فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1394)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 18
|
  • علی ترکاشوند، حسین مژده ای پناه، احمد ابراهیمی، فیروزه نادری* صفحات 1-5
    زمینه و هدف
    ترمیم اعصاب محیطی یکی از چالش برانگیزترین مباحث در جراحی ترمیمی بوده و علی رغم پیشرفت های حاصله، ترمیم عصب در کمتر از 50 درصد باعث بهبود عملکرد می گردد. این مطالعه به منظور مقایسه نتایج آزمایشگاهی و بالینی ترمیم عصب اولنار به دو روش اپی نوریوم و پری نوریوم انجام گردید.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 28 بیمار مبتلا به قطع عصب اولنار داوطلب عمل جراحی پیوند عصب به صورت تصادفی در دو گروه درمانی روش اپی نوریوم و پری نوریوم تقسیم شدند. چهار ماه بعد از درمان وضعیت بهبودی بیماران با انجام معاینات حسی- حرکتی، الکترومیوگرافی و سرعت هدایت عصبی روی دو عضله FDI و ADM مقایسه گردید.
    یافته ها
    میانگین مقادیر دامنه فعالیت عصب و زمان تاخیر و سرعت هدایت فعالیت عصب در سمت سالم نسبت به سمت مبتلا هم در روش اپی نوریوم و هم در روش پری نوریوم دارای اختلاف آماری معنی داری بود (P<0.05). نسبت زمان تاخیر و سرعت هدایت در روش اپی نوریوم نسبت به روش پری نوریوم مشابه بود و اختلاف آماری معنی داری نداشتند. میزان motor unit potential در عضله ADM 10 بیمار (71%) روش اپی نوریوم و 9 بیمار (64%) روش پری نوریوم تعیین شد. فعالیت عضله FDI در 9 بیمار (64%) روش اپی نوریوم و 8 بیمار (57%) روش پری نوریوم مشاهده شد. 5 بیمار (35.7%) در روش اپی نوریوم و 4 بیمار (28.5%) در روش پری نوریوم دارای لمس سطحی بودند. حس درد در 11 بیمار (78.5%) روش اپی نوریوم و 8 بیمار (57%) روش پری نوریوم وجود داشت.
    نتیجه گیری
    ترمیم عصب اولنار به دو روش اپی نوریوم و پری نوریوم از لحاظ نتایج الکترومیوگرافی و سرعت هدایت فعالیت عصب و عملکرد حسی و حرکتی هیچ تفاوتی نسبت به هم ندارند.
    کلیدواژگان: ترمیم عصب، اپی نوریوم، پری نوریوم، الکترومیوگرافی، سرعت هدایت فعالیت عصب، لمس سطحی، درد
  • وحید تادیبی*، ناصر بهپور، مهرعلی رحیمی، صیاد رشیدی، محمداحسان دلبری، پیمان یوسفی پور، زهرا بیات صفحات 6-13
    زمینه و هدف
    هورمون لپتین نقش مهمی در چاقی و دیابت نوع 2 دارد. این مطالعه به منظور مقایسه اثر هشت هفته تمرین هوازی و ترکیبی (تمرین هوازی و مقاومتی) بر سطوح هورمون لپتین و گلوکز سرم مردان مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی روی 24 مرد مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مرکز دیابت بیمارستان طالقانی کرمانشاه در سال 1391 انجام شد. بیماران به طور تصادفی در سه گروه هشت نفری کنترل، تمرین هوازی و تمرین ترکیبی (تمرین هوازی و مقاومتی) قرار گرفتند. تمرینات در هشت هفته شامل سه جلسه در هفته به مدت یک ساعت انجام گردید. گروه کنترل هیچگونه فعالیت ورزشی نداشت. سطح لپتین و گلوکز ناشتا سرم 48 ساعت پیش از آغاز مداخله و 48 ساعت پس از پایان مداخله در حالت ناشتا به عنوان مقادیر پیش آزمون و پس آزمون اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در پیش آزمون تفاوت آماری معنی داری در سطح هورمون لپتین و گلوکز ناشتا سرم بین سه گروه مشاهده نشد. پس از مداخله در گروه تمرین هوازی گلوکز ناشتا سرم و در گروه تمرین ترکیبی سطح لپتین و گلوکز ناشتا سرم کاهش آماری معنی داری در مقایسه با گروه کنترل نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    تمرین هوازی و ترکیبی با کاهش در گلوگز سرم برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 پیشنهاد می شوند؛ اما تمرین ترکیبی با توجه به کاهش در سطح لپتین، برای این دسته از بیماران سودمندتر است.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، تمرین هوازی، تمرین ترکیبی، گلوکز، لپتین
  • سهیلا مددی درگاهی، مینا افتخارزاده، احمد مهدی پور، منصوره سلیمانی، مهدی مهدی زاده* صفحات 14-22
    زمینه و هدف
    امروزه به دنبال تایید وجود نوروژنز در مغز پستانداران بالغ، استفاده از سلول های بنیادی به عنوان یک روش درمانی مناسب برای بهبود بسیاری از بیماری های سیستم عصبی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. بدین ترتیب که با پیوند سلول های بنیادی، بازسازی نورونی در نواحی تخریب شده ایجاد می گردد. این مطالعه به منظور تعیین اثر پیوند سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان بر آسیب های وارده به هیپوکامپ انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 28 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در چهار گروه 7 تایی کنترل، مدل، شاهد و درمان قرار گرفتند. حیوانات نوروتوکسین تری متیلین کلراید را به میزان 8 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن از طریق تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. یک هفته پس از دریافت نوروتوکسین، سلول های بنیادی به روش استریوتاکسی تزریق شد. شش هفته پس از تزریق سلول ها، حافظه فضایی موش ها به روش ماز آبی موریس بررسی شد. همچنین مطالعه بافتی با روش رنگ آمیزی نیسل و شمارش سلول های سالم توسط نرم افزار Olysia bio report انجام گردید.
    یافته ها
    به دنبال پیوند سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان، تعداد نورون های سالم در گروه درمان (15.19±74) در مقایسه با گروه شاهد (12.971±44.67) و گروه مدل (18.105±48.56) بیشتر بود (P<0.05). همچنین در آزمون ماز آبی موریس، به دنبال پیوند سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان، گروه درمان (189.18±378.35)، (13.67±31.30) مسافت و زمان کمتری برای رسیدن به سکوی مخفی طی نمود؛ ولی این کاهش نسبت به گروه شاهد (192.56±438.18)، (14.89±40.14) و گروه مدل (225.44±407.98)، (17.15±37.68) معنی دار نبود. همچنین مسافت طی شده در ربع هدف توسط گروه درمان (125.91±799.8) نسبت به گروه مدل (136.94±588.51) و گروه شاهد (86.47±546.48) افزایش آماری معنی داری یافت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    استفاده از سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان باعث کاهش آسیب های وارده به هیپوکامپ به صورت افزایش تعداد نورون های پیرامیدال و بهبود حافظه گردید.
    کلیدواژگان: نوروژنز، سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان، هیپوکامپ، تری متیلین کلراید، حافظه فضایی
  • سیمین فاضلی پور*، زهرا طوطیان، فردین اسدی، حمیدرضا چگینی، حامد طلایه صفحات 23-28
    زمینه و هدف
    نیکوتین یک ماده اعتیادآور و ریتالین دارویی است که برای درمان اختلالات بیش فعالی و نقص توجه مورد استفاده قرار می گیرد. این مطالعه به منظور تعیین اثر ریتالین، نیکوتین و مصرف توام آنها بر تولید روزانه اسپرم و ذخیره اسپرم اپیدیدیمی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 120 سر موش سوری نر بالغ نژاد BALB/c به صورت تصادفی به یک گروه کنترل و 11 گروه تجربی تقسیم شدند. در گروه های تجربی اول، دوم و سوم از نیکوتین به میزان 400، 200 و 100 میکروگرم برکیلوگرم وزن بدن، در گروه های تجربی چهارم و پنجم از ریتالین به میزان 10 و 2 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و در گروه های تجربی ششم و هفتم از نیکوتین به میزان 400 میکروگرم برکیلوگرم وزن بدن و از ریتالین به میزان 10 و 2 میلی گرم بر کیلو گرم وزن بدن، در گروه های هشتم و نهم از نیکوتین به میزان 200 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن و از ریتالین به میزان 10 و 2 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و در گروه های دهم و یازدهم از نیکوتین به میزان 100 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن و از ریتالین به میزان 10 و 2 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت گاواژ به مدت 40 روز استفاده شد. در پایان، تولید روزانه اسپرم و ذخیره اسپرم اپیدیدیمی تعیین گردید.
    یافته ها
    در گروه های مصرف کننده نیکوتین با دوز زیاد و ریتالین با دوزهای مختلف و اکثر گروه هایی که به صورت توام از این دو ماده استفاده کردند؛ در مقایسه با گروه کنترل کاهش آماری معنی داری در تولید روزانه اسپرم دیده شد (P<0.05)؛ ولی در مصرف توام نیکوتین و ریتالین گروه های هشتم، نهم، دهم و یازدهم، افزایش آماری معنی داری در ذخیره اسپرم اپیدیدیمی مشاهده گردید (P<0.05).
    نتیجه گیری
    مصرف توام نیکوتین و ریتالین سبب کاهش تولید روزانه اسپرم و افزایش ذخیره اسپرم در اپیدیدیم می گردد.
    کلیدواژگان: تولید روزانه اسپرم، ذخیره اسپرم اپیدیدیمی، ریتالین، نیکوتین، موش آزمایشگاهی
  • سید ابراهیم حسینی*، آذر جهاندیده، داود مهربانی صفحات 29-35
    زمینه و هدف
    زنجبیل یک طعم دهنده مواد غذایی و یکی از گیاهان دارویی است که در درمان بسیاری از بیماری ها از جمله اختلالات باروری و ناتوانایی های جنسی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به آن که برخی از این اختلالات مربوط به زمان های جنینی و شیرخوارگی است. این مطالعه به منظور تعیین اثر مصرف زنجبیل طی دوران جنینی و شیرخوارگی بر هورمون های تستوسترون، محرک فولیکول (FSH)، لوتئینی کننده (LH) و سلول های دودمانی جنسی زاده های نر بالغ موش صحرایی انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 72 سر موش ماده بالغ به 9 گروه تقسیم شدند. گروه ها شامل کنترل، شم (دریافت کننده 0.5ml آب مقطر روزانه) در دو دوره پره ناتال و نئوناتال، شش گروه دریافت کننده عصاره الکی زنجبیل (خوراکی) با دوزهای 50، 100 و 200 mg/kg/bw در دو دوره پره ناتال و نئوناتال بودند. در پایان دوره شیرخوارگی، زاده های نر گروه های مختلف جدا و در زمان بلوغ از هر گروه به طور تصادفی 8 سر موش انتخاب شدند. پس از خون گیری از نمونه ها، میزان هورمون های جنسی سنجیده شد. همچنین با جداسازی بیضه ها تعداد سلول های لایدیگ، سرتولی، اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت و اسپرماتید شمارش گردید.
    یافته ها
    زنجبیل در میزان هورمون تستوسترون در تمام گروه های تجربی باعث افزایش آماری معنی دار (P<0.05) و در میزان FSH و LH گروه های دریافت کننده دوزهای 100 و 200 mg/kg/bw کاهش آماری معنی دار (P<0.05) و در تعداد سلول های لایدیگ و اسپرماتوگونی گروه های دریافت کننده دوز 200 mg/kg/bw و سرتولی، اسپرماتوسیت و اسپرماتید گروه های دریافت کننده دوزهای 100 و 200 mg/kg/bw افزایش آماری معنی داری (P<0.05) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    مصرف عصاره الکلی زنجبیل در دوره های پره ناتال و نئوناتال افزایش تستوسترون و سلول های دودمانی جنسی می گردد.
    کلیدواژگان: زنجبیل، تستوسترون، هورمون لوتئینی کننده، هورمون محرک فولیکول، سلول های اسپرماتوسیت، موش صحرایی
  • مختار مختاری*، سمیرا جلوه صفحات 36-41
    زمینه و هدف
    عواقب در معرض قرار گرفتن سرب بر روی تولید مثل بسیار گسترده است. این مطالعه به منظور تعیین اثر روغن دانه انگور (Vitis vinifera) بر هورمون های گنادوتروپین و تستوسترون موش های صحرایی نر مسموم شده با استات سرب انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 56 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به 7 گروه 8 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل هیچ دارویی دریافت نکرد. گروه شاهد دریافت کننده یک میلی لیتر آب مقطر به مدت 21 روز، گروه تجربی اول دریافت کننده 8 mg/kg/bw روغن دانه انگور به مدت 21 روز، گروه تجربی دوم دریافت کننده0.1 میلی مول استات سرب حل شده در آب مقطر از طریق نوشیدن آب آشامیدنی به مدت 21 روز، گروه تجربی سوم و چهارم و پنجم طی 21 روز اول 0.1 میلی مول استات سرب حل شده در آب مقطر از طریق نوشیدن آب آشامیدنی دریافت نمود و سپس از روز 22 لغایت 42 روغن دانه انگور را به ترتیب با مقادیر 2، 4، 8 mg/kg/bw دریافت نمود. در پایان روز 21 از گروه های کنترل، شاهد، گروه های تجربی 1 و 2 و در پایان روز 42 از گروه های تجربی 3، 4 و 5 خونگیری به عمل آمد و میزان هورمون های LH، FSH و تستوسترون با استفاده از روش رادیوایمونواسی اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت هورمون های LH، FSH و تستوسترون در گروه تجربی 2 نسبت به گروه کنترل کاهش آماری معنی داری یافت (P<0.05). گروه های تجربی 4 و 5 نسبت به گروه تجربی 2 افزایش آماری معنی داری را در میزان هورمون های LH، FSH و تستوسترون نشان دادند (P<0.05).
    نتیجه گیری
    عصاره روغن دانه انگور در دوزهای 4 و 8 میلی گرم باعث افزایش میزان هورمون های LH، FSH و تستوسترون موش های مسموم شده با استات سرب می گردد.
    کلیدواژگان: دانه انگور، استات سرب، LH، FSH، تستوسترون، موش صحرایی
  • منصور حکیم جوادی*، مسعود غلامعلی لواسانی، حمیدرضا شکوری، عباس عبدالهی فر، فاطمه مومنی صفحات 42-47
    زمینه و هدف
    نقص توجه / بیش فعالی اختلالی شایع در دوران کودکی با شیوع 5-3 درصد است. این مطالعه به منظور مقایسه اثر رفتاردرمانی، دارودرمانی و روش توام رفتار و دارودرمانی بر کاهش علایم اختلال نقص توجه / بیش فعالی کودکان انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه شبه تجربی روی 40 دانش آموز پسر دوره ابتدایی شهر گرگان در سال تحصیلی 90-1389 انجام شد. کودکان به طور غیرتصادفی در چهار گروه کنترل، رفتاردرمانی، دارودرمانی (ریتالین، 10 میلی گرم سه بار در روز) و روش توام رفتار و دارودرمانی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از مقیاس درجه بندی کانرز فرم والدین (منزل) و فرم معلم (مدرسه) جمع آوری شد. اثربخشی مداخله در پیش آزمون و پس آزمون طی هشت هفته مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    علایم اختلال نقص توجه / بیش فعالی به طور معنی داری در هر سه گروه رفتاردرمانی، دارودرمانی و روش توام رفتار و دارودرمانی کاهش یافت (P<0.05)؛ اما این کاهش علایم در گروه دارودرمانی و روش توام رفتار و دارودرمانی بیش از گروه رفتاردرمانی بود.
    نتیجه گیری
    دارودرمانی و ترکیب رفتار و دارودرمانی اثر مشابهی در کاهش علایم اختلال نقص توجه / بیش فعالی کودکان دارند.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، رفتاردرمانی، ریتالین
  • زهرا درزی شیخ*، معصومه قربانی مرزونی صفحات 48-53
    زمینه و هدف
    با افزایش تعداد ورزشکاران، میزان آسیب های وابسته به آن نیز افزایش یافته و از این میان، اندام تحتانی بیشتر در معرض آسیب های ورزشی قرار دارد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط شاخص قوس کف پا و تعادل ایستای زنان ورزشکار با آسیب در اندام تحتانی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد - شاهدی با نمونه گیری در دسترس روی 18 زن ورزشکار سالم و 18 زن ورزشکار با آسیب در اندام تحتانی انجام شد. برای ثبت آسیب های ورزشی از فرم جمع آوری اطلاعات، برای سنجش ساختار پا از آزمون شاخص قوس کف پا و برای سنجش تعادل ایستا از آزمون Stork استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین تعادل ایستا در حالت چشم باز در گروه های مورد و شاهد به ترتیب 16.10 ثانیه و 26.53 ثانیه تعیین شد که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05). بین تعادل ایستا در حالت چشم بسته و نیز شاخص قوس کف پا در دو گروه مورد و شاهد اختلاف آماری معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    کاهش تعادل ایستایی با احتمال ضعف کنترل عصبی عضلانی، می تواند یکی از عوامل اثرگذار بر آسیب دیدگی اندام تحتانی زنان ورزشکار باشد.
    کلیدواژگان: تعادل ایستا، شاخص قوس کف پا، آسیب اندام تحتانی، زنان ورزشکار
  • پروین میرمیران، زهرا بهادران، سحر میرزایی، مهدیه گل زرند، فریدون عزیزی* صفحات 54-60
    زمینه و هدف
    پرفشاری خون در درازمدت منجر به آسیب های جبران ناپذیر سیستم قلبی - عروقی، مویرگ های حساس و افزایش احتمال بروز سکته های مغزی می شود و می تواند اثرات دیگر عوامل خطرساز بیماری های قلبی - عروقی مانند دیس لیپیدمی، سیگار، دیابت و چاقی را تشدید کند. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط برخی عوامل رژیم غذایی با خطر پرفشاری خون در افراد شرکت کننده در مرحله چهارم مطالعه قند و لیپید تهران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 6089 فرد (2807 مرد و 3282 زن) 70-19 ساله شرکت کننده در مرحله چهارم مطالعه قند و لیپید تهران در سال های 90-1387 انجام شد. در مطالعه حاضر تمامی افراد با اطلاعات کامل تغذیه، دموگرافیک، تن سنجی و ارزیابی های فشارخون برای آنالیز انتخاب شدند. اطلاعات رژیم غذایی با استفاده از یک پرسشنامه بسامد خوراک با 147 ماده غذایی روا و پایا ارزیابی شد. نسبت شانس پرفشاری خون در چارک های عوامل غذایی با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک و با تعدیل اثر عوامل احتمالی مخدوش گر ارزیابی شد.
    یافته ها
    شیوع پرفشاری خون 29.8% تعیین شد. میانگین وزن، نمایه توده بدن و دورکمر در مبتلایان به پرفشاری خون به طور معنی داری بالاتر از افراد سالم بود (P<0.05). شیوع چاقی شکمی و بی سوادی نیز در مبتلایان به پرفشاری خون در مقایسه با افراد سالم بیشتر بود (P<0.05). رابطه مستقیم غیرمعنی داری میان دانسیته انرژی، چربی کل و چربی اشباع مشاهده شد. دریافت مقادیر بالاتر فیبر با کاهش خطر پرفشاری خون در ارتباط بود (OR: 0.62، 95% CI: 0.37-0.98، P<0.05). چهارک چهارم دریافت پروتئین رژیم غذایی نیز با افزایش خطر پرفشاری خون همراه بود (OR: 1.2، 95% CI: 1.02-1.43، P<0.05). افرادی که مقادیر کمتری میوه و مغز دانه دریافت کرده بودند (OR: 1.33، 95% CI: 1.15-1.85، P<0.05)؛ در مقایسه با افراد دارای مقادیر بالاتری از میوه و مغز دانه در رژیم غذایی (OR: 1.21، 95% CI: 1.02-1.42، P<0.05)، شانس بالاتری برای ابتلا به پرفشاری خون داشتند.
    نتیجه گیری
    مصرف مقادیر بالاتری از فیبر می تواند اثرات محافظتی در برابر پرفشاری خون داشته باشد. در حالی که برخی مولفه های دیگر رژیم غذایی از جمله مقادیر بالای پروتئین می تواند به عنوان عامل خطر محسوب گردد.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، رژیم غذایی، دانسیته انرژی، درشت مغذی ها، میوه، سبزیجات، لبنیات، مغزدانه ها، گوشت
  • علی احمدی، محمد جواد سلطانپور، عباسعلی ایمانی فولادی* صفحات 61-66
    زمینه و هدف
    در ایران مقاومت به آنتی بیوتیک ایمی پنم درحال افزایش است. با توجه به اهمیت این آنتی بیوتیک در درمان عفونت های بیمارستانی و نقش کلیدی روش انتشار دیسک به عنوان روش اصلی تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی، در این مطالعه فراوانی مقاومت به آنتی بیوتیک ایمی پنم در ایزوله های بالینی جدا شده از بیماران و نتایج حاصل از دیسک های ایمی پنم ایرانی و خارجی مقایسه گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 241 ایزوله باکتریایی از بیماران بستری در بخش های مختلف بیمارستان بقیه الله (عج) تهران جداسازی شد. پس از خالص سازی ارگانیسم های حاصله، هویت ایزوله ها به وسیله تست های بیوشیمیایی تعیین شد. سپس مقاومت به ایمی پنم با استفاده از آنتی بیوگرام به روش انتشار دیسک توسط دیسک های رایج ایمی پنم ایرانی و خارجی (شرکت Mast) تعیین و از طریق آزمون مک نمار مقایسه گردید. با استفاده از آزمون آنتی بیوگرام به روش انتشار دیسک، ایزوله های مقاوم به ایمی پنم از نظر مقاومت به شش گروه مختلف آنتی بیوتیکی شامل جنتامایسین، سفتازیدیم، تتراسایکلین، آزیترومایسین، سفالکسین و سیپروفلوکسازین بررسی شد.
    یافته ها
    ارگانیسم های جدا شده به ترتیب کلبسیلا، اشریشیا کلی و سودوموناس ائروژینوزا بودند. بیشترین نمونه بالینی مربوط به نمونه ادرار (28%) و پس از آن نمونه زخم (18.5%) بود. براساس نتیجه آنتی بیوگرام با دیسک ایمی پنم داخلی 62 ایزوله (25.7%) و براساس دیسک Mast 19 ایزوله (7.8%) به ایمی پنم مقاوم بودند. خطای آزمایشگاهی حاصل از دیسک ایمی پنم ایرانی نسبت به دیسک Mast به طور معنی داری بالا بود (P<0.05). از بین 19 ایزوله مقاوم به ایمی پنم، 17 ایزوله سودوموناس ائروژینوزا و دو ایزوله دیگر انتروکوک و کلبسیلا بودند. 57 درصد کل ایزوله های مقاوم به ایمی پنم مربوط به بخش ICU بود. بیشترین مقاومت ایزوله های مقاوم به ایمی پنم به جنتامایسین (84%) و کمترین آن به سیپروفلوکسازین (63%) بود و 84 درصد ایزوله ها دارای مقاومت چندگانه بودند.
    نتیجه گیری
    اگرچه در این مطالعه درصد کمی از ایزوله های حاصله (به عنوان مهم ترین پاتوژن های بیمارستانی) به ایمی پنم مقاوم بودند؛ اما میزان مقاومت چندگانه در این ایزوله ها و این که اغلب آنها از بخش ICU جدا شده بودند؛ قابل توجه است.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، ایمی پنم، پاتوژن های بیمارستانی، دیسک های ایمی پنم ایرانی و Mast
  • حسین پارسا، سمیه موسوی، آرمان آقایی، فیروزه نادری* صفحات 67-71
    زمینه و هدف
    عمل جراحی جزء درمان های موثر در چاقی مفرط است. روش کلاسیک ژژنوایلئال باعث ایجاد عوارض زیاد می گردد. این مطالعه به منظور تعیین سیر علائم بالینی عمل جراحی بای پس ژژنوایلئال اصلاح شده بیماران با چاقی مفرط انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 120 فرد با چاقی مفرط داوطلب جراحی بای پس ژژنوایلئال اصلاح شده انجام شد. عضو بدون عملکرد به کیسه صفرا و سکوم آناستوموز گردید. کاهش وزن و عوارض بعد از عمل شامل اسهال، دل پیچه، تهوع، استفراغ، آرترالژی و ریزش مو در طول یک سال ثبت گردید.
    یافته ها
    قبل از عمل جراحی، میانگین وزن 136 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 48 بود. در طول یک سال بعد از عمل جراحی میانگین وزن و شاخص توده بدنی به 83 کیلوگرم و 29.8 کاهش یافت (P<0.05). قبل از عمل جراحی، عوارض ناشی از چاقی شامل دردمفاصل (24.3%)، تنگی نفس (21.6%)، مشکلات قلبی – عروقی (10.8%)، کبد چرب (5.4%) و اختلالات خواب (5.4%) بود. پس از پیگیری یک ساله بعد از عمل، تنگی نفس و دردمفاصل هر کدام تنها در 2 بیمار (1.5%) گزارش شد و بقیه علایم بهبود کامل یافتند (P<0.05). هیچ کدام از بیماران دچار عارضه جدی بعد از عمل نشدند.
    نتیجه گیری
    عمل بای پس ژژنوایلئال اصلاح شده در کاهش وزن و حفظ آن موثر است و سبب ایجاد عارضه وخیم بعد از عمل نمی گردد.
    کلیدواژگان: چاقی مفرط، جراحی باریاتریک، بای پس ژژنوایلئال اصلاح شده، وزن بدن
  • رحمت الله بنان، عبدالرحیم کوشا، شادمان نعمتی*، سید محمد قریشی نژاد، احسان کاظم نژاد صفحات 72-76
    زمینه و هدف
    انسداد بینی شایع ترین شکایتی است که منجر به سپتوپلاستی به عنوان یکی از اعمال جراحی شایع در ENT می شود. این مطالعه به منظور تعیین رضایت بیماران با جراحی سپتوپلاستی و انطباق با نتایج تست رینومانومتری قبل و بعد از عمل انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 41 بیمار داوطلب جراحی سپتوپلاستی به دلیل انسداد همراه با انحراف تیغه میانی بینی انجام شد. قبل از عمل جراحی و شش ماه پس از آن، تست رینومانومتری برای بیماران انجام و شکایات شایع شامل انسداد و گرفتگی بینی، تنفس مشکل حین خواب، عدم کفایت تنفسی حین فعالیت و ورزش و تنفس مشکل از راه بینی مورد پرسش قرار گرفت. همچنین با استفاده از پرسشنامه (GBI (glasgow benefit inventory همزمان با تست رینومانومتری دوم میزان رضایتمندی و اثر جراحی بر کیفیت زندگی بیماران بررسی شد.
    یافته ها
    شکایات بیماران شامل انسداد و گرفتگی بینی (78.8%)، تنفس مشکل حین خواب (65.85%)، عدم کفایت تنفسی حین فعالیت و ورزش (68.29%) و تنفس مشکل از راه بینی (82.92%) به صورت معنی داری بعد از سپتوپلاستی کاهش یافت (P<0.05). رضایتمندی کلی بیماران بعد از سپتوپلاستی 90.24% تعیین شد. تست رینومانومتری به تنهایی پیش بینی کننده رضایتمندی بعد از جراحی نبود.
    نتیجه گیری
    رضایتمندی کلی بیماران بعد از جراحی سپتوپلاستی 90.24% تعیین شد که ارتباطی با نتایج تست رینومانومتری نداشت.
    کلیدواژگان: انسداد بینی، سپتوپلاستی، تست رینومانومتری، رضایتمندی بیمار، کیفیت زندگی
  • علی ظفرزاده*، هادی رحیم زاده صفحات 77-83
    زمینه و هدف
    در حال حاضر آلودگی مواد غذایی رو به افزایش بوده و مصرف آنها تهدیدی برای سلامت انسان است. این مطالعه به منظور تعیین غلظت فلزات سنگین کادمیوم، سرب، روی و مس در خیار و گوجه فرنگی توزیع شده از میدان های میوه و تره بار گرگان و گنبد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 48 نمونه خیار و 48 نمونه گوجه فرنگی از میدان های میوه و تره بار شرق گنبد و مرکزی گرگان در دو فصل بهار و تابستان سال 1391 تهیه گردید. مراحل آماده سازی و هضم نمونه ها مطابق با روش استاندارد انجام شد. غلظت فلزات سنگین کادمیوم، سرب، روی و مس با پلاروگراف به روش ولتامتری تعیین گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت های روی، کادمیوم، سرب و مس در نمونه های خیار گنبد به ترتیب 7.7±53.4، 0.013±0.09، 0.21±1.47، 0.66±4.1 و در نمونه های خیار گرگان به ترتیب 8.7±60.3، 0.017±0.12، 0.2±1.4 و 0.53±3.7 برحسب میلی گرم بر کیلوگرم وزن تر تعیین شد. میانگین غلظت های روی، کادمیوم، سرب و مس در نمونه های گوجه فرنگی گنبد به ترتیب 2.6±17.9، 0.004±0.03، 0.07±0.5 و 0.12±0.85 و در نمونه های گوجه فرنگی گرگان به ترتیب 3.4±23.8، 0.01±0.08، 0.09±0.66 و 0.24±1.7 برحسب میلی گرم بر کیلوگرم وزن تر تعیین شد. میانگین غلظت کادمیوم و سرب به ترتیب در نمونه های خیار بیش از 2 و 14، در نمونه های گوجه فرنگی گنبد 0.6 و 5 و در نمونه های گوجه فرنگی گرگان 1.6 و 7 برابر بیش از حد مجاز تعیین شده سازمان بهداشت جهانی بود.
    نتیجه گیری
    میانگین غلظت سرب و کادمیوم در نمونه های خیار و گوجه فرنگی بسیار بیشتر از حد مجاز و غلظت همه فلزات سنگین مورد سنجش در خیار بیشتر از گوجه فرنگی است.
    کلیدواژگان: روی، کادمیوم، سرب، مس، خیار، گوجه فرنگی، گلستان
  • پرویندخت بیات، علی خسروبیگی* صفحات 84-88
    زمینه و هدف
    انتروپومتری علمی است که روی اندازه های بدن انسان مطالعه می کند. یکی از گرایش های این رشته، مطالعه اندازه جمجمه و حجم مغز در انسان و اثر آن بر روی اندازه اعضای دیگر است. این مطالعه به منظور تعیین حجم جمجمه و وزن مغز و ارتباط آن با قد و وزن افراد 26-18 ساله انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی 286 دانشجو (150 دختر و 136 پسر) در دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام شد. اندازه جمجمه، حجم مغز، قد، وزن، شاخص مغزی و نسبت مغز به بدن اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین حجم مغز پسران ودختران به ترتیب 1393.31 و 1168.71 میلی متر مکعب، میانگین وزن مغز پسران و دختران به ترتیب 1445.19 و 1209.61 گرم و میانگین شاخص مغزی پسران و دختران به ترتیب 1.99 و 2.2 تعیین شد (P<0.05). همبستگی مثبت آماری در هر دو جنس بین حجم مغز با قد و وزن و شاخص توده بدنی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    حجم و وزن مغز پسران بیش از دختران و شاخص مغزی دختران بیش از پسران بود.
    کلیدواژگان: انتروپومتری، حجم جمجمه، وزن مغزی، جنس
  • فاطمه عبدالهی، جمشید یزدانی چراتی*، زهره مجیدی صفحات 89-96
    زمینه و هدف
    بارداری نه تنها سبب کاهش یا توقف خشونت علیه زنان نمی شود؛ بلکه حتی می تواند سبب شروع یا تشدید آن گردد. این مطالعه به منظور تعیین انواع همسرآزاری طی دوران بارداری در استان مازندران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی به عنوان بخشی از یک مطالعه کوهورت آینده نگر روی 1500 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی استان مازندران از بهمن 1389 تا شهریور 1390 انجام گردید. داده ها با پرسشنامه سوء رفتارتغییریافته استاندارد سازمان بهداشت جهانی و مصاحبه با زنان باردار جمع آوری شد. پرسش ها شامل سه بخش سوء رفتار فیزیکی، روحی و جنسی بود و با شدت های خفیف، متوسط و شدید طبقه بندی شد.
    یافته ها
    شایع ترین نوع همسرآزاری محدود کردن مادران در مایحتاج زندگی (88%) بود. شیوع انواع همسرآزاری فیزیکی، روحی و جنسی در دوران بارداری به ترتیب 10.8%، 69.7% و 14.1% تعیین شد. شانس عود همسرآزاری فیزیکی در زنان با سطح سواد کمتر و سطح اجتماعی - اقتصادی پایین تر بیش از زنان با سطح سواد بیشتر و سطح اجتماعی - اقتصادی بالاتر بود (P<0.05). این تفاوت در گروه همسرآزاری روحی معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    همسرآزاری خفیف به خصوص از نوع روحی طی دوران بارداری در استان مازندران از شیوع بالایی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: بارداری، همسرآزاری، خشونت روحی
  • مهدی احمدی، کیوان تدین*، نادر مصوری، علی اصغر فرازی، محمد ارجمندزادگان، روح الله کشاورز، رضا بنی هاشمی، محمد سخاوتی، داریوش حامدی صفحات 97-107
    زمینه و هدف
    روش MIRU-VNTR به یکی از فراگیرترین روش های استاندارد شده ژنوتایپینگ مایکوباکتریوم توبرکلوزیس کمپلکس تبدیل شده است. این مطالعه به منظور تعیین ساختار ژنتیکی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس به روش MIRU-VNTR و نیز تعیین نقش اعضای دیگر مایکوباکتریوم توبرکلوزیس کمپلکس در ایجاد بیماری سل انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی روی 53 جدایه حاصل از کشت باکتریایی نمونه های خلط و لاواژ معدی بیماران مشکوک به بیماری سل انجام شد. به منظور تعیین هویت جدایه ها در ابتدا از آزمون های 16S rRNA و Rv Typing و در مرحله بعد از آزمون RD typing استفاده شد. سپس با به کارگیری 12 لوکوس شناخته شده MIRU-VNTR typing ژنوتایپ جدایه ها مشخص گردید.
    یافته ها
    در مجموع 44 تیپ ژنتیکی مورد شناسایی قرار گرفت. به طوری که 13 جدایه در 4 تیپ ژنتیکی به صورت مشترک یک ژنوتیپ را از خود نشان دادند و 40 تیپ ژنتیکی هر کدام فقط توسط یک جدایه نمایش داده شدند. در مقایسه میان لوکوس های 12 گانه MIRU-VNTR از نظر قدرت تفریق مشخص گردید MIRU-26 با 7 آلل قدرتمندترین توان افتراق میان جدایه ها را از خود نشان داده است. به طوری که Simpson’s diversity index در این لوکوس عدد 0.767 بود. به جز یک جدایه با هویت مایکوباکتریوم بوویس، 52 جدایه دیگر مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بودند. هیچ یک از نمونه ها به سایر اعضای مایکوباکتریوم توبرکلوزیس کمپلکس آلوده نبودند. همچنین آلودگی همزمان نمونه ها به بیش از دو سویه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اگرچه 42 تیپ ژنتیکی MIRU-VNTR در میان 53 جدایه تحت مطالعه شناسایی شد؛ اما دستکم در 19 مورد تفاوت میان این تیپ ها، فقط در مورد یک لوکوس از 12 لوکوس به کاررفته مشاهده گردید. بدین ترتیب در مجموع جمعیت ژنتیکی نسبتا همگنی از جدایه ها مشاهده گردید. اگرچه شناسایی 13 جدایه اپیدمیک در قالب 4 تیپ ژنتیکی می تواند به عنوان نشانه انتقال بیماری در میان مبتلایان باشد؛ اما در مجموع انتقال بیماری در بیماران تحت بررسی چندان گسترده به نظر نمی رسد.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس کمپلکس، مایکوباکتریوم بوویس، RD typing، Rv typing، MIRU، VNTR genotyping
  • حسین جلالی، محمدرضا مهدوی، مهرنوش کوثریان، حسین کرمی، پیام روشن*، فاطمه مداحیان صفحات 108-113
    زمینه و هدف
    هموگلوبین D پنجاب یکی از انواع هموگلوبینوپاتی ها است که در آن جهش در موقعیت 121 بر روی زنجیره بتا رخ داده است. این اختلال هموگلوبینی در هندوستان، پاکستان و ایران شایع است. اغلب افراد هتروزیگوت مبتلا به این بیماری بدون علامت بالینی خاصی هستند. در حالی که در حالت هتروزیگوت مرکب با هموگلوبین S افراد مبتلا بیماری کم خونی داسی شکل را بروز می دهند. این مطالعه به منظور شناسایی انواع هاپلوتیپ های همراه هموگلوبینD در مجموعه ژنی بتاگلوبین در ساری انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی روی 18 نفر از خانواده های افرادی با هموگلوبینD پنجاب انجام شد. DNA ژنومی از تمامی افراد با استفاده از روش استاندارد فنل- کلروفرم استخراج گردید. سپس نوع هاپلوتیپ همراه هموگلوبینD پنجاب با استفاده از روش PCR-RFLP و آنالیز پیوستگی در خانواده مشخص شد.
    یافته ها
    در 17 خانواده آلل هموگلوبینD با هاپلوتیپ [+ + - - - - +] پیوستگی داشت. تنها در یک خانواده آلل دارای هموگلوبینD به همراه هاپلوتیپ [+ + + - + + -] مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بخش عمده واریانت هموگلوبین D پنجاب در ساری دارای منشاء یگانه است. احتمالا هاپلوتیپ نادر مشاهده شده یا منشاء ژنتیکی متفاوتی داشته و یا در اثر مکانیسم هایی از قبیل نوترکیبی ژنی به وجود آمده است.
    کلیدواژگان: هموگلوبین D پنجاب، هاپلوتیپ، PCR، RFLP، ساری
  • محمد مهدی سلطان دلال*، زهرا وفایی، محمدتقی حقی آشتیانی، بهرام نیک منش، عباس رحیمی فروشانی صفحات 114-118
    زمینه و هدف
    یرسینیا آنتروکلی تیکا میکروارگانیسمی بیماری زا از جنس یرسینیا است که در سراسر جهان انتشار یافته است. مطالعات مختلفی ارتباط بین اسهال حاد و سایر بیماری های ایجاد شده در کودکان را با آن مطرح نموده اند. با توجه به عدم اطلاع کافی در خصوص بیماری زایی سایر گونه های یرسینیا، این مطالعه با هدف تعیین شیوع و الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی در یرسینیا های آتیپیک انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی روی 384 کودک زیر 14 سال مبتلا به اسهال مراجعه کننده به بیمارستان مرکز طبی کودکان تهران انجام شد. پس از انتقال نمونه های مدفوع به آزمایشگاه، برای غنی سازی در محیط بافر قلیایی (pH=7.2) به مدت 21 روز سرماگذاری شدند. سپس در روزهای 7، 14 و 21 بر روی محیط افتراقی – انتخابی C efsulodin-Irgasan-Novobiocin Agar کشت داده شدند. شناسایی گونه های یرسینیا و تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن طبق روش های استاندارد برای داروهای سیپروفلوکساسین، کوتریموکسازول، تتراسیکلین، کلرامفنیکل، اریترومایسین، جنتامایسین، آمپی سیلین و پنی سیلین انجام شد.
    یافته ها
    3 نمونه (0.7%) آلوده به یرسینیا و گونه های آن شامل یرسینیا فردریکسنی، یرسینیا کریستنسنی و یرسینیا انتروکلی تیکا بود. هر سه سویه جدایه یرسینیا نسبت به آنتی بیوتیک های کوتریموکسازول، تتراسیکلین، کلرامفنیکل، سیپروفلوکساسین و جنتامایسین حساسیت نشان دادند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشانگر نقش یرسینیاهای آتیپیک در ایجاد اسهال است. لذا توجه بیشتر به گونه های آتیپیک یرسینیا علاوه بر یرسینیا آنتروکلی تیکا را می طلبد.
    کلیدواژگان: یرسینیاهای آتیپیک، اسهال، حساسیت آنتی بیوتیکی، کودک
|
  • Torkashvand A., Mojdeipanah H., Ebrahimi A., Naderi F. * Pages 1-5
    Background And Objective
    Repair of peripheral nerve is one of main challenge in surgery and despite improvement in this field less than 50% of cases have functional improvment. This study was done to evaluate the comparison of epineural and peripheral methods in ulnar nerve repair.
    Method
    In this clinical trial study, 28 patients with ulnar nerve injury in distal of forearm were randomly divided equly into epineural and peripheral surgery methods. After 4 months of surgery, the subjects were examined using with EMG, nerve conduction velocity (NCV) and sensorimotor examination on the first dorsal interosos muscle (FDIM) and abductor digiti minim muscle (ADM).
    Results
    The mean of domain nerve activity, latency nerve activity and NCV in affected upper limb and non affected side had significant differences in epineural and peripheral methods (P<0.05). Latency nerve activity and NCV were similar in both methods. The mean of motor unit potential (MUP) was determined in 71% and 64% of patiants in epineural and peripheral methods, respectively. Muscle activity of FDIM was observed in 64% and 57% of patients in epineural and peripheral methods, respectively. Light touch was determined in 35.7% and 28.5% of patients in epineural and peripheral methods, respectively. Pain was reported in 78.5% and 57% of patients in epineural and peripheral methods, respectively.
    Conclusion
    There was no difference between nerve repair by epineurium and prineurium methods using EMG, NCV and motorosensorial examination.
    Keywords: Nerve repair, Epineural, Peripheral, EMG, Nerve conduction velocity, Light touch, Pain
  • Tadibi V. *, Behpour N., Rahimi Ma, Rashidi S., Delbari Me, Usefipour P., Bayat Z Pages 6-13
    Background And Objective
    Leptin has a key role in obesity and type 2 of diabetes. This study was done to compare the effects of eight weeks aerobic and combined training on serum levels of leptin and glucose in type 2 diabetic men.
    Method
    This clinical trial study was performed on 24 men with type 2 diabetes whom reffered to Taleghani Hospital in Kermanshah, West of Iran during June to August 2012. The patients were randomly divided into 3 groups including aerobic training, combined training (aerobic and resistance training) and control groups. Training protocols included three 1-hour sessions per week for eight weeks. Subjects in the control group did not participate in any physical activities. Serum levels of leptin and glucose were measured 48 hours before and 48 hours after intervention as fasting values in pre-and post-tests.
    Results
    There was no significant difference between groups at pre-test for serum levels of leptin and glucose. After intervention, serum level of glucose in the aerobic group and serum level of glucose and leptin in the combined group were significantly reduced in compared to the controls (P<0.05).
    Conclusion
    Aerobic and combined training with beneficial effects on the sera glucose level are recommended for patients with type 2 diabetes. However, combined training, regarding reducing leptin level seems to be more useful for these subjects.
    Keywords: Diabetes mellitus, Aerobic training, Combined training, Glucose, Leptin
  • Madadi Dargahi S., Eftekharzadeh M., Mahdipour A., Soleimani M., Mehdizadeh M. * Pages 14-22
    Background And Objective
    Stem cells are a suitable treatment method for improvement of central nervous system diseases. Neuron regeneration is occure in damaged region using stem cell transplantation. This study was done to determine the effect of bone marrow mesenchymal stem cells on memory and neuronal cells graft number in the trimethyltin chloride damaged hippocampus.
    Methods
    In this experimental study, 28 wistar male rats were allocated into four groups including control, model, Vehicle and treatment groups. Animals were received 8 mg/kg/bw of neurotoxin trimethyltin chloride by the intraperitoneal injection for causing damaged in hippocampus. One week after intraperitoneal injection of trimethyltin chloride, stem cells was injected by stereotaxy method. Six weeks after stem cells injection, the spatial memory was assessed by Morris water maze and histological studies were done by Nissl staining and normal cells count by Olysia bio report software.
    Results
    After bone marrow mesenchymal stem cells graft, the number of normal cells were more in the treatment group (74±15.190) in compared to the Vehicle (44.67±12.971) and Model (48.56±18.105) groups (P<0.05). Also in Morris water maze test, the treatment group (387.35±189.18), (31.30±13.67) spent shorter distance and escape latency to reach the hidden platform, but this reduced non significantly in compared to Vehicle (438.18±192.56), (40.14±14.89) and model (407.98±225.44), (37.68±17.15) groups. The model and Vehicle groups spent longer distance to reach the hidden platform in comparision with the control (275.45±165.10) group (P<0.05). Also the traveled distance in target quarter had significant increased in the treatment groups (799.80±125.91) in compared to model (588.51±136.94) and Vehicle (546.48±86.47) groups (P<0.05).
    Conclusion
    Using the bone marrow mesenchymal stem cells leads to reduce hippocampal lesions and increase the number of pyramidal neurons and improving memory in damaged hippocampus in animal model.
    Keywords: Neurogenesis, Bone marrow mesenchymal stem cells, Hippocampus, Trimethyltin chloride, Spatial memory
  • Fazelipour S. *, Tootian Z., Assadi F., Chegini Hr, Talayeh H Pages 23-28
    Background And Objective
    Nicotine is an addictive substance and Ritalin is a medicine which has been prescribed for treatment of hyperactivity / attention deficit disorder (ADHD). This study was done to evaluate the effect of Ritalin and nicotine and combination of Ritalin and nicotine on daily sperm production and epididymal sperm reserve in mice.
    Methods
    In this experimental study, 120 adult male BALB/c mice were randomly allocated into one control group and 11 experimental (treatment) groups. Animals, in the first, second and third treated groups were received nicotine at the doses of 100, 200 and 400 microgr/kg/bw, respectively. Mice in fourth and fifth treated groups were received Ritalin at doses of 2 and 10 mg/kg/bw, respectively. Animals in sixth and seventh treatment groups were received nicotine in 400 microgr/kg/bw and Ritalin in 2 and 10 mg/kg/bw and in eighth and ninth groups, nicotine at dose of 200 microgr/kg/bw and Ritalin at doses of 2 and 10 mg/kg/bw, respectively. Animals in tenth and eleventh treated groups were received nicotine as dose of 100 microgr/kg/bw and Ritalin at doses of 2 and 10 mg/kg/bw, respectively. Ritalin and nicotine were administrated orally for 40 days. At the end of study, daily sperm production and epididymal sperm reserve were measeared.
    Results
    The daily sperm production was significantly reduced in the groups with high consumption doses of nicotine and different doses of Ritalin and the majority of groups which used the combination of Ritalin and nicotine (P<0.05). The epididiymal sperm reserve was significantly increased in experimental groups of 8, 9, 10 and 11 which were received the combination of Ritalin and nicotine in different doses (P<0.05).
    Conclusion
    The combination of Ritalin and nicotine reduces daily sperm production and it incereases epididiymal sperm reserve in adult BALB/c mice.
    Keywords: Daily sperm production, Epididymal sperm reserve, Ritalin, Nicotine, Mouse
  • Hosseini Se *, Jahandidea A., Mehrabani D Pages 29-35
    Background And Objective
    Ginger as a medicinal herb is used as a food flavoring and thraphy of many diseases including infertility and male sexual disabilities. This study was carried out to evaluate the effect of alcoholic extract of Ginger during fetal life and breastfeeding on serum level of testosterone, LH, FSH and spermatogenic cell lines in male mature offspring rats.
    Methods
    In this experimental study, 72 female adult mice were randomly allocated into the 9 groups, including: control group (no treatment), sham groups including neonatal and perinatal groups which were received normal salin (0.5 ml daily) and 6 interventional groups. Animals in interventional groups were received doses of 50, 100 and 200 mg/kg/bw of alcoholic extract of Ginger, during neonatal and perinatal period, orally. After puberty eight male rats from each group were sacrified. Serum level of testosterone, LH, FSH were measeared and then by isolating testes, the cell numbers of leydig, sertoli, spermatogonia, spermatocyte and spermatid were counted.
    Results
    The extract of Ginger dose-dependently significantly increased the level of testosterone (P<0.05) and the number of spermatogenic cells in compared to controls (P<0.05). The dosage of 100 and 200 mg/kg/bw of alcoholic extract of Ginger significantly reduced the FSH and LH in compared to controls (P<0.05).
    Conclusion
    The oral consumption of Ginger during pregnancy and lactation dose-dependently increase the level of testosterone and the number of spermatogenic cells.
    Keywords: Ginger, Testosterone, Luteinizing Hormone, Follicle stimulating hormone, Spermatogenic cell line, Rat
  • Mokhtari M. *, Jelveh S Pages 36-41
    Background And Objective
    Lead exposure induced toxic effects on reproductive system. This study was done to evaluate the effect of Grape seed oil (Vitis vinifera) on serum gonadotropins and testosterone level in toxicited adult male rats by lead acetate.
    Methods
    In this experimental study, 56 adult male Wistar rats were randomly allocated equally into 7 groups. Animals in control group did not receive any matter. Animals in the sham, experimental 1 and experimental 2 groups were received orally distilled water, 8ml/kg Grape seed oil (GSO) and 0.1 mmol/lit lead acetate for 21 days, respectively. Animals in the experimental group 3, 4 and 5 were received 0.1 mmol/lit lead acetate for 21 days and then 2 ml/kg/bw, 4 ml/kg/bw and 8ml/kg/bw GSO from day 22 up to day 42, recpectively. Blood samples were taken from control, sham and experimental groups 1 and 2 at the end of day 21. At the end of day 42, blood samples were taken from experimental groups 3, 4 and 5. Serum level of LH, FSH and testosterone were measured by Radioimmunoassay.
    Results
    Serum level of LH, FSH and testosterone were significantly reduced in the experimental group 2 in compared to control group. Serum level of LH, FSH and testosterone were significantly increased in experimental group 4 and 5 in comparision with the experimental group 2.
    Conclusion
    Grape seed oil extract at doses of 4 and 8ml/kg/bw increased serum level of LH, FSH and testosterone in lead acetate exposed male rats.
    Keywords: Grape seed, Lead acetate, LH, FSH, Testosterone, Rat
  • Hakimjavadi M. *, Gholamali Lavasani M., Shakouri Hr, Abdolahifar A., Momeni F Pages 42-47
    Background And Objective
    Hyperactivity / attention deficit disorder (ADHD) with 3-5% is the most common disorder in children. This study was done to compare the efficacy of behavioral, medicinal and combination of behavioral and medicinal therapy on reduction of ADHD symptoms in children.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried out on 40 male elementary students with ADHD in Gorgan, Northern Iran during 2011-12. Subjects were divided into the four groups including control, behavioral, medicinal (Ritalin 10 mg three times per day) and combination of behavioral and medicinal therapy. Conner's Rating Scale for parents (home) and teachers (school) were used in pretest-posttest spot after 8 weeks therapy.
    Results
    After intervention ADHD symptoms significantly reduced in behavioral, medicinal and combination of behavioral and medicinal therapy in compared to controls (P<0.05), but this reduction was more in medicinal and combination of behavioral and medicinal therapy groups than behavioral group.
    Conclusion
    Medicinal and combination of behavioral and medicinal therapy has the same efficacy in reducing ADHD symptoms in children.
    Keywords: Hyperactivity, attention deficit disorder, Behavior thrapy, Ritalin
  • Darzi Sheikh Z. *, Ghorbani Marzooni M Pages 48-53
    Background And Objective
    By increasing the number of athletes, sports-related injuries are increased and of those lower extremities injuries are more common. This study was done to evaluate the relation of sole arch index and static balance in female athletes with lower-extremity injury.
    Methods
    This case – control study, was done on 18 female athletes without a history of lower extremity injury which were considered as controls and 18 female athletes with a history of lower extremity injury in past two years which were considered as cases. Static balance and sole arch index were evaluated using stork stand and Chippaux-Smirak index tests.
    Results
    Static balance with open eyes was 16.10 seconds and 26.53 seconds in cases and controls (P<0.05), whereas, there was no significant difference in static balance with closed eyes and sole arch index between cases and controls.
    Conclusion
    Poor static balance with neuromuscular control deficit can consider as lower extremity injury in female athletes.
    Keywords: Static balance, Sole arch index, Lower, extremity injury, Female athletes
  • Mirmiran P., Bahadoran Z., Mirzaei S., Golzarand M., Azizi F. * Pages 54-60
    Background And Objective
    Hypertension in long time can cause cardiovascular disorders and increase chance of stroke. This study was done to determine the association between some dietary factors and risk of hypertension.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on the fourth phase (2008-11) of Tehran lipid and glucose study (TLGS). In this study 6089 subjects (2807 males and 3282 females), aged 19-70 years, were participated and dietary, demographic, anthropometric and blood pressure of each subject were collected. Dietary intake was assessed using a validated and reliable food frequency questionnaire with 147-items. Odds ratio for hypertension according to quartiles of dietary factors was determined using logistic regression with adjustment for confounder variables.
    Results
    The rate of hypertension was 29.8%. Mean of weight, body mass index, waist circumference, prevalence of abdominal obesity and alliteration in the hypertensive subjects were significantly higher than normotensive subjects (P<0.05). There was a non significant direct relationship between energy density, total fat and saturated fat. Higher consumption of fiber was associated with lower risk of hypertension (OR: 0.62, 95% CI: 0.37-0.97). The risk of hypertension increased in the highest quartiles of dietary protein (OR: 1.20, 95% CI: 1.02-1.43). Odds ratio for hypertension was higher among subjects whom consumed lower fruits and nuts than those subjects with higher fruits consumption (OR: 1.33, 95% CI: 1.15-1.85) and nuts (OR: 1.21, 95% CI: 1.02-1.42).
    Conclusion
    High consumption of fiber could protect against hypertension while some dietary factors such as high consumption of protein could increase risk of hypertension.
    Keywords: Hypertension, Diet, Energy density, Macronutrients, Fruits, Vegetables, Dairy, Nuts, Meat
  • Ahmadi A., Soltanpour Mm, Imani Fooladi Aa * Pages 61-66
    Background And Objective
    Bacterial resistance to Imipenem is increased in bacterial infections in Iran. In regard to the importance of Imipenem in the treatment of nosocomial infections and the key role of disc diffusion method as a major antibiotic susceptibility testing assay, this study was done to determine the prevalency of imipenem-resistant bacterial strains isolated from hospital and accuracy of Iranian imipenem disc product.
    Methods
    In this descriptive-analytic study, 241 bacteria were isolated from patients in different wards of the Baqyatallah hospital in Tehran, Iran during 2013-14. After streaking of the organisms, identification was performed by all conventional biochemical tests. The bacterial resistance to imipenem was determined by disk diffusion method using Iranian and Mast imipenem discs. True imipenem-resistant isolates were examined for susceptibility to six different antibiotic including Ciprofloxacin, Gentamicin, Cephalexin, Azitromysin, Tetracycline and Ceftazidim, using disk diffusion method.
    Results
    The most prevalent isolates organisms were gram-negative bacilli (Klebsiella, Escherichia coli, and Pseudomonas aeruginosa, respectively). The common clinical source was urine and wound samples, respectively. Resistant to Imipenem was 68 (25.7 %) and 19 (7.8 %) based on the results of Iranian and Mast Imipenem discs, respectively. False results for Iranian Imipenem discs was higher than Mast Imipenem discs (P<0.05). Among the 19 true Imipenem resistant isolates, 17 micro organisms were Pseudomonas aeruginosa. 57% of isolated resistant to Imipenem were isolated from ICU ward. The most resistance was seen to Gentamicin (84%) and the lowest was seen to Ciprofloxacin (63%). 84% of isolated samples were multi drug resistance.
    Conclusion
    Although a small percentage of the isolates obtained as important nosocomial pathogens were resistant to Imipenem, but the rate of multiple resistance and high rate of isolates obtained from ICU was noticeable.
    Keywords: Imipenem resistance, Nosocomial pathogens, Imipenem discs, Multi drug resistance
  • Parsa H., Mosavi S., Aghaei A., Naderi F. * Pages 67-71
    Background And Objective
    Bariatric surgery is the most effective treatment for morbid obesity. The classic procedure, jejunoileal bypass, has many complications. This study was carried out to assess the evaluation of clinical complications in morbid obese patients after modified jejunoileal bypass surgery.
    Method
    This descriptive – analytic study was carried out on 120 morbid obese patients referred for bariatric surgery. A modified jejunoileal bypass was performed in which the defunctionalized organ eliminated by anastomosing its ends to the gall bladder and cecum. Weight loss and clinical complications were recorded after one year follow up.
    Results
    The mean weight and body mass index reduced from 136 kg and 48 kg/m2 before surgery to 83 kg and 29/8 kg/m2 after one year follow up, respectively (P<0.05). Before surgery, articular pain (24.3%), dispana (21.6%), cardiovascular disorders (10.8%), fatty liver (5.4%) and sleep disorder (5.4%) due to obesity were recorded. One year follow up after surgery, articular pain (1.5%) and dispana (1.5%) were seen in patiants. No serious post-operative clinical complication was observed.
    Conclusion
    One year follow up after surgery showed that the modified jejunoileal bypass is very effective in reducing body weight and does not lead to serious complication.
    Keywords: Morbid obesity, Bariatric surgery, Modified jejunoileal bypass, Body weight
  • Banan R., Kosha A., Nemati Sh *, Ghoreishinejhad Sm, Kazemnejhad K Pages 72-76
    Background And Objective
    Nasal obstruction is a common complaint leading to septoplasty as one of the most common surgical procedures in otorhinolaryngology. This study was done to determine the relationship between patient's satisfaction following septoplasty with rhinomanometry perior and after surgery.
    Methods
    This descriptive – analytic study was done on forty-one patients, candidated for septoplasty, from Oct 2012 to Sep 2013. Rhinomanometry were tested perior and 6 months after surgery. At the time of rhinomanometry after surgery, common clinical symtomps and patient's quality of life and their satisfaction from operation were recorded by using GBI questionnaire.
    Results
    Nasal obstruction and congestion, trouble sleeping, insufficient breath during physical activity and difficulty breathing through the nose were significantly reduced after surgery (P<0.05). In overall, patient's satisfaction after septoplasty was 90.24%. Rhinomanometry was not predictive factor for satisfaction after surgery.
    Conclusion
    Six month follow-up after surgery showed high patients satisfaction (90.24%) following nasal septoplasty, but this was not related to rhinomanometry test results.
    Keywords: Nasal Obstruction, Septoplasty, Rhinomanometry, Patient satisfaction
  • Zafarzadeh A. *, Rahimzadeh H Pages 77-83
    Background And Objective
    Nowadays the food contamination is increased and threating human health. This study was done to determine the concentration of cadmium, lead, zinc and copper in tomatoes and cucumber in Northern Iran.
    Methods
    In this descriptive study, 48 cucumber and 48 tomatoes samples were collected randomly from the two sampling stations of Gorgan and Gonbad the two cities in Golestan province of northern Iran during spring and summer of 2012. Cadmium (Cd), lead (Pb), zinc (Zn) and copper (Cu) concentrations were determined by voltammetry method of 797 Polarography models.
    Results
    Mean±SE of Zn, Cd, Pb and Cu concentration in samples of cucumber in Gonbad was 53.4±7.7, 0.09±0.013, 1.47±0.21 and 4.1±0.66 mg/kg wet weight, respectively. Mean±SE of Zn, Cd, Pb and Cu concentration in samples of cucumber in Gorgan was 60.3±8.7, 0.12±0.017, 1.4±0.2 and 3.7±0.53 mg/kg wet weight, respectively. Mean±SE of Zn, Cd, Pb and Cu concentration in samples of tomatoes in Gonbad was 17.9±2.6, 0.03±0.004, 0.5±0.07 and 0.85±0.12 mg/kg wet weight, respectively. Mean±SE of Zn, Cd, Pb and Cu concentration in samples of tomato in Gorgan was 23.8±3.4, 0.08±0.01, 0.66±0.09 and 1.7±0.24 mg/kg wet weight, respectively. Mean concentrations of Cd and Pb in cucumber and tomatoes samples of Gonbad was up to 2, 14, 0.6 and 5 times and mean concentrations of that in cucumber and tomatoes of Gorgan was up to 2.4, 14.4, 1.6 and 7 times exceed the maximum allowable limits of WHO/FAO.
    Conclusion
    Mean concentration of Cd and Pb in cucumber and tomato samples was exceeded the maximum allowable limits of WHO/FAO and mean concentration of heavy metals in cucumber was more than tomato samples.
    Keywords: Zinc, Cadmium, Lead, Copper, Cucumber, Tomato, Iran
  • Bayat P., Khosrobeigi A. * Pages 84-88
    Background And Objective
    The size of the human body is studied in anthropometry. In the one field of anthropometry, the relation of skull and brain size with body weight and height in human are studied. This study was done to determine the relation between cranial capacity and brain weight with body weight and height in 18-26 years old Iranian students.
    Methods
    This cross-sectional study was done on 286 students (150 females and 136 males) in Arak, Iran. Cranial capacity, brain weight, body weight and height, cerebral index and the ratio of brain to body (cerebral quotient) in 18-26 years old students were measeared.
    Results
    The mean of cranial capacity in males and females were 1393.71 and 1168.71 mm3, respectively (P<0.05). The mean of brain weight in males and females were 1445.19 and 1209.61 gram, respectively (P<0.05). The mean of cerebral index in males and females were 1.99 and 2.2, respectively (P<0.05). Positive statistical correlation was seen between cranial capacity with body weight, height and BMI in both gender.
    Conclusion
    Cranianl capacity and brain weight in males was more than females while cerebral index was more in females.
    Keywords: Anthropometry, Cranianl capacity, Brain weight, Cerebral index, Gender, Iran
  • Abdollahi F., Yazdani, Cherati J. *, Majidi Z Pages 89-96
    Background And Objective
    Pregnancy can not only protect mothers against intimate partner violence but even it may increase the rate and severity of intimate partner violence. This study was done to determine the intimate partner violence during pregnancy in the Northern Iran.
    Method
    This cross-sectional - analytical study was done on 1500 mothers whom attended the primary health centers of Mazandaran province, Northern Iran from Feb to Sep 2010. Mothers screened using modified standard world health organization intimate partner violence questionnaire via interview. The questionnaire included physical, emotional and sexual intimate partner violence. Intimate partner violence was categorized to severe, moderate and mild. A multivariate logistic regression analysis was used to identify predictor of intimate partner violence.
    Results
    The most common intimate partner violence was restriction of mothers in terms of money, food, and clothing (88.8%). The prevalence of physical, psychological and sexual intimate partner violence was 14.1%, 69.9% and 10.8%, respectively. The adjusted odds ratio for physical intimate partner violence in mothers with low education and low socio-economic status were significantly higher in those mothers with high education and fair socio-economic status (P<0.05).
    Conclusion
    Mild psychological intimate partner violence is prevalent in Mazandran province, North of Iran.
    Keywords: Pregnancy, Intimate partner violence, Iran
  • Ahmadi M., Tadayon K. *, Mosavari N., Farazi Aa, Arjomandzadegan M., Keshavarz R., Banihashemi R., Sekhavati M., Hamedi D Pages 97-107
    Background And Objective
    MIRU-VNTR typing is currently one of the most frequently-used standardized genotyping systems in molecular epidemiology of tuberculosis in the world. This sudy was done to determine the Mycobacterium tuberculosis genotyping by MIRU-VNTR method.
    Methods
    This descriptive study was done on sputum, gastric lavage clinical specimens of 53 tuberculosis suspected patients. Fifty-three isolates were identified by 16S rRNA and Rv-typing followed by RD typing. They were then subjected to a 12-locus (ETRA, ETRB, ETRC, ETRD, ETRE and ETRF, MIRU-10, MIRU-26, MIRU-39, MIRU-30 plus QUB-11b) MIRU-VNTR typing system.
    Results
    In MIRU-VNTR typing, forty-four types were identified with 13 isolates classified in 4 clustered and the remaining 40 isolates representing 40 orphan patterns. In comparative analysis of MIRU-VNTR loci, MIRU-26 with 7 alleles displayed the highest diversity level (Simpson’s diversity index = 0.767. Out of the 53 isolates, only one was identified as Mycobacterium bovis. All the remaining isolates were characterized as Mycobacterium tuberculosis. None of the samples was affected to Mycobacterium complex strain. No evidence of either double or co-infection of the patients with more than one species/strain was detected.
    Conclusion
    While the genomic diversity observed by MIRU-VNTR typing sounds extensive, the population genomic structure on the whole however, seems to be homogenous. Recent transmission between studied patients does not appear to be a frequent event as only 13 isolates representing 4 MIRU-VNTR types, were assumingly epidemic.
    Keywords: Mycobacterium tuberculosis complex, Mycobacterium bovis, RD typing, Rv, typing, MIRU, VNTR genotype
  • Jalali H., Mahdavi Mr, Kosaryan M., Karami H., Roshan P. *, Maddahian F Pages 108-113
    Background And Objective
    Hemoglobin D-Punjab is one of the variant of hemoglobin caused by a mutation on position 121 of beta globin gene which is frequent in India, Pakistan and Iran. Heterozygote form of this variant is mainly asymptomatic while in combination with hemoglobin S, severe form of anemia occure. This study was carried out to determine the beta globin gene haplotypes associated with hemoglobin D-Punjab in Northern Iran.
    Methods
    This descriptive study was carried out on families of 18 individuals whom were carriers of hemoglobin D-Punjab in Sari in Northern Iran. Genomic DNA was extracted from peripheral blood samples using Phenol-chloroform standard protocol. In order to identify different haplotypes associated with hemoglobin D-Punjab, PCR-RFLP method and family linkage analysis were used.
    Results
    In 17 subjects hemoglobin D-Punjab was linked to [+ - - - - + +] haplotype and in one case association with [- + + - + + +] haplotype was observed.
    Conclusion
    The hemoglobin D-Punjab alleles have mainly unicentric origin and [- + + - + + +] rare haplotype may have different genetic origin or is created as a result of gene recombination.
    Keywords: Hemoglobin D, Punjab, Haplotype, PCR, RFLP, Iran
  • Soltan Dallal Mm *, Vafaei Z., Haghi Ashtiani Mt, Nikmanesh B., Rahimi Foroushani A Pages 114-118
    Background And Objective
    Yersinia enterocolitica is a worldwide pathogen belong to genus Yersinia. The association between acute childhood diarrhea and other diseases caused by Yersinia enterocolitica has been established by several researchers. Due to the lack of sufficient information on other pathogenic Yersinia species, this study was done to determine the prevalence and the pattern of antibiotic susceptibility of atypical Yersinia spp isolated from children, less than 14 years old.
    Methods
    This descriptive cross - sectional study was carried on 384 children with diarrhea whom referred to the Tehran children medical center, Tehran, Iran during August 2011 to August 2012. 384 fecal specimens of children were transferd to the laboratory and cold enrichment in alkaline buffer with pH of 7.2 for 21 days. The samples were cultured in Cefsulodin-Irgasan-Novobiocin Agar (CIN) differential media in 7, 14, and 21 days. The identification of Yersinia species were carried out by conventional procedure. Antibiotic susceptibility test to Ciprofloxacin, Co-trimoxazole, Tetracycline, Chloramphenicol, Erythromycin, Ampicillin, Gentamicin, Penicillin were determined by standard disk diffusion method.
    Results
    Out of 384 fecal samples, 3 (0.7%) were infected with Yersinia. Three species of Yersinia were Y.enterocolitica, Y.Kristensenii and Y.frederiksenii. All three strains were sensitive to Cotrimoxazole, Tetracycline, Chloramphenicol, Ciprofloxacin and Gentamicin.
    Conclusion
    This study showed that atypical Yersinia play important role in diarrhea. Therefore, more attention should be noticed to atypical Yersinia species in addition to Yersinia enterocolitica.
    Keywords: Atypical Yersinia, Diarrhea, Antibiotic susceptibility, Child