فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهادر امینیان جزی، محسن عسگریان، عباسعلی توتونچی صفحه 7
    این مقاله بر آن است تا با توجه به نوع تعاملات شکل گرفته بین ایران و آمریکا در سه دهه گذشته براساس چهارچوب نظری سازه انگاری به بررسی جایگاه استفاده از دیپلماسی اجبارآمیز، ماهیت آن (یکجانبه، چندجانبه بلوکی و یا جهانی) و اهداف آن در سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران بپردازد. ادعای این پژوهش این است که ظهور و یا تداوم استفاده از نوع دیپلماسی اجبارآمیز بستگی به نوع فضای ناشی از تصورات قوام بخشانه ایران و آمریکا دارد. براین اساس:1- نقش بازیگران در یک روند کنش متقابل نمادین در هر دهه در تعدیل و یا افزایش فرهنگ هابزی بین دو کشور موثر بوده و در نتیجه در چگونگی استفاده از نوع دیپلماسی اجبارآمیز (یک جانبه، چندجانبه بلوکی و یا جهانی) موثر است.
    2- در دهه اول انقلاب ایران به دلیل شکل قوام بخشانه تصورات دو کشور از نقش خصومت آمیز هر دو کشور دیپلماسی اجبارآمیز از سوی آمریکا به دلیل فضای دوقطبی حاکم بر نظام بین الملل شکلی چندجانبه بلوکی پیدا کرد.
    3- در دهه دوم انقلاب، ایران در نتیجه تحولات درونی سعی در تغییر نقش ضدسیستمی خود به بازیگری مسئولی در عرصه جهانی بود و به رغم تمایلات هژمونیک گرایانه آمریکا نوع دیپلماسی اجبارآمیز یک جانبه و نهایتا همراه با متحدان منطقه بود.
    4- در دهه سوم انقلاب، تمایلات هژمونیک گرایانه آمریکا با تشدید گرایشات ضدسیستمیک ایران در شکل گیری فرهنگ هابزی بین دو کشور قوام یافت و در نتیجه دیپلماسی اجبارآمیز آمریکا علیه ایران ماهیتی جهانی همراه با تهدید از سوی شورای امنیت دارا بود.
    در پایان به این نکته تمرکز می شود که تلاش برای عدم قوام بخشی رویکرد تهاجمی آمریکا و عکس آن یعنی قوام بخشی گفتمان تغییر آمریکا از سوی ایران از طریق مشارکت فعالانه در سیستم بین المللی به عنوان یک کنش گر مسئول می تواند باعث ناکارآمدی ابزار دیپلماسی اجبارآمیز آمریکا علیه ایران باشد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی اجبارآمیز، نمایش قدرت، سیاست خارجی آمریکا، سیاست خارجی ایران، قوام بخش
  • حسین پوراحمدی، امیر عباس خوشکار صفحه 39
    مطالعه مبانی رفتاری سیاست خارجی قدرت های بزرگ گویای تاثیرگذاری مجموعه ای از عوامل و نیروهای داخلی، منطقه ای و جهانی است. در همین چارچوب فهم عوامل تاثیر گذار بر رفتار سیاست خارجی روسیه به عنوان یکی از بازیگران تاثیرگذار در پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران بسیار مهم می باشد. آنچه در پژوهش حاضر در جستجوی ان هستیم فهم و توضیح اهداف جهانی و اثرگذاری تعاملات سیاسی و اقتصادی روسیه با غرب در منظومه مبانی رفتاری سیاست خارجی این کشور در قبال پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران است. سئوال اصلی نوشتار حاضر این است که اهداف کلان سیاست خارجی و جایگاه منافع و روابط با غرب چگونه رفتار سیاست خارجی روسیه در قبال پرونده هسته ای ایران را تحت تاثیر قرار داده است؟ فرضیه ما این است که در ادامه نگاه سنتی شوروی/روسیه نسبت به ایران در خصوص ضعیف نگاه داشتن ایران و جلوگیری از نفوذ غرب در ایران از یک سو و اهداف کلان سیاست خارجی روسیه بویژه تلاش برای کسب منافع حاصل از همکاری ها و تعاملات منفعت گرایانه و سه حوزه تعاملاتی با غرب شامل اقتصاد و خطوط لوله انرژی، کنترل تسلیحات و سپردفاع موشکی و نیز تحولات خاورمیانه عربی و سوریه از سوی دیگر رفتار سیاست خارجی این کشور را به سمت اتخاذ نوعی دیپلماسی چندجانبه گرایی محدود در قبال پرونده هسته ای ایران تحت تاثیر قرار داده است. نظریه نوواقع گرایی به منظور بررسی و فهم عوامل و عناصر سطوح کلان تاثیرگذاری بر سیاست خارجی دولت ها به عنوان چارچوب تحلیلی مقاله پیشرو در نظر گرفته شده است. روش توضیحی-تبیینی مبتنی بر جمع اوری و استنباط دسته بندی شده متغیرها و تبیین روابط میان انها به منظور رسیدن به یک الگوی تحلیلی با استفاده از مطالعه متون تخصصی مرتبط با موضوع پژوهش حاضر مورد استفاده نگارندگان قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رفتار سیاست خارجی روسیه، پرونده هسته ای ایران، ساختار نظام بین الملل، دیپلماسی چندجانبه محدود
  • اصغر جعفری ولدانی، رامین جعفری ولدانی صفحه 79
    مرزهای عمان با کشورهای همسایه عرب آن توسط بریتانیا تعیین شده است. این مرزبندی به ویژه در شبه جزیره مسندم یکی از عجیب ترین مرزها در جهان است. به موجب این تقسیم بندی سرزمین عمان به دو پاره تقسیم شده و بین دو پاره آن امارات عربی متحده واقع شده است. تقسیم بندی مذکور عامل بازدانده در وحدت عمان بوده است. یک منطقه بسیار وسیع نیز به نام واحه بوریمی به علت دخالت بریتانیا و وجود ذخایر نفتی سبب بروز چالش های جدی بین 3 کشور عمان، امارات عربی متحده و عربستان سعودی شده است. عربستان سعودی همچنین نسبت به قسمت هایی از سرزمین عمان مانند عمان داخلی و استان ظفار ادعا داشته و با حمایت از گروه های مخالف، تلاش هایی را برای جدایی این بخش ها به عمل آورده است. مرزهای عمان و یمن نیز به علت جنبش ظفار سال ها محل منازعه بوده است. علاوه بر نقش بریتانیا، ویژگی های مرزهای عمان مانند طولانی بودن (2هزار کیلومتر) صحرایی بودن، کوهستانی بودن، پاره پاره بودن و شکل هندسی نامناسب آن در آسیب پذیری ژئوپلیتیکی این کشور نقش داشته است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، اخلافات مرزی و سرزمینی، عمان داخلی، واحه بوریمی، استان ظفار، شبه جزیره مسندم
  • محمد جمشیدی صفحه 117
    مواضع و اسناد راهبردی دولت باراک اوباما همگی دلالت بر کاهش نقش و جایگاه تسلیحات نامتعارف در استراتژی امنیت ملی آمریکا دارند. با این حال ایالات متحده آمریکا، در سند بازنگری آرایش هسته ای با استثناءکردن جمهوری اسلامی ایران، گزینه توسل به سلاح هسته ای در برابر ایران را معتبر می شمارد و از طرف دیگر از طریق ابزارهای مختلف از جمله رویکرد جدید در استقرار سپر دفاع موشکی در منطقه، فروش گسترده تسلیحات نظامی به اعراب منطقه، قطعنامه 1929 شورای امنیت و... تلاش می کند که در چارچوب سیاست بازدارندگی، قدرت متعارف ایران را در منطقه بوسیله بازیگران منطقه ای، موازنه و در مرحله بعد مهار نماید. بنابراین بازدارندگی آمریکا در قبال ایران شامل هر دو مولفه متعارف و نامتعارف می باشد. این نوشتار در پی چرایی همین واقعیت است و در ابتدا با تمرکز بر جایگاه بازدارندگی متعارف در استراتژی دفاعی آمریکا، به منطق کلان حاکم بر این سیاست می پردازد و در نهایت آن را در مواجهه کنونی میان ایالات متحده آمریکا و جمهوری اسلامی ایران به کار می بندد.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، تسلیحات متعارف، تسلیحات نامتعارف، استراتژی دفاعی آمریکا، سیاست منطقه ای اوباما، روابط ایران و آمریکا
  • فرهاد دانش نیا صفحه 143
    علی رغم شکل گیری بنیان های اولیه اپک گازی، سناریوهای متفاوتی فرا روی آینده عمل کرد و میزان تاثیرگذاری آن محتمل است. این نهاد طیفی از کشورها را با منافع متنوع در بر می گیرد. در این راستا، نقش و اهمیت همه اعضاء یکسان نیست. ایران، روسیه و قطر به دلایل مختلف، از جمله دارا بودن حجم ذخایر، از مهم ترین بازی گران بازارهای انرژی محسوب می شوند. آینده روابط آن ها و راه برد هر کدام برای تعقیب منافع خود در حوزه انرژی، تاثیر تعیین کننده ای بر قوت و ضعف اپک گازی بر جای می گذارد. پرسشی که در این راستا طرح گردیده، این است که انرژی در چه زمینه هایی و چگونه بر روابط ایران، روسیه و قطر تاثیر می گذارد و محتمل ترین سناریویی فراروی روابط سه کشور در این زمینه چیست؟ ماهیت بازار گاز، مساله حجم ذخایر، ظرفیت تقاضا، ساخت اقتصاد جهانی و ساختار اقتصاد سیاسی سه کشور از حیث وابستگی به درآمدهای انرژی مهم ترین متغیرهای تلقی می شود که در این مقاله از منظر نهادگرایی نئولیبرال در سطح ساختاری، مکانیسم تاثیرگذاری آن ها بر رفتار کشورهای مذکور واکاوی می گردد. سپس در چارچوب نظریه بازی ها در سطح خرد الگوهای محتمل رفتاری سه کشور در تعامل با یک دیگر سناریوسازی گردیده و این مدعا تعقیب می شود که علی رغم وجود موانع واگرایی بین ایران، روسیه و قطر، هم کاری در حوزه انرژی و در پیش گرفتن رفتار جمعی توسط آن ها، یک الزام ساختاری و نیز، کارکردی می باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی انرژی، اپک گازی، نظریه نهادگرایی نئولیبرال، نظریه بازی ها، هم کاری
  • عباس مصلی نژاد*، محمدرضا حق شناس صفحه 173

    رشد سریع اقتصادی چین در دو دهه اخیر و حرکت شتاب زده آن در مسیر تبدیل شدن به قدرتی بزرگ در عرصه سیاست بین الملل، میزان تاثیر گذاری این کشور بر مسائل بین المللی را افزایش داده است. باز تعریف موقعیت استراتژیک چین در سال های اخیر که عمدتا متاثر از رشد اقتصادی و در نتیجه آن افزایش توان نظامی و دیپلماتیک است، راهبرد خارجی این کشور را در حوزه های مختلف دچار تحول ساخته است.در همین راستا یکی از مناطقی که در سال های اخیر در سیاست خارجی چین مورد بازتعریف قرار گرفته است،منطقه خلیج فارس است. این منطقه و کشورهای واقع در آن،به دلیل برخورداری از بیشترین ذخایر انرژی،طبعااز بالاترین قابلیت ها در تامین امنیت انرژی چین و پاسخ گویی به نیاز استراتژیک این کشور برخوردارند. چینی ها با درک این موضوع در سال های اخیر تلاش های وسیعی برای ارتقای روابط با کشورهای نفتی این منطقه، به ویژه کشورهای اصلی انجام داده اند تا در پرتو آن بتوانند سهم خود را از ذخایر این منطقه هر چه بیشتر افزایش دهند.به اضافه اینکه ورود دیر هنگام چین به بازار بسیار رقابتی نفت خلیج فارس(عموما خاورمیانه) این کشور را ناگزیر می نماید که به دنبال منابع و کشورهایی باشد که خارج از دایره سلطه کشورهای غربی به ویژه آمریکا قرار داشته باشند، که از جمله ج. ا.ایران با توجه به ذخایر عظیم نفت وگاز و از سویی فشار ها و محدودیت های بین المللی(تحریم های چند جانبه)، منبعی نسبتا مطمئن برای تامین امنیت انرژی چین می باشد.از این رو می توان این سئوال اصلی را مطرح ساخت، که آیا چین به عنوان قدرتی مهم و رو به خیزش در عرصه سیاست بین الملل، از حاشیه به متن خلیج فارس خواهد آمد؟ به عبارت دیگر جایگاه چین در اقتصاد انرژی خلیج فارس چگونه خواهد بود؟ فرضیه پژوهش حاضر بر این مبناست که،با توجه به رویکرد عملگرایانه و واقع گرایانه، چینی ها درک کردند که امنیت انرژی نیز می تواند حوزه ای برای آسیب پذیری استراتژیک آن کشور باشد.از این رو بر اساس ضعف قدرت نظامی چین،به ویژه نیروی دریایی آن ومضافا نیاز فزاینده به انرژی وارداتی وقرار گرفتن بیش از 70% منابع انرژی در خاورمیانه(خلیج فارس)،می توان گفت،بر حسب ضرورت، انتخاب و اهمیت استراتژیک امنیت انرژی هم اکنون و در دهه های آتی، چین در فرایند گذآر از حاشیه به متن اقتصاد انرژی منطقه خلیج فارس می باشد.اما به دلیل کنترل نفت خاورمیانه به ویژه خلیج فارس از سوی آمریکا و نیز رقابت ژاپن واروپا به عنوان شرکای آن،این دو در ترکیب با یکدیگر،وضعیت سختی را برای چین ایجاد می کند. از این رو جهت تحقق بخشی امنیت انرژی و کسب جایگاه برتر آتی در اقتصاد انرژی خلیج فارس،چین نوعی خط مشی تدافعی جویانه(با آمریکا ومتحدانش)، تعاملی هم افزا(با عربستان) و دیپلماسی حذفی(با مرجح بودن ج.ا.ایران)با کشورهای عمده این منطقه در پیش گرفته است.
    برای بررسی این مسئله که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام خواهد شد،نخست به تعریف و توصیف مفاهیم ژئوپلیتیک انرژی، امنیت انرژی و ارتباط آن با اقتصاد انرژی پرداخته می شود و سپس با نگاهی به وضعیت ذخایر انرژی جهان و خلیج فارس،به تحلیل وتبیین جایگاه چین در اقتصاد انرژی خلیج فارس با تمرکز بر کشور ج.ا.ایران پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: ژئوپلتیک انرژی، امنیت انرژی، اقتصاد انرژی، خاورمیانه، خلیج فارس، چین، ایران
  • سعید میرترابی صفحه 209
    این مقاله بر آن است تا شماری از مهمترین قواعد حاکم بر سیاست خارجی کشورهای صادرکننده نفت را شناسایی ومعرفی کند. مدت هاست که کارشناسان مسائل نفت وسیاست خاطرنشان کرده اند که حجم انبوه درآمدهای نفتی درکشورهای صادرکننده نفت، آثار ویژه ای بر زندگی اجتماعی و سیاسی در این کشورها در بردارد به گونه ای که می توان ادعا کرد قواعد سیاست در این کشورها با کشورهای غیرنفت خیز همتای آنها تفاوت بنیادی دارد.این مقاله سیاست خارجی مهمترین دولت های صادرکننده نفت را درچارچوب الگوی ساختار-کارگزار از منظر آثار رانت های نفتی مورد بررسی قرار می دهد.مقاله نشان می دهد که دولت های صادرکننده نفت به عنوان کارگزار سیاست خارجی هم به شدت از نفت تاثیر می پذیرند و هم در عرصه بین المللی الزاما درون یک ساختار ویژه نفتی(بازار جهانی نفت)عمل می کنند. مقاله با بهره گیری از مباحث نظری مرتبط با دولت رانتیر، تجدید نظرهای صورت گرفته در این دیدگاه ها و دیدگاه های مرتبط با اقتصاد سیاسی نفت نشان می دهد که هر یک از ساختار و کارگزار مورد نظر در این بحث،به شکل خاصی از نفت تاثیر می پذیرند.این وضع سبب می شود رابطه تعاملی کارگزار وساختار ذکر شده نیز تحت تاثیر نفت برقرار شود و درنتیجه الگوی ویژه ای از سیاست خارجی شکل بگیرد که می توان از آن با عنوان «سیاست خارجی نفتی» یاد کرد. در ادامه مهمترین قواعد این الگوی سیاست خارجی مورد شناسایی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رابطه ساختار، کارگزار، بازار جهانی نفت، دولت های عمده صادرکننده نفت، درآمدهای نفتی، قواعد سیاست خارجی نفتی
|
  • Bahador Aminian Jazi, Mohsen Asgarian, Abbasali Tutunchi Page 7
    Applying constructivism framework, this article seeks to assess the position, nature (unilateral, multilateral and global) and goals of coercion diplomacy in the American foreign policy toward Islamic Republic of Iran, according to the kind of interaction between the two. What the paper claims is that the emergence or maintenance of coercion diplomacy depends on the kind of determining imaginations between the two. In this respect: 1. The role of the players in each decade in the symbolic social interaction process on balancing or increasing of the Hobbesian culture between the two countries and the quality of using the kind of the diplomacy was effective. 2. In the first decade of the Islamic Revolution in the light of determining perceptions of being a hostile country, American coercion diplomacy turned to be a multilateral one. 3. In the second decade, because of domestic developments, Iran tried to change its role from a counter-system to a responsible one. Despite of the American hegemonic coercion diplomacy, it was unilateral and ultimately done with its regional allies. 4. In the third decade American hegemonic attitudes alongside of intensified Iranian counter-system role led to Hobbesian culture and consequently American coercion diplomacy had a universal nature underpinned by the menace of the UNSC. Finally it should be considered that any effort from Iran to prevent American approach to be offensive and attempt to change American discourse by active participation in international system as a responsible player could frustrate the American coercion diplomacy.
    Keywords: Coercion diplomacy, American foreign policy, Iranian foreign policy, solidifying
  • Hossein Pourahmadi, Amir Abbasi Khoshkar Page 39
    We are looking for, in this research, understanding and explaining macro goals and political and economical interactions of the Russia to the West influencing its foreign policy behavior toward the I.R. of Iran's nuclear case. The principal question is: how the Russian foreign policy macro goals and the interests of relations to the West influence its foreign policy behavior toward the I.R. of Iran's nuclear case? The hypotheses: continuing the Soviet/Russia historical view to Iran for weakening this country from one part, and to prevent western influence in Iran from other part, have affected the macro goals of Russian foreign policy especially in some efforts to acquire the interest of profit-oriented cooperation and interaction and three interactive zones to the West including economy, energy pipe lines, weapons control and the Missile Defense Shield. These macro goals and transformations of the Arabic Middle East and Syria have affected Russian foreign policy behavior to "A Limited Multilateral Diplomacy" toward the I.R. of Iran's nuclear case. In this article, we have chosen the neorealist theory for studying and understanding some factors of the macro levels of influencing foreign policy behavior of the States. The explanatory and analytical methodology of this article based on collection and deduction of classified variables and explanation of the relations between them to access an appropriate analytical pattern utilizing the study of especial texts linked to present research subject.
    Keywords: neorealism, Russian foreign policy behavior, Iran's Nuclear Case, international system structure, limited multilateral diplomacy
  • Asghar Jafari Valdani, Ramin Jafari Valdani Page 79
    Oman's borders with its Arab neighbors have been determined by Britain. This bordering, particularly in the Musandam peninsula, is one of the strangest borders in the world. These bordering is one of obstacles on the way of uniting Oman. A vast area called Buraimi vaheh has been the source of serious tensions among Oman, Emirates and Saudi Arabia due to its oil resources. Saudi Arabia has also claiming some parts of Oman territory such as internal Oman and Dhofar. Saudi Arabia has tried to secede these parts through supporting separatist groups in the region. The border of Oman and Yemen has been disputed due to Dhofar movement. Beside the role of Britain, the features of these borders such as its length (almost two thousand kilometers), being desert, mountainous and inappropriate geometric form has played a crucial role in its vulnerability.
    Keywords: geopolitics, border, territorial disputes, internal Oman, Buraimi vaheh, Dhofar province, Musandam peninsula
  • Mohammad Jamshidi Page 117
    All strategic positions and documents made public under Obama Administration indicate that the role of unconventional weapons has decreased in the U.S national security strategy. Meanwhile, singling out the I.R. of Iran, the U.S in its Nuclear Posture Review document (NPR) recognizes resort to nuclear weapons against Iran as a valid option. On the other hand, using different instruments including new approach to regional missile defense, expansive arms sale to Arabs, UNSCR 1929 and its requirements, etc, the U.S tries to balance and subsequently contain Iran's conventional power by regional players. So the U.S deterrence policy towards Iran includes both conventional and unconventional elements. This paper focuses on why this is the case, and initially addressing the position of conventional deterrence in U.S defense strategy, deals with the grand logic ruling this policy and finally applies it in the current confrontation between the United States of America and the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: deterrence, conventional weapons, unconventional weapons, U.S defense strategy, Obama regional policy, Iran, U.S relations
  • Farhad Daneshnia Page 143
    Energy, especially gas, is one of the areas of multilateral cooperation and interaction of actors in International Political Economy (IPE). It has culminated in forming primary basis of Gas OPEC by now. Based on a hypothesis made of two Neoliberal Institutionalism and Game Theory in IPE, integration and disintegration will be examined among gas producers, especially Iran, Russia and Qatar. The major claim of the article is that, in spite of some impediments, cooperation among above-mentioned countries is a functional and structural necessity. In addition, due to the role of I. R. of Iran in creating primary basis of Gas OPEC, there is a direct relationship between the gas production capacity of Iran, as a main rival of Qatar and Russia, and weakness or strength of Gas OPEC in the future.
    Keywords: gas, OPEC, IPE, neoliberal institutionalism, game theory, integration, disintegration
  • Abbas Mosallanejad, Mohammad Reza Haghshenas Page 173

    China's economic rapid growth in two past decades and its quick move toward becoming a great power have increased its impact on international issues. Redefinition of China's strategic position in recent years that is mainly Influenced by its economic growth and consequently its military and diplomatic power, has changed its foreign policy strategy in different areas. Thus one of the regions redefined in Chinese foreign policy is the Persian Gulf. Due to enjoying the richest energy resources of the world, this region and its countries have the highest capabilities in providing China with energy and satisfying its strategic needs. By understanding this issue, the Chinese have tried hard to upgrade their relations with oil exporting countries of the region, particularly the main countries so that they can increase their share of the region's resources. Besides China's delayed entrance into competitive market of the Persian Gulf (the Middle East generally) has compelled the country that looks for resources and countries outside the control of the West, particularly the US. Given its huge resources of oil and gas on the one hand and international restrictions (multilateral sanctions), Iran is a relatively reliant source for providing China with energy. Thus we can raise this question: Will China as an important emerging power at the international level come from margins to the center of the Persian Gulf? In other words, what will the position of China be in the energy economy of the Persian Gulf? This research is based on this hypothesis that given their pragmatist and realist approach, the Chinese have understood that energy security can be a vulnerable strategic point for this country. Thus because of China's weak military power, particularly its navy, and its growing need to importing energy and the fact that more than 70 percent of the energy resources are in the Middle East (Persian Gulf), we can say that China is in the process of transition from margins to the center of energy economy of the Middle East due to necessity, selection and importance of energy security. But because the US controls the oil of the Middle East and Japan and Europe compete with China, it will face a hard situation. Thus China has adopted a kind of defensive strategy towards the US and its allies, an interactive strategy towards Saudi Arabia and playoff diplomacy, preferably towards the Islamic Republic of Iran in the region. Using descriptive-analytical method, this research firstly deals with definition and description of some concept as energy geopolitics, energy security and their relationship with energy economy. Then by considering the situation of energy resources of the world and the Persian Gulf, we will deal with analyzing and explaining the position of China in the energy economy of the Persian Gulf, emphasizing the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: geopolitics of energy, energy security, energy economy, Middle East, Persian Gulf, China, Iran
  • Saeed Mirtorabi Page 209
    This article tries to identify and introduce some of the main rules of foreign policy in oil exporting countries. It is a long time that scholars of oil and politics have argued that huge oil revenues in oil exporting countries have considerable effects on political and social life of these countries as we can claim there are a different set of rules in politics of oil rich countries in comparison with non-oil rich countries. This article studies foreign policy in the main oil exporting countries and uses agent-structure model for analyzing effects of oil rents. The article shows that as main agents of foreign policy in their countries, oil exporting governments are shaped by oil revenues on the one hand and behave in an oil-shaped special structure in international arena (world oil market) on the other. The article uses rentier state approach, analytical revisions in these arguments and theories of political economy of oil to show that oil shapes mentioned agent and structure in a particular manner. As a result, the relations between mentioned agent and structure are shaped by oil and in this way a special model of foreign policy is emerged that we can call it “petroleum foreign policy”. The article then identifies main rules of this kind of foreign policy.
    Keywords: agent, structure relation, world oil market, main oil exporting countries, oil revenues, petroleum foreign policy