فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، تابستان 1393)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نبی الله ابراهیمی صفحات 7-36
    هدف اصلی این نوشتار، بررسی زمینه های ارائه نوعی پیش نظریه اجماعی-بومی روابط بین الملل با نگاهی خاورمیانه ای است.با توجه به وجود عناصر نظری موجود در خاورمیانه، امکان ارئه نظریه ای غیر غربی وغیر متعین با خوانشی خاورمیانه ای وجود دارد؟ این رویکرد مستلزم کمک گرفتن از نظریه های انتقادی روابط بین الملل وسازه انگاری روانشناختی درجهت تکمیل این عناصراست. به تبع، اجماع میان نخبگان دانشگاهی روابط بین الملل ایرانی، ترکی، وعربی برسرمبانی روش شناسی، هستی شناسی ومعرفت شناسی واحد در راستای مطالعه روابط بین الملل؛ این بدلیل نظری راهموار می سازد.به عبارتی، حوزه های دانشگاهی روابط بین الملل بویژه درکشورهای عرب زبان به شدت تابع مفروضات واقع گرایی ونوواقع گرایی می باشند وتحولات درون جوامع خویش را اصولا تابع فعل وانفعالات سیاسی قدرت های بزرگ وتوزیع مادی سامانه بین المللی می انگارند.آسیب شناسی این رویکرد، وتشویق به تشریک مساعی درباب الگوهای نظری بدیل برای مطالعه تعاملات بین المللی وشناخت روابط بین الملل با تکیه بر اجماع نظری روابط بین الملل خاورمیانه ای ازاهم اهداف کلی نوشتارحاضراست.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، روابط بین الملل، هستی شناسی، معرفت شناسی، پسا استعماری، خوانش چند صدایی، این خلدون
  • قدرت احمدیان*، سعیده سادات احمدی صفحات 37-74
    حسب شواهد و قرائن، مناقشه هسته ای ایران همواره استمرار داشته و بر گستردگی آن افزوده شده است.به نظر می رسد نظریه های اصلی روابط بین الملل قادر باشندتبیین نسبتا دقیقی از مفهوم منازعه و به طور خاص منازعه هسته ای ایران ارائه دهند.
    در این مقاله سعی شده است تا نشان دهیم که ایالات متحده و غرب به عنوان یک جهت گیری کلی و همیشگی در منازعات بین المللی و از جمله منازعه هسته ای ایران، به رویکرد نئورئالیسم توجه و تمرکز دارند. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران در منازعه هسته ای خود با غرب و به ویژه ایالات متحده سعی دارد به صورت تاکتیکی از مولفه ها و مدعاهای رویکرد نئولیبرالیسم برای صورتبندی مذاکرات خود بهره گیرد. بدیهی است این ادعا به معنی آن نیست که جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی خود تابع نظریه های لیبرالیستی و نئولیبرالیستی است.
    این مقاله تلاش دارد تاضمن بیان تفاوت دو رویکرد نئورئالیسم و نئولیبرالیسم در منازعات بین المللی،رویکردهای ایالات متحده و غرب را از یک طرف و جمهوری اسلامی ایران را از طرف دیگر مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: نئورئالیسم، نئولیبرالیسم، منازعه، همکاری، امنیت، مسئله هسته ای، مدیریت منازعات
  • امیر محمد حاجی یوسفی، ابوالقاسم عارف نژاد صفحات 75-110
    عملیات انتحاری که در طی آن فرد از وجود خود به عنوان ابزاری برای کشتن دیگران استفاده می کند از سال 2003 به بعد به شکل گسترده ای باعث ناامنی و قتل هزاران انسان در عراق شده است. در صحنه سیاسی عراق سه گفتمان اسلام سیاسی مردم سالار، اسلام گرایان سلفی(تکفیری) و سکولاریسم (لیبرال دموکراسی) به رقابت با یکدیگر برخاسته و هر کدام تلاش می کنند نشانه «عملیات انتحاری» را به نحوی معنا کرده و مورد ارزیابی و تفسیر قرار دهند که باعث تثبیت گفتمان آنها شود و به همین دلیل این نشانه در گفتمان های مذکور معانی بسیار متعارضی پیدا کرده است به نحوی که درگفتمان اسلام سلفی به عنوان امری مقدس تحت عنوان «عملیات شهادت طلبانه» و در گفتمان اسلام سیاسی مردم سالار به مثابه دالی مشروط بین «عملیات شهادت طلبانه» و «عملیات انتحاری» و در گفتمان سکولاریسم به عنوان اقدامی غیر انسانی و «تروریستی» از آن یاد می شود.
    مقاله حاضر میزان گسترش چنین عملیاتی در عراق را مرتبط با میزان توانایی گروه های سلفی در هژمونیک ساختن احساس محرومیت و عقلانی جلوه عملیات انتحاری برای مخاطبین خود می داند. چنانچه رقبای این گفتمان بویژه اسلام سیاسی مردم سالار در بی اعتبار ساختن دال های اسلام سلفی سهل انگاری نمایند نه تنها در عراق بلکه در دیگر کشورهای مجاور به ویژه ایران، عملیات انتحاری افزایش خواهد یافت و مانع از تحقق امنیت پایدار در منطقه خواهد شد.
    این مقاله با بهره مندی از الگوی گفتمان و با تاکید بر دیدگاه لاکلا و موفه، شناخت و تجزیه و تحلیل جریانهای سیاسی را در چارچوب منازعات گفتمانی و در ظرف زمانی و مکانی خاص خود می داند.
    کلیدواژگان: گفتمان، عملیات انتحاری، عملیات شهادت طلبانه، اسلام سیاسی مردم سالار، اسلام گرایی سلفی
  • هادی سلیمانپور* صفحات 111-145
    توسعه اقتصادی و قدرت یابی چین و آغاز فرایند ترجمه قدرت اقتصادی این کشور به موقعیت و نفوذ سیاسی در نظام بین الملل متغیر، سیال و انتقالی معاصر از رخدادها و پدیده های شاخص دوره پساجنگ سرد به شمار می رود. چین به مثابه نماینده قدرت های نوظهور و آمریکا به عنوان نماینده قدرت های سنتی نمادهای دو فرایند رقیب و متعارض در سیاست جهانی سده بیست ویکم محسوب شده و روابط آن ها به مهم ترین گزاره ادبیات سیاست بین الملل این دوران تبدیل گشته است. باتوجه به نسبت معنادار تحول در روابط آمریکا و چین با چرخش قدرت در روابط بین الملل، فهم ماهیت و مولفه های اثر گذار بر روابط این دوکشور می تواند در فهم مشخصه ها و چشم انداز نظام بین الملل هم سودمند و روشنگر باشد.
    تردیدی نیست که اهمیت مناسبات چین و آمریکا و به ویژه نقش این دوکشور در نظام بین الملل دوره انتقالی و پیامدهای آن بر بازتوزیع قدرت، نقش و جایگاه بازیگران اقتصاد و سیاست جهانی، پرسش مهم مناظره های بین المللی جاری را تشکیل می دهد. نوشتار حاضر با طرح این پرسش که روابط چین و آمریکا چه تاثیری بر نظام بین الملل دوران انتقالی دارد؟ در صدد است تا با بررسی و واکاوی موضوعات و مباحث مهم روابط این دو کشور به تحلیل و ارزیابی پیامدهای آن بر نظام بین الملل بپردازد. برمبنای یافته های این مقاله، چین و آمریکا پیش تر نوعی «سیاست همکاری توام با رقابت» را در پیش گرفته بودند. این سیاست اینک در دهه دوم سده جاری و در دوره انتقالی نظام بین الملل درحال تبدیل شدن به «سیاست رقابت توام با همکاری» است.
    کلیدواژگان: چین، آمریکا، آسیا، نظام بین الملل، قدرت های نوظهور، قدرت های سنتی
  • محمد علی شیرخانی*، رحیم بایزیدی، مجتبی رضازاده صفحات 145-174
    با فروپاشی شوروی، دوران جدیدی در عرصه بین الملل آغاز شد و آمریکا مدعی نظام بین الملل تک قطبی هژمونیک به رهبری این خود شد. این برتری با شروع قرن 21 با چالش های جدیدی مواجه شده است که نقش این کشور را در تحولات جهانی کم رنگ تر نموده است. نظم جدیدی که در آن قدرت های در حال ظهور نقش موثری ایفا می کنند، در حال شکل گرفتن است، چنانچه بسیاری از متفکران از نظام چند قطبی سخن می گویند. پرسشی که با آن مواجه می شویم، این است که قدرت های در حال ظهور بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) چگونه در صدد مقابله با برتری آمریکا و ارتقای جایگاه خود در ساختار نظام بین الملل هستند؟ فرضیه ما این است که کشورهای بریکس از طریق پیگیری استراتژی موازنه نرم درصدد مقابله با برتری آمریکا و نیز ارتقای جایگاه خود در نظام بین الملل هستند. کشورهای بریکس با توجه به جمعیت انبوه و قدرت اقتصادی در حال رشد خود عمده ترین قدرت های در حال ظهور نظام بین الملل می باشند که با آگاهی از عواقب و نتایج نامطلوب احتمالی ناشی از موازنه سخت و مقابله مستقیم با برتری آمریکا، به نوعی از استراتژی موازنه نرم برای مقابله با نظام تک قطبی و افزایش نفوذ و تاثیرگذاری خود در معادلات جهانی استفاده می کنند. لذا در این نوشتار با استفاده از روش توصیفی، شکل گیری بریکس و ابزارهایی که این کشورها در راستای موازنه نرم در برابر آمریکا مورد استفاده قرار می دهند، را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: ساختار نظام بین الملل، بریکس، نظام تک قطبی، موازنه نرم، برتری آمریکا
  • مختار صالحی* صفحات 175-214
    دیپلماسی اقتصادی با گسترش فرایند جهانی شدن اقتصاد به عنوان یکی از ابزارهای نوین سیاست خارجی مورد توجه قرار گرفته است. جهانی شدن اقتصاد در فرایند تکامل خود از منطق های درونی برخوردار می باشد که شناخت آنها لازم و ضروری است. چراکه، نادیده گرفتن آنها باعث می گردد، دیپلماسی اقتصادی نتواند در سیاست خارجی از جایگاه مناسبی برخوردار باشد. در واقع زمانی که همسویی اولیه میان منطق های جهانی شدن اقتصاد با صورت بندی های حاکم بر سیاست خارجی وجود داشته باشد دیپلماسی اقتصادی مجال ظهور پیدا می کند. در این مقاله به این سوال پرداخته می شود که دیپلماسی اقتصادی در سیاست خارجی دوران سازندگی از چه جایگاه و نقشی برخودار بوده است؟ فرضیه تحقیق اینست که علی رغم اولویت یافتن منطق توسعه اقتصادی، دیپلماسی اقتصادی به دلیل اولویت عرصه داخل بر عرصه بین الملل و تداوم نقش دولت در حوزه اقتصادی و تاثیر گذاری موضوعات سیاسی بر اقتصاد، به صورت واکنشی مورد توجه قرار گرفت.
    کلیدواژگان: دیپلماسی اقتصادی، جهانی شدن، سیاست خارجی ایران، دوره سازندگی
  • حسین فرزانه پور*، پیمان زنگنه صفحات 215-242
    جنبش های اجتماعی و سیاسی از مقوله تغییروتحول اجتماعی هستند ودرعین حال درجوامع شرقی واسلامی معاصر نوعی واکنش درمقابل فرایند گذاراز جوامع سنتی به جوامع جدید محسوب می شود. هریک ازجنبش های اسلامی با جهت گیری رهایی بخش و ضد استعماری که داشته اند، براساس دو مولفه ساختار یعنی عوامل محیطی، فشارهای سیاسی، اجتماعی و بحرانهای هویتی وکارگزار یعنی رهبری و ایدئولوژی، استراتژی وتاکتیکی را درپیش گرفته اندکه یا انقلابی بوده و یا اصلاحی، براین اساس برخی ازآنان سعی درانطباق با محیط پیرامونی خود داشته اند و برخی نیز استراتژی واکنشی را برای مقابله با شرایط بحرانی بر گزیده اند. حزب الله لبنان نیز به عنوان یکی از جنبش های اسلامی که در شرایط بحرانی جامعه لبنان ظهورکرده است درتلاش بوده تا با بهره گیری از دو شیوه واکنشی و انطباقی درقالب دو رویکرد رادیکالیستی و واقع گرایانه نسبت به تحولات تاریخی لبنان واکنش نشان دهد. به هرحال موضع گیری های حزب الله درخصوص مسائل لبنان درارتباط با دولتهای این کشور از1982 تاکنون در قالب دو الگوی رادیکالی یا واکنشی و واقع گرایانه یا انطباقی صورت گرفته است. حزب الله بر این اساس درارتباط با دولتهای لبنان مشی واحدی اتخاذ نکرده بلکه براساس ضرورتهای سیاسی و تاریخی لبنان که متاثرازشرایط داخلی وخارجی آن است، موضع گیری کرده و درتمام این دوره ها در قالب دو الگوی رادیکالی و واقع گرا، رویکردی همراه با تعامل وتقابل را درپیش گرفته است. بنابراین با چنین رویکردی این نوشتار با بهره گیری از نظریه بحران هرایردکمجیان برآن است تا روابط سیاسی و تاریخی حزب الله و دولتهای لبنان را به شیوه توصیفی و تحلیلی مورد بررسی وکنکاش قراردهد.
    کلیدواژگان: حزب الله، دولتهای لبنان، رادیکالیسم، واقع گرایی، تعامل، تقابل
  • الهه کولایی، محمد جواد خوانساری صفحات 243-275
    با تجزیه اتحاد شوروی در پایان سال 1991 و درپی آن استقلال ناخواسته جمهوری های آسیای مرکزی، دولتهای منطقه با چالش های سیاسی-امنیتی بسیاری روبه رو شدند. یکی از مهم ترین چالشها، رشد و گسترش بنیادگرایی اسلامی در این منطقه بوده است. این موضوع، به ویژه پس از رخدادهای 11 سپتامبر 2001، از اهمیت قابل توجهی برخوردار شده است. در این زمینه دیدگاه ها و تحلیل های گوناگونی با تاکید بر عوامل بیرونی و درونی موثر بر آن ارایه شده است. در این میان، گاه نقش جمهوری اسلامی ایران و سیاست آن به عنوان یکی از عوامل اصلی موثر در رشد و گسترش بنیادگرایی اسلامی در منطقه مطرح شده است. سوال اصلی این مقاله «چیستی نقش ایران در گسترش بنیادگرایی اسلامی در آسیای مرکزی» است. نویسندگان این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی نقش ایران را در رشد و گسترش بنیادگرایی اسلامی در آسیای مرکزی بررسی می کنند.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، ایران، بنیادگرایی اسلامی، اسلام سیاسی، اتحاد شوروی
|
  • Nabi-Allah Ebrahimi Pages 7-36
    The main goal of this article is to examine the preconditions of providing a sort of consensus-native pre-theory of international relations with a Middle Eastern viewpoint. Given the existence of theoretical elements in the Middle East، is it possible to provide a non-Western and non-deterministic theory with a Middle Eastern reading? This approach requires borrowing from critical theories of international relations and psychological constructivism in order to complete these elements. Obviously، consensus among Iranian، Turk and Arab scholars of international relations over a united ontology، epistemology and methodology for studying international relations will pave the way for this theoretical alternative. In other words، the academic realms of international relations، particularly in Arab countries are strongly affected by realism and neo-realism. They consider their societies’ domestic developments as a function of political interactions of great powers and the material distribution of international system. The main aims of this article include: the pathology of this approach، promoting cooperation regarding alternative theoretical patterns for studying international interactions، and knowledge of international relations relying on the theoretical consensus of the Middle Eastern international relations.
    Keywords: Ibn Khaldun, intuitionalism, Middle East, international relations, ontology, epistemology, postcolonial, multi, vocal reading
  • Ghodrat Ahmadian*, Saideh Al-Sadat Ahmadi Pages 37-74
    According to the present evidence، Iran’s nuclear conflict has always continued and expanded. It seems that the main theories of international relations are able to provide a relatively precise explanation about the concept of “conflict”، particularly Iran’ nuclear conflict. In this article، the authors have tried to illustrate that the US and the West focus on neo-realist approach a general and eternal orientation in international conflicts، including Iran nuclear conflict. While in it nuclear conflict with the West particularly with the US، the Islamic Republic of Iran has tried to use tactically neoliberal components and claims for formation of its negotiation. Of course، this claim does not mean that the Islamic Republic of Iran is following liberal and neoliberal theories in its foreign policy. This article tries to explain the difference between neo-realism and neo-liberalism in international conflicts، and examine the US and West’s approaches on the one hand and Iran’s ones on the other.
    Keywords: neo, realism, neo, liberalism, conflict, cooperation, security, nuclear issue, conflict management
  • Amir Mohammad Hajiyousefi, Abolghasem Aref Nezhad Aref Nezhad Pages 75-110
    As a type of attack in which the attacker uses self-destruction in order to kill other people، the suicide attack has caused a widespread insecurity and killing thousands in Iraq since 2003. There are three political discourses in Iraqi political scene، including Democratic Political Islam، Salafi Islamism and Secularism (liberal democracy)، competing for hegemony and try to marginalize each other through their interpretations for the signifier “suicide attack.” This trend has created contradictory signifiers and meanings i. e. Salafis sanctify it as a sacred action and name it Istishhadi operation; it is a contingent signifier in democratic political Islam discourse that may be an “inhuman initiative” or “martyrdom” while secularists condemn it as “terrorist” inhuman action. This article relates the expansion of suicide attack operation to Salafis'' ability in predominating the sense of deprivation and rationalizing suicide attack for their audiences. If Salafi Islamist''s rivals، particularly Democratic Political Islam overlook to invalidate Salafist signifier of suicide attack، not only it will jeopardize Iraq security but also endanger local and international security and prevents sustainable security in Iraq''s neighbors including Iran. With special reference to Laclau and Mouffe approach، this article considers analyzing political currents subject to discursive antagonism and according to temporal and local conditions.
    Keywords: Democratic political Islam, Salafi Islamism, suicide attacks, Istishhadi operation
  • Hadi Soleimanpour Soleimanpour* Pages 111-145
    One of prominent phenomena of post-Cold War era is China’s economic development and the beginning of turning its economic power to the political power and influence in the changing، fluid and transient international system. China as the representative of emerging powers and the US as the representative of traditional powers are regarded as the symbol of two competing contending processes in the 21st century world politics. Their relation has become the most important statements of international politics. Given the significant relation between the US-China ties and power shift in the international relations، understanding the nature and components affecting their relations may be useful in understanding the features and prospects of international system. There is no doubt that the significance of the US-China relations، particularly the special role of the two states in transient international system and its consequences on power redistribution، the role and position of world economic and political actor constitutes the main question of current international debates. By raising the question how China-US relations affect the transient international system، this article seeks to analyze and evaluate the impacts of these relations on international system. According to the findings، China and the US had previously adopted a kind of “cooperation accompanied by competition” policy. In the second decade of present century and transient era of international system، this policy is becoming “competition accompanied by cooperation”.
    Keywords: China, US, Asia, international system, emerging powers, traditional powers
  • Mohammad Ali Shirkhani Shirkhani*, Rahim Bayazidi Bayazidi, Mojtaba Rezazadeh Pages 145-174
    A new era started as the result of the collapse of the Soviet Union. The US claimed the leadership of hegemonic uni-polar international system. The supremacy has faced new challenges that have undermined the role of the US in global developments. A new order is being formed in which emerging powers play a key role، thus many thinkers talk about a multi-polar system. The question raised here is: How do the emerging powers of BRICS (Brazil، Russia، India، China and South Africa) seek to confront the US supremacy and upgrade their position in the structure of international system? We suppose that the BRICS countries try to confront the US supremacy and upgrade their position in international system through adopting the strategy of soft balance. Given their population and growing economic power، the BRICS countries are the main emerging powers of international system that understand the undesirable consequences of hard balance and direct confrontation to the US supremacy، so they use the strategy of soft balance in order to confront uni-polar system and increase their influence in world equations. Therefore by using descriptive method، we examine the formation of BRICS and the instruments by which these countries try to acquire a soft balance versus the US.
    Keywords: structure of international system, BRICS, uni, polar system, soft balance, US supremacy
  • Mokhtar Salehi* Pages 175-214
    As one of new instruments in foreign policy، the economic diplomacy has been propounded as the result of economic globalization. In its evolution process، economic globalization enjoys an internal logic which needs to be understood because ignoring them may cause that economic diplomacy cannot secure its appropriate position. Economic diplomacy emerges when there is an initial coordination between rationales of economic globalization and the formations dominated on foreign policy. In this article، I will deal with this question: What was the position of economic globalization in the foreign policy of the Construction Era? The hypothesis is that in spite of prioritizing economic development in this era، economic diplomacy was considered in a reaction way due to the priority of domestic scene on the international scene and continuation of political issues on economy.
    Keywords: economic diplomacy, globalization, Iranian foreign policy, Construction Era
  • Hussein Farzanepour*, Peyman Zanganeh Pages 215-242
    Social and political movements are categorized under social changes. At the same time، in the contemporary Eastern and Islamic societies، these movements are considered as a kind of reaction towards transition process from traditional societies to new ones. Every Islamic movement with emancipator and anti-colonial orientation has adopted strategy and tactic on the basis of two components i. e. “structure” including systemic factors، s+ociopolitical pressures، identity crises، and “agent” including leadership and ideology. These strategies and tactics have been either revolutionary or reformist. On this basis، some of them have tried to adapt themselves to their environment and some others have chosen to adopt a reaction strategy in order to confront with critical conditions. As one of Islamic movements emerging in the critical conditions of Lebanon، Hezbollah has tried to use two reaction and adaptation strategies towards Lebanon’s historical developments in the framework of radical and realist approaches. Anyway، Hezbollah’s stances regarding Lebanon’s problems in relation to the governments of this country have taken place within the framework of radical or reaction pattern and realist or adaptive one. On this basis، Hezbollah has not adopted a unified sstrategy towards the governments of Lebanon but it has taken stances according to Lebanon’s political and historical needs which are affected by domestic and international conditions. In all eras، Hezbollah has adopted an approach accompanied by interaction and confrontation within the framework of radical and realist patterns. Therefore this article seeks to examine the political and historical relations between Hezbollah and Lebanon governments in a descriptive and analytical way by using Herier Dekmegian’s crisis theory.
    Keywords: Hezbollah, Lebanon governments, radicalism, realism, interaction, confrontation
  • Ehaleh Koulaee, Mohammadjavad Khansari Pages 243-275
    After the disintegration of the Soviet Union in 1991 and inevitable independence of the Central Asian republics، the regional states faced many political-security challenges. One of the most significant challenges has been the growth and expansion of Islamic fundamentalism in the region. Particularly after 9/11، the issue has got a considerable importance. In this regard، different views and analyses have been provided by emphasizing domestic and foreign factors. Meanwhile the role of the Islamic Republic of Iran and its policy has been raised as one of main factors in the growth and expansion of Islamic fundamentalism in the region. The main question of this article is: What is the nature of Iran’s role in spreading Islamic fundamentalism? The authors examine the role if Iran in the growth and spread of Islamic fundamentalism by using a descriptive-analytical method.
    Keywords: Central Asia, Iran, Islamic fundamentalism, political Islam, Soviet Union