فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1395)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/11
  • تعداد عناوین: 18
|
  • منیره محجوب، هادی استادی مقدم *، سمیرا حیدریان صفحات 1-8
    اختلال دیدرنگ نوعی نقص دید است که فرد توانایی تشخیص رنگ ها را ندارد. این مقاله مروری به شیوع و عوامل ایجاد کننده اختلال دیدرنگ دارد. اختلالات دیدرنگ به دو دسته مادرزادی و اکتسابی تقسیم بندی می شوند. نوع مادرزادی به سه نوع آنومالوس تری کروماسی، دی کروماسی و منوکروماسی تقسیم می شود. شایع ترین اختلال دیدرنگ مادرزادی دئوترانومالی با الگوی وراثتی وابسته به جنس مغلوب است. اختلال دیدرنگ اکتسابی در بیماری های چشمی، برخی بیماری های سیستمیک و مصرف داروها رخ می دهد. دیستروفی سلول های مخروطی، انواع ماکولوپاتی، تغییرات کریستالین لنز وابسته به سن، دیابت، گلوکوم، بیماری های عصب اپتیک و تروماهای ناحیه سر می توانند اختلال دیدرنگ را ایجاد کنند. اختلالات دیدرنگ اکتسابی بیشتر از نوع تری تانوپیا است و معمولا شدت آن در دو چشم متفاوت است و در طول دوره بیماری یا درمان بیماری شدت آن تغییر می کند. در مورد شیوع اختلالات دیدرنگ در جوامع مختلف این نظریه وجود دارد که تغییر شرایط انسان ها به سمت صنعتی شدن و انجام فعالیت در شرایط روشنایی کم منجر به افزایش شیوع اختلال دیدرنگ دئوترانوپیا شده است. با توجه به اهمیت اختلالات دیدرنگ اکتسابی که می تواند نشان دهنده اختلال در مسیر بینایی از رتین تا کورتکس باشد؛ برای تشخیص زودهنگام اختلالات بینایی ارزیابی اختلالات دیدرنگ می تواند کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: اختلال دیدرنگ، آنومالوس تری کروماسی، دی کروماسی، منوکروماسی
  • مهدی عباس نژاد *، علی مصطفوی، راضیه کوشکی، پرتو حمزه نژاد، سعید اسماعیلی ماهانی صفحات 9-15
    زمینه و هدف
    گیاه مشگک از گیاهان دارویی معطر و مورد استفاده در طب سنتی ایران است که در اسانس آن ترکیبات موثر بر سیستم عصبی وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثر اسانس گیاه مشگک بر یادگیری و حافظه فضایی موش های صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی روی 35 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار در 5 گروه 7 تایی انجام شد. گروه ها شامل کنترل، شم (دریافت کننده نرمال سالین) و گروه های دریافت کننده اسانس گیاه مشگک به صورت روزانه با دوزهای 0.5 و 0.25 و 0.125 میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن بود. اسانس گیاه طی چهار روز 20 دقیقه قبل از آزمون یادگیری به صورت درون صفاقی تزریق گردید. حافظه و یادگیری فضایی با استفاده از ماز آبی موریس اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در روزهای دوم ، سوم و چهارم یادگیری، تاخیر رسیدن به سکو پنهان با دوز 0.5 ml/kg/bw اسانس گیاه مشگک در مقایسه با کنترل کاهش یافت (P<0.05). همچنین زمان رسیدن به سکو با دوز 0.25 ml/kg/bw در تمام روزها به جز روز اول و با دوز 0.125 ml/kg/bw در روزهای دوم و سوم یادگیری، نسبت به کنترل کاهش آماری معنی دار نشان داد (P<0.05). بررسی حافظه فضایی با آزمون پروب نشان دهنده افزایش درصد زمان و مسافت طی شده در ربع هدف در گروه دریافت کننده دوز 0.5 ml/kg/bw اسانس در مقایسه با گروه کنترل بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    اسانس گیاه مشگک با دوزهای 0.5 ml/kg/bw و 0.25 ml/kg/bw طی چهار روز سبب بهبود یادگیری و حافظه فضایی موش های صحرایی گردید.
    کلیدواژگان: گیاه مشگک، یادگیری، حافظه فضایی، ماز آبی موریس، موش صحرایی
  • رضا رحمتی *، شهریار سمنانی، غلامرضا وقاری، سیدمهران حسینی، ابراهیم حسام صفحات 16-21
    زمینه و هدف
    عصاره هیدروالکلی نعناع برای کاهش اختلالات گوارشی مورد استفاده قرار می گیرد. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هیدروالکلی نعناع بر پاسخ های حرکتی کولون به دنبال مواجهه با استرس بی حرکتی در موش آزمایشگاهی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 30 سر موش آزمایشگاهی نژاد آلبینو در سه گروه ده تایی کنترل، استرس بی حرکتی (گروه تجربی اول) و استرس بی حرکتی + تزریق داخل صفاقی عصاره هیدروالکلی نعناع به میزان mg/kg 27 (گروه تجربی دوم) قرار گرفتند. گروه های تجربی اول و دوم به مدت 4 ساعت در روز برای سه روز متوالی تحت استرس بی حرکتی قرار گرفتند. در آزمایشات برون تنی (in vitro) قطعاتی از کولون در حمام عضو (حاوی کربس) قرار گرفت و به ترانسدیوسر ثبت فشار ایزومتریک متصل گردید. پس از نیم ساعت تثبیت بافت، انقباضات ایجاد شده در بافت های جدا شده از حیوانات مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. وزن مدفوع به صورت شاخص حرکات روده در شرایط درون تنی (in vivo) و تغییرات فشار داخل روده در شرایط برون تنی مقایسه گردید.
    یافته ها
    در محیط درون تنی، میانگین و انحراف معیار وزن مدفوع بعد از سه مرحله استرس بی حرکتی در گروه های کنترل، تجربی اول و دوم به ترتیب 0.71±1.36 ، 0.64±1.06 و 0.39±0.47 گرم تعیین شد و اختلاف بین گروه تجربی دوم در مقایسه با گروه های کنترل و تجربی اول از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05). در محیط برون تنی، میانگین و انحراف معیار فشار داخل روده برای گروه های کنترل، تجربی اول و دوم به ترتیب 1.15±4.47 ، 1.25±3.48 و 0.37±0.77 میلی متر جیوه تعیین شد و اختلاف بین گروه تجربی دوم در مقایسه با گروه های کنترل و تجربی اول از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    عصاره نعناع سبب کاهش پاسخ حرکتی کولون بعد از استرس مزمن در شرایط درون تنی و برون تنی می گردد.
    کلیدواژگان: عصاره نعناع، استرس بی حرکتی، کولون، موش
  • مینا افراسیابی، مختار مختاری * صفحات 22-29
    زمینه و هدف
    جنتامایسین از طریق تولید متابولیت های فعال اکسیژن منجر به تخریب ساختمان سلول می شود. از جمله عوارض دارویی جنتامایسین ایجاد سمیت کبدی است. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هیدروالکلی گیاه میخک بر میزان آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) موش های صحرایی با القای سمیت کبدی ناشی از جنتامایسین انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 49 سر موش صحرایی بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به 7 گروه 7 تایی تقسیم شدند. به گروه کنترل هیچ دارویی داده نشد. گروه شم محلول سالین را به صورت درون صفاقی دریافت کرد. گروه تجربی یک عصاره میخک را با میزان mg/kg/bw 100 و گروه تجربی 2 جنتامایسین را به میزان mg/kg/bw 100 دریافت نمود. گروه های تجربی 3 ، 4 و 5 علاوه بر دریافت mg/kg/bw 100 جنتامایسین هر کدام به ترتیب عصاره میخک را با مقادیر mg/kg/bw 25 ، 50 و 100 به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. طول دوره آزمایش 28 روز بود. در پایان روز 28 از حیوانات خونگیری به عمل آمد و غلظت آنزیم های AST، ALT، ALP، پروتئین کل و آلبومین اندازه گیری شد.
    یافته ها
    غلظت AST و ALT در گروه تجربی 2 افزایش معنی داری نسبت به گروه های کنترل و شم نشان داد (P<0.05). غلظت ALP در گروه های تجربی 2 و 3 افزایش معنی داری نسبت به گروه های کنترل و شم یافت (P<0.05). همچنین غلظت پروتیئن کل در گروه های تجربی 2 و 3 کاهش معنی داری نسبت به گروه های کنترل و شم نشان داد (P<0.05). غلظت آلبومین در گروه های تجربی 2 و 3 نیز کاهش معنی داری نسبت به گروه های کنترل و شم نشان داد (P<0.05). در گروه دریافت کننده جنتامایسین تجمع چربی، نکروز سلولی و تجمع تک هسته ای ها نسبت به گروه های کنترل و شم مشاهده شد. در حالی که در گروه دریافت کننده جنتامایسین همراه با مقدار حداکثر عصاره نسبت به گروه دریافت کننده جنتامایسین به تنهایی کاهش نشان نداد.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی میخک قادر به حفاظت در برابر تغییرات آنزیمی و هپاتوتوکسییتی ناشی از مصرف جنتامایسین است.
    کلیدواژگان: میخک، جنتامایسن، آنزیم های کبدی، پروتئین کل، آلبومین، موش صحرایی
  • ملیحه خسروی زاد، علی زارعی *، محمد علی چوبینه، فرهاد کریمی، زهرا صادق پور، زهرا کریمی، ساره برادران، اعظم شهر آشوب صفحات 30-35
    زمینه و هدف
    هیپرلیپیدمی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل خطر دخیل در بروز بیماری های عروقی و از دلایل عمده مرگ محسوب می شود. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هیدروالکلی بخش های هوایی گیاه خوشاریزه بر محور هیپوفیزی - تیروئیدی و میزان پروفایل لیپیدی موش های صحرایی هیپرکلسترولمیک انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در پنج گروه هشت تایی قرار گرفتند. گروه کنترل رژیم غذایی عادی و گروه هیپرکلسترولمیک رژیم غذای چرب را دریافت نمودند. گروه های تجربی هیپرکلسترولمیک به ترتیب دوز mg/kg/bw 100، 200 و 300 از عصاره هیدروالکلی بخش های هوایی گیاه خوشاریزه را به صورت گاواژ روزانه طی 42 روز دریافت کردند. در انتهای مطالعه غلظت سرمی کلسترول، تری گلیسیرید، لیپوپروتئین کم چگال، لیپوپروتئین بسیار کم چگال، لیپوپروتئین پر چگال، تیروکسین، تری یدوتیرونین و هورمون محرکه تیروئیدی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    مقادیر سرمی لیپوپروتئین کم چگال، لیپوپروتئین بسیار کم چگال، کلسترول و تری گلیسیرید گروه تجربی دریافت کننده دوز حداقل عصاره (100 mg/kg/bw) نسبت به گروه هیپرلیپیدمی شده کاهش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). مقادیر سرمی لیپوپروتئین پر چگال، هورمون محرکه تیروئیدی و تیروکسین گروه دریافت کننده دوز حداکثر عصاره (300 mg/kg/bw) به صورت معنی داری نسبت به گروه هیپرکلسترولمیک افزایش یافت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی گیاه خوشاریزه به صورت وابسته به دوز سبب تغییرات پروفایل لیپیدی و هورمون های تیروئیدی موش های هیپرکلسترولمیک می گردد.
    کلیدواژگان: گیاه خوشاریزه، هیپرکلسترولمیا، هورمون های تیروئیدی، پروفایل لیپیدی، موش صحرایی
  • مریم طهرانی پور *، احمدرضا لگزیان صفحات 36-41
    زمینه و هدف
    ضایعات اعصاب محیطی ایجاد شده در اثر حوادث، باعث تخریب جسم سلولی نورون های شاخ قدامی نخاع می شوند. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره الکلی برگ گیاه زوفا بر تعداد نورون های حرکتی شاخ قدامی نخاع پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در موش های صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 60 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 6 گروه 10 تایی کنترل، کمپرسیون عصب سیاتیک و گروه های تجربی اول تا چهارم با کمپرسیون عصب سیاتیک و تیمار با عصاره الکلی برگ گیاه زوفا با دوزهای mg/kg/bw 25، 50 ، 75 و 100 تقسیم شدند. به منظور ایجاد کمپرسیون، عصب سیاتیک با استفاده از قیچی قفل دار به مدت 60 ثانیه در معرض کمپرسیون قرار گرفت. عصاره الکلی برگ گیاه زوفا به صورت درون صفاقی در هفته های اول و دوم پس از کمپرسیون تزریق شد. بعد از 28 روز از زمان کمپرسیون موش ها تحت روش پرفیوژن قرار گرفتند. پس از نمونه برداری نخاع ناحیه کمری، دانسیته نورون های حرکتی شاخ قدامی نخاع با ابعاد بین 9 تا 20 میکرون با روش دایسکتور و استریولوژی محاسبه و نتایج گروه ها با هم مقایسه گردید.
    یافته ها
    دانسیته نورونی در گروه کمپرسیون نسبت به گروه کنترل کاهش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). همچنین دانسیته نورونی گروه های تیمار با دوزهای mg/kg/bw 25، 50 ، 75 و 100 در مقایسه با گروه کمپرسیون افزایش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    عصاره الکلی برگ گیاه زوفا دارای اثر ترمیمی بر روی نورون های شاخ قدامی نخاع پس از ایجاد ضایعه است که احتمالا از طریق فعالیت آنتی اکسیدانتی و آنتی التهابی عمل نموده و وابسته به دوز است.
    کلیدواژگان: گیاه زوفا، نورون، عصب سیاتیک، استریولوژی، موش صحرایی
  • محمدرضا کردی، محمدعلی برومند، شهرام ربانی، نسیم علیمرادی شیخها، احمد مزرعه *، مریم سیوف صفحات 42-48
    زمینه و هدف
    هموسیستئین و شاخص آتروژنیک از عوامل خطرزای مهم و مستقل بیماری های قلبی - عروقی هستند. این مطالعه به منظور تعیین اثر ده هفته تمرین شنای استقامتی بر سطح سرمی هموسیستئین و شاخص آتروژنیک موش صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 20 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی در دو گروه ده تایی کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی ده هفته تمرین شنای استقامتی (5 روز در هفته به مدت 60 دقیقه در هر روز) را با 5 درصد اضافه بار وزن بدن متصل به دم انجام دادند. در پایان هفته دهم خونگیری از قلب حیوانات انجام شد و سطح سرمی هموسیستئین، شاخص آتروژنیک و کلسترول بدون HDL اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    سطوح سرمی هموسیستئین، شاخص آتروژنیک و کلسترول بدون HDL موش های گروه تجربی نسبت به گروه کنترل کاهش آماری معنی دار نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    ده هفته تمرین شنای استقامتی با شدت کم تا متوسط باعث بهبود سطح سرمی هموسیستئین و شاخص آتروژنیک موش های صحرایی گردید.
    کلیدواژگان: تمرین شنای استقامتی، هموسیستئین، شاخص آتروژنیک، کلسترول بدون HDL، موش صحرایی
  • مریم سیاسرکرباسکی، مریم طهرانی پور *، خدیجه نژاد شاهرخ آبادی صفحات 49-55
    زمینه و هدف
    عوامل نوروتروفیک باعث افزایش بقا و رشد نورون ها شده و بیان آنها در پاسخ به آسیب عصب تغییر می یابد. این مطالعه به منظور تعیین اثر ترمیمی فراکسیون های ان بوتانول، اتیل استات، آبی و هیدروالکلی عصاره گیاه بابونه از طریق بیان ژن عامل رشد عصب پس از ضایعه عصب سیاتیک موش صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 36 سر موش صحرایی بالغ نر نژاد ویستار به صورت تصادفی در 6 گروه 6 تایی قرار گرفتند. گروه ها شامل کنترل، کمپرسیون، کمپرسیون + عصاره هیدروالکلی، کمپرسیون + فراکسیون ان بوتانول، کمپرسیون + فراکسیون اتیل استات و کمپرسیون + فراکسیون آبی با دوز mg/kg/bw 75 بودند. در گروه کنترل پس از بیهوش کردن موش ها، عضله در محل عصب سیاتیک بدون آسیب عصب شکافته شد و در گروه کمپرسیون و گروه های تیمار عصب سیاتیک پای راست به مدت 60 ثانیه تحت کمپرسیون قرار گرفت. اولین تزریق عصاره به صورت داخل صفاقی بلافاصله بعد از کمپرسیون عصب و دومین تزریق 7 روز بعد انجام گردید. پس از 28 روز از نخاع قسمت کمری نمونه برداری شد و Total RNA استخراج و cDNA سنتز گردید. سپس تغییرات بیان ژن عامل رشد عصب در نمونه های بدون تیمار و تیمار با فراکسیون های عصاره با روش ctΔ و دستگاه Real Time PCR مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان بیان ژن عامل رشد عصب در عصب سیاتیک گروه کمپرسیون نسبت به گروه شاهد کاهش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). همچنین میزان بیان ژن عامل رشد عصب گروه های تیمار با عصاره هیدروالکلی، فراکسیون ان بوتانول ، فراکسیون اتیل استات و فراکسیون آبی در مقایسه با گروه کمپرسیون افزایش آماری معنی داری یافت (P<0.05). در میان تیمارها، عصاره هیدروالکلی نسبت به سایر فراکسیون ها دارای اثرات بیشتری بود.
    نتیجه گیری
    اثر نوروپروتکتیوی عصاره سرشاخه های گیاه بابونه می تواند ناشی از افزایش بیان ژن عامل رشد عصب باشد.
    کلیدواژگان: گیاه بابونه، ژن عامل رشد عصبی، عصب سیاتیک، موش صحرایی
  • زهرا ضیاء، سید ابراهیم حسینی * صفحات 56-61
    زمینه و هدف
    استفاده روزافزون از تلفن همراه به حدی است که بسیاری از افراد از زمان جنینی تا پایان عمر در معرض تشعشعات آن قرار می گیرند. این مطالعه به منظور تعیین اثر امواج تلفن همراه در دوران بارداری موش های صحرایی بر سطح سرمی تستوسترون، FSH، LH و سلول های دودمانی جنسی زاده های 60 روزه نر انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 24 سر موش صحرایی ماده باردار به 3 گروه 8 تایی کنترل، شم و تجربی تقسیم شدند. گروه کنترل تحت هیچ موجی قرار نگرفت. گروه تجربی از ابتدای بارداری به مدت 14 روز و روزانه به میزان 4 ساعت در معرض امواج تلفن همراه قرار گرفت. گروه شم همین مدت در مجاورت تلفن همراه روشن بدون مکالمه قرار گرفت. پس از زایمان و بعد از بلوغ به طور تصادفی 10 سر از زاده های نر گروه های مختلف جدا و پس از خونگیری، میزان هورمون های جنسی مورد سنجش قرار گرفت. پس از بیهوشی و برداشتن بیضه وزن و اندازه آن تعیین گردید و با استفاده از روش هیستولوژیک شمارش سلول های لایدیگ، سرتولی، اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت و اسپرماتید انجام شد.
    یافته ها
    وزن و حجم بیضه ها، حجم لوله های اسپرم ساز، حجم بافت های بینابینی لوله های اسپرم ساز، تعداد اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت ها، اسپرماتیدها و سروتولی در گروه تجربی در مقایسه با گروه های کنترل و شم کاهش آماری معنی داری داشت (P<0.05). کاهش سلول های لایدیگ، میزان FSH، تستوسترون و افزایش LH در گروه تجربی در مقایسه با گروه های کنترل و شم از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    امواج تلفن همراه در دوران بارداری باعث کاهش سلول های دودمانی اسپرم در زاده های نر بالغ می گردد؛ اما اثری بر هورمون های تستوسترون، FSH و LH ندارد.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، اسپرماتوژنز، تستوسترون، FSH، LH، سرتولی، زاده های موش صحرایی
  • سیمین فاضلی پور *، زهرا طوطیان، محمدتقی شیبانی، جمشید رزم یار، ریحانه هوشمند عباسی، مرضیه مینایی، شیوا کیانی صفحات 62-68
    زمینه و هدف
    سویا به عنوان یک پروتئین ارزان قیمت و بدون عوارض جانبی در صنعت غذا معرفی شده است. این مطالعه به منظور تعیین اثر رژیم غذایی حاوی کنجاله سویا بر هیستولوژی و هیستومورفومتری پرزهای روده کوچک و مقادیر سرمی کلسیم، فسفر و گلوکز موش های آزمایشگاهی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 30 سر موش آزمایشگاهی نابالغ ماده نژاد BALB/c در سن سه هفتگی انتخاب شدند. حیوانات در سه گروه ده تایی کنترل، گروه تجربی اول و دوم قرار گرفتند. گروه کنترل تحت رژیم غذایی با پروتئین کامل قرار گرفت. گروه تجربی اول و دوم تحت رژیم غذایی با پروتئین کامل به ترتیب شامل 40 درصد و 20 درصد کنجاله سویه قرار گرفتند. پس از سه ماه موش ها بیهوش و از قلب آنها برای تعیین سطح کلسیم، فسفر و گلوکز سرم خونگیری به عمل آمد. سپس مقاطع بافتی از دوازدهه آنها تهیه و به روش هماتوکسیلین - ائوزین رنگ آمیزی و مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    در ساختار بافتی دیواره دئودنوم گروه کنترل در مقایسه با گروه های تجربی به جز چند نمونه که درجاتی از تخریب راس پرزها را نشان دادند؛ تغییر قابل توجهی مشاهده نشد. در ارزیابی هیستومورفومتریک، ضخامت زیرمخاط و عضلات گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل افزایش آماری معنی داری یافت (P<0.05). ارتفاع کرپیت ها و سطح سرمی گلوکز گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل کاهش آماری معنی داری داشت (P<0.05) و میزان کلسیم گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری یافت (P<0.05)؛ ولی میزان فسفر گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل تغییری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    مصرف طولانی مدت سویا می تواند تغییرات معنی داری بر میزان کلسیم و گلوکز سرم خون و ضخامت لایه عضلانی، زیرمخاط، ارتفاع کرک ها و عمق کریپت های دئودنوم ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: سویا، هیستومورفومتریک، پرز، دوازدهه، کلسیم، گلوکز
  • هانیه کریمی روزبهانی، فرهاد مشایخی *، حمید سعیدی ساعدی صفحات 69-73
    زمینه و هدف
    سرطان پستان یکی از علل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان سراسر جهان است. عامل رشد اندوتلیال رگی (vascular endothelial growth factor: VEGF) یکی از مهم ترین عوامل پروآنژیوژنیک است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط پلی مورفیسم +405C/G ژن عامل رشد اندوتلیال رگی و خطر ابتلا به سرطان پستان در جمعیتی از زنان استان گیلان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد – شاهدی روی 50 نمونه از زنان با ابتلا به سرطان پستان و 50 نمونه از زنان بدون ابتلا به سرطان پستان انجام شد. DNA ژنومی از سلول های خونی محیطی استخراج گردید. برای تعیین ژنوتیپ پلی مورفیسم +405C/G ژن VEGF از روش PCR-RFLP استفاده شد.
    یافته ها
    فراوانی ژنوتیپی GG ،CG و CC پلی مورفیسم +405C/G ژن VEGF در نمونه های گروه مورد به ترتیب 22 درصد، 46 درصد و 32 درصد و در نمونه های گروه شاهد به ترتیب 42 درصد، 48 درصد و 10 درصد تعیین شد (P<0.05). الل +405C به عنوان یک عامل افزایش خطر در سرطان پستان ارزیابی گردید (P<0.05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد پلی مورفیسم +405C/G ژن VEGF در بیماران مبتلا به سرطان پستان مورد مطالعه نقش دارد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، پلی مورفیسم +405C، G، ژن VEGF
  • محمد ملکوتیان، ذبیح الله یوسفی *، زهرا خداشناس لیمونی صفحات 74-80
    زمینه و هدف
    یکی از روش های موثر برای حذف فلزات سنگین از فاضلاب صنعتی، استفاده از جاذب های زیستی است. این مطالعه به منظور ارزیابی حذف مس از فاضلاب صنعتی با استفاده از جلبک سبز میکروسکوپی کلرلا ولگاریس انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی 3 نمونه فاضلاب کارخانه مس باهنر کرمان و 63 نمونه سینتتیک توسط جلبک کلرلا ولگاریس تحت pH بهینه 6، دمای 25 درجه سانتی گراد، زمان تماس تعادلی 60 دقیقه و مقدار جاذب g/L 2 تماس داده شدند و میزان باقیمانده جذب مس با دستگاه جذب اتمی اندازه گیری و مقایسه گردید. ایزوترم های جذب و مدل سازی سینتیکی یون های فلزی بر روی جاذب بر اساس آزمون مدل های ایزوترم لانگمیر، فروندلیخ و سینتیک های شبه درجه اول و دوم تعیین شدند.
    یافته ها
    کارایی حذف مس در نمونه واقعی و سینتتیک به ترتیب 82.62% و 91.5% تعیین شد و جذب مس از مدل لانگمیر و معادله سینتیک درجه دوم تبعیت نمود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    جلبک کلرلا ولگاریس در جذب مس از فاضلاب صنعتی راندمان بالایی داشت.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، جلبک کلرلا ولگاریس، تصفیه فاضلاب، صنایع مس
  • سمیه کاظمی مجد *، زهره امیری، فائزه جهان پور، فروزان رستمی صفحات 81-87
    زمینه و هدف
    روش های متعددی برای اندازه گیری تب در کودکان وجود دارد. این مطالعه به منظور مقایسه دقت روش های مختلف اندازه گیری درجه حرارت بدن کودکان با تعیین نقطه برش تب انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی 126 کودک 3 ماهه تا5 ساله بستری در بیمارستان کودکان مفید تب دار (63 نفر) و بدون تب (63 نفر) بر اساس تعیین درجه حرارت بدن به روش رکتال، انجام شد. درجه حرارت بدن کودکان از طریق سه روش اندازه گیری تمپانیک راست، تمپانیک چپ و زیربغلی ثبت، منحنی ROC (receiver operating characteristic) ترسیم و سه روش مقایسه گردید.
    یافته ها
    نقطه برش تب در روش زیربغلی 37.1 درجه سانتی گراد (حساسیت 92.1%، ویژگی 90.5%)، روش تمپانیک راست 36.9 درجه سانتی گراد (حساسیت 74.6%، ویژگی 84.13%) و روش تمپانیک چپ 37.3 درجه سانتی گراد (حساسیت 93.65%، ویژگی 84.13%) تعیین شد. میانگین درجه حرارت در روش زیر بغلی (0.77 درجه سانتی گراد)، تمپانیک راست (1.02 درجه سانتی گراد) و تمپانیک چپ (0.48 درجه سانتی گراد) پایین تر از میانگین روش رکتال به دست آمد (P<0.05). همبستگی بین تمپانیک راست و چپ و زیر بغلی با روش رکتال به ترتیب 0.84، 0.894 و 0.925 تعیین شد (P<0.05). همچنین سطح زیر منحنی روش های تمپانیک چپ و راست و زیربغلی به ترتیب 0.95، 0.87 و 0.965 به دست آمد
    نتیجه گیری
    روش تمپانیک چپ کمترین تفاوت میانگین را با روش رکتال داشت و از همبستگی مثبت خوبی با روش رکتال برخوردار بود. در نتیجه با توجه به سهولت اندازه گیری تب از طریق پرده تمپان گوش با رعایت نقطه برش تب می توان از این روش استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تب، روش رکتال، روش زیر بغلی، روش تمپانیک، کودک
  • سیدکمال الدین میرکریمی، دانیال باقری، محمدرضا هنرور، محمد جواد کبیر، رحمان بردی اوزونی دوجی *، مریم ایری صفحات 88-93
    زمینه و هدف
    عادات غذایی افراد همراه با رشد سریع تکنولوژی تغییر کرده و مصرف فست فودها به طرز قابل توجهی در ایران افزایش یافته است. این مطالعه به منظور تعیین عوامل موثر بر مصرف فست فود در دانش آموزان دبیرستانی بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی به روش مقطعی روی 500 دانش آموز دبیرستانی شهر علی آباد کتول طی سال تحصیلی 94-1393 انجام گردید. از پرسشنامه محقق ساخته شش قسمتی روا و پایا مشتمل بر سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده شامل نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و قصد رفتاری برای تکمیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    فراوانی مصرف ماهانه فست فود چهار دفعه و متداول ترین آن همبرگر و پیتزا بود. تئوری رفتار برنامه ریزی شده، رفتار مصرف فست فود را با R2=0.65 توصیف کرد. مصرف فست فود با قصد رفتاری و هنجارهای انتزاعی ارتباط آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). دوستان اثرگذارترین هنجار انتزاعی در قصد مصرف فست فود بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    از آنجایی که دوستان به عنوان مهم ترین هنجار انتزاعی بیشترین اثر را بر قصد مصرف فست فود دانش آموزان داشتند؛ در طراحی مداخلات آموزشی کارآمد، آموزش های مبتنی بر این گروه نیز بایستی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: فست فود، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، فرایندهای روانشناختی، دانش آموزان
  • کبری هلاکو *، جمیله نوروزی، پرویز پاکزاد، هادی کوهساری، مصطفی سید صفحات 94-99
    زمینه و هدف
    باکتری های مقیم آب، مخزن بسیار مهمی از ژن های مقاومت آنتی بیوتیکی هستند. این مطالعه به منظور تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های اشریشیاکلی جدا شده از آب های خام استان گلستان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی 26 نمونه از آب رودخانه زیارت (13 نمونه قبل و 13 نمونه بعد از تصفیه) و 36 نمونه از آب چشمه های منطقه آزادشهر (18 نمونه قبل و 18 نمونه بعد از تصفیه) جمع آوری گردید. تعداد 75 نمونه باکتری اشریشیاکلی (50 ایزوله از رودخانه و 25 ایزوله از چشمه ها) از آب های خام استان گلستان به روش حداکثر تعداد احتمالی از طریق تست های افتراقی شناسایی و جداسازی شد. حساسیت سویه های اشریشیاکلی به آنتی بیوتیک های آموکسی سیلین / کلاولانیک اسید، آمپی سیلین، ایمی پنم، سفالوتین، سفوتاکسیم، جنتامیسین، آمیکاسین، تتراسایکلین، نالیدیکسیک اسید، سیپروفلوکساسین و تری متوپریم / سولفامتوکسازول به روش انتشار از دیسک کربی بایر مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    14 نمونه آب خام چشمه ها و 12 نمونه آب خام رودخانه ها حاوی اشریشیاکلی بودند. پس از تصفیه، همه نمونه ها عاری از اشریشیاکلی ارزیابی شد. تمامی سویه های اشریشیاکلی جدا شده از نمونه ها مقاومت فنوتیپی مشابهی نسبت به 11 آنتی بیوتیک مورد بررسی نشان دادند و عمده ترین مقاومت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین (رودخانه 94 درصد، چشمه ها 88 درصد)، آموکسی سیلین / کلاولانیک اسید (رودخانه 76 درصد، چشمه ها 80 درصد)، تتراسایکلین (رودخانه 14 درصد، چشمه ها 16 درصد) و سفالوتین (رودخانه 8 درصد، چشمه ها 16درصد) دیده شد. مقاومت به تری متوپریم / سولفامتوکسازول (8 درصد)، نالیدیکسیک اسید (2 درصد) و سیپروفلوکساسین (2 درصد) به تنهایی فقط در نمونه های رودخانه دیده شد. تمامی ایزوله های جدا شده از رودخانه و چشمه نسبت به آنتی بیوتیک های ایمی پنم، سفوتاکسیم، جنتامایسین و آمیکاسین کاملا حساس بودند و نسبت به بقیه آنتی بیوتیک ها مقاومت متوسط داشتند.
    نتیجه گیری
    تصفیه آب مورد استفاده چشمه ها و رودخانه ها سبب از بین رفتن اشریشیاکلی می گردد. باتوجه به مقاومت فنوتیپی مشاهده شده در آب خام چشمه ها، احتمالا عدم تصفیه آن می تواند سبب انتقال مقاومت آنتی بیوتیکی به بدن انسان شود.
    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، اشریشیاکلی، آب خام
  • سید مجتبی موسویان، اعظم رضوانی راد * صفحات 100-104
    زمینه و هدف
    یکی از مکانیسم های مهم مقاومت در مقابل آنتی بیوتیک های بتالاکتام در خانواده انتروباکتریاسه، تولید بتالاکتامازهای وسیع الطیف است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی بتالاکتامازهای وسیع الطیف در ایزوله های بالینی متعلق به خانواده انتروباکتریاسه با استفاده از روش فنوتیپی دیسک ترکیبی و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تعداد 240 ایزوله جداسازی شده متعلق به خانواده انتروباکتریاسه از نمونه های بالینی مختلف بیمارستان های شهر خرم آباد از فروردین لغایت تیرماه 1393 به وسیله تست های بیوشیمیایی استاندارد تعیین هویت شدند. الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی در ایزوله ها به وسیله روش دیسک دیفیوژن تعیین گردید. ایزوله های تولید کننده آنزیم های بتالاکتامازی وسیع الطیف به وسیله روش دیسک ترکیبی شناسایی شدند.
    یافته ها
    از 240 ایزوله مورد مطالعه به ترتیب بیشترین فراوانی متعلق به اشریشیاکلی (76%)، کلبسیلا پنومونیه (16.2%)، سیتروباکتر فروندی (5.4%)، پروتئوس میرابیلیس (1.6%)، و انتروباکتر (0.83%) بود. بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های مختلف مربوط به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین (88%) و سفوتاکسیم (43%) بود. در حالی که کمترین مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها مربوط به آنتی بیوتیک آمیکاسین (2.5%) تعیین شد. از 240 ایزوله انتروباکتریاسه، 141 ایزوله (59%) مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف بودند.
    نتیجه گیری
    آنزیم بتالاکتامازهای وسیع الطیف و مقاومت آنتی بیوتیکی نسبت به آنتی بیوتیک های بتالاکتام وسیع الطیف در میان ایزوله های انتروباکتریاسه جدا شده از نمونه های بالینی فراوانی بالایی داشت.
    کلیدواژگان: انتروباکتریاسه، بتالاکتامازهای وسیع الطیف، اشریشیاکلی، کلبسیلا پنومونیه
  • عبدالله عباسی، سمیه آزادفر، غلامرضا روشندل، سید محمد حسینی، رقیه گلشا، بهناز خدابخشی، خدیجه امجدی، نغیمه حاجی مرادلو * صفحات 105-108
    زمینه و هدف
    تداخل دارویی یکی از مشکلات ناشی از تجویز غیرمنطقی دارو است و این امر سبب تغییر اثر درمانی و یا سمیت یک دارو به واسطه حضور دارو یا عوامل دیگر می گردد. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی تداخلات دارویی نسخ پزشکان طرف قرارداد با بیمه سلامت استان گلستان طی شش ماه اول سال 1391 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی 1100000 نسخ پزشکان طرف قرارداد با اداره کل بیمه سلامت استان گلستان از نظر تداخل دارویی طی شش ماه اول سال 1391 ارزیابی شد.
    یافته ها
    میزان فراوانی تداخلات دارویی 7262 مورد (0.66%) تعیین شد. میزان تداخل دارویی از نوع شدید، متوسط و خفیف به ترتیب در 35.5% ، 63.1% و 1.4% یافت شد. بیشترین تداخل دارویی شدید مربوط به داروهای Atorvastatin و Gemfibrozil با 13.67% بود. بیشترین تداخل دارویی متوسط مربوط به داروهای Ceftriaxone و Gentamicin با 9.05% بود. بیشترین تداخل دارویی خفیف مربوط به داروهای Lithium Carbonate و Haloperidol با 2.56% بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود تداخلات متوسط و شدید در نسخ پزشکان در استان گلستان، لزوم برنامه ریزی همه جانبه توسط دست اندرکاران برای ارتقاء آگاهی و نظارت موثر در جهت کاهش تداخلات دارویی ضروری است.
    کلیدواژگان: نسخه پزشک، تداخل دارویی، گلستان
  • محمد آهنجان، ظاهر مرسل جهان، بهنام هاشمی *، عیسی نظر، سعید قربانی صفحات 109-112
    زمینه و هدف
    آنزیم های بتالاکتامازی، مهم ترین عامل مقاومت در میان باکتری های گرم منفی نسبت به آنتی بیوتیک های گروه بتالاکتام محسوب می شود. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی ژن بتالاکتاماز CTX-M-15 در سویه های بالینی اشریشیاکلی به روش PCR انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی به روش مقطعی روی 120 باکتری اشریشیاکلی جدا شده در بیمارستان های آموزشی شهر ساری انجام شد. برای تعیین مقاومت نمونه ها، تست آنتی بیوگرام با روش Combined Disk انجام گردید. وجود ژن CTX-M-15 با روش PCR ارزیابی شد.
    یافته ها
    120 نمونه باکتری اشریشیاکلی از عفونت ادراری، خون و عفونت زخم به ترتیب با مقادیر 81.6% (98 نمونه)، 12.5% (15 نمونه) و 5.83% (7 نمونه) جداسازی شدند. 98 نمونه ادرار، 15 نمونه خون و 7 نمونه زخم به ترتیب با 83.6% ، 12.7% و 3.6% دارای مقاومت دارویی چندگانه بودند (P<0.05). 18.3% از سویه های مقاوم دارای بتالاکتامازهای وسیع الطیف از نوع CTX-M-15 بودند. بیشترین احتمال وجود CTX-M-15 در نمونه خون (20%) و سپس نمونه ادرار و زخم (14.3%) تعیین شد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    آنزیم بتالاکتامازهای وسیع الطیف در درصد بالایی از باکتری اشریشیاکلی جدا شده از نمونه های ادراری شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: آنریم بتالاکتاماز وسیع الطیف، اشریشیاکلی، CTX، M، 15، دستگاه ادراری
|
  • M. Mahjoob M., H Ostadimoghaddam H. *, S. Heydarian Pages 1-8
    Color vision deficiency (CVD) is a defect of vision with disability to distinguish colors. Color vision deficiency can be divided into the two categories, congenital and acquired. Congenital color vision deficiency divided into anomalous trichromacy, dichromacy and monochromacy. The most common congenital CVD was deuteranomalous that mode of inheritance is X linked recessive occurring mostly in males. Acquired CVD can occur as a direct result of illness or any related medicine. Color perception changes in acquired CVD may be secondary to primary ocular disease, drug side effect, or serious systemic disease such as diabetes. Dystrophy of cone, types of maculopathy, crystalline lens changes associated with aging, diabetes, glaucoma, optic nerve diseases and traumatic brain injuries can cause CVD. For acquired CVD, type of defect may not be easy to classify; nevertheless, predominantly is tritanopia and type and severity of the defect fluctuates during of disease. It has been suggested that human evolution to industrialized civilization has led to an increased prevalence of CVD in most population. An acquired CVD can reflect a deficiency in color information processing at anywhere along the related visual pathway, from the photoreceptors to the cortex. Sometimes, assessment of color vision can be helpful to detect a visual impairment in early stages.
    Keywords: Color vision deficiency, Anomalous trichromacy, Dichromacy, Monochromacy
  • M. Abbasnejad *, A. Mostafavi, R. Kooshki, P. Hamzenejad, S. Esmaeili, Mahani Pages 9-15
    Background And Objective
    Ducrosia anethifolia (Dc.) is a medicinal odor plant contains CNS effective compounds which has been used in Iranian traditional medicine. This study was done to determine the effect of Ducrosia anethifolia (Dc.) Boiss essential oil on spatial learning and memory in adult male rats.
    Methods
    In this experimental study, 35 wistar adult male rats were randomly allocated into the five groups (n=7) including: control, sham (injected vehicle) and Ducrosia anethifolia (Dc.) Boiss essential oil groups 0.125, 0.25 and 0.5ml/kg/bw, intraperitonally during four days. Morris water maze test was used to assess learning and memory.
    Results
    Ducrosia anethifolia (Dc.) Boiss essential oil (0.5 ml/kg/bw) was significantly increased escape latency in the second and third (P
    Conclusion
    Intraperental administration of the Ducrosia anethifolia (Dc.) Boiss essential oil at doses of 0.5 and 0.25 ml/kg/bw during four days can improves spatial learning and memory in adult male rats.
    Keywords: Ducrosia anethifolia (Dc.) Boiss, Learning, Memory, Morris water maze, Rat
  • R. Rahmati *, S. Semnani, Ghr Veghari, Sm Hoseiny, E. Hesam Pages 16-21
    Background And Objective
    Hydroalcholic extract of Peppermint is traditionally used for gastrointestinal disorders. This study was done to evaluate the effect of Peppermint extract on the mice colon motor activity following immobilization stress.
    Methods
    In this experimental study, 30 male Albino mice were randomly allocated into the three groups; including control, stress and stress Peppermint oil groups (n=10). The second group as a stress group exposed to immobilization stress for four hours during three days. Third group as stress plus Peppermint oil group was exposed to stress in addition to administration of 27 mg/kg/bw Peppermint oil intraperitoneally prior to stress. After three days, intestinal and peristaltic activity was recorded using pressure transducer from in vitro segments of colon (4-5 cm in length. Also, fecal weight, food intake and body weight was measured for each mouse for in vivo condition.
    Results
    The mean±SD of fecal weight after three times stress immobilization was 1.36±0.71, 1.06±0.6 and 0.47±0.39 gr in control, stress and Stress Peppermint oil groups, respectively (P
    Conclusion
    Peppermint oil is a strong inhibitor for colon motor activity following immobilization stress.
    Keywords: Peppermint, Immobilization stress, Colon motor activity, Mouse
  • M. Afrasiabie, M. Mokhtari * Pages 22-29
    Background And Objective
    Gentamicin can cause cell destruction by generating active oxygen species leading to hepatotoxicity. This study was done to determine the effect of Dianthus carryophyllu extract on the Gentamicin induced hepatotoxicity in Wistar rats.
    Methods
    In this experimental study, 49 mature wistar rats, were randomly allocated into 7 groups including, control; Sham (saline interaperitonely); experimental group 1 was treated with 100 mg/kg/bw clove essence; experimental group 2 were received 100 mg/kg/bw of Gentamicin; and experimental groups 3, 4 and 5 were received 100 mg/kg/bw of Gentamicin along with 25, 50 and 100 mg/kg/bw of hydro alcoholic extract of Dianthus carryophyllu (clove), respectively for 28 days. Blood samples were taken and serum activities of Alanine Aminotransferase (ALT), Aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP) and serum concentration of total protein and albumin were measured.
    Results
    The serum level of aspartate transaminase and Alanine transaminase significantly increased in experimental group 2 in compared to the sham and control groups (P
    Conclusion
    Dianthus carryophyllu hydro alcoholic extract is able to protect against enzyme alterations and hepatotoxicity induced by Gentamicin.
    Keywords: Dianthus caryophyllu, Gentamicin, ALT, AST, ALP, Total protein, Albumin, Rat
  • M. Khosravizad, A. Zarei *, Ma Chobineh, F. Karimi, Z. Sadeghpour, Z. Karimi, S. Baradaran, A. Sharashob Pages 30-35
    Background And Objective
    Hyperlipidemia can be considered as one of the main risk factor, involved in cardiovascular disease and it is a major cause of death. This study was done to determine the effect of air part of Echinophora platyloba extract on Pituitary - thyroid axis hormones and lipid profile in hypercholesterolemic rats.
    Methods
    In this experimental study, 40 male Wistar rats were randomly allocated into 5 groups (n=8) including control group with normal diet, hypercholesterolemic group along with high cholesterol diet, and the three treatment groups with hypercholesterolemia which animals were received daily doses of 100, 200 and 300 mg/kg/bw of the hydroalcoholic extract of Echinophora platyloba, respectively by gavage during 42 days. At the end of this period, blood sample was obtained. Lipid profile, including total cholesterol, triglycerides (TG), low-density lipoprotein (LDL), very low-density lipoprotein (VLDL), high density lipoprotein (HDL), triiodothyronine (T3), thyroxine (T4) and thyroid hormone stimulation (TSH) were measeared using Radioimnoassay method.
    Results
    The level of LDL and cholesterol and TG, significantly reduced in treated group receiving the lowest dose of the extract (100 mg/kg/bw) in compare to hypercholesterolemic group (P
    Conclusion
    Echinophora platyloba extract dose dependly can alter Pituitary- thyroid axis hormones and lipid profile in hypercholesterolemic rats.
    Keywords: Echinophora Platyloba, hypercholesterolemia, Thyroid hormone, Lipid profile, Rat
  • M. Tehranipour *, A. Lagzian Pages 36-41
    Background And Objective
    The degeneration of motor neuron in anterior horn of spinal cord can be caused by compression. Hyssopus officinalis of Laminacea family demonstrate antioxidant and anti-inflammation effects. This study was done to evaluate the effect of alcoholic extract of Hyssopus officinalis leaves, on motor neuron in spinal cord after sciatic nerve compression in male rats.
    Methods
    In this experimental research, 60 male wistar rats were randomly allocated into six groups including; control, compression, and compression treatment (25, 50, 75, 100 mg/kg/bw). In order to induce compression, sciatic nerve of right leg was exposed to compression for 60 second using locker pincers. Extract injected intraperitoneally in the first and second week after compression. 28 days after compression under profusion method, the lumber spinal cord was sampled. The density of motor neurons (9-20 micron) was measured using dissector and stereological method.
    Results
    Density of neurons in compression group (611±34) significantly reduced compared to the control group (1658±30) (P
    Conclusion
    Alcoholic extract of Hyssopus officinalis leaves exhibite neuroprotective effect on neurons in anterior horn of the spinal cord after injury. This effect probably is related to the antioxidant and anti inflammation properties in alcoholic extract of Hyssopus officinalis, dose dependly.
    Keywords: Hyssopus officinalis, Neuron, Sciatic nerve, Stereolog, Rat
  • Mr Kordi, Ma Borumand, Sh Rabbani, N. Alimoradi Sheikhha, A. Mazraeh *, M. Siuf Pages 42-48
    Background And Objective
    Homocysteine and atherogenic index are significant and independent risk factors for cardiovascular diseases. This study was done to determine the effect of 10 weeks endurance swimming training on serum homocysteine level and atherogenic index in rats.
    Methods
    In this experimental study, 20 adult male Wistar rats (180±20 g) were randomly allocated into control (n=10) and experimental (n=10) groups. Animals in experimental group swam ten weeks of endurance training (5 days a week, for 60 minutes a day) with a 5% body weight load attached to the tail. At the end of 10 weeks and after the last of training session and 12 hours of fasting animals were sacrificed. Blood samples were taken and serum homocysteine level, atherogenic index and NON-HDL-cholesterol were measured.
    Results
    Serum homocysteine level, atherogenic index and NON-HDL-cholesterol of animals significantly reduced in the experimental group compared to the controls (P
    Conclusion
    Ten weeks of endurance swimming training with low to moderate intensity improves homocysteine level and atherogenic index in animal model.
    Keywords: Endurance swimming training, Homocysteine, Atherogenic index, NON, HDL, cholesterol, Rat
  • M. Siasar, Karbasky, M. Tehranipour *, Kh Nejad, Shahrokhabadi Pages 49-55
    Background And Objective
    Neurotrophic factors increase neuron survival and growth. In addition their expression is altered in response to nerve injury. This study was done to evaluate the neuroprotective effect of n-butanol, ethylacetate, aqueous and hydro-alcoholic fractions of Anthemis nobilis extracts through nerve growth factor (NGF) gene expression after sciatic nerve injury in rats.
    Methods
    In this experimental study, 36 male Wistar rats were randomly allocated into 6 groups including control group, compression, compression hydro-alcoholic extract, compression n-butanol, compression ethyl acetate fraction and compression aqueous fraction with dose of 75 mg/kg/bw, respectively. Hydro-alcoholic, aqueous, n-butanol and ethyl acetate extract of Anthemis nobilis from aerial parts was prepared by soxhlet method. In control group, after anesthetizing the animals, the muscle was cut at the site of sciatic nerve without damaging and in compression and treatment group, the right sciatic nerve was compressed for 60 sec. The extract first time was injected intraperitoneally after nerve compression and the second was performed 7 days later. After 28 days, samples were prepared from the lumbar portion of spinal cord and cDNA was synthesized and total RNA was extracted. The changes in NGF gene expression evaluated using Δct and Real Time PCR methods.
    Results
    NGF gene expression significantly reduced in the compression group in compare to control (P
    Conclusion
    Neuroprotective effect of of the aerial parts of Anthemis nobilis may be due to increase of NGF gene expression.
    Keywords: Anthemis nobilis, Nerve growth factor, Sciatic nerve, Rat
  • Z. Zia, Se Hosseini * Pages 56-61
    Background And Objective
    Use of cell-phone cause adverse effect of radiations in many people. This study was conducted to investigate the effect of cell-phone radiation during pregnancy on serum level of the testosterone, FSH, LH and sex cell lines in 60-day old offspring male rats.
    Methods
    In this experimental study, 24 rat's dams were randomly allocated into control, sham and interventional groups. Animals in control group have not been affected with the radiation and the interventional groups were exposed to cell-phone radiation from the beginning of pregnancy as much as 4 hours daily for 14 days. The sham group over the same period was exposed around cell-phone turning on without conversation. After childbirth and maturity 10 male offspring of different groups separated and after phlebotomizing, testosterone, FSH, LH was measured for each offspring. After anestasia, testis was removed, weighted, measured and throught histological method leydig, sertoli, spermatogonia and spermatid cells were counted for each offspring.
    Results
    weight and size of the testis, the volume of seminiferous tubules, the volume of interstitial tissues of seminiferous tubules, and spermatocytes, spermatid, sertoli and spermatogonia cells numbers were significantly reduced in interventional group in compare to control and sham groups (P
    Conclusion
    Cell-phone radiations during pregnancy caused significantly reducing in sex cell lines but do not cause significant effect on FSH, LH and testosterone level in mature male offspring.
    Keywords: Cell, phone, Spermatogensis, Testosterone, FSH, LH, Sertoli, Rat offspring
  • S. Fazelipour *, Z. Tootian, Mt Sheibani, J. Razmyar, R. Hooshmand Abasi, M. Minaei, Sh Kianii Pages 62-68
    Background And Objective
    Soybean as a cheap protein and without side effects has been introduced to food industry. This study carried out to determine the effect of diet containing soybean on histology and histomorphometry of duodenal villi and serum levels of Calcium, Phosphorus and Glucose in mice.
    Methods
    In this experimental study, 30 female immature BALB/c mice with 3 weeks of age were randomly allocated into control, and experimental 1 and 2. The control group was fed a diet with complete protein. Animals in the experimental 1 and 2 were received a diet of complete protein with 40% soybean and 20% soybean, respectively. After 3 months the mice were anesthetized and blood samples were taken from the heart for determining serum level of Calcium, Phosphorus and glucose. Duodenum specimens from were prepared and stained with hematoxylin and eosin.
    Results
    Tissue structure of duodenum in experimental groups in compare to control group was not significantly changed, except for some scant specimens who showed some degrees of destruction in villi apicese. In histomorphometrical evaluation, the thickness of sub - mucosa and musculature were significantly increased in experimental groups compared to the controls group (P
    Conclusion
    Long term consumption of soybean can induce significant alteration in serum Calcium and glucose level, thickness of sub mucosa and musculature, the height of villi and depth of crypt in duodenum.
    Keywords: Soybean, Histomorphometric, Villi, Duodenum, Calcium, Glucose, Rat
  • H. Karimi, Rouzbahani, F. Mashayekhi *, H. Saeedi, Saedi Pages 69-73
    Background And Objective
    Breast cancer is a cancer in women with high prevalancy worldwide. Vascular endothelial growth factor (VEGF) is one of the most important Pro-angiogenic factors. 䋼 is one of the common VEGF polymorphism which may have an impact on the level of gene expression and over loading of gene products. This study was done to evaluate the association between VEGF 䋼 gene polymorphism and breast cancer risk in north of Iran.
    Methods
    This case-control study was carried out on 50 patients with breast cancer and 50 normal aged-matched controls in north of Iran. Genomic DNA was extracted from peripheral blood cells. To determine the genotype of  C/G VEGF gene polymorphism, PCR-RFLP method was used.
    Results
    The prevalence of genotypic frequencies of GG, GC and CC in controls were 42%, 48% and 10%, respectively and in patients were 22%, 46% and 32%, respectively (P
    Conclusion
    It seems  C/G VEGF gene polymorphism may be associated with the breast cancer in northern Iran.
    Keywords: Breast cancer, Polymorphism VEGF, +405C, G gene, Iran
  • M. Malakootian, Z. Yousefi *, Z. Khodashenas Limoni Pages 74-80
    Background And Objective
    Bioabsorbat is one of the most effective methods for the removal of heavy metals from industrial sewages. This study was done to assess the evaluation of Copper removal from industrial sewages by the Green microalgae Chlorella vulgaris.
    Methods
    This descriptive-analytic study was done on three samples from Bahonar Kerman copper industry sewage samples and 63 copper biosorption synthetic samples by Green microalgae Chlorella vulgaris at a constant temperature of 25°C, optimum pH 6 and contact time of 60 minutes and adsorbent concentration of 2 g/L. The rate of residual copper was determined using atomic absorption instrument. The adsorption isotherms and metal ions kinetic modeling on to the adsorbent were determined based on Langmuir isotherm, Freundlich and kinetics of type I and II.
    Results
    The removal efficiency was determined as 82.62% and 91.5 % in Copper real examples and synthetic samples, respectively. Based on the obtained results, copper absorption followed Langmuir model and second order kinetic equation (P
    Conclusion
    Due to high absorption potential of Green microalgae Chlorella vulgaris, this method can be effectively used for copper removal from industrial sewages.
    Keywords: Heavy metals, Alga Chlorella vulgaris, Wastewater, Copper Industry
  • S. Kkazemimajd *, Z. Amiri, F. Jahanpoor, F. Rostami Pages 81-87
    Background And Objective
    Several methods are available for measuring fever in children. This study was done to compare the accuracy of three method of measuring body temperature using left and right tympanic, axillary and rectal methods in three months to five years old children.
    Methods
    This descriptive-analytic study was done on 126 children (63 without fever and 63 children with fever) with 3 months to 5 years age in Mofid hospital, Tehran, Iran. Rectal temperature lower than 38°C was considered as Gold standard to determine fever. Body temperature was also recorded for subjects through right and left tympanic and axilary methods.
    Results
    Body temperature was recorded in axillary method 37.1°C (sensitivity: 92.1%, specificity: 90.5%), right tympanic 36.9°C (sensitivity: 74.6%, specificity: 84.13%) and left tympanic 37.3°C (sensitivity: 93.65%, specificity: 84.13%). The mean temperature in the axillary method 0.77°C, right tympanic 1.02°C and left tympanic 0.48°C was lower than the mean rectal method (P
    Conclusion
    The difference between rectal and left tympanic method was at the lowest level due to the ease of measuring temperature through tympanic membrane in three months to five years old children.
    Keywords: Fever, Rectal method, Axillary method, Tympanic method, Child
  • K. Mirkarimi, D. Bagheri, Mr Honarvar, Mj Kabir, Rb Ozouni, Davaji *, M. Eri Pages 88-93
    Background And Objective
    Individuals habit has been changed due to technology improvement as a result fast food consumption has dramatically increased in Iran. This study was done to determine the effective factors on Fast food consumption among high-school students based on planned behavior theory.
    Methods
    This descriptive-analytic, cross-sectional study was conducted on 500 high-school students in Aliabad city in Golestan province in north of Iran in one year study from October 2014-2015. A valid and reliable researcher-made and self-administered questionnaire based on TPB constructs (including attitude, subjective norms, perceived behavioral control and behavior intention) was utilized to collect the data.
    Results
    The frequency of fast food consumption was 4.01 per month and hamburger and pizza were the most prevalent fast foods. TPB explained fast food consumption behaviors with relatively high R2 around 0.65, effectively. Frequency of fast food consumption was significantly associated with behavioral intention and subjective norms (P
    Conclusion
    As friends are the effective subjective norm for student fast food consumption therefore, they must specifically be considered in developing beneficial educational interventions.
    Keywords: Fast food, Theory of Planned Behavior, Physiological Processes, Students
  • C. Halakoo*, J. Nowroozi, P. Pakzad, H. Koohsari, M. Seyyed Pages 94-99
    Background And Objective
    Water resident bacteria are potentially important reservoir of antibiotic resistance genes. This study was performed to evaluate the antibiotic resistance in Escherichia coli strains isolated from raw waters of Golestan province, northern Iran.
    Methods
    In this descriptive study, 26 samples from Ziarat river water (13 samples pre & 13 samples post treatment) and 36 samples from Azadshahr area springs water (18 samples pre & 18 samples post treatment) were collected. 75 numbers of Escherichia coli bacterium samples (50 isolated from river and 25 isolated from springs) identified and isolated from raw waters of Golestan province, northern Iran by MPN method via differential tests. Susceptibility of Escherichia coli strains to 11 antibiotics (Amoxicillin / Clavulanic acid, Ampicillin, Imipenem, Cefalotin, Cefotaxime, Gentamicin, Amikacin, Tetracycline, Nalidixic acid, Ciprofloxacin and Trimethoprim / Sulfamethoxazole) was assayed by disk diffusion Kirby & Bauer’s method.
    Results
    14 spring's raw water samples and 12 river raw water samples contained Escherichia coli. All of the river and springs samples assayed free from Escherichia coli post treatment. All of the Escherichia coli strains isolated from samples showed the similar phenotypical resistance against to surveyed 11 antibiotics. The most significance resistance to Ampicillin (river 94% & springs 88%), Amoxicillin / Clavulanic acid (river 76% & springs 80%), Tetracycline (river 14% & springs 16%) and Cefalotin (river 8% & springs 16%) viewed. Resistance to Trimethoprim / Sulfamethoxazole (8%), Nalidixic acid (2%) and Ciprofloxacin (2%) just viewed in river samples. All of the river and spring isolates were sensitive to Imipenem, Cefotaxime, Gentamicin and Amikacin and demonstrated intermediate resistance to others antibiotics.
    Conclusion
    Treatment of raw water from springs and rivers caused the eradication of Escherichia coli. As regard to observed phenotypical resistance in springs’ raw waters, presumably with lack of treatment springs’ raw water can be caused the transmission of antibiotic resistance to human body.
    Keywords: Antibiotic resistance, Escherichia coli, Raw water
  • Sm Moosavian, A. Rezvanirad * Pages 100-104
    Background And Objective
    Extended-Spectrum Beta Lactamase enzymes (ESBLs) are the most important factor for antimicrobial resistance in Enterobacteriaceae The resistance to beta-lactam antibiotics is the main problem in the bacterial infections therapy. This study was done to determine the prevalence of Extended-Spectrum Beta Lactamase enzymes in clinical isolates of Enterobacteriaceae family.
    Methods
    In this descriptive study, 240 isolates of Enterobacteriaceae family were collected from clinical specimens obtained in Shohada, Rahimi and Madani hospitals in Khorramabad city, Iran. Antibiotic susceptibility of isolates was performed by disk diffusion method. ESBLs production in all isolates was determined using the combination disk method.
    Results
    Bacteria strains isolated in this study were Escherichia coli (76%), Klebsiella pneumonia (16.2%), Citrobacter (5.4%), Enterobacter spp. (0.83%) and Proteus (1.6%). The results of antimicrobial susceptibility of isolates showed that the highest rate of antibiotic resistance was toward Ampicillin (88%) and Cefotaxime (43%) and the lowest rate was observed to Amikacin (2.5%). According to the results of the phenotypic tests, 141(59%) isolates out of 240 Enterobacteriaceae were beta-lactamase producers.
    Conclusion
    ESBL producer isolates and antibiotic resistant due to of Enterobacteriaceae isolated from clinical samples from hospitals are high prevalence in Khorramabad city, Iran.
    Keywords: Enterobacteriaceae, Extended, Spectrum Beta Lactamase, Escherichia coli, Klebsiella pneumonia
  • A. Abbasi, S. Azadfar, Gr Roshandel, Sm Hoseini, R. Golsha, B. Khodabakhshi, Kh Amjadi, Hajimoradloo N.* Pages 105-108
    Background And Objective
    Medicinal drug interactions are one of the problems caused by irrational drug prescription. It eigher change the therapeutic effect or cause drug toxicity. This study was performed to determine the prevalence of medicinal drug interactions in medicinal prescriptions in Golestan province, north of Iran.
    Methods
    In this descriptive study, 1100000 medicinal prescriptions under contract with the Golestan province health insurance organization were assessed for drug interactions during 20 March- 20 September 2012.
    Results
    Drug interactions frequency was 6262 (0.66%). 35.5%, 63.1% and 1.4% of prescriptions were severe, moderate and mild interactions, respectively. The most common severe, moderate and mild drug interactions related to Atorvastatin-Gemfibrozil (13.67%), Ceftriaxone- Gentamicin (9.05%) and Lithium Carbonate-Haloperidol (2.56%).
    Conclusion
    In view of moderate and severe medicinal drug interactions in physician's prescriptions, health system should plan a comprehensive program to improve awareness and effective monitoring to reduce medicinal drug interactions.
    Keywords: Medicinal drug interactions, Medicinal prescription, Iran
  • M. Ahanjan, Z. Morsal, Jahan, B. Hashemi *, E. Nazar, S. Ghorbani Pages 109-112
    Background And Objective
    Beta-lactamase enzymes are the most important resistance factors among Gram-negative bacteria to the beta-lactam group of antibiotics. This study was conducted to determine the prevalence of extended-spectrum beta-lactamases (ESBL) in Escherichia coli isolates using PCR method.
    Methods
    This descriptive – analytic study was conducted on 120 Escherichia coli samples isolated in hospitals in Sari in northern Iran during 2013. Antibiogram was conducted using combined disk method to determine the sample resistance. The presence of β- lactamase gene of CTX-M-15 in ESBL was assessed using PCR method.
    Results
    Out of 120 Escherichia coli, 98 (81.6%), 15 (12.5%) and 7 (5.8%) bacteria isolated from urinary tract, blood and wound, respectively. Multiple drug resistance were seen in 98% of urine samples, 12.7% of blood samples and 3.6% of wound samples (P
    Conclusion
    Beta-lactamase enzymes were detected in high percent of Escherichia coli isolated from urine samples.
    Keywords: Spectrum ?, lactamases, Escherichia coli, CTX, M, 15, Urinary tract