فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال شانزدهم شماره 10 (پیاپی 105، دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
  • محسن رضاییان * صفحات 899-900
    در سخنان سردبیری شماره های پیشین درباره شیوه های گوناگون انتشار، مطالبی به رشته تحریر در آمده است [4-1]. در یکی از این سخنان، به موضوع انتشار همزمان یک مقاله در بیش از یک نشریه اشاره شد. بر اساس موازین اخلاق انتشار، نویسندگان از انجام چنین عملی به شدت نهی می شوند، چون انجام این عمل مصداق زیر پا گذاشتن اصول اخلاقی در انتشار یافته های علمی می باشد [5].
    با این وجود، در این سخن سردبیری به موقعیت مشخصی اشاره خواهد شد که در آن، یک مقاله مشابه می تواند به طور همزمان و یا با فاصله کوتاه در بیش از یک نشریه چاپ گردد. این موقعیت که به آن انتشار مشترک اطلاق می گردد، زمانی رخ می دهد که سردبیران چند مجله گوناگون تصمیم می گیرند که به جهت اهمیت موضوع، یک مقاله مشابه را در نشریات خود چاپ نمایند. مثال بارز این شیوه ی انتشار، به بیانیه هایی اختصاص دارد که چهارچوب گزارش مقالات علمی را تدوین نموده اند [6].
    برای نمونه می توان به بیانیه کانسورتStatement) (CONSORT که چهارچوب گزارش کارآزمایی های بالینی را در بر گرفته است [7] و یا بیانیه پریزما (PRISMA Statement)که چهارچوب گزارش مقالات مروری نظام مند و فراتحلیل ها را پوشش می دهد [8]، اشاره نمود. نظر به اهمیت این بیانیه ها و ضرورت کاربرد آنها، مجلات گوناگون می توانند به طور همزمان و یا با فاصله کوتاهی از یکدیگر، این مقالات را منتشر نمایند. توجه به این نکته ضروری است از آنجایی که این مقالات به طور جداگانه در پایگاه های اطلاعاتی و موتور های جستجوی نمایه می شوند، باید حاوی جمله ای باشند که انتشار همزمان آنها را توضیح داده باشد [9].
  • مقاله پژوهشی
  • سیاوش جوکار، حمید معرفتی، سهیل امینی زاده *، یاسر معصومی اردکانی صفحات 901-912
    زمینه و هدف
    آدیپوکین ها به عنوان پروتئین های ترشح شده بافت چربی نقش مهمی در کنترل متابولیسم بدن دارند. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر مهار گیرنده وابسته استروژنی آلفا (ERRα) بر سطوح سرمی کمرین، نسفاتین و آپلین در موش های صحرایی متعاقب 4 هفته تمرین استقامتی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از 32 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار استفاده شد. حیوانات به چهار گروه مساوی به صورت تصادفی تقسیم شدند که شامل گروه های کنترل، کنترل+XCT790، تمرین استقامتی، تمرین استقامتی+XCT790 بودند. از XCT790 به عنوان مهار کننده ERRα با دوز 48/0 میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن به صورت داخل صفاقی استفاده شد. گروه های تمرینی به مدت چهار هفته (پنچ جلسه در هر هفته) تمرین استقامتی دویدن انجام می دادند. در شروع تمرین، سرعت 15 متر بر دقیقه و زمان 20 دقیقه بود و به سرعت 27 متر بر دقیقه به مدت 50 دقیقه افزایش یافت. برای اندازه گیری سطوح سرمی آپلین، کمرین و نسفاتین از تکنیک الایزا و از تحلیل واریانس یک طرفه به همراه آزمون تعقیبی توکی برای مقایسه بین گروهی استفاده شد.
    یافته ها
    سطوح سرمی آپلین (168/0P=) و کمرین (397/0P=) در گروه تمرین استقامتی نسبت به گروه کنترل سالم تفاوت معنی داری نداشت، اما سطوح سرمی نسفاتین در گروه تمرین استقامتی افزایش معنی داری را نشان داد (001/0P=). همچنین، سطوح سرمی آپلین (033/0P=) در گروه کنترل سالم+ XCT790در مقایسه با گروه کنترل سالم به طور معنی داری کاهش یافت و اما سطوح سرمی نسفاتین افزایش معنی داری را نشان داد (001/0P=)، در حالی که سطوح سرمی کمرین تفاوت معنی داری با گروه کنترل نشان نداد (718/0P=).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهدکه نسفاتین-1 فاکتوری تمرین پذیر است و احتمالا در شرایط اختلال هومئوستاز انرژی که ناشی از مهار ERRα است نقش جبرانی ایفا می کند و اما کمرین احتمالا با مهار ERRαدچار تغییر نمی شود.
    کلیدواژگان: کمرین، نسفاتین، آپلین، ERR?، تمرین استقامتی، موش صحرایی
  • محمدرفیع بذرافشان*، شایان قائدیان، محمدرضا فروتنی، یونس غلامی صفحات 913-924
    زمینه و هدف
    دسترسی به شبکه های اجتماعی مجازی پدیده ای رو به گسترش است و هر روز شمار بیشتری از نوجوانان در زمره کاربران این شبکه ها قرار می گیرند. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ابعاد شخصیت دانش آموزان و استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    طرح تحقیق این مطالعه از انواع همبستگی است. جامعه مورد بررسی دانش آموزان متوسطه دوم در اداره آموزش و پرورش ناحیه 4 شیراز بود. حجم نمونه دانش آموزان 62 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه ویژگی های شخصیتی نئو (فرم کوتاه) و پرسشنامه شبکه های اجتماعی مجازی که توسط محققین ساخته شده بود، اجرا گردید. جهت انجام تحلیل های آماری از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد دانش آموزانی که دارای شخصیت روان آزردگی هستند وابستگی بیشتری به استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی را نیز تجربه میکنند. این رابطه درسطح 01/0 و با ضریب همبستگی 361/0 معنادار بود. همچنین، دانش آموزانی که دارای شخصیت توافق پذیری هستند وابستگی بیشتری را به استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی نشان داده اند. این رابطه درسطح 05/0 و با ضریب همبستگی 260/0 معنادار بود. بعد روان آزردگی 13/0از واریانس مربوط به کیفیت استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی را تبیین نمود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که از ابعاد مختلف شخصیت، تنها ویژگی شخصیتی روان آزردگی می تواند کیفیت استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی را پیش بینی نماید.
    کلیدواژگان: شخصیت، شبکه های اجتماعی، دانش آموزان
  • آزاده اسکندری *، احمد علی معاضدی، نسترن زمانی صفحات 925-938
    زمینه و هدف
    بیماری آلزایمر یک اختلال تحلیل برنده عصبی است که به طور بالقوه با کاهش پیشرونده حافظه و دمانس متعاقب آن شناخته می شود. مطالعه حاضر، با هدف ارزیابی اثر تقویتی اسید فولیک و ویتامین B12 بر حافظه فضایی در موش های صحرایی نر بالغ مدل بیماری آلزایمر انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 49 سر موش صحرائی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 7 گروه هفت تائی تقسیم شدند: گروه شاهد (دست نخورده)، گروه تخریب NBM(تخریب دو طرفه هسته NBM با القای جریان الکتریکی 5/0 میلی آمپر به مدت 3 ثانیه)، گروه شاهد تخریب (ورود الکترود به هسته NBM بدون القای جریان الکتریکی)، گروه تخریب + اسیدفولیک mg/kg5، گروه تخریب + ویتامین B12 mg/kg5، گروه تخریب + اسید فولیک- ویتامین B12، گروه تخریب + سالین. در آزمون های اکتساب و یادآوری دستگاه ماز شعاعی هشت بازویی، الگوهای ورود به بازوها برای محاسبه خطای حافظه کارکردی، خطای حافظه مرجع و زمان سپری شده در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شدند.
    نتایج
    یافته ها نشان داد تفاوت معنی داری بین گروه کنترل و گروه تخریب در پارامترهای خطای حافظه مرجع، کارکردی و زمان سپری شده وجود دارد (05/0˂ P). تجویز اسید فولیک و ویتامین B12 به تنهایی اثر معنی داری بر پارامترهای حافظه فضایی در مقایسه با گروه تخریب نداشت. تجویز توام اسید فولیک- ویتامین B12 منجر به کاهش خطای حافظه مرجع، کارکردی و مدت زمان سپری شده در مقایسه با گروه تخریب در دستگاه ماز شعاعی هشت بازوئی گردید (05/0˂P).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج بدست آمده تخریب دو طرفه هسته NMB منجر به کاهش حافظه فضایی، و تجویز توام اسید فولیک – ویتامین B12 منجر به بهبود حافظه فضایی گردید.
    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، هسته قاعده ای مگنوسلولاریس، اسید فولیک، ویتامین B12، ماز شعاعی
  • مجید کرمانی، مهدی فرزادکیا، علی اسرافیلی، یوسف دادبان شهامت، سودا فلاح * صفحات 939-952
    زمینه و هدف
    آلودگی منابع آب و فاضلاب در اثر تخلیه فاضلاب های خروجی از صنایع، یک تهدید بزرگ برای سلامت انسان و محیط زیست محسوب می شود. کاتکول یکی از ترکیبات معمول فنلی در فاضلاب صنایع مختلف همچون نفت و پتروشیمی، پلاستیک سازی، رزین و غیره است که بسیار سمی و مقاوم در برابر تجزیه می باشد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی حذف کاتکول از محلول های آبی به وسیله فرآیند اکسیداسیون با ازن و شناسایی محصولات میانی آن بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع آزمایشگاهی می باشد که طی آن میزان تاثیر متغیر های pH محلول (10-2)، زمان واکنش (60-0 دقیقه)، غلظت اولیه کاتکول (1000-50 میلی گرم در لیتر) و تاثیر به دام انداز رادیکال بر کارایی فرآیند ازن زنی مورد بررسی قرار گرفت. غلظت باقی مانده کاتکول با استفاده از دستگاه HPLC در طول موج 275 نانومتر اندازه گیری شد. هم چنین میزان معدنی سازی و تجزیه پذیری کاتکول با انجام آزمایشات TOC (Total Organic Carbon) و COD (Chemical Oxygen Demand) تعیین گردید. ترکیبات واسطه حاصل از فرآیند ازن زنی نیز با GC/MS اندازه گیری و به صورت جدول و نمودار ارائه شد.
    یافته ها
    pH بهینه برای فرآیند ازن زنی برابر با 10 بود. حداکثر کارایی فرآیند معادل 20/96%، در pH برابر با 10، و زمان تماس 60 دقیقه حاصل شد. سینتیک تجزیه کاتکول از مدل درجه یک پیروی می کند. میزان حذف TOC و COD پس از زمان تماس 60 دقیقه به ترتیب در حدود 78 درصد و 4/84 درصد تعیین شد. به دام انداز رادیکال ترت بوتانول (1 گرم) و سولفات (1 گرم) به ترتیب 61/12 درصد و 13/0 درصد راندمان حذف کاتکول را کاهش می دهند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که حذف کاتکول در شرایط بهینه مانند pH قلیایی به علت تولید رادیکال های هیدروکسیل راندمان بهتری دارد. در نتیجه به نظر می رسد که فرآیند ازن زنی یک روش موثر برای تجزیه و معدنی سازی کاتکول از فاضلاب صنایع می باشد.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون پیشرفته، ازن زنی، محصولات میانی، کاتکول
  • علمی پژوهشی
  • شکوفه عمرانی، راحله ژیانی*، میلاد دئفه جعفری صفحات 953-968
    زمینه و هدف
    با توجه به گسترش نگران کننده مقاومت به عوامل ضد میکروبی کلاسیک، روش درمانی نوآورانه برای مبارزه با عوامل بیماریزای مقاوم به آنتی بیوتیک مانند ترکیبات مشتق شده از گیاهان و نانو ذرات ضروری به نظر می رسد. این مطالعه به منظور بررسی اثر ضد باکتریایی نانو ذرات نقره بیوسنتز شده با استفاده از گیاهان شیرین بیان و نعناع بر برخی باکتری های عامل پوسیدگی دندان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در آزمایشگاه های شیمی و میکروبیولوژی دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور در سال 1395، انجام شد. نانو ذرات نقره به روش زیستی با استفاده از عصاره های آبی گیاهان شیرین بیان و نعناع تولید شدند. نانو ذرات با روش های اسپکتروفتومتر، میکروسکوپ الکترونی روبشی (Scanning Electron Microscopy) مورد بررسی قرار گرفتند. به منظوربررسی اثر ضد باکتریایی نانو ذرات،100 میکرولیتر از غلظت های 12/3، 25/6، 5/12، 25، 50، 100 و 200 میکروگرم بر میلی لیتر عصاره، جهت آزمون میکروبراث دایلوشن استفاده شد. مقایسه نتایج میانگین دو نوع نانو ذره با استفاده ازآزمون آماری Oneway ANOVA صورت گرفت.
    یافته ها
    آنالیز طیف سنجی UV-Vis و وجود پیک در 430 نانومتر حاکی از سنتز زیستی این نانو ذرات در عصاره بود و عکس SEM ، شکل نانو ذرات را کروی و میانگین اندازه آن ها را در حدود 55 نانومتر تعیین کرد. در بررسی اثر ضد میکروبی نانو ذرات بیوسنتز شده، نانو ذرات اثر ضد باکتریایی خوبی را علیه باکتری های مورد مطالعه نشان دادند. میزان MIC (Minimum inhibitory concentration) برای نانو ذرات بیوسنتز شده با عصاره شیرین بیان در برابر باکتری های Streptococcus mutans، Actinomyces viscosus و Lactobacillus rhamnosus به ترتیب 56/1، 25/6 و 50 میکروگرم بر میلی لیتر (05/0(p≤ و میزان MIC برای نانو ذرات بیوسنتز شده با عصاره نعناع در برابر باکتری های ذکر شده به ترتیب 5/12، 5/12 و 200 میکروگرم بر میلی لیتر (05/0p≤) تعیین شد.
    نتیجه گیری
    عصاره گیاهان به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات ثانویه فراوان، نقش احیاکنندگی و پایدارسازی نانو ذرات را ایفا می کنند. در این پژوهش، نانو ذرات نقره به خوبی توسط عصاره آبی گیاهان شیرین بیان و نعناع سنتز شدند و نانو ذرات سنتز شده فعالیت ضد باکتریایی خوبی را علیه باکتری های عامل پوسیدگی دندان مورد آزمون نشان دادند.
    کلیدواژگان: بیوسنتز، نانو ذرات نقره، حداقل غلظت بازدارندگی، حداقل غلظت کشندگی
  • مقاله پژوهشی
  • حلیمه یعقوبی، حسن احمدی نیا، زیبا شعبانی، رضا وزیری نژاد، فاطمه ذولفی زاده، محسن رضاییان * صفحات 969-982
    زمینه و هدف
    همه گیری AIDS (سندرم نقص ایمنی اکتسابی) و HIV (ویروس نقص ایمنی انسانی) اکنون جدی ترین تهدید بهداشت عمومی در جهان محسوب می گردد. HIV با تاثیر بر سیستم ایمنی بدن انسان باعث آسیب و ابتلا به عفونت های فرصت طلب می شود. الگوی همه گیری این بیماری به شدت به رفتارهای پرخطر به عنوان یک عامل عمده در سطح اجتماع وابسته است. هدف از این مطالعه، بررسی اپیدمیولوژیک بیماران مبتلا به HIV/AIDS تحت پوشش مرکز مشاوره بیماری های رفتاری بندرعباس از سال 1384 تا 1394 می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی که در سال 1395 انجام شد، 426 نفر بیمار HIV مثبت دارای سن 18 سال و بالاتر که طی سال های 1384 تا 1394 تحت مراقبت مرکز مشاوره بیماری های رفتاری شهر بندرعباس بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مراقبت بالینی با استفاده از چک لیست محقق ساخته، توسط پرسنل مرکز مشاوره از پرونده بیماران استخراج گردید. داده ها با استفاده از آزمون های مجذور کای و دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سنی بیماران 02/8±30/36 سال بود، اکثر آن ها در گروه سنی 44-18 سال قرار داشتند و 73 درصد (311 نفر) مرد بودند. بیست و سه درصد (92 نفر) بیماران در مرحله AIDS قرار داشتند. بیشترین نحوه آلودگی بیماران، اعتیاد تزریقی 4/62 درصد (266 نفر) و بعد از آن رابطه جنسی 5/42 درصد (181 نفر) بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی نشان داد اکثر افراد مبتلا به HIV/AIDS، از طریق اعتیاد تزریقی دچار این بیماری شده اند. بنابراین، آموزش صحیح و مشاوره مناسب در پیش گیری و کنترل عوامل خطر این بیماری و کاهش بروز آن در جامعه موثر می باشد.
    کلیدواژگان: مطالعه اپیدمیولوژیک، سندرم نقص ایمنی اکتسابی، ویروس نقص ایمنی انسانی، بندرعباس
  • گزارش کوتاه
  • زهره بهزادی، سعید پرهام، عبدالمجید فتی، محمد جواد نجف زاده * صفحات 983-990
    زمینه و هدف
    درماتوفیت ها شایع ترین عامل ایجاد کننده بیماری های قارچی سطحی- جلدی می باشند. تعیین گونه درماتوفیت ها می تواند ما را در بکارگیری راهکارهای پیشگیری و درمان یاری رساند. این مطالعه به منظور تعیین گونه درماتوفیت ها به روش تعیین توالی در سال 95-1394 در شهرستان قاین انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 156 بیمار مشکوک به درماتوفیتوزیس که به آزمایشگاه ها و مراکز بهداشتی شهرستان قاین مراجعه کردند، انجام شد. پس از تکمیل پرسش نامه دموگرافیک، نمونه های گرفته شده از پوست، مو یا ناخن بیماران به روش مستقیم بررسی و در محیط سابورو دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل و سیکلوهگزامید کشت گردید. DNA قارچ های به دست آمده با کمک کیت، استخراج و سپس ژن ITS-rDNA (Internal transcribed spacer) آن ها تکثیر و تعیین توالی گردید و گونه های مشخص شده به صورت تعداد و درصد بیان شد.
    یافته ها
    از 156 بیمار، تعداد 32 نمونه (5/20%) در آزمایش مستقیم یا کشت مثبت شدند. انواع کچلی در این مطالعه به ترتیب کچلی بدن 72%، سر 8/21%، دست و ناخن هر کدام 1/3% بود. گونه های درماتوفیت شامل آرترودرما بنهامی 25%، تریکوفایتون اینتردیجیتال 3/9%، ت. ویولاسئوم و ت. وروکوزوم هر کدام 2/6% و ت.اریناسئی 1/3% بود. مقایسه سکانس گونه های حاصل با سکانس درماتوفیت های مرجع در wester-dijkinstitute ، تشابه توالی 100-98 درصد را نشان داد.
    نتیجه گیری
    بر طبق این مطالعه، شیوع درماتوفیتوزیس در قاین 5/20% بود. جنس تریکوفایتون و گونه های حیوان دوست، درماتوفیت های غالب منطقه می باشند.
    کلیدواژگان: درماتوفیتوزیس، تشخیص مولکولی، قاین
  • علی شجاعی، مراد نصری *، ابراهیم بابا احمدی صفحات 991-996
    زمینه و هدف
    فرهنگ تجویز و مصرف دارو به عنوان یک کالای استرتژیک که نقش اساسی در اقتصاد و سلامت خانواده و جامعه دارد مسئله مهمی است که باید مد نظر سیاست گزاران نظام سلامت قرار گیرد. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت تجویز اقلام دارویی در نسخ دفاتر درمانی بیمه شدگان اداره کل بیمه سلامت استان کرمان در سال 94-1393 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی است و جامعه آماری مطالعه شامل تمامی نسخ دارویی بیمه شدگان اداره کل بیمه سلامت استان کرمان در سال 94-1393 که توسط داروخانه ها به اداره کل ارسال شده را شامل می شود. داده های موجود در بانک اطلاعات و پردازشگر بیمه سلامت، از استان دریافت و به روش سرشماری و با استفاده از روش های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    قرص های متفورمین 500 میلی گرم، لوزارتان 25 میلی گرم، آاس آ80 میلی گرم، آتورواستاتین 20 میلی گرم، متوپرولول 50 میلی گرم، گلی بنکلامید 5 میلی گرم، آمیلودیپین 5 میلی گرم، نیتروگلیسرین 6/2 میلی گرم، مترونیدازول 250 میلی گرم و کلسیم دی، 10 قلم داروی شایع استان کرمان در هر دو سال 94-1393 بودند. گروه های دارویی ضد فشارخون، مسکن ها، ضد دیابت، آنتی بیوتیک، ویتامین، کاهنده چربی خون، ضد افسردگی، وازودیلاتور، ضد تشنج و آنتی اسید، 10 گروه شایع استان کرمان هستند که در سال های 94-1393 در نسخ بیمه شدگان بیش از 60 درصد فراوانی داروهای تجویز شده را داشته اند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کنترل و نظارت تجویز اقلام و گروه های دارویی فوق الذکر بتواند تاثیر خود را در هزینه های دارویی کشور و اقتصاد دارو داشته باشد.
    کلیدواژگان: اقلام دارویی، گروه دارویی، بیمه شدگان، بیمه سلامت، استان کرمان
|
  • M. Rezaeian * Pages 899-900
  • S. Joukar, H. Marefati, S. Aminizadeh *, Y. Masoumi Ardakani Pages 901-912
    Background And Objectives
    Adipokines as lipid-secreted proteins play an important role in controlling the metabolism of the body. The aim of the present study was to investigate the effects of ERRα (Estrogen-related receptor alpha) inhibition on the serum levels of Chemerin, Nesfatin-1 ,and Apelin after 4 weeks of endurance training in male Wistar rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 32 adult male Wistar rats were used. The animals were randomly divided into four equal groups including the control, control尤ﯷ, endurance training, and endurance training尤ﯷ. XCT790, as an ERRα inhibitor, was intraperitoneally injected at a dose of 0.48 mg /kg of body weight. The training groups performed running endurance training for four weeks (five sessions per week). At the start of the training, the speed was 15 meters per minute and the time was 20 minutes, and gradually increased to 27 meters per minute for 50 minutes. The ELIZA technique was utilized for measuring the serum levels of Apelin, Chemerin ,and Nesfatin-1. One-way analysis of variance followed by Tukey post hoc test was used for between groups comparisons.
    Results
    Serum levels of Apelin (P=0.168) and Chemerin (P=0.397) in the endurance training group had no significant difference compared to the control group. Serum levels of Nesfatin-1in the endurance training group showed a significant increase compared to the control group (P=0.001). Also, Apelin serum levels (P=0.033) in the control尤ﯷ group significantly decreased compared to the control group, but the serum levels of Nesfatin-1 showed a significant increase (P= 0.001), while there was no significant difference in the serum levels of Chemerin compared to the control group (P= 0.718).
    Conclusion
    The results suggest that Nesfatin-1is a factor that can be changed by the endurance training, and it can probably play a compensatory role in energy homeostasis disorders, but Chemerin does not change with ERRα inhibition.
    Keywords: Chemerin, Nesfatin-1, Apelin, ERR?, Endurance training, Rat
  • M.R. Bazrafshan *, Sh. Ghaedian, M.R. Foroutani, Y. Gholami Pages 913-924
    Background And Objectives
    Access to virtual social networks is a growing phenomenon and an increasing number of adolescents join these networks everyday. The purpose of this study was to investigate the relationship between student's personality dimensions and the use of virtual social networks.
    Materials And Methods
    The research design of this study was a correlation method. The population of this study were secondary high school students in the Shiraz 4th District Education Department. 62 students were selected by simple random sampling. A shortened version of the NEO Five-Factor Inventory (NEO-FFI) and a virtual social network questionnaire developed by the researchers were implemented. For statistical analysis, the correlation coefficient and multiple regressions were used by stepwisemethod.
    Results
    The findings of this study showed that students with a neuroticism personality experience greater dependence to the use of virtual social networks. This relationship was significant at the level of 0.01 and with a correlation coefficient of 0.361. Also, students who have an agreeableness personality showed greater dependence to the use of virtual social networks. This relationship was significant at the level of 0.05 and with a correlation coefficient of 0.260. Neuroticism dimension explained 0.13 variances related to the quality of using virtual social networking.
    Conclusion
    The results of this study show that, from different dimensions of personality, only personality characteristics of neuroticism can predict the quality of using virtual social networks.
    Keywords: Personality, Social Networks, Students
  • A. Eskandary *, A.A. Moazedi, N. Zamani Pages 925-938
    Background And Objectives
    Alzheimer’s disease (AD) is a neurodegenerative disorder characterized clinically by progressive memory loss and subsequent dementia. The aim of this study was to evaluate the synergist effect of folic acid and vitamin B12 on spatial memory in adult male rat Alzheimer's disease.
    Material and
    Methods
    In this experimental study, 49 male Wistar rats were randomly divided into 7 groups: (7 rats in each group): control(intact), NBM lesion group, which received electrically- induced lesion (0.5 m A, 3s) in NBM, sham group ( the electrode was impaled in to the NBM with no lesion), NBM lesion folic acid 5mg/kg, NBM lesion vitamin B12 5mg/kg, NBM lesion folic acid- vitamin B12, NBM lesion saline. Acquisition and retention testing was done by using an eight-radial arm maze, in which the patterns of arm entries were recorded in each group for calculating working memory errors, reference memory error ,and latency. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey's post hoc test.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the control and lesion groups in the parameters of the reference memory error, working memory error ,and elapsed time (P˂0.05). The administration of folic acid and vitamin B12alone did not have any significant effect on spatial memory parameters compared with the lesion group. Co-administration folic acid- vitamin B12 resulted in a reduction in the reference and working memory errors and the time spent in the eight-arm radial laser maze.
    Conclusion
    According to the results, the NMB lesion resulted in a reduction in spatial memory and co-administration of folic acid and vitamin B12 resulted in improved spatial memory.
    Keywords: Alzheimer disease, Nucleus Basalis Magnocellularis, Folic acid, Vitamin B12, Radial maze
  • M. Kermani, M. Farzadkia, A. Esrafili, Y. T. Dadban Shahama, S. Fallah Jokandan* Pages 939-952
    Background And Objectives
    Water and wastewater resources contamination, caused by the wastewater discharged from industries, is considered a major threat to human and environment health. Catechol is one of the usual phenolic compounds in wastewater of various industries such as oil and petrochemicals, plastics, resins, and etc, which is highly toxic and resistant to degradation. Therefore, the purpose of this study was to determine the intermediate compounds and mineralization of catechol in oxidation process with ozone.
    Material and
    Methods
    This study was a laboratory research which investigated the effect of variables such as solution pH (2-10), reaction time (0-60 min), initial concentration of catechol (50-1000 mg/l),and radical scavenger on the efficiency of ozonation process. The residual concentration of catechol was measured by HPLC at 275 nm. Also mineralization and degradation of catechol were determined by TOC (Total Organic Carbon) and COD (Chemical Oxygen Demand) tests. Intermediate compounds of ozonation process were measured by GC/MS and were presented as tables and graphs.
    Results
    Optimum pH for ozonation process was 10. The maximum process efficiency at pH 10 and the contact time of 60 min was 96.20%. Kinetics of catechol degradation followed the first order model. The TOC and COD removal after the contact time of 60 minutes were determined about 78% and 84.4%, respectively. Radical scavenger of tert-butanol (1gr) and sulfate (1gr) reduced the removal efficiency of catechol 12.61% and 0.13%, respectively.
    Conclusion
    The results showed that the removal of catechol in the optimum condition such as alkaline pH has better efficiency due to the production of hydroxyl radicals. As a result, it seems ozonation process is an effective method for degradation and mineralization of catechol from industrial wastewater.
    Keywords: Advanced oxidation, Ozonation, Intermediate products, Catechol
  • Sh. Emrani, R. Zhiani *, M. Dafe Jafari Pages 953-968
    Background And Objectives
    Considering the alarming spread of resistance to classic antimicrobial agents, innovative therapeutic approaches to combat antibiotic-resistant pathogens, like the compounds derived from plants and nanoparticles, seems necessary. This study was conducted to investigate the antibacterial effect of biosynthetic silver nanoparticles using Glycyrrhiza glabra and Mentha piperata plants on some tooth decay bacteria.
    Materials And Methods
    This descriptive study was carried out in the Chemistry and Microbiology Laboratories of the Basic Sciences Faculty of Neishabour Islamic Azad University, in 2016. Silver nanoparticles were produced in biological method using aqueous extracts of Glycyrrhiza glabra and Mentha piperata. Nanoparticles were studied by using spectrometry techniques and Scanning Electron Microscopy (SEM). To predict the antibacterial effect of nanoparticles, from each of the extracts at 3.12, 6.25, 12.5, 25, 50, 100, and 200 μg/ml concentrations, 100 μL was used for broth micro dilution test . Comparison of the mean results of two types of nanoparticles was done using One-way ANOVA statistical test.
    Results
    UV-Vis spectroscopy analysis and the peak at 430 nm indicated the biosynthesis of the nanoparticles in the extract, and the photo of SEM determined the shape of the nanoparticles spherical and the average size was set at about 55 nm. In reviewing the antimicrobial effect of biosynthesis of silver nanoparticles, the nanoparticles had a good antibacterial activity against the bacteria under study. MIC (Minimum Inhibitory Concentration) values for biosynthetic nanoparticles with Glycyrrhiza glabra extract against Streptococcus mutans, Actinomyces viscosus ,and Lactobacillus rhamnosus were 1.6, 6.25 ,and 50 μg / ml (p≤0.05), and MIC for biosynthetic nanoparticles with Mentha piperata extract against these bacteria were determined to be 12.5, 12.5 ,and 200 μg / ml, respectively (p≤0.05)
    Conclusion
    Due to their antioxidant properties and many secondary compounds, the plants extracts play the role of regeneration and stabilization of nanoparticles. In this study, silver nanoparticles were synthesized well with the aqueous extracts of Glycyrrhiza glabra and Mentha piperata plants, and the synthesized nanoparticles showed a good antibacterial activity against the bacteria that contributed to the decay of the tooth.
    Keywords: Biosynthesis, Silver nanoparticles, Minimum inhibitory concentration, Minimum bactericidal concentration
  • H. Yaghoobi, H. Ahmadiniya, Z. Shabani, R. Vazirinejad, F. Zolfizadeh, M. Rezaeian* Pages 969-982
    Background And Objectives
    The epidemic Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) and Human Immunodeficiency Virus (HIV) is the most serious public health threat in the world now. HIV affects the human immune system and causes damage of catching opportunistic infections. The epidemic pattern of the disease is strongly dependent on high risk behaviors as a major factor in the community. The aim of this study was epidemiological investigation of HIV/AIDS patients in Bandar Abbas Behavioral Disorders Counseling Center during 2005-2015.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2016 on 426 HIV-positive patients aged 18 years old and older who were under the care of the Counseling Center for Behavioral Diseases in Bandar Abbas during 2005 to 2015. Demographic and clinical information were extracted from the patients’ records by the staff of the consulting center and was recorded in the researcher made checklist. Data were analyzed using chi-square and Fisher's exact tests.
    Results
    The average and standard deviation of age of patients was 36.30±8.02 years, most of them were in the age group of 18-44 years old ,and 73% (311 cases) were male. Twenty three percent (92 cases) of patients were in AIDS stage. Most of the patients were infected through drug injection abuse (62.4%) and sexual intercourse (42.5%).
    Conclusion
    The results of the current study showed that most of the patients have been infected through injecting drug use. Therefore, desirable education and proper counseling are effective to prevent and control the risk factors and reduce the incidence of the disease in the community.
    Keywords: Epidemiologic study, Acquired immunodeficiency syndrome, HIV, Bandar Abbas
  • Z. Behzadi, S. Parham, Am. Fata, M. J. Najafzadeh * Pages 983-990
    Background And Objectives
    Dermatophytes are one of the most prevalent agent of superficial fungal infections. Dermatophytes species identification can help us to find prevention and treatment ways. Therefore, this study was conducted to determine the species of dermatophytes by sequencing method in 2015-2016 in Ghayen.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on 156 dermatophytosis suspected patients, who referred to the laboratories and health centers in Ghayen. Patients were sampled after completing the questionnaire. Specimens were directly examined, and all samples were inoculated on Sabouraud Dextrose Agar with Chloramphenicol and Cycloheximide medium. The DNA of the obtained fungi was extracted by DNA extraction Kit. Then, the internal transcribed spacer (ITS-rDNA) gene was amplified and sequenced, and the dermatophytes species were expressed as numbers and percentages.
    Results
    Of 156 samples, 32 samples (20.5%) were positive in the direct exam or culture. The types of Tinea in this study were respectively: Tinea corporis (72 %), tinea capitis (21.8 %), tinea manuum and tinea unguium (3.1 %) each one. Dermatophytes species included Arterodermabenhamiae (25%), Trichophyton interdigitale (9.3%), T. violaceum and T. verrucosum (6.2%) each one, and T.erinacei (3.1%). The comparison of the sequence of the derived species with the sequence of reference dermatophytes in wester-dijkinstitute showed 98-100% similarity.
    Conclusion
    According to this study, the incidence of dermatophytosis in Ghayen is 20.5% . The Trichophyton genus and zoophilic species are dominant in this area.
    Keywords: Dermatophytosis, Molecular Identification, Ghayen
  • A. Shojaei, M. Nasri *, E. Babaahmadi Pages 991-996
    Background And Objectives
    The culture of prescribing and taking medicine as a strategic commodity, which plays a fundamental role in the economy and health of the family and society, is an issue of great importance that needs to be considered by the policy makers in the medical system. The purpose of this study was to determine the prescription of drug items in the medical offices prescriptions for the persons insured by Iran Health Insurance Organization in Kerman Province during 2014-2015.
    Materials And Methods
    This article was a descriptive study and the statistical population of the study included all drug prescriptions of insured persons in Health Insurance General Directorate of Kerman province in 2014-2015, who were sent to the General Directorate by the pharmacies. Available data in the database and health insurance processor were received from the province and analyzed by descriptive statistics using census method.
    Results
    Metformin tablets 500 mg, Losartan 25 mg, ASA 80 mg, Atoroastatin 20 mg, Metoprolol 50 mg, Glibenclamide 5 mg, Amiludipine 5 mg, Nitroglycerin 2/6 mg, Metronidazole 250 mg, and Calcium D were the 10 common drug items of the Kerman province in both 2014 and 2015. Anti-hypertensive drug groups, analgesics, antidiabetic agents, antibiotics, vitamins, lipid lowering drugs, antidepressants, vasodilators, anticonvulsants ,and antacids were the 10 most common groups in Kerman province that, over the years 2014-2015, had more than 60% of the frequency of prescribed medications in the insured persons’ prescriptions.
    Conclusion
    It seems that the control and supervision of prescribing these drugs and drug groups can have a major impact on the pharmaceutical market.
    Keywords: Drug items, Drug groups, Insured persons, Health insurance, Kerman province