فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال شانزدهم شماره 12 (پیاپی 107، اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضاییان صفحات 1095-1096
    چاپ مقالات علمی از سابقه نسبتا دیرینه ی 350 ساله برخوردار است[1]. با این وجود، مرور همتایان سردبیری در چاپ مقالات علمی از سابقه کوتاهتری برخوردار می باشد. شواهد موجود نشان می دهند که دو مجله معتبر Science و JAMA در دهه 1940 میلادی و مجله معتبر Nature از سال 1967 میلادی به طور رسمی از مرور همتایان سردبیری استفاده کرده اند [2]. اگرچه تا کنون ایرادات متعددی به فرایند مرور همتایان سردبیری وارد شده است، اما هنوز این روش بررسی، در اغلب مجلات علمی مورد استفاده قرار می گیرد [3].
    مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان نیز از بدو تاسیس خود از فرایند مرور همتایان سردبیری نهایت استفاده را کرده است. داورانی که در طی این چند سال، در نهایت دقت و بدون چشمداشت، وقت گرانبهای خود را در اختیار مجله قرار داده اند، شایسته تقدیر می باشند. بنابراین، از این به بعد سالانه در آخرین شماره مجله، فهرست اسامی این همکاران فرهیخته که در طی سال گذشته با مجله همکاری نموده اند، به زیور طبع آراسته خواهد شد.
  • مهدی دادخواه، دکت محمد لگزیان، زهرا همت صفحات 1097-1113
    زمینه و هدف
    هدف این پژوهش شناسایی عواملی است که باعث انتشار یافته های علمی نامعتبر می شوند. آگاهی از عوامل موثر در انتشار یافته های علمی نامعتبر به محققان این فرصت را می دهد تا با بینشی وسیع تر و به صورت آگاهانه اقدام به انتخاب منابع پژوهش خود نمایند و بدین صورت از انتشار یافته های علمی نامعتبر به وسیله خودداری از استفاده آن ها به عنوان پایه پژوهش خود جلوگیری به عمل آورند.
    مواد و
    روش
    در این مقاله با استفاده از رویکرد کیفی پدیدارنگاری، به کارگیری نمونه گیری هدفمند و انجام مصاحبه با 12 نفر که در زمینه اعتبار یافته های علمی، علم نامعتبر و مباحث مرتبط دارای دانش و تجربه بودند، عوامل موثر در انتشار علم نامعتبر شناسایی گردیده اند؛ ابتدا با انجام مصاحبه و کدگذاری نظری 8 طبقه توصیفی مرتبط با عوامل انتشار علم نامعتبر احصاء شدند و سپس جهت سهولت در درک نتایج پژوهش، عوامل موثر در انتشار علم نامعتبر به صورت فرآیندی در فضای نتیجه ارائه گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که عوامل مختلفی در انتشار یافته های علمی نامعتبر دخیل هستند که با در نظرگیری فرایند انتشار یک یافته علمی، عوامل موثر در انتشار علم نامعتبر را می توان در سه محور اصلی تولید، فرآیند ارزیابی و انتشار علم جای داد. در این مقاله این نتایج به صورت فرایندی که ارتباط این عوامل را با یکدیگر نشان می دهد ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    یافته های این مقاله بیانگر این مهم است که جهت جلوگیری از انتشار یافته های علمی نامعتبر باید سه محور اصلی تولید، فرآیند ارزیابی و انتشار علم را محور توجه قرار داد. همچنین، جهت جلوگیری از انتشار علم نامعتبر تنها توجه به مجلات رده پایین و یا محققان غیرپایبند به اصول اخلاق پژوهشی کافی نیست بلکه جهت جلوگیری انتشار یافته های علمی نامعتبر کلیه مجلات و محققان باید مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: علم نامعتبر، انتشار علم، مطالعات کیفی، منابع علمی
  • ابراهیم رحمانی مقدم، علی دشتگرد، کیاوش هوشمندی، زهرا عبادی نژاد، آسیه مودی صفحات 1114-1125
    زمینه و هدف
    امروزه پدیده فرسودگی شغلی پرستاران به دلیل سطح شدید استرس شغلی به عنوان یکی از معضلات جامعه پرستاری تبدیل شده است که می تواند باعث تمایل به ترک حرفه افراد شود. بنابراین، این تحقیق با هدف تعیین همبستگی میزان فرسودگی شغلی و تمایل به ترک حرفه در میان کارکنان اتاق عمل بیمارستان های خراسان جنوبی در سال 1395 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال 1395 به صورت سرشماری انجام شده است. جامعه آماری شامل پرسنل اتاق عمل بیمارستان های زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی بیرجند (157نفر) می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ای بود که حاوی سه بخش اطلاعات دموگرافیک (9سوال)، پرسش نامه فرسودگی شغلی مسلش (Maslash Burnout questionnaire) (22سوال) و پرسش نامه تمایل به ترک حرفه (15 سوال) بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، واریانس یک طرفه، T مستقل و شاخص های توصیفی میانگین و انحراف معیار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در جامعه مورد مطالعه فرسودگی شغلی در بعد تحلیل عاطفی کم (60/5±44/11)، در بعد مسخ شخصیت متوسط (45/4±40/6) و در بعد عدم موفقیت فردی در سطح زیاد (37/6±18/27) می باشد. همچنین میزان تمایل به ترک حرفه در سطح پایین (5/1 از 5) قرار داشت؛ و همبستگی معنا داری بین ابعاد مختلف فرسودگی شغلی و نمره تمایل به ترک حرفه وجود دارد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، و ارتباط فرسودگی شغلی و تمایل به ترک حرفه، مسئولین و مدیران پرستاری و اتاق عمل بایستی با انجام اقداماتی نظیر برگزاری جلسات روانشناسی، راهکارهایی برای کاهش استرس های وارده به پرسنل درمانی و کاهش میزان فرسودگی شغلی پرستاران اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تمایل به ترک حرفه، اتاق عمل، خراسان جنوبی
  • مجتبی رحیمی، احمد اسدی محمد آبادی، لیلا جباری کوپایی صفحات 1126-1137
    زمینه و هدف
    ورود غلظت های بالای گاز رادون از دو طریق آشامیدن و استنشاق گاز رادون متصاعد شده از آب، می تواند باعث سرطان ریه گردد. هدف از این مطالعه، اندازه گیری غلظت گاز رادون محلول در آب های زیرزمینی و تعیین دوز موثر جذب شده سالانه گاز رادون در شهرستان زرند می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بوده و اندازه گیری در سال 1395 بر روی 48 نمونه چاه کشاورزی منطقه زرند که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، انجام گردید. غلظت گاز رادون محلول در آب با استفاده از آشکارساز الکترونیکی قابل حمل RAD7 اندازه گیری و دوز جذبی سالیانه رادون برای بزرگسالان و کودکان محاسبه شد. داده ها توسط آزمون آماری t تک نمونه ای مورد تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    حداقل و حداکثر مقادیر غلظت گاز رادون نمونه ها به ترتیب 077/2±667/4 و 912/4±550/31 بکرل بر لیتر بود. بنابراین، حداقل و حداکثر مقادیر دوز جذبی سالیانه رادون بزرگسالان، ناشی از مصرف آب نمونه های مذکور، به ترتیب 354/20±736/45 و 137/48±190/309 میکروسیورت بر سال، و برای کودکان 935/27±770/62 و 066/66±347/424 میکروسیورت بر سال می باشند. بررسی دقیق تر داده ها توسط آزمون t تک نمونه ای نشان می دهد که مقادیر دوز جذبی سالیانه به طور معنی داری (017/0=p) برای بزرگسالان و 001/0>p برای کودکان) از حد استاندارد بالاتر هستند.
    نتیجه گیری
    غلظت گاز رادون محلول در آب منطقه زرند بالا بود که می توان با عدم استفاده از آب در محل چاه و هوادهی آن در مخزن و همچنین آگاهی بخشی کشاورزان از مقدار زمینه غلظت گاز رادون محلول درآب چاه های کشاورزی، پرتوگیری طبیعی آنان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: گاز رادون، دوز جذب شده، آب های زیرزمینی، زرند، آشکارساز RAD7
  • علی مرعشی، طاهره محرابیان صفحات 1138-1152
    زمینه و هدف
    خودارضایی جنسی یکی از انحرافات جنسی است که نسبت به انحرافات دیگر شیوع بیشتری دارد و باعث مشکلات روانی و جسمانی زیادی می شود. در شرایطی که فرد برای انجام خودارضایی احساس اجبار می کند، نوعی خودارضایی وسواس گونه است. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی وسواس بی اختیاری، تکانشگری، سلامت معنوی و عزت نفس با خودارضایی جنسی در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 1395 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش که از نوع توصیفی است، تعداد 285 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. از 5 پرسش نامه وسواس بی اختیاری، تکانشگری، سلامت معنوی، عزت نفس و پرسش نامه محقق ساخته خودارضایی جنسی به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین وسواس بی اختیاری (39/0r= ) و تکانشگری (23/0=r) با خودارضایی جنسی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (001/0>p). همچنین، بین سلامت معنوی (39/0-=r) و عزت نفس (25/0-=r) با خودارضایی جنسی رابطه منفی و معناداری مشاهده شد (001/0>P). ضرایب تحلیل رگرسیون برای ترکیب خطی متغیرهای وسواس بی اختیاری، تکانشگری، سلامت معنوی و عزت نفس با خودارضایی جنسی در سطح کمتر از 001/0 معنی دار بود. نتایج نشان داد که سلامت معنوی (31/0-=ß) و وسواس بی اختیاری (30/0=ß) بیشترین اهمیت را در تبیین واریانس خودارضایی جنسی داشته اند (27%= R2) (001/0>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد وسواس بی اختیاری، تکانشگری، سلامت معنوی و عزت نفس با خودارضایی جنسی دانشجویان همبستگی دارد. بنابراین، توصیه می شود درمانگران و مشاوران جهت درمان و کاهش خودارضایی جنسی افراد، توجه به این مولفه ها را در دستور کار خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: خودارضایی جنسی، وسواس، بی اختیاری، تکانشگری، سلامت معنوی، عزت نفس، دانشجویان، اهواز
  • معصومه سیمبر، سمیرا گلعذار، شیوا علیزاده، محبوبه حاجی فقها صفحات 1153-1168
    خودکشی دومین علت اصلی مرگ و میر در سنین 15 تا 29 سال در سطح جهان و همواره یکی از نگرانی های عمده بهداشت عمومی است. پیشگیری از خودکشی به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از اولین برنامه روان درمانی سازمان بهداشت جهانی (WHO) در سال 2013 است که به موجب آن کاهش نرخ خودکشی در کشورها به میزان 10 درصد تا سال2020 هدف گذاری شد. هدف از این مطالعه مرور روایتی شناسایی عوامل خطر خودکشی در نوجوانان در جهان است.
    در مطالعه حاضر، عوامل مرتبط با خودکشی نوجوانان در سه دسته عوامل دموگرافیک شامل: سن، جنسیت، گرایش جنسی و نژاد و قومیت؛ عوامل محیطی شامل: عدم حمایت خانوادگی و اجتماعی، زندانی شدن، مهارت های ضعیف زندگی، سابقه خانوادگی خودکشی، اینترنت و رسانه های گروهی و عوامل روانی: شامل اختلالات روانی تشخیص داده شده، حوادث ناگوار زندگی و سابقه ی سوءاستفاده در دوران کودکی، استرس آکادمیک، استفاده از مواد مخدر و الکل و مزاحمت سایبری طبقه بندی شدند. به نظر می رسد که با آگاهی از عوامل خطر خودکشی در نوجوانان، می توان اقدامات پیشگیرانه مناسب را انجام داد.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، خودکشی، نوجوانان، مرور روایتی
  • محسن رضاییان صفحات 1169-1174
    زمینه و هدف
    خودکشی یک مشکل بزرگ بهداشت عمومی در سرتاسر جهان است. بنابراین، تمام کشورهای جهان نیازمند تدوین استراتژی های کارآمد برای مقابله با این پدیده را دارند. گزارش سازمانی بهداشت جهانی که در سال 2014 میلادی با عنوان: «پیشگیری از خودکشی: یک ضرورت جهانی» منتشر شد، می تواند به کشورهای جهان در تدوین یک استراتژی مناسب در پیشگیری از خودکشی کمک های شایانی نماید. از همین رو هدف از نگارش مقاله حاضر، بحث پیرامون اجزاء یک استراتژی مناسب برای پیشگیری از خودکشی، توصیه شده توسط این گزارش با دیدگاهی انتقادی است.
    کلیدواژگان: خودکشی، پیشگیری، سازمانی بهداشت جهانی
  • معصومه ملاباقری، امین معظمی صفحات 1175-1182
    زمینه و هدف
    تحقیقات در زمینه آلودگی های میکروبی نشان داده اند که روپوش های کادر پرستاری حاوی انواعی از میکروارگانیسم ها است که این آلودگی ها ممکن است منجر به بیماری در خود پرستاران و انتقال متقاطع عفونت ها بشود. این مطالعه با هدف شناسایی آلودگی میکروبی روپوش های کادر پرستاری در بخش های مختلف بیمارستان های شهرستان سیرجان در سال 96-1395 انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، آلودگی روپوش 200 پرستار در بیمارستان های شهرستان سیرجان مورد بررسی قرار گرفت. نمونه گیری از روپوش ها با استفاده از سوآب استریل مرطوب به عمل آمد. کلنی های تشکیل شده بر روی محیط کشت بررسی شد و از تست های بیوشیمیایی برای شناسایی باکتری های جدا شده استفاده شد. داده های این تحقیق از طریق آزمون t زوجی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیشترین نوع پاتوژن جدا شده از روپوش های کادر پرستاری در بیمارستان امام رضا(ع)، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس (83/57 درصد) و در بیمارستان دکتر غرضی، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس (35/51 درصد) بود و کمترین نوع پاتوژن در بیمارستان امام رضا (ع)، مربوط به سودوموناس (2/1 درصد) و در بیمارستان دکتر غرضی، اشرشیاکلی به همراه سودوموناس (35/1 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان گفت آلودگی روپوش پرستاران و کادر درمانی امری اجتناب ناپذیر است و این موضوع اهمیت استفاده از روپوش های یک بار مصرف و تعویض آن در فواصل بین درمان بیماران را نشان می دهد تا بدین طریق بتوان خطر انتقال آلودگی را از بیماری به بیمار دیگر کاهش داد.
    کلیدواژگان: آلودگی باکتریایی، پرستار، روپوش، سیرجان
|
  • M. Dadkhah, M. Lagzian, Z. Hemmat Pages 1097-1113
    Background And Objectives
    Nowadays, the academic integrity suffers from invalid science. Researchers may use this bogus research and conduct their studies based on them, and present invalid findings. Identifying main factors which lead to junk science propagation can be important and this study aimed to determine factors which are affecting the propagation of junk science by using phenomenography .
    Materials And Methods
    This study used phenomenography, a qualitative research methodology, by purposive sampling. The research was conducted by interview as the main tool for data collection and included 12 participants. Participants were the researchers who had knowledge and experience in the domain. During the research, 8 descriptive categories were identified and final findings were presented in outcome space.
    Results
    There are different factors affecting the propagation of invalid science and by considering publishing process, we can classify them in the three stages including: creating, evaluating, and publishing science. The results of this study are presented in the form of a process that shows how these factors are related to each other.
    Conclusion
    Based on this study findings, we can conclude that creating, evaluating, and publishing scientific materials should be considered to prevent propagation of invalid science. Also, we should consider both low and high-quality journals plus ethical and dishonest researchers.
    Keywords: Invalid science, Knowledge propagation, Qualitative study, Scientific resources
  • A. Dashtgrad, A. Moudi, E. Rahmani Moghadam, Z. Ebadinejad, K. Hushmandi Pages 1114-1125
    Background And Objectives
    Nowadays, nurse's job burnout phenomenon has become one of the problems of nursing society due to the high level of occupational stress, which can cause people to leave their profession. Therefore, this research was conducted with the aim of determining the relationship between the rate of job burnout and intention to leave job among operation room workers in South Khorasan hospitals in 2016.
    Materials And Methods
    This descriptive study was carried out in census in 2016. The community consisted of the personnel of operating rooms of the hospitals affiliated to Birjand University of Medical Sciences (157 persons). Data collection tool was a questionnaire containing three parts of demographic information (9 questions), Maslach Burnout Inventory questionnaire (22 questions), and the desire to leave the profession questionnaire (15 questions). Data was analyzed using Pearson’s correlation coefficient, One-way ANOVA, independent t-test, and descriptive statistics (mean and standard deviation)
    Results
    The results showed that in the studied society, burnout was low in the dimension of emotional analysis (11.44±5.60), moderate in depersonalization disorder (6.40±4.45), and high in individual failure (27.18±6.37). Also, there was a tendency to leave the profession at a low level (1.5 out of 5); and there was a significant correlation between the different dimensions of burnout and the degree of desire to leave the profession (p> 0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, nursing managers and practitioners in the province can take appropriate decisions and strategies, such as holding psychological meetings, to reduce the burnout rate of nurses.
    Keywords: Burnout, Intention to leave job, Operative Room, South Khorasan
  • Mojtaba Rahimi, Ahmad Asadi Mohammad Abadi, Leila Jabbari Koopaei Pages 1126-1137
    Background And Objectives
    Entrance of high concentration of Radon gas through drinking water or inhaling Radon gas released into the air from water can cause lung cancer. This study aimed to measure Radon gas dissolved in groundwater and to determine the annual effective absorbed dose of Radon gas in Zarand city.
    Materials And Methods
    This descriptive study was done on 48 randomly selected resources of agricultural water in Zarand in 2016. The annual absorbed dose of Radon gas by adults and children was estimated through the measurement of the concentration of dissolved Radon gas using portable RAD7electronic detector. Data was analyzed by one sample t-test.
    Results
    The minimum and maximum amounts of Radon gas in the samples were 4.667±2.077 and 31.550±4.912 BqL-1, respectively. Therefore, the annual absorbed doses of Radon gas by adults and children drinking agricultural water were between 45.736±20.354 and 309.190±48.137 µSv/year and 62.770±27.935 and 424.347±66.066 µSv/year, respectively. Accurate investigation of data by one sample t- test showed that the annual absorbed doses by adults and children were significantly higher than the standard amount (p=.017 for adults and p>.001 for children).
    Conclusion
    Radon gas concentration dissolved in the water of Zarand region was high. The natural radiation can be reduced by not using water at the well, aeration of water in the reservoir, and informing the residents about the amount of background Radon gas concentration dissolved in agricultural wells.
    Keywords: Radon gas, Absorbed dose, Groundwater, Zarand, RAD7 detector
  • M. Simbar, S. Golezar, Sh. Alizadeh, M. Hajifoghaha Pages 1153-1168
    Suicide is the second leading cause of death among young people in 15-29 years of age and has always been one of the major public health concerns. Suicide prevention is an integral part of the World Health Organization (WHO)’s Mental Health Action Plan 2013-2020, whereby the global target was reducing the rate of suicide in the countries by 10% by 2020. The aim of this narrative review study was to identify the risk factors for adolescents suicide worldwide.
    In this study, factors associated with adolescent suicide were classified in three categories: demographic factors such as: age, gender, sexuality, race, and ethnicity; environmental factors including: lack of social and familial support, imprisonment, poor life skills, family history, the Internet, and mass media; and psychological factors including: diagnosed mental disorders, adverse life events and abuse in childhood, academic stress, use of drugs and alcohol, and cyberbullying. It seems that by knowing suicide risk factors in adolescent, appropriate preventive measures can be carried out.
    Keywords: Risk Factors, Suicide, Adolescence, Narrative review
  • M. Rezaeian Pages 1169-1174
    Background And Objectives
    Suicide is a vast public health problem all over the world. Therefore, all countries need to design efficient strategic programs in order to deal with this phenomenon. The report of the World Health Organization entitled “Preventing suicide: a global imperative”, which has been published in 2014, can significantly help countries to design such programs. As a result, the aim of the present article is to critically discuss the components of suicide prevention programs suggested by this report.
    Keywords: Suicide, Prevention, World Health Organization
  • M. Molabagheri, A. Moazami Pages 1175-1182
    Background And Objectives
    Research into microbial contamination has shown that nursing white coat contains a variety of microorganisms that can lead to disease and cross-infection transmission in nurses. So, the aim of this study was to identify the bacterial contamination of nurses’ white coats in different wards of Sirjan hospitals in 2017.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, the contamination of 200 nurses’ white coats was surveyed in the hospitals of Sirjan city. Sampling was done by wet sterile swab. The colonies formed on the medium were examined and biochemical tests were used to identify the isolated bacteria. Paired t-test was used to analyze the data.
    Results
    The most common type of pathogen isolated from the nursing white coats in Imam Reza Hospital was Staphylococcus epidermidis (57.83%) and in Dr. Gharazi Hospital was also Staphylococcus epidermidis (51.35%), and the least pathogen in Imam Reza Hospital was related to Pseudomonas (1.2%) and in Dr. Gharazi Hospital was Escherichia coli as well as Pseudomonas (1.35%).
    Conclusion
    Regarding the results, it can be said that the contamination of nurses and medical staff’s white coats is unavoidable. This issue shows the importance of disinfecting, regular cleaning of the nurses’ white coats and using disposable white coats in the periods between delivering therapy to the patients that can lead to a reduction in the transmission of contamination from one patient to the other patients as well as the medical staff.
    Keywords: Bacterial contamination, Nurse, White coat, Sirjan