فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی البرز - سال یکم شماره 3 (تابستان 1391)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز
سال یکم شماره 3 (تابستان 1391)

  • 68 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حجت درخشان فر، اکرم ذوالفقاری*، افشین امینی، حمیدرضا حاتم آبادی، رضا فرهمندراد صفحه 123
    زمینه و هدف

    سونوگرافی بالینی به عنوان یک روش سریع و غیرتهاجمی برای مانیتورینگ همودینامیک ممکن است بتواند مطرح باشد. در این مطالعه ما قصد داریم صحت نتایج سونوگرافی ورید اجوف تحتانی و کاتتر ورید مرکزی را در تعیین فشار ورید مرکزی مقایسه کنیم.

    مواد و روش ها

    بیماران بالغی که اندیکاسیون کاتترگذاری داخل ورید مرکزی دارند وارد یک مطالعه مقایسه ای شدند. دیامتر ورید اجوف تحتانی در دم و بازدم در یک سیکل تنفسی توسط سونوگرافی پرتابل دوبعدی اندازه گیری شد و کاوال ایندکس محاسبه گردید. ارتباط بین فشار ورید مرکزی و کاوال ایندکس محاسبه شد.Cut of point، حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی کاوال ایندکس در تعیین فشار ورید مرکزی محاسبه شد.

    نتایج

    114بیمار وارد مطالعه شدند که 72 نفر (2/63%) مرد و 42 نفر(8/36%) زن بودند. نتایج این مطالعه نشان میدهد که کاوال ایندکس ≤50% با حساسیت 5/92%، اختصاص 5/91%، ارزش اخباری مثبت 94% و ارزش اخباری منفی 5/89%، قویا 8CVP< را پیشگویی می کند. همچنین کاوال ایندکس ≥28% با حساسیت 96% و اختصاصیت 5/94% با 12CVP> ارتباط دارد. ارزش اخباری مثبت این تست 83% و ارزش اخباری منفی آن 8/98% می باشد. سطح زیر منحنی ROC در گروه با 8CVP<، 952/0 و در گروه 12CVP>، 970/0 می باشد.

    نتیجه گیری

    اندازه گیری سونوگرافیک پرتابل کاوال ایندکس≤ 50% قویا با 8CVP< و کاوال ایندکس ≥28% با 12 CVP>ارتباط دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت سونوگرافی ورید اجوف تحتانی یک وسیله تشخیصی مناسب، غیرتهاجمی و سریع درتعیین فشار ورید مرکزی می باشد.

    کلیدواژگان: فشار ورید مرکزی، همودینامیک، ورید اجوف تحتانی، سونوگرافی
  • حمیده پاک نیت، فریده موحد * صفحه 130
    مقدمه و هدف

    وزن هنگام تولد یکی از مهم ترین شاخص های رشد در نوزادان است.بنابراین شناسایی عوامل خطر مرتبط با وزن هنگام تولد غیر طبیعی ضروری است. این مطالعه برای شناسایی شاخص توده بدن، افزایش وزن در دوران بارداری و ارتباط آن با وزن هنگام تولد نوزاد طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    بین ماه های مهر 1389 تا مهر 1390 این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 1376 مادر باردار 35-18 ساله با سن حاملگی کمتر از 12 هفته انجام شد. نمایه توده بدنی مادر در اولین ویزیت پره ناتال اندازه گیری شد و تا پایان بارداری برای مادر طبق دستورالعمل وزارت بهداشت مراقبت بارداری انجام گرفت. یک پرسشنامه حاوی اطلاعات دموگرافیک، تاریخچه طبی و اطلاعات مامایی برای هر خانم باردار پر شد و وقوع زایمان زودرس در تمام موارد ثبت می گردید. برای بررسی داده ها از نرم افزار spss و رگرسیون لجستیک و آزمون های T-Test و کای- دو استفاده شد.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل چندگانه نشان داد که وزن کم هنگام تولد به مادران در گروه اضافه وزن مربوط می شد، هر چند که به لحاظ آماری اختلاف معنادار نبود (00/0p=). همچنین بروز زایمان با وزن هنگام تولد بالای 4 کیلوگرم در مادران مبتلا به اضافه وزن و چاق بیشتر بود (001/0p=). از سوی دیگر نتایج تجزیه و تحلیل آماری، نقش مهمی برای افزایش وزن غیرطبیعی در دوران بارداری نشان داد، به طوری که افزایش وزن در دوران بارداری مثل BMI در پیش بینی وزن هنگام تولد نوزاد موثر بود (004/0p=، 000/0p=). بحث: این مطالعه نشان داد بین نمایه توده بدنی غیر نرمال و وزن گیری غیر نرمال و زایمان پره ترم رابطه وجود دارد. بنابراین مشاوره تغذیه برای خانم ها در سن باروری می تواند شانس وزن کم هنگام تولد را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، زایمان پره ترم، وزن هنگام تولد
  • مهدی گودرزوند، سمیرا چوپانی، ناصر نقدی، زهره خدایی صفحه 137
    زمینه و هدف
    هیپوکمپ به عنوان بخشی از سیستم لیمبیک دارای نقش اساسی در شکل گیری چندین نوع حافظه از جمله حافظه فضایی می باشد. گزارش های متعددی از اختلالات شناختی و حافظه در بیماران مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) و نقش های آنتی اکسیدانی و بازسازی عصبی ویتامین های E و D3 منتشر شده است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر تجویز توام ویتامین های E و D3 بر یادگیری و حافظه فضایی در تشکیلات هیپوکمپ موش صحرایی به دنبال دمیلیناسیون ناشی از اتیدیوم بروماید می باشد.
    مواد و روش ها
    موش های نر نژاد ویستار با تزریق داخل صفاقی کلرات هیدرات بیهوش شدند. سر حیوان در دستگاه استریوتاکسی ثابت گردید و 3 میکرولیتر اتیدیوم بروماید در داخل ژیروس دندانه دار هیپوکمپ تزریق شد. آزمایش های رفتاری پس از تجویز توام داخل صفاقی ویتامین هایE (mg/kg100) و D3 (μg/kg5) برای 7 روز انجام شد. و از دستور العمل 5 روزه ماز آبی موریس استفاده شد. بدین صورت که 4 روز با سکوی پنهان برای ارزیابی یادگیری و حافظه فضایی و روز پنجم با سکوی آشکار برای ارزیابی هماهنگی حسی حرکتی.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که تجویز توام ویتامین هایE و D3 موجب کاهش معنادار مسافت طی شده برای رسیدن حیوان به سکو نسبت به گروه ضایعه شد درصورتی که شاخص های تاخیر زمانی برای یافتن سکو و سرعت شنای حیوان نسبت به گروه ضایعه اختلاف معناداری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    بنابراین تجویز ویتامین ها احتمالا از طریق حفاظت عصبی موجب افزایش اندکی در یادگیری و حافظه فضایی می گردد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، یادگیری، ویتامین E، ویتامین D3، حافظه فضایی
  • توران بهرامی، لیلا ساداتی *، احسان گلچینی، الهه محمودی صفحه 143
    مقدمه

    جهت ارتقای کیفیت آموزش بالینی، بررسی مستمر وضعیت موجود، کشف نقاط قوت و ضعف و تقویت یا اصلاح آن ها از ارکان اساسی محسوب می شوند و دانشجویان مهمترین منبع دسترسی به اطلاعات لازم در این زمینه می باشند. این پژوهش با هدف تعیین وضعیت آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان اتاق عمل و هوشبری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی البرز در سال 1389 انجام پذیرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود که در سال 89-90در دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی البرز انجام شد و نظرات دانشجویان کارشناسی پیوسته گروه اتاق عمل و هوشبری در مورد وضعیت آموزش بالینی مورد بررسی قرار گرفت. ابزار بررسی پرسشنامه ای 35 گزینه ای محقق ساخته بود که به صورت خودایفا توسط دانشجویان تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS و روش های آماری تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که مطلوب ترین وضعیت آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان اتاق عمل مربو ط به حیطه برخورد با دانشجو بود در حالی که از نظر دانشجویان رشته هوشبری حیطه اهداف و برنامه آموزشی بالاترین سطح را به خود اختصاص داد. در مجموع، دانشجویان رشته اتاق عمل با میانگین امتیاز 74 از 100 وضعیت آموزش بالینی را مطلوب و دانشجویان رشته هوشبری با امتیاز 53 وضعیت آموزش بالینی را نسبتا مطلوب توصیف نمودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به لزوم کسب مهارت بالینی در رشته های تخصصی چون کارشناسی اتاق عمل و هوشبری، به نظر می رسد لازم است تا در کنار توجه به مسائل آموزش تئوری، به وضعیت محیط های بالینی نیز توجه بیش تری شود. به عبارت دیگر، محیط آموزش عملی باید به شکل علمی همراستا با اهداف آموزش های نظری فراهم شود تا دانشجویان قادر باشند به توانمندی های لازم در زمینه تخصصی اتاق عمل و هوشبری نائل گردند.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجوی رشته اتاق عمل، دانشجوی رشته هوشبری
  • فریبا محمودپور، سید جمال قائم مقامی، علیرضا استادرحیمی، محمدرضا وفا صفحه 151
    مقدمه
    مطالعات تن سنجی در کودکان و نوجوانان از اهمیت به سزایی برخوردار است. بدینوسیله می توان تغییرات رشد را پایش نمود. بررسی وضعیت رشد می تواند نشانگر وضعیت سلامت کودک و نوجوان باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 1552 دختر و1551 پسر دانش آموز مقطع اول راهنمایی شهر تبریز با میانگین سنی 5/11 سال به صورت تصادفی خوشه ایچند مرحله ای از 5 ناحیه آموزش و پرورش شهر تبریز به تناسب تعداد دانش آموز، انتخاب شدند. قد و وزن آنان اندازه گیری و BMI محاسبه گردید. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار های Epi info و Antro WHO و 16 Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و ارزیابی وضعیت تغذیه با استفاده از استاندارد WHO 2007 و CDC 2000 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان می دهد که با استاندارد WHO 2007 به ترتیب 8/1 % و 8/0% دختران و پسران کوتاه قد بودند. از نظر BMI به ترتیب 8/3 % و 2/2% لاغر و 5/0 % و 8/0% دچار لاغری شدید بودند.7/8% و 5/14 % چاق و به ترتیب 5/20 % و 1/21 % دچار اضافه وزن بودند. اختلاف در BMI و نسبت قد به سن بین دو جنس به ترتیب با 0001/0p= و 002/0p= معنادار بود. و در مقایسه با استاندارد CDC 2000 به ترتیب 1/0% و 3/0% دختران و پسران دچار کم وزنی شدید و 3/2% و8/1% کم وزنی متوسط و 7/13 % و 13% کم وزنی خفیف داشتند. 2/1% دخترها و 8/0% پسرها کوتاه قدی داشتند. از نظر BMI به ترتیب 8/2% و 4/4% چاق و 5/20 % و 7/24% اضافه وزن و7/3% و 2/2% لاغر و 5/0% و 1% لاغری شدید داشتند. BMI بین دو جنس اختلاف معنادار داشت (002/0p=).
    نتیجه گیری
    با مقایسه دو استاندارد سوء تغذیه بین نوجوانان شهر تبریز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از مقایسه 2 نوع استاندارد متفاوت می باشد که تفسیر وضعیت رشد را دچار ابهام می سازد. لذا ذکر نوع استاندارد مورد استفاده در گزارشات و تعیین درصدهای سوء تغذیه و چاقی اهمیت دارد. با توجه به تفاوت قابل توجه در شیوع چاقی و اضافه وزن با کاربرد دو استاندارد و دقت بیشتر استاندارد WHO 2007 پیشنهاد می شود از این استاندارد بین المللی و جدید برای تعیین وضع تغذیه کودکان و نوجوانان استفاده شود.
    کلیدواژگان: تغذیه، شاخص توده بدنی، دانش آموزان، CDC 2000، WHO 2007
  • اشرف پیراسته، زهرا جوهری، نفیسه ظفرقندی، ناهید خلدی صفحه 159
    مقدمه
    عدم فعالیت فیزیکی یکی از مهم ترین مسائل بهداشت عمومی در سراسر دنیاست. به طور افزایشی، ارتباط هایی بین عوامل مختلف محیط زندگی و فعالیت جسمانی شناخته شده است. یافته های پژوهش محققین اهمیت عوامل محیطی را به عنوان تعیین کننده های فعالیت جسمانی نشان می دهد. هدف از مطالعه حاضر شناخت عوامل محیطی موثر بر فعالیت جسمانی در بین دانشجویان ساکن خوابگاه بوده است.
    روش
    در این مقاله از مقیاس عوامل محیط فیزیکی در دو محور ایمنی و امکانات جهت ارزیابی محیط زندگی برای انجام ورزش و فعالیت جسمانی بر اساس تئوری شناختی اجتماعی در طراحی مطالعه و انتخاب نوع ابزار استفاده شده است. نمونه مورد مطالعه از خوابگاه های دانشگاه شاهد به طور تصادفی به تعداد 120 دانشجو انتخاب گردیدند. مقیاس عوامل محیط فیزیکی به همراه پرسشنامه بررسی میزان رضایت و اهمیت عوامل محیطی از نظر دانشجویان و پرسشنامه دموگرافی تکمیل گردید، سپس با نرم افزارSPSS و آزمون های آماری کای دو و تی مستقل تحلیل گردید.
    نتایج
    براساس مقیاس بکار برده شده به طور کلی 4/83% از دانشجویان اذعان داشتند در خوابگاه به قدر کافی لوازم ورزشی (مانند: توپ، دوچرخه، اسکیت) برای استفاده در فعالیت جسمانی وجود ندارد، همچنین 7/56% معتقدند که پیاده روی یا دویدن آرام در اطراف خوابگاه ما به دلیل عواملی چون ترافیک، نبودن پیاده رو، وجود سگ، یا اراذل و اوباش و امثال اینها (به ویژه برای دختران) مشکل است، 1/54% بر این باور بودند اطراف خوابگاه ما برای پیاده روی یا دویدن آرام در طول روز جای امنی نیست و 6/71% از دانشجویان اعتقاد داشتند که برای انجام فعالیت جسمانی امکان دسترسی به زمین بازی، پارک، سالن ورزشی در نزدیکی خوابگاه ما وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    بهبودی در ایمنی محیط های زندگی تاثیر مثبتی درارتقا و تداوم ورزش و فعالیت جسمانی نوجوانان دارد.
    کلیدواژگان: محیط زندگی، فعالیت جسمانی، نوجوانان
  • یاسر شکوهی، جواد عدل*، حسین کاکویی، داود پناهی، مهوش قربانی صفحه 166
    زمینه و هدف

    ارزیابی جو ایمنی به عنوان یکی از شاخص های ارزیابی عملکرد مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای در محیط کار مطرح می باشد که به ارزیابی نگرش کارکنان نسبت به مسائل ایمنی می پردازد. هدف از این مطالعه ارزیابی جو ایمنی صنعت مورد مطالعه و یافتن نقاط ضعف و قوت آن است.

    روش کار

    در این مطالعه که از نوع توصیفی– تحلیلی مقطعی است، ابزار ارزیابی جو ایمنی LSCAT به کار گرفته شد که جو ایمنی حاکم بر صنعت را در 17 حیطه ارزیابی می کند. امتیاز هر حیطه در مقیاس 1 تا 10 بدست می آید. امتیاز 6 مرز بین وضعیت ضعیف و متوسط تلقی می شود. نتایج و بحث: متوسط امتیاز جو ایمنی صنعت مورد نظر برابر با 03/6 بدست آمد. از بین 17 حیطه مورد بررسی، جو ایمنی در 8 حیطه ضعیف (امتیاز کمتر از 0/6) برآورد گردید. در این بین حیطه های حوادث و وقایع و مدیریت تغییر نامطلوب ترین وضعیت (امتیاز 0/4) را دارند. بهترین وضعیت مربوط به حیطه اولویت های فردی و نیاز به ایمنی (امتیاز 65/8) است. در اغلب حیطه ها ارتباط معناداری بین جو ایمنی و متغیرهای فردی نظیر سن، سابقه و تحصیلات مشاهده نگردید (05/0p>).

    نتیجه گیری

    متغیرهای فردی نظیر سن، تحصیلات و میزان سابقه تاثیر چندانی بر جو ایمنی ندارند. در واقع مدیریت حاکم بر محیط کار است که جو سازمانی و به تبع آن جو ایمنی حاکم بر محیط کار را شکل می دهد. این موضوع تاکید مجددی بر اصل اساسی تعهد مدیریت ارشد به ایمنی و نقش آن در پیشگیری از حوادث است. از این رو جو ایمنی شاخص مناسبی برای ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای به شمار می رود.

    کلیدواژگان: جو ایمنی، صنعت پتروشیمی، فرهنگ ایمنی
  • فاطمه زارعی، محمدحسین تقدیسی، مهناز صلحی، هادی طهرانی، داوود شجاعی زاده صفحه 173
    مقدمه و هدف
    ارتباط بین فردی فرآیندی رودر رو، پویا، هدفدار و مشارکتی است. از جمله شاخص های مهم برنامه مردم سالم تا سال 2010 ارتباطات موثر است و ارتباط بین بیمار و پرستار فرصتی در راستای کوتاه کردن روند بیماری و سرعت بخشیدن بهبودی است. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی بر اساس الگوی بزنف در ارتقای مهارت های ارتباطی بین فردی پرستاران بیمارستان بوعلی قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی 20 نفر از پرسنل پرستاری بیمارستان بوعلی که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند شرکت داشتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه تنظیم شده براساس مدل بزنف بود. مداخله آموزشی در قالب تشکیل جلسات آموزشی به صورت بحث گروهی با حضور پرستاران در زمینه مهارت های ارتباطی با بیمار به همراه ارایه بسته آموزشی در قالب کتابچه آموزشی و لوح فشرده صورت گرفت. در نهایت داده های هر بخش از مطالعه با به کارگیری آزمون های آماری توصیفی، Pair –T test استفاده از نرم افزار SPSS/Win14 آنالیز و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین میزان نگرش و آگاهی پرستاران نسبت به مهارت های ارتباطی قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری با هم داشتند (05/0p<). از نظر پرستاران مهم ترین عوامل موثر در برقراری ارتباط موثر بین فردی فاکتورهایی چون میزان خوش آمد، تماس چشمی، برقراری ارتباط گرم و عدم قطع صحبت بیمار می باشد و میزان عوامل مذکور بعد از مداخله دارای تفات معناداری بودند. (05/0=p)
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این پژوهش توانمندی ارتباطی در مراقبت بهداشتی ناکافی و نارسا است و فراگیری و آموزش مهارت های ارتباط بین فردی برای پرستاران امری حیاتی و ضروری است و در واقع مهم ترین نیاز آموزشی پرستاران آموزش مهارت های ارتباطی می باشد.
    کلیدواژگان: مدل بزنف، پرستار، مهارت ارتباطی
|
  • H. Derakhshanfar, A. Zolfaghari Sadrabad, A. Amini, H. Hatam, Abadi, R. Farahman, Rad Page 123
    Introduction

    Clinical ultrasonography may be provides a quick and non-invasive Modality for evaluation of patients’ hemodynamics for volume status. In this study we want to assess and attempt to analyze accuracy of inferior vena cava (IVC) ultrasonography and central venous catheterization in determine central venous pressure (CVP).Method and Materials: The patients were undergoing central venous catheterization, have been kept in an observational, diagnostic and comparative study. IVC diameters were determined by 2- dimensional bedside ultrasonography during 1 respiratory cycle and the caval index was measured.The correlation of CVP and caval index was measured. In addition, the sensitivity, specificity, positive and negative predictive values of caval index was calculated.

    Results

    All 114 patients were divided in three groups: 59% of patients had CVP<8, 19% had 8 ≥ CVP≤12 and 22% had CVP>12. The relationship between caval index and CVP was 0.75. The results of this study demonstrated that the caval index≥ 50% can predict the CVP<8 with 91%sensitivity, 94% specificity, 94%positive predictive value, and 89.5% negative predictive value. Also, the caval index ≤28% can predict a CVP>12 with 96% sensitivity, 94.5%specificity, 83% positive predictive value and 98.8% negative predictive value.

    Discussion

    Our results in this study told us that there is significant correlation between caval index≥50% and CVP<8 or caval index 28% and CVP>12.

    Conclusion

    Ultrasound assessment of IVC dimensions may provide a quick and non-invasive hemodynamic monitoring method of assessing volume status and can performed by educated technician or medical students.

    Keywords: Central Venous Pressure, hemodynamics, inferior vena cava, ultrasonography
  • H. Pakniat, F. Movahed Page 130
    Introduction

    Birth weight is one of the most important indicators for growth in infants. Therefore identifying the associated risk factors of abnormal birth weight is necessity. This study has been designed to detect body mass index, weight gain during pregnancy and its correlation with birth weight of infants.

    Methods

    Between October 2010 and October 2011 in a cross sectional and descriptive study 1376 pregnant women age range between 18-35 years and gestational age <12 weeks of pregnancy were enrolled. BMI was measured at first prenatal visit and prenatal care was done according to health ministry curriculum. A questionnaire that included demographic, medical history and midwifery data was filled up for each case and preterm delivery cases were recorded. The collected data were analyzed using the SPSS software, logistic regression, student t-test, Fisher’s exact chi-square test.

    Results

    Univariate analysis showed that LBW was related to mothers in overweight groups, although the differences was not statistically significant (P=1.00). Also the incidence of childbirth with birth weight above 4 kg in overweight and obese mothers was more (P=0.001). On the other hand our statistical analysis results showed an important role for abnormal weight gain during pregnancy, so that weight gain during pregnancy as BMI was affective to predict birth weight of infants (P=0.000, P=0.004).

    Discussion

    Results of this study showed an association between abnormal BMI, weight gain during pregnancy and abnormal birth weight. Therefore consultation with a specialist in nutrition for women in reproductive aged could reduce the chance of LBW.

    Keywords: Body mass index, Preterm labor, birth weight
  • M. Goudarzvand, S. Choopani, N. Naghdi, Z. Khodaii Page 137
    Background
    The hippocampus as part of the limbic system has a major role in the formation of several types of memory including spatial memory. Cognitive and memory impairment have been reported in patients with multiple sclerosis (MS) by several studies and vitamins have antioxidant role for neuro-regeneration. The present study investigates the effects of combined administration of vitamins E and D3 on spatial learning and memory in the demyelinated hippocampus of rat following administration of ethidium bromide.
    Materials And Methods
    Male Wistar rats were anesthetized with intraperitoneal injection of chlorate hydrate. The animal head was fixed in a stereotaxic apparatus and 3 microliter of ethidium bromide was injected into the dentate gyrus of hippocampus for 7 days. Behavioral tests after intra-peritoneal administration of vitamin E (mg/kg100) and D3 (μg/kg5) were carried out. Animals were subjected to 5 days of training in the Morris water maze; 4 days with the invisible platform to test spatial learning and the 5th day with the visible platform to test sensory-motor coordination.
    Results
    The results showed that co-administration of vitamins E and D3 significantly decreased the total traveled distance to the platform compared to the lesion group. However, the indexes of escape latency and swimming speed did not decrease significantly.
    Conclusion
    The co-administration of vitamins E and D3 slightly enhanced spatial learning and memory impairment probably through its neuro-protective effect in the hypocampus.
    Keywords: Multiple sclerosis_Learning_Vitamin E Vitamin D3_Spatial memory
  • T. Bahrami Babaheidary, L. Sadati, E. Golchini, E. Mahmudi Page 143
    Introduction

    Identifying the strengths and weaknesses in clinical education is necessary for its improvement. To this end, students are the most important source for acquiring necessary information in this field. This study aimed to assess clinical education in the Alborz University of Medical Sciences from surgical technology and anesthesiology students’ Point of View in 2011

    Methods

    This research was a descriptive-sectional study performed at the Alborz University of Medical Sciences in 2011. Surgical technology and anesthesia students’ view about Clinical Education was evaluated. Assessment tool was a researcher made questionnaire with 35 items that was completed by students Data were analyzed through SPSS software and statistical methods.

    Results

    The results indicated that from surgical technology students’ view, the optimal condition about clinical education was related to dealing with students. However, the field of educational program and goals was first-rated by anesthesia students. In summary, with average score of 74, medical condition was described as “suitable” by surgical technology students. Also, anesthesia students described the condition as “relatively suitable” by average score of 53.

    Conclusion

    Because of surgical technology and anesthesiology students needs to acquire clinical skills along with theoretical training, providing suitable clinical environment seems to be critical to achieve essential in-depth experience in professional aspects.

    Keywords: Condition, clinical education, Surgical technologist, Anesthesiology student
  • F. Mahmoodpoor, S.J. Gaemmagami, A. Ostadrahimi, Mr. Vafa Page 151
    Introduction
    Anthropometric studies are particularly important among children and adolescents which monitor growth changes. Anthropometric studies indicate their health status.
    Methods
    This cross sectional study was about 1552 girls and 1551 boys with middle age, 11.5 years, were selected by random cluster sampling from first secondary students of Tabriz city. In this study their height and weight as well as BMI were evaluated. Data’s analyzed with softwares Epi Info, Anthro WHO, spss 16 and nutritional status assessed with WHO 2007 and CDC 2000 standards.
    Results
    As compared with WHO 2007 standard, 1.8% and 0.8 % girls and boys were short stature, 3.8% and 2.2% were thin, 0.5% and 0.8% were severe thin respectively. 8.7% and 14.5% were obese and 20.5% and 21.7% were overweight. Difference between BMI and height of girls and boys was significant with (P=0.0001) and (P=0.002) respectively. With CDC 2000 standard, respectively 0.1% and 0.3% girls and boys were severe underweight, 2.3% and 1.8% were moderate underweight, 13.7% and 13% were mild underweight. As well as 1.2% and 0.8% were short stature and BMI of them revealed 2.8% and 4.4% obesity, 20.5% and 24.7% overweight, 3.7% and 2.2% thinness, 0.5% and 1% of girls and boys were sever thin, respectively. Difference between BMI of girls and boys was significant. (P=0.002)
    Conclusion
    Different types of malnutrition in adolescents of Tabriz city are prevalent. Mention of standard name in assessment of malnutrition and obesity is necessary. WHO 2007 is valid standard to assessment nutritional status of children and adolescents. Using CDC 2000 standard underestimates obesity.
    Keywords: BMI, Students, WHO 2007, CDC 2000
  • A. Pirasteh, Z. Johari, N. Zafarghandi, N. Kholdi Page 159
    Background and
    Purpose
    Physical inactivity is one of the most important public health issues in the world. Increasingly, links are being identified between various elements of the Physical environment and physical activity. Recent research highlights the importance of environment as a determinant of physical activity. This study aimed to identify of related environmental factors of physical activity among dormitory residence university students.
    Material And Method
    In this study we have used environmental factors scale which is including two sections safety and facilities. Sample of study was including 120 people which gathered randomized from dormitory residence university students. Students have filled demography questionnaire and environmental factors questionnaire. Data analytic done for using SPSS.
    Results
    To base environmental factors scale 83.4% of students have believed at dormitory there arent enough supplies and pieces of sports equipment (like balls, bicycles, skates) to use for physical activity and 56.7% of students have believed that it is difficult to walk or jog in my neighborhood because of things like traffic, no sidewalks, dogs, gangs and so on and 54.1% of students have believed It isnt safe to walk or jog in my neighborhood during the day and 71.6% of students have believed that there are playgrounds, parks, or gyms, close to my home or that I can get to easily.
    Conclusion
    To increase the environmental safety of neighborhood will affected physical activity levels among adolescents.
    Keywords: Environmental, Physical activity, Adolescents
  • Y. Shokoohi, J. Adl, H. Kakooei, D. Panahi, M. Ghorbani Page 166
    Background And Aim

    Safety Climate as one of the health and safety management performance evaluation indicators is discussed. The purpose of this study was to plot the safety climate of the under study Petrochemical industry and evaluation of its strengths and weaknesses.

    Methods

    Loughborough University Safety Climate Assessment Toolkit (LSCAT) was used in this study which assesses the safety climate governs on the workplace in 17 dimensions. Nine of them deal with attitude of workers directly and three of them deal with Organizational activity and fine of them via interview, deal with issues such as management style, Cooperation and etc. 1 to 10 scale is used for scoring each dimension.

    Results And Discussion

    Average score of the industry's safety climate was obtained 5.9. Of 17 studied dimensions, 9 dimensions were weak (score less than 6). Lowest score were related to Event & Accident and Change management dimensions. Highest score were related to Individual priorities and need for safety (8.65). Generally relationship between individual variables (ages, work experience, education) and safety climate were not significant (P>0.05).

    Conclusion

    Generally one can conclude that individual variables such as age, education and experience have not significant effect on safety climate. It seems that top management forms the organizational climate and consequently safety climate. It reaffirms the basic principle of senior management commitment to safety and its role in preventing accidents. Thus safety climate can be used as a good method for assessing Occupational Health and Safety Management Performance.

    Keywords: Petrochemical industry, Safety Climate, Safety culture
  • S. Zarei, Mh. Taghdisi, M. Solhi, H. Tehrani, D. Shojayizade Page 173
    Background And Aims
    Interpersonal communication is as dynamic and face to face processes and also as importance criteria of healthy people plane of 2010 Communication between patient and nurses brings an opportunity to speed treatment rate. This study aimed at educational intervention to improve interpersonal communication among nurses based on BASNEF
    Methods
    This Quasi experimental study was carried out among 20 nurses Bo-Ali hospital. The intervention includes: making several group discussion for all nursing personals and also giving them self-learning package about effective interpersonal communication. At last data were analyzed by Paired T- test in SPSS software.
    Results
    According to the findings this survey reveals that, there was significant difference between knowledge and attitude of nurses before and after intervention(P<0.05).based on nurses the most important factors as enabling factors to communicate interpersonal, were greeting, eye contact, and empathy. This factors also were increased after intervention (P<0.05).
    Conclusion
    Implementation of educational intervention based on cultural perspective is accessible to empowerment nurses for an effective interpersonal communication way.
    Keywords: Communication skills, BASNEF Model, Nurses