فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، بهار 1394)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحیده احمدی*، عبدالله کریم زاده صفحات 7-34
    یکی از اهداف شالوده شکنی، براندازی و ایجاد تشکیک در مفاهیم پایه ای ایدئولوژی های سیاسی است چرا که زیربنای ایدئولوژی های سیاسی، معانی برساخته ای تصور می شود که عوامل زبانی، محیطی و تاریخی موجب شده اند آنها را تثبیت یافته فرض کنیم. پل دومان در کسوت یکی از این شالوده شکنان برای شناورسازی معانی مستتر در ایدئولوژی های سیاسی و پاسخ به چرایی مقبولیت آنها، زبان ادبی را مطمح نظر قرار داده و خصایص زبان ادبی را دلیلی قاطع برای بی اعتباری مضامین و مفاهیم ایدئولوژی های سیاسی می داند. با توجه به این فرض، مقاله حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که مقبولیت ایدئولوژی های سیاسی نزد مخاطبین آن، نتیجه چه روندی در ساحت زبان بوده و نقد ادبی پساساختارگرا چگونه اعتبارزدایی از این روند را قابل توجیه می سازد؟ در این جستار تلاش شده است که به مراحل این روند در اندیشه پل دومان، پرداخته شود ضمن اینکه، برای فهم بهتر آن، دیدگاه اندیشمند مارکسیست فردریک جیمسون که منتقد نگاه دومان است، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، بلاغت، مجاز، زبان، زبان ادبی، خوانش، دومان
  • سید صمد حسینی واسوکلایی*، حسین جمالی صفحات 35-78
    هرچند مطالبه ی بومی گرایی برای رشته ی علوم سیاسی ایران، سابقه ی نسبتا طولانی حدود سی ساله بعد از انقلاب اسلامی دارد، اما این پدیده، طی دو یا سه سال اخیر، تحت اراده ی نظام سیاسی، به میزانی تشدید شده که موضوع «تحول ماهوی و بنیادین علوم انسانی» و به تبع آن علوم سیاسی، در دستور کار متولیان نظام آموزش عالی کشور قرار گرفته است. به نظر می رسد، به دلیل برخی همانندی ها بین جامعه و انقلاب ایران و چین، بررسی روند و تجربه ی علوم سیاسی چین می تواند امکان یا امتناع بومی سازی در این رشته دانشگاهی را آشکار سازد. اکنون با بررسی گسترش علوم سیاسی در چین می توان نسبت بین بومی گرایی و علوم سیاسی را به نحو مناسب تری درک کرد. علوم سیاسی معاصر چین، بیانگر آن است که این علم، ضمن رشد و توسعه در درون چارچوب و پارادایم علوم سیاسی جهان، به مثابه یک رشته دانشگاهی مستقل و با به کارگیری روش ها، جهت گیری ها و اصول علمی، توانسته است اعتبار مناسب در میان جامعه علوم سیاسی را پیدا کند. مهم ترین ویژگی علوم سیاسی در چین و در ارتباط با بومی گرایی، ربط و مناسبت آن با جامعه و حکومت چین است. از این دیدگاه، موضوعات موجود در عرصه ی سیاست چین با روش های متعارف علمی بررسی و تحلیل می شوند. به نظر می رسد، با توجه به تجربه ی علوم سیاسی در چین، و نیز تسری آن به علوم سیاسی در ایران، بومی گرایی به معنای به کارگیری روش ها، الگوها و نظریه های علوم سیاسی در مورد موضوعات مرتبط با جامعه ی مورد بررسی است و تحول ماهوی و بنیادی در این دیسیپلین دانشگاهی، غیر علمی، غیرعملی و ممتنع است.
    کلیدواژگان: بومی گرایی، علوم سیاسی، چین، ایران، بومی سازی، بومی شدن
  • آرمان زارعی زارعی* صفحات 79-112
    تجدید حیات مذهبی معاصر نه تنها این واقعیت را آشکار ساخته که در شرایط معاصر مذهب خوب یا بد جایگاه جدید و برجسته ای در سیاستهای داخلی و بین المللی در سرتاسر جهان کسب کرده و دیگر محتوایی جدا شده از حوزه سیاسی و عمومی نیست، بلکه نظریه سکولاریزاسیون را نیز به چالش کشیده و توجه جامعه شناسان و اندیشمندان اجتماعی را به خود جلب کرده است. یورگن هابرماس نیز با طرح مفهوم پست سکولاریسم تلاش می کند مسئله مذهب و نقش آن در حوزه سیاسی و عمومی جوامع لیبرال دمکراتیک کنونی را به بحث بگذارد و به درکی از این مسئله دست یابد که مومنان مذهبی چگونه می توانند به طور کامل در سیاستهای لیبرال دمکراتیک جوامع کثرت گرای مدرن مشارکت کنند. مقاله حاضر درصدد است ضمن اشاره به زمینه های جامعه شناختی که توجه هابرماس را به مسئله مذهب جلب کرده اند، آراء او درباره نقش مذهب در حوزه عمومی و تفاوت های استدلال او با متفکران لیبرال و به طور خاص جان رالز را به بحث بگذارد.
    کلیدواژگان: مذهب، حوزه عمومی، پست سکولاریسم، سکولاریزاسیون، هابرماس، رالز
  • محمود شفیعی صفحات 113-144
    چه رابطه ای میان عقلانیت شیعی و عقلانیت ارتباطی می توان برگزار کرد که از یک سو پویایی تاریخی عقلانیت شیعی در شرایط سلطه عقلانیت مدرن بر جهان امروز تضمین گردد و از سوی دیگر چنین عقلانیتی با حفظ استقلال دینی خود بتواند در تعامل با عقلانیت های تاریخی غیر دینی قرار گیرد. به طور خاص دغدغه پژوهش این است که نتایج سازنده سیاسی هماهنگی عقلانیت شیعی با عقلانیت ارتباطی را مورد بحث قرار دهد. طی چندین گفتار با طرح مجموعه ای از استدلال های درون دینی و برون دینی به اثبات فرضیه خود مبنی بر وجود مفاهیم بسنده ای در چارچوب عقلانیت شیعی (با تاکید بر آموزه های فقه و کلام شیعه) که قادر است اهداف فوق را بر آورده سازد، خواهیم پرداخت. در این زمینه ابتدا توضیحی درباره عقلانیت ارتباطی در سطح معرفت شناختی، انسان شناختی و جامعه شناختی ارایه خواهد شد. درگام بعدی شیعه و عقلانیت شیعی را معرفی خواهیم کرد. پس از آن مفاهیم عقلانی در سنت شیعی را با تاکید بر کلام و فقه مورد بحث قرار می دهیم. گفتار پایانی به استنتاجات نظری و عملی پژوهش اختصاص خواهد یافت.
    کلیدواژگان: عقلانیت، عقلانیت شیعی، عقلانیت ارتباطی، فقه شیعی
  • محمد عابدی اردکانی*، محمود علی پور صفحات 145-176
    از مسائل اساسی که در اندیشه سیاسی اسلام، به ویژه در عصر مشروطه به بعد، توجه اندیشه ورزان را به خود معطوف داشته است، مواجهه سنت اسلامی- ایرانی با مدرنیته غربی و دستاوردهای آن است. این رویارویی در جامعه ایرانی عصر مشروطه سه گونه برخورد را به خود دیده است: یکی نفی دستآوردهای مشروطه؛ دوم گرایش به جذب شدن درگفتمان غربی و مشروطه خواهی؛ اما راه سومی نیز به وجود آمده که سعی بر ایجاد تلفیق میان دستاوردهای مشروطه با ارزش های محلی داشته است. محمد اسماعیل محلاتی از جمله اندیشمندانی است که در مسیر سوم گام بر می دارد و تلاش بر این دارد تا با بازتفسیر اسلامی از مشروطه با مساله استعمار و استثمار غرب نیز مبارزه کند. در این مقاله تلاش شده است با بهره گیری از رهیافت منطق درونی و روش متن- مولف محور اسکینر، ((پاسخ های محلاتی به مساله استعمار واکاوی و بیان شود که محلاتی برای عدم گرفتارآمدن در دامان استعمار دو پاسخ می دهد)): ((اولین پاسخ اینکه از طریق منسجم کردن دستگاه های دولتی و زدودن استبداد از نظام سیاسی می توان با استعمار مبارزه کرد. دومین پاسخ نیز این است که از نظر محلاتی می توان با آموختن از دستاوردهای مثبت فرهنگ غرب، هم مذهب خود را حفظ کرد و هم آزادی و آبادانی خود را در برابر فرهنگ های دیگر ترسیم کرد)). باید یاد آور شد که مقاله قصد ندارد تکثرگرایی فرهنگی را به اندیشه محلاتی نسبت دهد، بلکه مراد این است رویکردی که محلاتی در مبارزه با استعمار اتخاذ نموده است، مبین الگویی در رهیافت های چندفرهنگی است، که زیست مستقل ملی را همزمان هم جهانی و هم محلی می نگرد.
    کلیدواژگان: استعمار، محلاتی، مشروطه، منطق درونی، روش متن، مولف محور اسکینر، هویت دینی و استقلال
  • سید مجتبی عزیزی، حجت الله نوری ساری صفحات 177-204
    جان رولز از مشهورترین فیلسوفان لیبرال معاصر و فیلسوفی دوران ساز در عرصه فلسفه سیاست است که آراء کمتر متفکری از متفکران هم عصر و زمانه ی وی، همانند او عرصه رد و ابرام و بحث و نظر بوده است. به طور معمول نام رولز با نظریه عدالت او و نوآوری دوران ساز وی در باب افزودن عدالت به اندیشه لیبرالی گره خورده است؛ و همین امر باعث شده است که از دیگر جنبه های اندیشه و تفکر رولزی غفلت صورت گیرد. این در حالی است که رولز صاحب تقریری جدید از لیبرالیسم است و می توان او را باز سازی کننده لیبرالیسم دانست. مقاله حاضر می کوشد که بر اساس دو مفهوم اساسی و مهم سعادت و آزادی و با بیان شاخصه های لیبرالیسم سیاسی او تقریری از لیبرالیسم رولزی ارائه دهد. شایان ذکر است که این امر هم در فهم بهتر و هم در نقد نظریات لیبرالی موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: لیبرالیسم، لیبرالیسم سیاسی، جان رولز، سعادت، آزادی
  • محمد منصورنژاد صفحات 205-226
    نوشتار حاضر با نگاهی مساله محور به آثار استاد مطهری در زمینه دانش سیاسی به رشته تحریر در آمده و بدین پرسش می پردازد که منابع موجود از این نویسنده تا چه حد و در چه زمینه ها و گرایش هایی در تامین متون و سرفصل های علوم سیاسی می توانند مفید باشند. برای استخراج داده ها با روش تحلیل محتوا از عناوین و فهرست مطالب آثار و فیش برداری از آنها مجموعه داده های اصلی در دو مقوله سامان یافته اند: دیدگاه مطهری درباره حکومت و دولت و دیدگاه مطهری درباره قدرت سیاسی. از جمله یافته های تحقیق عبارتند از اینکه مطهری نه داعیه استخراج دانشی از سیاست را داشت که از مضامین غیر ارزشی بحث می کنند (مانند اقتصاد سیاسی، جامعه شناسی سیاسی و...) و نه داعیه این داشت که در زمینه همه مسایل ارزشی این دانش نیز اظهار نظر نماید. در عین حال بیشتر یافته ها حکایت از آن دارند که اکثر مطالب مطهری در زمینه سیاست به مباحث مربوط به نظام سیاسی و مسایل ارزشی مربوط بوده بدون اینکه از سایر مسایل کاملا فارغ باشد. نیز ارتباط استاد با جریان روشنفکری سبب شد تا ایشان به برداشت معتدلی در رهیافت های سیاسی مرتبط با دین منتج گردید.
    کلیدواژگان: مطهری، سیاست، حکومت، دولت، قدرت سیاسی
|
  • Vahideh Ahmadi*, Abdollah Karimzadeh Pages 7-34
    One of goals of deconstruction is to overthrow and create suspicion in the basic concepts of political ideologies because it is presumed that there are constructed meanings at the foundation of political ideologies which we presumed to be stabilized them because of linguistic، systemic and historical factors. As one of this deconstructionists، Paul de Man has focused on literary language in order to float the hidden meanings in political ideologies and respond to the question that why they are acceptable. He regards the features of literary language as a strong reason for discrediting the motives and concepts of political ideologies. Given this assumption، this article tries to respond this question: What trends in linguistic sphere have made political ideologies acceptable for their audiences and how does poststructuralist critique make it justified to discredit this trend? The author tries to deal with the stages of this trend in Paul de Man''s thought، meanwhile examine Fredric Jameson''s views as the critic of de Man''s theory.
    Keywords: ideology, studiousness, metonymy, literary language, reading, Paul de Man
  • Seyed Samad Hosseini Vasukalyi*, Hossein Jamali Pages 35-78
    The demand for nativizing political science in Iran has a long precedence، almost three decades، however it has been placed in higher education authorities'' agenda during two or three years under the political system''s will for radical change in humanities. It seems that due to some similarities between Iranian and Chinese revolutions، examination of China''s experience regarding political science can reveal the possibility of nativizing this academic field in Iran. The Chinese contemporary political science indicates that this science grows and develops within the world political science''s frameworks and paradigms and at the same time، it has managed to gain an appropriate validity in the political science community as an independent academic field by using scientific methods، orientations and principles. The most significant feature of Chinese political science regarding nativization is its relevance with Chinese government and society. From this viewpoint، the existing issues of Chinese politics are examined and analyzed by convenient scientific methods. It seems that given the experience of China regarding political science and its lessons for Iranian political science، nativization means the application of methods، patterns and theories of political science in related issues of the examined society. Thus radical change in this academic field is non-scientific، unpractical and impossible.
    Keywords: nativism, political science, China, Iran, nativization, nativizing
  • Arman Zarei* Pages 79-112
    Contemporary religious revitalization not only has revealed that in the present circumstances، whether good or not، religion has gained a new position in the domestic and international politics all over the world but also it has challenged secularization theory and has attracted sociologists and social thinkers. By raising the concept of post-secularism، Jurgen Habermas tries to discuss religion and its role in the political and public sphere of present liberal democratic societies and reach an understanding that how religious people can participate completely in the liberal democratic politics of modern pluralist societies. This article tries to discuss his ideas about the role of religion in the public sphere and the differences between Habermas and liberal thinkers، particularly John Rawls.
    Keywords: religion, public sphere, post, secularism, secularization, Habermass, Rawls
  • Mahmoud Shafii Pages 113-144
    What relationship can be established between Shiite rationality and communicative rationality that ensures historical dynamism of Shiite rationality in the condition of modern rationality dominance on the present world، on the one hand، and such rationality interacts with other non-religious historical rationalities by preserving its independence، on the other? Specifically the main concern of this research is to discuss the political consequences of coordination between Shiite rationality and communicative rationality. Through several sections by propounding a series of inter-religious and intra-religious argumentations، I will deal with proving my hypothesis based upon adequate concepts within the framework of Shiite rationality (emphasizing Shiite fiqh and kalam). In this context، I will present an explanation about communicative rationality at epistemological، anthropological and sociological levels. At the next stage، I will introduce Shiite rationality. Then I will discuss the rational concepts in the Shiite tradition، emphasizing kalam and fiqh. The final section will be allocated to theoretical and practical conclusions.
    Keywords: rationality, Shiite rationality, communicative rationality, Shiite fiqh
  • Mohammad Abedi Ardekani*, Mahmood Alipour Pages 145-176
    In the Islamic political thought، one of the basic problems that have attracted thinkers'' attention، particularly from the Constitution Era on، is the confrontation between Islamic-Iranian tradition and Western modernity and its achievements. This confrontation in the Constitution era Iranian society has witnessed three kinds of treatments: first، negation of the Constitutionalism achievements; second، inclination towards melting in the Western discourse and constitutionalism; and the third way tries to combine constitution achievements and local values. Mohammad Esmaiil Mahalati is one of the thinkers going in the third way and by Islamic reinterpretation of Constitution movement tries to combat the Western colonialism and exploitation. By using the approach of internal logic and Skinner''s text-author method، this article tries to explain Mahalati''s responses to colonialism problem. For emancipating from colonialism، Mahalati provides two responses: The first response is that one could combat colonialism through making state apparatuses coherent and removing authoritarianism from political system. The second response is that Iran could preserve its religious values meanwhile learn lessons from the Western culture positive achievements، and it can depict its freedom and civilization comparing to other cultures. We should note that this article does not seek to attribute cultural pluralism to Mahalti''s thought but it aims to show that Mahalti''s approach towards combating colonialism manifests a pattern in multicultural approaches that regards national independent life simultaneously globally and locally.
    Keywords: colonialism, Mahalati, Constitution Movement, internal logic, Skinner's text, author method, religious identity, independence
  • Seyed Mojtaba Azizi, Hojatallah Noori Sari Pages 177-204
    As one of the most famous contemporary liberal philosophers and an outstanding thinker of political philosophy، John Rawls''s thought have been more disputable and controversial compared to other contemporary philosophers. Usually Rawls''s name has been blended with his theory of justice and adding justice to the liberal thought، thus other aspects of his thought have been neglected. This is while presents a new version of liberalism and he can be regarded as the re-constructor of liberalism. This article tries to present a reading of Rawlsian liberalism based on two concept of happiness and liberty and the features of his political liberalism. It should be mentioned that this issue will help in both better understanding and better criticizing liberal theories.
    Keywords: liberalism, political liberalism, John Rawls, happiness, liberty
  • Mohammad Mansournejad Pages 205-226
    By a problem-based view to Morteza Motahari''s writings regarding political knowledge، this article deals with the question that how far and in what contexts the writer''s resources could be useful for providing political science syllabuses. The data were collected by using content analyses of titles and contents of his books and the data were organized in two categories: Motahari''s view of government and state and Motahari''s view of political power. The findings indicate that Motahari neither claimed that he had extracted the knowledge of politics speaking about value-free motives (such as political economy، political sociology and so on) nor stated his views about all value-oriented issues related to this knowledge. At the same time، the findings indicate that most of Motahari''s political writings have been about political system and the related problems without ignoring other issues completely. Also his connections with the intellectual movement have culminated in creating his moderate understanding about political approaches related to religion.
    Keywords: Motahari, politics, government, state, political power