فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال شانزدهم شماره 7 (پیاپی 102، مهر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضاییان صفحات 591-592
    به هنگام طراحی مطالعات پژوهشی در حوزه سلامت، یکی از مهم ترین سوالاتی که مطرح می گردد این است که به چند نمونه احتیاج است تا بتوان به سوال تحت مطالعه و یا فرضیه موردبررسی، پاسخ قانع کننده ای داد [1]. تمامی مطالعات، صرف نظر از نوع آنها، باید قبل از انجام مطالعه و در پروتکل پژوهشی خود، پاسخی مناسب برای این سوال مهم ارائه نمایند. بهترین راه برای پاسخگویی به این سوال، استفاده از فرمول های آماری است [2].
    لازم به توضیح است که برای تمامی مطالعات اعم از مقطعی، مورد-شاهدی، هم گروهی، کارآزمایی و حتی مطالعات تجربی، فرمول های آماری مناسب طراحی شده است که با استفاده از آنها می توان به تعداد نمونه موردنیاز برای انجام هر مطالعه پی برد. برای نمونه، فرمول مورداستفاده در طراحی مطالعات کارآزمایی بالینی دارای چهار پارامتر (Parameter) اصلی به نام های خطای آلفا (Alpha error)، خطای بتا (Beta error)، واریانس صفت موردبررسی و اختلاف موردانتظار دلتا (Delta) می باشد [3].
    خطای آلفا مرتبط با خطر بیش برآوردی تفاوت بین دو گروه درمانی یا همان مثبت کاذب (False positive) است که معمولا 5% در نظر گرفته می شود؛ هرچند که در برخی موارد می توان این مقدار را 1% نیز در نظر گرفت. خطای بتا نیز در واقع خطر کم برآوردی تفاوت بین دو گروه درمانی یا همان منفی کاذب (False negative) است. در بیشتر مطالعات بالینی این مقدار 20% در نظر گرفته می شود، درحالی که ممکن است در برخی موارد آن را به 10% نیز کاهش داد. واریانس صفت موردبررسی از مطالعات مشابه و یا از یک مطالعه اولیه یا آزمایشی (Pilot study) با حجم نمونه دلخواه برآورد می گردد. بالاخره دلتا نیز به حداقل مقدار تفاوت صفت موردبررسی در دو گروه اطلاق می گردد که از نظر بالینی قابل قبول باشد. این مقدار ممکن است توسط محققان و بر پایه قضاوت بالینی تعیین گردد؛ مثلا گفته شود که حداقل یک تفاوت 10% بین دو گروه می تواند نشانه ای از بهبود درمان باشد. مقدار دلتا، همچنین می تواند بر اساس مقادیر به دست آمده از مطالعات پیشین نیز تعیین گردد [3].
    بنابراین، همان طور که مشاهده می گردد برای تعیین حجم نمونه، نیاز به تعیین مقادیری داریم که اغلب قراردادی و قابل تغییر می باشند. این نکته نه تنها سبب خواهد شد که تعیین حجم نمونه، یک کار تخمینی (Guess work) باشد [2]، بلکه با تغییر در این مقادیر، می توان به حجم نمونه مناسب و قابل مدیریت (Manageable) دست یافت [3]. استفاده از روش شناسان باتجربه (Experienced methodologists)، به هنگام طراحی مطالعه، کمک شایان توجهی به انتخاب حجم نمونه مناسب می نماید.
  • محمدرضا قادری فروغ، مهدیه رئیس زاده، علی اکبر امیری صفحات 593-604
    زمینه و هدف
    دیازینون از سموم ارگانوفسفره بوده که به صورت وسیع به عنوان حشره کش استفاده شده و سبب ناباروری در جنس نر می شود. هدف از این پژوهش بررسی اثرات عصاره هیدروالکلی کلم بروکلی بر کنترل استرس اکسیداتیو دیازینون در سلول های بافت بیضه موش صحرایی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع تجربی بر روی 30 سر موش صحرایی نر بالغ به وزن 250-200 گرم انجام شد. گروه کنترل بدون تیمار بود و گروه آزمایش اول دیازینون به میزان 30 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت داخل صفاقی و گروه های آزمایش دوم، سوم و چهارم علاوه بر سم، به ترتیب عصاره هیدروالکلی کلم بروکلی به مقدار100، 200 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت 28 روز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. بعد از وزن کشی، حیوانات به صورت انسانی معدوم شدند. بیضه راست برای مطالعات هیستولوژیک و بیضه چپ برای اندازه گیری مالون دی آلدئید استفاده شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Tukey مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در پایان مطالعه، میانگین و انحراف معیار کمترین وزن موش 899/11±763/279 گرم در آزمایش اول و بیشترین در آزمایش چهارم 976/8 ±831/311 گرم بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار شد (038/0=(P. در ارتباط با سلول های سرتولی، اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت و اسپرماتید در آزمایش چهارم به ترتیب 544/1±751/28، 828/4±501/60، 677/11±503/ و 593/19±120/184 بیشترین سلول بوده که دارای اختلاف آماری معنی داری با آزمایش اول بود (040/0=P). بیشترین غلظت مالون دی آلدئید در آزمایش اول 017/0±805/3 و کمترین غلظت در آزمایش چهارم 056/0±204/2 میکرومول بر میلی لیتر به دست آمد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی کلم بروکلی در دوز 300 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن بر آسیب اسپرماتوژنز ناشی از دیازینون در موش صحرایی نر تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، عصاره هیدروالکلی کلم بروکلی، دیازینون، بافت بیضه، موش صحرایی
  • ثمر مرتضوی، پریسا نوروزی فرد، سعید عنبرنژاد صفحات 605-622
    زمینه و هدف
    بوم سازگان آبی به ویژه رودخانه هایی که از محدوده های مسکونی پرجمعیت عبور می کنند بیش از منابع دیگر برای مصارف گوناگون استفاده می شوند و می توانند اثرات گسترده ای بر محیط و سلامتی انسان داشته باشند. رودخانه کرج یکی از بزرگ ترین بوم سازگان های آبی استان البرز بوده که سه مرکز مهم تصفیه خانه در مجاورت آن استقرار یافته است.
    مواد و
    روش
    ازآنجاکه سمیت و پایداری طولانی مدت ویژگی اصلی آلاینده های دارویی در محیط های آبی است، پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان باقی مانده داروهای ضدالتهابی، غلظت های ناپروکسن، سبکس و دیکلوفناک در رودخانه کرج با نمونه برداری از 14 ایستگاه در مسیر رودخانه، شش ایستگاه در تصفیه خانه و پساب مربوطه انجام گردید. پس از آماده سازی و فیلتراسیون نمونه ها، میزان غلظت آلاینده های دارویی با کمک دستگاه HPLC اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد در آب رودخانه کرج میانگین غلظت داروهای ناپروکسن 409/0، سبکس 091/0، و دیکلوفناک 034/0 میکروگرم بر لیتر است. در تصفیه خانه ها و پساب مربوطه به ترتیب غلظت ناپروکسن 774/0 و 566/0، سبکس 260/0 و 171/0 و دیکلوفناک 082/0 و 064/0 میکروگرم بر لیتر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    روند کاهشی غلظت آنها به ترتیب در نمونه های فاضلاب، پساب و آب می باشد که بیشترین غلظت مربوط به ناپروکسن و کمترین آن مربوط به دیکلوفناک بود. از سوی دیگر وجود همبستگی میان این آلاینده ها در نمونه های مختلف می تواند بیانگر عدم کارایی تصفیه خانه ها و پایداری این مواد باشد که در نهایت از طریق پساب، به رودخانه تخلیه می گردند. در این راستا جهت حفظ محیط زیست منطقه، لزوم به کارگیری روش های موثر تصفیه ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: آلاینده دارویی، تصفیه خانه، رودخانه، مسکن ها، HPLC، کرج
  • فرزانه سرقلی، سعید ولی پور چهارده چریک صفحات 623-632
    زمینه و هدف
    افسردگی پس از زایمان یک اختلال خلقی است که می تواند در طول یک سال پس از زایمان رخ داده و مادر و حتی نوزاد را تحت تاثیر قرار دهد. داروهای ضدافسردگی به دلیل داشتن عوارض جانبی متعدد به ویژه در مادران شیرده، نگران کننده هستند. ویتامین ب6 در سنتز چندین انتقال دهنده عصبی دخالت دارد و عوارض جانبی نیز برای مصرف آن گزارش نشده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تجویز ویتامین ب6 بر مدل افسردگی پس از زایمان در موش های سوری ماده طراحی و اجرا شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از موش های سوری ماده بالغ نژاد NMARI (30-25 گرم) استفاده شد که به 7 گروه 8 تایی تقسیم شدند: کنترل، شاهد افسردگی (دریافت کننده حلال)، گروه افسرده درمان نشده (تنها پروژسترون دریافت کردند)، چهار گروه افسرده درمان شده که سه گروه از آنها یک دوز از ویتامین ب6 شامل (25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) و گروه چهارم 8 روز با دوز 25 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن ویتامین ب6 تیمار شدند. در موش های سوری موردنظر با تجویز 5 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن از پروژسترون به مدت 5 روز، افسردگی پس از زایمان مدل سازی شد. ارزیابی افسردگی با تست شنای اجباری در روز هشتم انجام شد. داده ها، با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی حداقل تفاوت معنی دار (Least significant difference; LSD)، تحلیل شدند.
    یافته ها
    ویتامین ب6 در تک دوزهای 100 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن (001/0P<) و همچنین تجویز 8 روز از دوز 25 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن (016/0P=) این ویتامین، سبب کاهش معنی دار نسبت به موش های افسرده درمان نشده، در مدت زمان بی حرکتی در آزمون شنای اجباری در موش های سوری افسرده شد.
    نتیجه گیری
    تجویز پروژسترون سبب افزایش مدت بی حرکتی و القای افسردگی در موش های سوری گردید. تجویز ویتامین ب6 در این روش سبب کاهش مدت زمان بی حرکتی در تست شنای اجباری شد. این یافته ها می تواند استفاده از ویتامین ب6 در کم کردن علائم افسردگی پس از زایمان را مورد توجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، پروژسترون، موش سوری، ویتامین ب6
  • سمیرا اربابی، ابولفضل بایرامی، پروین شیدایی صفحات 633-644
    زمینه و هدف
    پیشرفت فناوری نانو باعث شده است که بررسی اثرات مخرب نانومواد بر روی موجودات اهمیت زیادی پیدا کند. نانوذرات دی اکسید تیتانیوم و اکسید روی از راه های مختلف وارد بدن شده و باعث تخریب کبد و سایر ارگان های بدن موجودات می شوند. هدف از این مطالعه بررسی اثر سمیتی نانوذرات اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم بر روی برخی از آنزیم های کبد و بافت کبد موش نر می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 70 موش نر بالغ مورد استفاده قرار گرفت. موش ها در 10 دسته 7 تایی شامل یک گروه کنترل و نه گروه آزمایش تقسیم شدند. موش های گروه تجربی نانوذرات اکسید روی را به مدت 14 روز با غلظت های 50، 100 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت گاواژ دریافت کردند و گروه شاهد فقط آب مقطر دریافت کرد. در روز پانزدهم، خون گیری از موش ها به عمل آمد و آنزیم های کبدی شامل آلانین آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز و آسپارتات آمینوترانسفراز و بافت کبد مورد بررسی قرار گرفت. داده ها، با توجه به برخورداری از توزیع نرمال، توسط آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Duncan مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نانوذرات اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم در غلظت های 100 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم و ترکیب این دو نانوذره در غلظت های 50، 100 و 300 میلی گرم باعث ایجاد تغییر معنی داری در میزان فعالیت آنزیم های کبدی آلانین آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز و آسپارتات آمینوترانسفراز نسبت به گروه کنترل شده اند (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که نانوذرات اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم در دوزهای مختلف احتمالا به دلیل تخریب کبد و افزایش نشت آنزیم های کبدی باعث افزایش سطح سرمی آنزیم ها می شود. بااین حال، مطالعات بیشتری جهت پیش بینی اثرات این ماده و استفاده ایمن از این نانوذرات پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آنزیم های کبدی، نانوذرات دی اکسید تیتانیوم، نانوذرات اکسید روی، موش سوری
  • ناصر پیوست، روح الله پروری، زهرا هاشمی، مصیب صفری، سامان امیدی، نسرین اسدی، مهراب صیادی صفحات 645-660
    زمینه و هدف
    آلودگی صوتی شهرها، به عنوان یک مشکل فراگیر و حتی جهانی، می تواند موجب اثرات زیانباری بر سلامت نظیر افت شنوایی شود. صدای ترافیک، از مهم ترین منابع صدای محیط های شهری بوده که مشاغل متعددی از جمله مغازه داران را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه با هدف ارزیابی هم زمان آلودگی صوتی ترافیکی و آستانه شنوایی مغازه داران در مناطق پرترافیک شهر بهبهان سال 93 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت مقطعی در سال 1393 در دو فاز (فاز اول؛ اندازه گیری و آنالیز فرکانس صدا در 16 میدان و خیابان پرترافیک شهر بهبهان و فاز دوم؛ اندازه گیری آستانه شنوایی 44 نفر از مغازه داران در معرض صدای ترافیک) انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های One-way ANOVA، One-Samples T Test و Independent-Samples T Test توسط نرم افزار SPSS16 انجام شد.
    یافته ها
    مقادیر تراز معادل مواجهه صوت در تمامی ایستگاه ها و ساعات اندازه گیری بیشتر از حدود مجاز صدای مناطق تجاری-مسکونی بود. بیشترین تراز فشار صوت و همچنین بیشترین افت شنوایی گوش راست و چپ مغازه داران مربوط به فرکانس 125 هرتز به دست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد که به ترتیب 9/15%، 6/13% و 4/11% از داوطلبان مبتلا به افت شنوایی گوش راست، چپ و هر دو گوش هستند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که شهر بهبهان از آلودگی صوتی بالایی برخوردار است و با توجه اینکه صدای ترافیک از نوع صداهای بم است، بیشترین افت شنوایی در فرکانس 125 هرتز رخ داده است.
    کلیدواژگان: گی تی، ترافیک، آستانه شنوایی، مغازه داران، بهبهان
  • محمدرضا رحمانی، فاطمه ایوبی، شکرالله آثار، شیلا جلال پور، محسن رضاییان صفحات 661-682
    زمینه و هدف
    مجلات علمی معتبر از جمله مهم ترین ابزار تبادل اطلاعات علمی هستند. فیزیولوژی علم بررسی اعمال حیاتی موجودات زنده است و فیزیولوژی پزشکی از مهم ترین شاخه های فیزیولوژی به شمار می رود. اولین گام چاپ مقاله، شناسایی مجلات معتبر تخصصی است. با توجه به اهمیت این موضوع، این مطالعه برای اولین بار، با هدف معرفی مجله های معتبر تخصصی فیزیولوژی پزشکی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی حاضر در سال 1395 در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام گرفت. به منظور دریافت لیست مجلات فیزیولوژی پزشکی از سایت SJR استفاده شد. بدین منظور در بخش Subject Area واژه medicine و در بخش Subject Category واژه physiology(Medical) جستجو گردید. لیست مجلات استخراج شده از SJR مشتمل بر 97 مجله بود. در ادامه با بررسی عنوان مجله ها، 26 مجله که در عنوان آن واژه physiology به کار رفته بود، به شکل موردی بررسی گردید. علاوه بر این، 17 مجله مرتبط دیگر با فیزیولوژی نیز بررسی شد. اطلاعاتی مشتمل بر نام مجله، کشور ارائه کننده مجله، ناشر، حیطه موضوعی مجله، مهم ترین نمایه های مجله، قدمت مجله، شاخص هیرش، دوره چاپ و ضریب تاثیر مجله در سال 2016 میلادی بررسی گردید.
    نتیجه گیری
    مجلات فیزیولوژی در دو گروه عمومی و تخصصی مبادرت به چاپ مقاله می کنند و عمدتا مقالات پژوهشی در تمامی انواع مجلات چاپ می شود و مجلات فیزیولوژی که صرفا مقاله مروری چاپ می کنند، در عنوان آنها واژه مرور قید شده است.
    کلیدواژگان: فیزیولوژی، فیزیولوژی پزشکی، شاخص هیرش، ضریب تاثیر
  • عارف ریاحی صفحات 683-690
    زمینه و هدف
    اطلاعات بهداشتی و مرتبط با حوزه سلامت، نقشی مهم و اساسی در افزایش سطح سلامت افراد جوامع امروزی دارد و می تواند بستر مناسبی را جهت رشد و توسعه نظام های سلامت کشورهای مختلف فراهم آورد. هدف از مطالعه حاضر بررسی نیازهای اطلاعاتی بهداشتی و نحوه دسترسی به اطلاعات سلامت در میان مراجعه کنندگان به کتابخانه های عمومی استان مازندران است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر در زمره مطالعات توصیفی قرار می گیرد. جامعه پژوهش را 384 نفر از مراجعان به کتابخانه های عمومی استان مازندران در سال 1395 تشکیل می دهند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آزمون های ناپارامتری Mann-Whitney و Kruskal-Wallis استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که اطلاعات مربوطه به «دستیابی به زندگی سالم» و «بیماری های عفونی غیرواگیر» با میانگین 11/4 و 04/4، به عنوان مهم ترین نیازهای اطلاعاتی مراجعان شناسایی و بیشتر افراد (103 نفر)، نیاز به دریافت اطلاعات در طول روز را زیاد (1/28%) و پزشکان و تلویزیون را مهم ترین مجاری کسب اطلاعات سلامت ذکر کرده اند (به ترتیب 348 نفر، 8/94% و 326 نفر، 8/88%).
    نتیجه گیری
    افراد نقش کتابخانه ها و کتابداران را در کسب اطلاعات سلامت بسیار مهم ارزیابی نموده اند. کتابخانه های عمومی می توانند با برنامه ریزی مناسب در رفع نیازهای اطلاعاتی و ارتقای آگاهی افراد در حوزه‫ بهداشت و سلامت تاثیر مثبتی داشته باشند.
    کلیدواژگان: نیاز اطلاعاتی سلامت، اطلاع یابی سلامت، کتابخانه عمومی، مازندران
  • امید براتی، هاجر دهقان، علیرضا یوسفی، مریم نجیبی صفحات 691-700
    زمینه و هدف
    برون سپاری به عنوان یکی از مفاهیم استراتژیک برای بهبود کیفیت خدمت رسانی و کاهش هزینه ها، به ویژه در بخش های سودآوری نظیر داروخانه ها، مطرح می باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت قبل و بعد داروخانه های برون سپاری شده دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی که از دیدگاه بخش دولتی در سال 1393 انجام شد، 9 شاخص نهایی با استفاده از مطالعات قبلی و تکنیک دلفی جهت بررسی وضعیت برون سپاری استخراج گردید. تمامی داروخانه های برون سپاری شده شامل 5 داروخانه در محدوده زمانی سال های 91-1389 از نظر شاخص های اقتصادی، دسترسی به خدمات و شاخص های کیفیت مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج به صورت آمارهای توصیفی (تعداد و درصد) گزارش گردید.
    یافته ها
    پس از برون سپاری، در تمامی داروخانه ها به غیر از یک مورد، میزان زیان برای بخش دولتی کاهش، میزان سود و تعداد پرسنل افزایش داشته است. تعداد مراجعین پس از واگذاری برای تمامی واحدها افزایش یافته است. همچنین میزان رضایت بیمار در داروخانه های برون سپاری شده به صورت میانگین 2/73% و میزان رضایت کارفرما از پیمانکار 60% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه واگذاری خدمات سلامت به صورت استیجاری برای داروخانه ها به عنوان یک استراتژی موفق اثربخش بوده است؛ به نحوی که اکثر واحدها با افزایش سود و ارتقاء شاخص های دسترسی همراه بوده اند. توصیه می شود مدیران و سیاست گذاران نظام سلامت، مکانیسم برون سپاری را به عنوان یک راهکار اصلاحی در نظام سلامت مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: برون سپاری، شاخص، داروخانه، شیراز
|
  • M. Rezaeian Pages 591-592
  • M. Qaderi Forough, M. Raeeszadeh, A.A. Amiri Pages 593-604
    Background And Objectives
    Diazinon is one of the organophosphorus poisons that is widely used as insecticide and causes male infertility. The aim of this study was to evaluate the effects of broccoli hydroalcholic extract on the changes of the cells of testicular tissue and the control of oxidative stress by diazinon.
    Materials And Methods
    In this experimental research, 30 adult male Wistar rats weighing 200-250 gr were used. The control group receivied no treatment and the T1 group recievied the peritoneal administration of 30 mg/kg b.w diazinon and the other experimental groups (T2, T3, and T4) received diazonin as well as broccoli extract at dosage of 100, 200, and 300 mg/kg b.w, respectively for 28 days. At the end of the study, the animals were weighed and euthanized. The right testicle was used for histological study and the left testis for measuring malondialdehyde. The data was analyzed using one-way ANOVA and Tukey's post hoc test.
    Results
    The lowest mean of body weight was 279.763±11.899 gr in the T1 group and the highest was 311.831±8.976 gr in the T4 group and it was observed a statistically significant difference (P=0.038). The number of the sertoli, spermatogonia, spermatocyt, and spermatides cells were 28.751±1.544, 60.501±4.828, 202.503±11.677, and 184.120±19.593, respectively in the T4 group. The highest number avarage was in the T4 group and the lowest in the T1 group (P=0.040). The highiest malondialdehyde concentration was 3.805± 0.017 in the T1 group and the lowest was 2.204± 0.056 µmol/ ml in the T4 group, which was significant (P
    Conclusion
    Broccoli extract at dosage of 300 mg/kg b.w has a positive effect on the spermatogenesis damage caused by diazinon in male rats.
    Keywords: Oxidative stress, Brassica oleracea var. italica hydroalcholic extract, Diazinon, Testicular tissue, Rat
  • S. Mortazavi, P. Norouzi Fard, S. Anbarnejhad Pages 605-622
    Background And Objectives
    Aquatic ecosystems, especially rivers that pass through densely populated residential areas are utilized more than any other resource for a variety of uses and can have great effects on environment and human health. Karaj River in Alborz province is one of the largest aquatic ecosystems along which three important treatment plants are established.
    Materials And Methods
    Since long-term toxicity and retention are main features of pharmaceutical contaminants in the aquatic environment, present research aimed to evaluate anti-inflammatory drugs, concentrations of naproxen, diclofenac, and celecoxib in Karaj River with samples from 14 sites along the river, 6 stations, and the wastewater treatment plants. After preparation and filtration of samples, the concentrations of drugs were measured by HPLC.
    Results
    The results showed that the average concentrations of drugs in the Karaj river water were as follow: 0.409 µg/l naproxen, 0.091 µg/l celecoxib, and 0.034 µg/l diclofenac. In the wastewater treatment plant and its sewer,the drugs concentrations were 0.774 and 0.566 µg/l naproxen, 0.260 and 0.171 µg/l celecoxib, and 0.082 and 0.064 µg/l diclofenac, respectively.
    Conclusion
    Their reducing trend can be found in sewer, wastewater, and water with the highest concentration of naproxen and lowest concentration of diclofenac. The correlation between the pollutants in different samples may indicate inefficiency of the treatment plants and retention of the pollutants that are discharged into the river through the wastewater. For this, in order to protect environment it is essential to use effective methods of treatment.
    Keywords: Pharmaceutical pollutant, Water treatment, River, Analgesic, HPLC, Karaj
  • F. Sargholi, S. Valipour-Chahardahcharic Pages 623-632
    Background And Objectives
    Postpartum depression is a mood disorder that can occur within a year after delivery and influence the mother and even the baby. Because antidepressant medications have numerous side effects, they should be used cautiously especially in nursing mothers. Vitamin B6 is involved in the synthesis of several neurotransmitters and also no side effects have been reported for its use. Thus, this study aimed to investigate the effect of vitamin B6 on postpartum depression in female mice models.
    Materials And Methods
    In this experimental study, some adult female NMARI mice (25-30 gr) were divided into 7 groups (n=8) including the control, sham (receiving solvent), untreated depressed group (only receiving progesterone), and four depressed groups of which three were treated with a dose of vitamin B6 (25, 50, and 100 The mice getting 5 mg/kg/bw progesterone for 5 days were intraperitoneally mg/kg/bw) and one was treated for 8 days with a dose of 25 mg/kg/bw vitamin B6. The mice getting 5 mg/kg/bw of progesterone for 5 days were intraperitoneally (ip) depressed. The control group did not receive any drug or solvent. Depression was assessed using the forced swim test on the eighth day. The data were analyzed by using one-way ANOVA followed by LSD (least significant difference) post hoc test.
    Results
    Vitamin B6 prescribed in single doses of 50 and 100 (mg/kg/bw) (P
    Conclusion
    Prescription of progesterone promoted immobilization-induced depression in the mice. Vitamin B6 reduced the time of immobility in the forced swimming test. These findings can be used to show the effects of vitamin B6 in the reduction of postpartum depression.
    Keywords: Postpartum depression, Progesterone, Mice, Vitamin B6
  • S. Arbabi, Dr A. Bayrami, P. Sheidaii Pages 633-644
    Background And Objectives
    The advancement of nanotechnology has made it more important to study the destructive effects of nano-materials on organisms. Titanium dioxide and zinc oxide nanoparticles can enter the body in different ways and cause damage to the liver and other organs of the body. The purpose of this study was to evaluate the effects of zinc oxide and titanium dioxide nanoparticles on some liver enzymes and tissue in male rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 70 adult male mice were divided into ten groups including one control and nine experimental groups. The mice in the experimental groups orally received zinc oxide and titanium oxide nanoparticles with doses of 50, 100, and 300 mg/kg. The experiment lasted for 14 days, then on the fifteenth day, blood samples were collected. Liver tissues and some liver enzymes (Alanine aminotransferase, Alkaline phosphatase, and Aspartate aminotransferase) were analayzed. The data were analyzed using one way ANOVA and Duncan post hoc test with respect to normal distribution.
    Results
    The results showed that zinc oxide and titanium dioxide nanoparticles at concentrations of 100 and 300 mg / kg, and the combination of these two nanoparticles at concentrations of 50, 100, and 300 mg caused a significant change in the activity of liver enzymes (alanine aminotransferase, alkaline phosphatase, and aspartate aminotransferase) that was more than the control group (p
    Conclusion
    The results showed that zinc oxide and titanium dioxide nanoparticles at different doses may increase serum levels of enzymes due to liver degeneration and increased leakage of liver enzymes. However, further studies are proposed to predict the effects of this substance and to safely use these nanoparticles.
    Keywords: Liver enzyme, Titanium oxide nanoparticles, Zinc oxide nanoparticles, Mice
  • N. Peivast, R. Parvari, Z. Hashemi, M. Safari, S. Omidi, N. Asadi, M. Sayadi Pages 645-660
    Background And Objectives
    Noise pollution in cities, as a widespread and worldwide problem, can cause adverse health effects such as hearing loss. Traffic noise, as the most important source of urban noise, can influence many jobsincluding shopkeepers. The aim of this study was simultaneous assessment of traffic noise pollution and hearing threshold level of shopkeepers in congested area of Behbahan in2014.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed in two phases (the first phase: noise measurement and frequencies analysis in 16 high traffic squares and streets in Behbahan and the second phase: the measurement of hearing threshold of 44 male shopkeepers exposed to traffic noise) in 2014. Data analysis was performed by SPSS16 software using one-way ANOVA, one-samples t-test,and independent-samples t-test.
    Results
    Noise equivalent level at all measurement stations and hours was higher than the noise allowable limits in commercial-residential areas. Maximum of sound pressure level and maximum of hearing loss in right and left ears of shopkeepers was related to the frequency of 125 Hz. The results of this study showed that 15.9%, 13.6% and 11.4% of subjects had hearing loss in right ear, left ear,and both ears, respectively.
    Conclusion
    The findings of this study show that noise pollution is high in Behbahan and considering the traffic noise is low frequency, maximum of hearing loss occurred at the frequency of 125 Hz.
    Keywords: Noise pollution, Traffic, Hearing threshold, Shopkeepers, Behbahan
  • M.R. Rahmani, F. Ayoobi, Sh. Assar, Sh. Jalalpour, M. Rezaeian Pages 661-682
    Background And Objectives
    Prestigious journals are the most important tool for the transfer of scientific information, Physiology is the science of living organisms and medical physiology is the most important branche of physiology. The first step for publishing a paper is identifying specialized journals. Considering the importance of the point, the present study aimed to introduce the most prestigious journals in medical physiology for the first time.
    Materials And Methods
    Present descriptive study was conducted in 2016 at the Medical faculty of Rafsanjan University of Medical Sciences. Medical physiology Journals were surveyed in the Scientific Journal Rankings. For this purpose, medicine word in the "Subject Area" and physiology (Medical) word in the "Subject Category" were searched. The journals list extracted from SJR, contained 97 titles. After reviewing the journals titles, 26 journals contained physiology term in their titles. In addition, 17th related physiology journals were also studied. Study information included: name of the journal, country presented the journal, publisher, subject of coverage, important journal indexing, date of publication, Hirsch index, duration of publishing, and impact factor.
    Conclusion
    Physiology journals publish articles in both general and specific areas. Usually research articles are published in the all, while the review articles are published in the journals which mention “reviews” in their titles.
    Keywords: Physiology, Medical Physiology, Hirsch index, Impact Factor
  • A. Riahi Pages 683-690
    Background And Objectives
    Health information plays an important role related to increasing people’s health level in today's societies and can provide appropriate condition for developing health policy and system of different countries. This study aimed to determine the health information needs and health information seeking ways among the users of Mazandaran public libraries.
    Materials And Methods
    This was a descriptive study. Statistical populations included 384 users of Mazandaran public libraries in 2016. A self-constructed questionnaire was used to collectdata and data analysis was done using descriptive statistics, Mann-Whitney, and Kruskal-Wallis none-parametric tests.
    Results
    The findings showed that the information related to "access to healthy life" and "Non-communicable infectious diseases" were identified as the most important health information needs by the average of 4.11 and 4.04, respectively. Also, 28.1% of people (103) mentioned that they highlyneed to receive information throughout the day and they also stated that doctors and TV are the most important ways to access health information (348 users, 94.8% and 326 user, 88.8%, respectively).
    Conclusion
    Users saythat public libraries play a great role in having access to health information resources. Public libraries also can be effective in obviating ing health information needs of all people in the society and helping them to improve their health information.
    Keywords: Health information needs, Health information seeking, public Library, Mazandaran
  • O. Barati, H. Dehghan, A. Yusefi, M. Najibi Pages 691-700
    Background And Objectives
    Outsourcing is one of the strategic concepts for improving the quality of service and reducing costs, especially in the units of profitability such as pharmacy. The aim of this study was to investigate the status before and after the outsourced pharmacies in the Shiraz University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, conducted from the perspective of the public sector in 2014, 9 final indicators were extracted using previous studies and Delphi technique to examine the status of outsourcing. All outsourced pharmacies, including 5 pharmacies during the period of 2008-2010 were considered for economic indicators, access to services, and quality indicators. The results were reported as descriptive statistics (number and percentage).
    Results
    After outsourcing, in all pharmacies except for one, the losses for the public sector declined and the amount of profits and the number of personnel increased. The number of clients increased after outsourcing for all units. Also, the average levels of patients’ satisfaction and employer’s satisfaction from contractor were 73.2% and 60%, respectively.
    Conclusion
    According to the results, outsourcing health services for leased pharmacies has been an effective successful strategy, so that most of the units have been associated with increased profits and improved access indicators. It is recommended that the health system managers and policymakers consider the outsourcing mechanism as a corrective strategy in the health system.
    Keywords: Outsourcing, Indicator, Pharmacy, Shiraz