فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، پاییز 1394)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، پاییز 1394)

  • 188 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدمحمدمهدی نبویان، غلامرضا فیاضی صفحه 7
    یکی از مباحث مهمی که دانشمندان علوم دینی را متوجه خود ساخته، «رابطه مخلوقات با خداوند» است. فیلسوفان و عرفا نیز در این مسئله اظهارنظر کرده و مطابق مبانی خویش به تبیین رابطه مخلوقات با خداوند پرداخته اند. تداخل وجودی یکی از نظرات بدیعی است که دیدگاهی تازه را در این مسئله مطرح ساخته است. مطابق این نظریه، وجود نامتناهی خداوند در عین آنکه در همه ساحت ها و مواطن وجودی حاضر است و هیچ موطنی خالی از وجود وی نیست، منافاتی با وجود حقیقی مخلوقات نخواهد داشت؛ به گونه ای که وجود خداوند متداخل در مواطن وجودی مخلوقات خواهد بود. مطابق این نظریه، مخلوقات نیز مانند خداوند وجود حقیقی دارند؛ اما موطن وجودی آنها جدا از موطن وجودی خداوند نخواهد بود؛ زیرا در غیر این صورت مستلزم تناهی وجودی خداوند است، بلکه مخلوقات در همان موطن وجودی خداوند داخل اند؛ به نحوی که هر معلولی به اندازه و مرتبه وجودی خود متداخل با وجود خداوند است. این مقاله با بیان دقیق معنای تداخل و تفاوت آن با الفاظ قریب المعنی به تبیین نظریه تداخل وجودی پرداخته و در پایان شواهدی از آیات و روایات نیز برای آن بیان کرده است.
    کلیدواژگان: رابطه خداوند و مخلوقات، تداخل، تداخل اجسام، تداخل وجودی، اجتماع و حلول
  • باقر ابراهیمی، محمد فنایی اشکوری صفحه 29
    یکی از آموزه های الهیاتی اسلامی وسایط فیضی است که در قرآن و روایات به آنها اشاره شده است؛ وسایطی همچون قلم، عرش، کرسی، لوح محفوظ، لوح محو و اثبات، و ملائکه. تبیین هستی شناختی این حقایق و تعیین جایگاه آنها در نظام آفرینش از مباحث پراهمیت در الهیات اسلامی است. صدرالمتالهین که می کوشد تبیین هایی فلسفی از آموزه های دینی ارائه دهد، درصدد برآمده است تا بر اساس نظام فلسفی خویش به تبیین نحوه وجود این وسایط و نقش آنها در جریان فیض الهی بپردازد. این تحقیق بر آن است تا تبیین وی از این وسایط و جایگاه آنها را در هستی بررسی کند تا ضمن تبیین نحوه وجود آنها و ویژگی های وجودی هریک، تصویری صحیح در این زمینه ارائه دهد. صدرالمتالهین با اشاره به مراتب علم الهی، هریک از این حقایق را مرحله ای از علم الهی می داند که بر اساس مراتب وجود دارای حیثیت عقلی یا نفسی اند.
    کلیدواژگان: فیض، وسایط فیض، قلم، عرش، لوح، صدرالمتالهین
  • مریم حسن پور، محمد پورعباس، قدسیه اکبری صفحه 53
    سهروردی با تمسک به قاعده «ما لزم من وجوده تکرره فهو اعتباری» مفاهیم فلسفی و مفاهیم منطقی هر دو را ذهنی صرف قلمداد می کند و معتقد است مفاهیم فلسفی همچون مفاهیم منطقی، هم عروض ذهنی دارند و هم اتصاف ذهنی. در مقابل، فلاسفه مشهور پس از وی معتقدند مفاهیم فلسفی گرچه دارای عروض ذهنی اند، اتصافشان خارجی است. صدرالمتالهین نیز در نگاه آغازین دیدگاه مشهور را می پذیرد، اما در نگاه نهایی اش معتقد است مفاهیم فلسفی هم عروض خارجی و هم اتصاف خارجی دارند. بنابراین مفاهیم فلسفی گرچه دارای تحقق خارجی اند وجودشان انضمامی نیست، بلکه از «وجود اندماجی» برخوردارند.
    کلیدواژگان: معقولات اولی، معقولات ثانی منطقی، معقولات ثانی فلسفی، سهروردی، صدرالمتالهین
  • حسنی همایون، رضا اکبریان صفحه 79
    علامه طباطبائی می گوید مفاهیم تنها از طریق ماهیات در ذهن ایجاد می شوند و بنابراین مفاهیم فلسفی نیز از ماهیات یا معقولات اولی به وجود می آیند. وی در نظریه تعقل خود، میان دو گروه از مفاهیم حقیقی و اعتباری تفاوت قایل می شود. این دو گروه از معقولات همان معقولات اولی و ثانی منطقی و فلسفی هستند که البته علامه طباطبائی با نگاهی ویژه به آنها می پردازد و روش شکل گیری آنها را در ذهن بیان می کند. او مفاهیم اعتباری را به سه دسته مختلف تقسیم می کند: مفاهیم ذهنیه که از دیگر مفاهیم ذهنی ایجاد می شوند؛ مفاهیم اعتباری که از مقایسه نفس با افعال و قوایش در ذهن شکل می گیرند و قسمی دیگر از مفاهیم اعتباری که از مستقل لحاظ کردن حکم در قضایا به وجود می آیند.
    مفاهیم اعتباری که از حکم در قضایا به وجود می آیند، نسبت به دو قسم قبلی از اهمیت بیشتری برخوردارند؛ چراکه شامل مفاهیم بنیادین فلسفه مثل وجود، عدم، وحدت، کثرت، قوه و فعل هستند. نقطه قوت این نظریه روشن کردن نحوه ایجاد مفاهیم اعتباری و کیفیت حفظ مطابقت بین مفهوم ساخته شده توسط ذهن و مصداق حقیقی آن در خارج در مورد مفاهیمی است که به رغم داشتن مصداق در خارج، در ذهن ساخته می شوند. البته هرچند اقدام علامه در توضیح چگونگی شکل گیری این مفاهیم بدیع و اساسی است، این نظریه از چند منظر درخور نقد است که مهم ترین آن خلط بین حکم در تصدیق، و وجود رابط در قضایاست که به منزله منشا مفهوم وجود معرفی شده است.
    کلیدواژگان: تعقل، معقولات ثانی، مفاهیم اعتباری، حکم، مفهوم وجود، علامه طباطبائی
  • سیدمحمدعلی دیباجی، سیدروح الله موسوی صفحه 101
    این مقاله به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که فلسفه علامه طباطبائی چه تاثیری بر تفسیر ایشان گذاشته و به عبارت دیگر فلسفه چه جایگاهی در شیوه تفسیری ایشان دارد؟ در این مقاله کوشیده ایم تا به صورت عینی و تطبیقی به این پرسش بپردازیم. در این جهت به عنوان نمونه، موضوع فاعلیت الهی را که از سویی از مباحث مهم فلسفی در طول تاریخ فلسفه بوده و از سویی از موضوعات مهم و متکرر قرآنی است در تفسیر و فلسفه علامه بررسی و مقایسه کرده ایم. براساس نتایج این پژوهش، دانش گسترده فلسفی علامه و استفاده آگاهانه و روشمند از آن در تفسیر، نه تنها به تحمیل معانی فلسفی بر قرآن و عبور از ظواهر الفاظ آن نینجامیده، بلکه در کنار یاری رساندن مفسر برای داشتن فهمی گسترده تر و رسیدن به لایه های معنایی عمیق تر، زمینه را برای التزام هرچه بیشتر به ظاهر قرآن فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، المیزان، فلسفه، تفسیر، فاعلیت الهی
  • اکبر فایدئی، ناصرالرضا ضیایی نیا صفحه 125
    کهن ترین نظریه درباره ماهیت صدق و کذب، نظریه مطابقت صدق ارسطویی یا تعریف حقیقت و صدق قضایا به سازگاری آن با واقع است که فلاسفه مسلمان، معیار صدق و کذب را براساس همین نظریه توجیه، و از واقع قضایا به «نفس الامر» تعبیر کرده اند. تعریف حقیقت و صدق قضایا به مطابقت با «نفس الامر» در میان حکمای اسلامی، موجب پیدایش این اشکال شده است که دیده اند انطباق این تعریف درباره قضایای ذهنیه و حقیقیه ناموجه جلوه می کند؛ ازاین رو در پی آن بوده اند که با تحلیل مفهوم «نفس الامر»، نحوه صدق قضایای مختلف را با واقع نشان دهند. ایشان در تحلیل مفهوم «نفس الامر» و انطباق آن بر انواع قضایا، تفاسیر مختلفی آورده اند که ازجمله تفسیر «نفس الامر» به «عقل فعال»، «واقعیه کل شی ء بحسبه» و... که مشهورترین آن آرا، تفسیر «نفس الامر» به «نفسی الشی ء» یا «شی ء فی حد ذاته» است؛ و نوشتار حاضر به توضیح و بررسی آن می پردازد.
    کلیدواژگان: صدق و کذب، نظریه مطابقت، نفس الامر، نفس الشی ء، فلاسفه اسلامی
  • امین رضا عابدی نژاد، محسن اراکی صفحه 145
    مفهوم اصطلاحی پیشرفت اسلامی به معنای تحصیل اهداف ذومراتب نظام های اسلامی است. براین اساس می توانیم به تحلیل مقوله پیشرفت و تبیین مبانی و لوازم این مفهوم از دیدگاه منابع اسلامی بپردازیم. بدین منظور عناوینی همچون مبدا پیشرفت، موضوع پیشرفت، هدف پیشرفت، مسافت پیشرفت، فاعل پیشرفت و فعل پیشرفت را از نگاه اندیشه اسلامی کانون بحث قرار داده ایم. موضوع مقاله، پیشرفت انسان و به تبع آن جامعه اسلامی است؛ از این جهت می توانیم پیشرفت اسلامی را انسان محور بدانیم. مبدا پیشرفت همان وضعیت موجود است که از دیدگاه اسلامی ضدارزش به شمار می آید. منتها و یا غایت پیشرفت هم اهداف ذومراتب نظام های اسلامی به شمار می روند. اهداف اسلامی اهدافی جامع و متلائم با یکدیگرند. غایت پیشرفت اسلامی، حرکت استکمالی فرد و اجتماع در اسما و صفات کمالی حضرت حق است. به همین جهت، مسافت پیشرفت هم اسما و صفات الهی خواهد بود. فاعل پیشرفت در درجه اول مقام ولایت الهی خداوند سبحان و به تبع او مقام ولایت انبیا و اولیا و عموم افراد جامعه اسلامی هستند؛ از این جهت پیشرفت اسلامی مبتنی بر اصل ولایت تبیین می شود. فعل پیشرفت هم تحقق نظام اسلامی خواهد بود. در واقع تحقق نظام های اسلامی فعلی است که علت تامه پیشرفت اسلامی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: پیشرفت اسلامی، اهداف پیشرفت، ماهیت پیشرفت، لوازم پیشرفت، موضوع پیشرفت، نظام اسلامی
  • الملخص
    صفحه 171
|
  • Sayyid Muhammadmahdi Nabawiyan, Ghulam Reza Fayyazi Page 7
    One of the important discussions that has attracted the attention of religious scholars is the relationship between creatures and God. Philosophers and mystics have also commented on this issue, explaining that relationship according to their own tenets. Existential overlapping is one of the new ideas that puts forward a novel view about this issue. According to this view, the infinite existence of God, while being present in all existential realms with no realm lacking His existence, is by no means inconsistent with real existence of creatures. In other words, God's existence would be overlapping with the existential realm of creatures. According to this theory, creatures also have real existence, just like God, but their existential realm would not be separate from that of God; otherwise, it necessitates God's finite existence. Indeed, creatures inhabit the same existential realm as God, in a way that each creature is overlapping with God's existence in proportion to its own existential order. This article presents a precise meaning of "overlapping" (tadākhul) and states its difference with other semantically similar terms to explain the theory of existential overlapping, and ends with some evidences from Quranic verses and traditions.
    Keywords: the relationship of God, creatures, overlapping, overlapping of matters, existential overlapping, convergence, immanence
  • Baqir Ibrahimi, Muhammad Fanaie Ishkevari Page 29
    One of the Islamic theological doctrines is related to the mediums of [divine] grace mentioned in the Quran and traditions – mediums such as the Pen, the Heaven, the Throne, the Preserved Tablet, the Tablet of Effacement and Affirmation, and the Angels. Cosmological explanation of these facts and specifying their status in the system of creation are among important discussions in Islamic theology. Mullā Sadrā (or Sadr al-Muta’allihīn) who attempts to present philosophical explanations for religious doctrines has sought to explain – based on his own philosophical system – the mode of existence of those mediums and their role in transferring divine grace. The present study seeks to investigate his explanation of those mediums and their status in existence to present a correct picture of them, while stating their mode of existence and the existential features of each. Mullā Sadrā refers to the levels of divine knowledge and regards those realities as various levels of divine knowledge, belonging to the realm of intellects or spirits, based on their existential order.
    Keywords: [divine] grace, mediums of [divine] grace, the Pen, the Throne, the Tablet, Sadr al Mutaallihīn
  • Maryam Hassan, Pur, Muhammad Pur, Abbas, Qudsiya Akbari Page 53
    Resorting to the principle of "anything whose existence implies its repetition is conventional", Suhrawardī regards both philosophical and logical concepts as merely mental, believing that philosophical concepts – just like logical concepts – have both Oruze Khareji and Ettesaf Khareji. On the contrary, later well-known philosophers believe that philosophical concepts, while having Oruze Khareji, and Ettesaf Khareji. Mullā Sadrā first accepts the well-known view, but ultimately comes to the idea that philosophical concepts have both Oruze Khareji and Ettesaf Khareji. Thus, although philosophical concepts have external realizations, they have no concrete existence; rather, they enjoy integrated existence.
    Keywords: primary intelligibles concepts, secondary logical intelligibles, secondary philosophical intelligibles, Suhrawardī Sadr al Mutaallihīn.
  • Husna Humayun, Reza Akbariyan Page 79
    According to Allama Tabatabaie, concepts are created in the mind just through quiddities; thus, philosophical concepts are formed from quiddities or primary intelligibles. In his theory of reasoning, he distinguishes between two groups of concepts: factual concepts and conventional ones. These two groups of intelligibles are the same as primary and secondary logical and philosophical intelligibels, dealt with by Allama Tabatabaie with a special view, explaining the way they are formed in the mind. He divides the conventional concepts into three groups: a) mental concepts, created from other mental concepts, b) conventional concepts, formed through a comparison between the soul and its actions and faculties, and c) conventional concepts, created through independently positing the judgment in propositions.
    Conventional concepts created from judgment in propositions are more important than the other two types, because they include basic philosophical concepts such as existence, non-existence, unity, plurality, potentiality and actuality. The strong point of this theory is clarifying the way conventional concepts are formed and the way the conformity between the concept created in the mind and its true instance in real world –regarding those concepts which are created in the mind while having external instances– is preserved. Although Allama's attempt in explaining how those concepts are formed is a basic and creative one, his theory must be reviewed in some aspects; the most important among them are: mixing up the judgment in an affirmation and connective existence in propositions, introduced as the origin of the concept of existence.
    Keywords: reasoning, secondary intelligibles, conventional concepts, assertion, concept of existence, Allama Tabatabaie.
  • Sayyid Muhammad Ali Dibaji, Sayyid Ruhullah Musawi Page 101
    The present article seeks to answer the question, what was the effect of Allama Tabatabaie's philosophy on his exegesis? In other words, what is the status of philosophy in Allama's exegetical method? Here, we will attempt to deal with this question in an objective and comparative way. To do so, we study and compare the discussion on 'divine agency' – both as an important philosophical issue and an important and frequently posed Quranic issue – in Allama's exegesis and his philosophy. Based on the findings of this study, Allama's broad philosophical knowledge and his systematic use of that knowledge in his exegesis of the Quran has not led to imposition of philosophical meanings on the Quran and neglecting the obvious meanings of its words; rather, it has prepared the ground for a stronger commitment to the appearance of the Quran, while assisting the commentator for a broader and deeper understanding of its meanings.
    Keywords: Allama Tabatabaie, al, Mizan, philosophy, exegesis, divine agency
  • Akbar Faydeie, Naser Al Reza Ziyaei, Nia Page 125
    The oldest theory about the nature of truth and falsity is Aristotle's theory of correspondence, or defining the truth of propositions as their consistency with reality. Muslim philosophers have justified the criterion of truth and falsity according to that theory, interpreting the reality of propositions as Tafsir Nafs Al-amr Be Nafs Al-Shay. Defining the truth and falsity of propositions by corresponding them to "Tafsir Nafs Al-amr Be Nafs Al-Shay" among Muslim philosophers has led to the objection that application of this definition to the mental and true propositions seems to be unjustifiable. Thus, they have sought to analyze the concept of " Tafsir Nafs Al-amr Be Nafs Al-Shay" to show how the truth of various propositions are established through reality. In analyzing the concept of Tafsir Nafs Al-amr Be Nafs Al-Shay and its correspondence to various propositions, they have presented different interpretations including " Tafsir Nafs Al-amr Be Nafs Al-Shay" The present article studies and explains it.
    Keywords: truth, falsity, correspondence theory, Tafsir Nafs Al amr Be Nafs Al Shay, Islamic philosophers.
  • Amin Reza Abedi Nejad, Mohsen Araki Page 145
    The terminological meaning of Islamic progress is obtaining hierarchal objectives of Islamic systems. Accordingly, we may analyze the concept of progress as well as its basics and requirements from the viewpoint of Islamic sources. To do so, we discuss topics such as the starting point of progress, the subject of progress, the objective of progress, the distance of progress, the agent of progress, and the action of progress from the viewpoint of Islamic thought. The subject of this article is human progress and, consequently, the progress of Islamic society. Thus, we may consider Islamic progress to be human-centered. The starting point of progress is the very status quo which is considered anti-value from Islamic point of view. The end or ultimate point of progress is the hierarchal objectives of Islamic system. Islamic objectives are comprehensive and consistent objectives. The ultimate point of Islamic progress is the perfectionist movement of the individual and society towards divine names and attributes of perfection. Accordingly, the distance of progress would also be the very divine attributes and names. The agent of progress is, in the first place, the divine authority of Almighty God and, consequently, the authority of the prophets and divine saints as well as all members of Islamic society. Thus, Islamic progress is stated based on the principle of 'authority' (wilāyat). The action of progress is realization of Islamic system. Indeed, realization of Islamic systems is the ultimate cause for Islamic progress.
    Keywords: Islamic progress, objectives of progress, nature of