فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:10 Issue: 38, 2011

Journal of Medicinal Plants
Volume:10 Issue: 38, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 18
|
  • رضا محتشمی، حسن فلاح حسینی، زینب صادقی، یاسر سعیدی، آمنه فلاح حسینی صفحه 1
    مقدمه
    دانه گیاه سیاه دانه در طب سنتی بسیاری از کشورها جهت پیشگیری و درمان بسیاری از اختلالات و بیماری ها از جمله سرفه، آسم، احتقان بینی، سردرد، دندان درد، کرم های روده ای، اختلالات قاعدگی، بیماری های گوارشی و ناتوانی جنسی مصرف می شود.
    هدف
    در این مقاله هدف بررسی و جمع آوری گزارش های علمی منتشر شده در شبکه اطلاعات اینترنت مربوط به اثرات فارماکولوژیک دانه گیاه سیاه دانه جهت استفاده پژوهشگران بود.
    روش بررسی
    با استفاده از پایگاه اطلاعاتی اینترنتی Medline و SID مقالاتی که در مورد اثرات فارماکولوژیک دانه گیاه سیاه دانه در محدوده سال های 1980 الی 2010 میلادی منتشر شده بود، بررسی و جمع آوری شد.
    نتایج
    تحقیقات گسترده ای در سه دهه اخیر روی دانه گیاه سیاه دانه انجام شده است. در مقالات علمی خواص ضداکسایش، ضدالتهابی، تقویت کننده سیستم ایمنی و آنتی هیستامینی از ترکیبات متعدد موجود در روغن و عصاره هیدروالکلی دانه گیاه گزارش شده است. این خواص منحصر به فرد دانه گیاه باعث شده است که در مطالعات متعدد اثرات ضد سرطانی، کاهنده فشار، گلوکز و چربی خون، محافظت کبدی، کلیوی و قلب و عروق، بهبود اختلالات گوارشی و سیستم عصبی و همچنین اثرات ضد میکروب از گیاه گزارش شود. به علاوه این گیاه در دوز مصرفی در طب سنتی بدون عوارض جانبی است.
    نتیجه گیری
    در مطالعات متعدد آزمایشگاهی اثرات محافظت کبدی، کلیوی، گوارشی، سیستم عصبی و قلب و عروق و همچنین اثرات ضد التهابی، ضد سرطانی، ضد میکروبی و انگلی از دانه گیاه سیاه دانه گزارش شده است. تاثیر مثبت دانه این گیاه در درمان افزایش فشار خون و دیابت و چربی خون بالا علاوه بر مطالعات آزمایشگاهی در آزمایش های بالینی بدون هیچ گونه عوارض جانبی نیز به اثبات رسیده است. لذا، با توجه به سودمندی دانه گیاه سیاه دانه در موارد خفیف فشارخون، اقزایش قند و یا چربی خون بالا تحقیقات بالینی کوتاه مدت بیشتری جهت بررسی اثرات بالینی و عوارض احتمالی دانه این گیاه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سیاه دانه، اثرات فارماکولوژیک، گیاهان دارویی
  • محمدحسین دشتی، مرتضی انوری، فائزه زینلی، سیدمحمود حسینی بیوکی صفحه 19
    مقدمه
    آویشن، گیاهی است از تیره نعناع، که مصرف گونه های مختلف آن بر نظم دوران قاعدگی موثر بوده و مقادیر زیاد آن به خصوص در دوران بارداری نباید مصرف شود.
    هدف
    بررسی اثر مصرف عصاره آویشن شیرازی در هفته دوم بارداری بر وضعیت جفت و جنین های موش سفید بزرگ آزمایشگاهی.
    روش بررسی
    در این مطالعه تعداد 10 سر موش سفید بزرگ آزمایشگاهی حامله، به صورت تصادفی به 2 گروه 5 تایی آزمون و شاهد تقسیم شدند. به حیوانات گره آزمون در هفته دوم بارداری به جای آب، دم کرده آویشن داده شد. در روز بیستم بارداری، جنین ها از نظر مورفولوژی ظاهری و وجود ناهنجاری در اندام ها، ستون مهره ها و جمجمه بررسی شدند. همچنین وزن جنین ها و جفت ها، قد و قطر بین آهیانه ای جنین ها و قطر جفت به دقت اندازه گیری شد.
    نتایج
    تعداد جنین های زنده در دو گروه برابر بود. هیچ جنین مرده یا جذب شده وجود نداشت. همچنین جنین های دو گروه از نظر وزن، قد و قطر بین دو آهیانه، یکسان بودند ولی میانگین طول دم در جنین های گروه آزمون بلندتر از جنین های گروه شاهد بود (05/0p<). وزن جفت، در دو گروه تفاوتی نداشت ولی میانگین قطر جفت در گروه آزمون به طور معنی داری کوچک تر از گروه شاهد بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    هر چند یافته های این پژوهش مؤید این است که مصرف آویشن شیرازی در هفته ی دوم دوره بارداری تاثیری بر سقط جنین ندارد، ولی از آنجا که منجر به بروز تغییرات جزئی نظیر اندازه دم و قطر جفت شده است مصرف آن در دوران بارداری باید همراه با احتیاط صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، حاملگی، سقط، جنین، جفت
  • مجتبی عبدالملکی، صحبت بهرامی نژاد، محمد سالاری، سعید عباسی، ناصر پنجه که صفحه 26
    مقدمه
    استفاده از عصاره های گیاهی به دلیل داشتن خواص دارویی، ضد قارچی، ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی متابولیت های ثانویه در کنترل عوامل میکروبی رو به پیشرفت است.
    هدف
    بررسی فعالیت ضد قارچی و یافتن حلال مناسب در استخراج متابولیت های موثر گیاه نعناع فلفلی به منظور کنترل قارچ های بیماری زای گیاهی.
    روش بررسی
    اندام های هوایی گیاه نعناع فلفلی پس از جمع آوری خشک شده و عصاره آن با استفاده از حلال های آب، متانول، اتانول، استون و کلروفرم استخراج شد. تاثیر عصاره ها بر روی چهار گونه قارچ بیماری زای گیاهی، شامل Rhizoctonia solani، Fusarium oxysporum، Phytophthora drechsleri و sorokiniana Bipolaris به دو روش دیسک کاغذی و اختلاط با محیط کشت مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج مطالعه برای دستیابی به بهترین حلال برای استخراج مواد بازدارنده رشد قارچ نشان داد که آب بهترین حلال برای استخراج مواد بازدارنده از نعناع فلفلی است. عصاره استخراج شده با حلال متانول و استون تاثیر کمی بر رشد میسلیومی قارچ B. sorokiniana داشتند و عصاره اتانولی و کلروفرمی به کلی فاقد اثر قارچ ایستایی Fungistatic بودند. در بررسی شیب غلظت عصاره، F. oxysporum و B. sorokiniana در غلظت دو میلی گرم بر دیسک کاغذی، تحت تاثیر قرار گرفتند؛ حال آنکه رشد میسلیومی دو قارچ دیگر در غلظت چهار میلی گرم بر دیسک کاغذی، تحت تاثیر قرار گرفت. در روش اختلاط با محیط کشت، عصاره آبی در غلظت 500 پی پی ام به طور کامل از رشد P. drechsleri و در غلظت 1000 پی پی ام از رشد B. sorokiniana جلوگیری کرد. حال آن که در مورد دو قارچ دیگر حتی در غلظت 2000 پی پی ام نیز رشد به طور کامل متوقف نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق بیانگر قابلیت گیاه نعناع فلفلی در کنترل قارچ های بیماریزای گیاهی می باشد. همچنین می توان گفت که آب بهترین حلال برای استخراج مواد ضد قارچی از این گیاه می باشد.
    کلیدواژگان: نعناع فلفلی، قارچ ایستایی، دیسک کاغذی، اختلاط با محیط کشت
  • حسنعلی نقدی بادی، محمدرضا دهقانی مشکانی، محمد تقی درزی، علی مهرآفرین، شمسعلی رضازاده، زهره کدخدا صفحه 35
    مقدمه
    به دلیل آنکه مصرف کودهای شیمیایی سبب آلودگی خاک، آب و محصولات کشاورزی شده است، امروزه کودهای زیستی یک جایگزین مطمئنی برای افزایش بهره روی خاک و رشد گیاه در کشاورزی پایدار مطرح می باشند.
    هدف
    ارزیابی تاثیر کودهای زیستی بر عملکرد کمی و کیفی گیاه بابونه شیرازی
    روش بررسی
    این تحقیق در سه تکرار و شش تیمار در سال 1389 انجام شد. تیمارهای این تحقیق عبارتند از A (شاهد یا بدون کاربرد کود)، B (کود زیستی نیتروکسین + 53 کیلوگرم در هکتار از کود کامل شیمیایی)، C (کود زیستی سوپر نیتروپلاس + 53 کیلوگرم در هکتار کود کامل شیمیایی)، D (مخلوط دو کود زیستی سوپر نیتروپلاس و نیتروکسین + 35 کیلوگرم در هکتار کود کامل شیمیایی)، E (کود زیستی بیوسولفور) و F (106 کیلوگرم در هکتار از کود کامل شیمیایی).
    نتایج
    تیمارهای کودی اثرات معنی داری بر ارتفاع گیاه (05/0>p)، وزن خشک گیاه (05/0>p)، قطر کاپیتول (01/0>p) (01/0>p)، وزن تر کاپیتول در هکتار (01/0>p)، وزن خشک کاپیتول در هکتار (05/0>p)، عملکرد اسانس (01/0>p)، میزان کامازولن (01/0>p) و میزان فلاونوئید کل (01/0>p) داشت. کود شیمیایی اثر معنی داری بر عملکرد کمی و کیفی بابونه نداشت و کمترین عملکرد کمی و کیفی بابونه مربوط به تیمار شاهد و تیمار کود شیمیایی بود. اگرچه کودهای زیستی به طور معنی داری سبب افزایش کلیه صفت مورد مطالعه در بابونه شدند ولی بیشترین وزن خشک کاپیتول و میزان اسانس در تیمار بیوسولفور مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    کاربرد کودهای زیستی، عملکرد کمی و کیفی بابونه را افزایش داده و تیمار بیوسولفور بهترین تیمار بوده است. همچنین کاربرد این کودهای زیستی می تواند منجر به کاهش مصرف کودهای شیمیایی در اکوسیستم های کشاورزی شود که گامی در راستای به حداقل رسانیدن آلودگی محیط و کشاورزی پایدار است.
    کلیدواژگان: بابونه شیرازی، کودهای شیمیایی و زیستی، اسانس، کامازولن، فلاونوئید کل، عملکرد کمی
  • محمد صوفی آبادی، محمدحسین اسماعیلی، هاشم حق دوست یزدی، حسن اژدری زر مهری صفحه 49
    مقدمه
    گیاه شیرین بیان حاوی آنتی اکسیدان و فیتو استرول باخواص حفاظت کننده سلولی می باشد و مصرف آن در دوران بارداری ممکن است بر قابلیت های ذهنی تولدیافتگان تاثیر گذار باشد.
    هدف
    بنابراین اثر مصرف عصاره شیرین بیان در دوران حاملگی بر توانایی یادآوری نسل دوم موش های کوچک آزمایشگاهی بررسی شد.
    روش بررسی
    از 15 سر موش کوچک آزمایشگاهی ماده و 6 نر از نژاد ان ماری با وزن 20 - 30 گرم استفاده و پس از آمیزش و مشاهده درپوش واژنی حاملگی مشخص شد، موش های حامله به طور تصادفی به 3 گروه مساوی تقسیم و در قفس های جداگانه نگهداری شدند. گروه ها شامل: کنترل، گروه شم (گاواژ حلال) و گروه تیمار که عصاره آبی ریشه شیرین بیان (با دوز 150 میلی گرم به طور خوراکی روزانه از روز 3 تا 19 بارداری)به آنها گاواژ می شد. 2 ماه پس از زایمان، تولد یافتگان به گروه های 10 تایی نر و ماده تقسیم و آزمون حافظه با استفاده از شاتل باکس انجام شد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون ANOVA و تست توکی توسط نرم افزار spss انجام شد.
    نتایج
    زمان تاخیر ورود به اتاقک تاریک در موش های نر تولد یافته در معرض عصاره، نسبت به گروه کنترل افزایش یافت که در دوره زمانی 1 و 2 هفته پس از آموزش معنی دار بود (05/0>p). همچنین زمان تاخیر ورود حیوانات تولد یافته ماده در معرض عصاره نیز در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت که در دوره های زمانی 24 ساعت و 2 هفته پس از آموزش معنی دار بود (01/0>p، 05/0>p).
    نتیجه گیری
    مصرف عصاره شیرین بیان در دوران حاملگی می تواند میزان یادآوری حافظه را در نوزادان تولد یافته در هر دو جنس افزایش دهد.
    کلیدواژگان: عصاره آبی، شیرین بیان، حاملگی، یادگیری، موش های کوچک آزمایشگاهی
  • مهدی قره خانی، محمد قربانی، احمد قره خانی، علیرضا صادقی ماهونک، شاهرخ جبراییلی، یوسف قاسمی صفحه 55
    مقدمه
    جستجو برای جایگزینی آنتی اکسیدان های سنتزی منجر به بررسی آنتی اکسیدان های متعددی از منابع گیاهی شده است. بررسی ها نشان داده است که فعالیت آنتی اکسیدانی بعضی از میوه ها و سبزیجات به مقدار کل ترکیبات فنولی آنها بستگی دارد.
    هدف
    مقایسه پایه های مختلف پرتقال تامسون از نظر میزان استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی در پوست و گوشت میوه و ارزیابی اثر آنتی اکسیدانی عصاره های انتخابی در روغن سویا.
    روش بررسی
    در این تحقیق، پس از استخراج عصاره از دو بخش پوست و گوشت چهار پایه پرتقال تامسون مورد مطالعه، ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی عصاره ها اندازه گیری شدند. سپس برای بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های انتخابی، غلظت های مختلفی از عصاره ها به روغن سویای بدون آنتی اکسیدان اضافه شدند و از طریق اندازه گیری اعداد پراکسید و اسید تیوباربیتوریک مورد ارزیابی قرار گرفتند و با آنتی اکسیدان های سنتزی BHA و BHT مقایسه شدند.
    نتایج
    نتایج نشان دادند که در بین پایه های مورد مطالعه، میزان ترکیبات فنولی در پایه پون سیروس بخش پوست میوه با 1/31 میلی گرم معادل اسید گالیک به گرم عصاره خشک بالاتر از بقیه بود و کمترین میزان ترکیبات فنولی مربوط به بخش گوشت میوه پایه سورونج بود که برابر با 9/6 میلی گرم معادل اسید گالیک به گرم عصاره خشک محاسبه شد. از نظر میزان ترکیبات فلاونوئیدی، کمترین و بیشترین میزان این ترکیبات به ترتیب مربوط به بخش گوشت پایه سیتروملو (4/1 میلی گرم معادل کوئرستین به گرم عصاره خشک) و بخش پوست پایه سیترنج (3/41 میلی گرم معادل کوئرستین به گرم عصاره خشک) بودند. به طور کلی مقدار ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی در بخش پوست نسبت به گوشت میوه بیشتر بود. در آزمون پایداری روغن با استفاده از آون، عصاره های انتخابی در بخش های پوست و گوشت میوه به ترتیب از پایه های پون سیروس و سیتروملو بودند. عصاره ها توانایی جلوگیری از تولید محصولات اولیه و ثانویه اکسیداسیون را در روغن سویای خام، در غلظت های بالا (600 و 1000 پی پی ام) داشتند و تنها عصاره بخش پوست با غلظت 1000 پی پی ام معادل با آنتی اکسیدان سنتزی BHT در سطح غلظت 200 پی پی ام بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی بسته به نوع پایه متفاوت است و عصاره های پوست و گوشت میوه پرتقال تامسون (به خصوص پوست) می توانند به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی عمل نموده و پس از آزمایش های تکمیلی به مواد غذایی اضافه شوند.
    کلیدواژگان: استخراج، ترکیبات فنولی، پرتقال تامسون، پایه، روغن سویا
  • بهزاد بابازاده درجزی، عبدالحسین روستاییان، رحیم تقی زاد فرید، بهروز گلعین صفحه 67
    مقدمه
    به نظر می رسد که زمان برداشت بر روی میزان ترکیبات طعم دهنده روغن پوست میوه (آلدئیدها، الکل ها و استرها) تاثیر داشته باشد.
    هدف
    هدف کار حاضر، مطالعه ترکیبات طعم دهنده پوست نارنگی و مطالعه تغییرات آنها در طی یک فصل می باشد.
    روش بررسی
    10 عدد میوه بالغ در اواخر آذرماه و اواخر بهمن ماه سال 1387 برداشت شدند و روغن پوست آنها با فشار مکانیکی و توسط شستشو با هگزان نرمال استخراج شدند و سپس به وسیله دستگاه GC و GC/MS آنالیز شدند.
    نتایج
    در اواخر آذرماه مقدار آلدئیدها، الکل ها و استرهای روغن پوست میوه به ترتیب 34/1، 87/1، 17/0 و در اواخر بهمن ماه مقدار آنها به ترتیب 46/0، 06/1، 04/0 بود
    نتیجه گیری
    ترکیبات اکسیژن دار به خصوص decanal و linalool با برداشت دیرهنگام میوه، کاهش چشم گیری را در غلظت نسبی نشان دادند، اگرچه غلظت لیمونن افزایش متقابل نشان داد.
    کلیدواژگان: ترکیبات اکسیژن دار، روغن پوست میوه، فشار مکانیکی
  • محمود نادری حاجی باقرکندی، فاطمه سفیدکن، ابراهیم عزیزی صفحه 78
    مقدمه
    برگ بو با نام علمیLaurus nobilis درختی است کوچک مخصوص نواحی مدیترانه ای که برگ های آن به عنوان چاشنی اغذیه و به منظور معطر ساختن برخی کنسروها و غیره به کار می رود.
    هدف
    از آنجا که بازده اسانس و میزان ترکیب های تشکیل دهنده آن بیان کننده ارزش یک اسانس است، در این تحقیق، تاثیر روش های مختلف اسانس گیری برکمیت و کیفیت اسانس برگ بو مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش بررسی
    بدین منظور برگ این گیاه از باغ گیاه شناسی ملی ایران در تیر ماه 1388 جمع آوری و پس از خشک کردن در سایه به سه روش تقطیر با آب، تقطیر با بخار آب و تقطیر با آب و بخار آب اسانس آن استخراج شد. اسانس ها به کمک دستگاه های کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی مجهز به طیف سنج جرمی تجزیه و شناسایی شد.
    نتایج
    بازده اسانس برگ بو (w/w) برای روش های تقطیر با آب، تقطیر با بخار آب و تقطیر با آب و بخار آب به ترتیب 64/2، 64/1 و 56/2 درصد بود. 25 ترکیب در اسانس شناسایی شد. از بین این ترکیبات 8،1 - سینئول (6/46، 8/37 و 1/49 درصد)، سابینن (7/10 درصد، 3/12 درصد و 13/12) و آلفا - ترپینیل استات (8/13، 3/19 و 0/11) به ترتیب اجزای عمده در اسانس حاصل از روش های تقطیر با آب، تقطیر با بخار آب و تقطیر با آب و بخار آب بودند.
    نتیجه گیری
    تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که بازده اسانس و میزان 8،1 - سینئول در روش های تقطیر با آب و تقطیر با آب و بخار آب در یک سطح قرار گرفته و بالاتر از روش تقطیر با بخار آب می باشد. همچنین در بررسی آماری اختلاف معنی داری در میزان ترکیب های سابینن و آلفا - ترپینیل استات در اسانس های حاصل از روش های مختلف تقطیر به دست آمد.
    کلیدواژگان: برگ بو (Laurus nobilis L، )، اسانس، روش های مختلف تقطیر، 8، 1، سینئول، آلفا، ترپینیل استات، سابینن
  • مظفر شریفی، مژگان سادات محتشمیان، حسین ریاحی، احمد آقایی، سید محمد علوی صفحه 85
    مقدمه
    گیاه ریحان به عنوان گیاهی دارویی در طب سنتی برای درمان انواع مختلفی از بیماری ها کاربرد دارد، علاوه بر آن این گیاه به عنوان یک ماده غذایی و چاشنی غذا استفاده می شود. بررسی ها نشان می دهند که همزیستی قارچ های میکوریزی با ریشه گیاهان، سبب بهبود و افزایش رشد و محصول دهی گیاه میزبان می شود.
    هدف
    بررسی تغییرات رشد و برخی پارامترهای فیزیولوژیگ ریحان در اثر تلقیح با یک قارچ میکوریزی بومی Glomus etunicatum.
    روش بررسی
    این تحقیق به صورت گلخانه ای انجام شد و چگونگی همزیستی ریشه و اثرات آن بر برخی پارامترهای رشد و فیزیولوژیک گیاه ریحان در دو کولتیوار سبز و بنفش در مرحله رویشی مورد بررسی و مقایسه با گروه شاهد قرار گرفت.
    نتایج
    بررسی ها نشان داد که ریشه ریحان در دو کولتیوار با قارچ مذکور در حد قابل قبول بین 70 - 60 درصد همزیستی ایجاد نموده است. از طرفی تلقیح قارچ با ریشه گیاه به طور معنی داری سبب افزایش شاخص های رشد، کلروفیل a و b، فنول کل، و آنتوسیانین در مقایسه با بوته های شاهد شد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاکی از تاثیر گذاری سویه بومی قارچ Glomus etunicatum بر رشد و پارامترهای فیزیولوژیک بررسی شده گیاه ریحان می باشد که زمینه را برای بررسی امکان کاربرد آن در بهبود رشد این گیاه دارویی فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: ریحان، میکوریزای وزیکولار، آرباسکولار، Glomus etunicatum
  • حسین میلادی گرجی، عباسعلی وفایی، افسانه باقری صفحه 95
    مقدمه
    خرفه و بادرنجبویه گیاهانی هستند که در بخش های مختلف ایران زیاد می رویند. در مطالعات قبلی خواص آرام بخشی، ضد تشنجی، ضد دردی آنها گزارش شد.
    هدف
    هدف مطالعه حاضر تعیین اثر عصاره آبی گیاهان مزبور در دوزهای مختلف بر تعدیل دوره خواب در موش سوری می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه برای ارزیابی دوره خواب از روش Angle بر روی 70 سر موش سوری نر به وزن 30- 25 گرم استفاده شد. گروه های آزمایش دوز های مختلف عصاره خرفه (25، 50 و 75 میلی گرم بر هر کیلوگرم وزن بدن) و بادرنجبویه (5، 10 و 25 میلی گرم بر هر کیلوگرم وزن بدن) به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. در گروه کنترل نیز محلول نرمال سالین تزریق شد.
    نتایج
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که تزریق هر سه دوز عصاره خرفه و دوزهای 10 و 25 میلی گرم عصاره بادرنجبویه دوره خواب را در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی داری افزایش می دهد (000/0=p).
    نتیجه گیری
    یافته های فوق نشان می دهد که عصاره خرفه و بادرنجبویه احتمالا دارای اثر خواب آوری می باشند.
    کلیدواژگان: عصاره آبی، خرفه، بادرنجبویه، دوره خواب
  • محمدحسین یادگاری، تیمور نجیب زاده، حسنعلی نقدی بادی، علی نظر صالح نیا صفحه 102
    مقدمه
    شناسایی و کاربرد اسانس های گیاهان دارویی می تواند در مقابله با مقاومت دارویی به عفونت ها مفید باشد.
    هدف
    ارزیابی اثر ضد قارچی اسانس مورت (Myrtus communis L.) بر کاندیدیازیس دهانی در رت های ایمونوساپرس.
    مواد و روش ها
    اسانس مورت سبز به روش تقطیر با آب استخراج شد و نوع و میزان ترکیب های تشکیل دهنده اسانس نیز توسط دستگاه GC/MS و GC مشخص گردید. MIC اسانس مورت و نیستاتین با استفاده از روش ماکرودایلوشن (رقت لوله ای) تعیین شد. 35 سر رت با وزن 20±200 گرم در 5 گروه درمانی7 تایی شامل (1) گرو دارونما، (2) گروه درمان شده با اسانس مورت سبز (2 برابر MIC)، (3) گروه درمان شده با نیستاتین، (4) گروه غیر ایمنوساپرس ولی آلوده، و (5) گروه ایمنوساپرس اما غیر آلوده، به طور تصادفی قرار گرفتند. عامل بیماری از یک ایزوله کاندیدا آلبیکنس با خصوصیات بیماری زایی قوی از یک بیمار مبتلا به واژینیت حاد تهیه شده بود. سطح عفونت و تعیین اثرات درمانی توسط روش های میکروبیولوژیکی و هیستوپاتولوژیکی و معاینات بالینی ارزیابی شد.
    نتایج
    آلفا پینن، لیمونن، 1و8 سینئول، لینالول، آلفا ترپینول و لینالئول استات از ترکیبات عمده اسانس مورت سبز بودند. MIC اسانس مورت سبز برابر mg/ml 2 وMIC نیستاتین برابر μgr /ml 4 تعیین شد. ارزیابی های میکروبیولوژیک و هیستوپاتولوژیک نشان داد که اسانس مورت دارای به طور معنی داری (01/0>p) تاثیر بازدارنده بر Candida albicans داشته است. البته کانون های محدودی از عفونت در برخی از نقاط مخاط پشت زبان وجود داشته که ممکن است به صورت نهفته باقی مانده و باعث عود بیماری شوند.
    نتیجه گیری
    درمان توسط اسانس مورت سبز با غلظت دارویی معادل 2 برابر MIC برای ریشه کنی کاندیدیازیس دهانی در رت های ایمنوساپرس کافی نبوده است. بنابراین، بایستی دوزهای بیشتر از 2 برابر MIC از اسانس برای کنترل مناسب کاندیدیازیس مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کاندیدیازیس دهانی، کاندیدا آلبیکنس، مورت، اسانس، ارزیابی های میکروبیولوژیک و هیستوپاتوبیولوژیک
  • زهرا خونانی، محمدرضا نقوی، منصور امیدی، منیژه سبکدست، اسماعیل طالبی کویخی صفحه 117
    مقدمه
    باریجه یکی از گیاهان مهم دارویی، صنعتی و آروماتیک ایران است. شیرابه و اسانس این گیاه در صنایع مختلف از جمله داروسازی، غذایی، عطرسازی، چسب سازی و نظامی مورد استفاده قرار می گیرد.
    هدف
    این تحقیق به منظور بررسی تنوع زنتیکی بین اکوتیپ های باریجه جمع آوری شده از مناطق مختلف کشور که در ایستگاه تحقیقات همند آبسرد کشت شده بودند، صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این بررسی DNA از برگ ها استخراج شده و با استفاده از 10 ترکیب آغازگری AFLP تنوع ژنتیکی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    در مجموع 296 آلل قابل نمره دهی مشاهده شد که 89 درصد چندشکل بودند و تعداد آلل برای هر آغازگر از 20 تا 43 مشاهده شد. میزان تشابه ژنتیکی بین ژنوتیپ ها از 56/0 تا 87/0 متغیر بود. کمترین تشابه بین آردینه - دره اشک ریزه 3200 و نمدکوثر لار مشاهده شد. بیشترین تشابه نیز بین ژنوتیپ های آردینه - گردنه ولار و پلور مشاهده شد. تجزیه کلاستر، مشخص کرد که تنوع ژنتیکی بالایی بین اکوتیپ های باریجه وجود دارد و همچنین معلوم شد که بین تنوع مولکولی و پراکنش جغرافیایی ارتباطی وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج‮ ‬این‮ ‬بررسی‮ ‬حاکی‮ ‬از‮ ‬وجود‮ ‬تنوع‮ ‬بالا‮ ‬در‮ ‬بین‮ ‬اکوتیپ های‮ ‬موجود‮ ‬باریجه‮ ‬است.‮ ‬با‮ ‬توجه‮ ‬به‮ ‬اینکه‮ ‬اکوتیپ های‮ ‬باریجه‮ ‬از‮ ‬مناطق‮ ‬مختلف‮ ‬جغرافیایی‮ ‬هستند‮ ‬و‮ ‬ترکیبات‮ ‬اسانس‮ ‬آنها‮ ‬متفاوت‮ ‬است،‮ ‬وجود‮ ‬تنوع‮ ‬ژنتیکی‮ ‬تاییدکننده‮ ‬این‮ ‬مطلب‮ ‬می باشد‮ ‬که‮ ‬اختلافات‮ ‬فیتوشیمیایی‮ ‬نمونه ها‮ ‬تنها‮ ‬به‮ ‬واسطه‮ ‬اثر‮ ‬محیطی‮ ‬نمی باشد،‮ ‬بلکه‮ ‬توسط‮ ‬عوامل‮ ‬ژنتیکی‮ ‬هم‮ ‬کنترل‮ ‬می شوند‮ ‬و‮ ‬این‮ ‬نتایج‮ در‮ ‬مدیریت‮ ‬ژرم‮ ‬پلاسم‮ ‬باریجه‮ ‬می تواند‮ ‬مفید‮ ‬باشد‮.
    کلیدواژگان: نشانگر AFLP، تنوع ژنتیکی، Ferula gummosa
  • حسین حسین زاده، محمود رضا جعفری، بی بی حمیده پرهیز صفحه 127
    مقدمه
    در طب قدیم، از ریشه و ریزوم سنبل الطیب (والریان) در درمان اسپاسم های روده ای، کولیک و حالت های عصبی گوارشی به عنوان آرام کننده حرکات سیستم گوارش استفاده می شده و جهت تخفیف تهوع نیز توصیه شده است.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثر ضدتهوعی عصاره آبی - الکلی ریشه و ریزوم والریان در راستای مستندسازی گزارش های موجود در طب سنتی بوده است.
    روش بررسی
    اثر ضدتهوعی عصاره آبی - الکلی ریشه و ریزوم والریان بر علیه تهوع ایجاد شده توسط سولفات مس (60 میلی گرم بر کیلوگرم، خوراکی) و ایپکا (600 میلی گرم بر کیلوگرم، خوراکی) بررسی شد. تعداد تهوع به مدت 50 دقیقه بعد از تجویز سولفات مس و 20 دقیقه پس از تجویز اپیکا ثبت شد.
    نتایج
    تجویز داخل صفاقی عصاره در دوزهای 28/0، 49/0 و 7/0 گرم بر کیلوگرم اثر مهاری قابل توجهی در مقابل تهوع ناشی از سولفات مس و ایپکا نشان داد. به طوری که عصاره در بالاترین دوز یعنی 7/0 گرم بر کیلوگرم، تعداد تهوع ناشی از سولفات مس و تهوع ناشی از ایپکا در گروه کنترل منفی (نرمال سالین) را به ترتیب 704/65 درصد و 88/79 درصد کاهش داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، اثر ضدتهوعی ریشه و ریزوم سنبل الطیب قابل توجه بوده و مستندات و گزارش های طب سنتی مبنی بر آن را تایید می کند.
    کلیدواژگان: سنبل الطیب، تهوع، سولفات مس، ایپکا، جوجه
  • مجید ترابی گودرزی، رضا نجفی مؤمن، علیرضا باهنر، حسین اکبری، مهدی دارابی صفحه 135
    مقدمه
    بیماری تب برفکی یک بیماری ویروسی با واگیری بسیار سریع در دام است که موجب بروز خسارات فراوان در صنعت دامپروی می شود. اصلی ترین ضایعه این بیماری ایجاد تاول و زخم در ناحیه دهانی است.
    هدف
    ارزیابی بالینی تاثیر اسانس گیاه مورد بر روی ضایعات دهانی ناشی از بیماری تب برفکی در گاو.
    روش بررسی
    تعداد 76 راس گاو و گوساله با سن بین یک تا پنج سال و با وزن بین 80 تا 600 کیلو گرم با علایم بالینی بیماری تب برفکی انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه درمانی دریافت کننده اسانس مورد و گروه کنترل قرار گرفتند. ثبت داده ها با معاینات بالینی طی سه مرحله قبل از درمان، روز دوم و روز چهارم بعد از درمان انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد میزان بهبودی ضایعات دهانی با اسانس مورد در مقایسه با گروه کنترل پیشرفت قابل ملاحظه ای داشت و این اختلاف در دو مرحله پس از درمان در سطح بسیار معنی داری بود (001/0>p). موارد بهبودیافته از ضایعات دهانی در گروه درمان شده با اسانس مورد در روزهای دوم و چهارم به ترتیب 9/80 و 6/93 درصد و در گروه کنترل این میزان به ترتیب 7/20 و 6/58 درصد بود. همچنین این نتایج نشان داد که موارد بهبودی از ترشحات چرکی در گروه دریافت کننده اسانس مورد پس از روزهای دوم و چهارم درمان به ترتیب 1/68 و 4/89 درصد بوده است و این مقادیر برای گروه کنترل به ترتیب 3/48 و 1/62 درصد بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان نتیجه گرفت مصرف اسانس مورد بر روی ضایعات دهانی ناشی از بیماری تب برفکی موجب بهبود سریع تر زخم های دهانی و کاهش ترشحات چرکی آن می شود.
    کلیدواژگان: بیماری تب برفکی، گیاه مورد، ضایعات دهانی، گاو
  • رضا حاجی آقایی، عباس آزادمهر، شمسعلی رضازاده، افشین افشاری، مژگان کیانی امین، بهزاد برادران، پریوش ابراهیمی صفحه 142
    مقدمه
    مطالعات زیادی نشان دادند که عصاره گیاهان دارای اثرات متنوع بیولوژیکی از قبیل خواص ایمونومدولاتوری می باشند.
    هدف
    در این تحقیق، خواص ایمونومدولاتوری عصاره گیاه اسطوخودوس بر تکثیر لنفوسیتی و سایتوکاین فاکتور نکروز دهنده تومور الفا، بررسی شد.
    روش بررسی
    آزمایش ورود تیمیدین نشاندار بر سلول های تک هسته ای خون محیطی تحریک شده با میتوژن فیتوهماگلوتینین جهت اثر بر تکثیر لنفوسیتی و تولید سایتوکاین فاکتور نکروز دهنده تومور الفا با روش الایزا بررسی شدند.
    نتایج
    عصاره گیاه در غلظت 50 میکروگرم بر میلی لیتر و کمتر از آن، سبب تحریک تکثیر لنفوسیت های خون محیطی تحریک شده با میتوژن شد اما در غلظت های بیشتر اثر معنی داری بر تکثیر لنفوسیتی مشاهده نشد. عصاره گیاه اسطوخودوس در غلظت های 50 میکروگرم بر میلی لیتر و بیشتر از آن سبب کاهش تولید سایتوکاین فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق، اثر ایمونومدولاتوری عصاره گیاه اسطوخودوس را با تحریک تکثیر لنفوسیتی در غلظت های کمتر از 50 میکروگرم بر میلی لیتر و کاهش تولید سایتوکاین التهابی فاکتور نکروز دهنده تومور الفا درغلظت های بیشتر از 50 میکروگرم بر میلی لیتر نشان داد. بررسی جهت شناسایی اثرات میانجیگر ایمونومدولاتوری عصاره این گیاه می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: اسطوخودوس، تکثیر لنفوسیتی، سایتوکاین فاکتور نکروز دهنده تومور الفا
  • مجتبی عبدالملکی، صحبت بهرامی نژاد، سعید عباسی صفحه 148
    مقدمه
    عصاره برخی از گیاهان به دلیل دارا بودن ترکیبات خاص دارای خواص ضد قارچی می باشند.
    هدف
    این مطالعه، با هدف بررسی اثر ضد قارچی عصاره اندام های مختلف گیاهان بابونه، اکالیپتوس، فرفیون، مارچوبه و گلرنگ وحشی علیه چهار گونه‎ی بیماری زای گیاهی شامل Rhizoctonia solani،Fusarium oxysporum، Phytophthora dershleri و sorkiniana Bipolaris به اجرا در آمد.
    روش بررسی
    عصاره‭گیری با استفاده از سه حلال مختلف شامل آب مقطر، متانول و اتانول صورت گرفته و اثر بازدارندگی بر اساس روش دیسک کاغذی با استفاده از مقدار 5 میلی گرم عصاره خام بر دیسک کاغذی ارزیابی شد.
    نتایج
    عصاره های متانولی گلرنگ وحشی در مرحله بذردهی و برگ اکالیپتوس، بیشترین تاثیر بازدارنده را بر رشد B. sorkiniana قارچ نشان دادند. در مورد گونه P. drechsleri بیشترین تاثیر بازدارنده مربوط به عصاره آبی اندام هوایی و ریشه گلرنگ وحشی در مرحله بذردهی و عصاره آبی گل بابونه بود. عصاره متانولی برگ اکالیپتوس و عصاره اتانولی گلرنگ در مرحله بذردهی نیز بیشترین تاثیر بازدارنده را بر رشد میسیلیومی F. oxsysporum نشان دادند. در مورد قارچ R. solaniنیز بیشترین اثر مربوط به عصاره اتانولی گلرنگ وحشی بود. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه بیانگر طیف وسیع بازدارندگی عصاره گلرنگ وحشی، اکالیپتوس و بابونه علیه قارچ‭های بیماری زای گیاهی است. جالب توجه اینکه کلیه عصاره های به دست آمده از گلرنگ در مرحله 10 - 12 برگی فاقد خاصیت بازدارندگی بودند.
    کلیدواژگان: عصاره گیاهی، خواص ضد قارچی، روش دیسک کاغذی
  • زهرا کاظمی زاده، ایوب مرادی، مریم یوسفی صفحه 156
    مقدمه
    جنس بومادران از تیره آفتابگردان2 شامل حدود 115 گونه در سراسر جهان می باشد. در کشور ایران 19 گونه از این جنس رویش دارد که دارای خواص دارویی بوده و در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرند.
    هدف
    بررسی اجزای تشکیل دهنده اسانس گل و برگ گونه بومادران تماشایی (Achillea nobilis L. subsp. neilreichii) می باشد.
    روش بررسی
    در این تحقیق گونه بومادران تماشایی3 از محل رویش خود واقع در روستای داماش، شرق رودبار گیلان، جمع آوری شد. از گل و برگ این گونه به طور جداگانه به روش تقطیر با آب اسانس گیری شد و اجزای اسانس با استفاده از دستگاه های GC و GC/MS آنالیز و شناسایی شدند. شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس، به کمک طیف جرمی، تزریق همزمان نمونه های استاندارد، شاخص بازداری آنها و مقایسه با شاخص های بازداری گزارش شده در منابع، صورت گرفت.
    نتایج
    بازدهی اسانس برای گل و برگ گونه A. nobilis L. subsp. neilreichii، به ترتیب 8/1 و 0/1 درصد وزنی - وزنی به دست آمد. تعداد 44 ترکیب (8/86 درصد) در اسانس گل، و تعداد 42 ترکیب (4/93 درصد) در اسانس برگ این گونه شناسایی شد. ترکیب های اصلی در اسانس نمونه گل عبارتند از: 1،8-cineole (3/10 درصد)، geranyl isovalerate (4/8 درصد) و ترکیب های اصلی اسانس نمونه برگ نیز عبارتند از: 1،8-cineole (0/17 درصد) وtrans-verbenol (1/14 درصد).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که در نمونه گل و برگ گیاه، مونوترپن ها به ترتیب (8/59 و 2/72 درصد) و سزکویی ترپن ها به ترتیب (2/22 و 6/12 درصد) اسانس را به ترتیب، تشکیل می دادند.
    کلیدواژگان: بومادران تماشایی، اسانس، تیره آفتابگردان (آستراسه)، GC، MS
  • علیرضا نایینی، محسن ناصری، محمد کمال نژاد، فریبا خوش زبان، طیبه رجبیان، حسین اسماعیل زاده نامی، صادق منصوری، داوود زاویه صفحه 163
    مقدمه
    در دهه های اخیر عفونت های ناشی از اثر قارچ فرصت طلب کاندیدا که توسط گونه های مختلف آن نظیر کاندیداآلبیکنس ایجاد می شود سبب افزایش چشمگیری در میزان بروز بیماری بوده است.
    هدف
    وجود محدودیت هایی در درمان بیماری های قارچی از قبیل کمبود و گرانی داروهای ضد قارچی، عوارض جانبی آنها و نیز مقاومت داروها و یا کاهش حساسیت قارچ ها به این نوع داروها موجب شده تا توجه پژوهشگران به جستجوی داروهای ضد قارچی جدید خصوصا داروهای گیاهی معطوف شود.
    روش بررسی
    17 اسانس و 172 عصاره از 50 گیاه دارویی مورد استفاده در طب سنتی ایران جهت بررسی اثرات ضد کاندیدایی مورد آزمایش قرار گرفت. بر اساس آزمایش روی سویه ی استاندارد 5027PTCC (10231ATCC) مخمر کاندیدا آلبیکنس با استفاده از روش دیسک گذاری و انتشار در آگار نشان داد که اسانس و عصاره 16 گیاه دارای اثرات ضد کاندیدایی هستند. افزون بر این داروهای نیستاتین، آمفوتریسین B وکتوکونازول نیز به عنوان سه داروی موثر بر سویه استاندارد کاندیدا آلبیکنس به عنوان مقایسه و کنترل مثبت مورد استفاده قرار گرفتند.
    نتایج
    16 گیاه (32 درصد) از 50 گیاه مورد مطالعه دارای فعالیت ضد کاندیدایی بودند. نتایج نشان داد که اسانس گیاهان آویشن کوهی، آویشن شیرازی، اسطوخودوس، درمنه، زیره سبز، مرزه و نعناع دارای اثرات ضد کاندیدایی بسیار قوی و اسانس گیاهان اکلیل کوهی، سیاه دانه و مورد دارای اثرات قوی بودند. در حالی که اسانس گیاهان اکالیپتوس، انیسون، رازیانه، گلپر اثرات ضدکاندیدایی متوسطی از خود نشان دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به مشکلات روزافزون بیماری های قارچی یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که با تحقیقات بیشتر بر روی گیاهان مورد آزمایش که اثرات ضد کاندیدایی خوبی از خود نشان داده اند می توان امیدوار بود که در آینده بتوان به دارو های گیاهی و احتمالا به ترکیباتی جدیدی جهت درمان عفونت های کاندیدایی دست یافت.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، اسانس و عصاره، اثرات ضد کاندیدایی، کاندیداآلبیکنس
|
  • Reza Mohtashami, Hasan Fallah Huseini, Zeynab Sadeqi, Yaser Saidi, Amene Fallah Huseini Page 1
    Background
    The Nigella sativa L. seeds have been used as herbal medicine in several countries for the treatment and prevention of a wide range of diseases like cough and bronchial asthma, headache, nasal congestion, toothaches, intestinal worm, menstrual disorder, digestive abnormality, and impotence.
    Objective
    The aim of this review was to collect updated available data focused on the pharmacological effects of Nigella sativa seeds.
    Methods
    A computerized search was performed using the electronic database such as Medline and SID for selection and collection of articles focused on the pharmacological effects of Nigella sativa seed published from 1980 to 2010.
    Results
    The large number of articles published on pharmacological effects of Nigella sativa seeds oil and extract over recent three decade. Results indicates that Nigella sativa seeds oil and seed extract with anti-inflammatory, anti - oxidant, antihistamine and immunomudulator properties has wide spectrum protective effects in various diseases such as cancer, hypertension, diabetes, hyperlipidemia, digestive and psychiatric disease observed in experimental and clinical studies. No side effects were reported in clinical study on therapeutic dosage of Nigella sativa seeds.
    Conclusion
    The present scientific-based evidence indicates that Nigella sativa seeds have protective effects on liver, kidney and gastrointestinal, cardio vascular and nervous system, as well as beneficial effects on inflammatory, cancer, microbial and parasites diseases in experimental studies. Furthermore its efficacy on diseases such as diabetes hyperlipidemia and hypertension observed in experimental as well as clinical studies without any side effects. This information may be useful for scientist for induction of clinical trial for further investigation of efficacy and adverse effects of Nigella sativa seeds in treatment of hypertension, hyperlipidemia and diabetic disease.
  • Mohammad Hossein Dashti, Morteza Anvari, Faeze Zeinali, Seyyed Mahmood Hosseini-Bioki Page 19
    Background
    Thyme is a plant in Labiata family which different species of this herb affects the menstrual cycle and therefore is avoided in high doses especially during the gestational period.
    Objective
    Assessing the effect of thyme Decoction consumption in 2nd gestational week on placenta and fetus in rats.
    Methods
    In this study 10 pregnant Wistar rats were randomly divided into 2 equal groups. Animals in test group received thyme Decoction in 2nd week of gestation. On 20th day of pregnancy, the placenta was removed and weighed. The number of live, dead or reabsorbed fetuses were recorded. All fetuses were weighed and stereomicroscopically examined for any morphological abnormalities in limbs, vertebral column, or head. Fetal height, fetal biparietal and placental diameters were also precisely measured.
    Results
    There were no significant differences in the number of live fetuses, between 2 groups. No dead or reabsorbed fetuses and no morphological abnormalities were observed in live fetuses. The live fetuses in both groups showed the same weight, height and biparietal diameter but the length of tail in test group was longer than control group (p<0.05). The placental weight was approximately identical in 2 groups, but its diameter in test group was smaller than the control group (p<0.05).
    Conclusion
    According to our findings, although the thyme Decoction consumption in 2nd gestational week did not lead to any abortion, due to its adverse effect on tail length and placental diameter, it is recommended that the thyme consumption be with precaution especially during the pregnancy.
  • Mojtaba Abdolmaleki, Sohbat Bahraminejad, Mohammad Salari, Saeed Abbasi, Naser Panjeke Page 26
    Background
    Using plant crude extracts on the control of microbial agents is increasing, because of medicinal, antifungal, antibacterial and antioxidant properties of plant-based secondary metabolites.
    Objective
    The present work was conducted to find out antifungal activity of peppermint and access to the best solvent to elicit antifungal metabolites from peppermint.
    Methods
    Aerial parts of peppermint were dried and crude extracts were obtained using water, methanol, ethanol, acetone and chloroform. The antifungal activity of this plant was evaluated on mycellial growth of phytopathogenic fungi, Rhizoctonia solani, Fusarium oxysporum, Phytophthora dershleri and Bipolaris sorkiniana using two different methods, paper disc and agar diffusion.
    Results
    The results of the tested solvents demonstrated that water is the best to elicit the inhibitory compounds from peppermint. Methanol and acetone extracts had little inhibitory effects on B. sorkiniana while ethanol and chloroform extracts could not elicit inhibitory compounds against all of tested fungi. The mycellial growth of F. oxysporum and B. sorkiniana was inhibited at the concentration of 2mg/paper disc while the other two fungi was affected at the concentration of 4 mg/paper disc. In agar diffusion method, aqueous extract completely supperesed the growth of P. dershleri and B. sorkiniana at 500 and 1000 ppm of the crude extract, respectively. However, the mycellial growth of R. solani, F. Oxysporum was not completely supperesed even at 2000 ppm.
    Conclusion
    From these results it was concluded that peppermint possesses sufficient in vitro activity on the control of tested phytopathogenic fungi. Besides, it can be stated that water is the best solvent among the tested solvents for extracting the antifungal compounds from peppermint.
  • Hasan Ali Naghdi Badi, Mohammadreza Dehghani Mashkani, Mohammadtaghi Darzi, Ali Mehrafarin, Shamsali Rezazadeh, Zohre Kadkhoda Page 35
    Background
    As application of chemical fertilizers has been recognized to cause pollution soil, water and agricultural products, today bio-fertilizers are an alternative to mineral fertilizers for increasing soil productivity and plant growth in sustainable agriculture.
    Objective
    To determine the effects of biological and chemical fertilizers on qualitative and quantitative yield of Shirazian Babooneh (Matricaria recutita L.)
    Methods
    This study was done in a randomized complete block design with three replications and six treatments along 2009- 2010. The treatments were A (Control or no applying fertilizer), B (Bio-fertilizer as Nitroxin+ 53 Kg/ha chemical fertilizer), C (Bio-fertilizer as Super nitro plus + 53 Kg/ha chemical fertilizer), D (Bio-fertilizer as mix of Super nitro plus & Nitroxin + 35 Kg/ha chemical fertilizer), E (Bio-fertilizer as Bio-sulfur) and F (106 Kg/ha chemical fertilizer).
    Results
    The fertilizer treatments had significant effects on plant height (p<0.05), plant dry weight (p<0.05), capitol diameter (p<0.01), fresh weight of capitol per ha (p<0.01), dry weight of capitol per ha (p<0.05), essential oil yield per ha (p<0.01), chamazulene content (p<0.01) and total flavonoid content (p<0.01). The chemical fertilizer had not significant effect on qualitative and quantitative yield of Shirazian Babooneh and the lowest qualitative and quantitative yield of Shirazian Babooneh was related to control (A) and chemical fertilizer (F) treatments. Although, the application of bio-fertilizers significantly increased the yield in respect of all studied parameters, the highest dry weight of capitol and content of essential oil were observed in biosulfur (E) treatment.
    Conclusion
    The application of the bio- fertilizers increased qualitative and quantitative yield of Shirazian Babooneh and Bio-sulfur treatment was the best treatment. Also, the application of the bio- fertilizers can be in order to reduction in application of chemical fertilizers in agro-ecosystem which is attitude toward minimize of environmental pollution and sustainable agriculture.
  • Mohammad Sofiabadi, Mohammadhossein Esmaeili, Hashem Haghdost Yazdy, Hasan Azhdari Zarmehri Page 49
    Background
    Glycyrrhiza glabra contain antioxidant and phytoestrogens with cell protective properties.
    Objective
    So its consumption during pregnancy may be effective on the mental features of who birthed. We evaluate the effect of glycyrrhiza glabra consumption during pregnancy on memory retrieval of the second generated mice.
    Methods
    We used 15 females and 6 male mice (NMRI) with 20-30 gr weight. Pregnancy confirmed after coupling with vaginal plaque formation. Then the mice were singly caged and randomly assigned to 3 equal groups: Control, sham (solvent gavage) and treatment group (aqueous extract of glycyrrhiza root with 150 mg oral daily treatment from 3 until 19 day of gestation). Two mounts after birthing, the offspring’s were randomly assigned to 2 male and female groups and introduced to the memory retrieval test with using the shuttle box. The data were analyzed statistically by using ANOVA and Tukey test by using SPSS software.
    Results
    The delay time for entering on the dark room were increased in male mice that exposed to extracts of glycyrrhiza during pregnancy in comparison to control group and it was significant in the period 1 and 2 weeks after training (p <0.05). The Latency for entering on the dark chamber was increased on the female animals that exposed with extract during pregnancy in comparison of the control group. This difference was significant in periods of 24 hours and 2 weeks after training (p <0.01, p <0.05).
    Conclusion
    The prenatal consumptions of aqueous extract of the glycyrrhiza can increase memory retrieval of both sexes.
  • Mehdi Gharekhani, Mohammad Ghorbani, Ahmad Gharekhani, Alireza Sadeghi Mahoonak, Shahrokh Jabrayili, Yousef Ghasemi Page 55
    Background
    Recently, undesirable symptoms have been reported from the consumption of synthetic antioxidant and in the laboratory animals have been led to carcinogenesis and liver damage. There have been many efforts to replace the synthetic antioxidant with natural antioxidants extracted from plant sources.
    Objective
    The comparison of different rootstock of tompson orange regarding to phenolic and flavonoid compounds in both peel and pulp of the fruit and evaluation of antioxidant activity of selected extracts in soybean oil.
    Methods
    Peels and pulps of four orange rootstocks were examined for their phenolic and flavonoid compounds. In order to investigate the antioxidant activity of selected extracts, different concentrations were added to soybean oil (without antioxidant). Peroxide value (PV) and thiobarbitoric acid (TBA) index were measured at certain period of time and their activities were compared with synthetic antioxidant (butylated hydroxyanisole (BHA), butylated hydroxytoluene (BHT)).
    Results
    The results showed that content of phenolic compounds in peel of poncirus rootstock was 31.1 mg GAE/g extract and was higher than other rootstocks and the minimum content of phenolic compounds was measured from pulp part of sour orange rootstock (6.9 mgGAE/g extract). The lowest and highest amount of flavonoid compounds were related to the pulp part of citromela rootstock (1.4 mgQuE/g extract) and the peel part of citrange rootstock (41.3 mgQuE/g extract) respectively. The phenolic and flavonoid contents in peel part were higher than pulp part in all the fruits tested. For the oven test, selective extracts in peel and pulp part of the fruit were poncirus and citromelo rootstocks respectively. More concentrated extracts (600 and 1000 ppm) could be to protect the crude soybean oil from oxidation. The peel extract with 1000 ppm concentration was the only natural extract which was comparable with BHT antioxidant of 200 ppm concentration.
    Conclusion
    The results showed that the phenolic and flavonoid contents were different based on the type of rootstock. Peel and pulp extracts (peel, particularly) can act as a natural antioxidant and can be added to foods after supplementary experiments.
  • Behzad Babazadeh, Abdolhosein Rustaiyan, Rahim Taghizad Farid, Behrooz Golein Page 67
    Background
    It is appear, that the harvesting time of fruit is one affecting factor on the amount of flavor constituents existed in fruit peel oil (aldehydes, alcohols and esters).
    Objective
    The goal of the present study is to investigate on flavor constituents of page mandarin peel and their variations during a season.
    Methods
    In the last part of November and February 2009, ten mature fruit were harvested and their Peel oil was extracted by using cold-press and eluted by using n-hexan, then analyzed by GC and GC-MS.
    Results
    In the last part of November, the amounts of aldehydes, alcohols and esters existed in the fruit peel oil were 1.34, 1.87 and 0.17, respectively. In the last part of February, these amounts were 0.46, 1.06 and 0.04, respectively.
    Conclusion
    Oxygenated constituents, especially decanal and linalool, showed remarkable decreased in their relative concentration as the fruit harvested lately, where as the concentration of limonene showed a corresponding increase.
  • Mahmood Naderi - Hajibagher Kandi_Fateme Sefidkon_Ebrahim Azizi Page 78
    Background
    Laurus nobilis is a small tree, especial to Mediterranean regions that its leaves are used as flavoring agents in food. Now, this plant is cultivated in Iran and many parts of the world.
    Objective
    In this research, the effects of different distillation methods on essential oil yield and composition of Laurus nobilis leaves was studied.
    Methods
    The fresh leaves of Laurus nobilis L., cultivated in National Botanical of Iran were collected at July 2009. The essential oils were isolated by hydrodistillation, hydrosteam distillation and direct steam distillation from the leaves of Laurus nobilis. The oils were analyzed by capillary GC (UFM) and GC-MS.
    Results
    The oils were obtained at yields of 2.53%, 2.45% and 1.63% by hydro, hydrosteam and direct steam distillation, respectively. Twenty-five components were identified in the oil of Laurus nobilis obtained by different extraction methods, including 1,8-cineol (47.3, 37.8, 47.7 %), sabinene (11.1, 12.3, 12.2 %) and α-terpinyl acetate (12.9, 19.3, 12.9 %) by hydro, hydrosteam and direct steam distillation, respectively. Conlusion: Statistical analysis showed significant difference between oil yield (w/w) of hydro-distillation method (2.53%) compared to steam distillation (1.63 %). Significant difference was observed between 1,8-cineol and α-terpinyl acetate percentage in the oils obtained by different distillation methods.
  • Mozaffar Sharifi, Mojgan Sadat Mohtashamian, Hossein Riyahi, Ahmad Aghaee, Seyyed Mohammad Alavi Page 85
    Background
    Basil (Ocimum basilicum L.) a member of the Lamiaceae family is used in traditional medicine in treatment of different human diseases. Also, this plant used as a culinary herb and a source of flavouring principles. Mycorrhizal fungi have been observed to be associated with plants cause to improve their productivity.
    Objective
    Study of growth changes and some physiological parameters of basil after colonization with a native mycorrhizal fungus, Glomus etunicatum.
    Methods
    The effect of a mycorrhizal fungus Glomus etunicatum on the growth and some physiological parameters of two cultivar of basil (green and purple) were investigated under greenhouse conditions in three replications.
    Results
    Results showed that the roots of basil cultivars were colonized significantly with Glomus etunicatum. Mycorrhizal inoculation significantly increased leaf area, shoot and root fresh and dry weight, chlorophyll a and b, total phenolic and anthocyanin contents of mycorrhizal plants as compared to the non-inoculated plants.
    Conclusion
    The endo-mycorrhizal fungus Glomus etunicatum isolated from Iranian soils affects positively on the growth and physiological parameters of the basil cultivars, and it could be applied for improvement of basil growth.
  • Hossein Miladi - Gorji_Abbasali Vafaei_Afsane Bageri Page 95
    Background
    Portulaca oleracea (PO) and Melissa officinalis (MO) overgrow in the different parts of Iran. In previous studies, systemic administration of the extract of PO and MO induces antinociceptive, anxiolytic and anticonvulsive, sedative effects in animals.
    Objective
    This study was designed to evaluate different doses of the aqueous decoction extracts of PO and MO on sleeping time on mice.
    Methods
    Male albino mice (25 - 30 g) were used in this study. The animals divided to control (saline), PO (25, 50 and 75 mg/kg) and MO (5, 10 and 25 mg/kg) groups (by IP injection). For measuring of sleeping time we used Angle method.
    Results
    The results have shown that three doses of PO and two doses of 10 and 25 MO significantly increased sleeping time (p=0.000).
    Conclusion
    This finding showed that PO and MO may be play important role on the modulation of sleeping time.
  • Mohammad Hossein Yadegari_Teymoor Najib – Zadeh_Hasan Ali Naghdi Badi_Ali Nazar Salehnia Page 102
    Background
    Characterization and application of medicinal plants essential oils may be useful in counteracting drug-resistant infections.
    Objective
    To evaluate the antifungal efficacy of myrtle (Myrtus communis L.) essential oils on oral candidiasis in immunosuppressed rats.
    Methods
    The essential oil of myrtle was extracted by hydrodistillation method and its components and content were recognized by GC and GC-MS apparatuses. The MIC of essential oil and nystatin was determined by broth macrodilution procedures. Thirty five rats weighting 200 ± 20g was randomly arranged in 5 treatment groups including: (1) placebo group, (2) myrtle essential oil-treated group (2-fold MIC), (3) nystatin-treated group, (4) Non-immunosupressed-infected group, and (5) Immunosupressed-noninfected group. The strong pathogen was isolated from the vaginal secretion of a patient suffering from acute vaginitis. Infection level and therapeutic effects was evaluated by microbiological, histopathological methods and clinical examinations.
    Results
    Alpha-pinene, limonene, linalool, alpha-terpineol and linaleol acetate were main components of the essential oil. The MIC of the essential oil and nystatin was 2 mg/ml and 4µg/ml against Candida albicans, respectively. Microbiological and histopathological evaluations indicated that the essential oil of Myrtus communis had significant activity against C. albicans (p < 0.01). Of course, there was still limited area of infection in some region of mocusa in the back of tongues in which it can remain dormantly and result in illness appearing.
    Conclusion
    The treatment by myrtle essential oil at concentration of 2 fold MIC was not sufficient to remove completely oral candidiasis in immunosupressed rats. Therefore, it should be evaluated the doses of essential oil more than 2-fold MIC in the formulation in order to the completely eradication of candidiasis.
  • Zahra Khounani, Mohammadreza Naghavi, Mansoor Omidi, Manijeh Sabokdast, Esmaeel Talebi Kohyakhi Page 117
    Background
    Ferula gummosa is one of the most important pharmaceutical, industrial and aromatic plants in Iran. The extract and essential oils of this species are used in different industrial, such as, pharmacy, nutritious, manufacture of perfumes, gluing and military industries.
    Objective
    In this research, genetic diversity in the landraces of Galbanum taken from different zones in Iran was studied.
    Methods
    In this rummage, the genomic DNA was extracted from young leaves and genetic diversity of these landraces was perused.
    Results
    Totally 296 bands were numbered that 89% of them were polymorphic. The number of alleles per each primer combination varied from 20 to 43. The highest and the lowest levels of genetic similarity were 0.87 and 0.56 respectively. The maximum of similarity was observed among landraces of Aridineh-garnadeh velar (Damavand-Tehran) and Polour (Mazandaran), while the minimum of similarity was observed between Ardineh – ashkrizeh valley 3200 (Damavand –Tehran) and Namad kousar lar (Shemiranat_Tehran). Cluster analysis using UPGMA method and DICE similarity coefficient indicated a high genetic diversity among F. gummosa landraces. There was not any relationship between genetic diversity and geographic distribution.
    Conclusion
    The results of this research shows, the existence of high genetic diversity among existing Galbanum landraces. With considering, that Galbanum landraces are from different geographic zones and their essence components are different, the existence of genetic diversity in such plants denotes that phytochemical differences in samples are not just controlled by environmental effect, but it also controls by genetic factors. The result of this study is useful for genetic resource management in f. gummosa landraces.
  • Hossein Hosseinzadeh, Mahmoodreza Jaafari, Bi Bi Hamide Parhiz Page 127
    Background
    In traditional medicine, the roots and rhizomes of Valeriana officinalis (Valerian) have been used to decrease gastrointestinal tract motility in intestinal spasms, colic and gastrointestinal disorders of nervous origin. It has been also suggested for alleviation of nausea.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the antiemetic effect of V. officinalis extract (aqueous-ethanolic) for documentation of reports available in traditional medicine.
    Methods
    The antiemetic effect of V. officinalis extract (aqueous-ethanolic) against emesis induced by copper sulfate (60 mg/kg, orally) and ipecac (600 mg/kg, orally) was investigated. The number of emesis was counted for 50 and 20 minutes after copper sulfate and ipecac administration, respectively.
    Results
    The extract at doses of 0.28, 0.49 and 0.7 g/kg (ip) exhibited significant protection against copper sulfate and ipecac induced – emesis. The dose of 0.7 g/kg lowered the number of copper sulfate induced- and ipecac induced – emesis of negative control (saline), respectively 65.704% and 79.88%.
    Conclusion
    According to the results, the antiemetic effect of Valerian was significant and it confirms the traditional uses of Valerian in attenuation of nausea.
  • Majid Torabi Goudarzi, Reza Najafi Momen, Alireza Bahonar, Hossein Akbari, Mehdi Darabi Page 135
    Background
    Foot and Mouth Disease is a highly contagious viral disease that affects cloven - hoofed animals and has severe economic consequences. FMD causes painful sores and blisters on the feet, mouth and teats of animals.
    Objective
    Clinical evaluation of Myrtle oil (Myrtus communis L.) caused by foot and mouth disease (FMD) in cattle.
    Methods
    76 cows and calves between one and five years of age and weight between 80 to 600 kg with clinical sing of FMD were selected randomly in two groups, receiving myrtle oil and control group. The data recorded during the three stages of clinical examination before treatment, second day and fourth day after treatment was performed.
    Results
    Results indicated that recovery of mouth lesion with myrtle oil was remarkable as compared with control group. This difference was very statistically significant in two stages after treatment (p<0/001). Cases of oral lesions improved in the group treated with the oil in the second and fourth days, respectively, 80.9 and 93.6 percent and the rate control group were 20.6 and 58.6 percent, respectively. The result also indicated that amount of purulent-free secretion in myrtle oil group was 68.1 and 89.4 percent in the 2nd and fourth day respectively. The number was 48.3 and 62.1 percent for control group.
    Conclusion
    The medication of myrtle oil on the wounds of FMD, causes mouth ulcers faster improvement and reduce discharge purulent.
  • Reza Hajiaghaee, Abbas Azadmehr, Shamsali Rezazadeh, Afshin Afshari, Mojhgan Kiani Amin, Behzad Baradaran, Parivash Ebrahimi Page 142
    Background
    Studies have demonstrated that plant extracts have various biological effects including immunomodulatory effect.
    Objective
    In the present study, the immunomodulatory effects of Lavandula officinalis on lymphocyte proliferation and tumor necrosis factor alpha cytokine production were investigated.
    Methods
    [3H] - thymidine incorporation assay on stimulation of the peripheral lymphocytes with PHA and determination of tumor necrosis factor alpha production was assayed, using LISA method.
    Results
    The herbal extract in a concentration of 50 g/ml and lesser, in the presence of mitogen increased peripheral blood lymphocytes proliferation. However, there was not significant effect in concentrations more than 50 μg/ml. Also, the extract in the concentration of higher than 50 g/ml suppressed the production of tumor necrosis factor alpha in the exposed cells.
    Conclusion
    The extract showed immunomodulatory effect by increasing of lymphocyte proliferation in a concentration of 50 g/ml and lesser. Also, decreasing in tumor necrosis factor alpha in the concentration of more than 50 g/ml was observed. Further studies, should focus on identifying the immunomodulatory mediator of this herbal extract.
  • Mojtaba Abdolmaleki, Sohbat Bahraminejad, Saeed Abbasi Page 148
    Background
    Some of plants have antifungal properties because of special compounds in their contents,
    Objective
    The present study was conducted to evaluate the antifungal activities of five plant species collected from Kermanshah including Anthemis altissima, Eucaliptus sp. Euphorbia heteradenia, Asparagus officinalis and Carthamus oxyacantha against Rhizoctonia solani, Fusarium oxysporum, Phytophthora drechsleri and Bipolaris sorkiniana.
    Methods
    The fungitoxicity of crude extracts of the different parts of Anthemis altissima, Eucaliptus sp., Euphorbia heteradenia, Asparagus officinalis and Carthamus oxyacantha on the Rhizoctonia solani, Fusarium oxysporum, Phytophthora dershleri and Bipolaris sorkiniana was verifed in vitro by means of paper disc method, Crude extracts were obtained using water, methanol and ethanol, Each paper disc was impregnated by 5mg of each extract.
    Results
    Methanolic extracts of Carthamus oxyacantha in seeding stage and leaves of Eucaliptus sp, showed the highest inhibitory property against the mycelial growth of B, Sorkiniana, Aqueous and ethanolic extracts of Carthamus oxyacantha and aqueous extract of Anthemis altissima significantly inhibited the growth of P, dershleri, Methanolic extract of Eucalyptus sp, and Carthamus oxyacantha supperesed the mycelial growth of F, oxysporum, Ethanolic extract of Carthamus oxyacantha showed highest inhibitory activity against R, Solani.
    Conclusion
    Results indicated that extracts of Carthamus oxyacantha, Anthemis sp., Eucaliptus sp., Euphorbia sp. and Asparagus sp. have broad ranges of antifungal activity against phytopathogenic fungi, surprisingly; all of extracts of Carthamus oxyacantha did not show any inhibition against all tested fungi.
  • Zahra Kazemizadeh, Ayyob Moradi, Maryam Yousefi Page 156
    Background
    The genus Achillea (Asteraceae) is comprised of about 115 species in over the world. Remarkably, 19 species of this genus are found in the flora Iranica. This genus has been used in folk medicine.
    Objective
    Investigation of the essential oil from leaf and flowers of Achillea nobilis L. subsp. neireichii.
    Methods
    The aerial parts of A. nobilis L., subsp. neireichii were collected during the flowering stage from Damash village, West of Roodbar, Gilan Province, in July 2007. Leaves and flowers were separately hydrodistilled for 3 hours, using a Clevenger-type apparatus to yield 1.8% (w/w) and 1.0% (w/w) of yellow oil, respectively and analyzed with GC and GC/MS. The constituents of the essential oil were identified by comparison of their mass spectra and retention indices (RI) with those given in the literature, co-injection and authentic samples.
    Results
    Forthy-four (86.8%) and forthy - two (93.4%) compounds were characterized in the oil of flowers and leaves of A. nobilis subsp. neireichii, respectively. 1,8-cineole (10.3%) and geranyl isovalerate (8.4%) were the major constituents in the oil of the flowers, also 1,8-Cineole (17.0%) and trans-verbenol (14.1%) were the major constituents in the oil of leaves.
    Conclusion
    The oil of flowers and leaves of A. nobilis subsp. neireichii consist of monoterpens (59.8% and 72.2%) and sesquiterpens (22.2% and 12.6%), respectively.
  • Alireza Naeini, Mohsen Naseri, Mohammad Kamalinejad, Fariba Khoshzaban, Tayyebe Rajabian, Hossein Nami, Sadegh Mansori, Davood Zavieh Page 163