فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1385)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/04/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • کاظم کاظم نژاد، محمد قرقره چی صفحات 1-5
    زمینه و هدف
    یکی از روش های درمان بیماری قلبی- عروقی که اصلی ترین علت آن آترواسکلروز عروق کرونر است، جراحی کنار گذر عروق کرونر (CABG) است. خون ریزی در بعد از جراحی CABG از مهم ترین عوارض این نوع عمل جراحی است. روش های مختلف در جلوگیری و یا کاهش خون ریزی عمل CABG پیشنهاد شده است که هدف این مطالعه بررسی اثرات داروی ترانکسامیک اسید (T.A) در کاهش خون ریزی متعاقب عمل جراحی CABG است.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی می باشد که در بیمارستان دکتر شریعتی تهران در سال های 1380-82 انجام شده است. 100 بیمار که کاندید عمل جراحی CABG بودند، به صورت تصادفی به دو گروه مورد 50) نفر(و شاهد 50) نفر(انتخاب شدند. در گروه مورد 15 میلی گرم بر کیلوگرم از داروی ترانکسامیک اسید در هنگام جراحی تزریق شد و پس از اتمام پمپ قلبی- ریوی و خنثی کردن اثر درمانی هپارین، دوز دوم داروی ترانکسامیک اسید به میزان 5 میلی گرم بر کیلوگرم به بیماران تزریق شد. برای گروه شاهد همین روش استفاده می شد ولی به جای ترانکسامیک اسید از نرمال سالین با همان حجم استفاده گردید. پس از عمل متغیرهایی مثل میزان خون ریزی، PT، aPPT، HCT و پلاکت بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-11 و آزمون آماری تی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموعه 100 بیمار و هر گروه 50 بیمار، پایین ترین سن 28 سال و بالاترین سن 75 سال بوده است که از نظر سنی دو گروه از توزیع نرمال تبعیت می کردند. نسبت سن نیز در دو گروه اختلافی معنی دار نداشت. میزان خون ریزی بعد از عمل در گروه مورد 333±45 میلی لیتر و در گروه شاهد 490±81 میلی لیتر بود که اختلاف معنی داری داشت. همچنین در میزان پلاکت، HCT بعد از عمل بین گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری وجود داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به تحقیق انجام شده استفاده از داروی ترانکسامیک اسید در کنترل خون ریزی حین و بعد از عمل جراحی CABG توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ترانکسامیک اسید (T، A)، جراحی کنار گذر عروق کرونر (CABG)، بیماری های ایسکمیک قلبی، جراحی
  • محمد موجرلو، علیرضا شریعتی، غلامرضا محمودی صفحات 6-10
    زمینه و هدف
    در بیماران دیالیزی کاهش تولید اریتروپوئیتین از کلیه ها، عامل اصلی کم خونی به شمار می آید و تزریق اریتروپوئیتین درمان انتخابی رفع کم خونی محسوب می شود. کمبود نسبی یا مطلق آهن شایع ترین علت ایجاد پاسخ نامطلوب در افزایش هموگلوبین به شمار می آید. هدف مطالعه تاثیر آمپول ونوفر بر میزان پاسخ دهی به اریتروپوئیتین در افزایش هموگلوبین بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه تحت همودیالیز بود.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت مقطعی و از نوع نیمه تجربی روی 48 بیماری که در هر هفته سه نوبت دیالیز می شدند و غلظت هموگلوبین سرمی آنها کمتر از 9 gr/dl بود، انجام گردید. به این بیماران به مدت 7 هفته در پایان هر جلسه دیالیز 2000 واحد آمپول اریتروپوئیتین به روش زیرجلدی تزریق شد. پس از پایان تزریق اریتروپوئیتین علاوه بر بررسی مجدد هموگلوبین، سطح سرمی فریتین بیماران نیز اندازه گیری شد. بیمارانی که همچنان هموگلوبین کمتر از 9 gr/dl و فریتین سرم کمتر از 200 ng/dl داشتند، انتخاب شدند 29) نفر(. در این بیماران علاوه بر ادامه تزریق اریتروپوئیتین، در 5 نوبت متوالی به هنگام دیالیز، 100 mg آمپول ونوفر به روش وریدی انفوزیون شد. پس از یک هفته از پایان آخرین دوز تزریق ونوفر، مجددا آزمایش هموگلوبین و فریتین سرم بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین هموگلوبین بیماران قبل از شروع تزریق اریتروپوئیتین 7.5 gr/dl و پس از 7 هفته تزریق اریتروپوئیتین 8.5 gr/dl جمع آوری شد. در ادامه مطالعه به دنبال تزریق دوره ای ونوفر میانگین هموگلوبین به 10.4 gr/dl افزایش یافت. میانگین فریتین سرم قبل از تزریق آمپول ونوفر 131 ng/dl و پس از یک هفته از آخرین دوز تزریق ونوفر 237 ng/dl تعیین شد.
    نتیجه گیری
    کمبود آهن نقش کلیدی در پاسخ نامطلوب به تزریق اریتروپوئیتین در افزایش هموگلوبین بیماران همودیالیزی دارد. لذا ضروری است به منظور افزایش پاسخ به درمان با اریتروپوئیتین آهن سرم بیماران نیز سنجیده شود.
    کلیدواژگان: ونوفر، اریتروپوئیتین، هموگلوبین، فریتین، همودیالیز، نارسایی مزمن کلیه
  • طاهره نظری، صدیقه احمدیان، محمود حاجی احمدی صفحات 11-16
    زمینه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) از اختلالات شایع آندوکرین در سنین باروری می باشد که برخی از مطالعات نشان دهنده همراهی این بیماری با هایپرلیپیدمی و هایپرتانسیون است. لذا این مطالعه با هدف مقایسه عوامل خطر قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و افراد سالم انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد- شاهدی روی 60 زن نازای مبتلا که شواهد بالینی و سونوگرافی سندرم تخمدان پلی کیستیک را داشتند و 60 نازای غیرمبتلا به PCOS انجام شد. تمامی نمونه ها از نظر ویژگی های فردی شامل سن، BMI، دور کمر، دور باسن، نوع نازایی و مدت نازایی و فشار خون بررسی شدند و آزمایش های لازم شامل اندازه گیری تری گلیسرید، کلسترول، LDL، HDL، سطح انسولین، FBS و فشار خون سیتولیک و دیاستولیک انجام گردید. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS آنالیز شد.
    یافته ها
    سطح تری گلیسرید، کلسترول، LDL، BMI بیماران PCOS به طور معنی داری بالاتر از زنان طبیعی بود (P<0.05) و سطح LDL کاهش مشخصی در بیماران مبتلا به PCOS داشت (P<0.05). همچنین فشار خون سیستولی و دیاستولی نیز در بیماران بالاتر از افراد گروه کنترل بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    زنان مبتلا به PCOS در مقایسه با افراد سالم در خطر بالاتری از بیماران قلبی- عروقی قرار دارند.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، عوامل خطر قلبی عروقی، هایپرلیپیدمی
  • شهلا نصراللهی، شهره علی محمدی، مهرانگیز زمانی صفحات 17-21
    زمینه و هدف
    پره اکلامپسی با شیوع 5-10 درصد در زنان باردار یکی علل مهم موربیدیتی و مورتالیتی مادران و پره ماچوریتی نوزادان می باشد که پیشگیری از آن نقش اساسی در کاهش مرگ و میر نوزاد و مادر دارد. با توجه به پاتوژنز بیماری که اختلال عملکرد اندوتلیال است و رادیکال های آزاد می تواند صدمه اندوتلیال عروق را شدت بخشد، این مطالعه به منظور بررسی تاثیر آنتی اکسیدان ها)ویتامین E و (C بر بروز اکلامپسی در خانم های شکم اول انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی بود که روی 580 نفر خانم شکم اول انجام گرفت. جامعه مورد مطالعه به طور اتفاقی به دو گروه تقسیم شدند. به گروه درمان حین مراقبت های معمول بارداری در هفته 18-22 بارداری ویتامین E 400) واحد روزانه(و ویتامین C 1) گرم روزانه(شروع و تا انتهای بارداری ادامه یافت. به گروه کنترل آهن مصرفی حین بارداری تجویز شد و میزان بروز پره اکلامپسی در دو گروه مقایسه شد. تجزیه و تحلیل به روش آماری کای اسکوئر صورت گرفت.
    یافته ها
    میزان بروز پره اکلامپسی در زنان مصرف کننده آنتی اکسیدان 1.7 درصد در مقابل بروز در گروه کنترل 6.2 درصد بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    مصرف آنتی اکسیدان ها)ویتامین E و (C در کاهش میزان بروز پره اکلامپسی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، پره ماچوریتی، آنتی اکسیدان
  • عبدالله عباسی، صادقعلی تازیکی، عبدالوهاب مرادی صفحات 22-27
    زمینه و هدف
    اعتیاد یکی از معضلات و نگرانی های عمده جهان امروز است. نخستین گام در مبارزه با یک پدیده اجتماعی و یا بیماری، شناخت صحیح آن است. این مطالعه به منظور تعیین ویژگی های دموگرافیک و الگوهای مصرف مواد مخدر و ارتباط آن با برخی از متغیرهای فردی و اجتماعی به روش تحلیل آماری در این منطقه انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی گذشته نگر بود که ویژگی های معتادینی که به صورت داوطلبانه به مرکز ترک اعتیاد در بیمارستان پنجم آذر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گلستان از سال 1380 لغایت 1384 برای ترک اعتیاد مراجعه نمودند را مورد بررسی قرار داد. اطلاعات پس از جمع آوری با نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از 3005 پرونده مورد بررسی تعداد 2786 92.7) درصد(مرد و بقیه زن بودند. میانگین سنی افراد مورد مطالعه 36.91 با انحراف معیار 11.4 سال بود. میزان معتادین مرد مراجعه کننده برای ترک 14.97 برابر زنان بود. 93.8 درصد افراد بین 20 تا 50 سال سن داشتند. 4.8 درصد دارای تحصیلات دانشگاهی، 21.3 درصد دیپلمه بودند. 61.7 درصد آنها بیکار یا دارای کار مشخصی نبودند. بیشترین مواد مصرفی در بین این افراد با 66.7 درصد را تریاک تشکیل می داد. فقط 3.2 درصد این افراد هروئین مصرف می کردند. در 40.2 درصد موارد شیوه اصلی مصرف کشیدن و 30.9 درصد خوردن بود. از نظر مصرف نوع مواد، کشیدن سیگار، مصرف الکل، استفاده از حشیش و مصرف قرص در سطح P<0.05 اختلاف معناداری از نظر آماری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    در این منطقه نسبت افراد معتاد با تحصیلات دیپلم و دانشگاهی بیشتر از مناطق دیگر کشور است و با توجه به فراوانی بیکاری به عنوان یکی از عوامل اصلی تشدید اعتیاد، به نظر می رسد که با آموزش و ایجاد اشتغال در منطقه بتوان تا حدودی گرایش به اعتیاد را کنترل نمود.
    کلیدواژگان: گرگان، معتادین خود معرف، مرکز ترک اعتیاد
  • الهه کیایی، نورامیر مظفری، حسین سمیع الادب، نادر جندقی، عزت الله قائمی صفحات 28-33
    زمینه و هدف
    پروبیوتیک ها مکمل های غذایی میکروبی هستند که از طریق حفظ تعادل میکروبی روده تاثیرات سودمندی روی سلامت انسان دارند. باکتری های لاکتیک نقش مهمی در تولید و نگهداری مواد غذایی تخمیری و تهیه محصولات پروبیوتیکی ایفا می کنند. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضد میکروبی باکتری های لاکتیک جدا شده از ماست های محلی استان گلستان بر علیه پاتوژن های شایع دستگاه گوارش انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مقاله توصیفی اثر ضد باکتریایی 96 سویه باکتری لاکتیک جدا شده از 34 نمونه ماست محلی بر علیه 7 گونه مهم پاتوژن های گوارشی به خصوص شیگلا دیسانتریه، یرسینیا انتروکولیتیکا، اشرشیاکلی و سالمونلا تیفی موریوم با دو روش انتشار در آگار به کمک دیسک و روش چاهک با استفاده از محلول روئی تهیه شده از محیط کشت باکتری ها بررسی گردید. قطر هاله عدم رشد در اطراف دیسک و چاهک اندازه گیری شد و به منظور کاهش خطا، هر آزمون حداقل سه بار تکرار گردید و میانگین قطر هاله عدم رشد روی محیط مولرهینتون آگار اندازه گیری و ثبت شد و خاصیت آنتاگونیستی باکتری های لاکتیک با هم مقایسه گردید.
    یافته ها
    بیشترین اثر بازدارندگی مربوط به گونه های لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوکوکوس لاکتیس در روش چاهک بود و حداکثر میانگین قطر هاله عدم رشد آنها 18 میلی متر ارزیابی شد. بیشترین و کمترین اثر مهاری بر علیه باکتری های پاتوژن به ترتیب روی یرسینیا انتروکولیتیکا و باسیلوس سرئوس مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    گونه های هر دو جنس لاکتوباسیلوس و لاکتوکک اثر مهاری مناسبی روی باکتری های بیماری زا روده نشان دادند، ولی لاکتوباسیل های موجود در ماست های محلی استان گلستان نسبت به لاکتوکک ها توانایی بیشتری در مقابله با پاتوژن ها از خود نشان دادند و این اثر مهاری روی یرسینیا انتروکولتیکا مشهودتر بود.
    کلیدواژگان: اثر ضد باکتریال، پروبیوتیک، ماست، لاکتوباسیلوس، لاکتوکوکوس، گلستان
  • هاجر ضیایی هزار جریبی، محمد آزادبخت، فاطمه عبداللهی، بیژن شعبانخانی صفحات 34-38
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای واژینیت تریکومونایی و عوارض شناخته شده مترونیدازول، گیاه درمانی به منظور کاهش عوارض دارویی در دهه های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق با هدف تعیین تاثیر عصاره متانولی گیاهان درمنه کوهی (Artemisia aucheri Boiss)، آویشن شیرازی (Zataria multifolora Boiss) و مورد (Myrtus communis L.) بر عفونت تریکومونایی واژن در محیط In-vitro انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه روی ترشحات تریکومونایی به دست آمده از 100 بیمار با علامت واژنیت با استفاده از عصاره متانولی گیاهان درمنه کوهی، آویشن شیرازی و مورد انجام شد. پس از نمونه گیری از ترشحات واژن بیماران و تائید انگل به روش مستقیم، انگل در لوله های پنج تایی حاوی محیط کشت در سه (Dorse)، مترونیدازول، دی متیل سولفوکساید (DMSO)، عصاره های 0.1 و 0.01 گیاهان درمنه کوهی، آویشن شیرازی و مورد در DMSO قرار داده شد و تاثیر آنها در زمان های متفاوت)از بدو کشت تا 72 ساعت(بر توقف رشد و از بین رفتن انگل بررسی شد.
    یافته ها
    انگل تریکوموناس تا 72 ساعت در محیط کشت درسه زنده مانده و در مجاورت داروی مترونیدازول یک ساعت بعد و در محیط DMSO بعد از 6 ساعت از بین رفت. زمان تاثیر عصاره درمنه کوهی در غلظت 0.1 درصد یک ساعت و غلظت 0.01 درصد 4 ساعت بعد از کشت بود. زمان تاثیر عصاره آویشن شیرازی در غلظت های 0.1 و 0.01 درصد در بدو کشت بود. زمان تاثیر عصاره مورد در غلظت 0.1 درصد در بدو کشت و در غلظت 0.01 درصد یک ساعت بعد از کشت تعیین شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر قابل قبول عصاره گیاهان فوق بر تریکوموناس واژینالیس پیشنهاد می شود تاثیر مواد موثر گیاهان فوق به صورت جداگانه یا ترکیبی از سه گیاه به صورت In vivo بر روی انگل مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درمنه کوهی، آویشن شیرازی، مورد، تریکوموناس
  • رامین آذرهوش، نرجس سادات برقعی، محمدعلی وکیلی، کیوان لطیفی صفحات 39-44
    زمینه و هدف
    ویروس هپاتیت B عامل ایجاد هپاتیت حاد و مزمن، سیروز کبدی و کارسینوم هپاتوسلولار کبدی است و در حال حاضر تنها راه مطمئن پیشگیری، خصوصا افراد در معرض این بیماری مانند کارکنان بهداشتی، واکسیناسیون است. این مطالعه به منظور بررسی سطح ایمنی سرولوژیکی کارکنان مراکز آموزشی شهر گرگان نسبت به ویروس هپاتیت B انجام شد.
    روش بررسی
    این تحقیق توصیفی و مقطعی در سال 1382 روی 300 نفر از کارکنان درمانی، خدماتی، اداری مراکز آموزشی- درمانی دزیانی، طالقانی و 5 آذر انجام شد. روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بود و از افرادی که دعوت شرکت در مطالعه را می پذیرفتند، 3 میلی لیتر خون محیطی گرفته می شد که پس از جدا سازی سرم، آزمایش بررسی وجود Hbs-Ab، Hbs-Ag انجام می گردید. پرسشنامه مربوطه که حاوی اطلاعات دموگرافیکی، وضعیت واکسیناسیون و عوامل خطر آفرین ابتلا بود برای افراد تکمیل شد. پس از ورود داده ها به رایانه توسط نرم افزار آماری SPSS-10 و سطح اطمینان 95 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    13 درصد افراد مورد بررسی 40) نفر(واکسینه نشده بودند و 74.6 درصد 224) نفر(واکسیناسیون کامل و مابقی دوره ناقص واکسیناسیون را انجام داده بودند و رابطه آماری معنی داری بین HbsAg و وضعیت واکسیناسیون، سن افراد، آخرین نوبت واکسیناسیون و شغل افراد وجود داشت (P<0.05). ضمنا سه نفر 1) درصد(از نمونه ها HbsAg مثبت بودند که 2 نفر زن و 1 نفر مرد بودند. هر سه بالای 10 سال سابقه کار داشته و واکسیناسیون کامل را انجام داده بودند. 1 نفر از این افراد پرستار، 1 نفر خدمه و یک نفر اداری بود. ضمنا هر سه نفر Hbs-Ab منفی داشتند.
    نتیجه گیری
    به دلیل طرح واکسیناسیون همگانی، پوشش واکسیناسیون کارکنان شاغل مراکز و نیز وضعیت ایمنی آنها در حد مطلوب بوده است. به دلیل تماس زیاد افراد مورد بررسی با ویروس هپاتیت 2 درصد افراد بدون واکسیناسیون آلوده شده و خوشبختانه بهبود یافته بودند و هر چه از زمان واکسیناسیون بیشتر می گذشت، احتمال کاهش ایمنی افزایش می یافت که این مساله اهمیت اندازه گیری آنتی بادی 3-2 ماه بعد از واکسینه شدن و سپس کنترل دوره ای افراد مصون و نهایتا تزریق دوز بوستر را مطرح می نماید.
    کلیدواژگان: هپاتیت، کارکنان بیمارستان، ایمنی سرولوژیک
  • شیده وطنی، کیومرث قاضی سعیدی، مریم محمدی، علیرضا ناجی، فرحدخت فاطمی نسب، حجت زراعتی، مینو محرز صفحات 45-50
    زمینه و هدف
    مایکوپلاسماهای ژنیتال عامل عفونت دستگاه ادراری- تناسلی می باشند. این ارگانیسم ها در ارتباط با واژینوز باکتریایی، بیماری التهابی لگن، اندومتریت، سرویسیت، اورتریت غیر گنوکوکی، سقط جنین خود به خودی، تولد نوزاد نارس، پنومونی و مننژیت نوزادی می باشند. این مطالعه برای تعیین میزان توانایی PCR در شناسایی و تشخیص مایکوپلاسماهای ژنیتال در نمونه های کشت منفی زنان مبتلا به واژینوز باکتریایی صورت گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه روی 174 بیمار مبتلا به واژینوز باکتریایی مراجعه کننده به یکی از آزمایشگاه های تشخیص طبی تهران از بهمن 83 تا آذر 84 صورت گرفت. از دو نمونه سوآب ترشحات ژنیتال، یکی روی محیط های کشت اختصاصی مایکوپلاسما منتقل شده و سوآب دیگر پس از حل شدن در بافر PBS جهت استخراج DNA فریز گردید. برای انجام PCR از پرایمرهای اختصاصی جنس مایکوپلاسما و اوره آپلاسما (MGSO، UGSO، My-ins) برای تکثیر ناحیه 520 bp ژن 16S rRNA استفاده شد.
    یافته ها
    از 174 نمونه، 71 نمونه 40.8) درصد(از نظر وجود مایکوپلاسما و یا اوره آپلاسما با استفاده از کشت، مثبت شده و 103 نمونه 59.2) درصد(منفی شدند. روی این 103 نمونه، PCR انجام شد. با استفاده از تکنیک PCR، 89 نمونه 86.4) درصد(منفی و 14 نمونه 13.6) درصد(مثبت شدند.
    نتیجه گیری
    با روش PCR می توان مواردی از عفونت میکوپلاسمائی را شناسایی کرد که در روش کشت تشخیص داده نمی شود.
    کلیدواژگان: مایکوپلاسما هومینیس، مایکوپلاسماژنیتالیوم، اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم، واژینوز باکتریایی، PCR
  • علی ظفرزاده صفحات 51-54
    زمینه و هدف
    جمع آوری و ذخیره آب باران برای مصارف مختلف از دیرباز در ایران و سایر کشورهای جهان معمول بوده است. در استان گلستان هم تعدادی از ساکنین واقع در شمال و شمال شرق استان (ترکمن صحرا) با این روش، بخشی از آب شرب و مصارف خانگی مورد نیازشان را تامین می کنند. هدف از این پژوهش تعیین کیفیت شیمیایی آب های جمع آوری شده در آب انبارها و شناسایی منابع احتمالی آلودگی در مناطق ترکمن نشین استان گلستان بود.
    روش بررسی
    تعداد 140 نمونه آب از آب انبارهای مورد مطالعه جمع آوری و از نظر پارامترهای شیمیایی در طی مدت سه فصل مورد ارزیابی قرار گرفت. مقدار قلیائیت به روش تیتراسیون با اسید سولفوریک، سختی به روش E.D.T.A، کلرور به روش مور، نیترات و فسفات با استفاده از اسپکتروفتومتر DR-2000 HACH و فلزات سنگین به روش جذب اتمی با دستگاه مدل 2380 Perkins-Elmer تعیین شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون کولموگروف- اسمیرنوف تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پارامترهای شیمیایی شامل: اسیدیته، هدایت الکتریکی، قلیائیت، سختی، کلرور، نیترات و منگنز در مقایسه با استانداردهای آب آشامیدنی در حد مطلوب بودند، اما غلظت بعضی از پارامترهای شیمیایی از جمله فسفات در 15 درصد نمونه ها، غلظت آهن در 12 درصد نمونه ها، غلظت سرب در 51 درصد نمونه ها و غلظت کروم در 6 درصد نمونه های جمع آوری شده از حد مجاز بیشتر بوده است.
    نتیجه گیری
    کیفیت آب تعداد قابل توجهی از آب انبارها از نظر بعضی از پارامترهای شیمیایی به خصوص فلزات سنگین به علت بیش از حد مجاز بودن، برای شرب مناسب نمی باشند. علل احتمالی آلودگی های شیمیایی می تواند ناشی از نفوذ آب های سطحی، کشاورزی، انتقال و ذخیره آب گرگان رود در آب انبارها و آلودگی هوا و ریزش آنها هنگام نزولات جوی روی سطوح آبگیر باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت شیمیایی، آب باران، آب انبار، استان گلستان
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحات 55-64
|
  • K.Kazem-Nejad , M.Ghergherechi Pages 1-5
    Background and Objective
    The main cause of the cardiovascular disease is atherosclerosis of coronary artery. One of theraputic methods of the disease is coronary artery bypass graft (CABG). One of the main complicatons of CABG is bleeding after grafting. Different methods and proposed for preventing or reducting the bleeding. The aim of this study is to evaluate the effects of tranexamic acid (TA) on reduction of bleeding after grafting.
    Materials and Methods
    This study was a randomized clinical trial. 100 patients conditated to CBG divided into 2 groups randomizely (50 for control and 50 for subject). TA was injected to subject group twice with the same dosage of 15 mg/kg: first during the operation and second after ending the cardiopulmunary pomp and neutralizing the theraputic effect of heparin by protamin. The same method was used for the control group, except normal saline was used instead of TA variations such as bleeding rate, PT, aPTT were tested after CABG. The extracted data was analysed by SPSS software.
    Results
    The range of ages was 28 to 75 years and the control and subject groups were distributed normally from age viewpoint. Bleeding rate after grafting in subject group was 335±45 ml and in control group was 490±81 ml. in case and control platelet count and hematocrit groups, were significant differences (P<0.05).
    Conclusion
    Using TA during and after CABG is suggested to control bleeding.
    Keywords: Tranexamic acid, Coronary artery bypass graft (CABG), Ischemic heart diseases, Operation
  • M.Mojerlu , Ar.Shariati , Ghr.Mahmoodi Pages 6-10
    Background and Objective
    Decrease in production of erythropoietin has been noted as one of the main factors causing anemia in ESRD patients, and administration of recombinant human erythropoietin (rhEPO) has been used to correct the anemia. Iron deficiency, including functional iron deficiency, limits the efficacy of rhEPO therapy in ESRD patients. This study examined the effects of maintenance intravenous iron sucrose (Venofer) on haemoglobin level and, optimization of erythropoietin therapy.
    Materials and Methods
    Forty eight haemodialysis patients with haemoglobin level<9 gr/dl who were dialyzed three times weekly went under the study. Two thousands units of rhEPO were given subcutaneously at the end of each dialysis for seven weeks. At the end of the seventh week, those with haemoglobin level<9 gr/dl and with ferritin level <200 ng/dl (29 patients) were chosen for intravenous administration of 100 mg Venfor during the next five consecutive haemodialysis while maintaining the rhEPO dose at 2000 units with each dialysis. A week after the last dose of Venofer, haemoglobin and serum ferritin were determined.
    Results
    Average haemoglobin level among the patients before administration of rhEPO was 7.5 gr/dl. After seven weeks of subcutaneous rhEPO at 2000 units with each haemodialysis, the average haemoglobin level raised to 8.5 gr/dl. The effect of maintenance IV Venofer was an increase in average haemoglobin level to 10.4 gr/dl. The same effect was seen on the ferritin level. The ferritin level of 131 ng/dl increased to 237 ng/dl a week after last dose of IV venofer.
    Conclusion
    Intravenous (IV) iron improves haemoglobin response and, thus, optimizes rhEPO therapy.
    Keywords: Venofer, Erythropoietin, Haemoglobin, Ferritin, Haemodialysis end stage renal disease (ESRD)
  • T.Nazari , S.Ahmadian , M.Haji-Ahmadi Pages 11-16
    Background and Objective
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) seems to be the most common endocrine disease in women of reproductive age. This study has shown that PCOS is associated with hyperlipidaemia and hypertension. The aim of this study was to compare the cardiovascular risk factor in PCOS and normal women.
    Materials and Methods
    It is a case – control study that was done on 60 barren and non-affected women and 60 barren women affected to PCOS that had clinical examples and sonographic PCOS. All of women were studied from the characteristics point of view such as age, BMI, the size of around waist and buttocks, time and kind of infertility and Blood pressure. Necessary tests were done such as total cholesterol, LDL, HDL triglyceride, insulin level and fasting blood sugar. Data were analyzed with SPSS.
    Results
    Triglyceride, cholesterol, LDL and BMI of the patients affected to PCOS were significantly higher than normal women (P<0.05). HDL level reduction was significant in patients affected PCOS (P<0.05), also systolic and diastolic blood pressure in affected women was higher than control group (P<0.05).
    Conclusion
    PCOS women have higher cardiovascular risk compared to normal women.
    Keywords: PCOS, Cardiovascular risk factor, hyperlipidaemia
  • Sh.Nasrolahi , Sh.Alimohammady , M.Zamani Pages 17-21
    Background and Objective
    Precelampsia with prevalancy of 5-10% is one of the important causes of maternal morbidity and mortality and neonatal prematurity that prevention of it has aessential role in reduction of maternal and fetal mortality. Pathogenesis of disease is endothelial dysfunction and free radicals can exaggerated of endothelial damage.this study designed to evaluate antioxidants (vit E,C) effect on preeclampsia in primipar women.
    Materials and Methods
    This study was a randomized clinical trial in 580 primipar women that randomized in two treatment and control groups. To the Treatmet group in 18-22w of gestation during routin prenatal care vitamin E (400 IU) and vitamin C (lg) administrated daily untile end of pregnany. Control group recieved routin ferrous sulfate and incidence of preeclampisa compaired in two-group. Data analyzed by chi-square test.
    Results
    Incidence of preeclampsia was 1.7% in treatment group and 6.2% in control group (p<0.05).
    Conclusion
    antioxidant (vit E,C) have an effect on reduction of preeclampsia incidence.
    Keywords: Preeclampisa, Prematurity, Antioxdant
  • A.Abbasi , Sa.Taziki , A. Moradi Pages 22-27
    Background and Objective
    Addiction is one of major problems of today's world population. The first step on combating a social issue or disease is the proper re.organization. This study was done to determine the demographic characteristic, prototype of drug consumption and its relation with some personal and social variation in Gorgan (North-East, Iran).
    Materials and Methods
    This study was a descriptive cross sectional research. The characteristics of 3005 addicts, was studied whom research voluntarily to the addiction clinic during 2001–2005 in the 5th Azar hospital of Golestan Medical Sciences University in Gorgan. The collected data was analyzed using the SPSS software.
    Results
    From a total 3005 files which were studied, 2786 (92.7%) were male and the reminder were females. The meanSD of age was 36.9111.41. 4.8% of samples had university education, 21.3% high school diploma, and 61.7% were either unemployed or without any certain job. Opium with 66.7% was the substance with highest rate of consumption. In 40.2% of the cases, inhaling was the main route of consumption and in 30.9% of addict subjects taking the drugs orally. From the point view of type of drug, smocking cigarette, alcohol consumption, using cannabis and pill consumption, there was a meaningful correlation (P<0.05). The rate of addicted male subjects whom referred to the clinic to leave the addiction was 14.97% times of female subjects. 93.8% of the addicts persons had 20-50 years of age, which is an indicative of the real of age of addicted people in Gorgan.
    Conclusion
    Unemployment can be considered as one of the main cause of high rate of addiction among the people in the society and in particular in this sample population. It seems that with education and creating employment in the region, to some extend the addiction can be controlled.
    Keywords: Gorgan, Self introduced addicts, Addiction clinic
  • E.Kiaie , N.Amir Mozafar, H.Samioladab, N.Jandaghi , E.Ghaemi Pages 28-33
    Background and Objective
    Probiotics have been defined as live microorganisms that confer a health effect on the host when consumed in adequate amounts.Lactic bacteria play an important role in production and maintenance of the fermented and probiotic products.The aim of this study was to determine the efficacy of lactic bacteria, which isolated from yoghurt against Gastrointestinal pathogenic microorganisms in the Golestan province in North of Iran.
    Materials and Methods
    In this descriptive study we used 96 strains which belong to 12 species of Lactobacillus and 5 species of Lactococcus, that isolated from home made yoghurt, and their antimicrobial effect on 7 species of important intestinal pathogenic microorganisms were examined.After growing the Lactic bacteria in broth media centrifuged and filtred the suspension and used the supernatant for study.The effect of supernatant against intestinal pathogenic microorganisms were assessed by Disc diffusion and pour in well method and each test were repeated 3 times and mean inhibition zone were recorded.
    Results
    Lactobacillus casei and Lactococcus lactis showed better effect than other strains.The maximum light zone diameter was 18 milimeter. Maximum and minimum inhibitiry effect has seen in Yersinia enterocolitica and Bacillus cereus.
    Conclusion
    Both Lactobacillus and Lactococcus strains had a proper inhibitory effect on the intestinal pathogenic bacteria but Lactobacillus strains that present in yoghurt showed better effect. This inhibitory effect was more obvious on the Yersinia enterocolitica.
    Keywords: Antibacterial effect, Probiotic, Yoghurt, Lactobacilli, Lactococcus, Golestan
  • H.Ziaiye , M.Azadbakht , F.Abdollahi , B.Shabankhani Pages 34-38
    Background and Objective
    Considering the high prevalence of Tricomonas vaginalis (TV) in women and the known side effects of metronidazol, herbal drug therapy in order to reduce drug side effects has been considered increasingly in recent decades. This study was done to determine the effect of Artemisia aucheri Boiss, Zataria multiflora Boiss and Myrtus communis L. on Trichomonas vaginalis.
    Materials and Methods
    This study was done on samples extracted from 100 patients with vaginitis due to Trichomona. The parasite was isolated from vagina and determined directly. Identification was done through direct smear preparation. Parasite was added to the 5 test tubes containing Dorse medium, metronidazole. dimethyl sulfoxaide (DMSO), Artemisia, Zataria and Myrtus extraction with concentration of 0.1, 0.01 ml in order to determine the effect of these concentrations within 72 hour.
    Results
    Trichomonas could be alived in Dorse medium for 72 hours, in presence of metronidazole for one hour and in Dorse medium for 6 hours. Also, methonolic extracts of Artemisia are effective at concentration of 0.1 after one hour and 0,01 after 4 hours of the inoculation. Methanolic extracts of Zataria at concentrations of 0.1 and 0.01 and the Myrtus extract at concentration of 0.1 are effective at beginning of inoculation but the Myrtus extract at concentration of 0.01 is effective after one hour.
    Conclusion
    Considering the acceptable effect of metanolic extracts of these plants on trichomonas in in-vitro conditions, it is recommended that, the therapeutic effects of the substances from these plants to be studied in in vivo conditions and in case of having positive effect to be used as a drug.
    Keywords: Artemisia aucheri Boiss, Zataria multiflora Boiss, Myrtus communis L., Tricominas vaginalis, Medicinal plants
  • R.Azarhoush , Ns.Borghei , Ma.Vakili , K.Latifi Pages 39-44
    Background and Objective
    Hepatitis B, is a common kind of viral hepatitis. Vaccination is the most secure way of prevention for the health care worker. The present study was designed to survey the seropositivity of Gorgan teaching hospitals.
    Materials and Methods
    This descriptive and cross-sectional study was done on 300 medical and official personals at 3 hospitals in Gorgan in 2003. with using 3ml of pripheral blood, sampling assay was performed to determine HBs-Ab and HBs Ag. Questionnaire form concerning demographic information, vaccination status and risk factors were compeleted for participants. Statistical analysis was done by means of SPSS soft ware with confidence interval equal to 95%.
    Results
    13% of individuals were not be vaccinated and 74.6% of them were vaccinated completely. There were statistically significant differences between HBs Ag and vaccination status, individual’s age, the last vaccination time, occupation and use of glove (p<0.05). Furthermore, 1% of samples (one female, two males) were HBs Ag –positive. These three Persons has 10 years at service and were vaccinated compeletely were HBs –Ab neagtive.
    Conclusion
    As a result of vaccination project, vaccination coverage of emplyees and immunologic status of them were satisfactory. Because of repetitive encountering of under considertion individuals with hepaptitis virus, 2% of unvaccinated subject had been infected but fortunately were be cured. Concomitant reduction in probability of immunity was being occurred after vaccination with the passing time and considering the importance of booster dose injection.
    Keywords: Hepatitis B, Hospital personnels, serelogical immunity
  • Sh.Vatani , K.Ghazisaidi , M.Mohamadi , Ar.Naji , F.Fateminasab , H.Zeraati , M.Mohraz Pages 45-50
    Background and Objective
    Genital mycoplasmas can cause infection of the genitourinary tract. Thses organisms are associated with bacterial vaginosis, pelvic inflammatory disease, endometritis, cervicitis, Nongonococcal urethritis. Spontaneous abortion, premature birth, neonatal pneumonia and meningitis, and infertility. The aim of this study was to determine the ability of PCR method for diagnosis and identification of genital mycoplasma in culture negative samples taken from women suffering from bacterial vaginosis.
    Materials and Methods
    174 genital samples were taken from women suffering from bacterial vaginosis during January until December 2005. Two genital swabs were taken from each patient. One of them was cultured on the mycoplasma specific media for isolation of mycoplasma. The other swab was immersed in PBS buffer and frozen until DNA extraction. To detect the presence of mycoplasma and ureaplasma in genital DNA Samples: a 520-bp fragment of the 16S rRNA was amplified. The specific primers used for this purpose were: MGSO, UGSO, MY- ins.
    Results
    From 174 samples, 71 samples (40.8%) were positive by culture for mycoplasma & ureaplasma. From 103 culture negative samples. According to PCR results, 14 samples (13.6%) were positive and 89 Samples (86.4%) were negative for mycoplasma and ureaplasma.
    Conclusion
    This study showed that PCR method is more sensitive than culture for detection genital mycoplasma, Therefore PCR is a rapid, sensitive and easy method to detect genital mycoplasmas in urogenital swabs.
    Keywords: Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, bacterial vaginosis, PCR
  • A.Zafarzadeh Pages 51-54
    Background and Objective
    Collection and Storage of roof rainwater usually has been used from long time ago in Iran and many other countries. Many residents in rural areas of Golestan province (Turkman Sahra) are providing partly of drinking and municipal water by this way. This study was purpose to determine the chemical water quality and detecting of probable contamination resources in cisterns.
    Materials and Methods
    140 samples were collected and analyzed for determination of chemical parameters during three seasons. Alkalinity by titrometric, hardness by E.D.T.A, Cl- by Mohr and No3- & PO4-3, by DR-2000 HACH and heavy metals by atomic absorption spectrometry (model 2380 Perkins-Elmer) were determined. These results were analyzed by SPSS and Kolmogorov-Smirnov test.
    Results
    The chemical parameters such as: acidity, electrical conductivity, alkalinity, hardness, chloride, nitrate and manganese had desired limits but PO4- in 15%, Fe in 12%, Pb in 51% and Cr in 16% were exceeded the referrance level.
    Conclusion
    Any of water cisterns were unfavorable for drinking because some chemical parameters and especially the heavy metals were exceeded the normal level. The probabe causes of the normal level chemical contamination water in cisterns include infiltration surface and agricultural waters, storage of Gorganrood water and precipitation of air pollution.
    Keywords: Cistern, Chemical quality, Rain water, Golestan province