فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1393)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/20
  • تعداد عناوین: 23
|
  • اشرف صالحی، حمید مومنی*، اعظم اکرامی، نسیم نعیمی صفحات 1-6
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده از فرآورده های گیاهی در جهان برای درمان بیماری ها رو به افزایش است. این مطالعه به منظور مقایسه اثر گل مغربی، ویتاگنوس و ویتامین E بر سندرم پیش از قاعدگی انجام گردید.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 210 زن به صورت تصادفی در سه گروه 70 نفری دریافت کننده قرص گیاهی ویتاگنوس به میزان 40 میلی گرم روزانه یک قرص بعد از غذا (گروه اول)، کپسول روغن گل مغربی به میزان 500 میلی گرم روزانه سه عدد (گروه دوم) و کپسول ویتامین E به میزان 400IU روزانه یک عدد (گروه سوم) قرار گرفتند. داروها به مدت دو ماه مصرف گردید. شدت علایم سندرم پیش از قاعدگی به وسیله فرم ثبت وضعیت روزانه آینده نگر Dickerson قبل و بعد از مداخله، تکمیل گردید.
    یافته ها
    میانگین شدت کلی علایم بعد از مداخله به طور معنی داری در گروه گل مغربی در مقایسه با ویتامین E، گروه ویتاگنوس در مقایسه با ویتامین E و نیز گروه گل مغربی در مقایسه با ویتاگنوس کاهش نشان داد (P<0.05). این کاهش در گروه ویتاگنوس نسبت به گروه گل مغربی در مقایسه با ویتامین E بارزتر بود.
    نتیجه گیری
    هر سه داروی ویتاگنوس، گل مغربی و ویتامین E علایم سندرم پیش از قاعدگی را کاهش دادند؛ اما ویتاگنوس نسبت به دو داروی دیگر موثرتر بود.
    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، ویتاگنوس، گل مغربی، ویتامین E
  • فاطمه نقی نسب اردهایی*، ابوالفضل کرمی، محمد جوان، محسن سیفی صفحات 7-13
    زمینه و هدف
    تکنیک های روان درمانی بدنی، به افراد نحوه موثر کنار آمدن با عوامل تنش زا را می آموزد. این مطالعه به منظور تعیین اثر آموزش تکنیک های روان درمانی بدنی بر سطح کورتیزول بزاقی و میزان استرس دختران دبیرستانی انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 30 دختر دبیرستانی 18-15 ساله شهر گرگان به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری کنترل و مداخله قرار گرفتند. آموزش روان درمانی بدنی به صورت گروهی در 9 جلسه طی دو ماه برای گروه مداخله انجام گردید. میزان استرس با مقیاس سنجش استرس کوهن ابتدا و انتهای مطالعه مورد سنجش قرار گرفت. همچنین در ابتدا و انتهای مطالعه نمونه های بزاقی آزمودنی ها صبح پس از بیدار شدن از خواب (دقیقه صفر) و دقایق 15، 30 و 45 جمع آوری شد. میزان کورتیزول با روش ELISA سنجیده شد.
    یافته ها
    میانگین میزان استرس گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت (P<0.05). همچنین میانگین غلظت کورتیزول بزاقی گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    روان درمانی بدنی باعث کاهش استرس و میزان کورتیزول بزاقی دانش آموزان دختر شد.
    کلیدواژگان: استرس، روان درمانی بدنی، کورتیزول بزاقی، دختر
  • علیرضا عبدانی پور*، سیده مهسا خاتمی، تقی طریحی، میرجعفر ستاری صفحات 14-20
    زمینه و هدف
    سلول های بنیادی عصبی توانایی تمایز به اکثر سلول های تخصص یافته مغزی را دارا بوده و در بیماری های سیستم عصبی این سلول ها قادرند به نقاط آسیب دیده مهاجرت کرده و در ترمیم شرکت کنند. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هیدروالکلی گل گیاه بابونه بر تکثیر و مهار آپوپتوز سلول های بنیادی عصبی در شرایط آسیب اکسیداتیو انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی سلول های بنیادی عصبی از ناحیه هیپوکمپ مغز 5 سر نوزاد موش صحرایی استخراج شد. به منظور تعیین بهترین غلظت، سلول ها به مدت 48 ساعت با غلظت های 200، 400، 600، 800 و 1000 میکروگرم به ازای هر میلی لیتر محیط کشت تیمار شدند و میزان تکثیر سلولی با روش MTT بررسی گردید. همچنین اثر آنتی آپوپتوتیک این گیاه با القاء آپوپتوز توسط H2O2 و استفاده از کیت تانل بررسی گردید.
    یافته ها
    تکثیر سلول های بنیادی عصبی در حضور عصاره هیدروالکلی گل گیاه بابونه به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل افزایش و درصد سلول های آپپوپتوتیک کاهش یافت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی گل گیاه بابونه سبب افزایش تکثیر و کاهش میزان آپوپتوز سلول های بنیادی عصبی گردید.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی عصبی، گیاه بابونه رومی، تکثیر سلولی، آپوپتوز
  • سمیرا وحیدی*، محسن خلیلی، زهرا کیاسالاری، عصمت یاقوت پور صفحات 21-27
    زمینه و هدف
    بیماران وابسته به اپیوئیدها پس از قطع، حالات ناخوشایندی نظیر اضطراب و افسردگی را تجربه می کنند. این مطالعه به منظور تعیین اثر تجویز داروی ترکیبی متادون و والپروات بر اضطراب و افسردگی ناشی از ترک مرفین در موش های سوری نر انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 98 سر موش سوری نر انتخاب و در دو دسته تجویز حاد و مزمن قرار گرفتند. هر دسته به 7 گروه 7تایی شامل نرمال سالین (شم)، مرفین سولفات (کنترل)، متادون (10mg/kg/bw)، والپروات (150mg/kg/bw)، والپروات+متادون به ترتیب با نسبت های 1به1، 2به1 و 1به2 تقسیم شدند. به جز موش های گروه سالین بقیه گروه ها دوزهای افزایشی مرفین را به مدت 8روز پیاپی دریافت کردند. در مرحله تجویز مزمن، گروه های درمانی 30 دقیقه قبل از تزریق مرفین، طی 8 روز تیمار شدند و در مرحله تجویز حاد، تیمار گروه ها فقط در روز آزمایش (روز 8) انجام شد. به منظور بررسی اضطراب و افسردگی 2 ساعت بعد از تزریق نالوکسان، مشاهده رفتاری در تست های مازبه علاوه ای مرتفع، معلق ماندن و جعبه باز انجام گردید.
    یافته ها
    در مرحله تجویز مزمن داروها، در تست مازبه علاوه ای مرتفع گروه درمانی ترکیبی والپروات2+متادون1 منجر به افزایش معنی داری در درصد ورود به بازوی باز (1.9±53.86) و درصد زمان حضور در بازوی باز (4.15±58.58) نسبت به گروه مرفین با میانگین درصد ورود (2.03±28.12) و درصد زمان حضور (1.77±17.88) شد. در تست جعبه باز نیز در گروه های درمانی ترکیبی متادون+والپروات (2±27)، والپروات1+متادون2 (2±26) و والپروات2+متادون1 (3±23) نسبت به گروه مرفین (3±7) افزایش آماری معنی داری در نسبت تعداد ورود به مرکز به مدت زمان حضور در مربع مرکزی مشاهده شد (P<0.05) که نشان دهنده کاهش اضطراب در گروه های مذکور بود. در تست معلق ماندن نیز مدت زمان بی حرکتی به عنوان شاخص افسردگی، در گروه درمانی والپروات2+متادون1 کاهش آماری معنی داری یافت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    ترکیب دو داروی والپروات و متادون، به خصوص با نسبت 2 به 1 دارای اثربخشی بیشتری نسبت به تجویز داروها به تنهایی در کاهش اضطراب و افسردگی ناشی از ترک مرفین بود.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، متادون، والپروات، موش سوری
  • مریم نیک سخن*، نسرین حیدریه، مریم نجفی فرد، معصومه نجفی فرد صفحات 28-33
    زمینه و هدف
    اضطراب شایع ترین اختلالات روحی روانی است که موجب اختلال در زندگی روزانه و رنج انسان می گردد. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هیدروالکلی دانه گیاه انیسون (Pimpinella anisum) بر اضطراب موش صحرایی نر انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 42 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 6 گروه 7 تایی شامل کنترل منفی (بدون تزریق)، کنترل مثبت (دریافت کننده سالین) و آزمایش (دریافت کننده دوزهای mg/kg/bw 100، 200، 250 و 300 عصاره هیدروالکلی دانه گیاه انیسون) تقسیم شدند. تزریقات یک بار و به صورت داخل صفاقی انجام گردید. 30 دقیقه بعد از تزریق با استفاده از مازبه علاوه ای مرتفع و به مدت 5 دقیقه شاخص های ارزیابی اضطراب شامل مدت زمان حضور و تعداد ورود به بازوی باز مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    عصاره هیدروالکلی دانه گیاه انیسون با دوزهای mg/kg/bw 250 و 300 به طور معنی داری سبب افزایش مدت زمان حضور در بازوی باز و کاهش مدت زمان حضور در بازوی بسته در ماز به علاوه ای مرتفع در مقایسه با گروه کنترل گردید (P<0.05). همچنین عصاره با دوز mg/kg/bw 300 سبب افزایش تعداد ورود به بازوی باز و کاهش تعداد ورود به بازوی بسته در ماز به علاوه ای مرتفع در مقایسه با گروه کنترل گردید (P<0.05). هیچیک از دوزهای عصاره اثر معنی داری بر میزان فعالیت های حرکتی نداشت.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی دانه گیاه انیسون با مقادیر mg/kg/bw 250 و300 اضطراب را در موش های صحرایی کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: اضطراب، گیاه انیسون، ماز به علاوه ای مرتفع، موش صحرایی
  • سیما نصری*، مهدیه رحیمی، مریم مظفری صفحات 34-41
    زمینه و هدف
    دیابت قندی یک بیماری شایع اندوکرین است که موجب بروز اختلال در روند یادگیری و حافظه می شود. این مطالعه به منظور تعیین اثر کوئرستین بر حافظه و یادگیری موش های صحرایی نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرایی ویستار به طور تصادفی در 5 گروه 8 تایی کنترل، کنترل تحت تیمار با کوئرستین، دیابتی و دیابتی تحت تیمار با کوئرستین mg/kg/bw 10 و 20 قرار گرفتند. دیابت با استفاده از تزریق استرپتوزوتوسین به صورت تک دوز و درون صفاقی به میزان mg/kg/bw 60 در حیوانات القاء شد. کوئرستین به صورت داخل صفاقی به مدت 14 روز تزریق شد. برای ارزیابی حافظه و یادگیری از آزمون اجتنابی غیرفعال و ماز Y استفاده گردید.
    یافته ها
    در یادگیری اجتنابی غیرفعال از نظر تاخیر اولیه هیچگونه تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه دیابتی و دیابتی تحت تیمار یافت نشد. همچنین کاهش آماری معنی دار تاخیر عبور در موش های دیابتی نسبت به گروه کنترل مشاهده گردید (P<0.05). میزان تاخیر عبور در گروه کنترل 19.26±383.57 بود؛ در گروه دیابتی به 10.38±128.86 کاهش یافت و در گروه های دیابتی تحت درمان در مقایسه با گروه دیابتی افزایش آماری معنی دار نشان داد (P<0.05). تاخیر عبور در گروه دیابتی کوئرستین mg/kg/bw 10 به 23.76±316.67 و در گروه دیابتی کوئرستین mg/kg/bw 20 به 31.21±397.50 افزایش یافت. به علاوه، درصد تناوب در حیوانات دیابتی به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (P<0.05). در گروه کنترل مقدار آن 3.07±70.10 و در گروه دیابتی 1.83±34.38 تعیین شد و در گروه های دیابتی تحت درمان بیشتر از گروه دیابتی بود (P<0.05). در گروه دیابتی کوئرستین mg/ kg/bw 10 به 3.76±70.91 و در گروه دیابتی کوئرستین mg/ kg/bw 20 به 5.76±75.43 افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    تجویز کوئرستین به مدت 14 روز سبب تقویت حافظه و یادآوری و نیز بهبود حافظه فضایی کوتاه مدت حیوانات دیابتی گردید.
    کلیدواژگان: دیابت، کوئرستین، یادگیری، حافظه، موش صحرایی
  • رامین محرمی*، صدالدین شجاع الدین، حیدر صادقی صفحات 42-46
    زمینه و هدف
    شایع ترین علت دردهای مزمن شانه، سندرم گیرافتادگی شانه است. ثبات عملکردی شانه حاصل ارتباط متقابل بین ثبات دهنده های استاتیک و دینامیک است و این ارتباط با واسطه سیستم حسی- حرکتی (حس عمقی) ایجاد می شود. این مطالعه به منظور تعیین اثر شش هفته تمرین مقاومتی با کش بر حس عمقی مردان ورزشکار مبتلا به سندرم گیرافتادگی مفصل شانه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبه تجربی 30 مرد با سندرم گیرافتادگی مفصل شانه به صورت غیرتصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. آزمودنی ها، حرکات ورزشی نیازمند استفاده مکرر بازو در بالای سر را انجام داده بودند و در رشته ورزشی خاصی فعالیت نداشتند. گروه مداخله تمرینات مقاومتی را با استفاده از کش تمرینی به مدت شش هفته انجام دادند. حس عمقی مفصل آزمودنی ها در ابتدا و انتهای مطالعه با زوایای صفر، 45 و 90 درجه با استفاده از دستگاه ایزوکنتیک مدل بایودکس سیستم-3، اندازه گیری و مقایسه گردید.
    یافته ها
    حس عمقی مفصل شانه در همه زوایای اندازه گیری شده گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل در انتهای مطالعه بهبودی نشان داد (P<0.05). همچنین میزان بهبودی در مقایسه بین دو گروه کنترل و مداخله تفاوت آماری معنی داری داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    شش هفته تمرین مقاومتی با کش منجر به بهبودی حس عمقی در مبتلایان به سندرم گیرافتادگی مفصل شانه می گردد.
    کلیدواژگان: سندرم گیرافتادگی مفصل شانه، حس عمقی، تمرین مقاومتی، کش تمرینی
  • امید صدیقی، صمد گلشنی*، فائزه نیک زاد صفحات 47-51
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی - عروقی شایع ترین علت مرگ و میر در بیماران همودیالیزی محسوب می شوند. هایپرتروفی و کاهش عملکرد سیستولیک بطن چپ از عوامل مهم پیش بینی کننده ناتوانی و مرگ و میر قلبی - عروقی در این بیماران است. این مطالعه به منظور تعیین رابطه سطح سرمی تروپونین قلبی T و I با هایپرتروفی و کاهش عملکرد سیستولیک بطن چپ بیماران همودیالیزی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد – شاهدی روی 56 بیمار همودیالیزی براساس یافته های اکوکاردیوگرافی در دو گروه با هایپرتروفی بطن چپ (35 نفر) و بدون هایپرتروفی بطن چپ (21 نفر) در مراکز آموزشی - درمانی امام خمینی (ره) و فاطمه الزهرا (س) ساری انجام شد. سطح سرمی تروپونین قلبی T و I بیماران توسط نسل سوم کیت های Elecys 2010 به روش Electro chemiluminscence immune assey مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    بیماران با هایپرتروفی بطن چپ به طور معنی داری سطوح سرمی بالاتری از تروپونین قلبی T (نانوگرم بر میلی لیتر) (0.12±.099) را در مقایسه با بیماران بدون هایپرتروفی بطن چپ (0.05±0.37) نشان دادند (P<0.05). همچنین مقادیر تروپونین قلبی I گروه مورد (0.09±0.17) در مقایسه با گروه شاهد (0.09±0.13) بالاتر بود (P<0.05). بین سطح سرمی تروپونین قلبی T و I با کاهش عملکرد سیستولیک بطن چپ ارتباط آماری معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    سطح سرمی تروپونین قلبی T و I به عنوان شاخص کاهش عملکرد سیستولیک بیماران همودیالیزی کاربرد ندارد.
    کلیدواژگان: همودیالیز، هایپرتروفی بطن چپ، تروپونین قلبی T، تروپونین قلبی I، عملکرد سیستولیک بطن چپ
  • فیروزه درخشانپور، محمدعلی وکیلی، مهین نوملی، فاطمه حسینی* صفحات 52-57
    زمینه و هدف
    اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD) شایع ترین اختلال عصبی تکاملی دوران کودکی است. در حدود 20 تا 50 درصد از این کودکان اختلالات خواب دارند که می تواند منجر به تغییرات رفتاری و شناختی شود. این مطالعه به منظور تعیین مشکلات خواب کودکان مبتلا به ADHD در شهر گرگان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد – شاهدی روی 52 کودک مبتلا به ADHD مراجعه کننده به درمانگاه روانپزشکی مراکز آموزشی - درمانی 5 آذر و طالقانی و 52 کودک دبستانی غیرمبتلا به ADHD در گرگان طی سال 1392 انجام گردید. از پرسشنامه DSM-IV برای رد تشخیص ADHD در گروه شاهد استفاده شد. برای کودکان پرسشنامه های عوامل دموگرافیک و رفتارهای خواب کودک (CSHQ) تکمیل گردید.
    یافته ها
    اختلالات خواب در 45 نفر (86.5%) از گروه مورد و 36 نفر (69.2%) از گروه شاهد مشاهده شد (P<0.05). میانگین نمره کلی اختلالات خواب در گروه های مورد و شاهد به ترتیب 6.61±48.25 و 6.23±45.87 برآورد گردید (P<0.05). میانگین نمرات مقاومت در به خواب رفتن، عادات اضطرابی خواب و بیدار شدن شبانه گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    مشکلات خواب کودکان مبتلا به ADHD از فراوانی بالاتری در مقایسه با کودکان غیرمبتلا به ADHD برخوردار است.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی و نقص توجه، اختلال خواب، کودکان
  • مریم آل رسول دهکردی، لعبت جعفرزاده*، اکبر سلیمانی، علی حاجی غلامی، سعید آل رسول صفحات 58-62
    زمینه و هدف
    ترومبوفیلی حالت افزایش انعقادپذیری خون است. این حالت سبب ایجاد مشکلات بارداری از جمله پره اکلامپسی، مرده زایی، سقط مکرر و جداشدگی جفت می گردد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط کمبود فاکتورهای انعقادی prs، prc و آنتی ترومبین3 با بروز پره اکلامپسی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد - شاهدی روی 142 زن باردار مبتلا به پره اکلامپسی و 142 زن باردار غیرمبتلا به پره اکلامپسی مراجعه کننده به درمانگاه مامایی و بخش زایمان بیمارستان هاجر شهرکرد انجام شد. میزان prs، prc سرم با استفاده از روش ELISA و آنتی ترومبین3 به روش سنجش کروموژنیک اندازه گیری شد.
    یافته ها
    کمبود prs در 2 مادر (1.4%) از گروه مورد و 6 مادر (4.2%) از گروه شاهد تعیین گردید و این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. موردی از کمبود فاکتورهای انعقادی prc و آنتی ترومبین3 در گروه های مورد مطالعه مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    کمبود فاکتورهای انعقادی prs، prc و آنتی ترومبین3 نقشی در بروز پره اکلامپسی نداشت.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، prs، prc، آنتی ترومبین 3
  • نعمت الله امینی سرتشنیزی، حسین تیموری*، صابر زهری، محسن مبینی دهکردی، سمیه خسروی، رقیه امینی سرتشنیزی صفحات 63-69
    زمینه و هدف
    کرایزین یک ترکیب طبیعی و فعال از لحاظ بیولوژیکی است که از بسیاری از درختان، عسل و پروپولیس استخراج می گردد. کرایزین دارای چندین فعالیت فارماکولوژیکی از جمله خصوصیات ضدالتهابی، ضدسرطانی و آنتی اکسیدانی قوی است. این مطالعه به منظور تعیین اثر کرایزین بر AGS human gastric epithelial cell line سرطان معده انسان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی کرایزین در دی متیل سولفوکساید (DMSO) حل و اثرات سایتوتوکسیسیتی غلظت های 10، 15، 20، 30، 40، 50، 60، 80 و 100 میکرومولار بر میلی لیتر کرایزین بر سلول های AGS بررسی شد. زیستایی سلول ها با استفاده از آزمایش سنجش MTT بعد از 24، 48 و 72 ساعت تیمار اندازه گیری و با زیستایی نمونه های کنترل مقایسه گردید.
    یافته ها
    کرایزین از رشد و تکثیر رده سلولی AGS سرطان معده انسان ممانعت نمود. این اثرات وابسته به غلظت کرایزین و زمان تیمار بود. IC50 تقریبا برابر با 60 و 30 و 20 میکرومولار بر میلی لیتر به ترتیب در زمان های 24 و 48 و 72 ساعت به دست آمد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    کرایزین در محیط آزمایشگاهی، فعالیت ضدتکثیری بر روی سلول های سرطانی معده انسان نشان داد.
    کلیدواژگان: کرایزین، AGS، MTT، زیستایی سلول، سرطان معده
  • محمد مهدی باقری*، عالیه نیکدوست صفحات 69-73
    زمینه و هدف
    بیماری کاوازاکی از شایع ترین بیماری های اکتسابی قلب در کودکان است. بیماری کاوازاکی یک واسکولیت عروق متوسط با تمایل قابل توجه به درگیری عروق کرونر بوده که در مرحله حاد با تکثیر نوتروفیل ها همراه است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط آنوریسم عروق کرونری با تعداد نوتروفیل های خون در کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی 80 کودک (45 پسر و 35 دختر) مبتلا به بیماری کاوازاکی تیپیک و آتیپیک بستری در بخش اطفال بیمارستان افضلی پور کرمان در سال های 92-1390 انجام شد. اکوکاردیوگرافی برای همه بیماران انجام گردید؛ سپس در دو گروه 40 نفری با و بدون آنوریسم عروق کرونر قرار گرفتند. برای همه بیماران تست های آزمایشگاهی شامل تعداد گلبول های سفید، سدیمانتاسیون و لام خون محیطی انجام شد.
    یافته ها
    تعداد کل گلبول های سفید، نوتروفیل ها و پلاکت ها و نیز میزان سدیمانتاسیون به طور غیرمعنی داری در گروه با آنوریسم عروق کرونر نسبت به گروه بدون آنوریسم افزایش نشان داد. طول دوره تب گروه بدون آنوریسم عروق کرونر به طور غیرمعنی داری بیشتر از گروه با آنوریسم بود.
    نتیجه گیری
    شمارش تعداد نوتروفیل ها به تنهایی معیار کافی برای پیش بینی تشکیل آنوریسم عروق کرونری در کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی نیست.
    کلیدواژگان: بیماری کاوازکی، آنوریسم عروق کرونری، نوتروفیلی، تب
  • خاتون حیدری، رامین آذرهوش*، مهدی فرقاتی فر صفحات 74-79
    زمینه و هدف
    هلیکوباکترپیلوری از مهم ترین پاتوژن های معده در انسان است. حضور ژن های babA2 و hsp در اتصال به سلول های اپیتلیال معده و بیماری زایی باکتری نقش دارد. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی ژن های babA2 و hsp در سویه های هلیکوباکترپیلوری جدا شده از بیماران مبتلا به اختلالات گوارشی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی 80 بیمار با اختلالات گوارشی مراجعه کننده به مرکز آموزشی - درمانی پنجم آذر گرگان انجام شد. بیماران با نظر متخصص گوارش آندوسکوپی شده و از معده آنان نمونه برداری گردید. تست اوره آز و هیستوپاتولوژی برای اثبات وجود هلیکوباکترپیلوری و سپس استخراج DNA انجام شد. فراوانی ژن های babA2 وhsp با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و روش مولکولی PCR تعیین شدند.
    یافته ها
    از بین 80 بیمار آلوده به هلیکوباکترپیلوری، 36 بیمار دچار گاستریت، 18 بیمار دچار سرطان معده و 26 بیمار دچار زخم معده بودند. 51 نمونه (63 درصد) از نظر حضور ژن babA2 و 49نمونه (61درصد) از نظر حضور ژن hsp مثبت بودند. بین حضور ژن ها و نوع اختلال گوارشی ارتباط آماری معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    علی رغم مثبت بودن حضور ژن های babA2 و hsp در سویه های هلیکوباکترپیلوری جدا شده از بیماران دچار گاستریت، زخم معده و سرطان معده، این یافته با نوع اختلال گوارشی مرتبط نبود.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، زخم پپتیک، سرطان معده، ژن babA2، ژن hsp
  • زهره صناعت، کریم شمس، بابک نجاتی، علی اکبر موثق پور، ویدا ایمانی، مجید مقدس زاده* صفحات 80-86
    زمینه و هدف
    لوسمی حاد میلوییدی یک بیماری بدخیم بافت خونساز است که با تجمع سلول های غیرطبیعی و تمایزنیافته به نام سلول های بلاستیک میلوئیدی در مغز استخوان و اختلال تولید سلول های طبیعی خونی مشخص می شود. این مطالعه به منظور تعیین جهش ژنی FLT3 و NPM1 و یافته های آزمایشگاهی در بیماران مبتلا به لوسمی حاد میلوییدی در شمال غرب ایران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 40 بیمار (24 مرد و 16 زن) با قومیت آذری مبتلا به لوسمی حاد میلوییدی تازه تشخیص انجام شد. جهش ژنتیکی NPM1 و FLT3-ITD به روش PCR در 25 بیمار و یافته های فلوسیتومتری در نمونه مغز استخوان، میزان لکوسیتوز و سطح LDH 40 نفر از بیماران قبل از شروع شیمی درمانی استاندارد مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در 15 نفر (60 درصد) جهش ژنی FLT3-ITD و در 9 نفر (36 درصد) جهش ژنی NPM1 مشاهده شد. در مجموع جهش ژنی NPM1+، FLT3- تنها در 4 نفر (16 درصد) از بیماران دیده شد. از نظر میزان لکوسیتوز، LDH و کلاس های مختلف لوسمی حاد میلوییدی تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه بیماران با NPM1+، FLT3- و بیماران با سایر وضعیت های جهش ژنی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    در بیماران مبتلا به لوسمی حاد میلوییدی جهش ژن FLT3-ITD تقریبا سه برابر جهش ژن NPM1 بود.
    کلیدواژگان: لوسمی حاد میلوییدی، ژن NPM1، ژن FLT3، ITD، لکوسیتوز
  • فاطمه سروی، یدالله محرابی*، علیرضا ابدی، مهشید ناصحی، ابوالفضل پاینده صفحات 87-92
    زمینه و هدف
    بیماری سل بزرگ ترین علت مرگ ناشی از بیماری های عفونی تک عاملی است. از دلایل اصلی افزایش بار جهانی سل، فقر و اختلاف شدید طبقاتی جوامع مختلف است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط شاخص های اجتماعی - اقتصادی با بیماری سل با استفاده از مدل های رگرسیونی دوجمله ای منفی و پواسون انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی پرونده 11320 مسلول سال 1389 از شهرهای مختلف انجام شد. داده ها از اداره کنترل بیماری های سل و جذام معاونت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و شاخص های اجتماعی – اقتصادی از مرکز آمار ایران دریافت شد. شاخص های اجتماعی – اقتصادی شامل میزان بیکاری، میزان بیسوادی، تراکم خانوار در هر واحد مسکونی، متوسط درآمد، تعداد پزشکان به تعداد نقاط جمعیتی، میزان مهاجرت و ضریب شهرنشینی بود. برازش مدل ها با استفاده از معیار اطلاع آکائیک و بیزی مقایسه شد.
    یافته ها
    با توجه به مدل رگرسیونی پواسون بین شاخص های اجتماعی - اقتصادی و میزان ابتلا به سل ارتباط آماری معنی داری یافت شد (P<0.05). با توجه به مدل رگرسیونی دوجمله ای منفی بین میزان بیکاری، میزان بیسوادی، میزان مهاجرت و ضریب شهرنشینی با ابتلا به بیماری سل ارتباط آماری معنی دار بود (P<0.05) و برای تعداد پزشکان به تعداد نقاط جمعیتی و تراکم خانوار به واحد مسکونی و متوسط درآمد سالانه خانوار و ابتلا به بیماری سل ارتباط آماری معنی داری به دست نیامد. به دلیل وجود بیش پراکنش در مدل رگرسیونی پواسون، مدل رگرسیونی دو جمله ای منفی مناسب تر ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    شاخص های اجتماعی – اقتصادی با موارد ابتلا به بیماری سل مرتبط است. همچنین استفاده از مدل رگرسیونی دوجمله ای منفی برای داده های شمارشی در مقایسه با مدل رگرسیونی پواسون (دارای بیش پراکنش) ارجحیت داشت.
    کلیدواژگان: سل، شاخص های اجتماعی - اقتصادی، مدل رگرسیونی دوجمله ای منفی، مدل رگرسیونی پواسون
  • عابد نوری، عبدالحلیم رجبی*، فیروزه اسماعیل زاده صفحات 93-98
    زمینه و هدف
    بروز سوء رفتار با سالمندان یا سالمندآزاری در دو دهه اخیر به سرعت افزایش یافته است. پدیده سالمندآزاری از جمله چالش های مطرح در حیطه مراقبت و حمایت از سالمندان است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی سالمندآزاری در شهرستان کلاله از استان گلستان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی 247 فرد بالای 60 سال (137 مرد و 110 زن) در شهرستان کلاله طی سال 1391 انجام شد. برای همه سالمندان پرسشنامه بررسی سوء رفتار در خانواده نسبت به سالمند تکمیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی سالمندان 7.08±68.8 سال بود. فراوانی غفلت عاطفی 34.8%، غفلت مراقبتی 33.6%، غفلت مالی 29.1%، سلب اختیار 22.3%، سوء رفتار روان شناختی 26.7%، سوء رفتار جسمی 2.8%، طردشدگی 12.6% و سوء رفتار مالی 21.9% تعیین گردید. بین سوء رفتار با سالمندان دارای سطح درآمد ماهیانه کمتر از 50 هزار تومان و بیشتر از 500 هزار تومان و سالمندان متاهل نسبت به سالمندان بیوه و مطلقه ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    سوء رفتار از نوع روان شناختی و غفلت عاطفی و غلفت مراقبتی در مورد سالمندان شهرستان کلاله از میزان بالایی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: سالمند، سوء رفتار، سالمندآزاری
  • فرهنگ بابامحمودی، محمدرضا مهدوی، بیتا طالبی، حسین جلالی، پیام روشن، مهراد مهدوی* صفحات 99-105
    زمینه و هدف
    پیدایش مقاومت دارویی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، به خصوص سویه های مقاوم به چند دارو، درمان و کنترل شیوع بیماری سل را با مشکل مواجه کرده است. این مطالعه به منظور شناسایی جهش های شایع منجر به مقاومت دارویی ایزوله های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس با استفاده از روش Line Probe Assay در استان مازندران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی روی نمونه های خلط مثبت 54 مسلول ریوی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی استان مازندران انجام شد. نمونه خلط بیماران روی محیط لوین اشتاین – جانسون کشت داده شد. نمونه ها از نظر وجود ژن های مقاوم و حساس به داروهای خط اول و دوم درمان بیماری سل (ایزونیازید، ریفامپین، استرپتومایسین، آمیکاسین / کانامایسین و کینولون) با روش LPA ارزیابی شدند.
    یافته ها
    از 54 نمونه خلط، 3 نمونه مقاوم به کینولون (5.5%)، 3 نمونه مقاوم به کانامایسین / آمیکاسین (5.5%) و 4 نمونه مقاوم به استرپتومایسین (7.4%) بودند. در 2 نمونه (3.7%) جهش در کدون katG مشاهده شد که مربوط به مقاومت به ایزونیازید بود. 3 مورد (5.5%) مقاومت به ریفامپین با جهش ژنی rpoB 516 مشاهده شد. در مجموع 4 نمونه (7.4%) به دو دارو مقاوم بودند. به طوری که 3 نمونه به دو داروی استرپتومایسین و کینولون و یک نمونه به دو داروی ریفامپین و کانامایسین مقاوم بودند.
    نتیجه گیری
    7.4% از نمونه ها به دو داروی درمان کننده بیماری سل مقاوم بودند. همچنین روش Line Probe Assay در شناسایی مقاومت به چندین داروی ضدسل، روشی سریع و مناسب ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: سل، مقاومت دارویی، Line Probe Assay
  • شادمهر میردار*، مریم جراحی، مهدی هدایتی، اکبر حاجی زاده، غلامرضا حمیدیان صفحات 106-110
    زمینه و هدف
    کلیه ها با بافت غنی از عروق خونی، نقش اساسی در حفظ هموستاز بدن دارند. عامل رشد آندوتلیال عروقی (Vascular endothelial growth factor: VEGF) در توسعه عروقی برای رشد و تمایز اندام ها در دوره زندگی جنینی و دوران رشد پس از تولد ضروری است. این مطالعه به منظور تعیین اثر یک دوره شنای تمرینی موش های باردار بر سطح VEGF بافت کلیه زاده های موش انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی روی 16 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار انجام شد. موش ها پس از یک هفته آشنایی با محیط جدید و دو هفته آشنایی با تمرین شنا و سپس بارداری به دو گروه شنا و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی شنا 5 روز در هفته و هر روز یک جلسه بود که از روز اول بارداری با زمان 30 دقیقه شروع شد و با افزایش 5 دقیقه در هر جلسه طی مدت دو هفته به تدریج تا 60 دقیقه در هر جلسه افزایش یافت. این زمان تا آخرین جلسه تمرین شنا، ثابت ماند. نمونه گیری از بافت کلیه زاده های موش ها (8 نوزاد از هر گروه) دو روز پس از تولد انجام گردید. سطح VEGF بافت کلیه با استفاده از روش ELISA تعیین شد.
    یافته ها
    میانگین سطح VEGF بافت کلیه نوزادان گروه مداخله شنا (133.13 pg/ml) به صورت معنی داری در مقایسه با گروه کنترل (48.19 pg/ml) افزایش یافت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    تمرین شنای استقامتی موش صحرایی در دوران بارداری باعث افزایش سطح VEGF بافت کلیه زاده های آنان می گردد.
    کلیدواژگان: عامل رشد اندوتلیال عروقی، کلیه، تمرین شنا، بارداری، موش
  • مستوره کوهی رستمکلایی*، غلامحسین واعظی، حسین عباسپور صفحات 111-115
    زمینه و هدف
    هورمون آنتی دیورتیک از بخش هیپوفیز خلفی در پاسخ به افزایش اسمولالیتی پلاسما آزاد شده و با اثر بر روی کلیه ها باعث جذب آب و حفظ مایعات بدن می گردد. این مطالعه به منظور تعیین اثر مصرف خوراکی عصاره هیدروالکی هسته انگور قرمز (Vitis vinifera L.) بر ترشح هورمون آنتی دیورتیک موش های صحرایی نر بالغ انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 30 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به صورت تصادفی در 5 گروه 6 تایی قرار گرفتند. گروه کنترل یک میلی لیتر آب معمولی (گاواژ) و گروه کنترل مثبت 12 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن از فوروزماید را به مدت 4 روز به صورت تزریق درون صفاقی دریافت کردند. در گروه های تجربی اول تا سوم، گاواژ عصاره هیدروالکی هسته انگور قرمز در مقادیر 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن بعد از گذشت یک ساعت از تزریق فوروزماید (12 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) به مدت 4 روز انجام شد. در پایان روز چهارم خونگیری از قلب انجام شد و میزان هورمون آنتی دیورتیک سرم به روش ELISA اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میزان هورمون آنتی دیورتیک (pmol/L) گروه های دریافت کننده 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن از عصاره هیدروالکی هسته انگور قرمز به ترتیب با مقادیر 2.5±21، 1.24±19 و 2±14 در مقایسه با گروه کنترل (3±40.5) کاهش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    مصرف خوراکی عصاره هیدروالکی هسته انگور قرمز سبب کاهش هورمون آنتی دیورتیک گردید.
    کلیدواژگان: هسته انگور قرمز، هورمون آنتی دیورتیک، موش صحرایی
  • بهناز خدابخشی، عبدالله عباسی، آیدا هاشمی فرد، فاطمه قاسمی کبریا، مینا خسرویان* صفحات 116-120
    زمینه و هدف
    درمان با داروهای ضدسل موثرترین روش کنترل بیماری سل است. با شناسایی عوارض داروهای ضدسل و درمان آنها می توان از ایجاد مقاومت دارویی جلوگیری نمود. این مطالعه به منظور تعیین عوارض منجر به بستری ناشی از مصرف داروهای ضدسل ثبت شده طی سال های 90-1386 در مراکز بهداشتی شهری و روستایی شهرستان گرگان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی 1550 پرونده بیماران مبتلا به سل در گرگان انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و بالینی در پرسشنامه ای ثبت شد. عوارض دارویی در سه دسته کبدی، پوستی و سایر عوارض تقسیم شدند.
    یافته ها
    44 بیمار مبتلا به سل (2.8%) دارای عوارض دارویی منجر به بستری بودند که 27 نفر (61.4%) از آن زن بودند. بین وقوع عوارض دارویی با سن و جنس ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد. 34 بیمار (77.3%) به سل ریوی و 10 بیمار (22.7%) به سل خارج ریوی مبتلا بودند. 17 نفر (38.6%) از مسلولین مبتلا به دیابت بودند. بین وقوع عارضه دارویی و بیماری زمینه ای ارتباط آماری معنی داری مشاهده نگردید. عارضه کبدی در 37 بیمار (84.1%)، عارضه پوستی در 5 بیمار (11.4%) و سایر عوارض در 2 بیمار (4.5%) منجر به بستری شده بود.
    نتیجه گیری
    عارضه کبدی فراوان ترین علت بستری ناشی از مصرف داروهای ضدسل در شهرستان گرگان بود.
    کلیدواژگان: سل، داروی ضدسل، کبد
  • حسین نوروزی*، دلارام کاظمی، علی کاظمی، لیلا خاجی صفحات 121-125
    زمینه و هدف
    عفونت های قارچی بیمارستانی در دهه اخیر در اثر افزایش بیماران دارای نقص ایمنی، افزایش چشمگیری داشته است. این مطالعه به منظور ارزیابی فعالیت ضدقارچی آمفوتریسین B و فلوکونازول علیه قارچ های جدا شده از محیط بیمارستان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی 33 نمونه قارچی جدا شده از بخش های مختلف بیمارستان امام خمینی (ره) تهران طی 8 ماه در سال 1392 انجام شد. نمونه های قارچی با استفاده از سوآپ استریل تهیه شدند و نوع آنها با روش اسلاید کالچر تعیین شد. رقت های دارویی از μg/ml 0.25-128و سوسپانسیون قارچی با محدوده سلولی 0.5-5×105 cfu/ml تهیه شد. میزان MIC داروها طبق استاندارد NCCLS-M38P تعیین گردید.
    یافته ها
    آسپرژیلوس با فراوانی 13 مورد (39.4%) بیشترین و آلترناریا و سیرسینلا هر کدام با فراوانی یک مورد (3 درصد) کمترین قارچ جدا شده بودند. محدوده MIC داروی فلوکونازول 64-128 μg/ml برای تمام سویه ها و محدوده MIC آمفوتریسین بی 16-64 μg/ml تعیین شد. محدوده MIC آمفوتریسین B نسبت به فلوکونازول به طور معنی داری کاهش نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    سویه های قارچی جدا شده از محیط بیمارستان نسبت به دو داروی آمفوتریسین B و فلوکونازول مقاوم بودند.
    کلیدواژگان: قارچ های ساپروفیت، MIC، آمفوتیسین B، فلوکونازول
  • الهام احمدی، حوریه سلیمان جاهی*، علی تیموری صفحات 126-130
    زمینه و هدف
    روتاویروس ها عضو خانواده رئوویرویده و دارای ژنوم RNA دو رشته ای بوده و مهم ترین عامل گاستروانتریت در نوزادان و کودکان زیر سه سال است. این مطالعه به منظور ارزیابی تشخیص ژنوم روتاویروس با دو روش رنگ آمیزی تغییر شکل یافته نیترات نقره با استفاده از الکتروفورز ژل پلی آکریل آمید در مقایسه با رنگ آمیزی مرسوم نیترات نقره انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی روتاویروس از 6 نمونه استاندارد کشت سلولی MA-104 آلوده با دو ویروس RV4 انسانی و RF گاوی به صورت مجزا استخراج شد. RNA روتاویروس از نمونه ها استخراج و برای تشخیص حضور ژنوم روتاویروس، الکتروفورز در ژل پلی آکریل آمید 10درصد انجام گردید. با استفاده از رنگ آمیزی نیترات نقره باندهای RNA شناسایی شدند.
    یافته ها
    پس از کشت سلول و تکثیر ویروس، آثار تخریب سلولی به صورت کنده شدن سلول ها از بستر مشاهده شد که نشان دهنده تکثیر ویروس در سلول ها بود. حرکت الکتروفورتیک dsRNA روتاویروس سویه RF استاندارد براساس افزایش وزن مولکولی و حرکت در ژل پلی آکریل آمید از شماره 11-1 جداسازی شد و به صورت چهار قطعه سنگین، سه قطعه سه تایی، دو قطعه متوسط و دو قطعه کوچک با الگوی ژنومی گروه A روتاویروس تایید شد. رنگ آمیزی نقره و برآورد حساسیت روش با رقت های دوبرابری ژل مارکر مشاهده شد. کمترین رقت قابل اندازه گیری توسط این روش هفت پیکوگرم بود. همچنین با این روش در کمتر از 10 دقیقه رنگ آمیزی به طور مطلوب صورت گرفت.
    نتیجه گیری
    روش جدید رنگ آمیزی نقره قابلیت تشخیص الگوی ژنومی ویروس ها در مدت زمان کمتر و برای نمونه های در حد هفت پیکوگرم را داراست.
    کلیدواژگان: روتاویروس، الکتروفورز ژل پلی آکریل آمید، رنگ آمیزی نیترات نقره
  • محمد آهنجان*، سارا عبدالهی، حبیبه عبدلیان، فاطمه زهرا محمدنژاد صفحات 131-136
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین از پاتوژن های مهم بیمارستانی است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده مقاوم به متی سیلین از دست و بینی کارکنان مراکز آموزشی - درمانی شهر ساری انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی روی 148 نفر از کارکنان درمانی بخش های مختلف بیمارستان های آموزشی شهرستان ساری در سال 1391 انجام شد. از انگشتان دست و ناحیه قدامی بینی افراد نمونه برداری انجام شد. نمونه ها بلافاصله در محیط مانیتول سالت آگار کشت داده شدند. کلنی های مشکوک با رنگ آمیزی گرم و تست های کاتالاز و کواگولاز مورد شناسایی قرار گرفتند. تست حساسیت به آنتی بیوتیک ها به روش دیسک دیفیوژن انجام شد. برای تعیین مقاومت استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده به متی سیلین از روش میکرودایلوشن براث و مشخص شدن حداقل غلظت ممانعت کنندگی از رشد باکتری استفاده شد.
    یافته ها
    فراوانی حاملین استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین به ترتیب 16.2% و 9.5% تعیین شد. بیشترین درصد حاملین استافیلوکوکوس اورئوس در کارکنان بخش اتاق عمل - آنژیوگرافی و داخلی اطفال بود. بیشترین فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین در کارکنان بخش های اتاق عمل و آنژیوگرافی بود. تمام سویه ها نسبت به پنی سیلین و آموکسی سیلین مقاوم و نسبت به ونکومایسین و کلرامفنیکل حساس بودند.
    نتیجه گیری
    فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس در کارکنان بیمارستان های آموزشی ساری، نسبت به مطالعات مشابه در کشور پایین تر و فراوانی سویه های مقاوم به متی سیلین در مقایسه با مطالعات مشابه ایران بالاتر بود.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، متی سیلین، کارکنان بیمارستان
|
  • Salehi A., Momeni H. *, Kerami A., Naeimi N Pages 1-6
    Background And Objective
    Herbal products consumption is increased worldwide. This study was done to compare the effect of Evening Primrose, Vitex agnus and vitamin E on premenstrual syndrome.
    Methods
    In this clinical trials study, 210 women with premenstrual syndrome were randomly divided eqaly into Evening Primrose (500 mg, 3 times per day), Vitex agnus (40 mg/day) and vitamin E (400 Iu/day) groups. The subjects were received the thraputic regiment for 2 months. Severity of premenstrual syndrome was recorded for each subject using DSR Dickerson questinare, perior and at the end of intervention.
    Results
    After intervention, severity of premenstrual syndrome was reduced in Evening Primrose group (60.58±30.6 to 34.09±19.81), Vitex agnus (61.23±30.54 to 25.25±17.78) and the vitamin E group, (61.24±32.04 to 54.9±19.24). Severity of premenstrual syndrome were reduced in the Evening Primrose and Vitex agnus groups in compared to vitamin E group (P<0.05). Severity of premenstrual syndrome were reduced in Vitex agnus in comparision with Evening Primrose (P<0.05).
    Conclusion
    Vitex agnus, Evening Primrose and vitamin E can reduce severity of premenstrual syndrome, but therapeutic effect of Vitex agnus is more than Evening Primrose and vitamin E.
    Keywords: Premenstural syndrome, Evening Primrose, Vitex agnus, Vitamin E
  • Naghinasab Ardehaee F. *, Karami A., Javan M., Seifi M Pages 7-13
    Background And Objective
    Body psychotherapy technique (BPT) is a program teaches to deal more effectively with stressors. This study was done to evaluate the effectiveness of body psychotherapy technique on the stress and salivary cortisol level in high school girl students.
    Methods
    In this randomized clinical trials study، thirty 15-18 years old female students were randomly divided into intervention and control groups. BPT group was given to the intervention group in nine sessions during two months. Cohen stress scale was used perior and the end of study to determine the scale of stress. Perior and at the end of study، salivary samples of subjects were collected directly after getting up in the early morning، 15، 30 and 45 minutes later on to measure salivary cortisol level.
    Results
    The mean of stress scale scores and salivary cortisol level in the intervention group significantly reduced in comparison with the controls (P<0. 05).
    Conclusion
    Body psychotherapy technique reduces stress scale scores and salivary cortisol level in high school girl students in Gorgan، northern Iran.
    Keywords: Body Psychotherapy Technique, Stress, Cortisol, Female
  • Abdanipour A. *, Khatami Sm, Tiraihi T., Satari Mj Pages 14-20
    Background And Objective
    Neural stem cells can difrentiate to mature neural cells. Neural stem cells can migrate and repair the damage neural tissue. This study was done to determine the effect of hydro-ethanolic extract of Chamaemelum nobile on cell prolifration and apoptosis of rat hipocample neural stem cells in the oxitative stress condition.
    Methods
    In this experimental study, neural stem cells were isolated from hippocampus of neonatal rat brain. Isolated neural stem cells were treated at 200, 400, 600, 800 and 1000 µg/ml of hydro-ethanolic extract of Chamaemelum nobile for 48h. Cells proliferation rate were evaluated by MTT assay. Anti-apoptotic property of hydro-ethanolic extract of Chamaemelum nobile evaluated using TUNEL assay method.
    Results
    Proliferation of neural stem cells were significantly increased in Chamaemelum nobile extract group in comparision with control (P<0.05). The rate of apoptotic cells were significantly reduced in Chamaemelum nobile extract group compared to control (P<0.05).
    Conclusion
    The hydrethanolic extract of Chamaemelum nobile increases proliferation rate and reduces apoptosis of neural stem cells in the oxitative stress condition.
    Keywords: Neural stem cell, Chamaemelum nobile, Cell proliferation, Apoptosis
  • Vahidi S. *, Khalili M., Kiasalari Z., Yaghoutpoor E Pages 21-27
    Background And Objective
    Anxiety and depression are experienced following addicted patients durg withdrawal. This study was done to determine the effect of methadone and valproate combination on morphine withdrawal-induced anxiety and depression in male mice.
    Methods
    In this experimental study, ninety-eight male mice were allocated into acute and chronic categories. Animals in acute chronic categories allocated into seven groups including: saline, morphine, methadone (10 mg/kg/bw), valproate (150 mg/kg/bw), three groups of valproate+methadone, in of ratio 1:1, 2:1 and 1:2. Animals were received escalating dose of morphine for 8 consecutive days except saline group. In chronic group, drugs were injected for 30 minutes before morphine administration, while in acute group; the drugs were used only at day 8. Anxiety and depression due to naloxone injection (5 mg/kg/bw) was investigated by elevated plus-maze, tail-suspension and open field tests.
    Results
    In the chronic group, valproate + methadone (2:1) combination therapy showed a significant increase in the percentage of open arm entries (53.86±1.9) and percentage of time spent in the open arm (58.58±4.15) compared to the morphine group, with a percentage of entering (28.12±2.03) and percentage of time (17.88±1.77) (P<0.05). In open field test, the ratio of the number to the duration of time spent in the central square, in the combination therapy groups of methadone+valproate (27±2), valproate+methadone (1:2) and valproate+methadone (2:1) were significantly increased in compare to the morphine group (P<0.05). In tail-suspension test, duration of immobility as an indicator of depression, in the treatment group of valproate+methadone (2:1) was significantly reduced (P<0.05).
    Conclusion
    Valproate and methadone combination therapy particularly in ratio of 2:1 can reduce morphine withdrawal-induced anxiety and depression in animal model.
    Keywords: Anxiety, Depression, Methadone, Valproate, Mice
  • Niksokhan M. *, Hedarieh N., Najafifard Maryam, Najafifard Masoomeh Pages 28-33
    Background And Objective
    Anxiety is a common psychological disorder. This study was carried out to evaluate the effect of hydro-alcholic extract of Pimpinella anisum seed on anxiety in male rat.
    Method
    In this experimental study, 42 male Wistar rats, randomly allocated into six groups including: negative control group (no injection), positive control (saline) and experimental groups (receiving doses 100, 200, 250, 300 mg/kg/bw of hydro-alcholic extract of Pimpinella anisum seed, intraperitoneally). Indices of anxiety including time spent in open arms and number of open arm entries were evaluated using elevated plus maze, 30 minutes after injection.
    Results
    At doses of 250 and 300 mg/kg/bw of hydro-alcholic extract of Pimpinella anisum seed, the time spent in open arms of maze were significantly increased and the time spent in maze close arms were decreased in compared to controls (P<0.05). At dose of 300 mg/kg/bw of Pimpinella anisum seed extract, number of open arm entries increased in compared to control group (P<0.05). None of the doses showed any significant effect on locomotor activites.
    Conclusion
    Hydro-alcholic extract of Pimpinella anisum seed with dosage of 250 and 300 mg/kg/bw reduces anxiety in male rats.
    Keywords: Anxiety, Pimpinella anisum, Maze test, Rat
  • Nasri S. *, Rahimi M., Mozafari M Pages 34-41
    Background And Objective
    Diabetes mellitus is common endocrine disease cause learning and memory impairment. This study was done to evaluate the effect of quercetin on learning and memory in STZ-induced diabetic rats was investigated.
    Methods
    In this experimental study, 40 male Wistar rats were randomly allocated into five groups: control, quercetin - treated control, diabetic and quercetin - treated diabetic (10 and 20 mg/kg/bw, intraperitoneally) for 14 days. Induction of diabetes was performed using 60 mg/kg/bw of streptozotosin, interapritonally. Passive avoidance and Y-maze tests were used for the evaluation of learning and memory.
    Results
    In passive avoidance learning, there was no significant difference in initial latency between diabetic and treated - diabetic groups. The mean of step latency in control group (383.57±19.26) significantly reduced to 128.86±10.38 in diabetic group (P<0.05). The mean of step latency in the treated diabetic group significantly increased in compare to the diabetic group (P<0.05). Step latency in quercetin - treated diabetic (10 mg/kg/bw) and (20 mg/kg/bw) groups increased to 316.67±23.76 and 397.50±31.21, respectively. The alternative percentage in diabetic group was significantly lower than control group (P<0.05), but in quercetin -treated diabetic groups it was higher than the diabetic group (P<0.05).
    Conclusion
    Administration of quercetin for 14 days enhances the capability of the memory storage, recall and improves short-term spatial memory in STZ-induced diabetic rats.
    Keywords: Diabetes, Quercetin, Learning, Memory, Rat
  • Moharrami R. *, Shojaeddin S., Sadeghi H Pages 42-46
    Background And Objective
    The shoulder joint is continuously under various pressures. Shoulder impingement syndrome is the most common problem. Stability of the shoulder is due to the interaction between static and dynamic stability which is caused through mediation of sensorimotor system (proprioception). This study was investigated to determine the effect of 6 weeks resistance training with elastic-band on proprioception in male athletes with shoulder impingement syndrome.
    Method
    In this quasi-experimental study, 30 adult males with shoulder syndrome divided into control and interventional groups. Subjects in interventional group were received resistance exercises with elastic-band for six weeks. The shoulder joint proprioception, perior and at the end of study in 0, 45 and 90 angle were measured using isokinetic, Biodex System 3.
    Results
    Significant improvement in the shoulder joint proprioception in 0, 45 and 90 angle were observed in interventional group in comparision with controls (P<0.05).
    Conclusion
    Six weeks of resistance training with elastic-band improved shoulder joint proprioception of males with impingement syndrome.
    Keywords: Shoulder impingement syndrome, Proprioception, Resistance training, Elastic, band
  • Sedighi O., Golshani S. *, Nikzad F Pages 47-51
    Background And Objective
    Cardiovascular diseases are the most frequent cause of death among hemodialysis patients. Left ventricular hypertrophy and systolic dysfunction are potent predictors of cardiovascular morbidity and mortality in hemodialysis patients. Cardiac troponin T and I are the indices of myocardial cell damage. This study was done to determine the relationship between serum cardiac troponin T and I with left ventricular hypertrophy and systolic dysfunction in hemodialysis patients.
    Method
    In this case-control study, 56 hemodialysis patients were divided into two groups according to echocardiographic findings. The first group included 35 patients with left ventricular hypertrophy as case group and 21 patients without left ventricular hypertrophy as controls. Serum level of cardiac troponin T and I were measured using electro chemiluminscence immune assay.
    Results
    Serum level of cardiac troponin T and I was significantly higher in patients with left ventricular hypertrophy (0.99±0.12 ng/ml and 0.17±0.09 ng/ml, respectively) in comparison with controls (0.37±0.05 ng/ml and 0.13±0.09 ng/ml, respectively) (P<0.05). There was no correlation between serum cardiac troponin T and I level with left ventricular systolic dysfunction.
    Conclusion
    Cardiac troponin I and T do not have any value for the diagnosis of left ventricular systolic dysfunction in hemodialysis patients.
    Keywords: Hemodialysis, Left ventricular hypertrophy, Left ventricular systolic dysfunction, Cardiac Troponin T, Cardiac Ttroponin I
  • Derakhshanpour F., Vakili Ma, Nomali M., Hosseini F. * Pages 52-57
    Background And Objective
    Attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD) is the most common neurodevelopmental disorder in childhood. 20-50% of ADHD affacted children have sleep disorders which can cause cognitive and behavioral disorders. This study was done to determine the sleep problems in children with ADHD.
    Method
    In this case control study, 52 children with ADHD was considered as cases and 52 school age children without ADHD as a control group in Gorgan, northern Iran during 2013. Sleep habits (CSHQ) and DSM-IV questionnaires were filled for each child.
    Results
    Sleep problems were observed in 45 (86.5%) and 36 (69.2%) of children in case and control group, respectively (P<0.05). The mean score of sleep problems in case and control group was 48.25±6.61 and 45.87±6.23, respectively (P<0.05). The score of resistance to sleep, anxious habits of sleep and waking during night in cases were more than controls (P<0.05).
    Conclusion
    Sleep problems in children with ADHD are more frequent than children without ADHD.
    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, Sleep problem, Children
  • Ale., Rasul Dehkordi M., Jafarzadeh L. *, Soleimani A., Haji Gholami A., Ale., Rasul S Pages 58-62
    Study Type: Case - Control Study | Subject: Gynecology | Received: 2014/08/9 - Accepted: 2014/08/9 - Published: 2014/08/9 Article abstract:
    Background And Objective
    Thrombophilia is characterized by increasing blood coagulability. It causes preeclampsia and repeated abortions. This study was done to determine the corrolation of coagulation factors deficiency with preeclampsia.
    Method
    This case-control study was carried out on 142 pregnant women with preeclampsia as caess and 142 pregnant women without preeclampsia as controls. Coagulation factors including Prs, prc, and anti-thrombin-3 were measured using ELISA and chromogenic methods.
    Results
    Prs deficiency was found in 2 (1.4%) and 6 (4.2%) of cases and controls, respectively. This difference was not significant. Prc and anti-thrombin- 3 deficiencies was not found in cases and controls.
    Conclusion
    There is not any relation between deficiencies of coagulation factors with preeclampsia.
    Keywords: Preeclampsia, Cougulution facors, Prs, Prc, Anti, thrombin 3
  • Amini Sarteshnizi N., Teimori H. *, Zahri S., Mobini Dehkordi M., Khosravi S., Amini Sarteshnizi R Pages 63-69
    Background And Objective
    Chrysin is a natural and active biological component which is extracted from plants, honey and propolis. Chrysin has anti-inflammatory, anticancer and antioxidant propertis. This study was done to evaluate the effect of chrysin on AGS human gastric cancer cell line.
    Methods
    In this descriptive - analytic study, chrysin was dissolved in dimethyl sulfoxide (DMSO) and the cytotoxic effects of concentrations of 10, 15, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, and 100 µM/ml of chrysin on AGS cells was evaluated. Viability of the cells was determined with MTT assay after 24, 48 and 72 hours and compared to controls.
    Results
    Chrysin inhibited the growth and proliferation of human gastric cancer AGS cell line. The antiproliferative effect of chrysin was dose and time dependent. The IC50 values were determined for 60, 30 and 20 µM, in incubation time of 24, 48 and 72 hour, respectively (P<0.05).
    Conclusion
    Chrysin proved to have antiproliferative activity on human gastric cancer cells in culture medium.
    Keywords: AGS human gastric cancer cell line, Chrysin, MTT assay, Cell viability
  • Bagheri Mm *, Nikdost A Pages 69-73
    Background And Objective
    Kawasaki disease is the common acquired heart disease in children. Kawasaki disease is a vasculitis that predominantly affects the medium-sized arteries, with a striking predilection for the coronary arteries. This study was done to determine the relationship between coronary aneurysm formation and neutrophylia, in childern with Kawasaki disease.
    Method
    This descriptive – analytic study was done on 80 children (45 Males, 35 Females) with typic and atypical Kawasaki disease in Afzalipoor hospital, Kerman, Iran during 2011-13. According to transthoracic echocardiography, patients were divided into childern with and without coronary aneurysm. CBC count, ESR and Peripheral blood smear was performed for each subject.
    Results
    White blood cells, neutrophils, platlets and ESR in childern with coronary aneurysm, was non- significantly more than without aneurysm. Duration of fever in chidern without aneurysm was non-significantly more than childern with coronary aneurysm.
    Conclusion
    Neutrophils counting by itself is not sufficient critria for the prediction of the aneurysm risk in kawazaki disease.
    Keywords: Kawasaki disease, Cronary aneurysm, Neutrophylia, Fever
  • Heidari Kh, Azarhoush R. *, Forghanifar M Pages 74-79
    Background And Objective
    Helicobacter pylori is the main gastric pathogen in human. BabA2 and Hsp genotypes are essential for enormous clinical outcomes in gastreodeoneal and dyspepsia. This study was done to determine the assessment of babA2 and hsp genotype frequency in Helicobacter pylori specimens isolated from digestive disorders patients.
    Method
    This descriptive-analytic study was carried out on 80 digestive disorders patients in 5th hospital, Gorgan, northern Iran. Stomach specimen biopsy was taken by a gastroenterologist. Urease test, histopathologic assessment and DNA extraction were performed. The frequency of babA2 and hsp geno-types was determined using poly merase chain reaction.
    Results
    In 80 affected patients with H.pylori, 36, 18 and 26 patients were found to suffer from gastritis, stomach cancer and stomach ulcer, respectively. 51 specimens (63%) were positive babA2 genotype. 49 specimens (61%) were positive hsp genotype. No significant relationship was found between babA2 and hsp geno types with stomach diseases.
    Conclusion
    In spite of positive babA2 and hsp genotype in isolated Helicobacter pylori speicments from digestive disorders patients, this finding was not correlated with type of digestive disorders.
    Keywords: Helicobacter pylori, babA2 gene, Hsp gene, Gastric disease
  • Sanaat Z., Shams K., Nejati B., Movasghpour Ak, Imani V., Moghadaszadeh M. * Pages 80-86
    Background And Objective
    The acute myeloid leukemia (AML) is a malignant disease with an accumulation of the abnormal and undifferentiated blastic myeloid cell in the bone marrow, leading to abnormal hematopoiesis. This study was done to determine the NPM1 and FLT3-(ITD) mutations and laboratory findings in patients with acute myeloid leukemia.
    Methods
    This descriptive-analytic study was carried out on 40 (24 males, 16 females) patients with newly acute myeloid leukemia in Northwest of Iran. The mutation of NPM1 and FLT3-ITD were evaluated using PCR method in 25 patients. In all patients, the flowcytometry findings in the bone marrow, leucocytosis and the LDH levels were evaluated prior to the chemotherapy.
    Results
    The mutation of FLT3-ITD and NPM1 genes was detected in 15 (60%) and 9 (36%) of patients, respectively. FLT3-NPM1+ mutation was seen in 4 (16%) patients. Leukocytosis, LDH level and AML in different classes did no show any significant difference between FLT3-NPM1+ and other gene mutations.
    Conclusion
    The mutation of FLT3-ITD gene was nearly twice than NPM1 in acute myeloid leukemia.
    Keywords: Acute myeloid leukemia, NPM1 gene, FLT3, ITD gene, Leukocytosis
  • Sarvi F., Mehrabi Y. *, Abadi Ar, Nasehi M., Payandeh A Pages 87-92
    Background And Objective
    Tuberculosis (TB) is the most important cause of death worldwide. The main reason for the increasing global burden of TB are severe poverty and class distinctions between rich and poor population groups in various communities. This study was performed to determine the relationship between socio-economic factors and TB using negative binomial and Poisson regression models.
    Method
    This descriptive - analytic study was conducted on 11320 TB affected patients in Iran during 2010. Data was gathered from the Iranian Ministry of Health and Medical Education. The relationship between the numbers of cases with socio-economic indicators was determined using negative binomial and Poisson models. Fitting models were compared using AIC (Akaike Information Criterion) and BIC (Bayesian Information Criterion).
    Results
    The Poisson regression model showed a significant relationship between the TB mortality rate and socio-economic factors (P<0.05). Negative binomial regression model showed a significant relationship between TB and unemployment, illiterate, immigration and urban residency (P<0.05). Negative binomial regression model showed no relationship between TB and family size, physicians’ ratio to the number of population centers and annual average income.
    Conclusion
    There is a significant impact of socio-economic factors with the number of TB cases. Negative binomial regression model is suitable for accountable data in comparision with Poisson regression model.
    Keywords: Tuberculosis, Socio, economic indicators, Negative binomial regression model, Poisson regression model
  • Nori A., Rajabi A. *, Esmailzadeh F Pages 93-98
    Background And Objective
    The incidence rate of elderly misbehavior increased in the past two decades. This study was conducted to determine the prevalence of elderly misbehavior in northern Iran.
    Method
    This descriptive - analytic study was done on 247 more than 60 years old (137 males, 110 females) in north of Iran during 2012. In order to determine misbehavior, an elderly questionnaire was filled for each subject.
    Results
    The mean age of subjects was 68.8±7.08 years. The prevalence of lack of attention, care, financial, authentic was 34.8%, 33.6%, 29.1% and 22.3%, respectively. The prevalence of psychological, physical, isolation and financial misbehavior were 26.7%, 26.7%, 2.6% and 21.9%, respectively. There was a significant relationship between income and marital status with misbehavior maner (P<0.05).
    Conclusion
    Elderly misbehavior particularly lack of attention and care are more perevlant in northern Iran.
    Keywords: Elderly, Misbehavior, Attention, Care
  • Babamahmoodi F., Mahdavi Mr, Talebi B., Jalali H., Roshan P., Mahdavi M. * Pages 99-105
    Background And Objective
    Drug resistance to tuberculosis and especially multiple drug resistance tuberculosis (MDR-TB) variants are a serious problem in tuberculosis patients and make difficulties in controlling the disease. This study was coducted for detection of common mutations causing drug resistance of mycobacterium tuberculosis strains among tuberculosis patients using line probe assay method.
    Method
    In this descriptive study, fifty four sputum samples of tuberculosis patients were randomly selected in health centers of Mazandaran, northern Iran during 2012. After culturing of sputum samples on Lowenstein–Jensen medium, genomic DNA was extracted from colonies using CTAB method. Molecular analysis of mutations causing resistance to five different antibiotics including Isiniazide, Rifampin, Sterptomycine, Amicasin / Canamycine, Kinolon were performed using long probe assay (LPA) method.
    Results
    Out of 54 sputum samples, three (5.5%), three (5.5%), four (7.4%) were resistance to Kinolon, Amicasin / Canamycine and Sterptomycine, respectively. Mutation in KATG was seen in 2 samples resistant to Isiniazide. Mutation in rpoB 516 was seen in 3 samples resistant to Rifampin. Four samples (7.4%) were resistant to the two anti-tuberculosis antibiotics, while three samples were resistant to Sterptomycine and Kinolon and one sample was resistant to Rifampin and Canamycine.
    Conclusion
    7.4% of sputum samples were resistant to the two anti- tuberculosis antibiotics. Line probe assay is a rapid and suitable method for detecting tuberculosis drug resistance.
    Keywords: Tuberculosis, Multiple drug resistance, Long probe assay, Mutation
  • Mirdar Sh *, Jarrahi M., Hedayati M., Hajizade A., Hamidian Gh Pages 106-110
    Background And Objective
    The kidney has a key role in homeostatic regulation. Vascular endothelial growth factor (VEGF) is essential regulator of stimulatory and inhibitory processes for neonatal, post-natal endothelial cell differentiation. This study was done to determine the effect of maternal swimming during pregnancy on VEGF level of kidney in rat pups.
    Methods
    In this experimental study, sixteen Wistar rat dams were allocated into interventional swimming and control groups. In the first day of pregnancy, in interventional group, swimming was performed for 30 minutes a day and 5 minutes every day was added until the time of training gradually reached to one hour per workout. Dams swimming endurance training were performed in 5 days per week for three weeks. Pups’ kidneys were removed two days after birth and kindney tissue VEGF level was determined using ELISA method.
    Results
    Kidney tissue VEGF level in interventional swimming group (133.13 pg/ml) was significantly increased in compared to controls (48.19 pg/ml) (P<0.05).
    Conclusion
    Swimming endurance training increases the pups’ kidney VEGF level.
    Keywords: Vascular endothelial growth factor, Swimming, Pregnancy, Kidney, Rat
  • Koohi Rostamkolae M. *, Vaezi G., Abbaspoor H Pages 111-115
    Background And Objective
    Antidiuretic hormone (ADH) is released from pituitary gland in response to stimulation of plasma osmolalrity. ADH affects on the kidney and regulates the water and electrolytes. This study was done to evaluate the effect of hydro-alcoholic extract of red grape seed on antidiuretic hormone secretion in male rats.
    Methods
    In this experimental study, 30 adult male Wister rats were allocated into 5 groups. Animals in control group were received 1 mL of water, orally. Animals in positive control group were received 12mg/kg/bw of Furosemide, intraperitonally. In experimental groups, one hour after injection of 12mg/kg/bw of Furosemide, animals were received the red grape seed hydro-alcoholic extract, orally, in doses of 100, 200 and 400 mg/kg/bw for 4 days, respectively. Serum level of ADH was measeared using ELISA method.
    Results
    Serum level of ADH in groups of 100, 200 and 400 mg/kg/bw doses of grape seed extract were (21±2.5, 19±1.24 and 14±2 pmol/L, respectively) which was significantly less than control group (40.5±3 pmol/L) (P<0.05).
    Conclusion
    The oral consumption of hydro-alcoholoc extract of red grape seed reduces the antidiuretic hormone secretion in male rats.
    Keywords: Red grape seed, Antidiuretic hormone, Rat
  • Khodabakhshi B., Abbasi A., Hashemi Fard A., Ghasemi Kebria F., Khosravian M.* Pages 116-120
    Background And Objective
    Anti tuberculosis drugs therapy is the most effective method for controling the tuberculosis (TB). Early detection and appropriate treatment can prevent the TB-drug resistance. This study was carried out to determine the complications leading to hospitalization due to consumption of anti-TB drugs in patients with tuberculosis.
    Methods
    In this descriptive-analytic study, 1550 records of patients with TB in urban and rural health centers of Gorgan, north of Iran were assessed during 2007-12. Checklist consists of demographic and clinical data for each patient was recorded in a questionare.
    Results
    44 cases experienced the complications of anti-TB drugs. 27 (61.4%) of cases with complications were women. 77.3% and 22.7% of patients affected with pulmonary and extra pulmonary tuberculosis,respectively. 38.6% of patients were diabetic. The hepatic complication was seen in 37 cases (84.1%). Skin and other complications were seen in 5 and 2 cases, respectively. There was not any relationship between drug complications and other disases.
    Conclusion
    Hepatic damage is the most common complication leading to hospitalization in tuberculosis patients using anti-TB drugs.
    Keywords: Tuberculosis, Anti, TB drug, Liver
  • Nowrozi H. *, Nowrozi H., Kazemi A., Khaji L Pages 121-125
    Background And Objective
    Nosocomial fungal infections have considerably increased due to incrasing of immunocompromised diseases. This study was done to evaluate the antifungal activity of Amphotericin B and Fluconazole on hospital wards fungi.
    Methods
    In this descriptive - analytic study, 33 fungal samples isolated from Imam Khomini hospital in Tehran, Iran during 2013. Samples were identified using slide culture method. Serial dilution of drugs and fungal suspensions were supplied from 0.25-128 µg/ml and range 0.5–5×105 cfu/ml, respectively. Minimum inhibitory concentration (MIC) was determined in accordance with NCCLS M38-p guideline.
    Results
    The most frequent isolated fungus was Aspergillus spp. with 39.4% while the low frequent were Alternaria Spp. and Circinella with similar frequency (3%). MIC range for Fluconazole and Amphotericin B were 64-128 µg/ml and 16-64 µg/ml, respectively. Amphotericin B showed a MIC significant reduction in comparision with Fluconazole (P<0.05).
    Conclusion
    Hospital wards fungi were resistant to Amphotericin B and Fluconazole.
    Keywords: Fungus, Amphotericin B, Fluconazole, MIC, Hospital
  • Ahmadi E., Soleimanjahi H. *, Teimoori A Pages 126-130
    Background And Objective
    Rotaviruses are the members of the Reoviridae family containing double-stranded RNA (dsRNA) genome which are the main cause of gastroinentritis particularly in children less than three years. This study was designed to evaluate the detection of rotavirus genome by new silver staining method using polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE).
    Method
    In this descriptive study, the samples were collected from infected MA-104 cell culture and the RNA electrophoresis was performed in 10% polyacrylamide slab gels after RNA extraction.
    Results
    According to polyacrylamide gel electrophoresis and sensitive staining analysis, rotavirus RNA segments were divided into 4 groups and single-nucleotides differences were clearly detected rapidly.
    Conclusion
    New silver staining method using polyacrylamide gel electrophoresis has the capacity to detect the rotavirus electeropherotype within a few minutes even in small DNA/RNA pieces up to 7 picograms.
    Keywords: Rotavirus, Polyacrylamide gel electrophoresis, Silver staining
  • Ahanjan M. *, Abdollahi S., Abdolian H., Mohammad Nedjad Z Pages 131-136
    Background And Objective
    Methicillin-resistant Staphylococcus aureus is a common pathogen responsible for health-care-related infections. This study was done to determine the prevalence of Meticilin - resistant Staphylococcus isolated from hand and nasal of hospital health worker.
    Methods
    This descriptive study was conducted on 148 health workers in teaching hospitals in Sari, northern Iran during 2011-12. Samples were collected from fingers and noses and were cultured on mannitol salt agar immediately. Suspected colonies were identified using Gram staining, catalase and coagulase tests. Susceptibility testing was performed by disk diffusion method. Methicillin resistant strains were determined using micro dilution broth method.
    Results
    Staphylococcus aureus was observed in 24 (16.2%) of individuals. 9.5% of population was resistant to Methicillin. The high portions of Staphylococcus aureus carreier were in the operation room, angiography and internal pediatric ward health worker. Methicillin Staphylococcus aureus resistanat were more common in nasal samples of the operation room personal and angiography ward health worker. All strains were sensitive to Vancomycin and Chloramphenicol and resistant to Penicillin and Amoxicillin.
    Conclusion
    In this study the prevalence of the Staphylococcus.aureus in teaching hospitals health worker was low while Staphylococcus aureus resistant to methicillin was higher than other reports in Iran.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Methicillin, Health worker