فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، بهار 1395)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی رضایی صفحه 7
    نظریه وحدت شخصی وجود که تباری عرفانی دارد، مقبول صدرالمتالهین افتاده و در نظام فلسفی او به کار گرفته شده است. در پرتو این نظریه، بسیاری مباحث هستی شناختی توضیح و تبیین ویژه ای پیدا می کنند. به هر روی، پس از تصویر این نظریه، نخستین مسئله اثبات درستی این نوع نگاه به هستی است. عارفان، صدرالمتالهین و نیز برخی پیروان او، ادله ای بر اثبات وحدت وجود ارائه کرده اند؛ ولی صرف نظر از تمام بودن یا تمام نبودن ادله دیگران، آنچه در این نوشتار طرح و بررسی می شود، صرفا براهین صدرالمتالهین بر وحدت شخصی وجود است. به نظر می رسد می توان در هریک از ادله او بر مدعا خدشه کرد. به همین سبب در فضای بحث فلسفی هیچ یک از ادله وی بر وحدت شخصی وجود، تمام نیست.
    کلیدواژگان: وحدت شخصی وجود، وجود رابط، تشکیک خاصی، اضافه اشراقی، علیت
  • مهدی امینی، اکبر فایدئی صفحه 29
    جستار پیش رو مدعی است هنر تنها محصول احساسات و اذواق خالق آن نیست، بلکه هنرمند در نسبتی که با حقیقت می یابد علاوه بر اینکه بارقه هایی از آن را وجدان می کند، زمینه انکشاف آن را نیز در اثر هنری خود مهیا می سازد و از این رهگذر به هنر خویش وجهی از معرفت بخشیده، بدان اصالت می دهد. با توجه به این فرضیه که فی نفسه دارای اهمیت است، چیستی حقیقت و نسبت و کیفیت حضور آن در هنر، مسئله ای بنیادین است که می توان پاسخ آن را در اندیشه های حکمی یکی از شاخص ترین فلاسفه اسلام یعنی صدرالمتالهین جست وجو کرد. ازاین رو این پژوهش با توصیف مبانی حقیقت و رقیقت، اتحاد عالم و معلوم، عقل عملی، و کارکرد خیال در «ترویح اجسام و تجسیم ارواح»، به تبیین نسبت و نقش این مبانی در چگونگی حضور حقیقت در تکوین صنایع و آثار هنری می پردازد.
    کلیدواژگان: حقیقت، صنایع، آثار هنری، خیال، عقل، معرفت، صدرالمتالهین
  • سید محمد انتظام* صفحه 55
    برای نخستین بار فارابی از امکان شناخت صفات و فعل خداوند با تامل در وجوب وجود و لوازم آن سخن گفت. ابن سینا و پس از او صدرالمتالهین، روشی را که فارابی به آن اشاره کرده بود با نگاهی جامع و دقیق تر پی گرفتند و آن را راه صدیقین نامیدند. راه صدیقین در تعریفی که ابن سینا و صدرالمتالهین از آن ارائه دادند به دو مرحله کلی تقسیم شد. مرحله نخست، اثبات وجود واجب الوجود بالذات با برهان وجودمحور است که از آن به برهان صدیقین تعبیر کردند. مرحله دوم، شناخت صفات و فعل خداوند با تامل در واجب بالذات بودن خداوند و لوازم آن است که در این مقاله از آن به خداشناسی با محوریت وجوب بالذات تعبیر کرده ایم. در این مقاله، مرحله دوم را در پنج گام شامل احدیت، واحدیت، نگاهی کلی به صفات خداوند، مصداق شناسی صفات، و چگونگی فعل خداوند، سامان داده ایم و محوریت وجوب وجود را در محورهای پنج گانه نشان داده و از این طریق امکان این نوع خداشناسی را به اثبات رسانده ایم.
    کلیدواژگان: وجوب وجود، وجوب بالذات، راه صدیقین، برهان صدیقین، خداشناسی
  • احمدحسین شریفی* صفحه 83
    این نوشتار، با روش توصیفی و تحلیلی، در پی تبیین ویژگی های موضوع مورد مطالعه علوم انسانی یعنی کنش های انسانی، و تعیین دلالت های روش شناختی و غایت شناختی آنهاست. وابستگی موضوع مورد مطالعه علوم انسانی به آگاهی، اراده، اختیار، نیازها، مقتضیات زمانی و مکانی، و ویژگی های فرهنگی محققان و همچنین هدفمندی، معناداری، انتزاعی بودن و تاثیرپذیری کنش های انسانی از پیامدهای احتمالی، مهم ترین ویژگی های موضوع علوم انسانی اند. بررسی های این نوشتار نشان می دهد که توجه به این ویژگی ها، موجب می شود: اولا به پیچیدگی مطالعه کنش های انسانی اذعان کنیم؛ ثانیا از انحصار روش علوم انسانی در روش تجربی بپرهیزیم و حتی الامکان در بررسی های خود از روش های مختلف کشف واقعیت بهره گیریم و ثالثا هدف علوم انسانی را در راستای هدف غایی فعالیت های انسانی ترسیم کنیم.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، روش علوم انسانی، غایت علوم انسانی، کنش های انسانی، معناداری کنش های انسانی
  • سید محمد معلمی، علی مصباح صفحه 107
    مبانی و پیش فرض های علوم انسانی از تاثیر بسزایی در علوم انسانی برخوردارند و در این میان مبانی دینی، و از جمله عقاید دینی، در اسلامی سازی علوم انسانی بسیار موثرند. در این مقاله به تاثیر آموزه توحید بر اصول راهبردی علوم انسانی دستوری از منظر علامه طباطبائی پرداخته ایم. براین اساس، ابتدا مراد خویش را از کلیدواژگان مقاله توضیح داده ایم و پس از آن، تاثیرگذاری آموزه توحید را در مبانی علوم انسانی به طور اجمال و در اصول توصیه گر علوم انسانی دستوری به طور تفصیلی پیگیری کرده ایم.
    کلیدواژگان: خدامحوری، علوم انسانی دستوری، علامه طباطبائی، اسلامی سازی علوم انسانی، اصول توصیه گر، فطرت، هدایت
  • محمدحسن فاطمی نیا، عسکری سلیمانی امیری صفحه 129
    این پژوهش درباره یکی از احکام هستی شناختی ادراک حسی است. نگاه هستی شناسانه به ادراک حسی احکامی دارد؛ از آن جمله (که شاید مهم ترین آن نیز به شمار می آید)، مجرد یا مادی و فیزیکی بودن ادراک است و از بین انواع ادراک، ادراک حسی به دلیل ارتباط مستقیم با خارج، بیشتر در مظان مادی و فیزیکی بودن است؛ لذا در این پژوهش می کوشیم نظریات مادی بودن ادراک حسی را رد کنیم. برای رسیدن به مقصود، مسئله را از دو دیدگاه حصولی و حضوری بررسی کرده ایم، و برای جلوگیری از اطاله، از سویی دیدگاه موسسان سه مکتب مشاء، اشراق و حکمت متعالیه و از سوی دیگر دیدگاه روان شناسان احساس و ادراک را محور قرار داده ایم و از امور دیگر چشم پوشی کرده ایم. حاصل این تتبع آن است که قول ابن سینا و روان شناسان و فیزیولوژیست ها در ادراک حسی به مادی بودن آن می انجامد و به دلیل نقدهای فراوان، مردود است، و قول اشراقیون که قایل به حضوری بودن ادراک حسی اند و قول پیروان صدرالمتالهین که به حصولی بودن ادراک حسی معتقدند، هر دو به تجرد ادراک مزبور می انجامد و مورد تاییدند.
    کلیدواژگان: ادراک حسی، فیزیکی، مجرد، مغز، ذهن، هستی شناسی علم
  • امید آهنچی* صفحه 153
    ادعای اصلی تفکیکیان، جدایی جریان وحی از عقل و کشف است. آنان مدعی هستند که برای دستیابی به معارف دینی، باید به تفکیک میان عقل و کشف از دین همت گمارد. تفکیکیان برای موجه جلوه دادن این ادعا از روش های مختلف بهره می برند. یکی از روش های آنان انتساب این ادعا به مشاهیر و بزرگان دین است؛ به همین دلیل محمدرضا حکیمی در بسیاری از آثار خود، این ادعا را به علامه طباطبائی نسبت می دهد و او را مدافع فرضیه تفکیک معرفی می کند تا شاید از این رهگذر بتواند نظر بخشی از آحاد جامعه را به مدعیات فرضیه تفکیک سوق دهد. برای تحلیل بهتر ادعای آقای حکیمی در خصوص طرفداری علامه از مدعیات تفکیکیان، نخست دو محور اصلی ادعای ایشان استخراج، و سپس جداگانه مورد تحلیل واقع شده اند. پس از تحلیل این دو محور به روش حلی و نقضی روشن شد که اولا، علامه طباطبائی معتقد به ادعای تفکیکیان نیست و ثانیا محمدرضا حکیمی دچار خلط میان مقام ثبوت و اثبات شده و در نهایت گام در تحریف معنوی سخن علامه طباطبائی نهاده است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، محمدرضا حکیمی، تفکیک، فلسفه، عرفان، قرآن، نقل
  • سیدجابر موسوی راد* صفحه 183
    فیزیک کوانتوم بر مبنای اصل عدم تعین و پیش بینی ناپذیری در حوزه اتمی بنا شده است. پس از ظهور این فیزیک، برخی تلاش کردند تا برخی لوازم فلسفی و دینی را از این فیزیک استفاده کنند. بی پایه شدن اصالت واقع، از بین رفتن اعتبار اصل علیت و از بین رفتن اعتبار اصل سنخیت، از جمله لوازم فلسفی ای هستند که از این فیزیک گرفته شده اند. واضح است که این لوازم فلسفی بر برخی از اعتقادات دینی نیز اثرگذارند. علاوه بر این لوازم فلسفی، برخی نتیجه این فیزیک را بی اعتبار شدن برهان نظم و بعضی دیگر این فیزیک را راهی جدید برای اثبات خداوند دانسته اند. همچنین فیلسوفان مومن و خداباور نتایجی دینی نظیر اثبات اختیار آزاد و اثبات مشیت و قیومیت خداوند را از این فیزیک اخذ کرده اند. در این مقاله ضمن بررسی این لوازم، این نتیجه پذیرفته شده است که این فیزیک هیچ لازمه خاص فلسفی یا دینی ای ندارد.
    کلیدواژگان: کوانتوم، خدا، برهان نظم، اصل علیت، اصالت واقع
|
  • Murteza Rezaie Page 7
    The theory of “personal unity of existence” with its mystical lineage was accepted by Mulla Sadra and applied in his philosophical system. In the light of this theory, many ontological discussions find a special explanation. Anyway, after depicting this theory, the next step is to prove the rightness of this view of existence. The mystics, Mulla Sadra, and some of his followers have presented some arguments for the personal unity of existence. Regardless of other people's arguments and their status of being perfect or imperfect, only Mulla Sadra’s arguments for the personal unity of existence are studied here. It seems that one can pose an objection to any of his arguments, and hence (in a philosophical atmosphere), none of his arguments for the personal unity of existence is complete.
    Keywords: Personal unity of Existence, Connective Being, Particular Gradation, Illuminative Relation, Causality
  • Mahdi Amini, Akbar Faydeie Page 29
    This article claims that the art is not just the product of the taste and feelings of its creator. Rather, the artist –in proportion to his relation to truth– finds some rays of truth, while preparing the ground for its discovery in his work, giving an aspect of knowledge to his art and making it genuine. Considering this hypothesis, which is of importance in itself, the nature of truth and the degree and the quality of its presence in art is a basic issue whose answer may be found in philosophical thoughts of one of the predominant Islamic philosophers called Mulla Sadra (Sadr al-Muta’allehin). Thus, this study describes the foundations of Haqiqat and Raqiqat, unity of the knower and the known, practical reason, and the function of imagination in “spiritualizing bodies and corporealizing spirits” to explain the relationship and the role of these foundations in the nature of the presence of truth in the formation of artistic works and artifacts.
    Keywords: Truth, Artifacts, Imagination, Reason, Knowledge, Sadr al Mutaallehin
  • Sayyid Muhamad Entezam* Page 55
    Farabi, for the first time, spoke of the possibility to recognize God’s epithets and actions by contemplating on the necessity of existence and its requirements. Ibn Sina and, later, Mulla Sadra dealt with the method noted by Farabi with a more comprehensive and more precise look, calling it the “way of the truthful ones”. This method, as defined by Ibn Sina and Mulla Sadra, is divided into two stages. The first stage is proving the Necessary Being by Essence through an existence-centered argument, called the argument of the truthful ones. The second stage is recognizing God’s epithets and actions by contemplating on His being Necessary in Essence and its requirements that we have called, here, “theology centered on the necessity by essence”. In the present article, we have organized the second stage in five steps as follows: Unity, Oneness, general look at God’s epithets, identifying the instances of epithets, and the nature of God’s action. We, then, have shown the centrality of “necessity of existence” in the five axes to prove the possibility of this type of theology.
    Keywords: Necessity of Existence, Necessity by Essence, the way of the Truthful ones, the Argument of the Truthful ones, Theology
  • Ahmad Hussein Sharifi * Page 83
    The present article uses a descriptive and analytical method to explain the features of the subject matter of the human sciences, that is, human actions, and their methodological and teleological implications. The dependence of the subject matter of the human sciences on awareness, volition, free will, needs, requirements of time and place, and cultural features of the researchers, as well as purposefulness, meaningfulness, abstractness and impressionability of human actions are among the most important features of the subject matter of the human sciences. The investigations of this paper show that paying attention to those features leads us to: (a) acknowledge the complexities of studying human actions; (b) avoid restricting the methods of the human sciences to empirical method, using various methods of discovering truth in our investigations; and (c) depict the goal of the human sciences in accordance with the ultimate goal of human activities.
    Keywords: Human Sciences, Method of the Human Sciences, the end of the Human Sciences, Human Actions, Meaningfulness of Human Actions
  • Sayyid Muhammad Muallemi, Ali Mesbah Page 107
    The foundations and presuppositions of the human sciences are of great importance to the human sciences. Among them, religious foundations –including religious beliefs– are very effective in Islamizing the human sciences. In the present article, we have dealt with the effect of monotheism on the strategic foundations of prescriptive human sciences in Allama Tabatabai’s view. Accordingly, we have first explained what we mean by the key words of the article; then, studied the effect of monotheism on the foundations of the human sciences in brief, and on prescriptive principles of the human sciences in detail.
    Keywords: God, Centrism, Prescriptive Human Sciences, Allama Tabatabai, Islamizing the Human Sciences, Prescriptive Principles, Fitrah, Guidance
  • Muhammad Hassan Fatemi, Nia, Askari Soleymani Amiri Page 129
    The present study deals with one of the ontological rules of sensory perception. Ontological look at sensory perception has certain rules. Among them (or even the most important one) is the abstract or material nature of perception, and among various types of perception, sensory perception –due to its direct relation to the outside world– is more liable to being material and physical. In this study, thus, we attempt to reject the views claiming that sensory perception is material. To do so, we have investigated the issue from two aspects: acquired and intuitive. To observe brevity, we have focused on the views presented by the founders of three schools of Peripatetic, Illumination and Transcendental philosophy on the one hand, and the views of psychologists of sensation and perception on the other, disregarding other issues. The results show that the views of Ibn Sina, psychologists and physiologists on sensory perception lead to its material nature and is rejected by many critiques, while the views of Illuminationists (regarding sensory perception as intuitive) and the followers of Mulla Sadra (regarding it as acquired) both lead to the abstract nature of sensory perception and are authorized and confirmed.
    Keywords: Sensory Perception, Physical, Abstract, Brain, Mind, Ontology of Knowledge
  • Omid Ahanchi * Page 153
    The main claim of the separationists is the separation of revelation from reason and intuition. To obtain religious teachings, as they claim, there must be a distinction between reason and intuition on one hand, and revelation on the other. To justify their claim, they use various methods. One of them is attributing this idea to great religious figures and personages. Accordingly, Muhammad Reza Hakimi, in many of his works, attributes this theory to Allama Tabatabai, introducing him as the defender of the theory of separation so that he may attract some attention to the claims of separationists. To better analyze this claim by Mr. Hakimi, we have first extracted two main axes of his claim, then analyzed them separately. Having analyzed those axes through destructive and constructive arguments, we made it clear that first Allama Tabatabai does not believe in the separationists’ claim, and second, Muhammad Reza Hakimi has mixed up affirmation with assertion, which then has led to the semantic distortion of Allama Tabatabai’s statement.
    Keywords: Allama Tabatabai, Muhammad Reza Hakimi, Separationism, Philosophy, Mysticism, the Quran, Transmission
  • Sayyid Jaber Musawi, Rad* Page 183
    Quantum physics has been founded on the basis of non-determination and non-predictability in atomic sphere. After the appearance of quantum physics, some made an attempt to extract some philosophical and religious implications out of this type of physics. Baselessness of realism, invalidity of causality principle, and invalidity of cognation are among such philosophical implications of quantum physics. Clearly, these philosophical implications put their marks on some religious beliefs as well. In addition to those philosophical implications, some have regarded the invalidity of “argument from order” as an implication of quantum physics, while some others regard this type of physics as a new way to prove the existence of God. Besides, faithful and theist philosophers have obtained religious conclusions such as proving free will, God’s will and God’s subsistence from this physics. We have concluded, while investigating those implications, that quantum physics has no special philosophical or religious implications at all.
    Keywords: Quantum, God, Argument from Order, Causality Principle, Realism