فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، بهار 1394)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسینعلی شیدان شید*، علی شیروانی صفحه 7
    برهان وجودی به آن دسته از براهین اثبات وجود خداوند می گویند که در آنها به نحوی کاملا پیشین، با تمسک به صرف مفهوم و بدون استناد به هیچ امر عینی، وجود خداوند اثبات شود. این نوع برهان را در مغرب زمین و الهیات مسیحی آنسلم قدیس (1033 یا 10341109م) مطرح ساخت و از آن زمان تاکنون مخالفان و طرف داران مهمی داشته است؛ اما در فلسفه و کلام اسلامی این نوع برهان جایگاه برجسته ای نداشته است؛ هرچند در عبارات گذشتگان و از همه پیش تر فارابی می توان نشانه هایی از توجه به آن را مشاهده کرد. در عین حال در نیم قرن اخیر توجه به این نوع برهان رو به فزونی نهاده است؛ گروهی آن را پذیرفته و گروهی آن را نفی کرده اند. در این مقاله پس از بیان سیر اجمالی تطور این برهان در غرب، دیدگاه برخی از فیلسوفان مسلمان را درباره این برهان مطرح ساخته ایم و سپس با بازسازی برهان صدیقین علامه طباطبائی، تقریری جدید از برهان وجودی عرضه داشته ایم که از نقدهای وارد بر برهان وجودی آنسلم با روایت های گوناگونش مصون است.
    کلیدواژگان: برهان وجودی، فلسفه دین، الهیات، علامه طباطبائی، واجب الوجود
  • محمدحسین عباسی*، رضا اکبریان، محمد سعیدی مهر صفحه 33
    ارسطو برای نفس، حدوث جسمانی قایل است و نفس به منزله امر جسمانی، صلاحیت تعقل یا ادراک عقلی را ندارد. ادراک عقلی و صورت معقوله، اموری مجردند و برای تعقل نیاز به امری مجرد دارند. بنابراین ارسطو تعقل را بر عهده عقل می گذارد؛ اما این عقل مجرد با نفس مادی چه نسبتی دارد و چگونه در امر تعقل انسانی به ایفای نقش می پردازد. نظریه ارسطو با ابهاماتی آمیخته است که باید رفع گردد. ابن سینا با لحاظ نفس به منزله امری مجرد و با تمایز نهادن میان مقام ذات و مقام فعل در نفس انسانی، ادراک عقلی را به نفس نسبت می دهد. ادراک عقلی در نظر او، فعل جنبه ذاتی نفس تلقی می شود و نفس با عقل جزئی انسانی یکسان انگاشته می شود. تاثیر مبادی عالیه و نقش عقل فعال نیز در تعقل لحاظ می گردد. ابن سینا تاثیر عقل فعال در ایجاد صور معقوله در نفس ناطقه را به دو اعتبار وجود و ماهیت، افاضه و اشراق می نامد. مقاله حاضر به تحلیل و تبیین نظرات ارسطو و ابن سینا در این زمینه اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: تعقل، ادراک عقلی، ادراک حسی، عقل فعال، سوفسطایی، ارسطو، ابن سینا
  • محمدحسین زاده*، غلامرضا فیاضی صفحه 51
    مسئله ضرورت علی از مسائل مهم و بنیادین فلسفه اسلامی است که در مباحثی همچون جبر و اختیار و حدوث و قدم زمانی عالم نقش اساسی دارد. در این مقاله پس از بیان اقسام ضرورت علی، مهم ترین ادله موافقان تبیین شده است. پس از بررسی این ادله، این نتیجه به دست آمده که همه آنها از اثبات مطلوب خود ناتوان اند. بیشتر ادله ضرورت علی مبتلا به مغالطه مصادره به مطلوب اند و در آنها شخص استدلال کننده پیش از اقامه استدلال، به صورت ناخودآگاه ضرورت علی را مفروض پنداشته است. در پایان دلیلی که به خوبی می تواند ضرورت علی را انکار کند و تاکنون توسط منکران به کار گرفته نشده، تبیین شده است.
    کلیدواژگان: ضرورت علی، علت تامه، وجوب سابق، ضرورت بالقیاس معلول، ترجح بدون مرجح، ترجیح بدون مرجح، علت مختار، سلطنت ذاتی
  • محمدهادی توکلی* صفحه 73
    برهان تضایف یکی از براهینی است که صدرالمتالهین در اثبات نظریه اتحاد عاقل و معقول بدان متمسک می شود. این برهان در آثار حکمای پس از صدرالمتالهین مورد بررسی و مناقشات بسیار قرار گرفت، عده ای آن را در جهت اثبات اتحاد مذکور، ناتمام دانستند و عده ای دیگر بر تمامیت آن اصرار ورزیدند. در این میان، مهدی حائری یزدی، که به نظر می رسد برهان مذکور را پذیرفته و در نوشته های خویش به صورت مبسوط به تحلیل و بررسی آن پرداخته، که در این مقاله دیدگاه های ایشان در «کاوش های عقل نظری» مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اتحاد عاقل و معقول، اضافه اشراقی، اضافه مقولی، برهان تضایف، معقول بالذات، معقول بالعرض، وجود رابطی
  • مهدی سلطانی*، حمید پارسانیا صفحه 95
    داعیان علم دینی معتقدند که علوم، اعم از انسانی و طبیعی، در دامنه و حاشیه متافیزیک به وجود آمده و بسط یافته اند؛ لذا با تغییر در متافیزیک، علوم نیز متحول خواهند شد. به عبارت دیگر، چنانچه متافیزیک الهی باشد، علوم نیز الهی می شوند و چنانچه متافیزیک سکولار و این جهانی باشد، علوم نیز سکولار خواهند شد. با این حال، برای ایجاد تغییر و تحول در علوم، ارائه روش هایی بایسته و ضروری است. هدف پژوهش پیش رو، ارائه روشی برای تغییر در علوم انسانی متناسب با چارچوب های علم دینی است. روش مقاله، تحلیلی برهانی است.
    کلیدواژگان: علم دینی، متافیزیک، علوم انسانی، حکمت متعالیه، نظریه اجتماعی
  • محمد طالعی اردکانی*، علی مصباح صفحه 119
    نومینالیسم، نظریه ای در پاسخ به مسائل مربوط به کلیات است. بنابراین در این نوشته بحث را از بررسی انواع کلی آغاز می کنیم و در ادامه سه نظریه مطرح در حوزه کلیات را برمی رسیم. این سه نظریه عبارت اند از: رئالیسم، مفهوم گرایی و نومینالیسم. نومینالیسم سخت، نومینالیسم فرازبانی، نظریه مجاز، نومینالیسم داستان گرایانه، نومینالیسم طبقه ای، نومینالیسم روش شناختی و نومینالیسم اجتماعی از انواع نومینالیسم اند که در این نوشته به بررسی آنها می پردازیم. دیدگاه علامه طباطبائی با توجه به گرایش رئالیستی ایشان، در تقابل آشکار با انواعی از نومینالیسم است. این تقابل در حوزه های هستی شناسی، معرفت شناسی، قضایا و روش بنیادین با روش تحلیلی و استنتاجی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، کلی، رئالیسم، نومینالیسم سخت، نومینالیسم روش شناختی، نومینالیسم فرازبانی
  • سید محمدرضا مدرسی*، محمد فنایی اشکوری صفحه 147
    رابطه دین و عقل همواره در تاریخ تفکر بشری بحث انگیز بوده است. ازآنجاکه آشکارترین ظهور عقل در فلسفه است، بحث دین و عقل به بحث دین و فلسفه نیز کشیده شده است. در این نوشتار پس از تعریف فلسفه و دین، دیدگاه برخی از اندیشمندان اسلامی و غربی را در این باره بررسی می کنیم. برخی از کسانی که میان دین و فلسفه هماهنگی نمی بینند، معتقدند که دین بر عقل مقدم است و تمسک به عقل در فهم دین مجاز نیست؛ برخی نیز عقل را مقدم بر دین می دانند. بیشتر اندیشمندان اسلامی تعارضی میان عقل و دین و در نتیجه ناسازگاری ذاتی میان دین و فلسفه نمی بینند و معتقدند که حکم صریح و قطعی عقل با حکم قطعی شرع هرگز تعارضی نخواهد داشت و در صورت مشاهده تعارض حکم قطعی عقل با حکم ظنی شرع، باید حکم ظنی شرع را تاویل کرد.
    کلیدواژگان: دین، فلسفه، رابطه فلسفه و دین، عقل گرایی، ایمان گرایی
  • الملخص
    صفحه 164
|
  • Hossein, Ali Sheidanshid*, Ali Shirvani Page 7
    Ontological arguments are arguments to prove the existence of Allah, in which His existence is proved, a priori, through a mere concept and without adherence to any objective entity. In the west, St. Anselm (1109-1033 or 1034) proposed this kind of argument in the Christian theology, and ever since it has had leading opponents and proponents. In the Islamic philosophy and theology, the argument has not had an outstanding place; however, in the words of the predecessors, and of Farabi as a frontrunner, traces of attention to this argument can be noticed. But, during the last half century, the attention to it is increasing. Some have accepted it, and some have negated it. In this article, after a brief review of the development of the ontological argument in the west, we have posed some Muslim philosopher’s views on the argument. Then, reconstructing Allameh Tabataba’i’s “argument of the truthful ones”, we suggest a new exposition of the ontological argument, which is immune from the critiques presented to Anselm’s ontological argument and its different narrations.
    Keywords: ontological argument, philosophy of religion, theology, Allameh Tabatabai, the Necessary Being
  • Mohammad Hossein ‛Abbasi*, Reza Akbarian, Mohammad Saeidimehr Page 33
    Aristotle attaches corporeal contingency to soul, and believes that the corporeal soul does not hold the qualification of intellection or the intellectual perception. The intellectual perception and intellectual form are immaterial objects, and intellection needs an immaterial entity. Therefore, Aristotle leaves intellection to intellect, but what is the relation between this immaterial intellect and the material soul, and how does it play a role in intellection? Aristotle’s theory is ambiguous, and this ambiguity should be cleared. Avicenna regards soul as an immaterial object; distinguishes its state of essence from its state of action, and attributes intellectual perception to the soul. He believes intellectual perception is an essential act of the soul, and soul is considered to be the same as the particular intellect. Avicenna calls the influence of Active Intellect on creating the intellectual forms in human intellective soul as effusion and illumination with regard to its quiddity and existence. This article is an analysis and explanation of Aristotle’s and Avicenna’s views on the problem of intellection.
    Keywords: intellection, intellectual perception, sense perception, Active Intellect, sophist, Aristotle, Avicenna
  • Mohammad Hosseinzadeh*, Gholamreza Fayyazi Page 51
    The problem of the causal necessity is one of the important and fundamental problems of the Islamic philosophy, and it plays a central role in subjects such as determinism/free will, and temporal origination/temporal eternity. This article, after reviewing different kinds of causal necessity, explains the most important arguments suggested by the advocates of causal necessity. Scrutinizing the arguments, it concludes that they cannot prove their desired result. It argues that most of the arguments for causal necessity suffer from the fallacy of begging the question (the fallacy of petitio principia), and they unconsciously presuppose causal necessity before any argument. At the end, an argument against causal necessity is suggested; an argument that has not been employed so far by the deniers.
    Keywords: causal necessity_prefect cause_prior necessity_effect's relational necessity_preponderance without a preponderant_giving preponderance without a preponderant_voluntary agent_innate domination
  • Mohammad Hadi Tavakkoli* Page 73
    The argument from correlation is one of the arguments which Mulla Sadra made use of it to prove the theory of the union between subject and object of intellection. The philosophers after Mulla Sadra studied and argued for and against it in their works. Some of them have considered it incomplete to prove the theory, and some have insisted on its completeness. Among them Mahdi Haeri seems to have accepted the above mentioned argument, and has studied and analyzed it in detail. This article studies his viewpoints on the argument in ‘Surveys of Theoretical Reason’.
    Keywords: Union between subject, object of intellection, illuminative relation, categorical relation, argument from correlation, essentially intelligible, accidentally intelligible, relational existence
  • Mahdi Soltani*, Hamid Parsania Page 95
    Advocates of religious science believe that sciences, whether natural or human, have emerged and developed in the range, and on the border, of metaphysics. Therefore, sceinces evolve as metaphysics develops. In other words, sciences will become divine by divine metaphysics, and sciences will become secular if metaphysics is a secular and this-worldly one. However, in order to bring change in sciences, some methods should be presented. This study aims to offer a method for evolution in sciences according to the framework of religious science. The research method of the article is analytical-demonstrative.
    Keywords: religious science, metaphysics, humanities, transcendental philosophy, social theory
  • Mohammad Tale‛I Ardekani*, Ali Mesbah Page 119
    Nominalism developed as an answer to the problems of universals. In this article, we first begin by studying the kinds of universal, and then, examine three theories, discussed much in the area of universals. These three theories are realism, conceptualism, and nominalism. Strict nominalism, metalinguistic nominalism, metaphor theory, narrative nominalism, class nominalism, methodological nominalism, and social nominalism are among the kinds of nominalism which we study in this article. Considering his realist tendency, Allameh Tabataba’i’s view is in clear contrast with some kinds of nominalism. This contrast is shown in the fields of ontology, epistemology, propositions, and fundamental methodology through a deductive and analytical method.
    Keywords: Allameh Tabatabai, universal, realism, strict nominalism, methodological nominalism, metalinguistic nominalism
  • Sayyed Mohammad Reza Modarresi*, Mohammad Fanaei Eshkevari Page 147
    The relation between religion and reason has always been controversial in the history of human thinking. Since the most apparent advent of reason is in philosophy, the discussion of religion and reason has led to the discussion of religion and philosophy. In this study, defining philosophy and religion, we examine some Muslim thinkers’ and Western thinkers’ views on them. Some thinkers who do not see any harmony between religion and philosophy believe that religion has precedence over reason, and resorting to reason to understand religion is not acceptable. Some also consider reason prior to religion. Most Muslim thinkers, however, do not see any conflict between reason and religion, and reject any inherent incompatibility between religion and philosophy. They believe that there is no conflict between a clear-cut and conclusive judgment of reason and a conclusive judgment of religion, and if there was a conflict between a conclusive judgment of reason and a speculative understanding of religion, the speculative understanding of religion should be reinterpreted.
    Keywords: religion, philosophy, the relation between philosophy, religion, rationalism, fideism