فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1396)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/26
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد افشار، سعید وفایی نژاد، مهری شادی، رضا قادری * صفحات 1-14
    یکی از علل عمده مرگ و میر و ناتوانی در دنیا، سوختگی و ضایعات حاصل از آن است. سوختگی به صورت آسیب بافتی به وجود آمده در اثر عواملی همچون حرارت، مواد شیمیایی، الکتریسته، نور خورشید یا تشعشع هسته ای تعریف می شود. بیشتر سوختگی ها ناشی از آتش سوزی های ساختمان، تماس با آب جوش، بخار آب، مایعات و گازهای قابل اشتعال است. تسریع روند بهبود سوختگی همواره مورد توجه پزشکان بوده است. زیرا این زخم ها به طور معمول دیر بهبود می یابند. لذا درمان صحیح و مراقبت از این نوع زخم ها برای افزایش سرعت بهبودی، همچنین جلوگیری از مزمن شدن و عفونت آنها همواره مدنظر بوده است. در طب سنتی ایران با توجه به گوناگونی و وسعت بسیار زیاد پوشش گیاهی کشور استفاده از گیاهان دارویی برای بهبود و درمان ضایعات شدید سوختگی با علل مختلف متداول بوده است. در مطالعات مختلف خواص برخی از گیاهان دارویی در بهبود زخم های سوختگی ثابت شده است. در این مقاله با مراجعه به سایت های معتبر به بررسی 10 گونه گیاهی موجود در فلور گیاهی ایران شامل ابوخلسا (Arnebia euchroma)، چای سبز (Green Tea)، چای کوهی یا علف چای (Hypericum perforatum)، گیاه آب بشقابی (Centella asiatica)، تشنه داری (Scrophularia striata)، آلوئه ورا (Aloe vera)، به دانه (Cydonia Oblonga Seed)، پنیرک صحرایی (Malva sylvestris)، گل همیشه بهار (Calendula officinalis)، گیاه مورد (Myrtus) و مقایسه خواص ترمیمی این گیاهان بر تسریع روند بهبود زخم های ناشی از سوختگی به منظور ارایه دارویی موثر با منشا گیاهی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، سوختگی، ترمیم زخم
  • شیوا آشگر طوسی، مریم طهرانی پور *، مرتضی بهنام رسولی صفحات 15-23
    زمینه و هدف
    دیابت یک ناهنجاری متابولیکی است که با هیپرگلیسمی ناشی از نقص در ترشح و عمل انسولین و یا هردو مشخص می گردد. گیاه برازمبل دارای اثر ضدباکتری و انگل، آنتی اکسیدانی، ضدالتهاب و ضددرد است. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هیدروالکلی گیاه برازمبل بر سطح گلوکز سرم و فعالیت آنزیم های کبدی موش های صحرایی سالم و دیابتی شده با استرپتوزوتوسین و مقایسه با داروی گلی بن گلامید انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 60 سر موش صحرایی بالغ نر نژاد ویستار به طور تصادفی در 10 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل کنترل سالم، سالم دریافت کننده گلی بن گلامید، سالم تحت تیمار با عصاره هیدروالکلی گیاه برازمبل با دوزهای 150 و 300 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، کنترل هیپرگلیسمی، کنترل مثبت (هیپرگلیسمی تحت درمان با داروی گلی بن گلامید)، هیپرگلیسمی تحت درمان عصاره هیدروالکلی گیاه برازمبل با دوزهای 150 و 300 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن بودند. پس از انجام تیمارهای لازم، از حیوانات نمونه های خونی گرفته شد و میزان قند و آنزیم های کبدی (ALP، AST، ALT) مورد سنجش قرار گرفت. مقایسه ای نیز بین اثر عصاره هیدروالکلی گیاه برازمبل و داروی متداول گلی بن گلامید انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از افزایش معنی دار آنزیم های کبدی در موش های صحرایی هیپرگلیسمی نسبت به گروه کنترل سالم بود. میانگین میزان آنزیم های AST ، ALT و ALP در گروه هیپرگلیسمی به ترتیب 286.83+-7.46، 172.16+-5.74، 526.17+-8.17 و در گروه کنترل سالم به ترتیب 239+-12.6، 100+-2.42 و 196.33+-6.82 بود. تیمار با دوزهای 150 و 300 و 600 عصاره گیاه در موش های صحرایی هیپرگلیسمی شده موجب کاهش معنی داری در سطح آنزیم های فوق در مقایسه با گروه کنترل هیپرگلیسمی گردید (P<0.05). میانگین میزان آنزیم های AST ، ALT و ALP در گروه تحت درمان با دوز mg/kg 150 عصاره به ترتیب 160.67+-6.29، 127.33+-5.23 و 260.33+-7.18 بود. میانگین میزان آنزیم های AST ، ALT و ALP در گروه تحت درمان با دوز mg/kg 300 عصاره به ترتیب 197.5+-6.71، 144.33+-8.82 و 201.67+-9.60 بود. میانگین میزان آنزیم های AST ، ALT و ALP در گروه تحت درمان با دوز mg/kg 600 عصاره به ترتیب 192.23+-8.23، 111.17+-6.13 و 329+-7.43 بود. در مقایسه ای که بین میزان اثربخشی عصاره هیدروالکلی برازمبل و داروی گلی بن گلامید بر گلوکز سرم و آنزیم های کبدی انجام شد؛ تیمار با عصاره گیاه در موش های صحرایی دیابتی شده کاهش معنی داری را نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی گیاه برازمبل سبب کاهش سطح سرمی آنزیم های کبدی و گلوکز سرم در موش های صحرایی می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت، برازمبل، آنزیم های کبدی، گلوکز سرم، موش صحرایی
  • مهدی محمدزاده، فاطمه بابایی فر *، فرین بابایی صفحات 24-31
    زمینه و هدف
    استرس اکسیداتیو موجب اختلال در فرایندهای مغزی مانند حافظه می گردد. پسته کوهی (Pistacia atlantica kurdica) حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان، اسیدهای اولئیک و لینولئیک است. فلووکسامین یک داروی ضدافسردگی است که با مهار بازجذب سروتونین عمل می کند. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هیدروالکلی پسته کوهی و فلووکسامین بر حافظه فضایی موش های صحرایی نر تحت استرس بی حرکتی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل تحت استرس بی حرکتی قرار نگرفت. گروه استرس فقط تحت استرس بی حرکتی، گروه پسته کوهی تحت استرس بی حرکتی و تجویز عصاره هیدروالکلی پسته کوهی (mg/kg/bw400)، گروه فلووکسامین تحت استرس بی حرکتی و تجویز فلووکسامین (mg/kg/bw 120) و گروه پسته کوهی توام با فلووکسامین تحت استرس بی حرکتی و تجویز عصاره هیدروالکلی پسته کوهی (mg/kg/bw400) و فلووکسامین (mg/kg/bw 120) به صورت گاواژ قرار گرفتند. برای سنجش حافظه فضایی از آزمون ماز شعاعی استفاده شد. بعد از 21 روز از شروع مداخله، حیوانات تحت بیهوشی قرار گرفتند و بعد از خونگیری، میزان مالون دی آلدهید و کاتالاز در بافت هیپوکمپ و میزان کورتیکوسترون و گلوکز سرم اندازه گیری شد.
    یافته ها
    استرس به طور معنی دار باعث افزایش زمان رسیدن به هدف، افزایش مالون دی آلدهید، کورتیکوسترون، گلوکز سرم و کاهش کاتالاز در گروه استرس در مقایسه با گروه کنترل گردید (P<0.05). در گروه دریافت کننده پسته کوهی و گروه پسته کوهی توام با فلووکسامین در مقایسه با گروه استرس زمان رسیدن به هدف، مالون دی آلدهید، کورتیکوسترون و گلوکز سرم به طور معنی داری کاهش و کاتالاز به طور معنی داری افزایش یافت (P<0.05). در حالی که فلووکسامین در مقایسه با گروه کنترل زمان رسیدن به هدف، مالون دی آلدهید و گلوکز سرم را به طور معنی داری افزایش و میزان کورتیزول و کاتالاز را کاهش داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که استرس بی حرکتی باعث تضعیف حافظه و تیمار با فلووکسامین به عنوان داروی ضدافسردگی باعث تشدید ضعف حافظه و تیمار با عصاره هیدروالکلی پسته کوهی باعث بهبود حافظه می گردد.
    کلیدواژگان: پسته کوهی، فلووکسامین، استرس بی حرکتی، حافظه فضایی، موش صحرایی
  • زهرا باقری اصلی چوبری، پریسا محمدی نژاد *، محمد مهدی مغنی باشی منصوریه صفحات 32-37
    زمینه و هدف
    سرطان معده یکی از شایع ترین سرطان ها در سراسر جهان است. ژن Survivin با کدکردن یک پروتئین مهارکننده آپوپتوز، نقش مهمی در حفظ یکپارچگی مخاط معده داشته و برای عملکرد طبیعی معده لازم است. در سرطان معده بیان این ژن به طور قابل توجهی افزایش می یابد. با توجه به نقش چندشکلی های ناحیه پروموتری در بیان ژن ها، این مطالعه به منظور تعیین چندشکلی تک نوکلئوتیدی -31C/G (rs9904341) در پروموتر ژنSurvivin با خطر ابتلا به سرطان معده انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد - شاهدی ژنوتیپ چندشکلی تک نوکلئوتیدی -31C/G در 101 بیمار مبتلا به سرطان معده و 101 فرد سالم به روش PCR-RFLP تعیین شد.
    یافته ها
    بیشترین فراوانی ژنوتیپی مربوط به ژنوتیپ GG با فراوانی 47.5% در گروه شاهد و ژنوتیپ GC با فراوانی 41.6% در گروه مورد بود. ژنوتیپ CC چندشکلی -31C/G خطر ابتلا به سرطان معده (95% CI=1.03-5.61، OR=2.4، P=0.04) و آلل C به عنوان آلل خطر، استعداد ابتلا به سرطان معده (95% CI=1.02-2.30، OR=1.53، P=0.03) را به طور معنی داری افزایش داده است. همچنین ژنوتیپ های CC+GC در این جایگاه خطر ابتلا به سرطان معده نوع منتشر را 4.4 برابر افزایش داده است (95% CI=1. 30-15.10، OR=4.4، P=0.01).
    نتیجه گیری
    ژنوتیپ CC چندشکلی -31G/C پروموتر ژنSurvivin و آلل C به طور معنی داری سبب افزایش خطر ابتلا به سرطان معده می گردد.
    کلیدواژگان: سرطان معده، چندشکلی تک نوکلئوتیدی، rs9904341، ژن Survivin
  • حمیده صادق زاده، کورش اعتماد *، یدالله محرابی، حسین حاتمی، تقی ریاحی، حمیدرضا کمالی نیا صفحات 38-46
    زمینه و هدف
    سل با عامل مایکوباکتریوم توبرکلوزیس یکی از مرگبارترین بیماری های عفونی در جهان است. با شروع درمان موثر آنتی بیوتیکی، میزان باسیل سل به سرعت کاهش یافته و باسیل های باقیمانده در خلط، مقیاس اندازه گیری مهمی برای پاسخ به درمان است. این مطالعه به منظور تعیین عوامل مرتبط با زمان منفی شدن اسمیر خلط در بیماران مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه همگروهی گذشته نگر روی 2093 بیمار سل ریوی اسمیر مثبت جدید ثبت شده در استان گلستان از فروردین 1389 تا اسفند 1393 انجام شد. پیامد مطالعه تعیین زمان منفی شدن اولین اسمیر حین درمان و سنجش ارتباط آن با متغیرهای جمعیت شناختی، تراکم باسیل در اسمیر اولیه، نتیجه کشت، رادیوگرافی قفسه سینه، دیابت و HIV بود.
    یافته ها
    67.5% بیماران تا پایان ماه دوم اسمیر منفی داشتند. بین متغیرهای جنس، سن، وزن، تراکم باسیل در اسمیر شروع درمان و نتیجه کشت با زمان منفی شدن اسمیر ارتباط آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). سن بالا، کم وزنی، بالا بودن تراکم باسیل در اسمیر شروع درمان و افزایش تعداد کلنی در کشت بیماران اسمیر مثبت به عنوان عوامل پیش بینی کننده در زمان منفی شدن اسمیر نقش داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان منفی شدن اسمیر و موفقیت درمان در استان گلستان کمتر از حد انتظار تعیین شده بود.
    کلیدواژگان: سل، اسمیر خلط، زمان منفی شدن اسمیر خلط
  • منصوره توکلی، محمد سبحانی شهمیرزادی *، حسین زائری، علی ژیانی اصغرزاده، مصطفی زارع، محمدهادی قریب، غلامرضا روشندل صفحات 47-51
    زمینه و هدف
    کبدچرب غیرالکلی شایع ترین بیماری کبدی سراسر جهان بوده و اختلالی است که با تجمع چربی اضافی در کبد تعریف می شود. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی کبدچرب در کودکان با نمایه توده بدنی طبیعی، اضافه وزن و چاق انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه همگروهی تاریخی بر روی 90 کودک 13-5 ساله در مرکز آموزشی درمانی کودکان طالقانی گرگان در شمال ایران انجام گردید. نمایه توده بدنی طبیعی، دارای اضافه وزن و چاق به ترتیب با مقادیر 85-5 درصد، 95-85 درصد و بیشتر یا مساوی 95 درصد درنظر گرفته شد. کودکان از لحاظ سن و جنس همسان سازی شدند. تست های آزمایشگاهی شامل آنزیم های کبدی ALT (Alanine aminotransferase) و AST (Aspartate aminotransferase) و پروفایل چربی شامل تری گلیسرید (Triglyceride: TG)، کلسترول تام، لیپوپروتئین با چگالی بالا (High Density Lipoprotein: HDL) و لیپوپروتئین با چگالی پایین (Low Density Lipoprotein: LDL) انجام شد. کودکان توسط رادیولوژیست غیرمطلع از مقادیر نمایه توده بدنی از لحاظ متغیرهای سونوگرافیک کبدچرب ارزیابی شدند.
    یافته ها
    فراوانی کبدچرب در کودکان چاق (23.3%) به طور غیرمعنی داری بیشتر از کودکان دارای اضافه وزن (16.7%) و طبیعی (16.7%) بود. همچنین فراوانی کبدچرب غیرالکلی در میان دو جنس تفاوت آماری معنی داری نداشت. میزان AST کودکان طبیعی به طور معنی داری (P<0.05) بیشتر از دو گروه دیگر بود. در گروه چاق بیشترین میزان کلسترول و در گروه با BMI طبیعی، کمترین میزان کلسترول مشاهده گردید (P<0.05).
    نتیجه گیری
    فراوانی کبدچرب در کودکان چاق در مقایسه با کودکان با وزن طبیعی و دارای اضافه وزن به طور غیرمعنی داری بالاتر بود.
    کلیدواژگان: کبدچرب، نمایه توده بدنی، آنزیم های کبدی، کلسترول، کودکان
  • سیده مریم واعظی، مهدی محمدزاده *، یعقوب پاژنگ صفحات 52-59
    زمینه و هدف
    لوواستاتین مهارکننده آنزیم هیدروکسی متیل گلوتاریل کوآ ردوکتاز است و برای درمان هیپرکلسترولمی کاربرد دارد. مهار این آنزیم منجر به مهار فعالیت پروتوانکوژن Ras که در اغلب سرطان ها دارای موتاسیون است؛ می شود. این مطالعه به منظور تعیین اثر داروی لوواستاتین بر رشد و آپوپتوز رده سلول سرطانی اریترومیلوئیدی K562 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی ابتدا سلول های K562 کشت داده شد. سپس سلول ها با استفاده از غلظت های مختلف لوواستاتین مورد تیمار قرار گرفت. اثر ضد توموری دارو بر رده سلول سرطانی اریترومیلوئیدی K562 بعد از 72 ساعت با استفاده از روش MTT در سه تکرار ارزیابی گردید. برای مطالعه آپوپتوز از الکتروفورز DNA و رنگ آمیزی Hoechst (33342) استفاده شد.
    یافته ها
    لوواستاتین دارای خاصیت ضدتوموری علیه سلول های K562 بود و این اثر با افزایش غلظت و زمان رابطه خطی داشت. بیشترین اثر مهاری دارو در غلظت 100 میکرومولار و 72 ساعت بعد از تیمار برابر با 59 درصد تعیین شد. کاهش رشد سلولی بعد از 24 ساعت و 48 ساعت به ترتیب برابر با 24 درصد و 43 درصد تعیین گردید. این دارو به طور معنی داری سبب مهار رشد رده K562 گردید (P<0.05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که لوواستاتین دارای اثر ضدتوموری معنی داری بر رده سلول سرطانی اریترومیلوئیدی K562 است.
    کلیدواژگان: رده سلولی K562، لوواستاتین، رنگ آمیزی Hoechst 33342، الکتروفورز DNA
  • زینب امینی فارسانی، محمدحسین سنگتراش *، حسین تیموری، مهدی شمس آرا صفحات 60-66
    زمینه و هدف
    سرطان تخمدان پنجمین سرطان شایع در زنان بوده و تعداد مبتلایان به این بیماری رو به افزایش است. والپروئیک اسید یک مهار کننده هیستون داستیلاز است که به طور موثر برای درمان صرع و بیماری های دوقطبی به کار می رود. اخیرا این ترکیب به عنوان دارویی با عملکردهای ضدسرطانی مورد توجه قرار گرفته است. ژن Bim یکی از مهم ترین ژن های مسیر داخلی (میتوکندریایی) آپوپتوز است که نقش مهمی در بیولوژی سرطان دارد. بیان این ژن در سرطان تخمدان به شدت کاهش می یابد. این مطالعه به منظور تعیین اثر والپروئیک اسید بر زیست پذیری سلول های سرطان تخمدان، آپوپتوز و نیز بیان ژن Bim در رده A2780 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی سلول های سرطان تخمدان (A2780) در محیط کشت RPMI-1640 در شرایط بهینه تکثیر شدند. سپس سلول ها با غلظت های مختلف والپروئیک اسید (30-1میلی مولار) تیمار و به مدت 24، 48 و 72 ساعت انکوبه شدند. پس از پایان زمان انکوباسیون، زیست پذیری سلول ها با استفاده از روش MTT ارزیابی شد. آنالیز آپوپتوز در جمعیت سلولی تیمار شده با والپروئیک اسید با استفاده از روش فلوسایتومتری انجام گردید. از آزمون Real time PCR برای تعیین اثر این دارو بر تغییر بیان ژن Bim استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تست MTT نشان داد که داروی والپروئیک اسید باعث کاهش زیست پذیری سلول های A2780 می شود و این اثر وابسته به غلظت و زمان بود. به طوری که در غلظت 30 میلی مولار و 72 ساعت پس از تیمار، کاهش زیست پذیری به بالاترین میزان رسید (P<0.05). درصد قابل توجهی از سلول ها در اثر تیمار با والپروئیک اسید دچار آپوپتوز شدند. همچنین والپروئیک اسید میزان بیان ژن Bim را افزایش داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    داروی والپروئیک اسید سبب کاهش زیست پذیری سلول های A2780 می شود. همچنین والپروئیک اسید از طریق تغییر بیان ژن های دخیل در مسیر داخلی آپوپتوز، سبب افزایش مرگ سلولی در سلول های سرطان تخمدان می شود.
    کلیدواژگان: سلول های سرطان تخمدان رده A2780، والپروئیک اسید، زیست پذیری، ژن Bim، روش MTT، فلوسایتومتری
  • امید کاظمی، سید صدرالدین شجاع الدین *، ملیحه حدادنژاد صفحات 67-73
    زمینه و هدف
    حس عمقی نقش مهمی در عملکرد مفصل شانه ایفا می کند. حرکت های ورزشی و پرتاب های اندام فوقانی از حرکات پیچیده و ماهرانه ای هستند که روی مجموعه مفصلی شانه استرس زیادی را اعمال می کنند. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط حس عمقی و قدرت عضلات چرخش دهنده مفصل شانه با میزان درد شانه مردان بسکتبالیست با ویلچر انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی 50 مرد بسکتبالیست با ویلچر از باشگاه های بسکتبال با ویلچر استان های تهران و البرز به روش نمونه گیری غیرتصادفی انجام شد. از شاخص درد شانه کاربران ویلچر، دستگاه MMT و آزمون بازسازی فعال زاویه به کمک انعطاف سنج لیتون به ترتیب برای اندازه گیری درد شانه، قدرت عضلات چرخاننده و حس عمقی اندام غالب و غیرغالب استفاده گردید.
    یافته ها
    بین قدرت چرخش دهنده ها و حس عمقی در اندام غالب و غیرغالب اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (P<0.05). بین قدرت چرخش دهنده های داخلی و حس عمقی در اندام غیرغالب با درد شانه همبستگی معنی داری وجود داشت (P<0.05). در حالی که بین قدرت چرخش دهنده های خارجی و حس عمقی در اندام غالب با درد شانه همبستگی معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    انجام الگوهای حرکتی تکراری در ورزشکاران بسکتبال با ویلچر، ممکن است در مدت زمان طولانی باعث به هم خوردن نسبت طبیعی تعادل قدرت مفصل شانه شود که به عنوان عامل خطرزا در آسیب های شانه، مستلزم توجه به رویکردهای پیشگیرانه با ایجاد راهکارهای اصلاحی است.
    کلیدواژگان: قدرت عضلات، حس عمقی، مفصل شانه، درد، بسکتبال با ویلچر
  • جواد خادمی *، محمدعلی محسنی، ایرج عبدالهی صفحات 74-79
    زمینه و هدف
    کمردرد یکی از ناراحتی های شایع سیستم اسکلتی - عضلانی مرتبط با شغل بوده و روش اندازه گیری دامنه حرکتی برای ارزیابی اثربخشی مداخلات درمانی اهمیت دارد. این مطالعه به منظور ارزیابی تکرارپذیری دامنه حرکتی کمر با استفاده از تست دوبار اصلاح شده Shober (modified-modified Shober''s technique: MMST) در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی دامنه حرکتی کمر (خم شدن به جلو و خم شدن به عقب) 15 بیمار مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی، توسط تست دوبار اصلاح شده Shober در سه نوبت توسط دو فیزیوتراپیست اندازه گیری و ثبت شد. برای این منظور از ضریب همبستگی درون خوشه ای(ICC) استفاده گردید. دو اندازه گیری به فاصله یک ساعت برای بررسی درون روز (Whiten-Day) و نوبت آخر با فاصله یک هفته به منظور ارزیابی تکرارپذیری بین روزها (Between-Days) توسط دو ارزیاب انجام گردید.
    یافته ها
    ضریب همبستگی تکرارپذیری درون روز توسط ارزیاب اول برای خم شدن به جلو و عقب به ترتیب 0.88 و 0.71 و برای ارزیاب دوم به ترتیب 0.85 و 0.76 به دست آمد. همچنین ضریب همبستگی تکرارپذیری بین روز برای ارزیاب اول در اندازه گیری خم شدن به جلو و عقب به ترتیب 0.85 و 0.68 و برای ارزیاب دوم به ترتیب 0.81 و 0.71 حاصل شد.
    نتیجه گیری
    تکرارپذیری آزمون دوبار اصلاح شده Shober برای اندازه گیری دامنه حرکتی کمر در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی مناسب ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: کمردرد مزمن غیراختصاصی، تست دوبار اصلاح شده Shober، دامنه حرکتی کمر
  • عطیه امین زاده، مهرداد رمضان پور، عبدالجبار ملاعرازی، فاطمه قاسمی کبریا *، غلامرضا روشندل صفحات 80-85
    زمینه و هدف
    استان گلستان به عنوان یک منطقه با بروز بالای سرطان شناخته شده است. تفاوت های اقلیمی شامل تفاوت در بارش، دما و رطوبت می تواند بر نوع پوشش گیاهی، نوع تغذیه و سبک زندگی ساکنین منطقه تاثیر بگذارد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین میزان بارش و دمای محیط با میزان بروز انواع سرطان در استان گلستان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی داده های مربوط به خصوصیات اقلیمی استان گلستان طی سال های 88-1383 از 19 ایستگاه هواشناسی در سراسر استان جمع آوری شد. داده های مربوط به بروز سرطان از واحد ثبت سرطان مبتنی بر جمعیت استان گلستان نیز جمع آوری گردید.
    یافته ها
    میزان بروز در تمام سرطان ها در مناطق با اقلیم خشک که بیشتر شرق و ناحیه ترکمن صحرا را شامل می شود؛ بیش از مناطق با اقلیم مرطوب بود (P<0.05). همبستگی معکوس معنی داری بین میزان بارندگی و میزان بروز سرطان مری یافت شد (ضریب همبستگی پیرسون r=-0.64 و P=0.04). میانگین میزان بارندگی در منطقه پرخطر (371.2+-86.7) بروز سرطان مری نسبت به منطقه کم خطر (657.6+-146.1) به طور معنی داری کمتر بود (P<0.05). میزان بروز سرطان معده (P<0.05) و سرطان مری (غیرمعنی دار) در مناطق با اقلیم خشک بیشتر از مناطق با اقلیم مرطوب بود. میزان بروز سرطان روده در اقلیم خشک (غیرمعنی دار) بیشتر از اقلیم مرطوب و میزان بروز سرطان پستان در اقلیم خشک (غیرمعنی دار) کمتر از مناطق مرطوب بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، عوامل محیطی از جمله اقلیم خشک و کم باران می توانند به عنوان یکی از علل احتمالی بروز بالای سرطان ها در استان گلستان مطرح شوند.
    کلیدواژگان: سرطان، بارش، دما، استان گلستان
  • علی شرفی، محمدحسین تازیکی *، سیامک رجایی صفحات 86-91
    زمینه و هدف
    بلع جسم خارجی یکی از شایع ترین اورژانس های پزشکی است. سن بیمار، نوع جسم خارجی و علایم بالینی در درمان بیماران کمک کننده است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی جسم خارجی در مری و عوارض آن در بیماران بستری در مرکز آموزشی درمانی پنجم آذر گرگان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی گذشته نگر با استفاده از اطلاعات پرونده 145 بیمار (61 مرد و 84 زن) با تشخیص بلع جسم خارجی بستری در مرکز آموزشی درمانی پنجم آذر گرگان طی سال های 1383 لغایت 1393 انجام گردید. سن بیمار، نوع جسم خارجی و علایم بالینی برای هر بیمار از پرونده استخراج و در یک فرم ثبت گردید.
    یافته ها
    شایع ترین شکایت اصلی دیسفاژی (42.75%) و شایع ترین جسم خارجی استخوان مرغ (25.51%) بود. در گروه سنی زیر 15 سال شایع ترین جسم خارجی سکه (15.86%) بود. در 56 مورد (38.62%) وجود جسم خارجی در مری بدون عارضه بود. عوارض ناشی از بلع جسم خارجی به ترتیب شامل اروزیون (24.82%)، زخم (21.37%)، پارگی مخاطی (6.2%)، مراجعه مجدد (4.82%)، پارگی مری (3.44%) و آبسه (0.68%) تعیین گردید. با توجه به نتایج اندوسکوپی، شایع ترین محل گیرافتادن جسم خارجی در یک سوم فوقانی مری (62.63%) تعیین شد.
    نتیجه گیری
    دیسفاژی شایع ترین شکایت و سکه شایع ترین جسم خارجی در مری کودکان بود. اروزیون و زخم شایع ترین عارضه و ناحیه یک سوم فوقانی مری شایع ترین محل گیرافتادن جسم خارجی مری تعیین شد.
    کلیدواژگان: مری، جسم خارجی، دیسفاژی، اروزیون، زخم
  • عاطفه حق پرستی، مریم محمدی سیچانی *، مجید توکلی صفحات 92-98
    زمینه و هدف
    امروزه به دلیل مصرف بی رویه و غیرضروری آنتی بیوتیک ها، مقاومت دارویی باکتری ها افزایش یافته و درمان عفونت های ناشی از باکتری های مقاوم نیز با مشکلات بسیار و هزینه بالا امکان پذیر است. گال ها از رشد غیرطبیعی بافت های گیاه میزبان در واکنش به حضور یک موجود زنده خارجی به وجود آمده و تغییر شکل پیدا کرده اند. گال های رز در اثر فعالیت زنبورهای گالزای خانواده Cynipidae به ویژه در اثر فعالیت نسل جنسی Diplolepsis mayri روی بوته های رز وحشی به وجود می آیند. این مطالعه به منظور تعیین اثر ضدباکتریایی عصاره های آبی، متانولی و استونی گال رز وحشی علیه استافیلوکوکوس آرئوس و انتروکوکوس فکالیس انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی، عصاره های متانولی، استونی و آبی گال رز وحشی در غلظت های 15.6، 31.3، 62.5، 125، 250 و 500 میلی گرم بر میلی لیتر به روش سوکسله تهیه شدند. فعالیت ضدباکتریایی عصاره ها با روش انتشار چاهک و حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی به روش میکرودایلوشن انجام شد. همچنین ترکیبات موثره گال رز وحشی به روش GC-MS ارزیابی گردید.
    یافته ها
    قطر هاله عدم رشد ناشی از غلظت 500 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره های متانولی، استونی و آبی گال رز وحشی به ترتیب 27.3 ، 26.7 و 20 میلی متر به دست آمد. قطر هاله عدم رشد گال رز وحشی در مقایسه با آنتی بیوتیک ایمی پنم تقریبا یکسان بود. غلظت عصاره ها با میزان فعالیت ضدباکتریایی رابطه مستقیم داشت. عصاره متانولی گال رز بالاترین اثر ضدباکتریایی را نشان داد. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی عصاره متانولی برای استافیلوکوکوس آرئوس و انتروکوکوس فکالیس به ترتیب 62.5 و 31.3 میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    عصاره های آبی، متانولی و استونی گال رز وحشی در شرایط آزمایشگاهی علیه استافیلوکوکوس آرئوس و انتروکوکوس فکالیس فعالیت ضدباکتریایی بالایی دارند.
    کلیدواژگان: گال رز وحشی، استافیلوکوکوس آرئوس، انتروکوکوس فکالیس
  • احمد هلاکو، هوشنگ خزان *، مژگان بنده پور، نیلوفر تقی پور، بهرام کاظمی صفحات 99-104
    زمینه و هدف
    امروزه شناسایی گونه های فاسیولا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. گونه های این جنس از انگل ها باعث فاسیولیازیس شده که از مهم ترین بیماری های مشترک در دام های اهلی و انسان ها است. این مطالعه به منظور شناسایی گونه های فاسیولا با روش PCR-RFLP در شهرستان گرگان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی کرم های فاسیولا از کبدهای آلوده گاو و گوسفند کشتارگاه گرگان جدا شد و استخراج ژن با روش فنل – کلروفرم انجام گردید. قطعه ای از ژنوم ITS-1 تکثیر و با آنزیم TasI، آزمون RFLP روی قطعات تکثیریافته انجام شد و 8 نمونه تعیین توالی گردید.
    یافته ها
    در مجموع 49 کرم فاسیولا از کبدهای آلوده گاو و گوسفند جداسازی شد. محصولات PCR تمام نمونه ها تحت تاثیر آنزیم TasI قرار گرفتند و گونه های هپاتیکا دوباند و گونه های ژیگانتیکا سه باند را نشان دادند. این آنزیم درگونه هپاتیکا یک قطعه 151 جفت بازی و یک قطعه 312 را نشان داد؛ ولی در گونه ژیگانتیکا سه قطعه 151، 93 و 219 جفت بازی بود. 36 کرم (73.46%) فاسیولا ژیگانتیکا و 13 کرم (26.53%) فاسیولا هپاتیکا تشخیص داده شدند. از 6 کبد آلوده گوسفندی، 22 کرم فاسیولا جدا گردید که 13 گونه هپاتیکا (59.1%) و 9 گونه ژیگانتیکا (40.9%) تشخیص داده شدند. از 6 کبد آلوده گاوی، 27 کرم فاسیولا جدا گردید که همگی از گونه گاوی فاسیولا ژیگانتیکا (100درصد) شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    گونه فاسیولا ژیگانتیکا گونه غالب در شهرستان گرگان است.
    کلیدواژگان: کبد، گوسفند، گاو، فاسیولا هپاتیکا، فاسیولا ژیگانتیکا، PCR-RFLP
  • علیرضا محبی، علی شاکری مقدم، یوسف دوزندگان، نازنین لرستانی، اعظم میرعرب، عبدالوهاب مرادی، علیجان تبرایی * صفحات 105-110
    زمینه و هدف
    عفونت مزمن با ویروس هپاتیت B (HBV) یکی از عوامل اصلی در ایجاد سیروز و سرطان سلول کبدی است. بیماری زایی ویروس به وسیله پروتئین چندعملکردی x (HBx) صورت می گیرد. تغییر در توالی ژن کدکننده این پروتئین باعث تنظیم فاکتورهای نسخه برداری و بیماری زایی می شود. این مطالعه به منظور آنالیز ژنتیک تکاملی ژن کدکننده HBx در فرد مبتلا به HBV مزمن انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی ابتدا از فرد آلوده به عفونت مزمن با ویروس هپاتیت B توالی کامل کدکننده HBx تکثیر و کلون شد. سپس با توالی های مرجع ژنوتیپ ها، سروتیپ ها و زیرسروتیپ های مختلف ویروس موجود در پایگاه GenBank، همردیفی توسط نرم افزار CLC Sequence Viewer انجام شد. از نتیجه هم ردیفی برای رسم درخت فیلوژنیک توسط سرور T-rex و آنالیز ژنتیک جمعیت توسط نرم افزار DnaSP استفاده شد. انتخاب طبیعی در سطح نوکلئوتید و پروتئین توسط تست Tajima’s D انجام گردید.
    یافته ها
    جهش شناخته شده ای در سطح پروتئین در توالی کدکننده HBx فرد آلوده مزمن یافت نشد. نتایج انتخاب طبیعی نشان دهنده جهش های خنثی در ژن HBx بود. نتایج فیلوژنی نشان داد توالی کدکننده HBx در فرد آلوده مزمن قرابت ژنتیکی به ژنوتیپ D و زیرسروتیپ ayw2 داشت.
    نتیجه گیری
    چندریختی انتخاب طبیعی در ژن کدکننده HBx رخ می دهد. همچنین نتیجه فیلوژنی مطالعه حاضر با یافته های پیشین استان گلستان و ایران که فراوانی ژنوتیپ D و زیرسروتیپ ayw2 را گزارش داده اند؛ مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: ویروس هپاتیت B پروتئین چندعملکردی x، ژنتیک جمعیت، DnaSP، ژنوتیپ D، سروتیپ ayw2
  • مرتضی اولادنبی *، طاهره حدادی، انورسادات کیان مهر، نادر منصور سمایی، مهرداد آقایی صفحات 111-115
    فیبرودیسپلازی استخوانی شونده پیشرونده بیماری بسیار نادر با توارث اتوزمال غالب، شدت بیان متغیر و نفوذ کامل است. میزان شیوع آن یک در دو میلیون نفر تخمین زده می شود و توسط جهش در ژن ACVR1 که کد کننده رسپتور نوع 1 پروتئین مورفوژنیک استخوانی است؛ ایجاد می گردد. تاکنون 15 جهش در این ژن گزارش شده است. اکثریت موارد این بیماری ناشی از جهش های جدید است که به صورت اسپورادیک نمایان می شوند. در این مقاله یک دختر 20 ساله که به مدت 11 سال از فیبرودیسپلازی استخوانی شونده پیشرونده رنج می برد معرفی شده است.
    کلیدواژگان: فیبرودیسپلازی استخوانی شونده پیشرونده، ACVR1، اتوزومال غالب
|
  • M. Afshar, S. Vafaei-Nezhad, M. Shadi, R. Ghaderi * Pages 1-14
    Burn is one of the major causes of death and disability in the world. It can cause by heat, chemicals, electricity, sunlight or radiation. More burns caused by fires in buildings, contact with boiling water, steam, liquids and flammable gases. Accelerating the process of healing has always been of interest to practitioners because these injuries are usually takes long time to be healed. Therefore, proper treatment and care of this type of wound required to accelerate healing, prevent infection and chronicity. In traditional medicine, due to the high vegetation diversity and breadth of our country, the use of herbs for burns healing and lesions of various etiologies, has been intesified. Various studies on burn wound healing properties of medicinal plants have been performed. In this article, we refered to reliable sites for evaluating of 10 plants including Amebia euchroma, Green Tea, Hypericum perforatum, Centella asiatica, Scrophularia striata, Aloe vera, Cydonia Oblongae seeed, Malva sylvestris, Calendula officinalis and Myrtus to compare the restorative properties of a number of important medicinal plant flora of Iran on accelerating the process of wounds healing of burn in order to provide effective medicinal plant sources are addressed.
    Keywords: Medicinal herbs, Burns, Healing, Iran
  • Sh Ashgar Toosi, M. Tehranipour *, M. Behnam Rassoli Pages 15-23
    Background And Objective
    Diabetes mellitus is a metabolic disorder that is characterized by hyperglycemia resulting from defects in insulin secretion and action, or even both of them. Proveskia abrotanoides has anti-bacterial, anti-parasitic, antioxidant, anti-inflammatory, and analgesic effects. This study was done to evaluate the effect of hydro-alcoholic extract of Proveskia abrotanoides on blood glucose and liver enzymes level in streptozotocin-induced diabetic rats.
    Methods
    In this experimental study, 60 male Wistar rats were randomly allocated into including healthy control, healthy received Glibenclamide, healthy -treated with 150, 300 and 600 mg/kg/bw of Proveskia abrotanoides extract, diabetic control, diabetic treated with 150, 300 and 600 mg/kg/bw of extract, positive control (diabetic treated with the Glibenclamide). After the treatments, the blood samples were taken from the animals and the level of blood glucose and liver enzymes including ALT, AST, and ALP were measured. Finally, the effect of hydro-alcoholic extract of Proveskia abrotanoides was compared with Glibenclamide as a conventional drug.
    Results
    The results showed a significant increase in liver enzymes (ALT, AST, ALP) in hyperglycemic rats compared to the healthy controls (P
    Conclusion
    The hydro-alcoholic extract of Proveskia abrotanoides reduces liver enzymes and blood glucose level in streptozotocin-induced diabetic rats.
    Keywords: Diabetes mellitus, Proveskia abrotanoides, Liver enzymes, Blood glucose, Rat
  • M. Mohammadzadeh, F. Babaeifar *, F. Babaei Pages 24-31
    Background And Objective
    Oxidative stress causes disorder in the brain processes including memory. Pistacia atlantica kurdica (pistachio) contains antioxidant compounds, oleic and linoleic acid. Fluvoxamine is an antidepressant medicine which inhibits serotonin reuptake. This study was done to determine the effect of hydroalcoholic extract of pistachio and fluvoxamine on spatial memory of male rats under immobilization stress.
    Methods
    This experimental study was done on 30 adult male Wistar rats in 5 groups (n=6). The control group was not under immobilization stress. Animals in the stress group were just under immobilization stress. Animals in the pistachio group were under immobilization stress and were received 400 mg/kg/bw hydroalcoholic extract of pistachio. Animals in the fluvoxamine group under immobilization stress were received 120 mg/kg/bw fluvoxamine. Animals under immobilization stress, in the pistachio plus fluvoxamine group were received 400 mg/kg/bw hydroalcoholic extract of pistachio and fluvoxamine 120 mg/kg/bw. The radial arm maze test was used for evaluation of spatial memory. After the animals’ decapitation, the malondialdehyde and catalase level in hippocampus and the serum level of corticosterone and blood glucose were measured.
    Results
    The stress significantly increased the time of reaching to target, malondialdehyde, corticoestron and blood glucose level, and reduced the catalase in stress group in comprasion with controls (P
    Conclusion
    The immobilization stress led to attenuation of spatial memory and the fluvoxamine administration as an antidepressant drug caused to deterioration of memory,while the treatment with pistachio extract lead to improve the memory.
    Keywords: Pistacia atlantica kurdica, Fluvoxamine, Immobilization stress, Spatial memory, Rat
  • Z. Bagheri, P. Mohamadynejad *, M. Moghanibashi Pages 32-37
    Background And Objective
    Gastric cancer is the most common cancers worldwide. The survivin gene which encodes an apoptosis protein inhibitor plays an important role in maintenance and integrity of the gastric mucosa. The gene is necessary for the normal physiologic function of the stomach, but its expression increases in gastric cancer. Regarding with the role of polymorphisms of the promoter region in genes expression, this study was done to determine the association of single- nucleotide polymorphism (rs9904341) -31C/G in promoter survivin gene with risk of gastric cancers.
    Methods
    In this case-control study, 101 patients with gastric cancer and 101 matched age and gender healthy subjects as the control were examined by PCR-RFLP technique.
    Results
    Genotype CC was significantly increased the risk of gastric cancer up to 2.4 folds (95% CI=1.03–5.61, P
    Conclusion
    This study showed that single- nucleotide polymorphism (rs9904341) -31C/G in promoter survivin gene significantly increase the risk of gastric cancers.
    Keywords: Gastric cancer, Survivin gene, Single nucleotide polymorphism- rs9904341
  • H. Sadeghzadeh, K. Etemad *, Y. Mehrabi, H. Hatami, T. Riyahi, Hr Kamaliniya Pages 38-46
    Background And Objective
    Tuberculosis caused by Mycobacterium tuberculosis is one of the deadliest infectious diseases in the world. The amount of the bacilli in tuberculosis will reduce rapidly by starting effective antibiotic treatment and the remained bacilli in the sputum will be an important scale to respond to treatment. This study was conducted to evaluate the examin factors associated with the conversion of positive smear to negative one in tubercular-pulmonary patients in Golestan province, in northern Iran.
    Methods
    This retrospective cohort study was carried out on 2093 patients with smear positive pulmonary tuberculosis registered in Golestan province, northern Iran from March 2009-14 referred to health centers. The outcome of this study was to determine the time of changing to negative of the first smear during the treatment and evaluating its relationship with demographic variables, the density of bacilli in the smear, culture, chest x-ray, diabetes and HIV.
    Results
    67.5% of patients among 2093 smear-positive pulmonary tuberculosis patients were conversion rate of smear at the end of the second months. Results of Cox model showed relationship between gender, age, weight, density bacillus smear and culture results at the start of treatment and negative smears(P
    Conclusion
    This study revealed that Conversion rate and treatment success in Golestan province was less than what was expected.
    Keywords: Tuberculosis, Sputum smear, Time Sputum conversion
  • M. Tavakoli, M. Sobhani Shahmirzadi *, H. Zaeri, A. Zhianiasgharzadeh, M. Zare, Mh Gharib, Gh Roshandel Pages 47-51
    Background And Objective
    Nonalcoholic fatty liver disease is the most common cause of liver disease worldwide and it is defined as a disorder of excess fat accumulation in the liver. This study was done to determine the prevalence of fatty liver among overweight, obese and normal children.
    Methods
    This historical cohort study was conducted on 90 children ages 5 to 13 years old in Taleghani pediatric theching hospital in Gorgan, north of Iran during 2014. Subjects according to Body Mass Index (BMI) classified into obese (95%>BMI), over weight (85-95% BMI) and normal (5-85% BMI). Childern were matched for age and sex. Liver enzymes (ALT Alanine aminotransferase and AST (Aspartate aminotransferase) and lipid profile includingTriglyceride: TG (High Density Lipoprotein: HDL and (Low Density Lipoprotein: LDL were measured and fatty liver evaluated based on sonographic parameters by a radiologist who didnot know children's BMI.
    Results
    The prevalence of fatty liver was 23.3% in obese children that was non- significantly higher than normal (16.7%) and over weight (16.7%) children. The prevalence of fatty liver was not significantly different between two sexes. AST was significantly higher in children with normal BMI in compared to obese and over weight children (P
    Conclusion
    This study showed that the prevalence of fatty liver non-significantly was higher in obese children in comparision with normal and over weight children.
    Keywords: Fatty liver, BMI, Liver enzymes, Cholesterol, Child
  • M. Vaezi, M. Mohammadzadeh *, Y. Pazhang Pages 52-59
    Background And Objective
    Lovastatin is a HMG-CoA reductase inhibitor and used for the treatment of hypercholesterolemia. Inhibition of HMG-CoA reductase results in inhibiting the activity of the Ras proto-oncogene that has mutations in most cancers. This study was done to determine the Anti-proliferative and apoptotic effects of Lovastatin on K562 Erthromyloidy cancer cell line.
    Methods
    The K562 Erthromyloidy cancer cell line were cultured and treated with different concentrations of lovastatin. Their antitumor effect on K562 cells were assessed via MTT assay after 72 hours. Hoechst (33342) staining and DNA electrophoresis were used for study of apoptosis.
    Results
    Lovastatin had antitumor effect on K562 Erthromyloidy cancer cell line and this effect increased by incease of time and concentration.The maximum inhibitory effect was 59% in higher concentration (100 µM) and 72 hours after the treatment. Reduced cell growth at 24 and 48 hours after treatment was 24% and 43%, respectively. Lovastatin significantly inhibited K562 cell growth (P
    Conclusion
    This study showed that lovastatin has antitumor effect on K562 Erthromyloidy cancer cell line.
    Keywords: K562 Erthromyloidy cancer cell line, Lovastatin, Hoechst staining, DNA electrophoresis
  • Z. Amini-Farsani, Mh Sangtarash *, H. Teimori, M. Shamsara Pages 60-66
    Background And Objective
    Ovarian cancer is the fifth common cancer among women and the number of new cases is increasing. Valproic acid is a histone deacetylase inhibitor effectively used to treat epilepsy and bipolar disease. Recently, this compound has attracted attention as an anti-cancer agent. Bim is one of the most important genes of mitochondrial pathway of apoptosis, and it plays an important role in the biology of cancer. Expression of this gene is greatly reduced in ovarian cancer. This study was done to evaluate the effect of valproic acid on the viability of ovarian cancer cells, apoptosis and Bim gene expression in A2780 line.
    Methods
    In this experimental study, the human ovarian cancer cells (A2780) were grown in RPMI-1640 medium in appropriate culture conditions. The cells were treated by various concentrations valproic acid (1-30 mM) and were incubated for 24, 48 and 72 hours. After the incubation of period, cell viability was investigated using MTT. Apoptosis was analyzed by flow-cytometry method in the cells were treated by valproic acid. The Real time PCR test was used to assess the effect of this drug on the expression of Bim gene.
    Results
    The results of MTT assay showed that valproic acid reduced the viability of A2780 cells, and this effect was time and dose-dependent. The reduction of cell viability at 30 mM concentration and 72 hours after treatment, was maximum and statistically significant (P
    Conclusion
    Valproic acid reduced viability in ovarian cancer cell line A2780. Valproic acid increased cell death by altering the expression of genes involved in apoptosis in ovarian cancer cell line A2780.
    Keywords: Ovarian cancer cell line A2780, Valproic acid, Viability, Bim gene, MTT method, flow-cytometry
  • O. Kazemi, Ss Shojaedin *, M. Hadadnezhad Pages 67-73
    Background And Objective
    Proprioception an important role in shoulder joint function. Exercise and throat of the upper extremity are complex and skinny movements that apply a great deal of stress on the shoulder joint. This study was done to evaluate the relationship between proprioception and rotator muscles strength in dominant and non-dominant side with shoulder pain of wheelchair basketball athletes.
    Methods
    In this descriptive-analytic study, 50 wheelchair basketball athletes were selected in non-random sampling way from wheelchair basketball gyms from Alborz and Tehran in Iran. WUSPI, MMT system and repositioning error test with felexometere were used for assessment of shoulder pain, rotator muscles strength and proprioception respectively.
    Results
    There was a significant difference between dominant and non-dominant side rotators strength and proprioception (P
    Conclusion
    Repeated pattern of movements in the wheelchair basketball athletes at the long time causes muscle imbalance in strength shoulder joint. It is known as a risk factor in shoulder injuries.
    Keywords: Muscle Strength, Proprioception, Shoulder Joint, Pain, Wheelchair Basketball
  • J. Khademi *, Ma Mohseni Bandpei, I. Abdollahi Pages 74-79
    Background And Objective
    Lower back pain is one of the common discomforts of the occupational-musculoskeletal system, and the scope of motion measurement is important for assessing the effectiveness of therapeutic interventions. This study was carried out to evaluate the reproducibility of the modified-modified Shober's technique (MMST) in measuring the range of motion of lumbar in patients with non-specific chronic low back pain.
    Methods
    In this descriptive-analytic study, the range of motion of lumbar (flexion and extension) of 15 patients with non-specific chronic low back pain was measured in three times with modified – modified Shober's technique by two physiotherapists. To achieve this, the correlation coefficient (ICC) was used. Two measurements with an interval of one hour and one week were run to evaluate the reproducibility within-days and between-day, respectively.
    Results
    Flexion and extension were measured by the first assessor in within-day that showed a high reproducibility for flexion (ICC=0.88) and extension (ICC=0.71), findings also revealed an acceptable ICC for flexion (ICC=0.85) and extension (ICC=0.68) in between-days. The second assessor measurements of flexion and extension in whiten-day also presented high reproducibility for flexion (ICC=0.85) and extension (ICC=0.76); moreover, in between-days evaluation, correlation was found for flexion (ICC=0.81) and for extension (ICC=0.71).
    Conclusion
    This study showed that the modified-modified Shober's technique is applicable for measuring the reproducibility of range of lumbar motion in patients with non-specific chronic lumbar pain.
    Keywords: Nonspecific Chronic Low Back Pain, Shober's technique, Lumbar motion
  • A. Aminzadeh, M. Ramzanpoor, A. Molaarazi, F. Ghasemi Kebria *, Gh Roshandel Pages 80-85
    Background And Objective
    Golestan province in north of Iran is known as a high risk area for cancers. Differences in climatic characteristics including rainfall, temperature and humidity may affect the diet, types of vegetation and lifestyle of residents in this area. The aim of this study was to determine the relationship between rainfall and temperature with the incidence of cancer in Golestan province, north of Iran.
    Methods
    In this descriptive-analytic study, climatological data and Data of cancer incidence in Golestan province, north of Iran were collected during 2005 and 2010.
    Results
    Higher incidence of cancers was seen in areas with dried climate including Eastern parts of the province and the Turkmen sahra (P
    Conclusion
    This study showed that higher incidence of cancers in dry climates when compared with humid climates. Also, environmental factors may play a role in high incidence rate of cancers in this area.
    Keywords: Cancer, Rainfall, Temperature, Golestan province, Iran
  • A. Sharafi, Mh Taziki *, S. Razaei Pages 86-91
    Background And Objective
    Foreign body ingestion is one of the most common problems in otolarygyology in the world. Many kind of foreign body is lodged in esophagus and cause symptoms and complication. Information about patient age and type of foreign bodies and symptoms can help in management and treatment of patients. This study was done to determine the Prevalence of esophageal foreign body and its complications in Gorgan, northern Iran.
    Methods
    This descriptive retrospective study was done on 145 patients (61 males and 84 females) with foreign body ingestion whom admitted in 5thAzar hospital in Gorgan, northern Iran during 2004-14. Age and type of foreign body and symptoms was recorded for each patient. X-Ray in 41.4% of patients detected foreign body and esophagoscopy in others were used for definitive diagnosis.
    Results
    Most common chief complaint was dysphagia (42.8%). The most common foreign body was chikenbone (25.5%). Under 15 year’s old patients, coine was the most common. Most common site of lodged was 1/3 upper esophagus (62.63%). In all causes rigid esophaguscopy was used for removal of foreign body. In 56 causes foreign body in esophagus had not any complication.Complications due to foreign bodies were erision (24.82%), ulcer (21.37%), rapture of mucosal layer (6.2%), recurrent refer (4.82%), perforation of esophagus (5 cases, 3.44%) and obsess esophagus(0.68%). Mortality was seen in one patient due to fish bone ingestion.
    Conclusion
    Dysphagia was the most common chief complaint and coine was the most common foreign body in children. Also, erision and ulcer were the most common complications and upper one third of upper esophagus was the most common site of lodged foreign bodies.
    Keywords: Esophagus, Foreign body, Dysphagia, Erision, Ulcer
  • A. Haghparasti, M. Mohammadi-Sichani *, M. Tavakoli Pages 92-98
    Background And Objective
    Nowadays, microorganisms have high resistance to antibiotics due to indiscriminate and unnecessary consumption. Treatment of infections caused by resistant bacteria has become difficult and expensive. Galls wild rose created by wasp's species Diplolepis mayri. This study was done to evaluate antibacterial activity of methanol, acetone and aqueous extracts of Wild Rose gall against Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis.
    Methods
    In this experimental laboratory study, the methanol, acetone and aqueous extracts of wild rose galls in 15.6, 31.3, 62.5, 125, 250 and 500 mg/dl were prepared by Soxhlet apparatus. Antibacterial activity of extracts was determined using well diffusion. MIC and MBC were determined by microdilution method. The active compounds of gall were evaluated by GC-MS.
    Results
    The inhibition zone of 500 mg/ml methanol, acetone and aqueous extracts of wild rose gall were 27.3, 26.7 and 20.0, respectively. The inhibition zone of wild rose gall was similar to imipenem (antibiotics). The extract concentration was related with antibacterial activity. The gall rose methanol extract showed the highest antibacterial effect. The MIC and MBC of methanol extract against Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis was 62.5, 31.3 mg/ml, respectively.
    Conclusion
    This study showed that aqueous, methanol and acetone extracts of wild rose galls have strong antibacterial activity.
    Keywords: Wild Rose gall, Antibacterial activity, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis
  • A. Halakou, H. Khazan *, M. Bendehpour, N. Taghipour, B. Kazemi Pages 99-104
    Background And Objective
    Identification of Fasciola species is important. Fascioliasis is one of the important diseases in animals and humans caused by genus Fasciola. This study was done to determine the identification of Fasciola species with RFLP-PCR in animal liver in Gorgan City, northern Iran.
    Methods
    In this descriptive study, worms were obtained from the livers of infected sheep and cattle in Gorgan slaughterhouse in northern Iran. DNA of worms was extracted with phenol- chloroform method. Fragment of ITS-1 genome was amplified and TasI enzyme was utilized for amplified fragments then 8 samples were sequenced.
    Results
    A total of 49 Fasciola worms were isolated from infected cattle and sheep. The PCR products of all specimens were affected by the TasI enzyme, and F.hepatica species showed two fragments and F.gigantica species indicated three fragments. The enzyme in F.hepatica species showed a fragment of 151 bp and a fragment of 312, but in the F.gigantica, three fragments were 151, 93 and 219 bp. 36 (73.46%) worms were identified as Fasciola gigantica and 13 (26.53%) worms were identified as Fasciola hepatica. Out of the six infected sheep liver, 22 were isolated from the Fasciola worms, 13 (59.1%) of which were F.hepatica and 9 (40.9%) of them were F.gigantica. Out of the six infected cattle liver, 27 Fasciola worms were identified, all of which were identified as Fasciola gigantica (100%).
    Conclusion
    This study showed that Fasciola gigantica is the dominant species in infected livers of the cattle in Gorgan city.
    Keywords: Liver, Sheep, Cattle, Fasciola gigantica, Fasciola hepatica, RFLP-PCR
  • A. Mohebbi, A. Shakeri-Moghaddam, Y. Doudazndegan, N. Lorestani, A. Mir-Arab, Av Moradi, A. Tabarraei * Pages 105-110
    Background And Objective
    Chronic infection with Hepatitis B virus (HBV) is one of the main causes of cirrhosis and hepatocellular carcinoma (HCC). The pathogenicity of the virus is determined by the multi-functional protein x (HBx). Changing the sequence of the gene encoding this protein causes the regulation of transcription and pathogenicity factors. This study was done to analyze the genetic dynamics of the HBx coding gene in a person with chronic HBV.
    Methods
    In this descriptive laboratory study, an infected person with chronic hepatitis B virus infection was first amplified and cloned into complete sequence of HBx encoder. Then, the reference sequences of genotypes, serotypes and different virus subtypes of the GenBank database were matched by CLC Sequence Viewer software. The comparative result was used to plot the phylogenic tree by T-rex server and population genetic analysis using DnaSP software. Natural selection at the nucleotide and protein level was performed by the Tajima's D test.
    Results
    No known mutation at the level of the protein was found in the chronic sequence of the HBx encoder. The results of natural selection indicated neutral mutations in the HBx gene. The phylogenetic results showed that the HBx encoding sequences in the chronic infected individual had a genetic affinity with genotype D and ayw2 subtype.
    Conclusion
    Neutrality polymorphism takes place in HBx coding region. Also, the phylogenetic results of the present study are consistent with the previous findings of Golestan province and Iran which have reported the prevalence of genotype D and subspecies ayw2.
    Keywords: Hepatitis B virus_HBx_Population genetics_DnaSP_Genotype D_Serotype ayw2
  • M. Oladnabi *, T. Haddadi, A. Kianmehr, N. Mansour Samaei, M. Aghaie Pages 111-115
    Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP) is an extremely rare autosomal dominant disorder having variable expressivity with complete penetrance. FOP incidence has been estimated to be 1 per 2 million. FOP caused by mutations in ACVR1 gene encoding bone morphogenetic protein type-1 receptor. To date, 15 types of mutations have been reported. The majority of cases were determined to be the rsult of a new mutation occuring sporadically. Here we report a 20 years old girl who's suffering FOP for 11 years.
    Keywords: Fibrodysplasia ossificans progressiva, ACVR1, Autosomal dominant