فهرست مطالب

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 109 (دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن ادیب حاج باقری *، محمد احسان ادیب، نعیمه اشراقی آرانی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    نحوه گزارش کارآزمایی های بالینی تاثیر مهمی در اعتماد به نتایج آنها دارد. با وجود این، کیفیت کارآزمایی های بالینی منتشر شده در مجلات پرستاری کمتر ارزیابی شده است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت کارآزمایی های بالینی تصادفی منتشر شده در مجلات پرستاری فارسی زبان انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی است. نمونه های پژوهش شامل 62 مقاله کارآزمایی بالینی تصادفی بود که در سال 1394 و بهار 1395 در هشت مجله پرستاری با سابقه انتشار 10 سال و بیشتر منتشر شده بودند. از چک لیستی که بر اساس ابزار CASP تهیه شده بود برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها توسط آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 62 مقاله، سه مقاله واجد همه معیارهای مورد بررسی بودند. تنها در نیمی از مطالعات حجم نمونه بر اساس فرمول برآورد شده بود. 39/48 درصد از مقالات نوع تخصیص تصادفی را توضیح نداده و 20/74 درصد توضیحی درباره چگونگی تخصیص نمونه ها به گروه ها ارائه نداده بودند. در 61/51 درصد از مقالات، گروه ها دارای تفاوت هایی بودند که ممکن است بر نتایج تاثیر گذاشته باشند. در 33/53 درصد مقالات توضیحی درباره کور بودن مطالعه ارائه نشده بود. اگر چه مقدار P در 39/98 درصد مقالات گزارش شده بود، تنها 84/4 درصد مقالات فاصله اطمینان را گزارش کرده بودند.
    نتیجه گیری کلی: بیشتر مقالات در گزارش روش شناسی و یافته های خود نواقصی داشند. نقص در گزارش نحوه تعیین حجم نمونه، روش به کار رفته برای تخصیص تصادفی نمونه ها به گروه ها، نحوه کورسازی و نیز در گزارش فاصله اطمینان، از جمله نقایص رایج در مطالعات مورد بررسی بودند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت، کارآزمایی بالینی تصادفی، مجلات پرستاری
  • کاملیا ترابی زاده، فهیمه سادات حسینی *، اعظم پروانه، زهرا یزدان بخش صفحات 10-22
    زمینه و هدف
    آموزش بالینی قلب آموزش حرفه ای پرستاری است. از آنجا که یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده در آموزش بالینی اثر بخش می تواند رفتار و عملکرد مربی بالینی باشد، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط رفتارهای آموزش بالینی مربیان پرستاری با یادگیری دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی همبستگی با روش نمونه گیری در دسترس به بررسی دیدگاه 128 دانشجوی کارشناسی پرستاری دانشگاه شیراز در خصوص میزان استفاده مربیان بالینی از رفتارهای آموزشی و میزان اثربخشی این رفتارها بر یادگیری دانشجویان پرداخته است. در این مطالعه، از پرسشنامه تاثیرگذاری مدرس بالینی پرستاری (NCTEI) Knox and Morgan استفاده گردید. تجزیه و تحلیل یافته ها با نرم افزار SPSSنسخه شماره 19 و با بهره گیری از آزمون های توصیفی، استنباطی و ضریب همبستگی پیرسون صورت پذیرفت.
    یافته ها
    بین استفاده از رفتارهای آموزشی توسط مربیان بالینی با تاثیر این رفتارها بر یادگیری دانشجویان پرستاری همبستگی مستقیم و معنی داری وجود دارد (001/0، P=71/0r= ). در زمینه میزان استفاده از رفتارهای آموزشی، حیطه های توانایی تدریس و ویژگی های شخصیتی و نیز در خصوص اثربخشی بر یادگیری، حیطه های توانایی تدریس و ارزشیابی به ترتیب بیشترین و کمترین اولویت را دارا بودند.
    نتیجه گیری کلی: رفتارهای موثر آموزشی مربیان منجر به بهبود یادگیری دانشجویان پرستاری می گردد. براساس این مطالعه، نیاز به ارتقاء شرایط مربیان در زمینه بهره گیری از رفتارهای اثر بخش بالینی در حیطه های ویژگی های شخصیتی مربی و روش های ارزشیابی از دانشجویان وجود دارد. در این راستا بهره گیری از برنامه های مدون آموزشی به منظور ترسیم اهمیت استفاده مربیان بالینی از رفتارهای آموزشی مرتبط با حیطه های مذکور و تاثیر آنها بر یادگیری دانشجویان می تواند بسیار سودمند باشد.
    کلیدواژگان: دانشجویان پرستاری، آموزش بالینی، مربیان پرستاری، یادگیری
  • کبری صالحی *، زهرا صالحی، زهرا سهرابی صفحات 23-31
    زمینه و هدف
    دلبستگی مادر- جنین از اجزای اصلی دستیابی به هویت مادری است. یکی از راهکارهای توصیه شده در این مورد، توجه به حرکت جنین است. در این پژوهش تاثیر آموزش شمارش حرکات جنین در سه ماهه دوم و سوم بارداری بر دلبستگی مادر- جنین در مادران نخست باردار بررسی و مقایسه شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 47 مادر باردار از مراکز بهداشتی درمانی منتخب، در سال 1394 به روش نمونه گیری آسان انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. نحوه کنترل و ثبت روزانه حرکت های جنین به صورت فردی آموزش داده شد. سپس شرکت کنندگان گروه اول از هفته 24 تا 28 و گروه دوم از هفته 28 تا 32 بارداری، به شمارش و ثبت روزانه حرکت های جنین در فرم های مخصوص پرداختند. پرسشنامه دلبستگی مادر- جنین Cranley در ابتدا و انتهای مداخله در هر گروه تکمیل شد. تجزیه تحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و سطح معنی داری 05/0>P انجام شد. آزمون آماری تی زوج برای مقایسه میانگین نمره دلبستگی مادر و جنین ابتدا و انتهای مطالعه در هر گروه و آزمون آماری تی مستقل برای مقایسه بین گروهی استفاده شد.
    یافته ها
    در ابتدای مداخله میانگین نمره دلبستگی مادر- جنین در گروه اول 62/11 ± 63/86 و در گروه دوم 93/8 ± 50/90 بود و تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه وجود نداشت. پس از پایان مداخله میانگین نمره دلبستگی در گروه اول و دوم به ترتیب 81/10 ± 30/96 و 40/11 ± 92/95 شد. تغییر ایجاد شده در هر گروه معنی دار بود (گروه اول: 001/0>P، گروه دوم: 01/0>P)، اما تغییرات میانگین نمره دلبستگی بین دو گروه معنی دار نبود.
    نتیجه گیری کلی: آموزش شمارش روزانه حرکت های جنین در سه ماهه دوم و سوم بارداری تاثیر مشابهی با یکدیگر بر دلبستگی مادر- جنین داشت. برای بررسی دقیق تر تاثیر هر مداخله، انجام این مطالعه با گروه کنترل توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، ارتباط مادر، جنین، حرکت جنین، سه ماهه دوم بارداری، سه ماهه سوم بارداری
  • مهدی رضایی *، لطیف پرتوی صفحات 32-43
    زمینه وهدف
    سقط جنین از جمله عوامل موثر بر سلامت مادران بوده و جزو مسائل مهم بهداشتی و اجتماعی است. هدف این مقاله بررسی وضعیت سقط جنین و تعیین میزان شیوع سقط جنین عمدی و غیرعمدی و عوامل مرتبط با آن در زنان کرد شهر مهاباد می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مقطعی است که به صورت پیمایشی انجام شده است. حجم نمونه شامل 360 نفر از زنان متاهل با دامنه‏ی سنی 49- 15سال است. از پرسشنامه محقق‏ ساخته برای گردآوری داده ها و از روش نمونه‏گیری خوشه‏ای برای تقسیم‏بندی چهارگانه‏ی مناطق و از نمونه‏گیری تصادفی برای انتخاب زنان شرکت کننده استفاده شده است. در تحلیل داده ها از نرم‏افزارSPSS و نرم‏افزار ساختاری PLS و آزمون های کای اسکوئر و رگرسیون لجستیک با سطح معناداری 05/0 برای تعیین تحلیل روابط بین متغیرها استفاده شد.
    یافته ها: 6/30 درصد کل زنان شرکت‏کننده سابقه‏ی سقط جنین داشتند که 5/34 درصد آنها عمدی بود. غالبا زنان دارای وضعیت اقتصادی‏- ‏اجتماعی پایین، سقط جنین غیرعمدی و زنان دارای وضعیت اجتماعی- اقتصادی بالا، سقط جنین عمدی را تجربه کرده بودند (02/0P=، 421/6 x2=). زنان با تحصیلات بالا و شاغل بیشتر از سایرین سقط عمدی داشتند (001/0P=، 40/28x2=). نتیجه‏ی رگرسیون لجستیک برای نقش فردگرایی، عقلانیت و پایبندی به دین در اقدام به سقط جنین به ترتیب (04/0P=، 612/0 B=)، (02/0P=، 979/0 B=) و (006/0P=، 987/0B=) بوده است.
    نتیجه گیری کلی: نیازهای برآورده‏نشده‏ی تنظیم خانواده و استفاده از روش های غیر مطمئن تنظیم خانواده می‏تواند نقش مهمی در افزایش سقط جنین عمدی داشته باشد. این موارد در کنار باورهای دینی و غیردینی زوجین می‏تواند تعین‏کننده‏ی میزان سقط در جامعه باشد. گرایش های روزافزون فردگرایی و رشد عقلانیت ابزاری ممکن است تمایل زوجین به کنترل تعداد فرزندان را افزایش داده و لذا شکست روش های تنظیم خانواده منجر به تصمیم به سقط شود.
    کلیدواژگان: سقط جنین عمدی، دین، زنان
  • علی نویدیان، نسرین رضایی، منصور شکیبا *، فاطمه بنی اسدی صفحات 44-53
    زمینه و هدف
    برنامه غنی سازی روابط یک درمان خانوادگی با رویکرد آموزش روانی و مبتنی بر آموزش مهارت است که هدف آن افزایش رضایت روانشناختی و عاطفی موجود در رابطه زوجین است. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر برنامه غنی سازی روابط زوجین بر دلزدگی رابطه زناشویی از دیدگاه همسران بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 80 نفر از بیماران و همسران بیماران مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس عضو مرکز ام اس شهر زاهدان در سال 1395 انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اندازه گیری دلزدگی زوجین (Couple Burnout Measurement) بود. گروه مداخله پنج جلسه برنامه غنی سازی رابطه زوجین را دریافت کردند. گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای جز برنامه های معمول انجمن دریافت نکردند. 12 هفته پس از آخرین جلسه مشاوره، دلزدگی رابطه زناشویی هر دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها به کمک آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی ، کای دو و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره میزان دلزدگی رابطه زناشویی از دیدگاه همسران بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، پس از اجرای برنامه غنی سازی روابط زوجین در گروه مداخله به طور معنی داری از 80/21 ± 17/86 به 93/12 ± 57/51 در مقایسه با گروه کنترل (از 43/21 ± 42/84 به 64/21 ± 55/87) کاهش یافت (05/0>P).
    نتیجه گیری کلی: با توجه به تاثیر مثبت برنامه غنی سازی روابط زوجین در کاهش دلزدگی، استفاده از این رویکرد به منظور ارتقای کیفیت رابطه زناشویی به عنوان یکی از منابع حمایتی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، زوجین، دلزدگی، ارتباط
  • بهشته طبرسی، محمد علی چراغی، شهزاد پاشایی پور، اکرم سادات سادات حسینی * صفحات 54-66
    چکیده و
    هدف
    پنداشت از خود یا خود پنداری درک و تصور فرد در مورد خود است. خود پنداری بر وضعیت روحی- روانی و آموزشی فرد تاثیر بسزایی داشته و می تواند موجب رشد و تعالی فرد و یا آسیب های متعدد گردد. خود پنداری کودکان کار عامل مهمی در پیشگیری از آسیب و ارائه خدمات مورد نیاز به آنان است. هدف از این تحلیل، واضح سازی مفهوم خود پنداری کودکان کار خیابانی در مقایسه با تعاریف کلاسیک آن است.
    روش بررسی
    در این مطالعه از روشWalker و Avant برای تحلیل مفهوم استفاده شد. به همین منظور پس از مرور گسترده منابع، مقالات کمی و کیفی مرتبط مورد بررسی قرار گرفت و بر آن اساس تعریف، کاربردها، ویژگی ها، مقدمات، پیامدها و ارجاعات تجربی مفهوم پنداشت از خود استخراج شد.
    یافته ها
    کودکان کار به دلیل شرایط خاص زندگی خود مجبور به کار کردن هستند و همین امر منجر به ایجاد تغییرات مثبت و منفی در خود پنداری آنها نسبت به سایر همسالان خود شده است. از جمله ویژگی های شاخص خود پنداری در این کودکان می توان به «آگاهی از توانمندی به صورت احساس مسئولیت در قبال خانواده و استقلال مالی»، «برقراری تعامل با دیگران و تشکیل گروه های حمایتی در عین رقابت با یکدیگر»، «تاثیر پذیری ابعاد درونی و بیرونی پنداشت از خود با متغیرهای مختلف»، «انعطاف‏پذیری و تاثیرپذیری با آموزش»، «پذیرش و سازگاری با وضعیت موجود» و همچنین «عدم شناخت راهکارهای مقابله با آسیب» اشاره کرد.
    نتیجه گیری کلی: مفهوم خود پنداری در کودکان کار باید با توجه به تعاریف کلاسیک به شکل عمیق تری مورد مقایسه و بررسی قرار گیرد تا با ارائه حمایت های مورد نیاز و آموزش بر اساس نیازهای آنها، از آسیب های جسمی، روحی و اجتماعی پیشگیری گردد.
    کلیدواژگان: خود پنداری، کودکان کار، تحلیل مفهوم
  • فریبرز رحیم نیا *، سمانه صادقیان، پروانه یزدانی صفحات 67-79
    زمینه و هدف
    یکی از نقش های اساسی پرستاران در فعالیت های روزانه ارتباط با افراد است و آنان بطور مستمر با مددجویان، خانواده آنان و دیگر اعضای تیم بهداشتی در ارتباط هستند و در برابر سلامت و زندگی آنان مسئولند. از سوی دیگر فرسودگی شغلی از عوامل موثر بر ارتباط و کیفیت مراقبت از بیمار شناخته شده است، شناخت عوامل تاثیرگذار بر فرسودگی شغلی پرستاران و متغیرهای دخیل در این تاثیر جهت ارتقاء کیفیت خدمات حوزه بهداشت و درمان مفید خواهد بود. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیل گر عزت نفس در رابطه بین اصطکاک اجتماعی و فرسودگی شغلی پرستاران شاغل در بیمارستان های خیریه شهر مشهد است.
    روش بررسی
    روش پژوهش، توصیفی از نوع تحلیلی- پژوهشی است و جامعه آماری این پژوهش تمامی پرستاران بیمارستان های خیریه شهر مشهد می باشند. ابزار جمع آوری داده ها سه پرسشنامه استاندارد اصطکاک اجتماعی Duffyو همکاران، فرسودگی شغلی از Maslach و Jacksonو عزت نفس ازTinakon و Nahathai است. پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه و به ترتیب 98/0، 95/0 و 91/0 می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار Amos استفاده شد و داده ها با استفاده از معادلات ساختاری و رگرسیون سلسله مراتبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق، تاثیر اصطکاک اجتماعی بر فرسودگی شغلی را مورد آزمون قرار می دهد که با ضریب تاثیر 4/0 در سطح تشخیص 05/0 معنی دار است. تاثیر هر دو مولفه اصطکاک اجتماعی بر فرسودگی شغلی معنی دار است؛ اصطکاک همکار بر فرسودگی شغلی با ضریب تاثیر 56/0 که کمتر از 9/0است، تاثیر دارد. اصطکاک مدیر بر فرسودگی شغلی با ضریب تاثیر 04/0 که 9/0 است، تاثیر دارد. همچنین عزت نفس تاثیر اصطکاک اجتماعی بر فرسودگی شغلی را تعدیل کرد.
    نتیجه گیری کلی: مدیران پرستاری می توانند با شناسایی عوامل بوجود آورنده اصطکاک اجتماعی و کاهش یا حذف آنها در محیط کار پرستاران از فرسودگی شغلی آنها بکاهند. همچنین استفاده از تکنیک هایی جهت افزایش عزت نفس پرستاران نیز می تواند در کاهش فرسودگی شغلی آنها موثر باشد.
    کلیدواژگان: عزت نفس، اصطکاک اجتماعی، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • فاطمه میرحبیبی، مهوش صلصالی *، طاهره نصرآبادی صفحات 80-87
    زمینه و هدف
    سیستم اعتباربخشی در پرستاری یک سیستم ارزیابی است که به توانمندی پرستاران اعتبار می بخشد. با توجه به این که پرستاران توانایی منحصر به فردی برای اجرا و نظارت بر فرآیند اعتباربخشی دارند بنابراین فرآیندهای اعتباربخشی به وسیله عملکرد پرستاران تحت تاثیر قرار می گیرد. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر آموزش اعتباربخشی خدمات بالینی پرستاری بر نگرش و آگاهی پرستاران طراحی شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی روی 30 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان علوی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته اعتباربخشی خدمات بالینی پرستاری استفاده شد. در ابتدا نمونه ها از نظر میزان آگاهی و نگرش در مورد اعتباربخشی خدمات بالینی پرستاری مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس یک دوره آموزشی در مورد معیارها، ممیزی ها، چک لیستها و شاخص های اعتباربخشی خدمات بالینی پرستاری به آن ها آموزش داده شد و دو ماه بعد مجددا آگاهی و نگرش آن ها ارزیابی شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 19 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی پرستاران از اعتباربخشی خدمات بالینی پرستاری قبل از مداخله 80/16 ± 23/121 بود که پس از مداخله آموزشی به 33/14 ± 53/141 افزایش یافت (001/0P=). مداخله آموزشی منجر به افزایش نمره تمامی ابعاد آگاهی به جز تجهیزات و امکانات شده بود (153/0P=). همچنین مداخله آموزشی بر روی نگرش پرستاران نسبت به اعتباربخشی خدمات بالینی پرستاری تاثیر معنی دار نداشت (219/0P=).
    نتیجه گیری کلی: آموزش منجر به افزایش آگاهی در مورد اعتباربخشی خدمات بالینی پرستاری می شود. اجرای مداخلات خاص در جهت تغییر در نگرش و آگاهی پرستاران برای عملیاتی کردن اعتباربخشی خدمات بالینی پرستاری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، آگاهی، نگرش، پرستار
|
  • M. Adib-Hajbaghery *, Me Adib, N. Eshraghi Arani Pages 1-9
    Background and Aim
    The quality of Randomized Controlled Trial (RCT) reports can significantly affect trust towards the results. However, the quality of RCTs published in Persian nursing journals has rarely been evaluated. This study aimed to evaluate the quality of RCTs published in Persian nursing journals.
    Materials and Methods
    This is a descriptive cross-sectional study. The sample included 62 RCTs published from March 2015 to June 2016 in eight Persian nursing journals with at least 10 years of publishing history. A checklist, designed based on the CASP scale, was used to gather data. Descriptive statistics were used to analyze the data.
    Results
    Out of 62 RCT papers, only three fully met the criteria. Only half of the papers used a formula to calculate the sample size. 48.39% of the papers did not report the type of randomization method and 74.20% did not explain how to allocate the participants to study groups. In 51.61% of the RCTs, the study groups were so different, which might have affected the results. In 53.33% of the articles, there was no report about blinding of the study. Although 98.39% of the papers reported the P value of the tests, only 4.84% of them reported the confidence interval.
    Conclusion
    Most of the RCTs had deficiencies in reporting methodology and results. Deficiency in reporting the sample size calculation, randomization and allocation method, blinding method, and the confidence interval, were the most common problems in the RCTs.
    Keywords: Appraisal, Quality, Randomized Clinical Trial, Nursing Journals
  • C. Torabizadeh, Fa Hoseini *, A. Parvane, Z. Yazdanbakhsh Pages 10-22
    Background and Aims
    Clinical education is the heart of nursing profession. The available clinical educations do not empower students for gaining clinical competency and skills. Because educator’s performance and behavior is one of the main determinants of effective clinical education, the present study aimed to determine the relationship between educators’ clinical behaviors and students’ learning in shiraz university of medical sciences.
    Material &
    Methods
    This descriptive, correlational study was conducted on 128 nursing students selected through the convenience sampling. The students’ viewpoints were assessed regarding the extent to which educational behaviors are applied by nursing educators as well as the effectiveness of these behaviors in students’ learning. The data were collected using the Nursing Clinical Teacher Effectiveness Inventory (NCTEI) developed by Knox and Morgan. Then, the data were analyzed by descriptive and inferential statistics and Pearson’s correlation coefficient using the SPSS software version 19.
    Results
    There was a significant positive relationship between the educational behaviors applied by the clinical educators and the effectiveness of these behaviors in nursing students’ learning (P=0.001, r=0.71). Regarding educational behaviors, the results showed that the teaching ability and personality traits had the highest and lowest priority, respectively. Also considering the effectiveness of these behaviors in learning, teaching ability and evaluation gained the highest and lowest priority, respectively.
    Conclusion
    The effective educational behaviors of educators lead to improve the nursing students’ learning. According to the results of the study, there is a need to improve the educators’ conditions for doing effective clinical behaviors in the areas of educators’ personality traits and student evaluation methods. In this regard, the use of educational programs to show the importance of doing educational behaviors related to the mentioned areas by clinical educators and their effects on students learning can be very beneficial.
    Keywords: Nursing students, Clinical teaching, Nursing educators, Learning
  • K. Salehi *, Z. Salehi, Z. Sohrabi Pages 23-31
    Background and Aim
    Maternal-Fetal Attachment (MFA) is one of the most important components in achieving motherhood identity. One of the recommended interventions in this regard is to consider fetal movement. Therefore, the present study evaluated the effect of education of fetal movement counting during the second and the third trimesters of pregnancy on MFA in first-time pregnant women.
    Materials and Methods
    In this semi-experimental study, 47 pregnant mothers were selected through simple sampling from selected health-care centers in 2015. Then, they were randomly allocated into two groups. Face-to-face training was provided on counting and recording the daily fetal movement. Next, the subjects in the first group counted and recorded the fetal movement in specific forms between the 24th and 28th weeks of pregnancy once a day and the second group did it between 28th and 32nd weeks. Before and after the intervention, both groups completed Cranley’s Maternal-Fetal Attachment Scale.
    Data analysis was conducted, using SPSS 16, with a significance level of p
    Results
    The mean score of MFA before the intervention in the first group was 86.63 ± 11.62 and in the second group was 90.50 ± 8.93. No significant difference was observed between the two groups. After the intervention, the mean score of MFA was 96.30 ± 10.81 in the first group and 95.92 ± 11.40 in the second group. This change was statistically significant in both groups (first group: p = 0.001, second group: p = 0.01); but the changes of maternal-fetal attachment had no significant difference between the two groups.
    Conclusions
    Education of fetal movement counting during the second and third trimesters had a similar effect on MFA. For more accurate evaluation of the effect of this intervention in different times, it is recommended to perform this study with a control group.
    Keywords: Education, Fetal movement, Maternal fetal relation, Second pregnancy trimester, Third pregnancy trimester
  • M. Rezaei *, L. Partovi Pages 32-43
    Background and Aim
    Abortion, as one of the factors affecting maternal health, is considered as a health and social problem. This paper aimed to investigate the status of abortion among Kurdish women in Mahabad and to determine the prevalence of spontaneous abortion and induced abortion and its related factors.
    Materials and Methods
    This research is a cross-sectional survey. The study sample size included 360 married women, aged 15- 49 years old. Researcher constructed questionnaire was adopted for collecting data. Using cluster sampling, four regions were selected, and women were chosen through random sampling. Data were analyzed by SPSS and PLS software, and X2 and Logistic regression (P= 0.05) were adopted for analyzing the relationships of variables.
    Results
    A total of 30.6 % of women had experienced abortion and 34.5% of them had induced abortion. Women with high socioeconomic status mostly committed induced abortion and those with low-level socioeconomics had spontaneous abortion (x2 = 6.421, P = 0.02). Women who were employed or had high level of education mostly committed induced abortion (x2 = 28.40, P= 0.001). According to logistic regression, individualism (B = 0.612, P= 0.04), rationality (B = 0.979, P= 0.02), and adherence to religion (B =-0.987, P= 0.006) had significant impacts on committing induced abortion.
    Conclusion
    Unmet needs of women can affect induced abortion. Unmet needs besides religious and secular beliefs may determine the level of induced abortion in society. The increasing tendency toward individualism and instrumental rationality may increase the couples’ tendency to control the number of children. It is the case while the failure of contraception may lead to induced abortion.
    Keywords: Induced abortion, Religion, Women
  • A. Navidian, N. Rezaee, M. Shakiba *, F. Baniasadi Pages 44-53
    Backgrounds & Aim: A relationship enrichment program involves family therapy with psychosocial training and skill-based approach that aims to improve couples’ psychological and emotional satisfaction. The aim of current study was to determine the effect of a couples’ relationship enrichment program on couple burnout from the perspective of spouses of patients with multiple sclerosis (MS).
    Materials and Methods
    A quasi experimental study was conducted in 2016 on 80 patients with MS and their spouses who were members of MS center in Zahedan. The participants were randomly divided into two groups including control and intervention The Couple Burnout Measurement was used to collect the required data. The individuals in the intervention group participated in a five-session couples’ relationship enrichment program. The control group did not receive any intervention except routine programs. Marital burnout was evaluated in two groups 12 weeks after the last session. Data were analyzed by independent t-test, paired t-test, chi-square and analysis of covariance.
    Results
    After the implementation of the couples’ relationship enrichment program, the mean score of couple burnout in the intervention group significantly decreased from 86.17 ± 21.80 to 51.57 ± 12.93 in comparison with the control group (from 84.42 ± 21.43 to 87.55 ± 21.64) (P
    Conclusion
    Considering the positive effect of couples’ relationship enrichment program on reducing couple burnout from the perspective of spouses, the application of the program is recommended to improve marital relationship quality as the most important sources of support for patients with MS.
    Keywords: Multiple sclerosis, Couple, Burnout, Relationship
  • B. Tabarsy, Ma Cheraghi, Sh Pashaeypoor, Sa Sadat Hoseini * Pages 54-66
    Background and Aim
    Self-concept or self-perception is a person’s own imagination and idea about himself/herself. Self-concept has a competent effect on one’s psychological and educational conditions, and can lead to either the individual’s growth and excellence or multiple harms. Self-concept in child laborers is an important factor in harm prevention and the provision of their required services. This analysis aims to clarify the self-concept in street child laborers compared with its classic definitions.
    Materials and Methods
    This concept analysis study was done using Walker & Avant approach. After an extensive review of the relevant articles, all papers with quantitative and qualitative research design were assessed, and based on that, the definition, uses, attributes, antecedents, consequences, and empirical referents of self-concept were extracted.
    Results
    Street child laborers have to work because of their living conditions, and this fact has led to positive and negative changes in their self-concept. Specific traits of self-concept in child laborers are "being aware of own potential as a sense of responsibility towards family, and financial independence", "interacting with others and forming support groups while competing with each other", "the influence of various variables on internal and external dimensions of self-concept", "being flexible and influenced by education", "acceptance and compatibility with the existing status" and "lack of understanding of the ways to deal with the harm".
    Conclusion
    The self-concept in street child laborers should be deeply studied and compared to its classic definition to prevent physical, psychological and social harms by providing the required support and needs-based training.
    Keywords: Keywords: Self, concept, Child Laborers, Concept Analysis
  • F. Rahimnia *, S. Sadeghian, P. Yazdani Pages 67-79
    Background and Aim
    communication with the board of nursing as well as patient and their families are one of the most important daily activities of nurses. On one hand, Nurses are in close contact with people and are responsible for their health and life, and on the other hand, burnout influences the quality of patient care. Therefore, the identification of factors affecting the burnout of nurses and the variables involved in this effect will be helpful in improving the quality of health services. The purpose of this study is to investigate the moderating role of self-esteem between social undermining and burnout of nurses working in charity hospitals in Mashhad city.
    Materials &
    Methods
    The current study is an analytical survey. The statistical population was the nurses of charity hospitals in Mashhad city in 2015. The Duffy et al questionnaire was used to measure social undermining, the Maslach & Jackson questionnaire was used to measure burnout, and the Tinakon & Nahathaiquestionnaire was used to measure self-esteem. The Cronbach alpha of questionnaire was .0.91 for social undermining, 0.95 for burnout and 0.98 for self-esteem . Data were analyzed by structural equation modeling and hierarchical multiple regression.
    Results
    Social undermining (β=.40) and its components i.e. colleague’s social undermining (β=.56) and manager’s social undermining (β=.04) had a significant impact on burnout. In addition, self-esteem moderated the effect of social undermining on burnout (p
    Conclusion
    Nursing managers can reduce nurses’ burnout by identifying and eliminating the factors causing social undermining at the workplace. Furthermore, utilizing the techniques to increase the nurses’ self-esteem may reduce their burnout.
    Keywords: Self, esteem, Social undermining, Burnout, Nurses
  • F. Mir-Habibi, M. Salsali *, T. Nasrabadi Pages 80-87
    Background and Aim
    Accreditation refers to the systematic assessment of health care centers based on certain standards. The nursing accreditation system is a system that evaluates the capabilities of nurses. Given that nurses have ability to implement and monitor the accreditation process, accreditation process is influenced by nurses’ performance. The present study was conducted to evaluate the effect of educating clinical nursing service accreditation on the attitude and knowledge of nurses.
    Material &
    Methods
    This semi-experimental study was conducted on 30 nurses working at Alavi hospital affiliated to Ardebil University of Medical Sciences. Data were collected using a researcher-made questionnaire on knowledge (41 items) and attitude (18 items) towards clinical nursing service accreditation. At first, participants were evaluated regarding their level of knowledge and attitude about clinical nursing service accreditation. Then, samples participated in an educational course about the criteria, audits, checklists and the indicators of clinical nursing service accreditation. Two months later, their level of knowledge and attitude were re-evaluated. Data were analyzed by SPSS19 using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The mean score of nurses’ knowledge about clinical nursing service accreditation before the intervention was 121.23 ± 16.80 that increased to 141.53 ± 14.33 after the intervention (P= 0.001). The educational intervention led to increase the scores in all the aspects of knowledge except for equipment and facilities (P=0.153). However, the educational intervention had no significant effect on the attitude of nurses towards clinical nursing service accreditation (P=0.219).
    Conclusion
    Education would increase the knowledge about clinical nursing service accreditation. Performing specific interventions for changing nurses’ attitude to operate clinical nursing service accreditation seems necessary.
    Keywords: Accreditation, Knowledge, Attitude, Nurse