فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 61، اردیبهشت 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضاییان صفحات 109-110
    دلایل بسیار زیادی برای نگارش یک مقاله وجود دارد. اگرچه، همیشه تمامی این دلایل جنبه مثبت ندارند و این امکان وجود دارد که تعداد بسیار اندکی از دانشمندان به دلایل منفی، اقدام به نگارش یک مقاله نمایند، تمرکز در این سخن سردبیری تنها بر دلایل مثبتی [1] است که محرک انگیزه دانشمندان برای نگارش یک مقاله می باشند:1- توسعه دانش: اگر شما یافته های نوین حاصل از یک مطالعه پژوهشی دارید و یا به جمع بندی یافته های سایرین در قالب یک مطالعه مروری پرداخته و به موضوع جدیدی دست یافته اید، اگر شما نقطه نظر نوینی درباره یک موضوع دارید و یا این که نسبت به مقاله تازه منتشر شده ای، ایرادی وارد می دانید و یا حتی در فعالیت های روزمره خود با یک مورد یا موارد نادر از یک بیماری و یا عارضه برخورد کرده اید، آن وقت ضرورت دارد که این یافته های نوین خود را به ترتیب در قالب یک مقاله پژوهشی اصیل، یک مقاله مروری، یک مقاله نقطه نظرات شخصی، یک نامه به سردبیر، یک گزارش مورد و یا یک گزارش موارد به رشته تحریر درآورید. بدون شک، این اقدام شما باعث توسعه دانش موجود خواهد شد.
    2- حل مشکلات: گاهی اوقات ممکن است شما با پژوهش خود، راه حل برخی از مشکلات مربوط با سلامت فرد، خانواده، یک گروه اجتماعی و یا شغلی خاص و یا جامعه را کشف کرده باشید. آنگاه ضروری است که برای ثبت یافته های خود و در اختیار گذاشتن آن به سایرین به ویژه برای کاربرد یافته های مطالعه شما در شرایط مشابه، اقدام به نوشتن مقاله نمائید. این قبیل تحقیقات در قالب تحقیقات مرتبط با نظام سلامت از اهمیت شایان توجهی برخوردار می باشد.
    همزمان با پوشش دادن یکی از دو دلیل اصلی فوق، نگارش مقالات علمی می تواند به دلایل زیر نیز صورت پذیرد:1- توسعه بخش، سازمان و یا دانشگاه محل خدمت نویسنده: بدیهی است نگارش یک مقاله و چاپ آن در یک مجله معتبر علمی منجر به توسعه بخش، سازمان و یا دانشگاه محل خدمت نویسندگان خواهد گردید. این نکته نه تنها کمک خواهد کرد که سازمان یا دانشگاه محل خدمت نویسندگان در سطح ملی و بین المللی شناخته شده و آبروی علمی به دست آورد، بلکه منجر به افزایش دریافت بودجه های پژوهشی از طرف نهادهای دولتی و یا خصوصی نیز می گردد، چرا که نشان می دهد این سازمان و یا دانشگاه دارای افراد با انگیزه ای می باشد که می توانند پروژه های پژوهشی را تا رسیدن به نتایج مطلوب دنبال نمایند.
    2- توسعه فردی: همانند توسعه سازمان، نگارش مقالات علمی موجبات توسعه فردی نویسندگان خود را فراهم می آورند. نگارش مقالات علمی موجب غنای کارنامه علمی نویسندگان خود را فراهم آورده و برای آن ها آبروی علمی مطلوبی را به همراه خواهد داشت. چنین نکته ای سبب خواهد شد که نویسندگان مقالات علمی از نظر ملی و بین المللی مورد شناخت قرار گیرند و نهادهای دولتی و یا خصوصی با طیب خاطر بیشتری، پروژه های پژوهشی خود را در اختیار این محققین یا سازمان های محل خدمت آن ها قرار دهند.
    به علاوه نگارش مقالات علمی کمک می نماید تا نویسندگان آن بتوانند در سلسله مراتب اداری خود ارتقاء یابند. این نکته بیانگر آن است که چطور یک دانشمند می تواند پله های نردبان ارتقاء را به درستی طی نموده و در میان همکاران خود، به مقام های علمی بالاتری دست یابد.
    همچنین، نگارش مقالات علمی خود یک روند یادگیری است. شواهد موجود نشان می دهند که با نگارش مقالات علمی، نویسندگان توانایی های علمی و پژوهشی خود را ارتقاء می بخشند. آن ها، نه تنها با جستجوی در منابع موجود، این اطمینان را حاصل می نمایند که یافته های علمی آن ها قبلا توسط فرد یا افراد دیگری گزارش نشده است، بلکه با شناخت نقاط تاریک و یا تناقضات موجود در حوزه تخصص خود، سعی در ارائه یافته های نوین می نماید که این نقاط تاریک را روشن نموده و یا تناقضات موجود را تفهیم نماید.
    بنابراین، اگر دانشمندان اقدام به نگارش و چاپ مقاله در حوزه تخصصی خود ننمایند، هیچ کدام از موارد فوق محقق نمی گردد. همچنین، تمامی موارد فوق زمانی در بهترین حالت خود محقق می گردند که مقاله چاپ شده، توسط سایر دانشمندان در آن حوزه تخصصی مورد نقد، استفاده و استناد مثبت قرار گیرد.
  • لیلی مصلی نژاد، نحله پرندآور، الهه رضایی صفحات 111-124
    زمینه و هدف
    برنامه درسی پنهان اجمالا به مجموعه ای از یادگیری های در نظام آموزش عالی اطلاق می شود که در بستر فرهنگ حاکم بر محیط آموزشی، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و بدون آگاهی اعضای هیات علمی و دانشجویان برای دانشجویان حاصل می شود. همچنین، متشکل از پیام های ضمنی و جو اجتماعی مراکز آموزشی است که نوشته نشده است ولی توسط همه احساس می شود. هدف این مطالعه، بررسی کیفی این ابعاد از تجربیات دانشجویان است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک تحقیق کیفی است که بر روی دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام گردید. داده های پژوهش از طریق 5 گروه متمرکز و مصاحبه فردی (مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بر روی 25 دانشجو) تا زمان اشباع داده ها انجام گردید و داده ها از طریق تحلیل محتوا مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 93 کد استخراج شده از نتایج، 6 تم استخراج گردید که هریک ساب تم های متعددی را به خود اختصاص دادند. از میان مضامین، عواملی چون دیدگاه های ارزشی اساتید، مدیریت خطاها، تعارضات فرهنگی و ارزشی، الگو بودن اساتید، تعامل و یادگیری و سپس روتین گرایی را می توان نام برد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بیان شده ابعاد برنامه درسی پنهان می تواند چالش های متعددی را از بعد علمی، اجتماعی و تربیتی جهت دانشجویان به همراه داشته باشد. بنابراین، امروزه لازم است توجه خاصی به این بعد از برنامه درسی انجام شود تا زمینه تغییرات اساسی در زمینه آموزش دانشجویان در حیطه علوم پزشکی فراهم گردد.
    کلیدواژگان: ابعاد پنهان برنامه درسی، تجربه دانشجویان، مطالعه کیفی
  • بهرام عمواوغلی تبریزی، داریوش مهاجری صفحات 125-140
    زمینه و هدف
    بیماری کبد چرب غیر الکلی، یکی از معمول ترین عوامل آسیب مزمن کبد در جهان می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات پیشگیرانه عصاره چای سبز از ایجاد کبد چرب در اثر رژیم غذایی پرچرب در موش صحرایی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، موش های صحرایی نر ویستار به طور تصادفی به گروه های آزمایشی شاهد سالم، تغذیه با جیره پرچرب، تغذیه با جیره پرچرب و درمان با کلوفیبرات، تغذیه با جیره پرچرب و تیمار با عصاره چای سبز تقسیم شدند. موش ها به مدت 6 هفته توسط رژیم غذایی پرچرب برای ایجاد کبد چرب و درمان با کلوفیبرات یا عصاره چای سبز جهت پیشگیری از کبد چرب، تیمار گردیدند. در پایان، تغییرات چربی سرم، شاخص های سرمی آسیب کبد و فعالیت آنتی اکسیداتیوی کبد بین گروه ها با تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی مورد مقایسه قرار گرفتند. آسیب شناسی کبد برای تایید یافته های بیوشیمیایی انجام شد.
    یافته ها
    در موش هایی که با جیره پرچرب تغذیه شده بودند، هیپرتری گلیسریدمی و هیپرکلسترولمی ایجاد شد. در این موش ها افزایش سطح سرمی آنزیم های کبدی و کاهش معنی دار فعالیت آنتی اکسیدان ها و افزایش میزان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی بافت کبد دیده شد (001/0=p). تیمار با عصاره چای سبز به طور معنی داری مقادیر افزایش یافته شاخص های آسیب کبد (023/0=p) و مالون دی آلدئید (032/0=p) را کاهش داد، همچنین، آنتی اکسیدان های کبد و لیپیدهای افزایش یافته سرم را به حالت طبیعی برگرداند (028/0=p). آسیب شناسی کبد، تغییرات ناشی از جیره پرچرب و اثرات پیشگیرانه عصاره چای سبز را مورد تایید قرار داد.
    نتیجه گیری
    تاثیر پیشگیرانه چای سبز از بروز کبد چرب در موش های صحرایی تغذیه شده با جیره پرچرب به خصوصیات آنتی اکسیدانی آن مربوط می گردد.
    کلیدواژگان: جیره غذایی پرچرب، چای سبز، آنتی اکسیدان ها، کبد چرب
  • بختیار ترتیبیان، علیرضا کامرانی، فخرالدین یعقوب نژاد، سیروان محمدامینی خیاط صفحات 141-150
    زمینه و هدف
    مطالعات متعددی حاکی از اثرگذاری فعالیت های ورزشی بر کیفیت خواب و شاخص های التهابی می باشد اما ارتباط کیفیت خواب و شاخص های التهابی ناشی از فعالیت ورزشی چندان مورد بررسی قرار نگرفته است. لذا هدف از تحقیق حاضر، بررسی ارتباط بین کیفیت خواب با اینترلوکین-1بتا و پروتئین واکنشی- C در مردان فعال و غیرفعال بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی می باشد. بیست و دو نفر مرد سالم با دامنه سنی 38-32 سال در دو گروه فعال (11=n) و غیرفعال (11=n) داوطلب شرکت در پژوهش شدند. گروه غیرفعال بدون سابقه ورزشی و گروه فعال بیش از دو سال سابقه انجام فعالیت های هوازی با شدت متوسط (45 دقیقه فعالیت هوازی در روز، سه روز در هفته) داشتند. از تمام آزمودنی ها در شرایط ناشتا نمونه خون گرفته شد. غلظت اینترلوکین-1بتا (IL-1β) و پروتئین واکنشی-C (CRP) با روش ELISA اندازه گیری و کیفیت خواب آزمودنی ها با استفاده از پرسش نامهPittsburg ارزیابی گردید. داده های تحقیق با آزمون های آماری tمستقل، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    سطوح IL-1β (015/0=p) و CRP (043/0=p) تحت تاثیر فعالیت بدنی در گروه فعال نسبت به گروه غیرفعال کاهش معنی داری را نشان دادند. نمره شاخص کیفیت خواب گروه فعال به طور معنی داری در مقایسه با گروه غیرفعال پایین تر بود (021/0=p). ارتباط آماری معنی داری بین نمره کیفیت خواب با غلظت IL-1β (033/0=p، 571/0r=) و CRP (012/0=p، 613/0=r) در گروه فعال مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان می دهد که بین کیفیت خواب با مقادیر IL-1βو CRP در مردان فعال ارتباط معنی داری وجود دارد به گونه ای که ممکن است با کاهش شاخص های التهابی، کیفیت خواب بهبود یابد.
    کلیدواژگان: شاخص های التهابی، کیفیت خواب، فعالیت بدنی
  • ازاده کرمی رباطی، سید امین ایت الهی موسوی، محبوبه مدنی، ساناز هادی زاده صفحات 151-162
    زمینه و هدف
    اساس بیماری زایی قارچی مبنی بر قدرت تطابق قارچ با شرایط محیطی و مقاومت در برابر دفاع سلولی میزبان است. در این مطالعه، به بررسی فراوانی عفونت های قارچی اکتسابی از بیمارستان ها پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی برروی 180 بیمار بستری مشکوک به عفونت قارچی صورت گرفت. از نمونه ها به طور همزمان لام مستقیم و کشت جهت بررسی های قارچ شناسی و همچنین، با کمک روش های تشخیصی مانند کروم آگار کاندیدا و روش مولکولی RFLP– PCR گونه های مخمری کاندیدا، مورد شناسایی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 134 مورد عفونت قارچی، 53 نمونه عفونی (5/39%) اکتسابی از بیمارستان و 81 نمونه عفونی (5/60%) اکتسابی از جامعه، گزارش شد. بیشترین شیوع عفونت بیمارستانی متعلق به بخش های ICU، می باشد. تنها عامل قارچی مسبب عفونت های نوزوکومیال در این مطالعه، جنس کاندیدا شناخته شد.
    نتیجه گیری
    تفاوت چشم گیر در فراوانی عفونت قارچی بیماستانی در بین بخش های بستری وجود دارد. با توجه به احتمال انتشارکلونیزاسیون های قارچی و سپتیسمی ناشی از قارچ ها، پیش آگهی ناشی از این عفونت ها، مراقبت از بیماران و درصورت نیاز درمان آن ها، گام مهمی در پیشگیری از خطرات احتمالی این عفونت ها می باشد.
    کلیدواژگان: عفونت قارچی بیمارستانی، گونه های کاندیدا، RFLP- PCR
  • محسن رضاییان، مریم هادوی، مرضیه باختر، امیر داودی سالستانی، مهرناز کریمیان صفحات 163-174
    زمینه و هدف
    کیفیت مجلاتی که در یک کشور نتایج تحقیقات پژوهشگران را منتشر می کنند به عنوان شاخصی از میزان فعالیت های علمی آن کشور محسوب می شود. مطالعه حاضر، به منظور ارزیابی کیفیت مجلات فارسی و انگلیسی زبان مصوب کمیسیون نشریات علوم پزشکی کشور جمهوری اسلامی ایران منتشر شده در سال 1390 طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، تمامی مجلات پزشکی دارای رتبه علمی- پژوهشی که در سال 1390 در کشور جمهوری اسلامی ایران به چاپ رسیده بودند، بررسی شدند. برای هر یک از مجلات، یک نسخه از چک لیست پژوهشگرساخته تکمیل گردید. اطلاعات با استفاده از آزمون های مجذور کای، t مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون دقیق فیشر، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 212 مجله مورد بررسی، 89 مجله (98/41%) انگلیسی زبان و 123 مجله (02/58%) فارسی زبان بودند. تعداد 27 مجله انگلیسی (6/38%) و 43 مجله فارسی (4/61%)، تاخیر در انتشار داشتند. از کل مجلات، 89 مجله (9/41%) درجه یک بودند. زبان انتشار 7/73% از مجلاتی که از نظر رتبه بندی درجه 3 محسوب می شدند (28 مجله)، فارسی بود. بیشترین نمایه مجلات (176 مجله، 83%) در SID و کمترین آن ها در PubMed (23 مجله، 8/10%) بود. تنها 48 مجله (6/22%) تعارض در منافع را در انتهای مقالات خود ذکر کرده بودند.
    نتیجه گیری
    مجلات انگلیسی زبان در مقایسه با مجلات فارسی زبان، و ماهنامه ها در مقایسه با دوفصلنامه ها، از استاندارد بالاتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: مجلات پزشکی، کمیسیون نشریات مصوب علوم پزشکی، علمی، پژوهشی، فارسی، انگلیسی
  • سید حسن حجازیان، سید مجید باقری، عباس زارع زاده صفحات 175-182
    زمینه و هدف
    استفاده از گیاهان دارویی، از دیرباز در طب سنتی برای معالجه بیماری های مختلف از جمله اختلالات گوارشی رایج بوده است. یکی از این گیاهان که در طب سنتی ایران از آن یاد شده بادیان رومی است که تحقیقات زیادی در مورد اثرات فارماکولوژیک آن انجام شده است. مطالعه حاضر، نقش فراکسیون متانولی مشتق از این اسانس را بر فعالیت مکانیکی عضلات صاف ایلئوم جدا شده از موش صحرایی مورد بررسی قرار داده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه آزمایشگاهی در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی یزد بخش فیزیولوژی در ابتدای سال 1392 انجام گرفت. جهت بررسی آثار اسپاسمولیتیک فراکسیون، محلول های مختلف را پس از اعمال استیل کولین (Ach)4-10 مولار، به حمام بافت اضافه کردیم و همچنین، جهت بررسی آثار آنتی اسپاسمودیک فراکسیون، محلول های مختلف را قبل از اعمال استیل کولین (Ach) 9-10تا 2-10 مولار اضافه کردیم و سپس با استفاده از دستگاه فیزیوگراف و حمام بافت، انقباضات ایزوتونیک ایلئوم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل با اثرات تیمول به عنوان کنترل مثبت مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از اثر غلظت های مختلف این فراکسیون 002/0، 005/0، 01/0% برانقباض ناشی از استیل کولین 4-10 مولار در ایلئوم موش نشان داد غلظت 002/0% اسانس و غلظت بالاتر آن منجر به کاهش انقباض ناشی از استیل کولین می شود. به طوری که غلظت 002/0% آن 8/59% (05/0p<) و غلظت 01/0% آن شدت انقباضات ناشی از استیل کولین را 5/77% (01/0p<) کاهش داد. از طرفی غلظت های 5-10 و 4-10 مولار تیمول در مقایسه با فراکسیون متانولی با غلظت 002/0و 005/0 و 01/0% کاهش معنی داری بر انقباضات ناشی از استیل کولین نشان نداد.
    نتیجه گیری
    فراکسیون متانولی مشتق از اسانس بادیان رومی دارای آثار اسپاسمولیتیک و آنتی اسپاسمودیک می باشد.
    کلیدواژگان: فراکسیون متانولی، بادیان رومی، ضد اسپاسمی، استیل کولین، ایلئوم
  • بتول پورقیصری، علی هاشمی نیا، حمید روحی بروجنی صفحات 183-192
    زمینه و هدف
    ترومبوآمبولی وریدی (VTE) از علل مهم مرگ و میر در جوامع مختلف بشری است. فاکتور 5 لیدن (FVL)، پلی مورفیسم C677T در متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) و پلی مورفیسم A2 از گلیکوپروتئین IIb/IIIa پلاکتی از عوامل مهم خطرزای ارثی در ترومبوآمبولی وریدی است. از آن جا که اطلاعات معدودی از هموزیگوت ها در دست است، هدف از مطالعه حاضر بررسی همراهی حالت هموزیگوت پلی مورفیسم های فوق و ترومبوآمبولی وریدی در شهرکرد بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی نمونه خون از 72 بیمار مبتلا به ترمبوآمبولی وریدی مراجعه کننده به بیمارستان هاجر شهرکرد و 306 فرد سالم مطابق از نظر سن و جنس، در لوله های حاوی EDTA گرفته شد. پلی مورفیسم های فاکتور 5 لیدن، MTHFR C677T و PLA2 با استفاده از روش PCR-RFLP بررسی شد.تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده با روش های آمار توصیفی و آزمون مجذور کای انجام گرفت.
    یافته ها
    تعداد کل پلی مرفیسم ها در بیماران با شیوع 77/16% نسبت به گروه شاهد با شیوع 90/4% تفاوت معنی دار داشت (004/0=p). شیوع هموزیگوت جهش FVL در بیماران بیش از گروه شاهد بود، اما این تفاوت معنی دار نبود. در میزان شیوع هموزیگوت MTHFR C677T و PLA2 بین بیماران و گروه شاهد تفاوت معنی دار وجود داشت (به ترتیب 03/0=p و 001/0=p). تفاوت بین بیماران و گروه شاهد از نظر هتروزیگوت پلی مورفیسم های فوق به غیر از PLA2 معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه همراهی بین هموزیگوت پلی مورفیسم های MTHFR و PLA2 را با ترومبوآمبولی وریدی در شهرکرد نشان می دهد. کنترل عوامل خطر زای اکتسابی در افراد هموزیگوت این پلی مورفیسم ها ممکن است لازم باشد. بیماران VTE ناقل این پلی مورفیسم ها ممکن است نیاز به مدیریت متفاوتی با سایر بیماران داشته باشند.
    کلیدواژگان: ترومبوآمبولی وریدی، فاکتور 5 لیدن، متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز، پلی مورفیسم PLA2، هموزیگوت
  • عبدالله قاسم پور، حیدر جودت، معصومه سلیمانی صفحات 193-204
    زمینه و هدف
    امروزه محققان، ورزش را به عنوان یکی از روش های تقویت کننده در رشد مولفه های روانشناختی در نظر می گیرند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه بهزیستی روانشناختی در دانش آموزان ورزشکار و غیرورزشکار بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی است و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع دبیرستان شهر میاندوآب در سال تحصیلی 1392-1391 بودند. نمونه آماری پژوهش شامل 100 دانش آموز ورزشکار و 100 دانش آموز غیرورزشکار بودند که به صورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس بهزیستی روانشناختی Ryff (با پایایی 68/0) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t برای گروه های مستقل و تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون t نشان داد که بهزیستی روانشناختی کلی دانش آموزان ورزشکار (89/14±86/81) از دانش آموزان غیرورزشکار (22/9±13/76)، به صورت معناداری بیشتر است (001/0>P). نتایج حاصل از تحلیل واریانس چندمتغیری نیز نشان داد که روابط مثبت با دیگران و هدف در زندگی دانش آموزان ورزشکار (89/3±82/13 و 43/3±97/14) از دانش آموزان غیرورزشکار (73/2±74/11 و 80/2±50/12)، به صورت معناداری بیشتر است (001/0>p). اما در پذیرش خود، تسلط محیطی، رشد فردی و استقلال، تفاوت آماری معناداری بین دو گروه مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    این نتایج حاکی است که دانش آموزان ورزشکار از لحاظ بهزیستی روانشناختی، روابط مثبت با دیگران و هدف در زندگی نسبت به دانش آموزان غیرورزشکار در وضعیت بهتری قرار دارند.
    کلیدواژگان: ورزشکار، غیرورزشکار، بهزیستی روانشناختی، دانش آموزان
|
  • M. Rezaeian Pages 109-110
  • L. Mosalanejad, N. Parandavar, E. Rezaie Pages 111-124
    Background And Objective
    A hidden curriculum is a side effect of an education, which are learned but not openly intended” such as the transmission of norms, values, and beliefs conveyed in the classroom and the social environment. It also includes social implicit and educational atmosphere that is not written but is felt by all. The aim of this study was to explain student's experiences from hidden curriculum in university.
    Materials And Methods
    This is qualitative study on medical and paramedical students of Jahrom Jniversity of Medical Sciences. Data gattering was from focus group sessions(5 group, 4-6 member) mixed with individual interview (deep semi structured interview) on 25 students which continued to the point of data saturation. Data were analyzed using content analysis.
    Results
    As a result during data analysis from 93 code, 6 thems and multiple subthemes were emerged: The value of teachers, errors management, value and cultural conflicts, teacher's role model, social interaction and learning, and routine tasks.
    Conclusion
    The results were expressed about the dimensions of hidden curriculum may have many challenges in different aspects of the scientific, social and educational for students. The hidden curriculum therfore needs attention to produce the necessary fundamental changes in the culture of undergraduate medical education
    Keywords: Qualitative Study_students \ experiences_Hidden curriculum
  • B. Amouoghli Tabrizi *, D. Mohajeri Pages 125-140
    Background And Objective
    Nonalcoholic fatty liver disease is one of the most common causes of chronic liver injury throughout the world. In this study, the preventive effects of green tea extract on fatty liver disease induced by high fat diet is assessed in the rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, male Wistar rats were randomly divided to: Healthy control, Feeding with high fat diet, Feeding with high fat diet plus Clofibrate treatment and Feeding with high fat diet plus Green tea extract treatment groups. The rats treated with either high fat diet for induction of hepatic steatosis and high fat diet plus Clofibrate or Green tea extract for prevention of liver steatosis, at a period of 6 weeks. At the end of experiment, Serum lipid profile, serum biomarkers of liver tissue injury and hepatic antioxidant activity were statistically compared among the groups using one-way ANOVA and Tukey post-tests. The biochemical findings were matched with histopathological verifications.
    Results
    In the rats fed with high-fat diet hypertriglyceridemia and hypercholesterolemia were created. In these animals, increased serum levels of hepatocellular enzymes and significant reduction in antioxidants as well as elevated hepatic lipid peroxidation index were encountered (p=0.001). Extract treatment significantly reduced elevated markers of liver tissue injury (p=0.023) and malondialdehyde (p=0.032), and brought back the liver antioxidants (p=0.028) and the over accumulation of serum lipids towards normal. Histopathology of the liver confirmed the changes induced by high fat diet and the preventive effect of green tea extract.
    Conclusion
    Preventive effect of green tea on fatty liver disease in the rats fed with high fat diet is related to its antioxidant properties.
    Keywords: High fat fed diet, Green tea, Antioxidants, Hepatic steatosis
  • B. Tartibian, A. Kamrani, F. Yaghoobnezhad, S. Mohammad Amini Khayat Pages 141-150
    Background And Objective
    Studies indicated that physical activity influences sleep quality and inflammatory markers, but not have been studied much the relationship between sleep quality and inflammatory markers caused by physical activity. The aim of the present study was to investigate the relationship between sleep quality with interleukin-1β and C - reactive protein in active and non-active men.
    Material And Methods
    The present study is cross-sectional. Twenty-two healthy males aged 32-38 years participated voluntarily in this study, and were divided into two non-active (n=11) and active (n=11) groups. The non-active group were without sports history and the active group had more than two years of moderate-intensity aerobic exercise history (moderate aerobic training 45 minutes/day, 3days/week). Fasting blood samples were taken from all subjects. Serum C-reactive protein and interleukin -1 beta was measured by ELISA method and Pittsburg Sleep Quality Index Questionnaire (PSQI) was used to evaluate sleep quality. The research data were analyzed using the independent t test, Pearson’s correlation coefficient and Multiple Linear Regression.
    Results
    IL-1β (p=0.015) and CRP (p=0.043) concentrations under the effect of physical activity in the active group compared to the non-active group showed a significant decrease. The Sleep Quality Index score was significantly lower in the active group compared to non-active group (p=0.021). A Significant relationship was observed between sleep quality score, IL-1β (r=0. 571, p=0. 033) and CRP (r=0. 613, p=0. 012) concentrations in active men.
    Conclusion
    The present study demonstrates that there is a significant relationship between sleep quality with IL-1β and CRP levels in active men so that it may improve sleep quality by reduction in inflammatory markers.
    Keywords: Inflammatory factors, Sleep quality, Physical activity
  • Azadeh Karami Robati, Sayyed Amin Ayatollahi Mousavi, Mahboobeh Madani, Sanaz Hadizadeh Pages 151-162
    Background And Objective
    Fungal pathogenesis is based on the fungal compliance with environmental conditions and resistance to host cell defenseIn this study, the freguency of Nosocomial Fungal Infections in hospitals are discussed.
    Materials And Methods
    This descriptive study was performed on 180 patients with suspected fungal infections. Direct smear and culture samples were taken for mycology studies and simultaneously Candida species were identified by diagnostic methods, such as chromium agar and RFLP-PCR.
    Results
    Out of 134 cases of fungal infections, 53 cases (39.5%) of nosocomial infection and 81 cases (60.5%) of community acquired infection had been reported. The most common nosocomial infection was in the ICU ward of Hospitals. The only major cause of nosocomial fungal infections in this study, was genus Candida.
    Conclusion
    There are significant differences in ferguency of nosocomial infection among the wards. Due to the possibility of the fungal colonization spread and septicemia caused by fungi, the prognosis of these infections nd treatment of them if needed, is an important step in preventing possible risks of these infections.
    Keywords: Nosocomial infections, Candidia species, RFLP, PCR
  • M. Rezaeian, M. Hadavi *, M. Bakhtar, A. Davvodi Salestani, M. Karimeian Pages 163-174
    Background And Objective
    The quality of the scientific journals is an index for scientific production of a country. The aim of the present study was to evaluate the quality of all approved the commission of medical journals published in Islamic Republic of Iran during 2011.
    Materials And Methods
    This study was cross-sectional and all the approved Persian and English language medical journals published during 2011, in Islamic Republic of Iran were studied. A checklist was completed for each of the journals. Data were analyzed using X2, independent t test, one-way ANOVA and Fisher's exact test.
    Results
    Out of 212 evaluated journals 89 (41.98%) were in English and 123 (58.02%) were in Persian. Twenty seven English journals (38.6%) and 43 (61.4%) Persian journals had delayed publications. Overall, 89 journals (41.9%) were considered as type 1 journals. Seventy three point seven of grade 3 journals were published in Persian (28 journals). Most journals (176, 83%) were indexed in SID and least (23, 10.8%) in Pubmed. Only 48 journals (22.6%) had indicated a conflict of interest at the end of their articles.
    Conclusion
    Compared to Persian journals, English language journals and monthly journals in comparison with semiannual journals had higher standards.
    Keywords: Medical journals, Commission for Accreditation, Improvement of Iranian Medical Journals, Scientific, Research, Persian, English
  • S.H. Hejazian, S. M. Bagheri, A. Zare Zadeh Pages 175-182
    Background And Objective
    Since past time, herbal plants have been used for the treatment of different abnormalities such as gastrointestinal disorders. One of these herbs which used in Iranian traditional medicine is Trachyspermum ammi. There are many biological studies conducted for the determination of its pharmacological properties. The present study was designed to find out the effects of methanolic fraction derived from Trachyspermum ammi essense on mechanical activity of the isolated rat’s ileum.
    Materials And Methods
    In this laboratory study, for evaluation of spasmolythic property of fraction, different doses of the solution were added to organ bath after acetylcholine with concentration of 10-4 molar (M) and for assesment of antispasmodic effect of fraction, different doses of the solution were added to the organ bath before acetylcholine with concentration of 10-9 upto 10-2 M, then isotonic contraction of ileum were recorded through an isolated tissue chamber in an organ bath by using isotonic transducer and oscillographic device. The results were compared with thymol as a positive control.
    Results
    Our findings showed that different concentration of metanolic fraction of Trachyspermum ammi 0.002, 0.005 & 0.01% on acetylcholine 10-4 M induced contraction in rat’s ileum resulted in reduced contraction by the essense from concentration of 0.002% and higher. So that the concentration of 0.002% was reduced to 59.8% (P< 0.05) and concentration of 0.01% was reduced to 77.5% (P< 0.01). in addition thymol in concentration of 10-5 M & 10-4 M as compared with metanolic fraction of 0.002, 0.005 & 0.01% had no significant effect on acetylcholine induced contraction.
    Conclusion
    Methanolic fraction derived from Trachyspermum ammi essense has spasmolythic and antispasmodic property.
    Keywords: Metanolic fraction, Trachyspermum ammi. Anti spasmodic, Acetylcholine, Ileum
  • B. Pourgheysari, A. Hasheminia, H. Rouhi, Boroujeni Pages 183-192
    Background And Objective
    Venous thromboembolism (VTE) is one of the main causes of mortality in different human communities. Factor V Leiden, MTHFR C677T polymorphism and PLA2 polymorphism of platelet glycoprotein IIb/IIIa are important inheritance risk factors of VTE. As limited data of homozygous factors exists, the aim of the study was to investigate the association between homozygous polymorphisms and VTE in Shahrekord.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, EDTA venous blood was taken from 72 patients with venous thromboembolism referred to Shahrekord Hajar Hospital, and 306 age and sex matched healthy volunteers. Genotyping of factor V Leiden, MTHFR C677T and PLA2 polymorphisms was done by PCR-RFLP. Statistical analysis was done using descriptive statistics and χ2 test.
    Results
    There was a significant difference between patients and controls in the number of homozygous polymorphisms with the frequency of 16.77% and 4.90%, respectively (P=0.004). Homozygous FVL was more prevalent in patients than controls, but the difference was not significant. A significant difference was observed in the frequency of homozygous MTHFR C677T and PLA2 polymorphisms between the patients and controls (P=0.03 and P=0.001, respectively). The difference was not significant in the frequency of heterozygous polymorphisms except for PLA2.
    Conclusion
    The results of the study show the association between homozygous MTHFR and PLA2 thrombophilia polymorphisms and VTE in Shahrekord. Acquired risk factors may need to be controlled in homozygous carriers of these polymorphisms. Homozygous VTE carriers may need to be managed differently than other patients.
    Keywords: Venous thromboembolism_Factor V Leiden_Methylene tetrahydrofolate reductase_PLA2 polymorphism_Homozygote
  • A. Ghasempour *, H. Jodat, M. Soleimani Pages 193-204
    Background And Objective
    Today researchers consider sports as one of the methods of reinforcing psychological parameters development. The purpose of the present study was to compare psychological well-being in the athlete and non-athlete (ordinary) students.
    Materials And Methods
    This was a cross sectional study and the statistical population included all high school students of Miyandoab city during 2012-2013 educational year. The statistical sample of the research included 100 athlete student and 100 non-athlete student who were selected through multistage cluster sampling. The participants answered Ryff’s Psychological Well-being Scale (with 0.68 reliability). Data were analyzed using independent two sample t-test and multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    Results of t-test revealed that psychological well-being of the athlete students (81.86±14.89) was significantly higher than non-athlete students (76.13±9.22) (p<0.001). Results of multivariate analysis of variances indicated that positive relationship with others and purpose in life of athlete students (13.82±3.89 and 14.97±3.43, respectively) were significantly higher than non-athlete students (11.74±2.73 and 12.50±2.80 respectively) (p<0.001), while there was no significant difference between the two groups in terms of self-acceptance, environmental mastery, personal growth and autonomy (p>0.05).
    Conclusions
    The results revealed that athlete students were in better position with regard to psychological well-being, positive relationship with others and purpose in life than non-athlete students.
    Keywords: Athlete, Non, athlete, Psychological well, being, Students