فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، بهار 1393)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، بهار 1393)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نخستین سخن
    صفحه 7
  • مبانی معرفت شناختی کمال نهایی انسان از دیدگاه آیت الله مصباح
    حسن جان نثاری، احمد ابوترابی صفحه 11
    با اینکه در مطلوبیت کمال اختلافی نیست، درباره خود مفهوم کمال، چه در عمل و چه در نظر اختلاف وجود دارد. ریشه بیشتر این اختلافات، مبانی بحث کمال نهایی انسان است؛ تا آنجا که اختلاف در مبانی کمال نهایی، به ایجاد مکاتب مختلف اخلاقی انجامیده است. یکی از مهم ترین این مبانی، مبانی معرفت شناختی است. در این مقاله به بحث درباره مبانی معرفت شناختی کمال از دیدگاه آیت الله مصباح می پردازیم که بر اساس آن، معرفت امری ممکن بلکه متحقق است و می توان آن را با تبیینی یقین آور اثبات کرد. به علاوه، ابزار معرفت منحصر به عقل و حس نیست، بلکه وحی و شهود نیز جزو ابزارهای اصلی معرفت های بشری اند. همچنین بر اساس دیدگاه ایشان میان فعل و هدف اخلاق رابطه ای ضروری (ضرورت بالقیاس) برقرار است.
    کلیدواژگان: مبانی کمال نهایی، امکان معرفت، ابزار معرفت، بایدها و نباید اخلاقی، آیت الله مصباح
  • عبدالله محمدی صفحه 35
    تحلیل ارزش معرفت شناختی «اطمینان» یکی از کاربردی ترین مباحث در معرفت شناسی است. حل این مسئله متوقف بر نسبت سنجی میان «اطمینان» و سایر مراتب معرفت است. این مقاله در پی ارائه نگرشی نوین درباره اعتبار «اطمینان» بوده، در دو بخش کلی سامان یافته است. در بخش نخست با مراجعه به آثار حکما، متکلمان و اصولیین به مقایسه اطمینان، علم و ظن پرداخته و ملحق بودن «اطمینان» به «علم عادی» تبیین شده است و در بخش دوم، دیدگاه های مختلف درباره ملاک اعتبار اطمینان ارزیابی، و روشن شده است که «اطمینان» مانند ظن نیست که فاقد اعتبار و محتاج ادله اعتباردهنده باشد؛ بلکه خود همچون «علم عادی» اعتبار دارد. روش تحقیق در این مقاله اسنادی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: اطمینان، یقین، علم عادی، علم متعارف، ظن، ارزش معرفت شناختی
  • رضا صادقی صفحه 59
    ماتریالیسم نوعی انحصارگرایی در حوزه وجود است که در دوران مدرن نخست در چارچوب فلسفه های مکانیکی و با تکیه بر اتمیسم طرح شد. با اینکه این بیان از ماتریالیسم به دلیل جزم اندیشی حاکم بر آن اکنون طرفدار چندانی ندارد، هنوز پیش فرض های ماتریالیستی در معرفت شناسی حضوری پررنگ دارند. این نوشتار با نگاهی انتقادی به بررسی لوازم این پیش فرض ها در ارتباط با دو مولفه آگاهی و اختیار می پردازد. در این مسیر از فیزیک گرایی، رفتارگرایی، الگوی کامپیوتری ذهن و معرفت شناسی طبیعی شده به منزله رویکردهایی ماتریالیستی که در معرفت شناسی معاصر حضور دارند بحث خواهد شد و در نهایت لازمه مشترک این رویکردها مبنی بر تعین گرایی و امکان پیش بینی رفتارهای فردی و جمعی انسان ها مورد نقد قرار خواهد گرفت. روش بحث، تحلیلی است و نتیجه این پژوهش بر ناکارآمدی رویکردهای ماتریالیستی در حوزه علوم انسانی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: ماتریالیسم، تعین گرایی، فیزیک گرایی، رفتار گرایی، معرفت شناسی طبیعی شده
  • حسین عشاقی صفحه 85
    پیش تر در مقاله «حکم ناپذیری وجود» با براهینی اثبات کردیم که هستی (به معنای مطلق واقعیت)، حکم پذیر نیست، و ممکن نیست که حکمی داشته باشد؛ بنابراین نمی توان موضوع فلسفه اولی را هستی (به معنای مطلق واقعیت با تعابیر گوناگونش) قرار داد. اینک در این مقاله که در امتداد و ادامه همان مقاله است. در تلاشیم تا موانعی را که از حکم پذیری هستی و موضوع فلسفه شدن آن جلوگیری می کنند، روشن سازیم. در مجموع چهار مانع را در این مقاله بیان کرده ایم که عبارت اند از: 1. کثرت ناپذیری وجود، 2. امتناع عروض بر حقیقت هستی، 3. امتناع عروض «واجب بالذات» و «ممتنع بالذات» بر هستی، 4. بی مرزی حقیقت هستی. هدف این پژوهش پیش رو این است که با ارائه موانع حکم پذیری هستی (به معنای مطلق واقعیت) روشن سازیم که موضوع فلسفه اولی، هستی (به معنای مطلق واقعیت با تعابیر گوناگونش) نیست.
    کلیدواژگان: حقیقت وجود، واقعیت مطلق، موضوع فلسفه، حکم ناپذیری وجود، احکام وجود، وحدت وجود، معقولات ثانی فلسفی
  • آذر کریمی، محمد سعیدی مهر صفحه 99
    بررسی نسبت میان دو مفهوم اساسی وجود و شیئیت (یا موجود و شی ء) از مسائل مهم نظام های متافیزیکی به شمار می آید. نسبتی که فیلسوف با اتخاذ مبانی خاص برای این دو مفهوم در نظر می گیرد، بر صورت بندی اشیای عالم و وضعیت متافیزیکی معدومات موثر است. در این مقاله دو نظریه ابن سینا و نیثن سمن درباره نسبت وجود و شیئیت ارائه شده و ازآنجاکه دیدگاه ابن سینا واکنشی به دیدگاه متکلمان اسلامی نیز به شمار می آید، اشاره ای مختصر به دیدگاه متکلمان می شود. متکلمان مسلمان قرن ها پیش و سمن در قرن حاضر با مبانی و انگیزه های متفاوت، هر دو معتقدند که نسبت وجود و اشیا، نسبت اعم و اخص مطلق است؛ درحالی که ابن سینا آشکارا بر مساوقت نسبت وجود و اشیا تاکید دارد. هدف این مقاله آن است که با نظر به چارچوب نظری بحث، از نسبت وجود و شیئیت در فلسفه تحلیلی معاصر گامی برای فهم بهتر دیدگاه ابن سینا برداشته شود. به صورت خاص تر در پی آنیم که پس از مقایسه وجوه تشابه و تفاوت نظریه هر دو فیلسوف، روشن سازیم که دیدگاه ابن سینا در چه جایگاهی قرار می گیرد. به منزله هدف فرعی مقاله، به یکی از مهم ترین لوازم بحث (بررسی نسبت وجود و شیئیت)، یعنی جایگاه متافیزیکی معدومات و راه حل های متفاوت دو فیلسوف برای خبر دادن از معدومات اشاراتی خواهد شد.
    کلیدواژگان: وجود، شیئیت، صفت داشتن، معدومات، ابن سینا، نیثن سمن، بالفعل گرایی غیر جدی
  • غلامحسین رحیمی صفحه 121
    در این مقاله ماده به منزله موضوعی مشترک برای علم و فلسفه، کانون بررسی و تحلیل قرار می گیرد. در این مسیر، نخست به آرای برخی از فلاسفه و صاحب نظران متقدم و متاخر درباره ماده اشاره، و سپس ماده در مفاهیم ماده اولیه، ماده ثانویه و ماده تجربی و نسبت آنها با یکدیگر تحلیل می شود. مفهوم ماده در فلسفه اسلامی طی سده های متمادی تغییری نکرده و یافته های شگرف علمی در این باره، فیلسوفان مسلمان را متاثر و به روز نساخته است. در نتیجه این تعاریف هیچ گونه ربط و نسبتی با ماده مورد مطالعه علوم تجربی ندارد. در این مقاله نشان داده می شود که چنانچه از منظر جدیدتری به ماده در فلسفه اسلامی بنگریم، می توانیم ارتباط مناسبی میان ماده برهانی در فلسفه اسلامی و ماده تجربی در دانش جدید بیابیم.
    کلیدواژگان: ماده، هیولا، صورت، حکمت سینوی، جرم، انرژی، جسم
  • رحمت الله رضایی، محمدحسین زاده صفحه 145
    تعریف، به ادعای منطق دانان، راهکاری است برای تحصیل مجهول تصورات؛ به گونه ای که برای شناخت حقیقی برخی از امور، هیچ راهی نداریم جز توسل به تعریف. اکنون پرسش آن است که در کجا و در چه صورتی، تعریف می تواند کارایی این چنین داشته باشد؟ یافتن بخشی از پاسخ، ما را به بحث درباره شرایط تعریف سوق می دهد که بخشی از آنها، شرایط صوری تعریف است. از مهم ترین شرایط صوری تعریف، ترکیب و نحوه چینش اجزای تعریف است؛ اما پذیرش این شرط مستلزم بحث های بیشتری است که حاکی از درهم تنیدگی این بحث بوده و پیگیری آنها ما را به نتیجه می رساند که تعریف صرفا یک بحث منطقی نیست، بلکه هویت فلسفی و معرفت شناختی نیز دارد، همان گونه که ابعاد زبانی دارد.
    کلیدواژگان: شرط صوری، ترکیب، عام و خاص، بداهت، تعریف منطقی، تعریف زبانی
  • الخلاصه
    صفحه 175
|
  • The Epistemological Bases of Human's Ultimate Perfection in Ayatollah Mesbah's View
    Hassan Jan, Nesari, Ahmad Abu, Torabi Page 11
    Although there is no disagreement on the desirability of perfection, there are disagreements – both in practice and in theory – as to the notion of perfection itself. Most of these disagreements are rooted in the bases of discussion on human’s ultimate perfection. This disagreement on bases of ultimate perfection has led to the emergence of various ethical schools. Among the most important of these bases are the epistemological bases. In the present article, we deal with the discussion on epistemological bases of perfection in Ayatollah Mesbah’s view based on which knowledge is a possible and even a realized affair and can be proved with a certain explanation. Besides, the devices for knowledge are not restricted to reason and senses; rather, revelation and intuition are among the main devices of human knowledge. In addition, according to Ayatollah Mesbah’s view, there is a necessary relationship between action and the goal of morality.
    Keywords: bases of ultimate perfection, possibility of knowledge, device for knowledge, moral musts, must nots, Ayatollah Mesbah
  • Abdullah Muhammadi Page 35
    The analysis of epistemological value of ‘assurance’ is one of the most applicable discussions in epistemology. The solution to this issue is dependent upon the relationship between assurance and other grades of knowledge. The present article is seeking to give a new attitude about the validity of assurance, and has been organized in two general sections. In the first section, we refer to works written by philosophers, theologians and theoreticians in religious laws to compare assurance, knowledge and suspicion, and explain that assurance is joined to normal knowledge. In the second section, various views on criterion of assurance are evaluated, and it is clarified that assurance is not like suspicion which is invalid and needing to be validated; rather, it is valid just as normal knowledge. The research method in this study is documentary-analytical.
    Keywords: assurance, certainty, normal knowledge, conventional knowledge, suspicion, epistemological value
  • Reza Sadeqi Page 59
    Materialism is a kind of exclusivism in the realm of existence; it was first put forward, in the modern era, in the framework of mechanical philosophies and by relying on atomism. Although this version of materialism has little adherents due to the dogmatism governing it, materialist presuppositions are still strongly present in epistemology. The present article uses a critical perspective to investigate the implications of these presuppositions in relation to two parameters of awareness and free will. In this way, we will discuss the physicism, bahaviorism, computer model of mind, and naturalized epistemology as materialistic approaches present in contemporary epistemology, and finally we will review the common implication of these approaches, that is determinism and the possibility to predict individual and collective behaviors of human beings. The method of discussion is analytical, and the findings of this study stress the inefficiency of materialistic approaches in the realm of humanities.
    Keywords: materialism, determinism, physicism, behaviorism, naturalized epistemology
  • Hussein Ushshaqi Page 85
    Previously in the article entitled “Existence Does not Accept Propositions” we proved with some arguments that existence (meaning the absolute reality) does not accept propositions, and it is not possible for it to have propositions. Thus, we may not consider existence (meaning the absolute reality with all its different perceptions) as the subject of prime philosophy. Now in the present article, which follows the previous one, we attempt to clarify the obstacles that prevent the existence from accepting propositions and becoming the subject of philosophy. Altogether, we have mentioned four obstacles in this article including a) non-plurality of existence; b) refusal of accidents in reality of existence; c) refusal of accident of ‘necessary by itself’ and ‘impossible by itself’; and d) and no demarcation for reality of existence. The present study aims at presenting the obstacles for existence to accept propositions in order to clarify that the subject of prime philosophy is not existence (meaning absolute reality with its different perceptions)
    Keywords: reality of existence, absolute reality, subject of philosophy, existence's not accepting propositions, the propositions of existence, unity of existence, secondary philosophical intellectual concepts
  • Azar Karimi, Muhammad Saidi Mehr Page 99
    Investigating the relationship between two basic notions of existence and thingness (or being and thing) is among the important issues in metaphysical systems. The relationship assumed by a philosopher between these two notions, based on special foundations is effective on his interpretation of the formation of world’s things and the metaphysical condition of non-existents. In the present article, two views of Ibn Sina and Nithin Soman on the relationship between existence and thingness are presented, and since Ibn Sina’s view is considered as a reaction to Muslim theologians’ view, we briefly mention their views as well. Centuries ago the Muslim theologians, and Soman in the contemporary times – each on different bases and with various motivations – believed that the relationship between existence and things is ‘absolute generality and peculiarity’, while Ibn Sina believes in the concomitance of this relationship. Considering the theoretical framework of the discussion, the present article seeks to benefit from the contemporary analytical philosophy’s explanation about the relationship between existence and thingness to better understand Avicenna’s view. More specifically, we are seeking, after comparing the similarities and differences of the views of the two philosophers, to clarify the status of Avicenna’s view. As a secondary goal, we mention one of the most important implications of the discussion (about the relationship between existence and thing), i.e. the metaphysical status of non-existents and the different solutions of the two philosophers for the problem of describing non-existents.
    Keywords: existence, thingness, having epithet, non, existent, Avicenna, Nithin Soman, non, serious actualism
  • Gholam, Hussein Rahimi Page 121
    In the present article, the focus of study and analysis is the ‘matter’ as a common subject for science and philosophy. Accordingly, we first mention the views of some philosophers and authorities – both early and recent – on matter, and then we analyze the matter as prime matter, secondary matter, empirical matter and their relationship. The notion of matter in Islamic philosophy has not altered in centuries for long, and marvelous scientific findings in this regard have not influenced Muslim philosophers. Accordingly, these definitions have nothing to do with matter studied by empirical sciences. In the present article, we show that if we look at matter from a newer angle, we may find a proper relationship between argumentative matter in Islamic philosophy and the empirical matter in new science.
    Keywords: matter, hyle, form, Avicenna's philosophy, mass, energy
  • Rahmatullah Rezaie, Muhammad Hussein, Zade Page 145
    Definition, as the logicians say, is a mechanism for getting the unknown part in imaginations. For knowing something truly, there is no way except resorting to definition. Now the question is where and when definition can have such a usage. Finding a part of the answer will derive us to discussion about the conditions of definition, some of which are the formal conditions. Among the most important formal conditions of definition are the composition and the way the elements of definition are formulated. However, accepting these conditions necessitates more discussions; this shows the complexity of this discussion and leads us to the fact that definition is not just a logical discussion; rather, it has a philosophical and epistemological identity as well as linguistic dimensions.
    Keywords: formal condition, composition, general, specific, being axiomatic, logical dentition, linguistic definition