فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، بهار 1398)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن نخست
  • همراهی برهان و عرفان و قرآن در حکمت متعالیه
    محمد فنایی اشکوری صفحه 7
  • عبدالله فتحی، علی عباسی صفحات 11-28
    ما در اقیانوسی از امور اعتباری زندگی می کنیم؛ امور خاصی مانند پول، بانک، تورم، سنت های اجتماعی، دانشگاه، رئیس جمهور و قوانین که از واقعیت های عینی و فیزیکی نیستند و ویژگی های فیزیکی ندارند. تلقی عمومی از این واقعیت ها آن است که انسان ها این امور را ایجاد می کنند، اما پرسش مهمی که در این باب مطرح می شود، این است که چرا موجودی مثل انسان، دست به ایجاد چنین اموری می زند؟ آیا انسان نمی تواند بدون اعتبار این امور، به اهداف خود برسد؟ این مسئله در اندیشه هر دو متفکر صاحب مکتب در حوزه امور اعتباری، یعنی علامه طباطبائی و جان سرل مطرح می شود که چرا انسان ها در زندگی خود اموری همچون پول، ازدواج، ملکیت، بانک و سازمان را ایجاد یا ابداع کرده اند و جایگاه این امور در فرایند تحقق عمل انسانی چیست؟ در این نوشتار، برای پاسخ به این پرسش، ابتدا اندیشه علامه و سرل در این زمینه بررسی، و سپس چهار تحلیل نو از چرایی و ضرورت صدور اعتبار بیان می شود.
    کلیدواژگان: اعتبار، امور اعتباری، فعل ذهنی، چرایی و ضرورت اعتبار، جهان ذهن
  • حسین یزدی، محمد سعیدی‎مهر صفحات 29-38
    مسئله اصلی این مقاله، بررسی تقسیم بندی مطرح از معقولات به اول و ثانی منطقی و فلسفی و قرار گرفتن مفهوم وجود تحت عنوان معقول ثانی فلسفی است و ذیلا نقد آن و ارائه دلیل بر لزوم ارائه تقسیم‎بندی جدید است و هدف از این پژوهش بیان بازتعریف دقیق تر از معقولات اول و ثانی منطقی و فلسفی و تبیین قرار دادن مفهوم وجود تحت عنوان معقولات اول است. در این مقاله با اشاره به سابقه موضوع معقولات در اندیشه فلسفه اسلامی، استدلال معقول ثانی فلسفی بودن مفهوم وجود مورد مداقه قرار می گیرد و با فرض اصالت وجود استدلال می گردد که مفهوم وجود می تواند از سنخ معقولات اولی باشد.
    این مقاله در عین روش بنیادی، مقاله توصیفی نیست، بلکه نقد و ارائه نظر است. در این مقاله اثبات می شود که اعتباری بودن مفهوم وجود، دلیل بر معقول ثانی فلسفی بودن آن نیست. با توجه به مرادهای مختلف وجود و جداسازی آنها از یکدیگر، نظر مختار مقاله تبیین می گردد و در پایان با توجه به اشکالات و پاسخ های مطرح در متن مقاله، بازتعریفی از معقول اول، معقول ثانی فلسفی و معقول ثانی منطقی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: معقول اول، معقول ثانی منطقی، معقول ثانی فلسفی، مفهوم وجود، مفهوم اعتباری
  • زینب درویشی، محمدحسین ایراندوست، حسن معلمی صفحات 39-54
    تفسیر «معقولات ثانی» پیوند ناگسستنی با مسئله «اصالت وجود» دارد که این دادوستد متقابل، در نظام فلسفی شیخ اشراق و حکمت متعالیه بیشتر مشهود است. از رهگذر این جستار مشخص می شود که سهروردی نه تنها معقولات ثانی منطقی و فلسفی را فاقد وجود خارجی مغایر می داند، بلکه به نفی مطلق تحقق خارجی آنها پرداخته، آنها را امور ذهنی صرف قلمداد می نماید و در پرتو همین مبنا، نظریه اصالت ماهیت و اعتباریت وجود را مطرح می سازد. این در حالی است که به باور صدرالمتالهین ازآنجاکه ظرف تحقق ربط، ظرف تحقق طرفین ربط است، هر دو طرف در ظرف واحد که همان ظرف اتصاف موضوع به حکم است تحقق دارند؛ بنابراین چون اتصاف در مفاهیم فلسفی در ظرف خارج سامان می پذیرد، مفاهیم فلسفی نیز باید تحقق خارجی داشته باشند. صدرالمتالهین در پرتو این مبنا، ضمن نقد برهان شیخ اشراق بر اعتباریت وجود، در سایه براهین نظریه اصالت وجود به تفسیر نحوه تحقق مفاهیم وجودی پرداخته است.
    کلیدواژگان: معقولات اولی، معقولات ثانی، مفاهیم فلسفی، اصالت وجود، اصالت ماهیت
  • احمد حمداللهی اسکویی صفحات 55-70
    هدف اصلی نوشتار حاضر بررسی و تبیین دو جزئی یا سه جزئی بودن تحلیل ارسطو از گزاره حملی و نقد برخی آرا و دیدگاه های مطرح در این زمینه است. در این مقاله کوشیده ایم با استناد به آثار ارسطو نشان دهیم: اولا از دیدگاه ارسطو، هرچند تحلیل زبانی گزاره حملی می تواند دوجزئی یا سه‎جزئی باشد، اما در مقام تحلیل منطقی، گزاره حملی همواره از دو جزء اصلی اسم (موضوع) و فعل (محمول) تشکیل می شود و نسبت یا رابطه، به دلیل گنجانده شدن در معنای فعل (محمول)، جزء مستقلی به شمار نمی‎آید و بر همین اساس نسبت دادن تحلیل سه‎جزئی گزاره حملی به ارسطو، به عنوان یک تحلیل منطقی، نادرست است؛ ثانیا برخلاف بعضی آرا و دیدگاه ها، ما در آثار منطقی ارسطو با دو تحلیل متفاوت از گزاره حملی مواجه نیستیم و مبنای بحث های وی درباره «قیاس» در آثار منطقی متاخرش (تحلیلات اولیه) همان تحلیل دوجزئی ای است که وی در آثار منطقی اولیه اش (درباره عبارت) به دست داده است. روش اصلی ما در این پژوهش، رجوع به متن سخنان ارسطو، و در موارد لازم مفسران و پیروان یا منتقدان ارسطو؛ دقت و تامل در آنها؛ و تحلیل، استنباط و نتیجه گیری بر اساس آنها بوده است.
    کلیدواژگان: ارسطو، اجزای گزاره حملی، اسم (موضوع)، فعل (محمول)، رابطه، نظریه تعویض پذیری
  • رضا حصاری*، داود حیدری صفحات 71-84

    برخی آثار ابن سینا و شاگردان وی بر اولی بودن حمل میان انسان و حیوان اشاره دارند؛ اما با معنایی بسیار متفاوت نسبت به آنچه علامه طباطبائی بیان می کند؛ به گونه ای که حمل اولی در آثار ابن سینا و پیروان وی، نسبت به آنچه صدرالمتالهین و علامه طباطبائی بیان کرده اند، اشتراک لفظی دارد. دیدگاه علامه طباطبائی مبتنی بر حمل اولی بودن میان جنس و نوع است. اعم بودن محمول نسبت به موضوع و در نهایت عدم اتحاد مفهومی موضوع و محمول، اشکالی اساسی بر این دیدگاه می باشد؛ لکن توجه به اعتبار نمودن وجود عینی در حمل اولی و تامل در اصالت وجود، می تواند راهی برای پاسخ گویی به این اشکالات باشد. کاشفیت حمل میان مفاهیم ذهنی نسبت به خارج، در حمل اولی و عدم انحصار این حمل در حوزه مفاهیم ذهنی، موجب نگرشی تازه به حمل اولی ذاتی خواهد شد. علاوه بر آن، نقش وجود در حمل اولی و اعتبار نمودن وجود، حتی در حوزه ذاتیات شیء، بر اساس اصالت وجود و دیدگاه نهایی حکمت متعالیه تبیین پذیر است. در نهایت پس از بررسی اشکالات مطرح شده، این دیدگاه قابل دفاع است.

    کلیدواژگان: حمل اولی، جنس، نوع، اصالت وجود، وجود عینی
  • تقی محدر، مجتبی مصباح صفحات 85-105
    پرسش اصلی در این مقاله آن است که مبدا اصلی فضایل اخلاقی چیست؟ در پاسخ به این پرسش، در این پژوهش با روش توصیفی‎ ‎تحلیلی و با تکیه بر مبانی فلسفی و ضمن تبیین معنای توحید، مبدئیت آن برای فضایل اخلاقی اثبات شده و این نتیجه به دست آمده که اساس ارزش ها و فضایل به رابطه انسان با خدا بازمی گردد؛ بدین ترتیب آنچه موجب ارزش اخلاقی برای همه صفات اکتسابی و رفتارهای اختیاری انسان در عرصه های گوناگون بینشی، گرایشی و رفتاری می شود، توحید است و ما از این امر، به منشا بودن توحید برای فضایل اخلاقی تعبیر می کنیم. توحید کامل مستلزم آن است که در مرحله اعتقاد، انسان هیچ کس را شریک خداوند قرار ندهد؛ در سطح گرایش، به هیچ کس و هیچ چیز جز او گرایش استقلالی نداشته باشد و در عمل نیز، فقط مستقلا از دستورهای خداوند پیروی کند. در واقع توحید در سطح بینش منشا ایمان، در سطح گرایش منشا تقوا و در سطح رفتار منشا عبودیت است و این سه فضیلت مطلق هستند و شرط فضیلت بودن دیگر فضایل این است که مصداقی از این سه فضیلت باشند.
    کلیدواژگان: توحید، فضایل اخلاقی، ایمان، تقوا، بندگی و عبودیت
  • نوید خاکبازان، علی مصباح، حمید رفیعی هنر صفحات 107-128
    شناخت درمانی با استفاده از مجموعه ای از تکنیک ها، برای بسیاری از مشکلات روان‎شناختی و گستره وسیعی از اختلالات روان‎شناختی به کار می رود؛ اما شناخت درمانی به مجموعه ای از تکنیک ها محدود نمی شود؛ بلکه نظریه ای مبتنی بر مبانی فلسفی سازگار با روش های علمی است. پیشگامان و محققان شناخت درمانی با صراحت از همه بنیان های فکری شناخت درمانی سخن به میان نیاورده اند؛ اما سیری در مباحث شناخت درمانگران گویای تاثیر بنیان های فلسفی مختلفی همچون اندیشه های نسبی گرایانه معرفتی و اخلاقی است. براین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی دیدگاه های نسبی گرایی معرفتی و اخلاقی در شناخت درمانی و نقد این مبانی بر اساس اندیشه اسلامی با تاکید بر دیدگاه های علامه مصباح صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نوع اسنادی تحلیلی است. یافته های پژوهش حاکی از این است که پیشگامان شناخت درمانی معتقدند هیچ حقیقت مطلق و ثابتی وجود ندارد. همچنین ارزش های اخلاقی و معنوی عام و جهان شمول رد می شود و تمامی ارزش ها نسبی، شخصی و موقتی است. در مقابل براساس اندیشه اسلامی، بسیاری از معرفت های ما ثابت، مطلق و تغییرناپذیرند و نسبی گرایی اخلاقی نیز آموزه ای ناپذیرفتنی است و ارزش های اخلاقی مطلق، فرازمانی و فرامکانی وجود دارند.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی، نسبی گرایی معرفتی، نسبی گرایی اخلاقی، معرفت شناسی، ارزش شناسی، الیس، بک
  • سوسن نریمانی، مرتضی براتی، ابراهیم باغشنی صفحات 129-142
    هرمنوتیک به مثابه دانشی که به فرایند فهم یک اثر می پردازد، دارای سه مکتب مهم است: 1. هرمنوتیک کلاسیک، 2. هرمنوتیک فلسفی، 3. هرمنوتیک مدرن. در این میان، هرمنوتیک قرآنی به مثابه دانشی که به واکاوی فرایند فهم قرآن کریم می پردازد، از یک سلسله مبانی خداشناختی، انسان شناختی و قرآن شناختی برخوردار است و اصول آن با مبانی هرمنوتیک فلسفی تقابل آشکار دارد. نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی به واکاوی مبانی خداشناختی هرمنوتیک قرآنی در اندیشه علامه طباطبائی می پردازد. از رهگذر این جستار، مشخص می شود که سه آموزه «حکمت الهی»، «علم الهی» و «تکلم الهی»، مبانی خداشناسانه هرمنوتیک قرآنی را تشکیل داده، هرکدام آنها بیانگر اصولی از مبانی هرمنوتیک قرآنی بوده و تاثیر مستقیمی در فرایند فهم قرآن کریم دارند.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، تفسیر، هرمنوتیک فلسفی، هرمنوتیک قرآنی، علامه طباطبائی _
|
  • Abdollah Fathi, Ali Abbasi Pages 11-28
    We live in an ocean of conventional affairs: some certain things such as money, bank, inflation, social traditions, university, president, and laws, which are not among objective and physical realities, and have no physical features. Public perception of these realities is that human beings have created them, but the important question is as follows: “Why does a being such as human create such things?” “Are humans not able to achieve their goals without such conventional affairs?” The following questions have been dealt with two thinkers with schools in conventional affairs, i.e. Allama Tabatabaie and John Searle: “Why have human beings created things such as money, marriage, ownership, bank and organization in their lives?” and “What is the status of such things in the process of realization of human action?” To answer these questions in the present article, we have firstly investigated the thoughts of Allama Tabatabaie and John Searle and, then, have stated four new analyses of the reason and necessity of issuing conventional things.
    Keywords: conventionality, conventional affairs, mental action, reason, necessity of conventionality, world-mind
  • Hossein Yazdi, Mohammad Saeedi Mehr Pages 29-38
    The main goal in the present article is an investigation of the classification of intelligible things into logical and philosophical primary and secondary ones as well as classification of the concept of existence under primary intelligible concepts. In this article, we have referred to the background of the issue of intelligible things in Islamic philosophy to scrutinize the argument for considering the concept of existence as the secondary intelligible concept, and to argue – assuming the principality of existence – that the concept of existence can be of the type of primary intelligible concepts.
    This article, while using a fundamental method, is not a descriptive one; rather, it is a criticism and presenting a view. Here, we prove that conventionality of the concept of existence does not mean it is a secondary intelligible concept. In view of the various intentions of existence and separating them from one another, the selected view of the article is explained and, finally, considering the objections and problems stated in the article, a redefinition of the philosophical primary and secondary intelligible as well as logical secondary intelligible is presented.
    Keywords: primary intelligible, logical secondary intelligible, philosophical secondary intelligible, concept of existence, conventional concept
  • Zeinab Darwishi, Muhammad Hussein Iran, Doust, Hassan Mo’allemi Pages 39-54
    Interpretation of “secondary intelligibles” is inextricably associated with ‘principality of existence’; this mutual relation is more visible in the philosophical system of Sheikh Ishraq and transcendental philosophy. In this inquiry, it is clarified that Suhrawardi regards logical and philosophical secondary intelligibles as lacking inconsistent external existence, and absolutely negates their external realization, considers them as mental affairs, and – on this very foundation – puts forward the idea of principality of quiddity and conventionality of existence. This is while Mulla Sadra believes that since container of realization of relation is the very container of realization of the two sides of relation, both sides are realized in one container which is the very container of characterizing the subject by the judgment. Therefore, since characterizing in philosophical concepts is organized in the external container, philosophical concepts must have external realization as well. In the light of this fact, Mulla Sadra has reviewed and criticized Sheikh Ishraq’s argument on conventionality of existence and has interpreted the mode of realization of existential concepts in the light of arguments for the theory of principality of existence.
    Keywords: : primary intelligibles, secondary intelligibles, philosophical concepts, principality of existence, principality of quiddity
  • Ahmad Hamdullahi Pages 55-70
    The main goal in this article is investigating and explaining Aristotle’s two-part or tripartite analysis of attributive proposition and reviewing some of the opinions and views in this regard. In this article, we have tried to adduce Aristotle’s works to show that firstly, although in Aristotle’s view, the linguistic analysis of attributive proposition can be tow-part or tripartite, in logical analysis, the attributive proposition is always composed of two min parts, i.e. noun (subject) and verb (predicate), and the relation thereof is not considered an independent part due to being included in the meaning of the verb (predicate); and accordingly, attributing the tripartite analysis of attributive proposition to Aristotle as a logical analysis is wrong. Secondly, unlike some views and opinions, we do not find two different analysis of attributive proposition in Aristotle’s logical works, and the basis for his discussions on ‘analogy’ in his later works on logic (early analyses) is the very two-part analysis put forward by him in his early logical work (regarding clause). The main method in this study is referring to the texts of Aristotle’s words and – where necessary – to Aristotle’s interpreters and his followers or critics, scrutinizing those words, and analyzing, inferring and concluding based on them.

    Keywords: Aristotle, the parts of attributive proposition, noun (subject), verb (predicate), relation, the theory of changeability
  • Reza Hesari, Dawoud Heydari Pages 71-84

    Some of Avicenna’s works and those of his pupils mention the primary nature of predication between genus and species, but in a sense quite different from the view presented by Allama Tabatabaie. This is in a way that primary predication in Avicenna’s works and those of his adherents are an equivocation of what has been stated by Mulla Sadra and Allama Tabatabaie. Allama’s view is based on the primary nature of predication between genus and species. The predicate is more general than the subject and finally the predicate and the subject are not conceptually united, which is a basic drawback of this view. However, considering the conventionality of objective existence in primary predication and contemplation on existentialism can be a solution to those objections. The discovering nature of predication among mental concepts compared to the external world in the primary predication and non-uniqueness of that predication in the realm of mental concepts would produce a new attitude towards essential primary predication. In addition, the role of existence in primary predication and conventionality of existence, even in essential features of the thing, can be explained on the basis of existentialism and the ultimate view of transcendental theosophy. Finally, after investigation of objections and drawbacks mentioned, the view is defensible.

    Keywords: primary predication, genus, species, existentialism, objective existence
  • Taqi Muhaddar, Mojtaba Mesbah Pages 85-105
    The main question in this article is as follows: “What is the origin of moral virtues?” to answer this question, this study uses a descriptive-analytical method and relies on philosophical foundations to explain the meaning of monotheism and prove its originality for moral virtues. It also concludes that the basis of values and virtues traces back to the human’s relationship with God; thus, what causes moral value for all acquired traits and human’s volitional behaviors in various insight, attitude and behavioral domains is monotheism. This leads us to consider monotheism as the origin for moral virtues. Perfect monotheism necessitates that man does not regard anyone as the partner for God in the realm of beliefs. In the level of attitude, he must not have independent leaning towards anyone and anything except God; and in practice, he must obey God’s orders independently. Indeed, monotheism is the source of faith in the level of insight, is the source of piety in the level of attitude, and is the source of servitude in the level of behavior. And these three virtues are absolute, and the condition for other virtues to be virtue is for them to be an instance of these three virtues.
    Keywords: : monotheism, moral virtues, faith, piety, servitude
  • Nawid Khakbazan, Ali Mesbah, Hamid Rafi’ie Honar Pages 107-128
    Knowledge-therapy uses a series of techniques to solve many psychological problems and a wide range of psychological disorders. It is, however, not limited to a series of techniques; rather, it is a theory based on philosophical basis consistent with scientific methods. Pioneers and researchers of knowledge-therapy have not spoken of all intellectual bases knowledge-therapy. However, a review of discussions presented by therapists shows the effect of various philosophical foundations such as epistemic and moral relativistic thoughts. Accordingly, the present study aims at investigating the views of epistemic and moral relativism in knowledge-therapy and a review of those foundations based on Islamic thought with an emphasis on the views presented by Allama Mesbah Yazdi. This study is of documentary-analytical type. Its findings show that the pioneers of knowledge-therapy believe that there is no absolute and fixed truth. Besides, general and worldwide moral and spiritual values are rejected and all values are relative, personal and transient ones. On the contrary, according to Islamic thought, much of our knowledge is fixed, absolute and immutable, and moral relativism is an unacceptable doctrine; and there are absolute moral values beyond time and place.
    Keywords: knowledge-therapy, epistemic relativism, moral relativism, epistemology, studying values, Alice, Beck
  • Susan Narimani, Murteza Barati, Ibrahim Baghshan Pages 129-142
    Hermeneutics, as a type of knowledge dealing with the process of understanding a work, has three important schools: (1) classic hermeneutics; (2) philosophical hermeneutics; and (3) modern hermeneutics. Among them, the Quranic hermeneutics, as some knowledge that deals with exploring the process of understanding the Holy Quran, enjoys a series of discussions on the foundations of theology, anthropology, and studying the Quran; and its principles is at odds with the foundations of philosophical hermeneutics. The present writing uses a descriptive-analytical method to explore the Quranic hermeneutic bases of theology in Allama Tabatabaie’s view. In this inquiry, it is clarified that three doctrines of ‘divine wisdom’, ‘divine knowledge’ and ‘divine speech’ form the theological bases of the Quranic hermeneutics, each of them stating some principles of the Quranic hermeneutics and having a direct effect on the process of understanding the Holy Quran.
    Keywords: hermeneutics, interpretation, philosophical hermeneutics, Quranic hermeneutics, Allama Tabatabaie