فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال پانزدهم شماره 7 (پیاپی 90، مهر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضاییان * صفحات 591-592
    در شماره شهریور ماه سال 1393 مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به مسئله بازپس گیری (Retraction) مقالات علمی منتشر شده پرداختیم [1]. در همان مقاله اشاره کردیم که مقالات منتشر شده در مجلات علمی، بیشتر به دلیل خلافکاری های پژوهشی (Research misconduct) باز پس گرفته می شوند. این در حالی است که شواهد نشان می دهند فقط یکی از خطاهای واقعی که ممکن است به بازپس گیری مقالات منتشر شده منجر گردد، استفاده ناصحیح از آزمون های آماری است[2].
    Allison و همکارانش در مقاله اخیر خود [3] نشان داده اند که این خطا تا چه اندازه می تواند شایع باشد. آن ها در یک مطالعه هجده ماهه به بررسی مقالات منتشر شده در حوزه کاری خود یعنی چاقی و تغذیه از دیدگاه آماری پرداختند. مطالعه آن ها شامل مقالات مرتبطی می شد که در نشریات بسیار معتبری به چاپ رسیده اند. در این مطالعه آن ها نشان داده اند که تا چه اندازه ممکن است که مقالات منتشر شده در نشریات معتبر از خطاهای آماری رنج ببرند. برای نمونه آن ها در یک مقاله مورد بررسی متوجه شدند که نویسندگان مقاله از مدل آماری استفاده کرده اند که منجر به بیش برآوردی ده برابری تاثیر تغییر در مصرف فست فود (Fast food) بر روی وزن کودکان گردیده است ! این موضوع از طریق نامه به سردبیر به اطلاع نویسندگان مقاله رسید و چند ماه بعد نویسندگان مقاله تنها به خاطر این خطای آماری، ترجیح دادند که مقاله خود را بازپس بگیرند.
    از همین رو، Allison و همکارانش در مقاله خود به منظور جلوگیری از بازپس گیری مقالات منتشر شده تنها به دلیل استفاده ناصحیح از آزمون های آماری، موارد زیر را پیشنهاد نموده اند[3]:•بهتر است یک متخصص آمار از ابتدای طراحی مطالعه در تیم پژوهشی عضو بوده و نظرات وی مورد توجه قرار گیرد.
    •در مقاله منتشر شده باید آنالیز های آماری بکار رفته با دقت هر چه تمام تر شرح داده شوند.
    •سر دبیران مجله با دقت هر چه تمام تر مقالات واصله را مورد بررسی قرار داده و آن مقالاتی که نیاز به داوری آماری دارند را به یک متخصص آماری ذیصلاح ارسال نمایند.
    •در صورت نیاز مجلات می توانند درخواست نمایند تا اطلاعات خام در اختیار مجله و داور آماری آن قرار گرفته تا مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
    مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان نیز برای در امان ماندن نویسندگان مقالات خود از خطاهای محتمل آماری، سعی نموده است تا از وجود داوران ذیصلاح در مقالات مرتبط استفاده نماید. بدیهی است که در صورت نیاز، مجله ممکن است که از نویسندگان خود درخواست نماید که تجزیه و تحلیل های خود را تکرار نمایند و یا داده های خام خود را جهت تجزیه و تحلیل مجدد، در اختیار مجله قرار دهند.
  • علی سعادت فر، محمد رنجبریان *، مهناز صارمی، امیر حسین هاشمیان، اسیل یزدیان صفحات 593-606
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی-عضلانی (Musculoskeletal disorders; MSDs) یکی از عوامل شایع آسیب های شغلی است که به طور عمده در کمر، گردن و اندام های فوقانی نمایان می شود. پیشگیری از بروز این ناراحتی ها مستلزم ارزیابی وضعیت های کاری با استفاده از روش های آنالیز شغلی علم ارگونومی است. این مطالعه با هدف تعیین میزان آسیب های اسکلتی-عضلانی کارکنان شاغل در شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 171 نفر از سیمبانان شاغل در شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه در سال 1393 انجام گرفت. به منظور تعیین شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی از چارت نقشه بدن(Body Map) استفاده شد. همچنین، جهت تعیین خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی-عضلانی از روش ارزیابی سریع تمام بدن Rapid Entire Body Assessment; REBA)) استفاده گردید. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون مجذور کای تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بیشترین شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در اندام های مختلف مربوط به کمردرد، شانه و زانودرد به ترتیب برابر 78 نفر (6/45%)، 67 نفر (2/39%) و 63(8/36%) بود. نتایج مطالعه نشان داد که بیشترین تعداد از سیمبانان به ترتیب در سطح ارگونومیک 2 (خطر متوسط) با 9/43%، سطح ارگونومیک 3 (خطر زیاد) با 5/34% و سطح ارگونومیک 4 (خطر بسیار زیاد) با 5/20% قرار داشتند. ارتباط آماری معنی داری بین نوع شغل با سطح ریسک REBA مشاهده شد (001/0 p <).
    نتیجه گیری
    اختلالات اسکلتی-عضلانی به خصوص در اندام های کمر، شانه و زانو بالا بود. بیشترین نمره ریسک ارگونومیکی مربوط به زیروظیفه سیم کشی و کابل کشی هوایی بود. بررسی بیشتر این مشاغل و همچنین اتخاذ اقدامات کنترلی در آینده نزدیک، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، ارگونومی، سیمبان، REBA، کرمانشاه
  • الهام امین، الناز قاسمی، علی اکبر حقدوست، فخرالسادات هاشمیان، اسما صابرماهانی * صفحات 607-620
    زمینه و هدف
    تغییر نقش بیمارستان ها در آینده دور و لزوم برنامه ریزی های بلندمدت و میان مدت برای تغییرات لازم در ساختار بیمارستان ها از ضروریات غیرقابل انکار است. بررسی و انتخاب رویکردهای مختلف برای ایجاد تغییر در بیمارستان ها، نیازمند بررسی های گسترده در این زمینه و یافتن بهترین پاسخ برای شرایط و ویژگی های یک کشور است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر در دو فاز مطالعه تطبیقی و مصاحبه با خبرگان انجام شد که هدف از آن در فاز اول گردآوری نمونه اطلاعاتی در زمینه بخش های بیمارستانی فعال در کشورهای دیگر و در فاز دوم اخذ نظرات خبرگان در مورد بخش های بیمارستانی موردنیاز در سال های آتی بود.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان دهنده ضرورت گسترش بخش های کلینیکی و سرپایی در زمینه بیماری های مزمن و سرطان ها، طب سالمندی با توجه به روند سالمندی جمعیت، بازتوانی پس از مراقبت های طولانی مدت، کلینیک خواب، خدمات ارتقای سلامت مانند مدیریت وزن، مدیریت ریسک فاکتورها، اصلاح شیوه زندگی و در برخی موارد تخصصی تر کردن بخش های بستری، مانند پیوند مغز استخوان و مسمومیت، بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه، ساختار بخش های بیمارستانی در آینده در چهار سطح شامل بخش های عمومی و گسترده در سطح کشور، بخش های تخصصی و فوق تخصصی محدود به برخی بیمارستان های کشور، بخش های مربوط به خدمات لوکس و غیرضروری و بخش های مربوط به طب های جایگزین و مکمل، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، آینده پژوهی، نیاز، بخش های بیمارستانی
  • لیلا توکلی، نرگس خانجانی * صفحات 621-634
    زمینه و هدف
    سوانح ترافیکی یک معضل بهداشتی و اولین علت مرگ در جوانان ایرانی است. این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات دموگرافیک متوفیان و عوامل مرتبط با تقصیر در متوفیان سوانح رانندگی منجر به فوت در پهناورترین استان ایران انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی است. تمامی اطلاعات تصادفات منجر به فوت در راه های درون شهری استان کرمان طی سال های 1391 تا 1393 از پلیس راهنمایی رانندگی استعلام شد. برای تحلیل داده ها از رگرسیون لجستیک چندگانه و سری زمانی این سوانح استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع، 607 مورد تصادف منجر به فوت رخ داده بود. میانگین سن متوفیان 94/23±98/37 سال بود و بیشتر موارد فوت در سنین 15 تا 30 سال رخ داده بود. تعداد متوفیان در بین مردان (1/76%) و عابران پیاده (7/42%) نسبت به سایر قربانیان بیشتر بود و اکثر متوفیان (7/67%) در رخداد حادثه بی تقصیر بودند. بیشترین وسیله مقصر، سواری)0/55%)؛ بیشترین نوع برخورد، سواری با عابر (1/35%)؛ بیشترین علت برخورد، عدم توجه به جلو (2/42%) بود. بیشترین موارد در ساعات 14-12 (5/13%) و 20-18 (5/13%) رخ داده بود و اکثر متوفیان (4/68%) در راه انتقال به بیمارستان فوت شده بودند. بین جنسیت (001/0>p)، سن (012/0=p) و نوع وسیله (001/0>p) با مقصر بودن متوفی ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    اصلاح ساختار شهری به منظور جدا کردن مسیر عابر پیاده و ماشین سواری و ایجاد ایمنی بیشتر برای عابران الزامی است. همچنین، برای موتورسواران و دوچرخه سواران به علت آسیب پذیری بیشتر، به تدابیر لازم الاجرای محکم تری نیاز است.
    کلیدواژگان: تصادفات، سوانح ترافیکی، مرگ، تقصیر، کرمان
  • زهرا تفاخری *، محمد افتخاری نیا، حجت جهانبخش صفحات 635-644
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه تعیین طول کارکرد صحیح، یکی از عوامل مهم در موفقیت درمان کانال ریشه دندان می باشد، ازاین رو، مطالعه حاضر با هدف مقایسه رادیوگرافی های معمولی و دیجیتال در تعیین طول کارکرد کانال های ریشه دندان مولر فک پایین انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه برون تنی، 25 دندان بالغ مولر اول دائمی فک پایین دو ریشه انتخاب و سپس حفره دسترسی تهیه گردید. جهت تعیین طول کارکرد واقعی دندان ها، K-fileهای شماره 15 داخل کانال دندان ها قرار داده شدند. پس از جایگذاری دندان ها در داخل ساکت دندانی، از آنها رادیوگرافی معمولی و دیجیتال تهیه گردید و بر روی رادیوگرافی های معمولی و تصاویر CMOS، از فاصله نوک کاسپ های هم سطح شده تا نوک فایل به ترتیب به وسیله کولیس با دقت 01/0 میلی متر و نرم افزار اندازه گیری شد. داده ها با آزمون های آماری Greenhouse-Geisser، t زوجی و رگرسیون خطی ساده تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که اختلاف معنی داری بین دقت رادیوگرافی های معمولی و دیجیتال در تعیین طول کارکرد کانال ریشه دندان های مولر اول فک پایین با انحنای کمتر از 25 درجه وجود ندارد (05/0
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، می توان از رادیوگرافی دیجیتال CMOS جهت تعیین طول کارکرد ریشه هایی که انحنای زیادی ندارند، استفاده کرد؛ ولی در دندان های دارای ریشه با انحنای زیاد، بهتر است از رادیوگرافی معمولی برای تعیین طول کارکرد استفاده شود.
    کلیدواژگان: طول کارکرد، رادیوگرافی معمولی، رادیوگرافی دیجیتال CMOS، مولر اول فک پایین
  • اطهر انتظاری، رسول خسروی *، فاطمه سادات ارغوان، علی اکبر تقی زاده، مریم خدادادی، هادی اسلامی صفحات 645-656
    زمینه و هدف
    با توجه به خصوصیات سمی و خطرناک کروم شش ظرفیتی )(Cr (VI)، حذف آن به وسیله یک روش کارآمد و اقتصادی، امری ضروری است. استفاده از کربن فعال به عنوان جاذب، در حذف کروم شش ظرفیتی یک روش متداول و کارآمد است. هدف از این مطالعه تولید کربن فعال به شکل گرانولی و پودری از دانه اسپند و مقایسه کارایی آنها در حذف کروم شش ظرفیتی از محلول های آبی بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت آزمایشگاهی در رآکتور ناپیوسته انجام شده است. برای تولید کربن فعال، از دانه اسپند استفاده گردیده و برای فعال سازی از امواج اولتراسونیک و برای تعیین سطح ویژه کربن فعال از آزمون Brunauer–Emmett–Teller (BET) استفاده شده است. در این تحقیق اثر pH، دوز جاذب، غلظت اولیه کروم، زمان تماس و سرعت اختلاط مورد بررسی قرار گرفته است. برای اندازه گیری (Cr (VI از روش رنگ سنجی با استفاده از UV/VIS SpectrometerT80+ استفاده گردید.
    یافته ها
    آزمون BET نشان داد سطح ویژه کربن فعال پودری و گرانولی به ترتیب برابر با 442 و 310 مترمربع بر گرم بود که نشان دهنده موثر بودن فرایند فعال سازی است. آزمایش های جذب نشان داد که pH بهینه حذف (Cr (VI توسط هر دو جاذب برابر با 2 بوده و راندمان حذف کروم توسط کربن فعال پودری به مراتب بیشتر از کربن فعال گرانولی است. نتایج سینتیک واکنش ها بیانگر تبعیت فرایند جذب هر دو جاذب از سینتیک درجه دوم کاذب است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله مشخص شد که کربن فعال های تولیدی می توانند به عنوان جاذب هایی کارآمد و مقرون به صرفه برای جذب کروم مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: کربن فعال، جذب سطحی، کروم شش ظرفیتی، دانه اسپند، اولتراسونیک
  • زینب گرگی *، محسن رضاییان صفحات 657-674
    زمینه و هدف
    نشریات علمی پزشکی، نشریاتی هستند که مقالات آن ها به ارائه یافته های جدید پژوهشی و توسعه علم و فناوری در یکی از زمینه های علوم پزشکی می پردازند. با توجه به ضرورت شناخت مجله های تخصصی در هر رشته از علوم سلامت، مطالعه حاضر، با هدف شناخت و مروری بر مجله های تخصصی اپیدمیولوژی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی است که در سال 1394 انجام گرفته است. به منظور بررسی و استخراج فهرست مجله های اپیدمیولوژی به پرتال (SJR) SCImago Journal & Country Rank مراجعه شد و سی و سه مجله که در عنوان آن ها واژه اپیدمیولوژی به کار رفته بود، انتخاب گردید. مجلات انتخاب شده از نظر مهمترین اطلاعات مشتمل بر نام مجله، کشور منتشرکننده مجله، ناشر، سردبیر، حیطه موضوعی، انواع مقاله های چاپی، مهم ترین نمایه های مجله، قدمت مجله، شاخص هیرش، دوره چاپ، ضریب تاثیر، تعداد مقاله های منتشرشده در آخرین شماره و آدرس اینترنتی مجله مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مجلات معتبر اپیدمیولوژی را می توان در دو دسته کلی نشریات عمومی نظیر: American Journal of Epidemiology، Annals of Epidemiology، European Journal of Epidemiology و International Journal of Epidemiology و نشریات اختصاصی نظیر: Cancer Epidemiology، Biomarkers and Prevention، Journal of Clinical Epidemiology، Epidemiology and Infection و Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology جای داد.
    نتیجه گیری
    مجله های معتبر اپیدمیولوژی، مجله های عمومی و اختصاصی اپیدمیولوژی هستند که از قدمت چاپ، شاخص هیرش و ضریب تاثیر بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: مجلات اپیدمیولوژی، شاخص هیرش، ضریب تاثیر
  • نازنین کامیاب، شیرین خواجه حسینی، محمد مبینی صفحات 675-682
    زمینه و هدف
    غلظت 5/1-5/0 میلی گرم در لیتر فلوراید در آب آشامیدنی اثر مثبتی بر دندان ها جهت جلوگیری یا کاهش خطر پوسیدگی به دنبال دارد. در حال حاضر، فلوراید مورد نیاز برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در درجه اول از آب آشامیدنی تامین می گردد. این مطالعه با هدف بررسی میزان فلوراید آب آشامیدنی روستاهای شهرستان رفسنجان و مقایسه آن با استاندارد ملی و سازمان بهداشت جهانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی که در سال 1394 در روستاهای شهرستان رفسنجان انجام شد، به صورت سرشماری از تعداد 8 مخزن آب در دو فصل بهار و تابستان (هر فصل 8 نمونه و حجم هر نمونه یک لیتر بود) نمونه برداری انجام شد. جهت جمع آوری نمونه ها از ظروف پلاستیکی پلی اتیلنی یک لیتری استفاده شد. برای تعیین مقدار فلوراید، نمونه های آب با استفاده از روش SPADNS(dihydroxy_3،6_Naphtalene Disulfonate) Sodium2-(Parasulfophenylazo)_ مورد آزمایش قرار گرفت. آنالیز داده ها با کاربرد آمار توصیفی (انحراف معیار± میانگین) و تست t زوجی انجام شد.
    یافته ها
    بالاترین میانگین مقدار فلوراید در فصل بهار (13/1 میلی گرم در لیتر) و در فصل تابستان (15/1 میلی گرم در لیتر) مربوط به مخزن احمدآباد دئفه بود و کمترین میانگین مقدار فلوراید در فصل بهار (30/0 میلی گرم در لیتر) و در فصل تابستان (48/0 میلی گرم در لیتر) مربوط به مخزن کبوترخان بود. میانگین مقدار فلوراید آب شرب روستاها در فصل بهار 24/0.±71/0 میلی گرم در لیتر و در فصل تابستان 21/0± 78/0 میلی گرم در لیتر بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (049/0=p).
    نتیجه گیری
    در مجموع، میزان فلوراید آب شرب روستاهای شهرستان رفسنجان (به جز مخزن کبوترخان) در گستره استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و استاندارد ملی آب آشامیدنی قرار داشت.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، فلوراید، مناطق روستایی، رفسنجان
  • علی سالاری مقدم، لیلی زاهدی*، نادر نوابی صفحات 683-688
    زمینه و هدف
    کیست استخوانی تروماتیک (Traumatic Bone Cyst، TBC)، نوعی کیست داخل استخوانی است که در فک ها شایع نیست. گزارش مورد حاضر، به توصیف یک مورد TBC می پردازد که در قسمت سیمفیز مندیبل بروز پیدا کرده بود.
    شرح مورد: بیمار خانم 14 ساله ای بود که در رادیوگرافی پانورامیک وی، یک ضایعه رادیولوسنت یونی لاکولار با گسترش به فضاهای بین ریشه دندان ها در ناحیه سیمفیز مندیبل مشاهده شد. بیمار هیچ علامت بالینی نداشت. مجموعه نمای رادیوگرافیک و مشاهده حفره استخوانی پر از خون حین جراحی، تشخیص TBC را برای ما قطعی نمود. ضایعه پس از عمل جراحی بهبود پیدا کرد.
    نتیجه
    در مواجهه با ضایعات رادیولوسنت در فک پایین که به نواحی بین دندانی گسترش یافته باشد، به خصوص در افراد جوان، بایستی مطرح نمودن TBC در تشخیص های افتراقی، مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیست استخوانی تروماتیک، مندیبل، گزارش مورد
|
  • A. Saadatfar, M. Ranjbarian*, M. Saremi, A.H. Hashemian, A. Yazdian Pages 593-606
    Background And Objectives
    Musculoskeletal disorders (MSDs) are one of the most common causes of injuries that mainly appeare in the lower back, neck,and upper limbs. In order to prevent these problems, it is required to evaluate working conditions using the methods of job analysis in ergonomics. This study aimed to determine the musculoskeletal injuries among employed staff in electricity power distribution company of Kermanshah province.
    Materials And Methods
    This study was carried out in the cross-sectional form on 171 employed staff of the electricity power distribution company in Kermanshah province in 2015. Body map chart was used to determine MSDs. The Rapid Entire Body Assessment (REBA) method was used to determine the risk of MSDs. Data were analyzed using One-way ANOVA and Chi-square test.
    Results
    The most prevalence of MSDs in different limbs were related to back pain, shoulder,and knee pain with 78 people (54.6%), 67 people (39.2%),and 63 people (36.8%), respectively. The results showed that the highest frequency of linemen belonged to level 2 (medium risk) with 43.9%, level 3 (high risk) with 34.5%, and the level 4 (very high risk) with 20.5%, respectively. A significant relationship was observed between the type of job and REBA risk level (p
    Conclusion
    The MSDs were high specially in lower back, shoulder, and knee. The highest score of ergonomic risk was related to the subtasks of wiring and aerial cabling. It seems that such jobs require more investigation and also control decisions in the near future.
    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Ergonomics, Lineman, REBA, Kermanshah
  • E. Amin, E. Ghasemi, A.A. Haghdoost, F. Hashemian, A. Sabermahani * Pages 607-620
    Background And Objectives
    Changing the roll of hospital in far future and necessity of long and medium term planning regarding to these changes is undeniable. Evaluation and selection of different approaches to change the hospitals, requires extensive investigations in this area to find the best response, considering the conditions and characteristics of a country.
    Materials And Methods
    This study was conducted in two phases: comparative and interviews with experts. The aim was to gather information about active hospital wards in other countries in the first phase and to obtain expert opinions about the wards needed in the years ahead, in the second phase.
    Results
    The results indicated the necessity of expanding outpatient departments in the field of: chronic diseases and cancer, geriatrics (regarding to population aging trend), Recovery after long-term care, sleep clinics, health infrastructure services such as weight management, management of risk factors, lifestyle modification and in some cases, more specialized inpatient departments such as bone marrow transplantation and toxicity.
    Conclusion
    Based on results obtained, the proposed future structure of the hospitals is divided at four levels, the public and nation-wide wards, specialty and subspecialty wards which is limited to some hospitals in the country, luxury and unnecessary wards services and alternative and complementary medicine wards.
    Keywords: Hospital, Future study, Need, Hospital wards
  • L. Tavakkoli, N. Khanjani * Pages 621-634
    Background And Objectives
    Traffic accidents are a health dilemma and the first cause of mortality in Iranian youths. This study aimed to evaluate the demographic characteristics of deceased individuals and the related factors in fatal car crashes in the largest province of Iran.
    Materials And Methods
    The present research is a cross-sectional study. All fatal car crashes on the city roads happened from 2012 to 2015 in Kerman province were inquired from traffic police. Logistic regression and time series were used for data analysis.
    Results
    The total number of the accidents led to death was 709.The mean age of the deceased was 37.98±23.94 years and most of them were between 15 to 30 years old. The number of deaths among men (76.1%) and pedestrians (42.7%) were higher. Most of the deceased were not guilty (67.7%). The largest number of guilty vehicles involved were cars (55.0%), the most frequent type of collision was the collision of car with pedestrians (35.1%), the most frequent cause recorded was lack of attention to the front (42.2%), and most collisions happened between 12 am to 2 pm (13.5%) and 6 pm to 8 pm (13.5%) and most of them (68.4%) had died on their way to the hospital. A significant association was found between gender (p
    Conclusion
    It seems necessary to reform urban structure in order to separate the pedestrian path and raise pedestrians safety. As motorcycle and bicycle riders are more vulnerable, strict rules in parallel with accurate monitoring are required for this group.
    Keywords: Accidents, Traffic accidents, Death, Guilt, Kerman
  • Z. Tafakhori *, M. Eftekharinia, H. Jahanbakhsh Pages 635-644
    Background And Objectives
    Working length determination is one of the most important factors in successful root canal treatment; therefore, this study was carried out to compare conventional (E-speed) and digital (CMOS) radiographies in determining the working length of the root canals of mandibular molar teeth.
    Materials And Methods
    In this ex-vivo study, 25 permanent mandibular double-root first molar teeth were selected and then access cavities were prepared. In order to determine the real working length of the roots, the number 15K-files were transferred into the canals. After placing each sample in the socket of the teeth, conventional and digital radiographies were performed and the distance between the leveled cusp tip and the file tip were measured in conventional radiography and CMOS images by a caliper with an accuracy of 0.01mm and software, respectively. The data was analyzed using Greenhouse-Geisser, paired t-test and simple linear regression.
    Results
    According to the findings of this study, there was no significant difference between the accuracy of conventional radiography and digital radiography (CMOS) in determining the working length of the root canals of mandibular first molar teeth with less than 25˚ curve (p>0.05). However, in roots with more than 25˚ curve, the working length of root canal was higher in the digital radiography (CMOS) compared to the conventional radiography (E-speed) (p=0.001and p=0.004, respectively).
    Conclusion
    Based on the results of this study, it can be concluded that digital CMOS radiography can be used to measure working length of root canals with mild curvature. However, in teeth with high curvature, it would be better to use conventional radiography to estimate the working length.
    Keywords: Working length, Conventional radiography, Digital CMOS radiography, Mandibular first molar
  • A. Entezari, R. Khosravi *, F.S. Arghavan, A. A. Taghizadeh, M. Khodadadi, H. Eslami Pages 645-656
    Background And Objectives
    Because of toxical and hazardous properties of hexavalent chromium (Cr(VI)), its removal by an economical and efficient method is necessary. The use of activated carbon, as an adsorbent, is a common and effective method for hexavalent chromium removal. Thus the aim of this study was to produce granular and powdered activated carbon form Peganum Harmala and compare their chromium removal efficiency from synthetic wastewater.
    Materials And Methods
    This experimental study was carried out in a batch reactor in the laboratory. Peganum Harmala was used as an activated carbon production precursor and ultrasonic waves were used for carbon activation, and Brunauer–Emmett–Teller (BET) test was used for determination of specific surface area of activated carbon.. In this study the effect of pH, adsorbent dosage, initial chromium concentration, contact time,and mixing speed were investigated. The colorimetric method using UV/VIS Spectrometer T80 at a wavelength of 540 nm was used for chromium determination. Data analysis was performed by Excel software.
    Results
    The BET test showed that the Granular and powdered activated carbon specific surface area were equal to 442 and 310 m2/g, respectively that indicates the activation process efficacy. The adsorption experiments showed that the optimum pH for Cr(VI) was equal to 2 for both adsorbents and powdered activated carbon had more removal efficiency than its granular form. The kinetic tesults of the reactions indicated that both adsorbents followed pseudo-second order kinetic in the absorbtion process.
    Conclusion
    Comparing specific surface area and chromium adsorption capacity shows that powdered activated carbon is a more efficient and economical adsorbent than the granular form.
    Keywords: Activated carbon, Adsorption, Chromium (VI), Peganum Harmala seed, Ultrasonic
  • Z. Gorgi *, M. Rezaeian Pages 657-674
    Background And Objectives
    Medical journals are those journals which their articles present new research findings and science and technology development in the diverse fields of medical sciences. Due to the need of recognition of the scienctific journals in the health domain, the aim of the present article was to introduce and review the epidemiological journals.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted in 2016. In order to extract the list of epidemiological journals, we referred to SCImago Journal & Country Rank (SJR) and selected 33 journals which the “epidemiology” term has been used in their titles. Important information including name of the journal, country of publication, publisher, editor in chief, subject coverage, types of published articles, indexing, abstracting, duration of publication, Hirsch index, volume number, impact factor, number of published articles in last issue, and the journal website were determined.
    Results
    The results of the present study highlighted that the most prestigious epidemiological journals can be categorized into general epidemiological journals such as: American Journal of Epidemiology, Annals of Epidemiology, European Journal of Epidemiology,and International Journal of Epidemiology; plus specific epidemiologicl journals such as: Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, Journal of Clinical Epidemiology, Epidemiology and Infection,and Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.
    Conclusion
    The most prestigious journals in epidemiology are those general and specific journals which have high Hirsch index and impact factor plus long duration of publication.
    Keywords: Epidemiological journals, Hirsch index, Impact factor
  • N. Kamyabn, Sh. Khajeh Hosseini, M. Mobini Pages 675-682
    Background And Objectives
    Fluoride concentration of 0.5 to 1.5 mg/l in drinking water has a positive effect on prevention or reduction of teeth decay. Today¡ fluoride needed to prevent teeth decay is primarily provided from drinking water. The aim of this study was to survey the amount of fluoride in drinking water in rural areas of Rafsanjan and its comparison with National and World Health Organization standards.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2015 in rural areas of Rafsanjan. The samples were collected from 8 resources in the rural areas of Rafsanjan in the spring and summer through using census method (Each season had 8 samples of one liter volume). Samples were kept in polyethylene plastic containers. SPADNS (Sodium2- (Parasulfophenylazo) _ Dihydroxy_3¡ 6_Naphtalene Disulfonate) reagent was used to determine the amount of fluoride in water. Data was analyzed using descriptive statistics (mean ± standard deviation) and paired sample t_test and the significant level was considered as P
    Keywords: Drinking water, Fluoride, Rural areas, Rafsanjan
  • A. Salarimoghaddam, L. Zahedi*, N. Navabi Pages 683-688
    Background And Objectives
    Traumatic Bone Cyst (TBC) is an intraosseous cyst which is uncommon in jaws. Present report proceeds to a case of TBC developed in mandibular symphysis area.
    Case Presentation
    The case was a 14-year-old girl who was seen with a unilocular radiolucent lesion with extention to interradicular zones in mandibular symphysis in her panoramic radiography. The patient didn''t have any clinical symptoms or signs. The radiographic view and observing a blood-filled bone cavity during surgery made the diagnosis of TBC definite for us. The lesion healed after surgical intervention.
    Conclusion
    Confronting radiolucent lesions extending to interradicular zones in mandible especially in young people¡ TBC should be considered as a differential diagnosis.
    Keywords: Traumatic Bone Cyst, Mandible, Case Report