فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، پاییز 1395)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی اسماعیلی* صفحه 7
    وجود رابط در سخنان فلاسفه پیش از صدرالمتالهین در دو مورد به کار می‏رفت: 1. وجود رابط در قضایا؛ 2. وجود فی‏نفسه لغیره. صدرالمتالهین در پرتو مبانی حکمت متعالی، وجود امکانی را عین ربط و تعلق به واجب‏الوجود دانست و هرگونه استقلال را از آنها سلب کرده، اسم «وجود رابط» را بر آنها نهاد. مسئله ماهیت نداشتن وجودات امکانی (وجود رابط در حکمت متعالیه) مورد اختلاف است. علامه طباطبائی، آنها را فاقد ماهیت دانسته و از طریق وجود تلازم میان ماهیت‏داری و استقلال مفهومی، بر ماهیت نداشتن آنها برهان اقامه کرده است. این نظریه، نتایج فلسفی متفاوتی دارد که برخی از آنها در مسائلی همچون جایگاه مباحث ماهیت در فلسفه، تقسیم ممکن به جوهر و عرض، تفسیر مقولات نسبی و تفسیر مسافت حرکت مشهود است. در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی به بررسی ادله و نتایج این دیدگاه پرداخته‏ایم.
    کلیدواژگان: وجود رابط، وجود رابطی، ماهیت، استقلال مفهومی، علامه طباطبائی
  • علیرضا کهنسال*، امیر راستین صفحه 33
    در نگاه فیلسوفان مسلمان، همواره مجردشناسی و فرشته‏شناسی دو موضوع متلازم بوده و مجردات بر فرشتگان تطبیق داده شده‏اند. حکما از سویی با توجه به شواهد متعدد نقلی موید تجرد فرشتگان، قائل به تجرد آنها شده‏اند و از سوی دیگر، با نگاه به الگوهای مختلف هستی‏شناسانه خویش، ضمن تبیین جایگاه مجردات در این نظام‏ها، فرشتگان را با همین موجودات مجرد، مطابق دانسته‏اند. در این نوشتار نخست با تعریف موجود مجرد، بیان اقسام آنها و ویژگی هایشان، تصویری اجمالی از مجردشناسی فلسفه اسلامی ارائه می‏شود و سپس با بیان نصوص دال بر تطبیق فرشته بر مجرد توسط فلاسفه بزرگ مسلمان، اصل تحقق این تطبیق تایید می‏گردد. داوری نهایی، حاکی از آن است که روی‏هم‏رفته و با توجه به ویژگی های مشترک میان فرشته و مجرد، چنین تطبیقی تاییدپذیر است و دیگر بار، مطابقت عقل و شرع به اثبات می‏رسد؛ اگرچه در تطبیق افراد جزئی فرشته بر مصادیق خاص مجردات، باید جانب احتیاط را رعایت کرد.
    کلیدواژگان: فرشتگان، مجردات، تطبیق فرشته بر مجرد، فلسفه اسلامی، ویژگی های مشترک
  • شمس الله سراج*، سمیه منفرد صفحه 57
    معرفت نفس از مهم ترین مباحثی است که همواره مورد تاکید فلاسفه و عرفا بوده و به دلیل ربط و پیوندی که با معرفت رب دارد، ضرورتی مضاعف یافته است. اندیشمندان و عارفان مسلمان برای فهم و ارائه تفسیری دقیق از چگونگی سیر از معرفت نفس به معرفت رب، تلاش فراوان کرده اند. محیی الدین بن عربی و صدرالمتالهین، با دو رویکرد عرفانی و فلسفی، شناخت نفس را بهترین راه رسیدن به حقیقت هستی و شناخت خداوند می دانند. در این مقاله با سیری در مبانی نظری و تحلیل آرای معرفتی این دو حکیم، کوشیده ایم چرایی و کیفیت گذر از نفس شناسی به خداشناسی را از دیدگاه آنان بررسی کنیم، تا علاوه بر یافتن نقاط اشتراک و اختلاف این دو دیدگاه، ربط و نسبت موجود میان این دو رویکرد عرفانی و فلسفی را در این موضوع خاص دریابیم. علی رغم اینکه صدرالمتالهین الگوی ابن عربی را در کیفیت سیر از نفس شناسی تا خداشناسی می پذیرد، اما درصدد برمی آید تا بر مبانی عرفانی محیی الدین برهان اقامه کند و آنها را بر اساس اصول فلسفی خود بازخوانی کند.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، معرفت نفس، انسان کامل، خداشناسی، ابن عربی، صدرالمتالهین
  • مهدی احمدخان بیگی*، مجتبی مصباح صفحه 79
    با توجه به تضایف دو مفهوم «حاکی» و «محکی»، در صورت تحقق واقعی حاکی، تحقق محکی نیز ضروری خواهد بود؛ اما به‏رغم تحقق حکایت در همه صور ذهنی، محکی تنها در ازای تصدیقات صادق در عالم واقع تحقق دارد. پرسش این است که چگونه می‏توان مفاهیم و گزاره های داخل ذهن غیر از تصدیقات صادق را دارای حکایت دانست، با این حال محکی آنها در نفس‏الامر متناسبشان تحقق نداشته باشد؟ برخی اندیشمندان با استناد به ذاتی بودن حکایت، بر این باورند که حکایت واقعی، منحصر به تصدیقات صادق نبوده، در همه انواع مفاهیم و گزاره ها به نحو ذاتی و بالفعل تحقق دارد. استاد مصباح ضمن قبول اصل حاکم بر متضایفان، با قول به مراتب حکایت و معانی مختلف برای آن، تحقق حکایت واقعی را در واپسین مرتبه از مراتب حکایت یعنی «حکایت تام» منحصر ساخته‏اند. بنابراین دیگر لزومی نمی‏بیند که برای تحقق حکایت در دیگر مراتب، به دنبال وجود محکی در یکی از عوالم نفس‏الامری باشیم. در این مقاله صرفا بر اساس نظریه حکایت شانی، التزام به تحقق واقعی محکی را در هریک از مراتب حکایت دنبال کرده، نظر صحیح را تبیین و بررسی می‏کنیم.
    کلیدواژگان: حکایت، حکایت شانی، حاکی، محکی، مراتب حکایت، متضایفان
  • مصطفی عزیزی علویجه*، سیداحسان رفیعی علوی صفحه 105
    فلسفه فهم عرفی که نخست توسط توماس رید و سپس توسط جورج ادوارد مور پایه‏ریزی شد، با هدف مبارزه با شکاکیت و ایدئالیسم، تاثیری چشمگیر در معرفت‏شناسی پس از خود داشت. آنچه درباره «فهم عرفی» اهمیت دارد عبارت است از: 1. تحلیل مفهومی «فهم عرفی» و تبیین شاخصه های آن؛ 2. منشا و سرچشمه گزاره های «فهم عرفی»؛ 3. ملاک صدق و کذب و میزان اعتبار «فهم عرفی». در این نوشتار این سه مسئله از منظر جورج مور بررسی شده و سپس نظریه او در باب «فهم عرفی» در بوته نقد قرار داده شده و چالش‏های جدی آن مطرح گردیده است. در پایان با یک رهیافت تطبیقی، میان نظریه «فهم عرفی» و بحث «بدیهیات»، سنجشی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: فهم عرفی، جورج ادوارد مور، داده حسی، بدیهی، شناخت واقعیت
  • اسماعیل نجاتی*، علی مصباح صفحه 133
    در حوزه انسان شناسی، دو رویکرد عمده «انسان شناسی فلسفی» و «انسان شناسی تجربی» دنبال می شود. این پژوهش به دنبال آن است که آرای دو انسان شناس معاصر را به نمایندگی از این دو رویکرد درباره ذاتیات انسانی مقایسه کرده، آثار اشتراکات و اختلافات مبنایی آنها را در علوم انسانی بررسی کند. ازاین رو از میان فیلسوفان مسلمان آرای آیت الله محمدتقی مصباح متکی بر منابع اسلامی و حکمت متعالیه، و از میان روان شناسان انسان گرا آرای آبراهام هارولد مزلو متکی بر فلسفه رمانتیک، فلسفه اگزیستانسیالیسم و دیدگاه تجربه گرایی را مدنظر قرار داده است. این پژوهش در نتیجه گیری، متوجه اشتراکات محدود و ظاهری و اختلافات بسیار و ریشه ای این دو متفکر درباره این مسائل اساسی شده است؛ به گونه ای که اختلافات یادشده موجب گردیده تا ایشان در مقام توصیف پدیده های انسانی، تبیین روابط میان آنها، تعیین موضوعات و مسائل تحقیق، و انتخاب ابزار و منابع شناخت، به گونه متفاوت بیندیشند، و در مقام دستور و تعیین هنجارهای رفتاری نیز در ارزش گذاری، سیاست گذاری، و توصیه نسبت به رفتارها و مسائل انسانی، داوری هایی متعارض داشته باشند.
    کلیدواژگان: آیت الله مصباح، آبراهام مزلو، روان شناسی، علم النفس فلسفی، علوم انسانی، انسان شناسی، اسلام، فطریات، طبیعیات
  • سیدروح الله میرنصیری*، ابوالفضل ساجدی صفحه 167
    هدف هایی که محققان برای پژوهش در علوم انسانی برمی گزینند، نقش بسزایی در چگونگی تدوین، انتخاب روش و تعیین نوع مسائل علوم انسانی دارند. هدف از تحقیق تا حدی به ماهیت موضوع از طرفی، و به انگیزه ها و ارزش های مورد قبول محقق از طرف دیگر، وابسته است. دیدگاه متفاوت محققان اسلامی درباره ماهیت موضوع و همچنین اتخاذ ارزش های اسلامی مورد قبول ایشان، علوم انسانی اسلامی را تا حدی متفاوت با علوم انسانی موجود به منصه ظهور می رساند. علامه طباطبائی به عنوان یکی از بارزترین متفکران اسلامی، در برخی مسائل علوم انسانی نظریه پردازی کرده است. توجه به رویکرد ایشان و همچنین دقت در قراینی که در «نظریه اعتباریات» ایشان وجود دارد، ما را به این امر رهنمون می کند که علوم انسانی از منظر ایشان بر «علوم عملی» قابل تطبیق اند و در نتیجه هدف نهایی علوم انسانی، ارائه بایدها و نبایدهایی برای تحقق نظام آرمانی اسلامی است؛ نظامی که در آن شرایط برای تکامل فرد و جامعه به طور مطلوب و طبق آموزه های ارزشی دین مبین اسلام فراهم است. پس از منظر ایشان، علاوه بر تبیین و تفسیر، انتقاد و ارائه هنجارهای مطلوب نیز به منظور ترسیم نظام آرمانی در زمره اهداف علوم انسانی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: هدف علوم انسانی، علوم عملی، اعتباریات، علامه طباطبائی
  • الملخص
    صفحه 191
|
  • Muhammad Ali Ismaili* Page 7
    The term “copulative existence” was used in philosophers’ statements before Mulla Sadra in two cases: (a) copulative existence in propositions; (b) existence in-itself for something else. Mulla Sadra would regard, in the light of the bases of transcendental theosophy, possible existence the same as copulation and relation to Necessary Being, freeing it from any independence, calling it “copulative existence”. The discussion on no essence of possible beings (copulative existence in transcendental theosophy) is a point of disagreement. Allama Tabatabai would regard them of no essence, proving this by existence of a correlation between having essence and conceptual independence. This theory has different philosophical results some of which can be found in issues such as status of discussion on essence in philosophy, dividing possible being into entity and accident, interpretation of relative categories and interpretation of distance. In the present article, we have investigated the reasons and results of this view in a descriptive-analytical way.
    Keywords: copulative existence, essence, conceptual independence, Allama Tabatabai
  • Ali Reza Kohansal*, Amir Rastin Page 33
    In Muslim philosophers’ view, studying incorporeal beings and studying angels have always been correlatives; and incorporeal beings have always been identified with angels. On the one hand, considering numerous evidences for abstraction of angels, philosopher have held that angels were incorporeal beings; on the other hand, in view of their various ontological models, while explaining the status of incorporeal beings in this system, they have identified angels with these very incorporeal beings. In the present article, firstly we have defined incorporeal being, stated their various types and their features, and have presented a picture of knowing abstractions in Islamic philosophy. We, then, have mentioned texts denoting identity of angels with incorporeal beings by great Muslim philosophers to confirm the principle of this identity. The final judgment suggests that, altogether, in view of common features of angels and incorporeal beings, such an identity is confirmed; and conformity of intellect and religious law is proved again. However, in identifying individual angels with certain instances of incorporeal beings, one must take more care.
    Keywords: angels, incorporeal, identifying angels with incorporeal beings, Islamic philosophy, common features
  • Shamsullah Seraj*, Somayya Monfared Page 57
    Self-knowledge is among the most important discussions emphasized by philosophers and mystics. It has been much more important because of its relation to knowing the Lord. To understand and present a precise interpretation of the way one should go from knowing one’s soul to knowing one’s God, Muslim thinkers and mystics have made great efforts. Muhyi-ddin Arabi and Mulla Sadra, with two philosophical and mystic approaches, have regarded self-knowledge as the best way to achieve the reality of existence and knowing God. In the present article, we have tried – through a brief look at theoretical bases and analysis of epistemological views of these two philosophers – to investigate the reason and the method of going from knowing one’s self to knowing God in their views in order to find points of agreement and disagreement between those views and the relationship between them in regard with this specific subject. In spite of the fact that Mulla Sadra accepts Ibn Arabi’s model for going from knowing one’s self to knowing God, he seeks to present proofs for mystical basis of Muhyuddin, rereading them on the basis of his own philosophical principles.
    Keywords: unity of existence, self, knowledge, perfect man, knowing God, Ibn Arabi, Mulla Sadra
  • Mahdi Ahmad Khan Beygi*, Mojtaba Mesbah Page 79
    Considering the correlation between the “signifier” and the “signified”, if the “signifier” is realized truly, the “signified” would necessarily be realized. In spite of realization of the “tale” in all mental forms, however, the “signified” is realized just in return for true affirmations in real world. The question is “how can one consider the conceptions and propositions inside the mind – except the true affirmations – as having a “signification” while the signified is not realized in their proper fact-itself? Some thinkers adduce the inherent nature of signification to hold that real signification is not restricted to true affirmations; rather, it is realized in all types of conceptions and propositions both inherently and de facto. Master Mesbah, while accepting the principle governing the two correlatives, believes in orders of the “signification” and various meanings for it, and restricts realization of real signification to the last order of the signification, i.e. the “full signification”. Thus, he does not regard it necessary to pursue the “signified” in one of the worlds of fact-itself for realization of the “signification” in other orders. In the present article, we have pursued commitment to true realization of the signified in each order of the signification merely based on the theory of situational signification, investigating and explaining the right opinion.
    Keywords: signification, situational signification, signifier, signified, orders of signification, correlatives
  • Mustafa Azizi Alawije*, Sayyid Ihsan Rafiee Alawi Page 105
    The philosophy of common sense, founded firstly by Thomas Reid and then by Edward Moore, aimed at combating skepticism and idealism and had a considerable effect on epistemology afterwards. The important points regarding common Sense are as follows: (a) conceptual analysis of “common sense” and stating its features; (b) the origin and source of propositions of “common sense”; (c) the criterion for truth and falsity and the validity of “common sense”. In the present article, these three issues have been investigated from George Moore’s view, and then, his view on “common sense” have been criticized and reviewed, with its serious challenges being stated. Finally, we have compared, through a comparative approach, the theory of “common sense” with the discussion on “axioms”.
    Keywords: Common Sense, George Edward Moore, sensory data, axiom, identifying the truth
  • Ismail Nejati*, Ali Mesbah Page 133
    In the anthropology sphere, two major approaches are pursued: “philosophical anthropology” and “empirical anthropology”. The present study aims at comparing the ideas of two contemporary anthropologists as the representatives of these two approaches in regard with human’s innate features, investigating the effects of their basic commonalities and differences. Accordingly, the views of Ayatollah Muhammad Taqi Mesbah, among Muslims philosophers, based on Islamic sources and transcendental theosophy, and the views of Abraham Harold Maslow, among humanist psychologists, based on romantic philosophy, existentialism and empiricism were considered. In the result section, the present research has found limited and apparent commonalities as well as many basic differences between these two thinkers regarding the abovementioned issues, in a way that the differences has caused them to think differently in describing humane phenomena, explaining their relations, specifying the subjects and issues of research, and choosing tools and sources of recognition. Besides, they have different judgments in ordering, specifying behavioral norms, values, policies, and advising humane behaviors and issues.
    Keywords: Ayatollah Mesbah, Abraham Maslow, psychology, philosophical psychology, human sciences, anthropology, Islam, innate features, natural features
  • Sayyid Ruhullah Mir Nasiri*, Abul Fazl Sajedi Page 167
    The goals chosen by researchers for doing research in human sciences have considerable role in the way the issues are selected, compiled and specified in human sciences. The goal of a research is dependent somewhat on the nature of the subject and somewhat on the motivations and values accepted by the researcher. The different views of Islamic researchers on the nature of the subject as well as adoption of Islamic values accepted by them make Islamic human sciences manifest somehow different from existing human sciences. Allama Tabatabai, as one of the prominent Islamic thinkers, has theorized in some issues pertaining to human sciences. Considering his approach and scrutiny in evidences existing in his “theory of relative things” guide us into the idea that human sciences, in his view, can be conformed with “practical sciences”; and consequently, the final goal of human sciences is presenting musts and must nots for realization of Islamic ideal system – a system wherein the conditions are ready for perfection of the individual and society in a favorite form and according to value teachings of Islam. In Allama’s view, thus, in addition to explanation and interpretation, criticism and presenting desirable norms fall under the category of goals of human sciences in order to delineate the ideal system.
    Keywords: goals of human sciences, practical sciences, relative things, Allama Tabatabai