فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نسرین فقیه ملک مرزبان، مرجان فردوسی صفحه 7
    این پژوهش تلاشی است در جهت تبیین قدرت های اجتماعی در یک متن گفتمان مدار ادبی به نام گلستان. در این تبیین عوامل قدرت و ایدئولوژی در اجتماع قرن هفتم نقش مهمی ایفا می کنند. دغدغه ی این تحقیق کشف راهبردها و ابزارهای گفتمان مداری است که منجر به ایجاد سلطه و نابرابری در جامعه و تبلور این نابرابری در زبان می شود.
    برای این منظور از نظریه های مایکل هلیدی جهت تحلیل متن (فرانقش اندیشگانی با تمرکز بر فرآیندها و نام گذاری ها) و نورمن فرکلاف جهت تبیین ابعاد اجتماعی در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین و چگونگی پیوند آن با متن استفاده شد.
    در نهایت یک گفتمان مقتدر مرکزی تحت عنوان «گفتمان حکومتی» تعریف شد. با تبیین نقش و جایگاه مشارکان این گفتمان به این نکته دست یافتیم که گفتمان حکومتی برای مشروعیت بخشی به حضور خود و تثبیت آن در جامعه از ایدئولوژی ای یاری می گیرد که او را دست نشانده و تاییدشده از طرف خداوند معرفی می کند.
    کلیدواژگان: نورمن فرکلاف، مایکل هلیدی، قدرت، ایدئولوژی، گفتمان حکومتی، گلستان سعدی
  • محمد جواد غلامرضا کاشی، الهه صادقی صفحه 41
    این مقاله ناظر به ساختار ذهنیت سیاسی ایرانیان و تلاش برای بازیابی هویت در دوره مدرن است. اگر اسلام سیاسی را مهم ترین پاسخ جمعی برای بازیابی هویت در ایران پس از دهه 30 به شمار آوریم، قرآن چه نقشی در آن بر عهده گرفته است؟ اسلام سیاسی از منظرهای گوناگونی موضوع بررسی واقع شده است؟ این مقاله، از دریچه تلاش روشنفکران برای بازگشت به قرآن، به مطالعه ساختار معنایی اسلام سیاسی همت گماشته است. مطالعه مذکور که حاصل مطالعه ای تجربی با روش های اولیه آماری است، تصویری از میزان استناد به آیات قرآن در دوره های مختلف حیات روشنفکری به دست می دهد و آنگاه با توجه به موضوعات محوری مورد توجه این روشنفکران، ساختار معنایی اسلام سیاسی و تطورات آن طی حیات سنت مذکور را مورد بحث و بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، بازگشت به قرآن، روشنفکری دینی، ذهنیت سیاسی
  • محمد محمودیان صفحه 79
    مقاله حاضر، تلاش دارد ضمن بازخوانی آرا و اندیشه های مکتب نوسلفی و بیان تفاوت های آن با مکتب فکری وهابی، سلفی سنتی و سلفی اصلاح طلب، میزان تاثیرگذاری آن بر روند فکری تشکیلات القاعده را مورد بررسی و کنکاش قرار دهد.
    پرسش اصلی نویسنده این است آرا و اندیشه های نوسلفیسم دارای چه ویژگی هایی است که توانسته بر پیکره سازمان القاعده انطباق و چسبندگی فکری ایجاد کند؟ اهمیت این شناخت برای تحلیل گران مسائل جریان های اسلامی در چیست؟ آیا این جریان فکری، منافع جمهوری اسلامی ایران را در منطقه خاورمیانه با خطراتی مواجه ساخته و می سازد؟ بحث اصلی این مقاله است که مجموعه شرائط فکری - محیطی خود القاعده و نیروهای فکری آن در منطقه بهمراه عملکرد عنصرخارجی، در تاثیرپذیری القاعده از اندیشه های نوسلفی نقش بسزایی داشته است. به عبارت دیگر مجموعه عوامل درونی و برونی در شکل گیری فکری- ایدئولوژیک القاعده تاثیر قابل ملاحظه ای داشته است.
    جمع بندی این مقاله دلالت بر این دارد تشکیلات القاعده در جهان عرب و غیر جهان عرب، از اندیشه ها و آرا مکتب نوسلفی تاثیر مستقیم پذیرفته و براساس آموزه های این مکتب اعتقادی، اقدامات عملی و جهت گیری های رادیکال خود را استوار ساخته است. به عبارت دیگر، اگر تاثیر پذیری عمیق تشکیلات یاد شده از اعتقادات و اصول فکری نوسلفیسم نبود، القاعده هرگز نمی توانست دست به چنین سطحی از خشونت در کشتن مردم بی گناه، چه مسلمان و چه غیر مسلمان، بزند.
    نویسنده نتیجه می گیرد که شکل گیری روند فکری القاعده تاثیر پذیرفته از اندیشه ها و اعتقادات مکتب نوسلفی است و این اندیشه تا حد زیادی منافع جمهوری اسلامی ایران را در منطقه با چالش مواجه می سازد.
    کلیدواژگان: القاعده، ابن تیمیه، ابو علا المودودی، سلف گرایی، سید قطب، وهابیت سیاسی
  • مرتضی منشادی صفحه 115
    شاهنامه، حاصل تلاش فردوسی در دورانی پرآشوب است. فروپاشی نظم سیاسی و ناامنی های سیاسی و اجتماعی ناشی از آن، آشکارترین جنبه زندگی اجتماعی آن دوران به شمار می آید. سرودن شاهنامه را باید تلاشی آگاهانه در راستای حفظ هویت ایرانی و کوشش در جهت استقرار امنیت اجتماعی، ثبات سیاسی و برقراری حکومت خردمندانه دانست. شاهنامه با شکل گیری حکومت آغاز می شود، با نقش حاکم در پیدایش مشاغل و تقسیم کاراجتماعی ادامه می یابد. سراسر شاهنامه بازگویی اقدامات و سرنوشت ادشاهان و نخبگان است براین اساس، این نوشتار با روش توصیفی تنها به ویژگی های حکمرانی و سیاست در شاهنامه عنایت دارد. به عبارت دیگر تلاش می شود برای این پرسش ها، پاسخ های مناسب ارائه شود: شاهنامه از کدام منظر به سیاست و حکومت می نگرد، اقتدار سیاسی برچه پایه هایی استواراست و انواع حکومت چگونه تقسیم بندی شده اند؟ است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، نظریه سیاسی، سیات، حکومت، حکمرانی، فرمانروایی، اقتدار
  • احمد موثقی گیلانی، بهزاد عطارزاده صفحه 147
    گسترش سریع اینترنت و تکنولوژی های ارتباطی در کشورهای اسلامی این سوال را مطرح می سازد که این رسانه ها و واسطه های ارتباطی چه نقشی در جنبش ها و تحولات اجتماعی و سیاسی در این کشورها بازی می کنند. این مقاله فضایی را که اینترنت و تکنولوژی های جدید در اختیار جنبش های اجتماعی گذاشته اند تحلیل کرده و به عنوان یک مطالعه ی موردی به رابطه ی اینترنت و رسانه های دیجیتالی با جنبش اجتماعی در مصر و تاثیر فعالیت های مجازی چالشگران جامعه ی سیاسی بر کنش های اجتماعی و سیاسی این کشور پرداخته است. به این منظور با مبنا قرار دادن نظریه ی بسیج منابع چارلز تیلی به عنوان چارچوبی معرفت شناختی و روش شناختی در تحلیل جنبش اجتماعی، نقش و تاثیر فضای مجازی را در فرآیند های مدل بسیج(قدرت، بسیج، منافع، سازمان، سرکوب/تسهیل و تهدید/فرصت) و عناصر مجموعه ی کامل نمایش جنبش اجتماعی (ارزشمندی، اتحاد، تعهد و تعداد) بررسی کرده و نشان داده ایم که تعامل موفق بین فضای مجازی و جنبش اجتماعی ناشی از یک انطباق پویا میان کارویژه های گروه های اجتماعی و سیاسی در جهان واقعی و جهان مجازی است. در نهایت این مقاله چشم انداز بالقوه ای را در رابطه ی اینترنت و فعالیت اجتماعی در کشورهای اسلامی نشان می دهد و بر این فرض مبتنی می باشد که الگوی تعامل اینترنتی به ظهور و تقویت بعضی از عناصر تئوری بسیج منابع تیلی کمک می کند؛ به ویژه اگر اینترنت نسبت به علایق افراد در دنیایی واقعی همدلی و همراهی نشان دهد.
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، محدودیت و ظرفیت های فضای مجازی، انقلاب مصر، نظریه بسیج منابع
  • قدیر نصری، مهدی روزخوش صفحه 193
    این مقاله به بررسی دیدگاه های چهار فیلسوف معاصر ایرانی درباره منشا و منوال انحطاط اندیشه سیاسی در ایران متاخر می پردازد. هر کدام از این متفکران نماینده یک نحله فکری محسوب می شوند: رضا داوری به عنوان یک متفکر «هویت اندیش»، انحطاط را بر مبنای «بحران عالمگیر غربزدگی» تبیین می کند. در مقابل،سید جواد طباطبایی در مقام یک متفکر متجدد بر مبنای «هبوط فلسفه و شرایط امتناع اندیشه» و به خصوص اندیشه سیاسی به طرح نظریه انحطاط می پردازد. عبدالکریم سروش در جایگاه یک متفکر نواندیش دینی انحطاط مسلمین و نه مورد خاص ایران را موضوع تامل خود قرار می دهد و آرامش دوستدار در نقطه مقابل سروش با نقد رادیکال و نیچه ای بر نهاد دین، «سیطره تاریخی تفکر دینی» بر حیات اجتماعی ایرانیان را عامل انحطاط می داند. بنظر می رسد در میان این نظریه پردازان، طباطبایی روایت جامعتری را از نظریه انحطاط عرضه می کند و آن را محور اصلی پروژه تحقیقاتی خود قرار می دهد. اما وجه مشترک همه این متفکران بی اعتنایی به ساحت پراکسیس یعنی صورت بندی اجتماعی ایده و توقف تئوری در عالم ذهن و سطح انتزاع است، بطوریکه بعضی از آرای مزبور، توان توضیح حداقل پیشامدها و روندها را ندارند. آنچه در پی می آید کاوش و ارزیابی منطق و ساز و کار نظریه های چهارگانه است. همه این متن در پی پاسخ بدین مساله است که کانون تراکم یا موتور محرکه امتناع اندیشه در چه حوزه ای است. به عبارت دیگر شرایط ایجاد و امتداد سرشت اندیشه چیست که در ایران متاخر، مفقود شده است. روش پژوهش این مقاله، تفسیر متن و نیز سنجش روایی تفسیر از طریق گفتگوی عمیق با صاحبان تخصص در اندیشه سیاسی – من جمله بعضی از همین چهار متفکر – است.
    کلیدواژگان: انحطاط، عقب ماندگی، فلسفه، تجدد، غرب، سنت، دین خویی
  • حسین هرسیج، حسین روحانی صفحه 229
    مقاله حاضر در پی آن است تا با نگاهی موشکافانه آراء و اندیشه های منظومه فکری مهدی بازرگان را مورد واکاوی و مداقه قرار دهد. حقیقت امر آن است که دستگاه فکری مهدی بازرگان را در دو مرحله فکری می توان مورد بررسی و شناسایی قرار داد. بازرگان در مرحله اول تفکر خویش، تلقی حداکثری از دین را مطمح نظر خویش قرار می دهد و این نظر را به کرسی می نشاند که آموزه های اسلام ناظر به تمامی ساحات و شوون زندگی است. از منظر این نواندیش دینی، هم ساحت نظر و هم ساحت عمل و هم چگونگی سیاست ورزی و مدیریت کلان و حتی علم تجربی نیز از دین قابل استخراج است. بازرگان در این دوره، گرایشی علمی- اجتماعی یا به تعبیری برون گرا و سیاسی به دین داردو وجهه همت خویش را در همنشینی و آشتی دادن علم و دین قرار می دهد. این طرز تلقی حداکثری بازرگان از نقش دین در جامعه و دولت در آخرین سخنرانی این متفکر دینی تحت عنوان «خدا و آخرت هدف بعثت انبیا» دچار نوعی استحاله ودگردیسی پارادایمی می شود و بازرگان همچون متفکران سکولار مسلک، تفکر دین برای دنیا را زیان بار می خواند و نقش دین را به ساحت خصوصی افراد تقلیل می دهد. در مقام بررسی و نقادی آراء این نواندیش دینی، می بایستی از دو بازرگان متقدم و متاخر نام بردورویکردروش شناسانه مقاله دراین بررسی تحلیل محتوای کیفی است که براساس آن آثاربازرگان دراین دودوره فکری به منزله بازتابی ازگفتمان غالب درهرعصرتحلیل می شوند.یافته های این مقاله نشان می دهد که نحله نواندیشی دینی بارویکرد علم گرایانه به پیش قراولی مهدی بازرگان به دلیل صبغه برون دینی و تاکید مفرط بر بهره گیری از آموزه های پوزیتیویستی و کارکردگرایانه، مقومات اصیل درون دینی را به محاق می برد و آخرالامر در وادی سکولاریزم و تلقی حداقلی از دین در می غلتد.
    کلیدواژگان: پوزیتیویسم، دین، علم، نواندیش دینی
|
  • Nasrin Faghih Malek Amarzban, Marjan Ferdosi Page 7
    The present research is an attempt to elucidate social powers in a literary discursive text called Gulistan. In such elucidation, power and ideology are factors playing an important role in the 7th century society. This study tends to explore strategies and discursive tools resulting in the creation of dominance and inequality in the society and the divulgement of such inequality in language. For such purpose, Michael Halliday’s Theory (Ideational meta-function emphasizing processes and namings) to analyze the text, and Norman Fairclough’s theory to elucidate social aspects in three levels of description, interpretation and explanation and the manner it is related to the text, are used. Finally, a central powerful discourse titled as “Governmental Discourse” is defined. Explaining the role and place of participants in such discourse, it is delineated that to legitimate its presence and consolidate it in the society, governmental discourse gets help from an ideology introducing it as a representative of God and approved by Him.
    Keywords: Norman Fairclough, Michael Halliday, Power, Ideology, Governmental Discourse, Sadi's Gulistan
  • Mohammad Javad Kashi, Elaheh Sadeghi Page 41
    This paper primarily focuses on the structure of political consciousness of Iranians and the attempt to reconstruct their identity in the modern era. If it is assumed that political Islam has been the dominant collective response to reconstruct their identity in the post 1950s Iran, the main question would be what the role of the actual Text (Quran) is? Political Islam is studied from different perspectives. However, this paper tends to explore the semantic structure of Political Islam from intellectuals’ attempt to return to Quran. As the outcome of an experimental survey with statistical initial methods, the said study will give an image of the number of times the intellectual and political activists have referenced their ideas to the actual verses from Quran in their published literature. The results will then be analyzed, using simple statistical methods, in order to demonstrate a clear overview on the trend of this phenomenon in different periods of intellectualism in Iran.
    Keywords: political Islam, Quran, religious intellectualism, political consciousness
  • Mohammad Mahmoudian Page 79
    Recalling Neo-salafi school’s opinions and thoughts and explaining the differences with Wahhabism, traditional Salafi and reformist Salafi school, this paper attempts to study and analyze the effectiveness of Neo-salafism on the thinking trend of Al-Qaida. The main question is what the characteristics of opinions and thoughts by Neo-salafism are that have made it able to establish thinking conformity and coherence in Al-Qaida? How is this information important for analysts of Islamic movements? Is such thinking trend, has brought about some threats to the interests of the Islamic Republic of Iran in the Middle East? The main discussion here is that Al-Qaida’s own thinking-environmental conditions and its theorists in the region along with the influence of foreign elements, have paved the way for Neo-Salafi thoughts to affect Al-Qaida. In other words, a set of internal and external factors in thinking-ideological formation of Al-Qaida has had a significant impact. The summary of the paper implies that Al-Qaida in Arab and Non-Arab Worlds, has been affected directly by Neo-salafi school’s opinions and thoughts and based on teachings by this theological school, has made its practical actions and radical orientation. In other words, if it was not for the deep efficacy of the mentioned organization from the Neo-salafism thinking principles and beliefs, Al-Qaida would never reach to such level of violence in killing innocent people, Muslim or non-Muslim. The author concludes that the formation of Al-Qaeda’s thinking trend is affected by Neo-salafi school’s thoughts and beliefs and such thought takes the interests of the Islamic Republic of Iran into challenge in the region to some great extent.
    Keywords: Al, Qaeda, Ibn Teymiyye, Abul Ala Maududi, Salafism, Seyed Ghotb, political Wahhabism
  • Morteza Menshadi Page 115
    Shahnameh is the work of Ferdowsi in a tumultuous period. The collapse of political order and the resulting political and social insecurities is counted as the most conspicuous aspect of social life in that period. Composing Shahnameh shall be considered as a conscious effort in line with maintenance of Iranian identity and an attempt to establish social security, political stability and establishment of wise ruling. Shahnameh begins with formation of the rule and goes on with the role of the ruler in the emergence of jobs and division of social work. Throughout the Shahnameh, there is a retelling of actions and fates of kings and the elite, based on which the present paper studies only the features of ruling and politics in Shahnameh by a descriptive method. In other words, there is an attempt to give appropriate answers to these questions: by what perspective does Shahnameh look at politics and government, on what basis is political authority based and how are different kinds of government categorized?
    Keywords: Shahnameh, political theory, politics, government, governance, ruling, authority
  • Ahmad Movassaghi, Behzad Attarzadeh Page 147
    “What role the internet and ICT have in social and political developments of Islamic countries?” this question arises from the rapid spread of internet and ICT, as new kinds of media. This article seeks to analyze the impact of ICT on social movements and social and political actions of civil society in Egypt. Underlying the resource mobilization theory by Charles Tilly, the role and impact of virtual space in the processes of mobilization model (interests, mobilization, organization, power, repression/facilitation, and threat/opportunity) and elements of “repertoire” of social movement, are studied. It is proved that the successful interaction between the virtual space and social movement results from a dynamic accommodation between functions of socio-political groups in real and virtual worlds. Finally, this article reflects the potential perspective in the relationship of internet and social activities in Islamic countries, based on the assumption that the internet interaction pattern helps to emerge and enhance some elements of Tilly’s resource mobilization theory, especially when internet is sympathetic to people’s interests in the real world.
    Keywords: Social movements, limitations, capacities of virtual space, Egypt revolution, resource mobilization theory
  • Ghadir Nasri, Mahdi Roozkhosh Page 193
    This paper studies the viewpoints of four contemporary Iranian philosophers on the origin and trend of the decline of political thought in the recent Iran. Each thinker is considered as a representative of a school: Reza Davari, as an “Identity-based” thinker, formulates the decline based on the “Worldwide Westernization Crisis”, while Seyed Javad Tabatabei as a modern thinker theorizes the decline theory based on “The Fall of Philosophy and Conditions of Thought Refuse” especially the refuse of political thought. Abdolkarim Soroush as a modern religious thinker studies the decline of Muslims in general and not Iran in particular, while by a radical Nietzschean criticism on the body of religion, Aramesh doust-dar, contrary to Soroush, believes the “historical dominance of religious thought” on the social life of Iranians is the cause of decline. Apparently, Tabatabaei amongst these theorists gives a more comprehensive version of decline theory and makes it the focus of his research project. However, what is common in these thinkers is their ignorance of the realm of praxis that is the social formulation of idea and cessation of theory in the mind and level of abstraction, in a way that some of the said opinions fail to explain at least the events and trends. This article seeks to explain and evaluate the logic and mechanism of these four theories by answering the following question: In what area lies the core density or the driving force for thought refuse. In other words, what are the conditions to establish and extend the nature of thought that is lost in the contemporary Iran? The research method in this paper is the interpretation of the text as well as evaluation of the interpretation validity through deep dialogue with political thinkers including some of the said four thinkers.
    Keywords: decline, backwardness, philosophy, modernity, west, tradition, religious temperament
  • Hosein Harsij, Hosein Roohani Page 229
    The present article seeks to study and review, with scrutiny, the opinions and thoughts in the constellation of ideas by Mehdi Bazargan. Admittedly, the constellation of ideas held by Bazargan may be reviewed and identified in two intellectual stages. In his first stage of thinking, Bazargan holds a maximum consideration of religion and maintains that the Islamic teachings provide for whole human life. From the point of view of this religious intellectual, both theoretical and practical aspects as well as the manner to practice politics and macro-management and even the experimental science may be extracted from religion. In this period, Bazargan has a socio-scientific or, in other words, exogenous and political tendency to religion and tries to make compromises between science and religion. This maximum consideration held by Bazargan undergoes paradigmatic metamorphosis regarding the role of religion in society and government in his last speech titled as "God and Afterlife are the Objectives of Prophetic Mission". As a consequence, Bazargan like secular intellectuals considers the religious thinking as injurious to the worldly life and reduces the role of religion to individual thoughts. To study and criticize opinions by this religious intellectual, we should take into consideration the former and later Bazargan. The methodological approach adopted in this study is a qualitative content analysis method based on which Bazargan's works in these two stages are considered as a trackback of dominant discourse in each era. Findings of this study indicate that the intellectual religious school with a scientific approach preceded by Bazargan fades the religious principles and at last graves it into secularism and religious reductionism because of irreligious consideration and radical emphasis on using positivistic and pragmatic teachings
    Keywords: Positivism, Religion, science, Religious Intellectual