فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، پاییز 1391)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید جواد امام جمعه زاده، محمودرضا رهبر قاضی، امید عیسی نژاد، زهره مرندی صفحات 7-33
    مشارکت سیاسی به عنوان یکی از انواع مشارکت، از شاخص های توسعه اجتماعی و سیاسی در کشورها به شمار می رود. یکی از گروه های عمده جامعه که شرکت آنان در روند اداره جامعه و توسعه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ضروری به نظر می رسد، دانشجویان می باشند. مشارکت سیاسی دانشجویان که بزرگترین گروه جمعیتی در کشورهای در حال توسعه و مسئولان اداره جامعه در آینده محسوب می شوند، اهمیت خاصی برای ثبات سیاسی و پویایی جامعه دارد. هدف از نگارش این مقاله بررسی رابطه میان سرمایه اجتماعی و مشارکت سیاسی دانشجویان در دانشگاه اصفهان می باشد. روش تحقیق پژوهش در جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها، روش پیمایشی می باشد. این مطالعه بر روی 188 نفر از دختران و پسران دانشجوی دانشگاه اصفهان صورت گرفته است؛ برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه استفاده شده است که اعتبار آن، به روش صوری، و پایایی آن، به کمک آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده است و داده ها از طریق نرم افزار SPSS تحت محیط ویندوز تجزیه و تحلیل شدند. با تقسیم سرمایه اجتماعی به سه متغیر (اعتماد اجتماعی، هنجارهای اجتماعی و شبکه های اجتماعی)، به همراه در نظر گرفتن دو وجه از مشارکت سیاسی یعنی عوامل روان شناختی– نگرشی و شیوه مشارکت (رسمی یا غیر رسمی)، مشاهده می شود که همبستگی های معناداری میان ابعاد سرمایه اجتماعی و میزان مشارکت سیاسی پاسخگویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، هنجارهای اجتماعی، شبکه های اجتماعی
  • حمیدرضا جلایی پور صفحات 35-88
    در این مقاله جامعه کنونی ایران از منظر دو «گونه» جنبش و به روش کیفی توصیف و تفسیر می شود. طبق این مطالعه ایران دارای پتانسیل جنبشی باقابل توجهی است. این جامعه میزبان دو جنبش «کلان» (جنبش «مردمی-مذهبی-ضدآمریکایی» و جنبش «دموکراسی خواهی») است. جنبش اول غیر از امکانات جامعه از امکانات دولت نیز برخوردار است اما جنبش دموکراسی خواهی با ده جنبش مبتنی بر پیشروی آرام در رابطه متقابل قرار دارد. این جستار نشان می دهد اولا، یکی از راه های موثر تخلیه جنبش های اجتماعی تقویت سازوکار مردم سالاری است. ثانیا، ممکن است بتوان تظاهرات جنبش دموکراسی خواهی را در خیابان ها کنترل کرد ولی آن را نمی توان در درون جامعه محو نمود. زیرا این جنبش به جنبش های دهگانه ای مرتبط است که در بطن زندگی روزانه مردم در جامعه به حیات خود ادامه می دهد و به راحتی محو شدنی نیست.
    کلیدواژگان: جنبش خرد اجتماعی، جنبش کلان اجتماعی، جنبش فراگیر سیاسی، جنبش مبتنی بر پیشروی آرام
  • جهانگیر جهانگیری، فاطمه ابوترابی زارچی صفحات 89-122
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر میزان استفاده از انواع رسانه های جمعی بر مولفه های فرهنگ سیاسی در بین دانشجویان دانشگاه شیراز می باشد. در این پژوهش 430 نفر از دانشجویان به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. روش آماری مورد استفاده در این پژوهش شامل رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر می باشد که از برآوردهای نرم افزار آموس استفاده شد.
    نتایج تحقیق حاکی از این است که بین متغیر دینداری و فرهنگ سیاسی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین بین استفاده از رادیو و تلویزیون داخلی و روزنامه و مجله و سه مولفه فرهنگ سیاسی (ارزش ها، بارها و احساسات سیاسی) رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین بین میزان استفاده از اینترنت و باورها و احساسات سیاسی رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین متغیر میزان استفاده از ماهواره با ارزش‎ها، باورها و احساسات سیاسی رابطه منفی معناداری دارد. هر کدام از این رسانه ها بیشترین تاثیر را بر احساسات سیاسی داشته اند. نتایج تحقیق همچنین نشان داد که به ترتیب مولفه های احساسات سیاسی، باورهای سیاسی، ارزش های سیاسی و دانش سیاسی بیشترین وزن را در شکل دهی به فرهنگ سیاسی داشته اند.
    کلیدواژگان: ارزش های سیاسی، باورهای سیاسی، احساسات سیاسی، دانش سیاسی، رسانه های جمعی
  • محمدرضا حافظ نیا، محمدباقر قالیباف، رضا ملاحسینی اردکانی صفحات 123-154
    دموکراسی گونه ای از سیستم سیاسی اداره سرزمین محسوب می گردد که به دو شیوه کلی قابل اجراست: دموکراسی مستقیم که در آن مردم مستقیما به سرنوشت خود حاکمند و دموکراسی غیرمستقیم که مردم به واسطه نمایندگانشان درباره اموراتشان تصمیم می گیرند. هرچند دموکراسی مستقیم به دلایل متعددی در طول تاریخ به فراموشی سپرده شده است، اما امروزه بسیاری معتقدند با توجه به قابلیت های فناوری اطلاعات و همگانی شدن آن بتوان دموکراسی مستقیم را دوباره احیاء نمود. تحقیق حاضر سعی بر آن دارد تا با شیوه مطالعه توصیفی – تحلیلی و گردآوری نظرات مختلف، به بررسی قابلیت های فناوری اطلاعات در اجرای دموکراسی مستقیم، ضرورتها و پیش نیازهای تحقق آن و همچنین حوزه های کاربردی آن بپردازد. آنچه در این پژوهش به دست آمده گویای آن است که با محقق شدن شرایط و پیش نیازهایی در ابعاد اجتماعی، حقوقی، امنیتی، اجرایی و فنی، فناوری اطلاعات می تواند بار دیگر اجرای دموکراسی مستقیم را نوید دهد. از جمله حوزهایی که این مهم امکان تحقق دارد نیز می توان به دخالت مستقیم شهروندان در حوزه های قانونگذاری مستقیم، نظارت بر حسن اجرای امور و انتخاب کارگزاران و عوامل اجرایی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: دموکراسی، فناوری اطلاعات، دموکراسی مستقیم، دموکراسی الکترونیکی
  • کاووس سیدامامی، رضا منتظری مقدم صفحات 189-216
    تقسیم نظریه های اعتماد سیاسی به دو دسته «فرهنگی» و «نهادی» ازجمله شیوه های دسته بندی نظریه های اعتماد سیاسی محسوب می شود. در رویکرد فرهنگی، هر گونه اعتماد، از جمله اعتماد سیاسی، امری مربوط به فرایند جامعه پذیری و فرهنگ حاکم بر جامعه پنداشته می شود. در سطح خرد این نظریه افرادی که با اعتماد بیشتر به دیگران پرورش می یابند اعتماد سیاسی بیشتری نیز از خود بروز می دهند؛ ودر سطح کلان این نظریه گفته می شود که اعتماد سیاسی یکی از شناسه های انواع خاصی از فرهنگ های سیاسی است. نظریه های نهادی، در مقابل، اعتماد سیاسی را برآمده از عملکرد های نهادهای سیاسی در یک کشور (سطح کلان) یا ادراک افراد جامعه از عملکرد نهادهای مذکور (سطح خرد) در نظر می گیرند.
    در این تحقیق بر پایه پیمایشی که در میان دانشجویان دانشگاه های تهران صورت گرفت، هر دو نظریه فرهنگی و نهادی آزمون شدند و قدرت تبیین هر یک از آنها ارزیابی شد. به طور مشخص دو فرضیه زیر، که ماخوذ از دو نظریه فرهنگی و نهادی در سطح خرد محسوب می شوند، آزمون شدند:1. افرادی که در طول فرایند جامعه پذیری خود آموخته اند که به دیگران اعتماد بیشتری داشته باشند در مجموع به نهادهای سیاسی نیز اعتماد بیشتری نشان می دهند.
    2. هر چه ارزیابی افراد از عملکرد یک نهاد سیاسی بهتر باشد، اعتماد آنان به نهاد مذکور بیشتر خواهد بود.
    نتایج تحقیق نشان داد که نظریه های نهادی اعتماد سیاسی با ضریب همبستگی 75/0 پیرسون و 74/0 اسپیرمن قدرت تبیین بیشتری نسبت به نظریه های فرهنگی اعتماد سیاسی با ضریب همبستگی 35/0 پیرسون و 30/0 اسپیرمن دارند. همچنین رابطه دینداری و اعتماد سیاسی هم بررسی شد و فرضیه ارتباط دینداری و اعتماد سیاسی نیز به تایید رسید.
    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد سیاسی، سرمایه اجتماعی، نظریه های اعتماد سیاسی، دینداری
  • حسین مسعودنیا، اعظم خانی صفحات 217-275
    با توجه به اهمیت کودتا و تاثیرات گسترده آن در تاریخ جوامع، بررسی آن خصوصا از بعد تطبیقی و یافتن علل وقوع و بیان شباهت ها و تفاوت های میان کودتاهای مختلف در جهان از نظر نقش عوامل خارجی و موضع گیری ابرقدرت ها و همچنین نقش عوامل داخلی مانند ویژگی شخصی و اقدامات رهبران موجود، احزاب، مردم، ارتش و بطور کلی ارائه یافته هایی تقریبا مشترک از جایگاه ویژه ای برخوردار است. لذا با توجه به ضرورت فوق این پژوهش درصدد بررسی تطبیقی کودتاهای1953 ایران، 1954 گواتمالا و 1973 شیلی از دو بعد خارجی و داخلی است. در این زمینه علاوه بر بررسی نقش عوامل خارجی در سقوط دولت مصدق، آربنز و آلنده، در بعد داخلی نیز در چارچوب نظریه آلموند و پاول پیرامون «توانایی های سیستم سیاسی» به بررسی عوامل موثر بر کودتاهای مذکور پرداخته می شود. به نظر می رسد کاهش توانایی های سیستم سیاسی، تسهیل کننده نقش نهایی عوامل خارجی در ایجاد کودتاهای مذکور باشد. این پژوهش با اتکاء به ابزار کتابخانه ای و بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و رویکرد تاریخی- تطبیقی امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: کودتا، ایران، گواتمالا، شیلی، آلموند، کارکردهای سیستم سیاسی، عوامل خارجی
|
  • Seyed Javad Emamjomehzadeh, Mahmoodreza Rahbarghazi, Omid Isanezhad, Zohre Marandi Pages 7-33
    Political participation as a kind of participation is considered as an index of social and political development in countries. One of the main groups of the society whose participation in the process of governing the society and political، social and cultural development seems essential، are students. Political participation of students who are counted as the biggest population group in developing countries and responsible for running the society، has a special importance in the political stability and dynamics of the society. The purpose of writing this paper is to study the relationship between the social capital and political participation of students in the University of Isfahan. Survey is the method of research in collecting and analyzing the data. This study is conducted on 188 male and female students of the University of Isfahan. Questionnaires are used to collect data، the validity of which is evaluated by formal methods and its reliability by Cronbach’s Alpha Statistics and data is analyzed through SPSS software. Having divided the social capital into three variables (social trust، social norms and social networks)، along with considering two aspects of political participation that is psychological-attitudinal factors and the method of participation (formal or informal)، it is observed that there is a meaningful correlation between aspects of social capital and rate of political participation of respondents.
    Keywords: political participation, social capital, social trust, social norms, social networks
  • Hamidreza Jalaeepour Pages 35-88
    The present paper describes and explains qualitatively the current Iranian society from the perspective of two “types” of movements. Based on this study، Iran has a notable potential for movement. This society hosts two “Macro” movements (“Popular-Religious-Anti-American” and “Democratic” movements). For the first movement، resources of the state are available besides resources of the society، while democratic movement interacts with ten slow progress- based movements. This essay shows that first of all، one effective way to discharge social movements is to strengthen democratic mechanism. Secondly، controlling democratic movement demonstrations in streets may be possible still it cannot be wiped out inside the society، because this movement is connected to such decuple movements continuing to exist in the context of people’s daily life in the society and is not easy to be wiped out
    Keywords: social micro movement, social macro movement, broad political movement, slow progress, based movement
  • Jahanghir Jahanghiri, Fatemeh Abootorabi Pages 89-122
    The purpose of this research is to study the impact of mass media use on the components of political culture among the students of Shiraz University. In this study، 430 college students are selected by stratified random sampling method. The statistical method used in this study includes multiple regression and path analysis where Amos software is used to estimate. Findings show a significant positive relationship between variables of religiosity and political culture. Also، there is a significant positive relationship between the use of radio، television، newspapers and magazines and three components of political culture (political values، beliefs and feelings). Also، there is a significant negative relationship between the Internet use and political beliefs and feelings. Also variable of use of the satellite have a significant negative relationship with political values، beliefs and political feelings. Each of these media has the greatest impact on the political feelings. Findings of the study also show that the components of political feelings، beliefs، values and knowledge have the most weight in forming political culture، respectively.
    Keywords: political values, political beliefs, political feelings, political knowledge, mass media
  • Mohammadreza Hafeznia, Mohammadbagher Ghalibaf, Reza Mollahoseini Pages 123-154
    Democracy is considered as a form of political system to run a country which may be implemented in two general
    Methods
    Direct Democracy where people govern their fate directly and Indirect Democracy where people decide over their affairs through a representative. Although for many reasons، direct democracy has been forgotten throughout the history، still many believe that considering the capabilities of information technology and its becoming universal، direct democracy may be revived. Through descriptive-analytical method and collecting various opinions، the present study attempts to investigate capabilities of the information technology to implement direct democracy، requirements and prerequisites to its realization as well as its application areas. Findings of this study indicate that having conditions and prerequisites realized in social، legal، security، administrative and technical aspects، the information technology can promise to implement direct democracy once again. Among areas where such important issue may be realized، we can point to direct involvement of citizens in the areas of direct lawmaking، supervising the good implementation of affairs، electing enforcement officials and agents.
    Keywords: democracy, Information Technology (IT), direct democracy, electronic democracy
  • Kavoos Seyedemami, Reza Montazeri Moghaddam Pages 189-216
    Classifying theories of political trust into "cultural" and "institutional" is among methods of classification of such theories. In the cultural approach, any trust, including political trust, is deemed to be related to the process of socialization and culture of a society. At the micro level, the proponents of this approach argue that individuals who are raised to trust others will elicit more political trust. At the macro level, political trust is seen as an index of particular kinds of political culture. Institutional approaches, on the other hand, view political trust as an outcome of the way political institutions perform in a country (macro level) or people's perceptions of those institution's performances (micro level). In the present paper which is based on a survey of a representative sample of students across all universities in Tehran, both cultural and institutional approaches are tested and their respective explanatory powers are evaluated. Specifically, the following two hypotheses, derived from cultural and institutional approaches, were tested: 1. Individuals, who have learned through their socialization process to trust others more, are more likely to scores higher on a scale of political trust. 2. The more positive a person's perception of performance of political institutions, the higher the level of political trust that he/she may show. Both hypotheses were confirmed in this study. However, the institutional explanation (the second hypothesis) revealed a stronger correlation (Pearson's r = 0.75 and Spearman's Rho = 0.74) compared to the cultural hypothesis (r = 0.35 and Rho = 0.30). It was also found that religiosity correlates positively with political trust in our sample of students.
    Keywords: Trust, political trust, social capital, theories of political trust, religiosity
  • Hosein Masoodnia, Azam Khani Pages 217-275
    Considering the importance of the coup and its extensive impact on the history of societies، its comparative elaboration is very insightful. Especially، if different domestic and international parameters such as idiosyncrasy of coup junta، political parties، people attitudes، role of foreign powers، etc. are analyzed in a comparative perspective. This study seeks to examine in a comparative method the coups in Iran (1953)، Guatemala (1954) and Chile (1973) and will take into consideration both external and internal dimensions. Accordingly، in addition to the study of foreign factors’ role in the fall of Mosaddegh، Arbenz and Allende’s administrations، the theoretical approach of this article is based on Gabriel Almond''s theory on political system capabilities in coping with crises. Decline in a political system''s capability in coping with crises is a preliminary background for military coup to get momentum. This study، review the data through a descriptive-analytical method and based on a historical-comparative approach
    Keywords: Coup_Iran_Guatemala_Chile_Functions of a political system_Domestic_foreign factors