی است. فارغ از چالش تشکیک در ماهیت، این نظریه در تبیین افراد مثالی و یا فرد الهی برای انواع جسمانی، ناتوان است؛ لیکن با شکوفایی فلسفه اسلامی در حکمت متعالیه و پردازش نظریه اصالت و تشکیک وجود، تبیین دقیق تری به نام نظریه وجود جمعی ارائه شده است که تناظر و تطابق همه عوالم را به ارمغان می آورد.
    کلیدواژگان: مثال افلاطونی، وجود جمعی، تشکیک، فرد، عقل، مثال، طبیعت
  • مریم سالم صفحات 85-104
    فلاسفه علم در عصر حاضر معتقدند کلمه علت (cause) که در ترجمه های آثار ارسطو وجود دارد اشتباه است و هیچ گاه منظور ارسطو از معادل یونانی این کلمه (aitia، aition)، آن چیزی نبوده که فلاسفه اسلامی و بعد، فلاسفه مدرسی می فهمیدند و واژه علت یا causeرا به جای آن برگزیده اند. به اعتقاد آنها ارسطو تنها به فکر تبیین چگونگی پیدایش پدیده های عالم بوده و کاری به علل فراطبیعی پیدایش این پدیده ها نداشته است؛ ازاین رو علت نزد او چیزی جز تبیین نبوده است و علل چهارگانه، تبیین های چهارگانه ای هستند که ارسطو از آنها استفاده می کند تا پیدایش، حرکت و دگرگونی را تبیین کند. این دسته از فلاسفه با تغییر اصطلاح علت به تبیین درصدد اصلاح سوءفهم های حاصل از اندیشه ارسطو هستند. با بررسی آثار ارسطو و نیز نواقصی که در نظریه تبیین وجود دارد به خوبی می توان نادرستی سخن فلاسفه علم را ثابت کرد و نشان داد که ارسطو نه تنها به تحلیل چگونگی پیدایش نظر داشته است، چرایی پیدایش نیز برایش بسیار مهم بوده است.
    کلیدواژگان: علت، علیت، تبیین، ارسطو، فلسفه علم
  • محمدصادق علی پور، مجتبی مصباح صفحات 105-125
    توجیه معرفت یکی از مهم ترین مسائلی است که از دیرباز ذهن فیلسوفان و معرفت شناسان را به خود مشغول کرده و موجب ارائه نظریات متفاوتی در این باب شده است. مبناگروی یکی از قدیمی ترین و مهم ترین این نظریات است. ازاین رو، این پژوهش درصدد بررسی استدلال های مبناگروی و مهم ترین چالش های پیش روی آن است. در این راستا با بررسی استدلال از راه استحاله تسلسل و احتمال و یقین، روشن خواهد شد که تنها برخی تقریرهای استدلال از راه استحاله تسلسل قابلیت اثبات مدعای مبناگرایان را دارد. این در حالی است که نتیجه استدلال از راه احتمال و یقین چیزی نیست که مبناگرا به دنبالش باشد.
    در ادامه با بررسی مهم ترین چالش های پیش روی مبناگروی که عبارت اند از: مستدل بودن گزاره های پایه، چگونگی ارتباط گزاره های پایه با واقع و ناسازگاری دستگاه معرفتی مبتنی بر مبناگروی، روشن خواهد شد این چالش ها استبعادی بیش نیستند و همگی دارای پاسخ و رفع شدنی اند.
    کلیدواژگان: مبناگروی، تسلسل، احتمال و یقین، گزاره های پایه، تمامیت، پارادوکس دروغگو
  • اصغر پوربهرامی، رضا اکبریان، محمد سعیدی مهر، علی افضلی صفحات 127-155
    چهار نظریه برای بحث در باب لزوم تمایز یا عدم تمایز مواد ثلاث در منطق و فلسفه مطرح شده که برخی اساسا هرگونه تمایزی را برای مواد ثلاث انکار ، و برخی دیگر حیطه های کاربرد مواد ثلاث را تعیین می کنند. گروه سوم نیز این تمایز را لازم دانسته، معیاری پیشنهاد می کنند. این مقاله درصدد است که با طرح نظریه پنجم، برای حل دو مسئله راهی بجوید: نخست آنکه چرا باید میان مواد ثلاث در منطق و وجوب و امکان در فلسفه تمایزی قایل شد؟ دوم آنکه معیار این تمایز در منطق و فلسفه چیست؟ در پاسخ به مسئله نخست آمده است که بر برهان های مابعدالطبیعی مانند برهان وجودی، وجوب و امکان و صدیقین اشکال های مهمی ازجمله اشکال های هیوم و کانت وارد شده است. راه رهایی از این اشکال ها تمایز مواد ثلاث منطقی از وجوب و امکان فلسفی است. در پاسخ به مسئله دوم اثبات شده است که معیار مواد ثلاث در منطق بدین صورت است که هر قضیه ای که محمول آن ذات یا یکی از ذاتیات یا یکی از لوازم ذات موضوع آن باشد، واجب است. هر قضیه ای که محمول آن نقیض ذات یا نقیض یکی از ذاتیات یا نقیض یکی از لوازم ذات موضوع آن باشد، ممتنع است؛ و هر قضیه ای که محمول آن امری غیر از ذات و نقیض ذات و غیر از یکی از ذاتیات و نقیض یکی از ذاتیات باشد یا غیر از یکی از لوازم ذات و نقیض یکی از لوازم ذات موضوع باشد، ممکن است؛ اما معیار وجوب و امکان در فلسفه، بی نیازی از علت برای وجوب، و نیازمندی به علت برای امکان دانسته شده است. ازآنجاکه تحلیل فلاسفه از علیت متفاوت است، در این بحث تحلیل ابن سینا و صدرالمتالهین در باب این معیار تمایز بررسی شده است.
    کلیدواژگان: وجوب، امکان، مواد ثلاث، برهان صدیقین، علیت، توماس آکوئینی، ابن سینا، صدرالمتالهین، هیوم، کانت، دکارت، آنسلم
  • محمدحسین طالبی، علی طالبی صفحات 157-178
    ادعای این نوشتار آن است که به وسیله تبیین ماهیت علوم انسانی از راه توجه به حقیقت انسان به خوبی می توان به این امر مهم پی برد که علوم انسانی در حقیقت، علوم انسان سازند. لازمه این امر آن است که علوم انسانی به معنای واقعی کلمه اسلامی باشند. این مدعا در این نگارش به دو ادعا تحلیل می شود: اولا تعریف انسان به حیوانی که صرفا دارای عقل نظری، یعنی دارای توانایی درک مفاهیم کلی است، تعریف کاملی نیست. انسان، حیوانی است که علاوه بر داشتن عقل نظری لازم است پیرو عقل عملی نیز باشد؛ ثانیا براساس تعریف کامل انسان، علوم انسانی علومی اند که با دین و سعادت جاودانه انسان مخالفتی نداشته باشند. چنانچه گزاره ای مخالف دین حق باشد، آن گزاره خارج از دایره علوم انسانی است، هرچند مشابه آن تلقی شود.
    کلیدواژگان: عقل عملی، عقل نظری، ماهیت علوم انسانی، تعریف انسان، اسلامی بودن علوم
|
  • Abdu, R. Rasul Ubudiyyat Pages 11-38
    In Philosophical books, under the topic of Intelligibles, there are so many discussions on various types of ‘essences’ and ‘accidents’. However, there is no separate discussion on the relation between essence and accident. Rather, this has been discussed, inter alia, in a passing way. The issue suffers some complexities and contradictions; and there are disagreements concerning it. Accordingly, here, we have dealt with it as a separate discussion.Here, after the introduction, various views on the relation between essence and accident have been mentioned. Then, the drawbacks of each view have been reviewed; and finally, by presenting some solutions and implicitly comparing them we have prepared, in an attempt to set a criterion for accident, the ground to substitute the “separability” of essence from accident for their “existential polarity”.
    Keywords: essence, accident, subject, immanence, secondary philosophical intelligible, quantity, dispositional quality, relation
  • Murteza Rezaie Pages 39-61
    The theory of the particular gradation of being is one of the main foundations of transcendental philosophy. In some writings, this theory has not been rightly explained. Thus, a reconsideration of it can give us a better picture. According to the present study, discussions such as ‘univocality’ and the ‘gradation’ of the concept of existence, ‘essentiality of existence’ and ‘simplicity of existence’ are among the foundations of this theory; just as the real unity and plurality of existents as well as the sameness of unity and plurality of existence are among its parameters. Based on this theory, all orders of existence, despite their plurality and diversity, may be considered as a personal running continuous unit extending from the highest order of existence (Necessary Existent by essence) down to the lowest order (the prime matter). Therefore, the unique and personal reality of existence, despite its unity and simplicity, is plural with longitudinal and latitudinal orders. It seems that Mullā Sadrā’s theory of particular gradation is different from his own theory of personal unity, and they may be well differentiated.
    Keywords: particular gradation of existence_personal unity of existence_flowing unity_absolute unity_divine breath_absolute unconditioned as the source of division_absolute unconditioned as a division
  • Ahmad Waezi Pages 63-84
    Considering the relation between the worlds of existence and the nature of that relation is one of the necessities of a systematic philosophy. Plato’s theory of ideals focuses just on finding the intellectual “individual” for different physical species. Apart from the challenge of gradation in quiddity, the theory is unable to determine the ideal individuals or the divine individual for physical species. With the florescence of the Islamic philosophy in transcendental philosophy and the development of the theory of essentiality and gradation of existence, however, a more precise explanation called the theory of collective existence has been offered that brings about the correspondence and conformity of all the worlds.
    Keywords: Platonic Idea, collective existence, gradation, individual, intellect, ideal, nature
  • Maryam Salem Pages 85-104
    The philosophers of science believe, in the present age, that the word ‘cause’ used in the translations of Aristotle’s works is erroneous; and that he never meant, by the Greek word ‘aition/ aitia’, what understood by the Muslim philosophers, and later by scholastic philosophers, who used the word ‘cause’ for it. The philosophers of science believe that Aristotle was just thinking of explaining the way different phenomena emerged, and he had nothing to do with the supernatural causes for those phenomena. Thus, ‘cause’ for him was nothing but explanation, and the four causes are the four explanations used by Aristotle to explain the emergence, movement and alteration. These philosophers have used ‘explanation’ instead of ‘cause’ to correct the misunderstandings resulted from Aristotle’s thought. By studying Aristotle’s works as well as the deficiencies in the theory of ‘explanation’, we may well prove the inaccuracy of the idea suggested by the philosophers of science and show that Aristotle not only wished to analyze the quality of genesis, but also cared about the reason for it.
    Keywords: cause, causality, explanation, Aristotle, philosophy of science
  • Mujtaba Mesbah Pages 105-125
    Justification of knowledge is one of the most important issues that have occupied the philosophers and epistemologists since long ago. This has led to presenting a variety of related views. Foundationalism is one of the oldest and the most important views among them. Thus, the present study is seeking to investigate the arguments for foundationalism as well as the most important challenges it faces. To do so, it investigates the arguments by the impossibility of infinite regress as well as contingency and certainty to show that only some interpretations through the impossibility of infinite regress are capable of proving the claims of the foundationalists. However, the foundationalists are not to obtain anything by arguing through contingency and certainty. The present study continues by investigating the most important challenges the foundationalism faces. These are as follows: unreasonableness of the basic arguments, the relationship between the basic propositions and the reality, and the inconsistency of the knowledge system based on foundationalism. It will be clarified that the abovementioned challenges are all resolvable.
    Keywords: foundationalism, infinite regress, contingency, certainty, basic propositions, integrity, paradox of liar
  • Reza Akbariyan, Muhammad Saidi Mehr, Ali AfzalĪ Pages 127-155
    There have been four theories for discussing the necessity of distinguishing or not distinguishing between three modes in philosophy and logic. Some have basically denied any distinction while some others have determined different domains of usage of the three modes. A third group has regarded this distinction as a necessity, proposing a criterion there. The present article is seeking to suggest a forth theory to find a solution for the following two problems: firstly, why should we distinguish the three modes in logic from the contingency and necessity in philosophy? Secondly, what is the criterion for this distinction in logics and philosophy? To answer the former question, the authors argue that some important objections, including that of Hume and that of Kant, have been put forward for the metaphysical argumentations such as ‘ontological argument’ and ‘the argument from contingency and necessity’ and ‘the argument of the truthful ones’. The way out of this challenge is the distinction between the three logical modes and the philosophical contingency and necessity. To answer the latter question, they show that according to the criterion of the three modes in logic, if the predicate is the essence, one of the essentials or one of the requisites of the essence of its subject would be necessary. On the other hand, if the predicate is the opposite of essence, the opposite of one of the essentials or the opposite of one of the requisites of the essence of its subject would be impossible. And if the predicate is something other than the subject’s essence or its opposite, other than one of its essentials or its opposite, the proposition would be contingent. The criterion for contingency and necessity in philosophy, however, is being dependent or independent of cause. Since the philosophers’ analyses of causality are different, here we focus on interpretation presented by Avicenna and Mullā Sadrā.
    Keywords: necessity, contingency, three modes, the argument of the truthful ones, causality, Thomas Aquinas, Avicenna, Mullā Sadrā Hume, Kant, Descartes, Anselm
  • Ali Talebi Pages 157-178
    The present article claims that through explaining the nature of human sciences by considering the reality of the human being, one may find out that human sciences are indeed human-making sciences. This necessitates that human sciences be, in a true sense, Islamic. Here, the abovementioned claim is resolved into two other cl
    Aims
    firstly, defining human being as an animal with merely theoretical intellect (one who is capable of understanding the universal concepts) is not a complete definition. Rather, human being is an animal that must necessarily follow the practical intellect too, while enjoying the theoretical intellect. Secondly, based on a complete definition of the human being, human sciences are those sciences which are not inconsistent with human’s eternal felicity. If a proposition contradicts the true religion, it is out of the scope of human sciences, although it may be considered similar to them.
    Keywords: practical intellect, theoretical intellect, the nature of human sciences, definition of human being, Islamic nature of sciences