فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، تابستان 1394)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهره ابراهیمی فر، میرسعید هدایتی صفحات 7-40
    رابطه بین چین و شورای همکاری خلیج فارس جزء مهمی از مجموعه روابط بین چین و خلیج فارس تلقی می گردد. چین یکی از قدرت هایی است که موقعیت آن با سرعتی شگفت انگیز در سیاست بین الملل ارتقا می یابد. انرژی صنعت اصلی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است و چین برای توسعه اقتصادی خود، به یک بازار باثبات انرژی نیاز دارد. توسعه سریع اقتصادی در چین باعث افزایش تقاضای انرژی شده است و همکاری این کشور با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در حوزه انرژی سنگ بنای رابطه و همکاری های اقتصادی و سیاسی دوجانبه است، که خود را در تجارت، سرمایه گذاری و پروژه های ساخت و ساز نشان می دهد و ابعاد همکاری اقتصادی- سیاسی را گسترش می دهد. با توجه به گسترش روابط چین و شورای همکاری خلیج فارس در سالهای اخیر، این سوال مطرح می شود که گسترش روابط چین و شورای همکاری خلیج فارس در چه زمینه هایی قابل ترسیم است؟ این تحقیق بر این فرضیه تاکید دارد که چین به عنوان یک قدرت نوظهور سیاسی -اقتصادی جهت تثبیت جایگاه خود و نقش آفرینی بیشتر در همه زمینه ها در صدد توسعه روابط سیاسی و اقتصادی دو جانبه با شورای همکاری خلیج فارس می باشد و در آینده قادر خواهد بود به عنوان یکی از بازیگران فرامنطقه ای مطرح، به فعالیتهای سیاسی و اقتصادی مثبت خود ادامه دهد. بنابراین، رابطه سیاسی-اقتصادی چین و شورای همکاری خلیج فارس در آینده امید بخش خواهد بود. این تحقیق در صدد است تا ضمن بررسی مناسبات سیاسی و اقتصادی چین و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، تصویری شفاف ازچشم انداز این مناسبات ارایه نماید.
    کلیدواژگان: قدرت اقتصادی، نفوذ سیاسی، چین، شورای همکاری خلیج فارس، سرمایه گذاری
  • غلامرضا حداد صفحات 41-112
    سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران که تا روی کار آمدن دولت نهم روندی رو به اعتدال را می پیمود در خلال سال های 84-92 که با به قدرت رسیدن جریانی سیاسی موسوم به نواصولگرایان در ساختار سیاسی مقارن بود بازگشتی به رادیکالیسم انقلابی را تجربه نمود. این پژوهش با فرض تناسب پدیده سیاست خارجی با فهم درونی و با تکیه بر مفهوم ساختارهای معنایی در پی پاسخ به این پرسش اساسی است که ساختار معنایی نواصولگرایان چه تاثیری بر سیاست خارجی ج.ا.ا در دولت های نهم و دهم داشته است. در این راستا ابتدا با تحلیل پاره گفتارهای محمود احمدی نژاد، رییس دولت های نهم و دهم، عناصر بنیادین ساختار معنایی نواصولگرایان در عرصه سیاست بین الملل استخراج شده و در ادامه جهت گیری های کلان سیاست خارجی ج.ا.ا در این دوره با ساختار معنایی نواصولگرایان نسبت سنجی می شود. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که عناصر بنیادین ساختار معنایی نواصولگرایان (ثنویت، نسبت دشمنی و دوستی، مسئولیت الهی، تقدیرگرایی مادی، موعودگرایی، بزرگنمایی و اغراق، زمان پریشی و ساده انگاری) در جهت گیری های کلان سیاست خارجی دولت های نهم و دهم انعکاس یافته است. به عبارت دیگر بازگشت به اصول اولیه انقلابی، آمریکامحوری و اسرائیل ستیزی، نگاه به شرق، نگاه به جنوب، و مقاومت و سازش ناپذیری در پرونده هسته ای ریشه در ساختار معنایی نواصولگرایان دارد؛ ساختاری معنایی که از مسیر ترکیب اسلام سیاسی و ایدئولوژی چپ انقلابی در انقلاب اسلامی، تجربه زیسته جنگ هشت ساله و تهدید هویتی در دوره اصلاحات برساخته شده و به هستی بین المللی در فضای بین الاذهانی نواصولگرایان معنا می بخشد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، ساختار معنایی، نواصولگرایان، دولت های نهم و دهم، ثنویت
  • سید احمد فاطمی نژاد صفحات 113-139
    هدف این مقاله بررسی جایگاه فرهنگ در رویه سازگاری جویی ج. ا. ایران طی دوره های جنگ و اصلاحات می باشد. برای دستیابی به این هدف، نوعی رویکرد ترکیبی در پیش گرفته می شود؛ یعنی دو مفهوم انسان گرایانه و انسان شناختی فرهنگ از هم متمایز شده و با نظریات روزنا پیرامون سیاست خارجی پیوند می یابد تا رویه های سازگاری جویی از آن استخراج شود. سپس مقوله های استخراج شده از رویکرد نظری روزنا پیرامون سازگاری جویی، در دو متن نمونه (یعنی متن سخنرانی های رجایی و خاتمی در مجمع عمومی سازمان ملل) اعمال شده و مورد بررسی قرار می گیرند. بدین منظور از نوعی روش التقاطی استفاده می شود که مرکب از روش های مقایسه ای و تحلیل محتوا است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در دوره جنگ از نوعی انسان گرایی فرهنگی پیروی شده و رویه سازگاری جویی در سیاست خارجی، «لجوجانه» بوده است اما در دوره اصلاحات از انسان شناسی فرهنگی پیروی شده و رویه سازگاری جویی، «محافظه-کارانه» بوده است.
    کلیدواژگان: سازگاری جویی، رویکرد انسانگرایانه، رهیافت انسان شناختی، صدور انقلاب، تنش زدایی
  • حمیرا مشیرزاده صفحات 139-171
    تحلیل سیاست خارجی یکی از حوزه های مهم در مطالعات بین المللی است که نه تنها در ایران بلکه در کل به نسبت سایر حوزه های روابط بین الملل کمتر مورد توجه قرار داشته است. در عین حال، این حوزه در دهه های 1950 تا 1970 میلادی بسیار رو به رشد بود و گمان می رفت به مرزهای قابل قبول مفهومی و نظری دست می یابد. اما با زیر سئوال رفتن رفتارگرایی و اثبات گرایی حاکم بر رشته و نیز به زیر سئوال رفتن دستاوردهای آن تلاش های نظری مهم در حوزه آن کاهش یافت. اما از دهه 1990 مجددا این حوره مطالعاتی رو به رشد گذاشت. مسئله ای که در این پژوهش تلاش شده به آن پرداخته شود تبیین احیای این رشته مطالعاتی از دهه 1990 است. یافته های این پژوهش که هم بر مبنای روش های تحلیل کمی و هم کیفی با مطالعه مقالات علمی مرتبط با سیاست خارجی انتشاریافته در بازه زمانی پیش و پس از دهه ی 1990 صورت گرفته حاکی از آن است که مهمترین عوامل موثر در احیای این حوزه مطالعاتی عبارتند از: پایان جنگ سرد و پاسخگو نبودن نظریه های کلان روابط بین الملل به تحولات منجر به آن و نیز پس از آن، ظهور چارچوب های تحلیلی و نظری نوینی در روابط بین الملل که فراتر از حوزه خاص نظام بین الملل بودند و توان دربرگیری مطالعات سطح واحدها را داشتند، و سرانجام ظهور امکانات جدید در حوزه تحلیل.
    کلیدواژگان: تحلیل سیاست خارجی، روابط بین الملل، تحولات رشته روابط بین الملل، مقالات سیاست خارجی، تحولات پساجنگ سرد
  • عباس مصلی نژاد صفحات 171-200
    اقتصاد سیاسی نفت در عرصه بین المللی تحت تاثیر مولفه های اجتماعی، اقتصادی و راهبردی قرار دارد و کشورهایی همانند ایران، همواره بدلیل برخورداری از این منابع طبیعی، تابع این قاعده بوده اند.
    در سالهای بعد از جنگ سرد شاهد تحول در ساختار و فرایندهای مربوط به اقتصاد جهانی می باشیم، بگونه ای که مولفه های جدیدی در زمره عوامل تاثیرگذار بر سیاست و اقتصاد بین الملل بویژه در سال های بعد از فروپاشی ساختار دوقطبی و تسلط نظام سرمایه داری در اقتصاد و سیاست جهانی، ظهور یافته است. از این بین اقتصاد سیاسی نفت را می توان از مولفه های بسیار اثر گذار و نوظهوری دانست که بعنوان ابزار پیوند و یا انزوای کشورها با اقتصاد جهانی، توسط قدرت های بزرگ بکار گرفته می شود. برای مثال، طرح هایی که در ارتباط با فرایند تحریم اقتصادی ایران تصویب می شود؛ تحت تاثیر عوامل متنوعی ازجمله سیاستگذاری اقتصاد سیاسی نفت است. درباره روند و چگونگی محدودسازی قابلیت های راهبردی ایران توسط آمریکا، اتحادیه اروپا و سایر کشورهای صنعتی رویکردهای مختلفی ارایه شده است. در چنین شرایطی، محدودیت های راهبردی آمریکا علیه کشورهای منطقه و نظام بین الملل عموما بر اساس نیازهای اقتصاد جهانی تنظیم شده است. چنین ضرورت هایی همواره عامل اصلی تصمیم گیری سیاستگذاری اقتصاد سیاسی نفت از سوی کشورهای صنعتی در برخورد با بازیگران منطقه ای از جمله ایران است.
    این مقاله از نظر روش شناسی درزمره تحقیقات کیفی توصیفی است که در آن سیاست گذاری اقتصاد سیاسی نفت به عنوان متغیر مستقل و نوسانات قیمت نفت و تحریم های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بعنوان متغیر وابسته مورد بررسی قرار گرفته است.
    محور اصلی این جستار، پردازش به این موضوع می باشد که مذاکرات ژنو، مذاکرات وین و همچنین موافقت نامه هسته ای ایران و گروه 1+5 موسوم به «برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)» و هرگونه مذاکره و الگوی همکاری جویانه بین المللی تابعی از سیاستگذاری اقتصاد سیاسی کشورها در نظام بین الملل و بویژه اقتصاد نفت می باشد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری اقتصاد سیاسی، تحریم، موافقت نامه هسته ای، مذاکرات بین المللی
  • علی اشرف نظری*، محمد صیادی صفحات 201-234

    خیزش های مردمی سال 2011م در جهان عرب، اگر چه از تونس آغاز شد اما در مصر بیشترین تاثیرها را گذاشت. این مساله از یک سو به اهمیت این کشور در جهان عرب و خارمیانه باز می گردد و از سوی دیگر، ناشی از شکاف های مختلفی است که ساختارهای سیاسی مصر را تحت تاثیر قرار داده است. منازعات سیاسی و درگیری های خیابانی در مصر حتی پس از سقوط حکومت «حسنی مبارک» و تثبیت انقلاب 25 ژانویه 2011م این کشور نیز پایان نیافت و عرصه ی سیاسی مصر را مستعد منازعه، درگیری و خشونت کرده است.
    با این حال، آنچه پس از انقلاب مصر مورد توجه قرار گرفت، حضور اسلام گرایان در ساختارهای قدرت بود. اگرچه اسلام سیاسی در مصر، در مقاطعی از حکومت مبارک نیز امکان کنش سیاسی یافته بود اما حضور در قدرت به صورتی که علاوه بر پارلمان، دربردارنده ی قدرت اجرایی نیز باشد، مساله ی متفاوتی بود که زمینه را برای تاثیرگذاری اسلام سیاسی بر سرنوشت سیاسی مردم این کشور به نحوی که به همه ی روزنه های زندگی مصریان راه یابد، فراهم می سازد.
    پرسش اصلی مقاله این است که مشخصه ی اصلی کنش سیاسی اسلام گرایان مصر پس از انقلاب 25 ژانویه چه می باشد؟ فرضیه ی مقاله این است که اسلام سیاسی در مصر متاثر از تحولات و فرآیندهای سیاسی مصر و ضرورت تثبیت قدرت سیاسی در رویکردهای خود به سوی «پراگماتیسم اسلامی» در حرکت است که با مفاهیمی نظیر آزادی سیاسی، فردگرایی، پارلمانتاریسم، پلورالیسم و دموکراسی پیوند می خورد. در این پژوهش تلاش خواهد شد با بررسی نحوه ی تعامل اسلام سیاسی با «متن» و «زمینه ی سیاسی» بروز یافته در تحولات اخیر مصر، استدلال خود را روشن تر سازیم.

    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، متن، زمینه، تاویل، مقاومت، پراگماتیسم اسلامی
  • ایرج همتی، ابوالفضل دلاوری صفحات 235-265
    استراتژی ایران در جنگ، به ویژه پس از آزادسازی خرمشهر، ظاهرا اقدامات جنگی را تا جایی تجویز می کرد که مکمل و مددکار یک دیپلماسی موثر برای پایان بخشیدن پیروزمندانه به جنگ باشد. در عمل اما روند مواضع و اقدامات سیاست خارجی ایران از تمایل و اراده صریحی برای به جریان انداختن فرایند سیاسی خاتمه جنگ حکایت نمی کرد. در این مقاله، با تدارک یک چارچوب تحلیلی ترکیبی، که آن را تحلیل «گفتمانی راهبردی» نامیده ایم، به بررسی این موضوع پرداخته ایم. دلیل انتخاب این چارچوب به ماهیت دو گانه جنگ و فرایند تصمیم گیری های مرتبط با آن برمی گردد. جنگ از یک سو با منطق گفتمانی انقلاب پیوستگی داشت و از سوی دیگر از منطق راهبردی سیاست تاثیر می پذیرفت. استدلال اصلی مقاله این است که موازنه میان این دو منطق، منجر به بحران در حوزه استراتژی جنگ شد. نشانه مهم این بحران، بن بست تصمیم گیری درباره روش و زمان مناسب خاتمه جنگ بود.
    کلیدواژگان: استراتژی، رفتار سیاست خارجی، منطق گفتمانی جنگ، منطق راهبردی جنگ
|
  • Tahereh Ebrahimifar, Mirsaeed Hedayati Pages 7-40
    Relationship between China and the Persian Gulf Cooperation Council (GCC) is a significant part of China's relations with the Persian Gulf countries. China is one of powers enhancing its position in the international politics with an amazing speed. Energy is the main industry of GCC countries and China needs a stable energy market for its economic development. China's cooperation with the GCC countries in the energy filed is the cornerstone of their bilateral economic-political cooperation that is demonstrated in commerce, investment and building projects. Given the expansion of China-GCC relations in recent years, this question is raised: What fields are expectable for expanding China-GCC relations? The research emphasizes this hypothesis that China, as an emerging political and economic power, seeks to expand its bilateral relations with the GCC in order to stabilize its position and role-playing in all fields of the region. As one of main super-regional powers, China will be able to continue its positive political and economic activities in future. Therefore China's political-economic ties with the GCC will be flourishing in future. This research tries to examine China-GCC economic and political relations and provide a transparent image of these relations.
    Keywords: economic power, political influence, China, GCC, investment
  • Gholamreza Haddad Pages 41-112
    Going through a moderate rout until 2005, I. R. Iran's foreign policy witnessed the return of a political current, named neo-conservatives, during 2005-2013 experienced a return to revolutionary radicalism. By presuming a relation between foreign policy and understanding and by emphasizing meaning structures, this research seeks to answer this basic question: What was the impact of neo-conservative's meaning structure on I. R. Iran's foreign policy in Ahmadinejad's Administration? In this direction, the author has extracted the fundamental elements of meaning structure of neo-conservatives in the international politics arena through analyzing Ahmadinejad's statements, and then has examined the relationship between macro directions of Iran's foreign policy in this period and neo-conservative's meaning structure. The findings indicate that the fundamental elements of neo-conservative's meaning structure (dualism, friend/enemy relation, divine responsibility, material destiny, eschatology, exaggeration, anachronism and reductionism) have been reflected in the macro directions of Ahmadinejad's Administration foreign policy. In other words, return to preliminary revolutionary principles, anti-Americanism and anti-Zionism, outlook to the east, outlook to the south, resistance and lack of reconciliation regarding nuclear issue have deep roots in neo-conservative's meaning structure; a structure that is constructed from combining political Islam and revolutionary left ideology in the Islamic Revolution, lived experience of Iran-Iraq War and identity threat during Reform Era, and it produces meaning in the inter-subjective context of neo-conservatives.
    Keywords: I.R.Iran's foreign policy, meaning structure, neo, conservatives, Ahmadinejad's Administration, duality
  • Seyed Ahmad Fateminegad* Pages 113-139
    The article aims to study the impact of culture on the adaptability in foreign policy of I. R. Iran during the War and the Reform Eras. Eliciting adaptability practices in foreign policy, it is necessary to split humanist and anthropologist concepts of culture and combine them with Rosenau’s theory. Then, the elicited categories apply in two sample texts (i.e. Rajaei’s speech and Khatami’s one to the United Nations General Assembly). In this regard, an eclectic method has been used which is constituted of comparative and content analysis methods. The findings show that cultural anthropologism was followed during the War era and ‘intractable’ practice has governed on adaptability in foreign policy. In contrast, cultural humanism was followed during the Reform era and ‘conservative’ practice has governed on adaptability in foreign policy.
    Keywords: adaptability, humanism, anthropologism, detente, foreign policy
  • Homeira Moshirzadeh Pages 139-171
    As one of the important subfields of International Relations, Foreign Policy Analysis (FPA) has attracted less attention than other IR subfields, particularly in Iran. Yet in the 1950’s until the 1970’s this subfield was developing fast and it was supposed to be flourishing conceptually and theoretically. Together with the questions raised against behaviorism and positivism in IR, FPA theoretical achievements were challenged and it experienced a degree of decline. However, it has become more popular amongst IR scholars since the 1990’s. This article seeks to explain FPA revival on the basis of a quantitative and qualitative analysis of academic articles dealing with foreign policy published before and after the 1990’s. It suggests that the end of the Cold War and its aftermaths which could not be satisfactorily explained by IR systemic theories, the emergence of new analytical and theoretical frameworks in IR that could in principle deal with domestic as well as international phenomena, and new analytical facilities that could be used within the existing quantitative approaches in the FPA contributed to the re-emergence of FPA.
    Keywords: Foreign Policy Analysis (FPA), International Relations (IR), IR developments, foreign policy articles, post, Cold War developments
  • Abbas Mosallanejad Pages 171-200
    The international political economy of oil is influenced by social, economic and strategic factors. Due to enjoying this natural resource, countries like Iran have been confronted with this rule. During the post-Cold War years, the world experienced an evolution in the structure and processes of the global economy. In the years after the collapse of bipolar structure when the capitalist system gained a more effective stature in the global politics and economics, new forces emerged among the factors affecting the international politics and economics. The political economy of oil can be considered as dependence or isolation of countries as player in global economy system. Thus, countries with oil-oriented economy tend to adopt their strategic policies based on economic requirements and public needs of the global economy. In this regard, Iran situation seems to be completely different. The approval of various bills concerning the economic sanctions against Iran and their enforcement is influenced by a variety of factors such as policy-making on the political economy of oil. There have been different approaches taken by the US, the EU and several industrial nations so as to mitigate the Iranian strategic capabilities. In such circumstances, the US strategic constraints against the Middle Eastern countries and the international system have generally concentrated on the requirements of the global economy. Such requirements have constantly been regarded as the major factor in decision-making on policy-making on oil political economy whenever it came to how the industrial countries should deal with the Middle-east actors including Iran. This paper is a descriptive research in which policy of political economy of oil is independent variable and volatile oil prices and the economic sanctions of the Islamic Republic has been considered as the dependent variable. It also revolves mainly around how the Geneva talks, the negotiations in Vienna as well as the nuclear agreement between Iran and the P5+1 known as the Joint Action Plan are subject to policy-making on political economy of oil. In fact, all the international negotiations and cooperative models are affected by the political economy of policies made by the countries and the international system.
    Keywords: Policy, Making, Political Economy of Oil, Sanctions, Nuclear Agreement, International Negotiations
  • Ali Ashraf Nazari, Mohammad Sayyadi Pages 201-234

    Although popular uprisings of 2011 in the Arab world started from Tunisia, Egypt was affected most. This issue is rooted in the Arab World and the Middle East on the one hand, and different gaps affecting Egypt's political structures, on the other. Political conflicts and street fights in Egypt did not end even after the collapse of Mobarak's regime and 2011, January 25th revolution, and the political scene of Egypt is full of conflict and violence. Notwithstanding the matter that was paid attention to was the presence of Islamists in power structures. Although in Egypt, political Islam had found the opportunity for political action in Mobarak's government but presence in power in a way that includes executive power was a different problem which could pave the way for political Islam to impact on Egyptian people destiny so that it would penetrate in all aspects of their life. The main question of this article is: What is the main feature of Egyptian Islamist's political action after January 25th revolution? The hypothesis is that political Islam in Egypt is affected by the country's political developments and processes, and the necessity for stabilizing political power which is moving towards "Islamic pragmatism" in relationship with political freedoms, individualism, parliamentarism, pluralism and democracy. In this research, the author tried to illustrate the interaction of political Islam with political text and context.

    Keywords: political Islam, text, context, interpretation, resistance, Islamic pragmatism
  • Iraj Hemmati*, Abolfazl Delavari Pages 235-265
    Iran's strategy in the war, particularly after liberating Khoramshahr, apparently justified war measures to the degree that complete and aid efficient diplomacy for terminating war in a victorious way. But in practice, the trend of stances and measures of Iranian foreign policy did not indicate explicit inclination towards launching the foreign policy process or terminating the war. In this article, we have examined the subject by providing a combined analytical framework which we call it "strategic discourse". The reason for choosing this framework related to the dual nature of war and its decisions. On the one hand, the war had a tie with revolutionary discourse and on the other hand, it was influenced by the logic of political strategy. The main argument of this article is that the balance between these two logics culminated in crisis in war strategy. The significant sign of this crisis was the deadlock of decision-making about suitable method and time of terminating the war.
    Keywords: strategy, foreign policy behavior, discursive logic of war, strategic logic of war