فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اصغر افتخاری، کسری صادقی زاده صفحات 7-33
    این واقعیت که سیاست علمی است که در چارچوب اصول اعتقادی و شرایط و مقتضیات زمانی شکل می گیرد، ما را به آنجا رهنمون می شود تا بپذیریم که تلقی های واحدی از علم سیاست در عالم خارج وجود ندارد و متناسب با مکاتب و شرایط شاهد شکل گیری دیدگاه ها و نظریه های مختلفی در این زمینه می باشیم. رویکرد نگارشی مقاله حاضر مقید به اصول و مبانی مکتب جعفری که بر گرفته از سیره مبارک امام جعفر صادق (ع) می باشد و در آن سعی شده تا به این پرسش اساسی پاسخ داده شود: سیاست از حیث نظری، معرفتی، روشی و کاربردی چه جایگاهی در مکتب علمی جعفری دارد؟ برای نیل به این هدف سعی گردیده تا چارچوب نظری جامعی که به تحلیل سیاست در چهار سطح اساسی هستی شناسی، معرفت شناسی، غایت شناسی و روش شناسی، می پردازد، طراحی و ارائه گردد. تحلیل سیره امام صادق (ع) حکایت از آن دارد که: سیاست از حیث ماهیت در مکتب جعفری نه علم قدرت، بلکه علم سعادت است و از این حیث می توان ادعا نمود که الگوی اسلامی سیاست (مستند به اصول مکتب جعفری) می تواند به نظریه ای بدیل برای علم سیاست سکولار جاری به حساب آید.
    کلیدواژگان: سیاست، قدرت، امام صادق (ع)، عرفی گرایی، هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی
  • غلامرضا خواجه سروی، جواد قربانی آتانی صفحات 33-74
    تفکر سیاسی در ایران معاصر با پیوند خوردن با شرایط سیاسی و اجتماعی خاص دوران خود در چند بستر پیش رفت و جریان هایی متمایز را به وجود آورد. در پژوهش های آکادمیک در ایران از آراء متفکرین مختلفی که در مقوله سیاست اظهار نظر کرده اند، تحت عنوان اندیشه سیاسی یاد می شود. بنابراین لازم می نماید به این سوال مهم پاسخ داده شود که؛ تفکر سیاسی در ایران بیشتر با کدام یک از مفاهیم فکری سیاسی تطابق دارد؛ فلسفه سیاسی، اندیشه سیاسی، نظریه سیاسی، کلام سیاسی یا ایدئولوژی؟ در این نوشتار سعی شده است تا این فرض مورد آزمون قرار گیرد که غالبا تفکر سیاسی در ایران سویه ای ایدئولوژیک داشته و خصلتی عملگرا پیدا کرده است و هر چه بیشتر از خروجی اندیشه سیاسی در تعریف آکادمیک آن دور شده است. در این پژوهش سه جریان عمده ی فکری سیاسی در ایران یعنی، روشنفکری دینی، گرایش های لیبرالی و گرایش های چپ مورد بررسی قرار گرفته تا از منظر ماهیت، سنخیت هر کدام مشخص شود. مهمترین یافته در این پژوهش، عدم تولید معرفت سیاسی در ایران معاصر و بنابراین بیشتر ایدئولوژیک بودن تفکرات سیاسی است.
    کلیدواژگان: اندیشه ی سیاسی، تفکر سیاسی، روشنفکری دینی، لیبرالیسم ایرانی، سوسیالیسم ایرانی
  • وحید سینایی*، محمد خطبایی قوژدی صفحات 75-100
    فردوسی شاهنامه را با هدف احیای هویت ایرانی و ارائه ی سامان سیاسی بدیلی سرود که یادآور مجد و عظمت از دست رفته ی ایران باشد. از این رو لایه ی درونی یا هسته ی مرکزی شاهنامه، که در نهانگاه، کلیت و جامعیت آن نهفته، متضمن اندیشه ی سیاسی فردوسی و توضیح حکومت آرمانی وی بر پایه ی عناصر پادشاهی ایرانشهری است. سیاست در اندیشه ی فردوسی معطوف به تدبیر امر دنیا است اما مبنایی قدسی دارد. مفاهیم اصلی آن عبارتند از: یزدان، فره ایزدی، خرد و داد. کارگزاران سیاست که عمل برگزیدن یک خط مشی و اجرای آن را برعهده دارند شامل شهریار، پهلوان و موبد می شوند. اینان با ابتنای بر آن مفاهیم، در پی تحقق سامان سیاسی آرمانی در ایرانشهر هستند. این سامان با قرار دادن یزدان قادر بر فراز کی هان و اعطای قدرت مطلق به شهریار بر روی زمین و تابانیدن فره ایزدی بر وی شکل می گیرد. اما شهریار برای آن که بتواند همچو یزدان در کی هان بر خرد و داد حکم براند و دادگری کند باید از مشاوره و رای پهلوانان و موبدان بهره جوید. اگر چنین کند فره در وی مستدام و بر سریر قدرت بماند. اما اگر پند دانندگان نشنود فره از او رخت برمی بندد و از سریر قدرت سقوط می کند. به باور فردوسی بازگشت به این سامان سیاسی چاره ی بحران هویت ایرانی و رهایی ایران از استیلای بیگانگان است.
    کلیدواژگان: فردوسی، اندیشه ی سیاسی، شاهنامه، مفاهیم، کارگزاران، سامان سیاسی
  • سید جواد طباطبایی، نگین نوریان دهکردی صفحات 101-130
    در فضای بسته و خفه ای که مجاری گفتگوی سیاسی در حوزه عمومی هر چه تنگ تر می شد، گشایش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دیماه 1344، بیش از آن که گامی در جهت ارتقای فرهنگی کودکان ایرانی باشد، به مثابه باز شدن روزنه ای سیاسی برای روشنفکران منتقد بود. آنگاه که بیان شفاف و نقد سیاسی و اجتماعی آشکار غیرممکن می شد، زبان پوشیده و استعاری ادبیات، پرده حجاب خواسته هایی بود که در دیالوگ سیاسی آشکار سرنوشتی جز سرکوب و تهدید نمی یافتند. هر چند که بی تردید طرح مطالبات سیاسی به زبان کودکانه خود از ناکارآمدی و ضعف و زوال حوزه عمومی و عدم بلوغ سیاست و گفتگوی سیاسی در ایران نشان داشت. به هر روی، حاصل این ضعف و زوال حوزه عمومی و فشار فزاینده رژیم، سیاسی شدن ادبیات، و آنجا که به بازه تمرکز این مقاله مربوط می شود، سیاست زدگی ادبیات کودک بود. سیاست زدگی ادبیات کودک، یعنی استفاده ابزاری از ادبیات کودک در راستای اهداف سیاسی. ادبیاتی که از منظری هنجاری، اخلاقی و با توجه به مخاطبان ویژه اش بناست که معصومانه ترین و بیگناه ترین بخش تولیدات ادبی باشد. بدین ترتیب، سرنوشت ادبیات کودک در ایران دهه های چهل و پنجاه شمسی به گونه ای دیگر رقم خورد. کانون پرورش فکری کودک و نوجوان به محفلی برای حضور روشنفکران ناقد حکومت و به ویژه روشنفکران چپگرا بدل شد و نویسندگان ادبیات کودک همچون صمد بهرنگی نه به مثابه نویسنده کودکان، که همچون «معلم توده ها» و چهره ای سیاسی در حوزه عمومی شناخته شدند. در این مقاله تلاش بر آن است تا با پرتو افکندن بر دو اثر «ماهی سیاه کوچولو» و «24 ساعت در خواب و بیداری»، به قلم بهرنگی از برخی از پیام های سیاسی که داستان های کودکانه او در پی انتقال آنهاست رمزگشایی شود. بهرنگی در این هر دو داستان کودکانه، و در هر یک به شیوه ای متفاوت، در تقابل با تصویری از جامعه مدرن، غرب گرا و سرمایه داری که رژیم پهلوی در پی تبلیغ آن است، تصویری از فضایی سیاه و مصیبت زده را از ایران به نمایش می گذارد و در تلاش است تا آرمان های سوسیالیستی، عدالت خواهانه، انقلابی و رادیکال خود را بازتاب دهد. برای رمز گشایی از برخی از این پیام ها، این دو داستان کوتاه بهرنگی، با روش نشانه شناسانه یا سمیولوژیک مورد بازخوانی و تفسیر قرار گرفته اند. با به کار گیری تکنیک های نشانه شناسی، از قبیل: توجه به ساختار روایی اثر، گزینش های نگارنده در انتخاب سبک و عناوین و واژگان خاص، و قطب بندی های موجود در متن، کوشش خواهد شد تا برخی از دلالت ها و معانی سیاسی که در پشت پرده واژگان و جملات این متن ها پنهان شده آشکار گردد.
    کلیدواژگان: سیاست زدگی هنر، روشنفکران ایرانی، ادبیات کودک، حوزه عمومی، نشانه شناسی، صمد بهرنگی
  • علی اکبر علیخانی* صفحات 131-148
    امروزه ما با دو تفسیر اصلی از اسلام مواجه هستیم که در یک سر طیف تفسیری کاملا مسالمت آمیز و صلح جویانه از اسلام، و در سر دیگر طیف چهره و تفسیری خشونت آمیز از اسلام ارایه می شود و بر اساس همین تفسیر، گروه هایی دست به انفجار، کشتار و ترور می زنند یا خشونت را تجویز می کنند. با توجه به پیامدهای عمیق و گسترده هر کدام از تفاسیر، مسآله این است که کدامیک از آنها درست است. مباحثی باتحلیل آیات قرآن و با استناد به سنت نبوی، مسالمت آمیز بودن اسلام را نشان می دهند که موضوع این مقاله نیست و مفروض گرفته شده است، پرسش مقاله این است که اگراسلام دین مسالمت است و قرآن اجاز آغاز هیچ گونه جنگ و خشونتی را نمی دهد و جنگ های پیامبر اسلام6 صرفا دفاع بوده، پس چرا تفسیرهای غیر مسالمت آمیز یا خشونت آمیز از اسلام ارایه می شود، و علل و ریشه های این گونه تفسیرها کجاست. دیدگاه نگارنده _که بعدا به صورت نظریه نیز ارائه خواهد شد _این است که ریشه تفسیرهای غیر مسالمت آمیز یا خشونت آمیز در اسلام به جاهلیت عربی قبل از اسلام باز می گردد که پس از رحلت پیامبر بزرگوار اسلام دوباره به جامعه برگشت و بعدها در قالب قدرت طلبی ها و برتری جویی های امویان و عباسیان، در فرهنگ و تمدن اسلامی نهادینه شد.
    کلیدواژگان: اسلام، خشونت، افراط گرایی، همزیستی مسالمت آمیز، جاهلیت
  • محمد جواد غلامرضا کاشی*، مهدی کاظمی زمهریر صفحات 149-180
    تصور غالب درباره روشنفکری در ایران، آن را پدیداری وارداتی و برآمده از خلاء توصیف می نماید.این تصور، مانع توجه به شرایط امکان درونی تفکر روشنفکری می گردد؛مدعای اصلی نویسندگان مقاله این است که هویت روشنفکری تنها با توجه به تجربه فکری ایران پیشاروشنفکری (عالم قدیم) در کنار تجربه فکری در غرب قابل ادراک است؛ در پژوهش های جاری برآمدن روشنفکران تنها در پرتو ارتباطات ایران و جهان غرب مورد تحلیل قرار می گیرد،اما این پدیدار بدون رخ نمودن تحولاتی در صورت بندی تفکر قدیم، زمینه و شرط ظهور در فضای فکری ایران نمی یافت. این نوشتار با تحلیل جدال های الهیاتی میان اندیشه الهیاتی صدرایی، شیخیه و بابیه در دوران «پیشاروشنفکری»، نشان خواهد داد که چگونه این جدال ها به ظهور تفکر روشنفکری به مثابه یک زبان فکری جدید مدد رسانده است. تحلیل جدال های الهیاتی در پیشاروشنفکری نشان می دهد، که شاهد به حجاب رفتن معرفت قدسی به مثابه امری عینی، بسط تصور طبیعت گرایانه از عالم و انسان، جانشینی علمحصولی به جای معرفت قدسی، و دنیوی شدن زبان الهیاتی هستیم، که پیش از ظهور پدیده روشنفکری، شرایط امکان تفکرات غیرالهیاتی را فراهم ساخته بود.
    کلیدواژگان: صدرا، شیخیه، بابیه، روشنفکری، الهیات، دنیوی شدن
  • نجف لکزایی* صفحات 181-206
    تمدن سازی ملازم با تولید در عرصه های علم و فرهنگ، سیاست و قدرت و اقتصاد و ثروت است و تولید هیچ یک از اینها بدون امنیت میسر نیست و تولید امنیت بدون دانش امنیتی امکان ناپذیر است. تاسیس تمدن اسلامی و شکوفایی خیره کننده آن موید وجود پشتوانه های دانشی و از جمله دانش امنیتی است. حال پرسش اساسی این است که سنت های پژوهشی و مطالعاتی متفکران و دانشمندان مسلمان در حوزه مباحث «امنیتی» چه بوده است؟ مقاله حاضر، ضمن برشمردن این سنت های مطالعاتی تمرکز خود را بر بررسی سنت مطالعات فقهی امنیت در علوم اسلامی گذاشته است. برخی از ویژگی های این سنت مطالعاتی، که در این مقاله مورد بحث قرار گرفته از این قرار است: جامعیت و فراگیری نسبی نسبت به ساحات، سطوح، موضوعات و قلمروهای امنیت، جامعیت و فراگیری نسبی نسبت به تهدیدات و امنیت سخت و نرم، جامعیت و فراگیری نسبی نسبت به کارگزاران امنیت و تهدید. از مزایای این سنت مطالعاتی نیز می توان به رواج آن در جوامع اسلامی و در نتیجه اثرگذاری بیشتر بویژه از منظر تبعیت از فرامین رهبران مذهبی چه به لحاظ حکم حکومتی و چه به لحاظ فتوی و نیز فراگیری نسبت به همه رفتارها اشاره کرد. فقه امنیت به لحاظ دانشی نیز از مختصاتی چون روشمند بودن، نظام مند بودن، هدفمند بودن و عملیاتی و عینی و در نتیجه توجه عمده به مظاهر و شاخص های تهدید و امنیت برخوردار است.
    کلیدواژگان: فقه، امنیت، فقه امنیت، احکام امنیت، حفظ نفس، حفظ مال، حفظ نسل، حفظ عقل، حفظ دین
  • مهدی نجف زاده صفحات 207-237
    مطالعه حاضر از طریق روش ترکیبی تحلیل محتوا و نشانه شناسی، منازعه هویتی در دو دوره جمهوری اسلامی و پهلوی را در اسکناس ها به مثابه یکی از ابزارهای فرهنگی مورد مطالعه قرار داده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، نظام نشانه ای بر روی اسکناس ها در دوره پهلوی دوم از تغییرات فرهنگی بر اساس الگوهای مدرن حکایت می کند و ترکیبی از الگوهای باستانی و به ویژه دوره هخامنشیان با الگوهای مدرن مد نظر سیستم سیاسی بوده است؛ بر عکس در دوره جمهوری اسلامی، الگوهای هویت ملی در اسکناس ها، در دو نظام نشانه ای مذهبی شیعی و جهان گرایی اسلامی نمود یافته اند. در تحلیل نهایی، مطاله اسکناس ها نشان می دهد منازعه هویتی در هر دو دوره در ایران از طریق حذف و طرد بخش مهمی از عناصر ملی درجریان بوده است.
    کلیدواژگان: نظام نشانه ای، ایرانشهری، اسلام وطنی، پدر شاهی، سمبولیزم مذهبی
|
  • Asghar Eftekhari, Kasra Sadeghizadeh Pages 7-33
    Politics is a science formed within the framework of belief principles and time circumstances. This fact guides us to accept that there is no unified understanding of political science in the outside world، and we witness the formation of different viewpoints and theories in this regard according to the schools and circumstances. The approach of this article is limited to the principles of Ja''fari School which is derived from Imam Ja''far Sadegh''s lifestyle. I have tried to answer the following question: What is the position of politics in Ja''fari School in theoretical، epistemological، methodological and applying aspects? In order to achieve this goal، I have tried to design and present a comprehensive theoretical framework dealing with analysis of politics at four levels of ontology، epistemology، teleology and methodology. The analysis of Imam Sadegh''s lifestyle indicates that: in Ja''fari School، politics is not the science of power، but the science of happiness. Thus we can claim that the Islamic pattern of politics can be considered as an alternative theory instead of secular political science.
    Keywords: politics, power, Imam Sadegh (PBUH), secularism, ontology, epistemology, methodology
  • Gholamreza Khajesarvi, Javad Ghorbani Pages 33-74
    In Iran، political thinking moved in several spheres in relation with political and social circumstances of each specific era and created distinct streams. In the Iranian academic researches، political thought is referred to the opinions of different thinkers who have expressed them about politics. Therefore it is necessary to answer this significant question: Which political concepts is political thinking referred to? Political philosophy، political thought، political theory، or ideology? In this article، we have tried to test this hypothesis that in Iran، political thinking has had an ideological aspect and acquired a pragmatic feature، so it has distanced from political thought in its academic definition. In this research، three main streams of political thinking in Iran have been examined including religious intellectualism، liberal tendencies and left tendencies in order to be recognized in terms of nature. The most important finding of this research is the lack of political knowledge production in the contemporary Iran and the ideological characteristics of political thinking.
    Keywords: political thought, political thinking, religious intellectualism, liberalism, socialism
  • Vahid Sinaiee*, Mohammad Khotabaiee Pages 75-100
    Ferdowsi versified Shahnameh in order to revitalize Iranian identity and provide an alternative political order that preserved the lost Iranian glory. Thus the inner layer or focal point of Shahnameh which lies in its totality and comprehensiveness involves Ferdowsi''s political thought and explains his ideal form of government on the basis of Iranshahri royal elements. Politics in Ferdowsi''s thought relates to handling the worldliness but it has a divine basis. Its main concepts are as follows: Yazdan (almighty)، Farah-e-Izadi (divine charisma)، Kherad (reason)، and Dad (justice). The political agents who choose a policy and reinforce it، include Shahryar (prince)، Pahlevan (hero) and Mubed (clergy). On the basis of those concepts، these people seek to realize an ideal political order in Iranshahr. This order is formed through placing the almighty over the universe and giving the absolute power to the prince on the earth and giving divine charisma on him. But in order to govern according to reason and justice like the almighty، the prince should use the opinions of heroes and clergies. If he does this، his charisma will sustain and he will remain powerful، but if he does not، the charisma will vanish and he will be overthrown. According to Ferdowsi، the solution for Iranian''s identity crisis and their emancipation is to return to this political order
    Keywords: Ferdowsi, political thought, Shahnameh, concepts, agents, political order
  • Seyed Javad Tabatabaee, Negin Noorian Dehkordi Pages 101-130
    In a closed and stuffy environment that limited the channels of political dialogue in the public sphere، inauguration of the Center for Intellectual Nurturing of Children and Teenagers in January 1966، acted as a political opening for critical intellectuals، rather than a step towards upgrading Iranian children. When explicit expression and sociopolitical critique was not possible، implicit and metaphoric language of literature acted as a cover for those demands that were repressed and threatened in the clear political dialogue. There is no doubt that propounding political demands in a juvenile language indicated the ineffectiveness، weakness and decline of public sphere and the lack of political maturity and political dialogue in Iran. Anyway، the result of the weakness and decline of public sphere and regime''s increasing pressures was the politicization of literature and in this regard، the politicization of children''s literature. The politicization of children''s literature means instrumental usage of children''s literature for political goals; a literature supposed to be، from a normative and ethical point of view، the most innocent part of literary products، due to its particular audience. Thus the destiny of children''s literature in 1960s and 1970s was determined in another way. The Center for Intellectual Nurturing of Children and Teenagers became a circle for opposition intellectuals، particularly the left-wing ones. In such circumstances، some writers of children''s literature such as Samad Behrangi were known as «teacher of masses» and a political figure in the public sphere، not as a writer of children''s literature. In this article، we will try to cast light on Behrangi''s «Black Little Fish» and «24 Hours in Sleep and Wakefulness» in order to decode some of their political messages that he tried to transmit through his juvenile stories. In both of these juvenile stories، albeit differently in each of them، Behrangi tries to depict a black and miserable image of Iran، contrary to the modern، Western-oriented and capitalist image depicted by the Pahlavi Regime. Her tries to represent his socialist، egalitarian، revolutionary and radical ideas in these stories. In order to decode these messages، we have reread and interpreted these two stories by using semiological techniques such as: illustrating the narrative structure of the works، writers'' selections for particular style and titles and words، and polarizations of the texts. We will try to declare some of political significations and meanings tacit behind the words and sentences of these texts.
    Keywords: politicization of art, Iranian intellectuals, children's literature, public sphere, semiotics, Samad Behrangi
  • Ali Akbar Alikhani* Pages 131-148
    There are two major interpretations of Islam that represent two opposite ends of the spectrum. At the one end of the spectrum، there is a completely peaceful interpretation of Islam، and at the other end، a violent image is presented of Islam. On this basis، the non-peaceful interpretation of Islam، some groups carry out explosions and killings، restore to terror، or prescribe violence. Since each of these interpretations has profound consequences، it is of great importance to determine which one is correct. The peacefulness of Islam، which can be inferred from the analysis of Qur’anic verses and Prophet’s Sunnah، is presumed as evident in the present article. The main question of this article is whether Islam is a religion of peace and the Qur’an does allow Muslims to start any war or violence، whether the Prophet’s wars were merely fought in self-defense، and what are the roots of non-peaceful interpretations of Islam? From the author''s viewpoint، which will later be presented as a theory، these non-peaceful interpretations of Islam are rooted in the pre-Islamic jahiliyyah (ignorance)، which returned to the Islamic society after the death of the Prophet، and was institutionalized in Islamic culture and civilization in the framework of the Umayyads and Abbasids’ desire for power and superiority.
    Keywords: Islam, violence, extremism, peaceful coexistence, jahiliyyah
  • Mohammad Javad Gholamreza Kashi*, Mehdi Kazemi Zamharir Pages 149-180
    The dominant perception about intellectualism in Iran is that it is a barrowed phenomenon and resulted from a lack. This perception acts as an obstacle for paying attention to the internal circumstances of intellectualism. The authors claim that intellectual identity is understandable only by considering Iran''s pre-intellectual experience (ancient world) besides intellectual experience in the West. In the current researches، the emergence of Iranian intellectuals is analyzed under the effect of communications between Iran and the West، but this phenomenon would not be possible without happening some changes in the formation of ancient thinking. By analyzing theological debates among Sadraie، Sheikhie and Babie theological thought in the pre-intellectual era، this article will indicate that how these debates have culminated in emerging intellectual thinking as a new intellectual language. The analysis of theological debates in the pre-intellectual era indicate that sacred knowledge as an objective matter was vanishing، naturalistic perception of the universe and man was developing، the positive science replaced sacred knowledge، and the language of theology was secularized. These factors paved the way for emerging the phenomenon of intellectualism by creating a bed for non-theological thought.
    Keywords: Sadra, Sheikhie, Babie, intellectualism, theology, secularization
  • Najaf Lakzaee* Pages 181-206
    Civilization-building requires production in the spheres of science، culture، politics، power، economy and wealth. The production of these is not possible without security and producing security is not possible without security knowledge. The establishment of Islamic civilization and its glorious flourishing verifies the knowledge backgrounds، including security knowledge. Now the basic question is: What are the research traditions of Muslim thinkers and scientists in the realm of security? This article reviews these study traditions and focuses on the Fiqh studies tradition on security in the Islamic sciences. Some of the characteristics of this study tradition discussed in this article are as follows: relative comprehensiveness regarding the spheres، levels، topics and realms of security; relative comprehensiveness regarding soft and hard threats and security; relative comprehensiveness regarding the agents of security and threat. The advantages of this tradition include its prevalence in the Islamic societies، consequently its effectiveness particularly from the viewpoint of following religious leaders'' commands in terms of governmental verdict، Fatwa and comprehensiveness towards all behaviors. In terms of knowledge، the security fiqh also enjoys features as being methodic، systematic، goal-oriented، operational، objective and consequently paying attention to the manifestations and parameters of threat and security.
    Keywords: fiqh, security, security fiqh, soul preservation, wealth preservation, generation preservation, religion preservation
  • Mehdi Najafzadeh Pages 207-237
    The present study aims at representing the elements of identity conflicts in the Persian banknotes in the first Pahlavi and the Islamic Republic eras by using content analysis and Peirce''s semiotics. Our findings show that the sign system of banknote indicates a cultural change based on modern patterns، but at the same time، Pahlavi discourse has tried to represent ancient patterns (especially patterns of the Achaemenids). Synchronization of these two patterns seems to be somehow paradoxical. But in the Islamic Republic era، national identity represented by the religious symbolism in its non-historical form. In the final analysis، the results also show that in both of these historical eras، there was an identity conflict going on، so that political systems، in every period، tried to eliminate and banish some of the national elements.
    Keywords: sign system, Īrānshahr, Islamic cosmopolitanism, Patriarchy, religious symbolism