فهرست مطالب

پرستاری ایران - پیاپی 41-42 (بهار و تابستان 1384)

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 41-42 (بهار و تابستان 1384)

  • 160 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/07/10
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مرضیه حسن پور، سیده فاطمه اسکویی، مهوش صلصالی صفحه 7
    تفکر انتقادی از نظر ریچارد پائول عبارت است از: نوعی تفکر هدفمند منحصر به فردی که متفکر به طور منظم و به طور عادتی، معیار و استانداردهایی مدبرانه را برای فکر کردن برقرار نموده، مسوولیت ساختار تفکر را می پذیرد و آن را بر اساس استانداردها هدایت می کند و تاثیر و کارایی تفکر را بر اساس هدف، معیار و استانداردها ارزیابی می کند.
    تفکر انتقادی یک فعالیت مثبت است و در واقع ارزیابی انتقادی از وضعیت و شرایط، فرایندی ضروری و مثبت برای رشد وتکامل در داخل هر جامعه و سازمان می باشد. تفکر انتقادی تنها به یادگیری در آموزش عالی مربوط نمی شود، بلکه همه فعالیت های زندگی شامل روابط بین فردی و کار را نیز در بر می گیرد.
    این نوع تفکر، به عنوان جنبه مهمی از عملکرد حرفه ای در پرستاری، مامایی و بهداشت مورد توجه قرار گرفته و به ویژه در عرصه های بالینی برای پرستاری امری حیاتی به شمار می اید. همچنان که پرستاری از حالت شغل به سمت حرفه پیشرفت داشته است، نیاز به مهارت های شناختی و ارتباطی، پرستاران را از وظیفه محوری به سمت مهارت محوری مبتنی بر دانش پیشرفته سوق داده است.
    هم گام با تکامل تدریجی چشم انداز پرستاری در بالین، به استقلال بیشتری دست یافته و تقاضایی رو به رشد برای توسعه توانایی های تفکر انتقادی جهت حل مشکلات و تصمیم گیری یافته اند. یکی ازنقش های مهم پرستاری تصمیم گیری در مورد مراقبت از مددجو می باشد. در پاسخ به نیاز تصمیم گیری مستقل در بالین، آموزش پرستاری تاکید زیادی بر تفکر انتقادی دارد. لذا آموزش دهندگان پرستاری باید قادر به تسهیل، توسعه وایجاد ان در دانشجویان باشند.
    با توجه به نتایج مطالعات انجام شده، توصیه این است که در آموزش پرستاری، تفکر انتقادی در دانشجویان پرورش داده شود تا بتوانند در ارایه خدمات بالینی ماهرتر عمل کرده، بهتر تصمیم بگیرند و مستقل تر باشند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، آموزش، پرستاری
  • میترا مددزاده، زهره فیضی، افتخارالسادات حاجی کاظمی، حمید حقانی صفحه 17
    یکی از عوامل موثر بر وزن هنگام تولد نوزاد، پرفشاری خون مادر در دوران بارداری است و آگاهی از وزن این نوزادان در هفته های آخر بارداری، کادر بهداشتی و درمانی را در جهت پیشگیری، تصمیم گیری و ارایه خدمات بیشتر و مفیدتر یاری می دهد. لذا این پژوهش با هدف تعیین ومقایسه وزن هنگام تولد نوزاد در زنان مبتلا و غیر مبتلا به پر فشاری خون حاملگی به تفکیک سن حاملگی انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع مقایسه ای گذشته نگر بوده است که طی سال های 1377 تا 1382 با روش سرشماری 250 مورد در گروه مبتلا و 458 مورد با نمونه گیری مستمر در گروه غیر مبتلا قرار گرفتند. محیط این پژوهش را بخش مدارک پزشکی بیمارستآن های اردبیل تشکیل داده است.
    بر اساس نتایج، بین ابتلا به پر فشاری خون و وزن کم هنگام تولد نوزاد در هفته های 36 و 37 اختلاف آماری معنی داری وجود داشت 0.015)=p) و 0.019)=p). که این اختلاف در هفته های مختلف بر حسب تعداد حاملگی متفاوت بود. به طوری که در گروه زنان نخست زای مبتلا و غیر مبتلا به پر فشاری خون در هفته های 36 0.008)=P) وP= 0.022) 38)، P= 0.033) 39) وP= 0.046) 41) و در زنان چند زای کمتر از 5 حاملگی این اختلاف در هفته P=0.49) 39) معنی دار بوده است. اما در زنان با حاملگی پنجم و بیشتر اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. یافته های حاصل از مطالعه نشان داد که وزن هنگام تولد نوزادان مادران مبتلا به پر فشاری خون پایین تر از نوزادان مادران غیر مبتلا بوده است و مقدار این اختلاف در هفته های آخر بارداری متفاوت بوده است. لذا پیشنهاد می شود تیم بهداشتی ودرمانی با توجه به هفته های بارداری خدمات مناسب به زنان باردار ارایه دهند.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون در بارداری، پره اکلامپسی، اکلامپسی، وزن هنگام تولد، سن حاملگی
  • فاطمه قیدر، روح انگیز جمشیدی، اکرم نجف یارندی، شرافت بیگم مختار شاهی، الهام افلاکی صفحه 27
    پوکی استخوان یکی از پیآمدهای مهم دوران یائسگی است که موجب نگرانی و عوارض مختلف، در زنان می گردد. بنابراین توجه به عوامل تسریع کننده روند ایجاد پوکی استخوان از اهمیت به سزایی برخوردار است. یکی از این عوامل، استعمال سیگار می باشد. استعمال قلیان شکل گیری از مصرف دخانیات می باشد، بدین جهت پژوهش حاصل با هدف تعیین رابطه بین استعمال قلیان با تراکم استخوان گردن، ران و مهره های کمری در زنان یائسه مراجعه کننده به مرکز سنجش تراکم استخوان بیمارستان نمازی شهر شیراز انجام شده است.
    این پژوهش به روش «هم گروهی گذشته نگر»‍ انجام شده است و دارای یک جامعه می باشد و شامل کلیه زنان یائسه 40 سال به بالای مراجعه کننده به مرکز سنجش تراکم استخوان بیمارستان نمازی شیراز که حداقل 1 سال از آخرین قاعدگی آن ها گذشته بود. این جامعه به دو گروه قلیانی و غیر قلیانی تقسیم شد با محاسبات آماری حجم نمونه مورد لزوم در گروه قلیانی 60 نفر و در گروه غیر قلیانی 120 نفر تعیین گردید. نمونه گیری به روش در دسترس انجام گرفت و محیط پژوهش مرکز سنجش تراکم استخوان بیمارستان نمازی شیراز بود. برگه مصاحبه و برگ ثبت موارد به عنوان ابزار جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفتند. برگ مصاحبه شامل 15 سوال بود غیر از 1 سوال بقیه سوال ها از نوع بسته بودند. برگ ثبت موارد نیز دارای 3 سوال باز بود. ابتدا پژوهشگر، فهرست و شماره تلفن زنان بالاتر از 40 سال مراجعه کننده به مرکز سنجش تراکم استخوان بیمارستان نمازی را که تراکم استخوان آن ها از قبل تعیین شده بود، از مرکز یاد شده، دریافت و با این افراد تماس تلفنی برقرار کرد. اطلاعات مورد لزوم از طریق مصاحبه تلفنی از افراد واجد شرایط جمع آوری و در برگ مصاحبه، ثبت گردید. سپس نتایج سنجش تراکم استخوان افراد مصاحبه شده، از مرکز یاد شده دریافت و در برگه ثبت موارد درج گردید.
    طبق نتایج، شاخص T تراکم استخوان گردن ران در زنان قلیانی، به طور معنی داری کمتر از تراکم استخوان گردن ران، در زنان غیر قلیانی بود (P= 0.048، t= -1.988). انجام آنالیز کوواریانس برای حذف اثر متغیر های مخدوش گر بیانگر آن بود که دو متغیر تعداد بارداری و تحصیلات نقش مهم تری در اختلاف مشاهده شده بین دو گروه قلیانی و غیر قلیانی ایفا کرده اند، به طوری که رابطه بین تعداد بارداری و تراکم استخوان گردن ران، رابطه ای معکوس و رابطه بین سطح تحصیلات و تراکم استخوان گردن ران، رابطه ای مستقیم بود (P= 0.000، P= 0.03)در خصوص تراکم استخوان مهره های کمری، نیز یافته های به دست آمده نمایان گر وجود اختلاف معنی دار بین دو گروه مورد پژوهش بود؛ به نحوی که استعمال کنندگان قلیان از میانگین امتیاز T کمتری نسبت به زنانی که قلیان استعمال نمی کردند، برخوردار بودند P= 0.045) و (t= -2.016طبق نتایج آزمون آنالیز کوواریانس پس از کنترل اثر متغیر مخدوش گر تحصیلات، مشخص گردید که اختلاف مشاهده شده، مربوط به متغیر استعمال قلیان بوده است P= 0.045)).
    در بررسی داده های مربوط به تراکم استخوان گردن ران، متغیر های مخدوش گر سطح تحصیلات و تعداد بارداری، رابطه شدیدتری را با تراکم استخوان در گردن ران نشان دادند که این مطلب می تواند در افراد تحصیل کرده از رعایت مراقبت های بهداشتی به دلیل آگاهی بیشتر نشات گرفته باشد.
    با توجه به وجود رابطه معنی دار آماری بین استعمال قلیان و تراکم استخوان مهره های کمری، استعمال قلیان می تواند به عنوان یکی از عوامل خطر کاهش تراکم استخوان در زنان یائسه تلقی شود. بنابراین در مواجهه با این افراد، لازم است توصیه و اقدام های مناسب جهت پیشگیری از بروز عارضه پوکی استخوان ارایه گردد.
    کلیدواژگان: استعمال قلیان، یائسگی، تراکم استخوان، گردن ران و مهره های مری
  • امیر عرفانی جورابچی، مهشید جعفرپور، طاهره حکیمی، حمید حقانی صفحه 39
    بیمارانی که در مرحله انتهایی نارسایی کلیه قرار دارند بایستی برای ادامه بقا به طور مرتب تحت درمان همودیالیز قرار گیرند که این امر به دلیل محدودیت های خاص تحمیلی بر بیمار، باعث اختلال در کیفیت زندگی وی می گردد. همچنین تنیدگی ناشی از انجام دیالیز کیفیت زندگی بیمار را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. گزارش ها بیانگر دخالت عوامل متعددی در کاهش کیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز می باشند. به این لحاظ این پژوهش با هدف تعیین کیفیت زندگی و ارتباط آن با شدت تنیدگی در بیماران تحت همودیالیز در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1383 انجام شد. پژوهش حاضر یک مطالعه همبستگی است که در آن کیفیت زندگی و شدت تنیدگی بیماران تحت همودیالیز بررسی و ارتباط میان آن ها تعیین گردید.
    نمونه مورد مطالعه شامل 97 بیمار تحت همودیالیز بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. نتایج بیانگر آن بود که 58.4 درصد بیمارانی که کیفیت زندگی تا حدودی مطلوب داشتند، دارای شدت تنیدگی متوسط بودند. بین کیفیت زندگی و دفعات انجام همودیالیز درهفتهP= 0.02)) و کیفیت زندگی و شدت تنیدگی -0.749)=r) رابطه معنی دار آماری وجود داشت.
    همچنین یافته ها مبین آن بود که با افزایش شدت تنیدگی کیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز کاهش می یابد. لذا پرستاران و پزشکان می توانند با کاهش شدت تنیدگی به بهبود کیفیت زندگی این بیماران کمک نمایند. برنامه ریزان و مسوولین بهداشتی درمانی می توانند با فراهم ساختن سیستم های حمایتی و خدمات اجتماعی و رفاهی گامی بزرگ درجهت کاهش تنیدگی و افزایش سطح زندگی بیماران همودیالیزی بردارند. همچنین مسوولین آموزش پرستاری می توانند مفهوم تنیدگی و ارتباط آن با کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی را به عنوان بخشی از برنامه آموزش پرستاری در نظر گیرند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تنیدگی، همودیالیز
  • احمد خشجان، رخشنده محمدی، مهرآسا تمدن فر، فاطمه حسینی صفحه 49
    در سازمان های ارایه دهنده خدمات بهداشتی درمانی مبنای فعالیت باید بر توجه به نیازها و نظرات مدد جویان استوار باشد و نحوه ارایه خدمات بهداشتی درمانی به طور مداوم مورد ارزیابی قرار گیرد. در بخش اورژانس به دلیل حادتر بودن شرایط بیمار، نجات جان او می بایست در اولویت قرار گیرد و نظر به این که اولین تجربه اغلب بیماران از بیمارستان، به بخش اورژانس مربوط می شود، ارزیابی رضایت مندی آن ها بسیار حایز اهمیت است.
    این پژوهش مقطعی با هدف تعیین رضایت مندی مراجعین از خدمات بهداشتی درمانی ارایه شده در بخش اورژانس انجام شده است، که در آن 759 نفر (373 بیمار و 386 همراه بیمار) از مراجعین به بخش اورژانس مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه گیری به روش طبقه ای بود و در هر یک از بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تعداد نمونه مورد نیاز به صورت مستمر انتخاب شد. با استفاده از پرسشنامه رضایت بیمار و با استفاده از آزمون آماری کای دو رضایت مندی مراجعین از خدمات ارایه شده و امکانات و تجهیزات مورد استفاده در بخش اورژانس بر حسب دفعات مراجعه، زمان مراجعه و نوع بیمه سنجیده شد. همچنین رضایت مندی بیماران و همراهان آن ها از خدمات بهداشتی درمانی ارایه شده نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج بیانگر آن بود که 80.7 درصد از بیماران و 68.7 درصد از همراهان بیماران از خدمات ارایه شده راضی بودند. همچنین 19.2 از بیماران و 31.3 درصد از همراهان از خدمات ارایه شده نسبتا رضایت داشتند. 51.7 درصد از بیماران از امکانات و تجهیزات استفاده شده راضی، 48 درصد نسبتا راضی و 0.3 درصد ناراضی بودند. نتایج نشان داد که 38.3 درصد از همراهان بیماران از امکانات و تجهیزات استفاده شده راضی، 50.5 درصد نسبتا راضی و 11.3 درصد ناراضی بودند. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که بیمارانی که بیش از3 مرتبه به بخش اورژانس مراجعه کرده بودند از خدمات و مراقبت های پرستاری ارایه شده رضایت بیشتری داشتند (P=0.044) همچنین بیمارانی که در نوبت کاری صبح و شب مراجعه کرده بودند نسبت به مراجعین نوبت کاری عصر رضایت بیشتری داشتند (P=0.018) به علاوه درصد بیشتری از بیماران استفاده کننده از خدمات بیمه تامین اجتماعی، از خدمات ارایه شده ابراز رضایت کردند (P=0.044) اما این نتیجه در مورد همراهان بیماران صدق نمی کرد. یافته ها گویای آن بود که ارتباط معنی داری بین رضایت مندی بیماران و همراهان آن ها وجود نداشت.
    طبق یافته های پژوهش بین رضایت مندی بیماران و همراهان آن ها از خدمات بهداشتی درمانی ارایه شده اختلاف وجود داشت. همچنین نتایج پژوهشی حاکی از نا رضایتی بیماران و همراهان آن ها از امکانات و تجهیزات مورد استفاده در نوبت کاری عصر و شب بود. لذا پیشنهاد می شود بیمارستان های ارتش به امکانات و تجهیزات مورد نیاز از جمله آمبولانس های دارای امکانات کافی مجهز شوند و توسعه فضای بخش اورژانس و ایجاد سالن انتظار با امکانات رفاهی مناسب جهت همراهان مد نظر قرار گیرد همچنین آموزش حین خدمت کارکنان، تامین نیروی انسانی (پزشک و پرستار) مجرب و کار آزموده به تعداد کافی، برقراری ارتباط موثر و پویا با دیگر مراکز درمانی و بیمارستان ها نیز مورد توجه واقع شود.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، خدمات بهداشتی درمانی، بخش اورژانس
  • محمد عباسی، صدیقه سالمی، نعیمه سیدفاطمی، فاطمه حسینی صفحه 61
    پر فشاری خون یکی از مهم ترین مشکلات سلامتی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. خوشبختانه این مشکل به راحتی قابل تشخیص ودرمان است. ولی نگرانی عمده در این بیماری چگونگی پیروی از برنامه های درمانی است. یکی از عوامل موثر در پیروی از رژیم دارویی، باورهای بهداشتی فرد در مورد رژیم های درمانی تجویز شده است. لذا این پژوهش با هدف تعیین چگونگی پیروی از رژیم دارویی و ارتباط آن با باورهای بهداشتی در بیماران مبتلا به پر فشاری خون مراجعه کننده به مرکز قلب تهران، در سال 1383 صورت گرفت. مطالعه از نوع همبستگی بوده و جهت توصیف وتحلیل دادها، ازآمار توصیفی واستنباطی استفاده شد. 380 بیمار مبتلا به پر فشاری خون با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. نتایج نشان داد پیروی از رژیم دارویی 60 درصد مبتلایان در حد خوب و 40 درصد در حد ضعیف می باشد. درک فردی از آسیب پذیری نسبت به بیماری، وخامت بیماری، فواید پیروی از رژیم دارویی به ترتیب در 75.5 درصد، 88.7 درصد، 95 درصد در حد خوب و درک فردی از موانع پیروی از رژیم دارویی در 51.1 درصد از نمونه ها در حد متوسط بود. به منظور تعیین ارتباط بین چگونگی پیروی و اجزای الگوی باورهای بهداشتی از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج آزمون بین چگونگی پیروی از رژیم دارویی با درک فردی از وخامت بیماری و موانع پیروی از رژیم دارویی ارتباط معنی دار آماری نشان داد. 0124، P<0.016))=r) و. -23، P<0.0001)=((r. با توجه به یافته ها پرستاران می توانند جهت تقویت باورهای بهداشتی به منظور کمک به پیروی از رژیم دارویی در بیماران مبتلا به پر فشاری خون اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: پیروی از رژیم دارویی، باورهای بهداشتی، پرفشاری خون
  • بهاره انیسی، سیمین تعاونی، زهرا احمدی، فاطمه حسینی صفحه 69
    عملکرد جنسی مطلوب، عامل مهمی برای تحکیم خانواده است. طی دوره پس از زایمان به علت تغییرات هورمونی، فیزیولوژیکی، روانی و بسیاری عوامل دیگر، در عملکرد جنسی تغییراتی ایجاد می گردد. آگاهی از این تغییرات وعوامل مرتبط با آن در داشتن عملکرد جنسی مطلوب موثر می باشد.
    این مطالعه با هدف تعیین تغییرات عملکرد جنسی زنان نخست زا، سه تا شش ماه پس از زایمان و تعیین عوامل مرتبط با آن در یک بررسی توصیفی تحلیلی انجام و برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید.
    460 مادر نخست زای شیرده، 6-3 ماه پس از زایمان، که خود و همسرشان دارای سلامت جسم و روان بودند از مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی ایران به روش نمونه گیری تدریجی انتخاب شدند.
    نتایج آزمون آماری کای دو نشان داد که بین تغییرات میل جنسی و عوامل جنسی (سابقه درد حین مقاربت در دوران قبل از بارداری، زمان شروع مقاربت در دوره پس از زایمان، وجود درد در اولین مقاربت پس از زایمان، وجود دلهره در اولین مقاربت پس از زایمان، درد حین مقاربت در دوره پس از زایمان) رابطه آماری معنی داری وجود داشت 0.05)?P). همچنین بین تغییرات رضایت جنسی در دوره 6-3 ماه پس از زایمان و عوامل جنسی (وجود درد در اولین مقاربت پس از زایمان، وجود دلهره در اولین مقاربت پس از زایمان، درد حین مقاربت در دوره پس از زایمان، تعداد مقاربت در هفته) وجود رابطه تایید شد 0.05)?P) و بین تغییرات لذت جنسی و عوامل جنسی (سابقه درد حین مقاربت در دوران قبل از بارداری، وجود درد در اولین مقاربت پس از زایمان، وجود دلهره در اولین مقاربت پس از زایمان، درد حین مقاربت در دوره پس از زایمان) رابطه معنی دار به دست آمد 0.05)?P) و بین تغییرات ارگاسم و عوامل جنسی (زمان شروع مقاربت در دوره پس از زایمان، سابقه درد حین مقاربت در دوره قبل از بارداری وجود درد در اولین مقاربت پس از زایمان، وجود دلهره در اولین مقاربت پس از زایمان، درد حین مقاربت در دوره پس از زایمان) نیز ارتباط معنی داری وجود داشت 0.05)?P)، سایر عوامل بدون ارتباط بودند.
    در پاسخ به سوال پژوهش نتایج آزمون رگرسیون لوجستیک نشان داد که هیچ یک از عوامل مرتبط فوق بر تغییرات میل جنسی و رضایت جنسی در دوره پس از زایمان اثر گذار نمی باشند و صرفا در تغییرات لذت جنسی وجود دلهره در اولین مقاربت پس از زایمان، و در تغییرات ارگاسم زمان شروع مقاربت در 30 روز اول پس از زایمان، وجود درد حین مقاربت در دوره پس از زایمان عامل اثر گذار بودند. با توجه به یافته های پژوهش توصیه می گردد که با برگزاری کلاس های آموزشی در دوران قبل و پس از زایمان، اطلاعات لازم در زمینه مسایل جنسی و عوامل موثر بر بهبود عملکرد جنسی در اختیار مادران قرار گیرد، به عنوان اقدام پیشگیری از بروز مشکلات جنسی پس از زایمان مشاوره های لازم در دوران بارداری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: تغییرات عملکرد جنسی، دوران پس از زایمان، عوامل مرتبط جنسی
  • مریم اسماعیلی، مریم عالیخانی، معصومه غلام عراقی، فاطمه حسینی صفحه 77
    همودیالیز به عنوان یکی از متداول ترین روش های کنترل نارسایی مزمن کلیوی تغییرات بسیاری را در سبک، شیوه و کیفیت زندگی بیماران پدید می آورد. یکی از عوامل موثر در ارتقا کیفیت زندگی خود کارآمدی است که به معنی اطمینان فرد در انجام رفتارهای مراقبت از خود است. از این رو با توجه به ارتباط بین خودکارآمدی و کیفیت زندگی بیماران، پرستاران می توانند با ایجا اطمینان در امر مراقبت از خود در بیماران همودیالیزی گامی موثر در ارتقا سطح زندگی آنان بردارند.
    این مطالعه از نوع همبستگی بوده و به منظور تعیین ارتباط بین کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران تحت همودیالیز د ربیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شده است. نمونه های پژوهش 255 بیمار تحت همودیالیز بودند که به روش نمونه گیری در دسترس در نوبت های کاری متفاوت انتخاب شدند وپس از توضیح روش کار و کسب رضایت، پرسشنامه های خود ایفا جهت تکمیل در اختیار بیماران قرار داده شد.
    براساس نتایج پژوهش، ارتباط مستقیم و معنی داری بین دو متغیر کیفیت زندگی و خودکارآمدی وجود داشته است 0.000)=p) همچنین 73.1 درصد از بیماران از کیفیت زندگی متوسط و 71.4 درصد از خودکارآمدی متوسطی برخوردار بوده اند. میانگین امتیاز کیفیت زندگی و خودکارآمدی در میان نمونه هایی که تحصیلات کمتری داشتند پایین تر از افراد با تحصیلات دانشگاهی بود (به ترتیب 14.57 در مقابل 21.57 و 75.83 در مقابل 92.63).
    از آن جا که نتایج حاصل از پژوهش ارتباط معنی داری را بین کیفیت زندگی و خودکارآمدی نشان داد پرستاران می توانند با آموزش های مناسب خود در بخش های همودیالیز نقش مهمی را در افزایش میزان اطمینان بیماران در انجام رفتارهای مراقبت از خود و به تبع آن بهبود کیفیت زندگی داشته باشند. به استناد یافته های این پژوهش، واحد های مورد مطالعه از سطح کیفیت زندگی و خودکارآمدی متوسطی برخوردار بودند که لزوم توجه و تلاش بیشتر جهت ارتقا سطح کیفیت زندگی و خودکارآمدی را در بیماران همودیالیزی ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، خودکارآمدی، همودیالیز
  • نسرین مهدی پور زارع، سوری بحری صفحه 85
    پرداختن به یوگا، نیازهای سلامت جسمی و آرامش درونی را مورد توجه قرار می دهد. یوگا ریشه در کشور هندوستان دارد و در اواخر سال 2000 توسعه یافت. یوگا به بهبود جراحات و بیماری ها کمک کرده و در کل توانمندی را تقویت می کند. از سوی افرادی که تمرینات یوگا را در سال های میانی و اواخر عمر، و با عیوب جسمی قابل توجه آغاز کرده اند، نتایج الهام بخش متعددی گزارش شده است. آنان توانسته اند قدرت، انعطاف پذیری، انرژی و سطحی از سلامتی را که گمان می کردند با سپری شدن دوران جوانی از بین رفته است، بازیابند. در یوگا درمانی، از حرکات یوگا، کنترل تنفس، آرام سازی، مراقبه و تغذیه جهت رهایی از فشارهای هیجانی و عضلانی، افزایش تمرکز، بالا بردن سطح اکسیژن خون و همیاری جسم در بهبودی خود استفاده می کنند، در نتیجه ورود درمان های مکمل به مسیر اصلی درمان های پزشکی، پرستاران و دیگر شاغلین گروه پزشکی نیاز به درک بنیادین کیفیت این درمان ها دارند تا قادر به ارایه توصیه های لازم به بیماران خود باشند.
    کلیدواژگان: پرستاری، یوگا، تندرستی
  • حمید پیروی، منصوره یادآور نیکروش، سیده فاطمه حق دوست اسکویی، کارینا برترو صفحه 93
    پرستاری رشته ای مبتنی بر عمل است. نقش عمده ای که کار در بالین در توسعه مهارت های پرستاری دارد، دانشجویان این رشته را ملزم می سازد که یاد بگیرند چگونه در محیط بالینی به عنوان فردی حرفه ای عمل کنند. مطالعات زیادی در زمینه محیط یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری و مشکلات مربوط به آن انجام شده است، اما تجربه بالینی دانشجویان پرستاری کمتر به عنوان یک کل مورد توجه قرار گرفته است.
    روش مورد استفاده در این پژوهش پدیده شناسی و هدف اصلی آن جستجو، توصیف و تفسیر درک دانشجویان پرستاری از کار بالینی، و بدون ترتیب، به دست آوردن بینش عمیق تر در مورد تجربه کار بالینی دانشجویان پرستاری بود. این پژوهش بر مبنای روش توصیه شده توسط Van Manen انجام شد. در این مطالعه هفت دانشجوی پرستاری درباره تجربه بالینی شان مورد مصاحبه قرار گرفته و داده های به دست آمده مکتوب از این مصاحبه ها با استفاده از روش شناسی پدیده شناختی Van Manen مورد تجزیه و تحلیل توصیفی تفسیری قرار گرفت.
    یکی از مهم ترین مضمون های ظهور یافته «ارتباطات مراقبت مدار» بود که در چهار زیر مضمون «چگونگی اداره بیمار» «ارتباط نزدیک با بیمار»، «تقویت بیمار»، و «همدلی» آن را توصیف می کردند.
    هدف پژوهش کیفی و مخصوصا پدیده شناسی، ایجاد دانش در زمینه پدیده مورد مطالعه است. دانش ایجاد شده در این پژوهش می تواند دست مایه پژوهش های دیگر در زمینه قرار گیرد تا افق های دیگری در مورد این پدیده گشوده شده و راهنمای آموزش بالینی رشته پرستاری قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ارتباطات مراقبت مدار، دانشجویان پرستاری، تجربه زنده، پدیده شناسی، روش شناسی Van Manen
  • مهناز سنجری، مهشید جعفرپور، طاهره صفرآبادی، فاطمه حسینی صفحه 111
    تشخیص و درمان بیماری سرطان مستلزم درک صحیح نوجوان مبتلا و والدین او از چگونگی مقابله با جنبه های تنش زای این بیماری است. نوع مقابله نقش مهمی در سازگاری نوجوانان با بیماری دارد. و از آن جا که والدین مهم ترین افراد در سیستم حمایتی فرزندانشان می باشند، بر افزایش توانایی مقابله فرزندشان با بیماری نقش به سزایی ایفا می کنند.
    این مطالعه از نوع همبستگی و به منظور تعیین ارتباط بین نوع مقابله با سرطان در نوجوانان مبتلا و والدین آن ها دربیمارستان های کودکان شهر تهران انجام شده است. جامعه پژوهش کلیه نوجوانان 17-11 ساله مراجعه کننده به بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی بودند. نمونه های پژوهش شامل 120 نوجوان مبتلا به سرطان و 120 والد حقیقی آن ها بودند که به همراه نوجوان برای دریافت خدمات درمانی بیمارستان های مذکور مراجعه می نمودند. دراین مطالعه پس از توضیح روش کار و کسب رضایت نامه کتبی پرسشنامه های خود ایفا جهت تکمیل حضوری در اختیار این افراد قرار داده شد.
    بر اساس نتایج پژوهش بین مقابله کارآمد 0.000، r= 0.596)=P) و ناکارآمدP= 0.000، r=0.491)) نوجوانان مبتلا و والدین آن ها ارتباط خطی مثبت و معنا داری وجود داشت. یافته ها نشان داد این ارتباط صرف نظر از سن و جنس نوجوان مبتلا نیز وجود داشت. نوجوانان 14-11 ساله در مقابله کارآمد و نوجوانان 17-15 ساله درمقابله نا کارآمد تاثیر پذیری بیشتری از والدین خود داشتند. همچنین دخترها درمقابله کارآمد و پسرها درمقابله ناکارآمد تاثیر بیشتری از والدین خود می گرفتند.
    با توجه به تاثیر پذیری مقابله نوجوانان مبتلا از مقابله والدین خود، پرستاران می توانند با آموزش مقابله صحیح به خانواده و یا معرفی خدمات مشاوره ای، نوجوانان را در نحوه مقابله یاری کنند. همچنین پیشنهاد می شود که مسوولین با ارایه خدمات مشاوره ای و تدوین و اجرای برنامه ای مدون در جهت آموزش مقابله صحیح به خانواده ها تسهیلات لازم را به منظور یادگیری روش های مقابله و سازگاری در نوجوانان مبتلا به سرطان فراهم آورند. به علاوه پیشنهاد می شود به منظور دستیابی به نحوه مقابله خانواده های ایرانی پژوهشی کیفی با همین عنوان انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: مقابله، مقابله کارآمد، مقابله ناکارآمد، سرطان، نوجوانان، والدین
  • محمدرضا فروتنی صفحه 123
    افسردگی یکی از شایع ترین بیماری های اعصاب و روان است. افسردگی احساس بیمارگونه غم و اندوه است که با درجاتی از رکود واکنش ها همراه است. دانشجویان به علت فشار تحصیل، دلهره امتحان، مشکلات حاد عاطفی و اجتماعی و به طور کلی مسایل رشد مسایل رشد و بلوغ در معرض ابتلاء به این بیماری قرار دارند. در بررسی های انجام گرفته، میزان شیوع این بیماری را در دانشجویان از 54/10 تا 9/62 درصد برآورد کرده اند. شناخت عوامل موثر در ایجاد افسردگی دانشجویان در پیشگیری و کنترل آن نقش بسزایی دارد...
    کلیدواژگان: بهداشت روان، افسردگی، دانشجویان
  • مهناز شوقی، صدیقه خنجری، فرشته فرمانی، فاطمه حسینی صفحه 131
    عادات خواب، کیفیت و کمیت خواب دوران کودکی را تحت تاثیر قرار می دهد. یادگیری عادات ناصحیح خواب فرایند زندگی بزرگ سالی را نیز متاثر ساخته و سلامت فرد و جامعه را به مخاطره می اندازد. با توجه به این مساله به منظور تعیین عادات خواب در کودکان 11- 6 ساله ساکن منطقه غرب تهران مطالعه ای مقطعی بر روی 900 کودک (450 دختر و 450 پسر) در سطح مدارس ابتدایی (پایه پیش دبستانی تا پنجم) انجام گرفت. نمونه گیری با روش چند مرحله ایی انجام و اطلاعات از طریق پرسشنامه خود گزارش دهی (عادات خواب کودکان) و طی مصاحبه با مادران و کودکان جمع آوری گردید. کم خوابی با کسب امتیاز (2.77±13.67) شایع ترین عادت خواب و تمایل کودکان به بیداری صبحگاهی توسط والدین (86 درصد) شایع ترین رفتار خواب در کودکان مورد مطالعه بود. میان برخی از عادات خواب کودکان مورد مطالعه با سن و جنس کودک، سطح تحصیلات والدین، روابط میان والدین و مشکلات خواب والدین ارتباط معنی داری وجود داشت (P<0.05).
    با توجه به یافته های پژوهش دررابطه با عادات خواب رایج و شیوع بالای عادات نا صحیح خواب در کودکان 11- 6 ساله لازم است عادات وکیفیت خواب کودکان این گروه سنی مورد توجه قرار گیرد. همچنین پیشنهاد می شود عادات خواب کودکان در گروه های سنی مختلف و در سطح وسیع تری بررسی شود.
    کلیدواژگان: عادات خواب، کودکان، کم خوابی
  • مهناز جلالوندی، میترا خدادوستان صفحه 139
    سرطان دهانه رحم شایع ترین سرطان دستگاه تناسلی زنان و دومین سرطان شایع زنان در دنیاست. در کشورهای در حال توسعه، مرگ در اثر سرطان دهانه رحم رایج ترین مرگ ناشی از سرطان محسوب می شود. به نظر می رسد که این پدیده با فقدان برنامه های غربال گری ارتباط مستقیم داشته باشد. یافته های پژوهش های مختلف نشان می دهد که میزان مشارکت زنان در برنامه های غربال گری و آگاهی و عملکرد آنان در مورد این برنامه ها در جوامع مختلف متفاوت است. هدف از انجام این مطالعه تعیین سطح آگاهی و عملکرد زنان شهر اراک در مورد پاپ اسمیرمی باشد.
    لذا طی یک مطالعه مقطعی و تکمیل پرسشنامه به روش مصاحبه در 788 نفر از زنان مراجعه کننده به درمانگاه های شهر اراک اطلاعات مورد نیاز جمع آوری و با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون های تی و کای دو اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که کمتر از نیمی از شرکت کنندگان در مورد پاپ اسمیر آگاهی داشته و پاپ اسمیر انجام داده بودند و تنها 17.5 درصد از نمونه ها پاپ اسمیر را به طور مرتب با فواصل کمتر از 36 ماه انجام می دادند. آگاهی از پاپ اسمیر با انجام آن ارتباط معنی دار آماری داشت (P<0.001).
    بر اساس یافته های این مطالعه و مقایسه آن با نتایج سایر تحقیقات انجام شده در سطح دنیا و سایر نقاط کشور، ضرورت آموزش و توجه بیشتر به امر ارتقای سطح آگاهی زنان از اهمیت غربال گری سرطان دهانه رحم پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سرطان دهانه رحم، پاپ اسمیر، آگاهی، عملکرد
  • مریم روحی، سکینه محمدعلیزاده صفحه 145
    اگر چه متخصصان معتقدند طی 6 هفته بعد از زایمان تغییرات ایجاد شده در طی حاملگی به حالت اول برمی گردد، ولی بسیاری از مشکلات سلامتی مادران همچنان باقی مانده و تاثیر زیادی بر عملکرد روزانه مادر (مراقبت از کودک و...) می گذارد. اغلب این مشکلات از سوی مادر اظهار نشده و کارکنان بهداشتی نیز به این مشکلات توجه نمی کنند و به همین علت مشکلات بعد از زایمان مادران مخفی شده نامیده می شوند.
    این مطالعه به بررسی وجود مشکلات سلامتی مادر و ارتباط این مشکلات با نوع و تعداد زایمان (در طی 6 هفته بعد از زایمان) پرداخته است. تعداد 1330 مادر که برای واکسیناسیون 45 روزگی کودک خود به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان تبریز مراجعه کرده بودند، تحت مصاحبه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS/WIN10 با استفاده از آمار توصیفی (مطلق و درصدی و میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون مجذور کای و پیرسون) صورت گرفت.
    89 درصد از مادران در طی 6 هفته بعد از زایمان حداقل یک مشکل را تجربه کرده بودند بیشترین مشکل گزارش شده توسط مادران به ترتیب کمر درد (52.7 درصد) و کمترین مشکل بی اختیاری ادراری (2.1 درصد) بود. ترشحات غیر طبیعی واژینال و عفونت محل بخیه ها و بی اختیاری ادراری، در مادران با زایمان واژینال بیشتر و یبوست و مشکلات پستان در زنان با زایمان غیر واژینال بیشتر بود. از نظر تعداد زایمان کمر درد و خستگی مادران چند زا شایع تر بود.
    با توجه به فراوانی مشکلات سلامتی مادران تازه زایمان کرده و عدم توجه کافی جهت رفع این مشکلات جای آن دارد که نسبت به تغییر سیستم فعلی مراقبتی بعد از زایمان و توجه بیشتر به مشکلات مادران در طی 6 هفته بعد از زایمان اقدامات اساسی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: مشکلات سلامتی مادران، بعد از زایمان، دوران بارداری
  • مهناز شوقی، صدیقه خنجری، فرشته فرمانی، فاطمه حسینی صفحه 153
    تکرار پاراسومنیا طی شب های متوالی ممکن است تداوم خواب را برهم زده و کودکان سنین مدرسه را در معرض کم خوابی و خستگی روزانه قرار دهد. مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی می باشد که به منظور تعیین پاراسومنیا در کودکان 6 تا 11 ساله ساکن منطقه غرب تهران بر روی 900 کودک (450 دختر و 450 پسر) در سطح مدارس ابتدایی (پایه پیش دبستانی – پنجم) انجام گرفت. نمونه گیری با روش چند مرحله ای انجام شد و ابزار مطالعه پرسشنامه خود گزارش دهی بود و از طریق مصاحبه با مادران نمونه ها جمع آوری گردید و نتایج نشان داد، بی قراری (36.7%) صحبت در خواب (27.9%) و دندان سایی (26.9%) به عنوان رایج ترین رفتارهای پاراسومنیای در کودکان مورد مطالعه، وجود داشتند. ضمنا ارتباط معنی داری میان برخی رفتارهای پاراسومنیایی و سن و جنس کودکان وجود داشت همچنین ارتباط معنی داری میان برخی رفتارهای پاراسومنیایی و سطح تحصیلات والدین و روابط میان آن ها دیده شد (?=0.005).
    با توجه به این که تعداد قابل ملاحظه ایی از کودکان (59.4%) در طول هفته حداقل یک رفتار پاراسومنیایی را تجربه می کنند لازم است کودکان در این زمینه بررسی شده، طول مدت خواب و خستگی روزانه در آن ها مورد توجه قرار گیرد. همچنین پیشنهاد می شود مطالعه ایی در زمینه ارتباط پاراسومنیا با کم خوابی و بروز مسایل رفتاری در کودکان انجام شود.
    کلیدواژگان: اختلالات خواب، پاراسومنیا، کم خوابی
|
  • M. Hasanpour, Sf. Haghdoost Oskouie, M. Salsalei Page 7
    According to Richard Paul, critical thinking (C.T.) is a unique kind of purposeful thinking, in which the thinker systematically, and habitually imposes criteria and intellectual standards upon the thinking, taking change of the construction of thinking, guiding the construction of the thinking according to the standards, and assessing the effectiveness of thinking according to the purpose, the criteria, and the standards. Critical thinking is very different from criticism it is basically a positive activity, and in fact critical appraisal of situations is a positive and necessary process for growth and development within a society or an organization.Critical thinking is not confined solely to learning in higher education, but useful in all adult activities, including the interpersonal relationships and working activities. It is also considered an important aspect of professional practice in health, midwifery and nursing, especially in clinical nursing. Considering that nursing has changed its orientation from a job towards a profession, nurses, consequently, are diverted from task orientation to skill orientation, which requires certain cognitive and communication skills. Along with the expansion of the scope of nursing there is an ever-growing demand for the development of critical thinking skills in problem solving and decision making. In response to the need for independent decision making in the clinical setting, nursing education has placed great emphasis on C.T. Therefore, nurse trainers must equip their students with such essential skills. Brookfield offers a ten-point checklist for teaching C.T.:1) Affirm critical thinkers’ self-worth 2) listen attentively to critical thinker 3) Show that you support critical thinker's efforts 4) Reflect and mirror critical thinkers’ ideas and actions. 5) Motivate people to think critically 6) Regularly evaluate progress 7) Help critical thinkers to create networks 8) Be a critical teacher 9) Make people aware of how they learn critical thinking and, 10) Model critical thinking. According to Martin study (2002), “The Theory of Critical Thinking in Nursing” it is shown that C.T, and decision-making abilities increase along with the level of clinical expertise. Thus, the development of C.T. skills is recommend in nursing education.
  • M. Madadzadeh, Z. Feizi, E. Hajikazemi, H. Haghani Page 17
    Pregnancy induced hypertension has impacts on birth weight in different gestational ages, and deciding on preventive modalities is mainly based on comprehension of birth weight in different gestational ages.To approach this objective we performed a comparative retrospective study and compared the birth weight of neonates of mothers with and without pregnancy induced hypertension in different gestational ages with the participation of 250 hypertensive and 458 nonhypertensive mothers.Finding revealed significant differences between hypertension in pregnancy and birth weight in 36th and 37th weeks of gestation (P=0.15) and (P=0.019) respectively. The differences varied according the number of pregnancies, for instance, meanwhile, for nulliparas in 36th, 38th, 39th and 41st weeks, it was respectively, (P=0.008), (P=0.022), (0.033) and (P=0.49), in multiparas, with less that 5 pregnancies in 39th week the P value was (0.49), but in women with 5 and/or more pregnancies there was not any significant differences. According to the findings pregnancy-induced hypertension will results in fetal low weight in different weeks of gestation. So, the researchers recommend useful services to be provided in different weeks of pregnancy.
  • F. Gheidar, R. Jamshidi, A. Najafyarandi, Sh. Mokhtarshahi, E. Aflaky Page 27
    Nowadays, parallel to the use of modern technology and various approaches in sanitation and medicine, life expectancy has raised dramatically. So, postmenopausal women can live longer, considering that, the osteoporosis is one of the menopausal complaints. To determine the correlation between Hubble bubble smoking and bone mineral density of postmenopausal women we conducted a retrospective cohort study in which the bone mineral density of femur neck and lumbar spine of postmenopausal women was investigated. The interviews were done by phone for data gathering. And 180 women were assigned in two groups of 60 smokers and 120 nonsmokers. Finding revealed that despite the existence of difference between bone mineral density of Femur neck in smokers and nonsmokers (T=-1.988, P =0.048), variables of parity and level of education played important roles in the results. We also, found that the lumbar spine density was lower in smokers (T=-2.016, P =0.045) and after controlling of confounding variables, the difference was just related to Hubble bubble smoking (P=0.045). It was concluded that education and parity had greater correlations with bone mineral density of femur neck. This can be due to paying more attention to sanitation among educated women. Also, there was a significant correlation between Hubble bubble smoking and bone mineral density of lumbar spine. Therefore, Hubble bubble smoking can be taken as one of the risk factors of low bone mineral density among postmenopausal women.
  • A. Erfani, M. Jafarpoor, T. Hakimi, H. Haghani Page 39
    Obviously, manipulation of the quality of life of a patient undergoing hemodialysis for her long life is undeniable, on this basis we performed a study in which the quality of lives and its relations with severity of stresses of patients undergoing hemodialysis was identified, and in this correlative study, 97 patients, selected through enumeration sampling method took part.Finding showed that 58.4% of those with semidesirable quality of life had intermediate level of stress. There were also significant meaningful relations between the quality of life and weekly frequency of hemodialysis (P=0.02, T=2.48), and the quality of life and severity of stress (r=0.749).Results of this research revealed that stress declines the quality of life, and in order to improve the living circumstances, physicians and nurses can help a lot, improving social support and welfare is the responsibility of the managers, and nursing educators should consider stress concepts as a fundamental part in their educational programs.
  • A. Khoshjan, R. Mohammadi, M. Tamaddonfar, F. Hosseini Page 49
    In all organization that medical services are offered, the fundamental of activity must be based on meeting the needs of the help seekers, so, these kind of institution should be evaluated continuously from the point of their abilities to provide the clients with proper services So, in order to determine the satisfaction level of the patients and their accompanying ones, we performed a descriptive study in which 800 patients and their visitors (400 patients and 400 visitors), all were selected through continuous sampling method filled up questionnaires.Finding showed that 80.7% of the patients were satisfied from submitted services and 19.3% of them said that they were relatively satisfied. Meanwhile, 68.7% of persons who accompanied the patients were satisfied from services, 31.3% of them showed a relatively satisfaction level. Furthermore, 38.3% of clients mentioned that they were satisfied from the facilities and equipments and 48% of them were relatively satisfied and 0.3% of them said that they were not satisfied at all. The percentages of satisfied, relatively satisfied and not satisfied for those who accompanied the patients from the point of facilities and equipments were relatively 38.3%, 50.5% and 11.3%. The results also showed that those with more than 3 times of referral were more satisfied from services (P= 0.044). The same results were found between those who referred during mornings and nights in comparison with evening shifts (P= 0.018) and it was applicable for social security insurance patients (P= 0.044) but, there were not meaningful relations between patients and their accompanying ones from the point of their satisfaction level of medical services. Regarding the results the researcher suggests appropriate attention to the use of up to date and advanced equipments in emergency wards. Also, providing in service education for all health workers in critical units is of great importance.
  • M. Abbasi, S. Salemi, N. Seyed Fatemi, F. Hosseini Page 61
    Meanwhile, treatment of hypertension is so easy it is still one of the most important problems of health in developing countries. Those suffering from this problem should understand that it is them, whose compliance to treatment and their health beliefs are two key points in controlling their disease. So, identification the compliance level of hypertensive patients to drug regimens and its relations to their health beliefs. We performed a correlational study with 380 hypertension patients admitted in Tehran heart center, and our tool for data guttering was a questionnaire.Findings showed that %60 of the patients had good compliance levels and the rest %40 were poor regarding drug regimens. In some perceptions such as disease vulnerability intensity of the disease and benefits of compliance the results were %75.8, %88.7, and % 95 respectively. But the concept of %51.1 of the patients of barriers of compliance to drug regimens was at intermediate level. We also, found a meaningful relation between Compliance level and patient’s concepts from intensity of the disease and the barriers of compliance. (P<0.0001) and (P<0.16) respectively.According to the results, which show significant relations between health believes and compliance, it is the nurse, whom can provide opportunities to promote health beliefs of the clients.
  • B. Anise, S. Tavoni, Z. Ahmade, F. Hosseini Page 69
    Sexual intimacy and function is crucial in family structure and also the culture. In postpartum period some factors such as hormonal, physiological and psychological instability may impose sexual relation of the couples.Assessing the sexual function changes in primipara women and detection of the related factors, we performed a correlational study in which 460 mothers and their health husbands, all were selected by consequence sampling method were the participants.By using chi-square and Fisher exact test, finding showed that there were significant correlation between: 1) sex libido and previous dyspareunia and time of assumption of intercourse, pain and distress in first intercourse after delivery, dispareunia after delivery, 2) sex satisfaction and pain and distress in first intercourse after delivery, dispareunia after delivery, number of intercourse in week during 3-6 months after delivery, 3) sex pleasure and previous dyspareunia and pain and distress in first intercourse after delivery, dispareunia after delivery, 4) orgasm and previous dyspareunia and time of assumption of intercourse, pain and distress in first intercourse after delivery, dispareunia after delivery. (P=0/000-0/004).Over all, The results of the logistic regression test showed that there was no related factors with libido and sexual satisfaction, On the other hand, we found relations between changes in the level of sexual pleasure and the fear of first intercourse after delivery, the changes of the orgasm and the time of assumption of the intercourse, (with 30 days after delivery), the fear of first intercourse after delivery and eventually pain during intercourse. Taking a look on the results of this research, we can conclude that there is a need for teaching sessions for pregnant women before and after delivery, and the researcher also suggest consult clinics to be established for providing information and solving the problems.
  • M. Esmaeli, M.Alikhani, M. Gholamaragi, F. Hosseini Page 77
    Hemodialysis as one of the most popular treatments of chronic renal failure develops lots of alterations in patients life style and life behavior. The patients’ social and psychological performances is mainly under the control of these alterations. Enhancement of the quality of life can be approached easily by promoting self efficacy, So, to develope self confidance in patients which is the first step in promoting self efficacy, nurses can do a lot, a better life for a patient going under hemodialysis is it consequence. In this correlative Study we defined the correlation between the quality of life and self efficacy of patients under hemodialysis. The research sample included 255 hemodialysis patients, whom were selected by convenience random sampling method. Based on the finding there was a statistically meaningful relation between the quality of life and self efficacy (P=0.00). We also found that 73.1% of the patients possessed a moderate quality of life level and 71.4% had a moderate self efficacy level. mean score of the quality of life and self efficacy among low educated patients were lower in comparison with educated ones. While, results showed a meaningful relation between the quality of life and self efficacy, this is the nurse, whom can have a significant impact on enhancement of patient confidence in self care and quality of life promotion. Considering that the majority of the sample group possesses moderate quality of lives and self efficacy which necessitate more attention and endeavor.
  • N. Mahdipour Zareh, S. Bahri Page 85
    Practice of Yoga addresses the requirements of physical health and inner peace. Yoga, which has its roots in India, has evolved over the last 2000 years. Yoga helps the body recover from injury and illness and promotes robust health generally. There are many inspiring stories of people who commenced Yoga practice in mid and later life with significant physical improvements. They regained strength, flexibility, vigor and a level of health they thought had passed with their youth. Yoga therapy involves the use of Yoga postures controlled breathing, relaxation, meditation, and nutrition thus, to release emotional and muscular tension, improve concentration, increase oxygen levels in the blood, and assist the body in healing itself. As complementary therapies enter mainstream of medical settings, nurses and other healthcare providers need a fundamental understanding of these modalities to enable them to advise patients effectively.
  • H. Peyravi, M. Yadavar Nikravesh, Sf. Haghdoost Oskouie, C. Berter, Ouml Page 93
    Nursing as a practice-based profession requires that the student nurses learn how to become professional in the clinical environment. Many studies have addressed student nurses’ clinical learning and related problems, but few have explored the whole clinical experience of being a student nurse. This paper is a partial report of the study was planned to understand and gain deeper insight into Iranian student nurses’ lived experience of clinical placement. Seven student nurses were interviewed about their clinical experience during clinical placement. The researchers analyzed the verbatim transcripts using van Manen’s phenomenological methodology, keeping in mind the recommended six research activities. One of the most prominent themes emerged was a caring-orientated relationship and captured by four sub themes: How to manage the patient, connected relationship, patient reinforcement, and empathy. The aim of qualitative research in general and phenomenology in specific is to produce knowledge regarding the phenomenon under study. The knowledge produced in this study would be helpful for other researchers to open other horizons around the phenomenon of student nurses’ clinical experience and also, as a guide for nursing clinical education.
  • M. Sanjari, M. Jafarppour, T. Safarabadi, F. Hosseini Page 111
    The diagnosis and treatment of cancer in adolescence requires that patients and their parents learn to adjust to many illness specifics stresses. Coping has an important role to adolescent's adjustment. Parents are the most important individuals in child's support system therefore they are correlated with the child's coping abilities. So, determination of the correlation of parents and adolescents between 11-17 years coping with pediatric cancer, a correlation study was conducted within which the correlation of parents and adolescents between 11-17 years coping with pediatric cancer was assessed. Questionnaires were used to gather the data and 120 patients and their real parents took part in this study.Findings showed that there was a positive liner correlation between adolescents engagement coping, (r=0.596,P=0.000) and disengagement coping (r=0.491,P=0.000) with their parents. This relation, regardless of age and gender was existed. And this was more between adolescent between 11-14. Engagement coping was stronger in those between the age of 11-14, meanwhile, between the age of 15 to 17 disengagement coping seemed to be more. Besides girl in engagement and boys in disengagement coping with their parent’s coping was emerged.According to the findings nurses can correct and promote adolescence’s coping strategies by teaching engagement coping to patient’s families and introducing counseling services. Promoting coping strategies, we also recommend that authorities provide extensive legislated plans and designs for counseling and teaching units. Since coping has Multidimential process, the researchers suggest a qualitative study on the same topic.
  • M. Foroutani Page 123
    Depression is the commonest psychiatric problem, in college students can be caused by exam anxiety, educational pressures, emotional problems and puberty. The prevalence of depression among students is estimated to be 10.54% to 64.9%. Controlling the problem is the result of first recognizing it in the students and to do so, we selected 134 college students and asked them to complete Beck questionnaire. The score more than 17 was to be diagnosed as depressed.The prevalence of depression in students whom were living in dormitory was 42.5%, also, 41.2% of girls and 45.9% of boys were in different levels of depression. Besides, we found a significant difference between the level of depression and their major, their health and welfare of their dormitory (P>0.05). Moreover, it was shown that in dormitories without a house mother and/or an expert one, the rate of depression was higher.Overall, factors such as not being familiar with the major they had selected, being far from family, felling unsecured for the future career, not having entertainment and welfare in city of Larestan, (where the research is conducted) were the causes of depression, respectively. The researcher recommends calm, happy and clean environments without stressors and with facilities for sports, and entertainments to be provided for university students.
  • M. Shoghy, S. Khangary, F. Farmany, F. Hosseini Page 131
    The quality and quantity of sleep is mainly based on sleep habits. Improper sleep habits are hazardous for health and wellbeing even in adulthood and after that. So, to determine the prevalence of sleep habits and the relations between these habits and factors such as age, gender, parental education, stress and sleep disturbances, a cross sectional study was conducted with the participation of 900 children between the age of 6-11. The CSHQ questionnaire was the tool for data gathering and both mothers and children filled it up. According to the findings daytime sleepiness with the score of (13.67±2.77) was the most prevalent habit and the need to be awakened by the parents was the most prevalent behavior (86%). There were significant relations between some habits and age, gender, parental educational level, parentral interrelationship and their sleep disturbances (P<0.05). To sum up, it is recommended that the authorities deeply look at the sleep habits of children and the disturbances related to their sleep. And also, the researchers suggest similar studies on children of other ages.
  • M. Jalalvandi, M. Khodadoostan Page 139
    Cervical Cancer is the most common cancer site of female reproduction system and the second common cancer in women in the world. It is the leading cause of cancer death in women in developing countries. High rate of mortality of women with this fatal disease is thought to be the consequence of the lack of screening programs. This study focused on the knowledge of women about Pap smear and also their performance level. So, with a descriptive cross-sectional way, 788 women were interviewed and questionnaires were completed. Finding showed that meanwhile, less than half of the respondents were aware of the procedure, only 17.5% of them had done it regularly or with at least less that 36 months intervals. Also, a meaningful significant relation was found between the knowledge level and the performance of the participants (P<0.001). To sum up, we strongly recommend strict screening programs for cervical cancer and frequent pap smear for women in all ages. We also, suggest the authorities to provide women with proper educational sessions about reproductive system cancer screening activities.
  • M. Roohi, S. Mohammad Alizadeh Page 145
    It is estimated that about 6 week, after delivery mothers would recover from many change of pregnancy. But, some difficulties will remain and effect daily avidities, child care, household responsibilities and working outdoor are examples of these hardships, mostly, both mothers and health care providers do not pay attention to them. So, health problem after delivery have been called “hidden morbidity”. Therefore, in a descriptive study the researcher assessed post partum morbidities, and the prevalence of depression and fatigue in this group, and to do so, 1330 mothers were interviewed 45 days after delivery while they referred for the immunization of their babies. Finding showed that 89% of the sample group pointed on one or more problems within 6 weeks post partum. The problems reported by mothers included: backache (52.7%), headache (49.9%), fatigue (44.4%), constipation (26.6%), postpartum blue (24.1%), breast problem (14.4%), sleep disorder (13.6%), abnormal vaginal discharge (11.1%), hemorrhoids (10.1%), stitches infection (9.6%), urinary tract infection (9.0%), side effect of anesthesia (7.4%), abnormal vaginal bleeding (5.5%), sexual problems (5.4%), urinary incontinence (2.1%), difficulty voiding (2.8%) and other problems (3.4%). So, with such a large variety of postpartum health problems quality and quantity of care is to be considered. At antenatal care, mother and her family should be educated about post partum health problems, and health care providers should assess mothers thoroughly.
  • M. Shoghy, S.Khangary, F.Farmany, F. Hossaini Page 153
    Daytime fatigue and somnolence may be the results of parasomnias, and when they occur frequently the problem gets worse, therefore, to examine the prevalence of parasomnias and it’s relationship with, age, gender, parental educational level and parental stress, we performed a cross sectional study with the participation of 900 children for whom, their mothers completed questionnaires. The most frequent types of parasomnias were restlessness (36.7%), somniloquy (27.9%), and bruxim (26.9%), and some types were related to age, gender, parental education and stress (P=0.005). Overall, as a great majority of children experience parasomnias at least once a weak, the researchers recommend a study in which, the duration of sleep and daytime fatigue to be assessed, and also, behavioral disorders of children with parasomnias to be evaluated.