فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1394)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/18
  • تعداد عناوین: 20
|
  • کیوان یعقوبی *، غلامرضا کاکا، شقایق داودی، حسن عشایری صفحات 1-9
    داروهای مورد استفاده در درمان بیماری های اعصاب ضمن تنوع گسترده دارای اثرات جانبی و مضرات غیرقابل انکاری هستند. تلاش برای یافتن جایگزینی مناسب موجب شده تا موجی در سرتاسر دنیا برای استفاده از درمان های طبیعی به راه بیفتد. همین امر اهمیت افزایش دانش را در این زمینه بیشتر می کند. گیاه اسطوخودوس بر اکثر ارگان ها و سلول های بدن اثر می گذارد. این گیاه اثر گسترده بر سیستم اعصاب مرکزی و محیطی نظیر اثرات آرامبخشی، ضدتشنجی، ضدصرعی، ضداضطراب، ضدافسردگی و محافظت از اعصاب دارد. همچنین دارای اثرات ضد دردی و ضدالتهابی است و موجب کاهش تحمل و وابستگی به مرفین می گردد. همچنین گیاه اسطوخودوس بر مکانیسم های سلولی نظیر واکنش های اکسیداسیون (کاهش واکنش های اکسیداتیو)، مرگ برنامه ریزی شده سلولی (ضد آپوپتوز) و تولید نیتریک اکساید (کاهش NO) اثر می گذارد و بر سلامت ژنتیکی سلولی اثرگذار است. به نظر می رسد اثرات گیاه اسطوخودوس از طریق کلسیم کالمودولین و کینازهای وابسته به آن اعمال می شود.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، طب سنتی، اسطوخودوس، سیستم عصبی، کلسیم، کالمودولین
  • سیمین تعاونی، ندا ناظم اکباتانی *، اشرف الدین گوشه گیر، حمید حقانی صفحات 10-15
    زمینه و هدف
    زنان در دوران یائسگی از نظر جسمانی و روانی دچار تغییرات زیادی می شوند که ممکن است اثر منفی بر کیفیت زندگی آنها داشته باشد. لذا اداره این مرحله از زندگی اهمیت به سزایی دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثر کپسول خوراکی آفرودیت بر نشانه های جسمانی زنان یائسه انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی سه سویه کور 63 زن یائسه به طور تصادفی در دو گروه مداخله (31 نفر) و کنترل (32 نفر) قرار گرفتند. گروه مداخله یک ماه کپسول آفرودیت حاوی 40 میلی گرم میوه خارخاسک، 27.12 میلی گرم زنجبیل، 33 میلی گرم زعفران و 11میلی گرم دارچین (روزی دو عدد به مدت یک ماه) و گروه کنترل دارونما (کسپول حاوی نشاسته) را مصرف نمودند. نشانه های جسمانی یائسگی شامل گرگرفتگی و تعریق شبانه، ناراحتی قلبی شامل تپش قلب، افزایش ضربان قلب، فشردگی قفسه سینه، مشکلات خواب شامل مشکل در به خواب رفتن، مشکل در طول خواب، زود بیدار شدن و ناراحتی عضلانی - مفصلی شامل درد مفاصل و مشکلات روماتیسمی با استفاده از معیار سنجش یائسگی مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از اتمام مطالعه در گروه های مداخله و کنترل میانگین نمره گرگرفتگی به ترتیب 0.1±1.29 و 0.6±3.1، میانگین نمره مشکلات خواب به ترتیب 0.2±1.81 و 3.1±2.81 و میانگین نمره ناراحتی عضلانی – مفصلی به ترتیب 0.1±1.03 و 1.2±2.81 تعیین شد (P<0.05). نمره ناراحتی قلبی در گروه آفرودیت کاهش آماری معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    کپسول خوراکی آفرودیت سبب کاهش گرگرفتگی، مشکلات خواب و ناراحتی عضلانی - مفصلی زنان یائسه می گردد.
    کلیدواژگان: یائسگی، آفرودیت، گرگرفتگی، تعریق شبانه، اختلالات خواب، اختلالات اسکلتی عضلانی
  • عزت سادات حاجی سیدجوادی، فریده موحد *، آمنه باریکانی، مریم جعفری صفحات 16-20
    زمینه و هدف
    نارسایی تنفسی یکی از مهم ترین مشکلات ریوی نوزادان نارس است. هرچند مطالعات مختلفی اثربخشی کورتیکواستروئید در سنین بارداری کمتر از 34 هفته را نشان داده اند؛ ولی اثر این مداخلات در بارداری های بالاتر از هفته 34، هنوز مورد بحث است. این مطالعه به منظور تعیین اثر بتامتازون تزریقی طی هفته های 34 الی 36 بارداری در پیشگیری از نارسایی تنفسی نوزادان متولد شده انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی دو سوکور 140 زن در معرض خطر زایمان پره ترم با سن بارداری 34 الی 36 هفته در دو گروه 70 نفری مداخله (دریافت کننده بتامتازون 12 میلی گرم در دو دوز عضلانی با فاصله 12 ساعت) و گروه کنترل (دریافت کننده نرمال سالین) قرار گرفتند. اطلاعات مورد نیاز شامل جنس و وزن نوزاد، ابتلا به سندرم زجر تنفسی، نیاز به بستری نوزادان در بخش مراقبت های ویژه و نیاز به حمایت تنفسی جمع آوری گردید.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در وزن و جنس نوزادان دو گروه مشاهده نشد. سندرم زجر تنفسی در 9 نوزاد (12.5%) گروه مداخله و 16 نوزاد (22 درصد) گروه کنترل مشاهده شد که اختلاف آماری معنی داری نداشتند. همچنین از نظر نیاز به حمایت تنفسی و بستری در بخش NICU دو گروه مورد مطالعه با هم اختلاف آماری معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    تزریق بتامتازون به مقدار 12 میلی گرم در 2 دوز به فاصله 12 ساعت در هفته های 34 الی 36 بارداری اثری بر جلوگیری از بروز نارسایی تنفسی در نوزادان پره ترم نداشت.
    کلیدواژگان: سندرم زجر تنفسی نوزاد، بتامتازون، زایمان زودرس، بارداری پره ترم
  • فتاح مرادی * صفحات 21-29
    زمینه و هدف
    یافته های اندکی در زمینه اثر تمرین ورزشی بر سطح رزیستین و شاخص های جدید مقاومت انسولینی در افراد لاغر غیرفعال در دسترس است. این مطالعه به منظور تعیین اثر یک دوره تمرین مقاومتی بر سطح سرمی رزیستین و شاخص های مقاومت انسولینی در مردان لاغر غیرفعال انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 19 مرد لاغر غیرفعال به صورت تصادفی در دو گروه تمرین مقاومتی (9 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. پروتکل تمرین مقاومتی شامل دوازده هفته تمرین با وزنه، 3 جلسه تمرین در هفته و هر جلسه به مدت 60 دقیقه بود. ویژگی های عمومی آزمودنی ها، غلظت رزیستین سرم و شاخص های آدیپونکتین-رزیستین AR، مدل ارزیابی هومئوستاز-آدیپونکتین (HOMA-AD) و مقاومت انسولینی (IRAR) قبل و پس از دوره تمرین اندازه گیری شد.
    یافته ها
    مقادیر HOMA-AD و IRAR در گروه تمرین مقاومتی در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت (P<0.05)؛ اما غلظت رزیستین و AR کاهش آماری معنی داری نشان نداد. میانگین های اختلاف پیش آزمون - پس آزمون HOMA-AD و IRAR بین گروه های تمرین مقاومتی و کنترل کاهش آماری معنی داری مشاهده شد (P<0.05)؛ اما در مورد غلظت رزیستین سرم و AR تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. هیچ کدام از این شاخص ها در گروه کنترل تغییر آماری معنی داری نیافت.
    نتیجه گیری
    اجرای تمرین مقاومتی در مردان لاغر غیرفعال با بهبود مقاومت انسولینی (کاهش شاخص های HOMA-AD و IRAR) همراه است؛ اما تغییری در سطح رزیستین مردان لاغر غیرفعال ایجاد نکرد.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، مقاومت انسولینی، رزیستین
  • بهرام فرهادی مقدم، مسعود فریدونی *، علی اسدالهی صفحات 30-35
    زمینه و هدف
    برخی از عصاره های گیاهان دارویی با دارا بودن انواع ترکیبات فعال، از طرق مختلف قادرند سطوح سیتوکاین ها و سایر میانجی های التهابی را کاهش دهند این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هگزانی و هیدروالکلی گل های گیاه شاهدانه بر ادم التهابی پای موش صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 56 سر موش صحرایی نر در گروه های کنترل، شم، دریافت کننده دوز mg/kg300 سالیسیلات سدیم، دریافت کننده دوزهای 1، 10، 50 mg/kg عصاره هیدروالکلی گل های حرارت دیده، دوز 50 mg/kg عصاره هیدروالکلی گل های حرارت ندیده و عصاره هگزانی گل های حرارت دیده دسته بندی شدند. پس از گذشت 30 دقیقه از تجویز صفاقی در هر گروه، حجم ادم التهابی ناشی از تزریق 0.05cc فرمالین 2.5% به کف پای حیوانات به روش پلتیسمومتری سنجیده شد.
    یافته ها
    تجویز داخل صفاقی 50 mg/kg عصاره های هیدروالکلی و هگزانی گل های حرارت دیده موجب کاهش حجم ادم التهابی پا ناشی از فرمالین شد (P<0.05). از طرفی تجویز داخل صفاقی 50 mg/kg عصاره هیدروالکلی گل های حرارت ندیده حجم ادم التهابی پا را نسبت به عصاره های حرارت دیده کاهش داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی گل های حرارت دیده گیاه شاهدانه حجم ادم پای ناشی از التهاب را به صورت وابسته به دوز کاهش داد. عصاره هیدروالکلی گل های حرارت ندیده به خاطر وجود کانابینوئیدهای کربوکسیله در مقایسه با گل های حرارت دیده سبب کاهش بیشتر حجم ادم التهابی پای موش صحرایی می گردد.
    کلیدواژگان: گیاه شاهدانه، ادم، اندام تحتانی، موش صحرایی
  • محمدحسن پور فرد، قدرت الله ناصح، نسیم لطفی، مهران حسینی * صفحات 36-42
    زمینه و هدف
    دیابت یک بیماری متابولیک است که سبب اختلال در متابولیسم کربوهیدرات و لیپیدها می گردد. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره آبی ریشه گیاه شلغم روی گلوکز سرم و لیپیدهای خون موش های صحرایی دیابتی شده با آلوکسان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 5 گروه 8 تایی شامل چهار گروه دیابتی (کنترل دیابتی، مت فورمین 50 mg/kg/bw، عصاره آبی ریشه گیاه شلغم 200 mg/kg و عصاره آبی ریشه گیاه شلغم 400 mg/kg) و یک گروه کنترل سالم تقسیم شدند. دیابت شدید به وسیله تزریق آلوکسان با دوز 150 mg/kg/bw القا گردید. دوهفته پس از تزریق موش های با گلوکز سرم ناشتای بیش از 350 mg/dl وارد مطالعه شدند. تمام تیمارها به صورت روزانه با روش گاواژ با حجم یکسان و به مدت 28 روز متوالی انجام گردید. تمام تیمارهای روزانه به روش گاواژ در حجم یکسان انجام شد. گروه های کنترل نیز روزانه مورد گاواژ با نرمال سالین قرار گرفتند. گلوکز سرم ناشتای موش ها در روزهای نخست، چهاردهم و بیست و نهم ارزیابی شد. در روز 29 ام از همه حیوانات خونگیری قلبی انجام شد و غلظت های پلاسمایی گلوکز سرم، کلسترول تام، تری گلیسیرید، LDL کلسترول و HDL کلسترول و همچنین آنزیم های کبدی آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) با استفاده از کیت های استاندارد و دستگاه اتوآنالایزر مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    در موش های دیابتی میانگین سطح گلوکز سرم (حدود 4.5 برابر)، کلسترول تام، تری گلیسیرید، AST، ALT (هر کدام تقریبا 2.5 برابر) و LDL کلسترول (حدود 2 برابر) در مقایسه با گروه کنترل سالم افزایش یافت (P<0.05). عصاره آبی ریشه گیاه شلغم در هیچ کدام از دوزها اثرات کاهنده گلوکز سرم را نشان نداد؛ اما توانست در هر دو دوز افزایش کلسترول، تری گلیسیرید، LDL کلسترول و ALT را به طور معنی داری مهار کند (P<0.05). در حالی که نتوانست از افزایش AST در موش های دیابتی جلوگیری نماید.
    نتیجه گیری
    مصرف عصاره آبی ریشه گیاه شلغم در هر دو دوز 200، 400 mg/kg/bw در موش های دیابتی سبب کاهش سطوح کلسترول تام، تری گلیسیرید، LDL کلسترول و ALT گردید؛ ولی این عصاره اثری بر گلوکز سرم و AST آنها نداشت.
    کلیدواژگان: دیابت، شلغم، گلوکز، کلسترول تام، تری گلیسیرید، موش صحرایی
  • پرویندخت بیات، عنایت الله کلانتر هرمزی، علی خسروبیگی * صفحات 43-48
    زمینه و هدف
    لیستریامنوسایتوژنز باسیلی داخل سلولی و فاقد اسپور است و از طریق سبزیجات و لبنیات آلوده به انسان منتقل می شود. این باکتری عامل سقط جنین و ناهنجاری های جنینی در انسان می شود. این مطالعه به منظور تشخیص میزان کلونیزاسیون لیستریامنوسایتوژنز در موش BALB/c و اثر آن بر بافت کبد و طحال مادر و جنین انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی موش های باردار نژاد BALB/c هاپلوئید H – i d دو گروه شاهد و تجربی که در شرایط یکسان آزمایشگاهی قرار داشتند؛ به ترتیب μL200 سرم نرمال سالین و lm/UFCogL 1.2 از استرین b4 لیستریامنوسایتوژنز به صورت داخل صفاقی تزریق شد. در روزهای صفر تا 24 بارداری از هر گروه به صورت تصادفی 3 سر انتخاب و 5 میلی لیتر خون گرفته شد. سپس در روز سیزده بارداری نخاعی شدند و رحم پلاسنتا، کبد و طحال برای تعیین کلونیزاسیون برداشته شد. تعدادی از مادران باردار در روز 24 بارداری سزارین شدند و میزان آلودگی کبد و طحال مشخص گردید. همچنین از جنین هایی که به مرحله فول ترم رسیده بودند؛ کبد وطحال در ساعت اول تولد برداشته شد و مقاطع بافتی تهیه گردید.
    یافته ها
    با استفاده از دوز غیرکشنده سوسپانسیون استرین های لیستریامنوسیتوژنز b4 نشان داده شد که تا روز سی پس از تزریق دربافت های موش باکتری وجود داشت. در بافت کبد بیشترین و در خون کمترین میزان کلونیزاسیون باسیل مشاهده شد. اندازه وزنی / حجمی بافت های بررسی شده نسبت به گروه شاهد افزایش آماری معنی داری داشت (P<0.05). در مقاطع بافتی کبد، دژنراسیون و تغییر شکل هپاتوسیت ها به صورت مکعبی، محو فضاهای سینوسی بر اثر فشار این سلول ها و در بعضی مقاطع آتروفی طناب های سلولی و اتساع سینوزوییدها دیده شد و باکتری در داخل هپاتوسیت های کبد مادر و جنین وجود داشت. در مقاطع بافتی طحال، تخریب پولپ قرمز و بهم ریختگی ساختمان لنفوئیدی، وجود بافت نکروزه دیده شد و به میزان زیادی باکتری در داخل سلول های بافت طحالی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    آلودگی به لیستریا مونو سایتوژنز در موش BALB/c باعث تغییرات ساختار کبد و طحال زاده های آن می گردد.
    کلیدواژگان: سقط جنین، ناهنجاری های جنینی، لیستریامنوسایتوژنز
  • شبنم موثقی، سیمین محکی زاده، سید محمد حسین نوری موگهی * صفحات 49-54
    زمینه و هدف
    افزایش مشکل چاقی و اضافه وزن در سه دهه اخیر بیانگر اثرگذاری شدید عوامل محیطی بوده و چربی ها از مهم ترین منابع غذایی انسان به شمار می روند که دریافت بیش از حد آنها از جمله ابتدایی ترین دلایل چاقی است. از بین اجزای رژیم غذایی، اسیدهای چرب غیراشباع بیشترین رابطه را با چاقی دارا هستند. این مطالعه به منظور تعیین اثر جیره غذایی حاوی اسیدهای چرب پلی غیراشباع (PUFA) بر تغییرات وزن خرگوش و ویژگی های ماکروسکوپی کولون انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 24 سر خرگوش ماده نژاد آلبینو به دو گروه تجربی (سه زیر گروه کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت) و کنترل (سه زیر گروه) تقسیم شدند. گروه های تجربی تحت رژیم غذایی حاوی روغن ذرت قرار گرفتند. تمامی حیوانات در انتهای ماه های اول، دوم و سوم توزین و پس از بیهوشی تشریح و از کولون آنها نمونه برداری شد. هر نمونه از لحاظ خصوصیات ماکروسکوپیک (شکل و نظم هاستروسیون های موجود در بین تنیاکولی ها) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    افزایش وزن حیوانات گروه های مختلف تجربی در مقایسه با گروه های شاهد در اثر مصرف طولانی مدت روغن ذرت به صورت طبیعی بود؛ اما نظم هاستروسیون های موجود در بخش های مختلف کولون از بین رفته بود.
    نتیجه گیری
    رژیم غذایی حاوی اسیدهای چرب پلی غیراشباع اثری بر تغییرات وزن حیوانات نداشت و فقط باعث هاستروسیون های نامنظم با جدار نازک در لایه عضلانی کولون گردید.
    کلیدواژگان: اسیدچرب پلی غیراشباع، کولون، هاستروسیون، رژیم غذایی، وزن، خرگوش
  • حسین شیروانی * صفحات 55-61
    زمینه و هدف
    فعالیت های ورزشی شدید ممکن است تعادل سیستم اکسیدانتی و آنتی اکسیدانتی بدن را بر هم بزند و سبب بروز پدیده استرس اکسیداتیو و افت عملکرد ورزشکان شود. این مطالعه به منظور تعیین اثر مصرف مکمل کوآنزیم Q10 بر شاخص های پراکسیداسیون لیپیدی ناشی از مسابقه فوتبال انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبه تجربی 36 بازیکن فوتبال (با میانگین سن 1.12±20.08 سال، وزن 1.65±63.28 کیلوگرم و حداکثر اکسیژن مصرفی 0.98±53.12 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) طی 14 روز در سه گروه 12 نفری قرار گرفتند. گروه کنترل تحت دریافت مکمل ها و فعالیت ورزشی مذکور قرار نداشت؛ اما گروه های تجربی تحقیق شامل گروه پلاسبو و گروه کوآنزیم Q10 در طول دوره علاوه بر دریافت دارونما (5 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن آسپارتام) و مکمل (5 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن مکمل یوبیکینون-10) به اجرای دو مسابقه 90 دقیقه ای فوتبال به فاصله کمتر از 48 ساعت از هم پرداختند. سپس در دو مرحله 24 ساعت قبل و بعد از دوره، شاخص های مالون دی آلدئید (MDA)، لاکتات دهیدروژناز (LDH)، کراتین کیناز (CK) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) سرم اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    مقادیر سرمی مالون دی آلدئید و AST بعد از دو مسابقه متوالی فوتبال در گروه پلاسبو افزایش معنی داری یافت (P<0.05)؛ اما غلظت سرمی مالون دی آلدئید و AST در گروه تجربی با مصرف مکمل در مقایسه با گروه کنترل و پلاسبو افزایش معنی داری پیدا نکرد.
    نتیجه گیری
    مصرف کوتاه مدت کوآنزیم Q10 به صورت مصرف قبل و در حین دو مسابقه متوالی فوتبال می تواند از افزایش سطح برخی نشانگرهای پراکسیداسیون لیپیدی بکاهد.
    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، کوآنزیم Q10، مالون دی آلدئید، لاکتات دهیدروژناز، کراتین کیناز، بازی فوتبال
  • جواد جلالی *، لطفعلی بلبلی، علی رجبی، معرفت سیاه کوهیان صفحات 62-66
    زمینه و هدف
    نتایج متفاوتی در خصوص مصرف ال - کارنیتین بر درصد چربی و نیم رخ لیپیدی گزارش شده است. این مطالعه به منظور تعیین اثر مصرف مکمل ال-کارنیتین طی شش هفته بر درصد چربی و نیمرخ لیپوپروتئین پسران غیرورزشکار انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه شبه تجربی 20 دانشجوی پسر غیرورزشکار به طور غیرتصادفی در دو گروه ده نفری تجربی و کنترل قرار گرفتند. هر دو گروه به مدت شش هفته به تمرینات هوازی بر مبنای اصل اضافه بار پرداختند. در این مدت گروه تجربی روزانه 13 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن خود مکمل ال-کارنیتین و گروه کنترل روزانه 3 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن خود نشاسته مصرف کردند. قبل و بعد از دوره تمرین خونگیری انجام شد و سطح تری گلیسیرید، کلسترول تام، HDL-c و VLDL اندازه گیری شد. همچنین درصد چربی بدن و نمایه توده بدن تعیین گردید.
    یافته ها
    تمرین هوازی و مکمل ال-کارنیتین موجب افزایش HDL-c و کاهش آماری معنی دار کلسترول تام، VLDL و درصد چربی بدن گردید (P<0.05)؛ ولی بر نمایه توده بدن، LDLو TG اثری نداشت.
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل ال-کارنیتین همراه با تمرینات هوازی سبب کاهش درصدچربی و کاهش نیم رخ لیپوپروتئین پسران گردید.
    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، ال، کارنیتین، تری گلیسیرید، کلسترول تام، درصد چربی، نمایه توده بدنی
  • صفا آریان نژاد *، سکینه محمدیان، حمیرا خدام، کاوه یثربی صفحات 67-72
    زمینه و هدف
    سوءتغذیه از جدی ترین اختلالات تغذیه ای در دوران کودکی به حساب می آید. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی سوء تغذیه و ارتباط آن با سطح سرمی آهن، روی، منیزیم و کلسیم در کودکان 6 الی 36 ماهه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد – شاهدی براساس چارت CDC 166 کودک در گروه شاهد (بدون سوء تغذیه) و 151 کودک در گروه مورد (دارای سوء تغذیه) قرار گرفتند. سپس سطح سرمی آهن، روی، منیزیم، کلسیم و شاخص توده بدنی برای هر کودک تعیین گردید.
    یافته ها
    از 151 کودک دارای سوء تغذیه، 128 نفر (84.76%) دچار سوءتغذیه خفیف و 23 نفر (15.23%) دچار سوءتغذیه متوسط بودند و هیچ موردی از سوء تغذیه شدید مشاهده نشد. میزان منیزیم و روی سرم در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد به طور غیرمعنی داری پایین و میزان کلسیم و آهن سرم به طور غیرمعنی داری بالاتر بود. شاخص توده بدنی در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد کاهش آماری معنی داری نشان داد و با سوءتغذیه ارتباط داشت (CI 95%: 0.38-0.59، OR: 0.47، P<0.0001).
    نتیجه گیری
    سوء تغذیه در کودکان 6 الی 36 ماهه با مقادیر سرمی روی، منیزیم، آهن و کلسیم مرتبط نبود؛ ولی کودکان دارای سوءتغذیه شاخص توده بدنی کمتری داشتند.
    کلیدواژگان: کودک، سوءتغذیه، آهن، روی، کلسیم، منیزیم
  • نفیسه کاویانی، آرزو میرفاضلی، محمد آریایی، کنیزرضا حسین پور، محمدجعفر گلعلی پور * صفحات 73-77
    زمینه و هدف
    ناهنجاری های مادرزادی از عمده ترین علت مرگ و میر و ناتوانی نوزادان به شمار می رود. این مطالعه به منظور تعیین بروز ناهنجاری های مادرزادی در مناطق مختلف استان گلستان انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی همه نوزادان زنده متولد شده (92420 نوزاد) در 13 بیمارستان استان گلستان که دارای ناهنجاری مادرزادی آشکار بودند؛ طی بهمن 1386 لغایت اسفند 1389 انجام شد. جنس و نوع ناهنجاری مادرزادی نوزادان ثبت گردید.
    یافته ها
    میزان بروز انواع ناهنجاری های مادرزادی به ترتیب در شهرستان های گرگان، کردکوی، علی آباد و گنبد 20.46%، 12.53%، 10.86% و 8.92% در در 1000 تولد زنده برآورد شد. میزان بروز ناهنجاری های مادرزادی در غرب (بندرگز، کردکوی، بندرترکمن)، مرکز (گرگان) و شرق استان گلستان (کلاله، مینودشت، گنبد، علی آباد) به ترتیب 9.3، 20.46 و 8.79 در 1000 تولد زنده برآورد گردید. فراوان ترین ناهنجاری در سیستم قلبی- عروقی (52.37%) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    میزان بروز ناهنجاری های مادرزادی در مناطق مختلف استان متفاوت و به طور کلی نسبت به سایر مناطق کشور کمتر بود.
    کلیدواژگان: ناهنجاری مادرزادی، نوزاد، جنس، گلستان
  • سیدکاظم موسوی، جلیل احمدخانی *، آقاعلی قاسم نیان صفحات 78-84
    زمینه و هدف
    ناهنجاری های اسکلتی تغییرات نامطلوبی است که ساختار اسکلتی بدن و راستای طبیعی قامت را برهم می زند. این مطالعه به منظور مقایسه شاخص های پاسچرال و شاخص توده بدن پسران دبستان های دولتی و غیرانتفاعی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 1254 دانش آموز پسر مقطع ابتدایی در دو گروه 627 نفری مدارس دولتی و غیرانتفاعی شهرستان ابهر استان زنجان در سال تحصیلی 93-1392 انجام گردید. نمونه گیری به صورت خوشه ایچندمرحله ای و طبقه ای بود. در ابتدا وزن، قد و شاخص توده بدن اندازه گیری شد. برای اندازه گیری ناهنجاری های قامتی از تراز، کایفومتر، گونیامتر، کولیس و پداسکوپ استفاده شد. بررسی ساختار قامتی شامل ارزیابی عارضه های سربه جلو، شانه نامتقارن، کتف بالدار، پشت صاف، اسکولیوز، کیفوز، لوردوز، زانوی ضربدری، زانوی پرانتزی، زانوی عقب رفته، کف پای صاف، کف پای گود و انگشت کج شست پا بود.
    یافته ها
    شاخص توده بدنی در پسران مدارس غیرانتفاعی بیشتر از پسران مدارس دولتی بود (P<0.05). ناهنجاری های پاسچرال شامل پشت کج، پشت گرد، پشت صاف، کمر گود، کف پای صاف و کف پای گود در پسران مدارس دولتی در مقایسه با مدارس غیرانتفاعی کمتر بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    عدم توجه به تحرک بدنی و فقدان فضای ورزشی مناسب در مدارس غیرانتفاعی سبب افزایش وزن و بروز بیشتر ناهنجاری های پوسچرال در این کودکان است.
    کلیدواژگان: پسران دبستانی، وضعیت پاسچرال، پای صاف، پشت کج، شاخص بدنی
  • سعید امیرخانلو، رامین مقصودلو نژاد، سمیرا عشقی نیا * صفحات 85-90
    زمینه و هدف
    سوءتغذیه، مشکل عمده سلامت در بیماران مبتلا به مراحل انتهایی نارسایی کلیه است که سبب افزایش عوارض و مرگ و میر می شود. تشخیص زودهنگام سوءتغذیه برای شروع حمایت های تغذیه ای نقش مهمی در بقای این بیماران دارد. این مطالعه به منظور تعیین وضعیت تغذیه ای بیماران همودیالیزی به روش ارزیابی جامع ذهنی (Modified Subject Global Assessmen: mSGA) انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 116 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به بخش دیالیز مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان در سال 1392 با توجه به امتیاز کسب شده در روش ارزیابی جامع ذهنی در سه گروه طبیعی، سوءتغذیه خفیف تا متوسط و سوءتغذیه شدید ارزیابی شدند. مقادیر آنتروپومتریک و بیوشیمیایی بیماران تعیین و ارتباط آن با وضعیت تغذیه تعیین گردید.
    یافته ها
    29.66% بیماران دارای وضعیت تغذیه ای طبیعی، 68.82% دارای سوءتغذیه خفیف تا متوسط و 0.9% دارای سوءتغذیه شدید بودند. شاخص های آلبومین سرم، وزن، نمایه توده بدن و دور بازو رابطه آماری معنی دار معکوس و شاخص های سن و تعداد ماه های انجام دیالیز رابطه آماری معنی دار مستقیمی با سوءتغذیه نشان دادند (P<0.05). میزان اوره، کراتینین و تعداد گلبول های سفید با وضعیت تغذیه ای بیماران ارتباط آماری معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    گرچه در جامعه مورد مطالعه ما شیوع سوء تغذیه نسبت به برخی مطالعات داخل و یا خارج از کشور کمتر مشاهده شد؛ ولی شیوع بالای سوء تغذیه، لزوم ارزیابی های دوره ای و مداخلات تغذیه ای را در این بیماران کاملا توجیه می کند.
    کلیدواژگان: همودیالیز، سوءتغذیه، ارزیابی وضعیت تغذیه
  • سعید فلاح *، سوده رستم زاده، موسی قلیچی قوجق صفحات 91-97
    زمینه و هدف
    خشونت خانگی واقعیتی دردناک است که بر تمام زوایای زندگی قربانیان خود اثرگذار است. بار خشونت خانگی بر سلامت زنان 44-15 ساله بیش از بار سرطان پستان، سرطان رحم و سوانح است. این مطالعه به منظور تعیین عوامل موثر بر خشونت خانگی علیه زنان متاهل انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی273 نفر از زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان کردکوی در سال 1391 انجام گردید. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای و از طریق تقسیم به نسبت انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه ای که پایایی و روایی آن در مطالعات قبل تایید شده بود؛ جمع آوری و میزان مواجهه با خشونت فیزیکی، روانی و جنسی ثبت گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی زنان 7.8±29.4 سال و میانگین سن ازدواج زنان و همسرانشان به ترتیب 3.7±19.6 سال و 3.9±23.6 سال بود. 86.2% از زنان خانه دار بودند. میزان مواجهه با خشونت روانی، جنسی و فیزیکی به ترتیب 49 درصد، 33.7% و 32.8% تعیین شد. مهم ترین عوامل اثرگذار مربوط به زنان و همسرانشان سطح تحصیلات زنان و همسران، شغل زنان و سن ازدواج زنان و همسرانشان بود (P<0.05). مهم ترین عوامل اثرگذار مربوط به خانواده، تعداد فرزندان و درآمد خانوار بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    سطح تحصیلات، اشتغال، سن ازدواج و سطح درآمد خانواده از مهم ترین عوامل اثرگذار در مواجهه با انواع خشونت بود.
    کلیدواژگان: خشونت، زنان، سن ازدواج، درآمد، تحصیلات
  • عبدالمطلب صید محمدی، قربان عسگری، سیده اعظم مبارکیان، فاطمه طاهرخانی * صفحات 98-105
    زمینه و هدف
    آب های سطحی یکی از منابع اصلی تامین آب در جوامع مختلف هستند. برای استفاده از این منابع آبی لزوم تصفیه متداول این منابع امری ضروریست؛ اما در فصول پر باران و طغیانی کدورت افزایش یافته که موجب کاهش کارایی واحدهای تصفیه خانه می گردد. این مطالعه به منظور تعیین کارایی حذف کدورت ازآب خام با استفاده از کیتوزان به عنوان منعقد کننده در فرایند انعقاد الکتریکی توسط الکترودآلومینیوم انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی یک راکتور انعقاد الکتریکی در مقیاس آزمایشگاهی با حجم تقریبی شش لیتر از جنس پلکسی گلاس مجهز به 4 الکترود از جنس آلومینیوم به ابعاد 2 در 20 در 200 میلی متر به فاصله 6 سانتی متر از هم به صورت شناور در راکتور مورد استفاده قرار گرفت. اثر پارامترهای بهره برداری از جمله pH محیط (9-5)، ولتاژ جریان (30-10 V)، کدورت اولیه (600-100 NTU)، غلظت اولیه کیتوزان (2-0.5 mg/L) و زمان تماس (5 الی 30 دقیقه) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین کارایی حذف کدورت در فرآیند انعقاد الکتریکی و بدون افزودن کیتوزان در pH بهینه 7، شدت جریان 30ولت، کدورت اولیه NTU100 و زمان تماس 30دقیقه به میزان 87 درصد مشاهده شد. در حالیکه با افزودن 1.5 میلی گرم کیتوزان در لیتر در شرایط مشابه کارایی حذف کدورت به 100درصد رسید.
    نتیجه گیری
    استفاده از انعقاد الکتریکی با الکترود آلومینیوم به همراه کمک منعقده کننده کیتوزان میزان حذف کدورت را نسبت به فرآیند انعقاد الکتریکی بدون کمک منعقدها افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آب سطحی، تصفیه آب، کدورت، انعقاد الکتریکی، کیتوزان
  • محمدرضا مهدوی، مهرنوش کوثریان، حسین کرمی، مهراد مهدوی، حسین جلالی، پیام روشن * صفحات 106-111
    زمینه و هدف
    بیماری تالاسمی آلفا شایع ترین نوع هموگلوبینوپاتی در جهان است و ممکن است بیمار مبتلا علایم بالینی متنوعی را از کم خونی بدون علامت گرفته تا کم خونی شدید منجر به مرگ تجربه کند. این مطالعه به منظور ارزیابی فراوانی ناقلین جهش های شایع ژن آلفاگلوبین در نوزادان متولد ساری انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی 412 نمونه خون بند ناف نوزادان متولد بیمارستان امیر مازندرانی شهر ساری در سال 1391 به طور تصادفی انتخاب گردید. سپس DNA ژنومی از خون آنان به روش استاندارد فنل- کلروفرم استخراج گردید. با استفاده از تکنیک های Multiplex Gap- PCR و PCR-RFLP وجود سه جهش حذفی، یک تریپلیکیشن و یک جهش نقطه ای ارزیابی شد.
    یافته ها
    فراوانی آللی مجموع کروموزوم های بررسی شده برابر 0.0825 به دست آمد. جهش حذفی –α3.7 با فراوانی آللی 0.0485 دارای بیشترین فراوانی آللی در 824 کروموزوم مورد بررسی بود. فراوانی آللی جهش های –α4.2، αααanti3.7 تریپلیکیشن و α-5nt به ترتیب 0.0206، 0.0109 و 0.0024 تعیین شد. هیچیک از نوزادان حامل جهش دو حذفی –Med نداشتند.
    نتیجه گیری
    در اکثر نوزادان مبتلا تنها یک نسخه از ژن آلفاگلوبین حذف شده و یا دارای نقص بود که این افراد بدون مشکل قادر به ادامه زندگی هستند. جهش دو حذفی –Med در هیچیک از نوزادان یافت نشد که نشان می دهد احتمال تولد نوزاد مبتلا به بیماری Hb H در منطقه پایین است.
    کلیدواژگان: آلفاتالاسمی، آلفاگلوبین، جهش ژنی، نوزاد
  • محمدحسین آقاجانی *، عباس تهذیبی، مجید شهبازی صفحات 112-118
    زمینه و هدف

    پروتئین پاراتیروئید در هموستازی کلسیم بدن نقش اساسی دارد. با افزایش سن و سایر عوامل، این هورمون قادر به انجام نقش خود در بدن نیست؛ به طوری که فرد دچار پوکی استخوان میشود. استفاده از پروتئین نوترکیب پاراتیروئید، مانع پیشرفت بیماری شده و به بهبودی آن کمک می کند. این مطالعه به منظور طراحی و ساخت سازه ژنی و انجام فرایند کلونینگ و ساب کلونینگ پروتئین پاراتیروئید به صورت محلول در باکتری اشریشیاکلی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی با طراحی و اپتیمایز کردن سکوانس ژن هورمون پاراتیروئید برای بیان پروتئین نوترکیب به صورت محلول انجام شد. بعد از ترانسفورم کردن سازه ژنی داخل باکتری و کشت باکتری اشریشیاکلی، استخراج پلاسمید انجام شد. قطعه کدکننده پروتئین موردنظر به روش هضم آنزیمی جدا و در ادامه به وکتور بیانی منتقل گردید. سپس عمل القا صورت گرفت و پروتئین مورد نظر در باکتری بیان شد.

    یافته ها

      بعد از برش آنزیمی، قطعه کدکننده پروتئین پاراتیروئید به درستی در محل موردنظر قرار گرفت. فرایند مذکور به روش واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) تائید گردید. بعد انجام عمل ترانسفورم، فرایند القا صورت گرفت که در نهایت پروتئین پاراتیروئید به صورت محلول در باکتری بیان شد.

    نتیجه گیری

      بیان پروتئین در باکتری به دلیل رشد سریع آن و نیاز به محیط کشت ارزان مقرون به صرفه است. بیان پروتئین به صورت محلول باعث کوتاه شدن فرایند پایین دستی تولید پروتئین نوترکیب گردید.

    کلیدواژگان: پروتئین نوترکیب پاراتیروئید، وکتور بیانی، هضم آنزیمی، PCR
  • مهرداد خاتمی *، زهرا عزیزی، شهرام پورسیدی، امید نجاریون صفحات 119-124
    زمینه و هدف
    ذرات در علم نانو اندازه ای در مقیاس یک تا 100 نانومتر دارند که نانوذرات نامیده می شوند. علاوه بر ترکیب و ساختار، ابعاد مواد نیز یکی از عوامل موثر بر خواص مواد است. با ظهور توسعه نانوتکنولوژی و با توجه به خاصیت ضدمیکروبی نقره و افزایش این خاصیت در مقیاس نانو؛ می توان از آن در مبارزه با پاتوژن های مختلف انسانی نیز بهره برد. این مطالعه به منظور تعیین اثر ضدباکتریایی نانوذرات نقره سنتز شده به روش سنتز زیستی با استفاده از تراواش های بذر گیاه کهورک روی دو سویه استاندارد اشریشیاکلی با نام های K12 و 25922 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی آنالیز مشخصات نانوذرات نقره با آنالیز UV visible اسپکتروفتومتری، پراش اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی عبوری انجام شد. سپس به منظور بررسی اثر ضدباکتریایی نانوذرات سنتز شده، از روش رقت سازی لوله ای براث (ماکرودیلوشن) استفاده گردید. کمترین غلظت مهارکنندگی (MIC) و کمترین غلظت باکتری کشی (MBC) نانوذرات نقره روی دو سویه استاندارد اشریشیاکلی محاسبه شد.
    یافته ها
    عکس الکترونی تشکیل نانوذرات را با قطری در محدوده 5 تا 35 نانومتر با بیشترین فراوانی در محدوده اندازه 25-20 نانومتر نشان داد. نانوذرات نقره سنتز شده در غلظت بسیار پایین از رشد باکتری ها جلوگیری کرد. به طوری که برای K12 و 25922 از باکتری استاندارد اشریشیاکلی کمترین غلظت مهارکنندگی به ترتیب 1.56 و 0.39 میکروگرم بر میلی لیتر (ppm) و کمترین غلظت باکتری کشی به ترتیب 3.12 و 0.78 میکروگرم بر میلی لیتر (ppm) تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    سنتز زیستی با استفاده از تراواش های بذر کهورک روشی بسیار کم هزینه و بدون نیاز به مصرف انرژی است. نانوذرات نقره با توجه به فعالیت شدید ضدباکتریایی می توانند جایگزین مناسبی برای مواد گندزدا، ضدعفونی کننده و کنترل عوامل بیماری زا باشند.
    کلیدواژگان: ماکرودیلوشن، کمترین غلظت باکتری کشی، میکروسکوپ الکترونی عبوری، کمترین غلظت مهارکنندگی
  • سعید بحرودی، محمدعلی نعمت الهی، محمدرضا آقا صادقی *، ملیکا ناظمی، محبوبه بحرودی، بهادر بهروز صفحات 125-131
    زمینه و هدف
    خیار دریایی به عنوان یک ماده غذایی و یک داروی سنتی در جوامع شرق و جنوب شرق آسیا مورد استفاده قرار می گیرد. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره متانولی دیواره بدن خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota روی ویروس HIV-1 در محیط آزمایشگاهی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی خیار های دریایی از عمق 10 الی 30 متری اطراف جزیره لارک جمع آوری شدند. برای استخراج عصاره از حلال متانول استفاده شد. عصاره حاصله پس از تغلیظ به وسیله دستگاه روتاری در دمای 40 تا 45 درجه سانتی گراد، به وسیله دستگاه وکیوم فریز درایر به صورت پودر خشک درآمد.
    یافته ها
    غلظت های 1000 و 100 میکروگرم بر میلی لیتر از عصاره به ترتیب به میزان 94 درصد و 92.5% از تکثیر ویروس HIV-1 ممانعت به عمل آورد. همچنین این عصاره در غلظت 10 میکروگرم بر میلی لیتر اثر ضدویروسی خاصی از خود نشان نداد. غلظتی از عصاره که 50درصد سمیت بر روی سلول های میزبان داشت؛ تقریبا نصف غلظتی از عصاره (35.89 میکروگرم بر میلی لیتر) بود که باعث ممانعت از تکثیر 50درصد از ویروس های HIV-1 گردید (P<0.05).
    نتیجه گیری
    عصاره متانولی خام استخراج شده از خیار دریایی گونه Holothuria leucospilota اثر ضدویروسی خوبی بر ویروس HIV-1 از خود نشان نداد. این امر نشان دهنده اثر سیتوتوکسیکی بالای این عصاره بر روی سلول های میزبان بود.
    کلیدواژگان: خیار دریایی، ویروس HIV، 1
|
  • Yaghoobi K. *, Kaka Gr, Davoodi Sh, Ashayeri H Pages 1-9
    Several medicines are used in the nervous system disorders. Since there are several adverse effects of neurological medicines are reported, traditional and complementary medicine itself as new alternative regiment, which require further knowledge about the herbal medicine which the core center of complementary medicine. Lavandula angustifolia with the formal name of Lavandula Officinalis has many effects including widespread effect on central and peripheral nervous system, including anti-inflammatory, anti-apoptosis, antioxidant, antimutant, and neuroprotective effects. It shows analgesic effects and can alleviate pain, tolerance and dependency similar to morphine. Lavandula angustifolia has anti - inflammatory effect. Also this plant affects on cellular mechanisms like oxidative reactions (decrease of oxidative stress), apoptosis (anti - apoptosis), and nitric oxide production decrease of no production), anti - mutation and anti - cancer by this plant is reportd. It seems that effects of Lavandula are mediated through Calcium-Calmodulin and its kinase dependent.
    Keywords: Medicinal herb, Traditional medicine, Lavandula angustifolia, Nervous system, Calcium, Calmodulin
  • Taavoni S., Nazem Ekbatani N. *, Gooshegir A., Haghani H Pages 10-15
    Background And Objective
    Somatic and psychological altrations during menopause have negative impact on quality of life. This study was done to evaluate the effect of Aphrodit on somatic symptoms in postmenopausal women.
    Methods
    In this clinical trial study 63 menopausal women were randomly divided into intervention and control groups. Subjects in interventional group were received Aphrodit capsule (40 mg of Tribulus terrestris fruits, 12.27 mg ginger, 33 mg saffron and 11 mg of cinnamon) for four weeks. Somatic symptoms of menopause (including hot flashes, night sweats and tachycardia) and sleep disorder and muscluskeletal disorder were evaluated using Menopause Rating Scale.
    Results
    After intervention, the mean of hot flash score in interventional and control groups was 1.29±0.1 and 3.1±0.6 (P<0.05).The mean of sleep disorder score in interventional group and controls was 1.82±0.2 and 2.82±3.1 (P<0.05). The mean of muscluskeletal disorder score in interventional group and controls was 1.03±0.1 and 2.81±1.2 (P<0.05).There was no diference in the heart problem score between interventional and control groups.
    Conclusion
    Consumption of Aphrodit capsule reduces hot flash, sleep disorder and muscluskeletal disorder in postmenopausal women.
    Keywords: Menopause, Aphrodit, Hot flash, Night sweats, Sleep disorder, Muscluskeletal disorder
  • Haji Seid Javadi E., Movahed F. *, Baricany A., Jafari M Pages 16-20
    Background And Objective
    Respiratory failure is one of the most important respiratory problems in premature infants. Several studies have shown the efficacy of corticosteroids in gestational age less than 34 weeks. This study was done to determine the effect of prenatal betamethasone injection during 34 to 36 weeks of pregnancy on the prevention of newborn respiratory failure.
    Methods
    This clinical trial study was conducted on 140 women with risk of preterm labor at 34 to 36 weeks of gestational age. Women in interventional group were received betamethasone 12 mg IM (2 doses, 12 hours apart). Women in control group were received the same volume of normal saline. Sex and birth weight, respiratory distress syndrome, requiring hospitalization in neonatal intensive care units and require respiratory support were recorded for each newborn.
    Results
    No significant difference was seen in sex and weight of newborns between two groups. The precent of newborns with respiratory distress syndrome in the intervention and control groups was 12.5% and 22%, respectively. This difference was not significant. No significant difference was seen in the need to respiratory support, hospitalized in the NICU between intervention and control groups.
    Conclusion
    Adminestration of betamethasone in 36-34 weeks of pregnancy has no effect on the prevention of respiratory failure in preterm infants.
    Keywords: Neonatal respiratory distress syndrome, Betamethasone, Preterm labor
  • Moradi F. * Pages 21-29
    Background And Objective
    A few data is available about effect of exercise training on level of resistin and novel insulin resistance indices in underweight inactive men. This study was performed to determine the effect of a period of resistance training on serum level of resistin and insulin resistance indices in underweight inactive men.
    Methods
    In this clinical trial study, nineteen underweight inactive men were randomly divided into resistance training (n=9, 20.9±3.6 yr) and controls (n=10, 21.4±2.7 yr). Resistance training protocol consisted of twelve weeks weight training, 3 sessions training per week, each session for 60 minutes. General characteristics of subjects, serum concentration of resistin, and indices adiponectin-resistin (AR), homeostasis model assessment - adiponectin ratio (HOMA-AD) and insulin resistance (IRAR) were assessed before and after the training.
    Results
    HOMA-AD and IRAR were reduced in resistance training group compare to controls, while serum resistin and AR did not significant reduce. Pretest-posttest difference means of HOMA-AD and IRAR were different between resistance training and control groups, while no significant differences were observed in the case of serum resistin concentration and AR. These parameters were not significant in the control group.
    Conclusion
    Resistance training is associated with improved insulin resistance (decrease of HOMA-AD and IRAR indices), while did not change resistin level in underweight inactive men.
    Keywords: Resistance training, Insulin resistance, Resistin
  • Farhadi Moghadam B., Fereidoni M. *, Asadollahi A Pages 30-35
    Background And Objective
    Cyclooxygenase 1 and 2 activities on arachidonic fatty acids of cell membrane produces prostaglandins which involved in inflammatory processes. This study was done to evaluate the effect of hexanic and hydroalcoholic extract of Cannabis sativa flowers on inflammatory paw edema in rats.
    Methods
    In this experimental study, 56 male Wistar rats were allocated into the control, sham, sodium salicylate (300mg/kg/bw) and hydroalcoholic extract of heated flowers in 1, 10 and 50 mg/kg/bw, hydroalcoholic extract of unheated flowers in 50mg/kg/bw and hexanic extract of heated flower in 50mg/kg/bw, intraperitonally. 30 minutes after injection, inflammatory edema volume due to sub plantar injection of formalin (0.05 ml, 2.5%) measeared using plethysmometric method.
    Results
    Intraperitonally injection of 50mg/kg/bw, of hydroalcoholic and hexanic extracts of heated flowers significantly reduced in inflammatory paw edema induced by formalin (P<0.05). Also, 50mg/kg/bw, hydroalcoholic extract of unheated flowers reduced the inflammatory paw edema in comparison with heated extracts (P<0.05).
    Conclusion
    Hydroalcoholic extract of heated flowers decreased inflammation-induced paw edema in dose-dependent manner. The extract of unheated flowers, leads to more reduction of the inflammatory paw edema in comparison to heated flower extract, it can be due to carboxylated cannabinoid present in the hydroalcoholic extract of unheated flowers.
    Keywords: Cannabis sativa, Edema, Lower limb, Rat
  • Hassanpourfard M., Naseh G., Lotfi N., Hosseini M. * Pages 36-42
    Background And Objective
    Diabetes meltius is a metabolic disorder which characterized with disorder in carbohytdrate and lipid metabolism. This study was conducted to evaluate the effect of aqueous extract of turnip root (Brassica rapa) on glucose and lipid Profile in alloxan-induced diabetic rats.
    Methods
    In this experimental study 40 male wistar rats randomly allocated into 5 equal groups including diabetic control, Metformine 50mg/kg, 200mg/kg and 400 mg/kg/bw of aqueus extract of turnip root and normal control groups. Alloxan monohydrate 150 mg/kg/bw was used to induce diabetes mellitus and two weeks after Alloxan injection rats with fasting blood sugar (FBS) more than 350mg/dl considered as diabetic rats. All administrations were done orally and daily in a same volume for 28 consecutive days. The FBS concentrations were determined on the first, 14th and 29th days. On 29th day, blood was collected from overnight fasted rats. Plasma concentrations of total cholesterol (TC), triglyceride (TG), high density lipoprotein cholesterol (HDL-c), low density lipoprotein cholesterol (LDL-c), aspartate amino transfarase (AST) and alanine amino transferase (ALT) activities were measured.
    Results
    The statistical data indicated (P<0.05) in the levels of FBS (4.5 times), TC, TG, AST and ALT (about 2.5 times) and LDL-c (2 times) significantly increased in diabetic rats compare to healthy normal control group. Administration of 200mg/kg and 400 mg/kg/bw of turnip root extract did not exhibit hypoglycemic activity. Turnip root extract significantly inhibited the increasing of TC, TG, LDL-c and ALT in diabetic rats (P<0.05), but had no effect on AST sera level.
    Conclusion
    Although, the aqueous extract of turnip root had not any hypoglycemic activity but it was effective in reduction of TC, TG, LDL-c and ALT in diabetic rats.
    Keywords: Diabetes mellitus, Alloxan, turnip root, Glucose, Cholesterol, Triglyceride, Rat
  • Bayat P., Kalantar Hormozi E., Khosrobeigi A.* Pages 43-48
    Background And Objective
    Listeria monocytogenes is a gram-positive facultative intracellular non spore forming bacillus. The epidemiologic studies have shown that Listeria monocytogenes is the cause of abortion and abnormalities in human embryo. This study was done to determine the effect of listeria monocytogenes colonization on maternal and fetal liver and spleen in mice.
    Methods
    In this experimental study, Inbred BALB/c dams allocated into case and control groups. Dams in interventional and control groups were received 200µL of 1.2 LogFCU/ml, Listeria monocytogenes and normal salin intraperitoneally, respectively. Few mice from each group were randomally selected and 5ml of blood collected, placenta, uterus liver and spleen were removed subsequently in 13 and 24 day of gestation and listeria monocytogenes colonization were determined. Liver and spleen of full term offsprings were stained for the histological studies.
    Results
    L.monocytogenes strains were detected in different organs of mice damsup for 30 day of gestation. The higest and lowest of organ contamination were seen in liver and blood samples, respectively. The ratio of weight/volume of organ was higher in case than control groups. Hepatocytes degenration, hepatocyte size alteration, cell cord atrophy and sinusoid dilatation were seen in the liver. Disruption of red pulp, disorganization of lymphoid nodules and necrosis were noticed in the spleen.
    Conclusion
    Contamination of BALB/c dams causes the histological alterations in the liver and spleen of offesprings.
    Keywords: Listeria monocytogenes, Liver, Spleen, Mouse
  • Movaseghi Sh, Mahaki Zadeh S., Noori Moogehi Smh* Pages 49-54
    Background And Objective
    Overweight and obesity are increasing in the last three decades indicates the strong influence of environmental factors. Fats are the most important sources of human food which is considered as one of the reason for obesity. Among the components of the diet, poly unsaturated fatty acids (PUFA) are resulting in obesity. This study was done to evaluate the effect of diets containing poly unsaturated fatty acid on body weight and colon macroscopic properties in rabbit.
    Methods
    In this experimental study, 24 female rabbits were allocated into three experimental groups including short, medium and long term and control groups (three subgroups). Animals in experimental groups were received diet containing corn oil for one month (short term), two months (medium term) and three months (long term). Animals at the end of the first, second and third months, were weighed and dissected and taken biopsy from colon. The macroscopic properties of the samples including shape and arrangement of Haustration were evaluated.
    Results
    Over weight was not in the long – term consumption of corn oil in comparison with controls, but Haustra organization in different parts of the colon were disappeard in experimental animals.
    Conclusion
    The diet containing poly unsaturated fatty acid causes macroscopic alteration in rabbit colon.
    Keywords: Unsaturated fatty acids, Weight, Diet, Colon, Haustration, Rabbit
  • Shirvani H. * Pages 55-61
    Background And Objective
    Extensive exercise may be disrupting oxidant and antioxidant balance and cause the phenomenon of oxidative stress in human and decrease athletics performance. This study was done to determine the effect of coenzyme Q10 supplementation for two weeks on markers of lipid peroxidation in soccer player.
    Methods
    In this queze – experimental study, 36 soccer players (mean age, 20.08±1.12 years, weight 63.28±1.65 kg and maximal oxygen uptake 53.12±0.98 ml per kg/bw) divided into three groups for 14 days and the desired experiment was done during this period of time. Soccer players in control group did not receive the supplements and exercise. Subjects in placebo group were received 5 mg/kg/bw aspartame capsules. Subjects in supplement group were received 5 mg/kg/bw of Ubiquinone-10. Soccer players also performed two 90-minute soccer matches with less than 48 hours. Blood samples 24 hours before and after the period were collected. Malondialdehyde (MDA), lactate dehydrogenase (LDH), creatine kinase (CK) and aspartate aminotransferase (AST) levels were measured.
    Results
    Serum level of MDA and AST after two consecutive football matches was significantly increased in the placebo group in compared to supplementation and placebo groups (P<0.05). The serum levels of AST and MDA in supplementation group did not significantly increased when compared to control and placebo groups.
    Conclusion
    Short-term supplementation of coenzyme Q10 before and during of the two consecutive soccer matches can prevent the elevation of lipid Peroxidation indeces.
    Keywords: Oxidative Stress, Coenzyme Q10, Malondialdehyde, Lactate dehydrogenase, Creatine kinase, Aspartate aminotransferase, Soccer
  • Jalali J. *, Bolboli L., Rajabi A., Siahkuhian M Pages 62-66
    Background And Objective
    Several studies reported the contraventional effects of L-Carnitine on body fat percentages and lipoprotein profile. This study was done to evaluate the effect of six weeks supplementation of L-Carnitine on body fat percentages and lipoprotein profile non-athlete male students.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 20 non-athlete male students whom were non-randomly assigned into experimental and control groups. Subjects in both groups performed aerobic exercises for six weeks based on the principle of overload. Over the course of this period, subjects in the experimental group were received 13 mg/kg/bw of complement g L-Carnitine, orally. Controls were received 3 mg/ke/g/bw of starch on daily bases. Blood samples were collected before and after the training period. HDL, LDL-c, VLDL, triglycerides, total cholesterol, body fat percentage and body mass index were recorded for each subject.
    Results
    Aerobic exercise with supplementation of L-Carnitine significantly increased HDL and reduced triglycerides, total cholesterol, body fat percentage and VLDL, but had no significant impact on LDL-c and body mass index.
    Conclusion
    Consumption of slight doses of L-Carnitine in combination with aerobic exercise reduces body fat percentage and lipoprotein profile of non-athlete male students
    Keywords: Aerobic exercise, L, Carnitine, Triglycerides, Cholesterol, Body fat, Body mass index
  • Ariannejad S. *, Mohammadian S., Khoddam H., Yasrebi K Pages 67-72
    Background And Objective
    Malnutrition is considered as one of most serious disorder in childhood. This study was carried out to determine the prevalence of malnutrition and its relation to serum level of Magnesium, Zinc, Iron and Calcium in 6-36 months hospitalized children.
    Methods
    In this case-control study upon CDC chart, 166 children were in control group diagnosed with no malnutrition and 151 children were also in case group with malnutrition. BMI and serum level of Magnesium, Zinc, Iron and Calcium were measeared for each child.
    Results
    Out of 151 children with malnutrition, 128 (84.76%) and 23 (15.23%) were involved in mild and moderate malnutrition, respectively. The serum level of Magnesium and Zinc in case group was non-significantly lower than controls, while the serum level of Calcium and Iron non-significantly higher than controls. BMI was significantly reduced in cases in compared to controls and this reduction was related with malnutrition (95% CI: 0.38-0.59, OR=0.47, P<0.05).
    Conclusion
    Malnutrition in 6-36 month children was not related to serum level of Zinc, Magnesium, Iron and Calcium, while children with malnutrition had lower body mass index.
    Keywords: Child, Malnutrition, Zinc, Iron, Magnesium, Calcium
  • Kavianyn N., Mirfazeli A., Aryaie M., Hosseinpour K., Golalipour Mj * Pages 73-77
    Background And Objective
    Birth defects are important causes of childhood morbidity and disability. This study was done to determine the incidence and pattern of birth defects in live birth in cities of Golestan province, north of Iran.
    Methods
    This descriptive study was carried out on 92420 live births in 13 hospitals in Golestan province, northern Iran from 21 January 2008 to 20 March 2011. The newborns were examined for the presence of birth defects. Gender, type of birth defects and residency of parents according to city in Golestan province was recorded for each newborn.
    Results
    The incidence rate of birth defects, in Gorgan, Kordkoy, Aliabad and Gonbad was 20.46, 12.53, 10.86, and 8.99 per 1,000 live births, respectively. The incidence rate of birth defects western area (including Kordkoy, Bandargaz and Kordkoy), center (Gorgan, Capital city) and eastern area (including Aliabad, Gonbad, Minodasht and Kalaleh) of Golestan province) was 9.3, 20.46 and 8.79 per 1,000 live births, respectively. Cardiovascular anomaly was the most frequent birth defects.
    Conclusion
    The incidence rate of birth defects varies in diferent area of Golestan provine and overally was lower than the other region in Iran.
    Keywords: Birth defect, Gender, Newborn, Iran
  • Mosavi Sk, Ahmadkhani J. *, Ghasemnian A Pages 78-84
    Background And Objective
    Skeleton abnormalities have adverse effect on skeleton structure and natural shape of hight. This study was done to compare the postural position and body mass index in elementary male students in public and private elementary schools.
    Methods
    This descriptive - analytic study was done on 1254 boys (627 subjects of elementary public school and private elementary schools Abhar city in North West of Iran. Weight and height and body mass index of students were measured. Stature abnormalities measured with Bob, Kayfometer, Goniometer, Caliper and Padscope.
    Results
    BMI of students was more in private school (18.23±3.76) in compare to public schools (17.4±3.46) (P<0.05). Scoliosis, kyphosis, flat back, lordosis, flat foot and pescavus abnormalities was more in students of public schools in comparision with private school (P<0.05).
    Conclusion
    Physical inactivity and lack of adequate exercise space in private schools cause over weight and stature abnormalities.
    Keywords: Elementary male student, Postural position, Flat foot, Scoliosis, Body index, Iran
  • Amirkhanloo S., Maghsoudloonejad R., Eshghinia S.* Pages 85-90
    Background And Objective
    Malnutrition is an important health problem in patients with end stage renal disease which increases morbidity and mortality. Early diagnosis of malnutrition can be important for nutritional supports in hemodialysis patients. This study was carried out to evaluate the nutritional status and its related risk factors in hemodialysis patients using subjective global assessment.
    Methods
    This descriptive-analytic study was done on 117 hemodialysis patients in the 5th Azar hospital, in Gorgan, Iran during August to October 2013. The nutritional status was evaluated as normal, mild to moderate or severe malnutrition using subjective global assessment (SGA). The anthropometric and biochemical parameters of hemodialysis patients and its relation with nutritional status were determined.
    Results
    Among 116 patients, 29.66%, 69.82% and 0.9% were well nourished, mild to moderate malnutrition and severe malnutrition, respectively. A significant negative correlation was seen between patient’s weight, BMI, mid-arm circumference and serum albumin with SGA score (P<0.05). Patient’s age and duration of hemodialysis positively correlated with malnutrition (P<0.05). No significant association was found between serum concentration of BUN, Cr and WBC count with nutritional status.
    Conclusion
    This study has shown low prevalence of malnutrition in our population in comparison with other studies. However according to important of malnutrition in patients undergoing hemodialysis, the basic evaluation of nutritional status is needed for every patient.
    Keywords: Hemodialysis, Malnutrition, Subjective global assessment
  • Fallah S. *, Rostamzade S., Ghelich M Pages 91-97
    Background And Objective
    Family violence is known as a painful reality which does impact on all aspects of the victim's lives. The burden of family violence on the health of 15-44 year old women is more than that of breast cancer, womb cancer and the accident. This study was done to determine the effective factors on confronting violence on married women.
    Methods
    This descriptive - analysis study was done on 273 married women whom referred to health centers in Kordkuy city in Golestan province, north of Iran during 2011. The sample size has been made through casual classification out of proportionate sharing. The rate of exposure to physical, psychological and sexual violence was recorded in questionnaire for each subject.
    Results
    The average age and marital age of women and their husbands was 29.4±7.8, 19.6±3.7 and 23.6± 3.9 years, respectively. 86.2% of the women were housewives. The exposure rate of physical, psychological and sexual violence was: 32.8%, 49% and 33.7%, respectively. The important factors related to womens and husbands were education of women and their husbands, women employement, marriage age of women and their husbands (P<0.05). The important factors related to family were number of children and household income (P<0.05)
    Conclusion
    Level of education, employee, marriatal age and family income were the effective factors in confronting violence on married women in northern Iran.
    Keywords: Violence, Woman, Marriage age, Family income, Education
  • Seid, Mohammadi A., Asgari G., Mobarakian Sa, Taherkhani F. * Pages 98-105
    Background And Objective
    Raw water is one of the main sources of water supply in some communities. Filteration of surface water resources is a challenging point in the rainy seasons due to the highly turbidity. This study was done to evaluate the removal of turbidity in raw water using chitosan in electrocoagulation process using aluminum electrodes.
    Methods
    In this the descriptive –analytical study, a Plexiglas electrocoagulation reactor in a lab scale to an approximate volume of 6 liter which was equipped with four aluminum electrodes having dimension of 200×20×2 mm was proposed. The effects of operating parameters including pH (5 to 9), applied voltage (10 to 30 V), the initial turbidity (100-600 NTU), initial chitosan concentration (0.5-2 mg/L) and contact time (5 to 30 min) were evaluated.
    Results
    Turbidity removal efficiency was over 100% (pH=7, applied voltage=30 V and initial turbidity concentration of 100NTU) in the application of electrocoagulation with chitosan but in the application of electrocoagulation without chitosan removed 87% of turbidity in the same condition.
    Conclusion
    Chitosan as coagulant aid in low amount can increase turbidity removal efficiency rather than application of electrocoagulation alone.
    Keywords: Raw water, Water filteration, Turbidity, Electrocoagulation, Chitosan
  • Mahdavi Mr, Kosaryan M., Karami H., Mahdavi M., Jalali H., Roshan P.* Pages 106-111
    Background And Objective
    Alpha Thalassemia is one of the most prevalent hemaglobinophaties worldwide. Alpha thalasseima patients may represent wide spectrum of symptoms ranging from asymptomatic to severe life threatening anemia. This study was done to assess the carrier frequency of alpha globin gene mutations among newborns in north of Iran.
    Methods
    In this descriptive study, 412 cord blood samples of neonate from Amir Mazandari hospitali were randomly selected during 2012. Genomic DNA was extracted using phenol-chloroform method. Multiplex Gap- PCR and PCR-RFLP methods were applied in order to detect three common gene deletions, one triplication and one point mutation.
    Results
    Total allelic frequency of investigated mutations was 0.0825. The -α3.7 deletion with allelic frequency of 0.0485 was the most prevalent mutation among 412 neonates. Allelic frequencies of -α4.2, αααanti3.7 triplication and α-5nt mutations were 0.0206, 0.0109 and 0.0024 respectively and -Med double gene deletion was not detected.
    Conclusion
    Most mutated cases had single gene deletion that is asymptomatic while -Med double gene deletion was not detected among the neonates. Therefore, there is low probability of a child birth with Hb H disorder in the region.
    Keywords: Alpha Thalassemia, Alpha globin, Gene Mutation, Newborn, Iran
  • Aghajani Mh *, Tahzibi A., Shahbazi M Pages 112-118
    Background And Objective

    Parathyroid proteins involved in calcium homeostasis. With increasing age and other relevant factors, this hormone is not able to perform its role. Using recombinant parathyroid hormone prevent disease progression and effective in improvement of disease. This study was done to design and build the desired construct genes, cloning process and synthesis of soluble parathyroid hormone in E. coli.

    Methods

    In this laboratory study, design and optimization sequence of the gene parathyroid hormone (PTH) was carried out for expression of soluble proteins in bacteria. The construct contining PTH gene (puc 57) transformed into bacteria and cultivation was done in SOB medium then Plasmid extraction was performed. Fragment encoding the PTH was isolated by digestion of the cloning vector and ligate to expression vector (PET-32a). Subcloning process followed by induction with IPTG 1mM. The recombinant parathyroid hormon was expressed in bacteria, subsequently.

    Results

    After enzymatic digestion, the fragment encoding the protein of interest was properly localized. The process was confirmed by polymerase chain reaction (PCR). Following performing a transformation, induction process performed by IPTG with final concentration 1mM that caused the soluble parathyroid proteins to be expressed in bacteria and the process was confirmed by Western blot technique.

    Conclusion

    Protein expression in bacteria due to its rapid growth and the need to inexpensive medium is cost-effective. Soluble recombinant protein expression reduces downstream of recombinant protein production.

    Keywords: Recombinant parathyroid hormone, Expression vector, Enzymatic digestion, PCR
  • Khatami M. *, Azizi Z., Pourseyedi Sh, Najarion O Pages 119-124
    Background And Objective
    Nano-sized particles at scale of 1 to 100 nm, called nanoparticles. In addition, the composition and structure of materials is also one of the factors influencing the material properties. With the advent of nanotechnology and due to increasing antimicrobial properties of nanoscale silver it can also be used in the fight against various human pathogens. This study was carried out to evaluate the antibacterial effect of silver nanoparticles synthesized by green method against the standard strains Escherichia coli k12 and Escherichia coli 25922.
    Methods
    In this descriptive study, silver nanoparticles were synthesized using Prosopis farcta seed exudates and analyzed by UV visible spectrophotometer, X-ray diffraction and transmission electron microscopy. Antibacterial effect of silver nanoparticles was evaluated using broth macro-dilution method. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of silver nanoparticles was determined on the standard strains of Escherichia coli k12 and Escherichia coli ATCC 25922.
    Results
    Transmission electron microscopy showed nanoparticles with diameters in the range between 5-35 nm with a maximum frequency range in 20-25 nm. The minimum inhibitory concentrations of bacteria, of E. coli k12 and E. coli 25922 respectively, were 1.56 and 0.39 µg/ml (ppm) and minimum bactericidal concentrations of 3.12 and 0.78 µg/ml wiring (ppm).
    Conclusion
    Biological synthesis using P. farcta seed is a inexpensive, method and require no energy. Due to the strong antibacterial activity of silver nanoparticles, can be a suitable alternative for disinfectants, disinfection and control of pathogens.
    Keywords: Macro, dilution, Minimum bactericidal concentration, Transmission electron microscopy, Minimum inhibition concentration
  • Bahroudi S., Nematollahi Ma, Aghasadeghi Mr *, Nazemi M., Bahroudi M., Behrouz B Pages 125-131
    Background And Objective
    Sea cucumber (Holothuria leucospilota) is used for food purposes and traditional medicine in the South East and East Asia. This study was done to determine the antiviral effect of methanolic extract, of Holothuria leucospilota species against HIV-1 virus.
    Methods
    In this laboratory study, sea cucumbers were collected from Larak Island, Persian Gulf, Iran at depths of 10-30 m. Methanol solvent was used for extraction process. Extract was concentrated by rotary evaporator at 40-45 degree C, and subsequently was prepared in the form of dry powder using vacuum freeze dryer lyophilization.
    Results
    The extract in 100 and 1000 µg/ml of concentrations inhibited by 94% and 92.5% the replication of HIV-1, respectively. 10 µg/ml of extract had not specific antiviral effect. Approximately the half of concentration of extract (35.89 µg/ml) prevents 50% of proliferation of HIV-1, which was 50% toxic of on host cells (P<0.05).
    Conclusion
    Sea cucumber methanolic body wall extract of Holothuria leucospilota species had no antiviral effect against HIV-1 virus. It can be due to cytotoxic effect of extract on the host cells.
    Keywords: Sea cucumber, HIV, 1 virus