فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، پاییز 1396)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی *، مظفر حسنوند صفحات 7-38
    هدف اصلی این مقاله آن است تا با واکاوی دو دیدگاه مسلط سیاسی یا حقوقی در باب ماهیت برجام و ترکیب آن با عوامل تاثیرگذار در سطح منطقه ای و بین المللی دلایل چالش برانگیز بودن این توافق را نشان دهد. دو خوانش متباین در مورد ماهیت و تضمینهای توافق هسته ای وجود دارد: دیدگاه نخست معتقد است که تضمین های برجام باید بر اساس منابع حقوق بین الملل تعهدآور باشد و از این رو طرفین توافق رفتارهای یکدیگر را در فضای پسابرجامی در ذیل یک معاهده حقوقی دنبال می کنند. دیدگاه دوم با اتخاذ دیدگاهی متفاوت و با توجه به متن توافق هسته ای و قطعنامه 2231 اعتقاد دارند که توافق هسته ای و تضمین های آن در ذیل توافقات سیاسی قرار دارد و این خود از نکات مثبت توافق محسوب می شود. این مقاله با اتکا به روش توصیفی-تبیینی و با هدف واکاوی این تفاسیر و اعتقاد به این نکته که چالش های پیش روی اجرای برجام ناشی از عدم اتقان حول ماهیت این توافق است به دنبال ارائه پاسخ به این سوال است که توافق هسته ای (برجام) به لحاظ ماهوی دارای زمینه و فضایی سیاسی است یا حقوقی و تضمین های ناشی از آن در ذیل کدامیک قرار دارد؟ از اینرو، با اتخاذ رویکردی سه سطحی و با روشی توصیفی-تبیینی و مفروض گرفتن تفاوت معرفتی بین دو حوزه مطالعات حقوقی و سیاسی، در قالب فرضیه معتقد است که توافق هسته ای یا برجام دارای ماهیتی سیاسی است نه حقوقی.
    کلیدواژگان: برجام، حقوق بین الملل، ایران، سیاست خارجی، قانون اساسی
  • سیدجلال دهقانی فیروزآبادی*، سمیه بهرامی صفحات 39-68
    جوامع مختلف دیاسپورا در سطح بین المللی به شیوه های مختلفی همچون فعال و غیرفعال، سازنده و مخرب بر مسایل وطن‏شان، کشورهای میزیان و جهان تاثیرگذار هستند. تاثیرات جوامع دیاسپوریک بر سیاست خارجی کشورها، دو دسته تاثیرات بر سیاست خارجی کشور میزبان یا سرزمین مادری را در بر می‏گیرد. هدف مقاله حاضر، امکان‏سنجی نفوذ جوامع دیاسپورای ایرانی بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، با تاکید بر جامعه دیاسپورای ایرانی مقیم ایالات متحده است. برای این منظور از مدل مفهومی شاین و بارث (2003) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می‏دهد که توزیع قدرت به‏گونه‏ای نامتوازن به نفع سرزمین مادری و به ضرر جامعه دیاسپورای ایرانی پیش رفته است که این امر باعث گردیده دیاسپورای ایرانی نفوذ بسیار کمی بر سیاست خارجی وطن داشته باشد. چراکه از میان متغیرهای پنج‏گانه‏ی موثر بر این توازان، تنها «ضعف نسبی اقتصادی ایران» تا حدودی راه را برای اثرگذاری کنش‏های دیاسپوریک بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران هموراه نموده است. در حالی که چهار متغیر «توانمندی ایدئولوژیک ایران»، «نفوذناپذیری جمهوری اسلامی ایران»، «عدم یکپارچگی دیاسپورای ایرانی در خصوص جهت‏گیری سیاست خارجی ایران» و «نگاه نگران جمهوری اسلامی ایران به دیاسپورای ایرانی» مانع اثرپذیری سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از کنش‏های جوامع دیاسپورای ایرانی بوده است.
    کلیدواژگان: دیاسپورا، سیاست خارجی، ایرانیان مهاجر، نفوذناپذیری، توانمندی ایدئولوژیک
  • سجاد فرجی دیزجی*، عباس عصاری آرانی، مصطفی مرادی سیف آباد صفحات 69-104
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر کیفیت دموکراسی بر نحوه اختصاص درآمدهای نفتی به مخارج نظامی در کشورهای درحال توسعه صادر کننده نفت می پردازد. بدین منظور از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) برای تخمین مدل طی دوره زمانی 1980-2012 برای 40 کشور در حال توسعه صادرکننده نفت استفاده شده است. جهت بالابردن دقت واطمینان نتایج، تخمین های مجزا با به کارگیری سه شاخص مختلف برای کیفیت دموکراسی( شاخص دموکراسی Polity، شاخص حقوق سیاسی و شاخص ترکیبی حقوق سیاسی-آزادی مدنی) انجام شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهند که هر چند درآمدهای نفتی به طور مستقیم دارای تاثیر مثبت و معنادار بر روی مخارج نظامی کشورهای مورد مطالعه می باشند ولی اثر غیرمستقیم تعاملی آنها با کیفیت دموکراسی بر روی مخارج نظامی منفی بوده و به لحاظ آماری معنادار است. این نتایج نشان می دهند که با وجود تمایل به اختصاص بیشتر درآمدهای نفتی به مخارج نظامی در هنگام افزایش این درآمدها در کشورهای در حال توسعه صادرکننده نفت، ایجاد بسترهای مناسب و بهبود کیفیت دموکراسی می تواند میزان اختصاص این درآمدها به بخش نظامی را کنترل نموده و کاهش دهد. بدین ترتیب با توجه به امکان جایگزینی مخارج نظامی با مخارج اجتماعی نظیر(آموزش و بهداشت و غیره) می توان زمینه ارتقا و بهبود رفاه اجتماعی را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: مخارج نظامی، درآمدهای نفتی، دموکراسی، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • روح الله طالبی آرانی * صفحات 105-136
    از زمان آغاز نظریه پردازی درباره روابط بین الملل به مثابه یک رشته دانشگاهی، مهمترین بحث هستی شناختی در نظریه روابط بین الملل همانا نحوه استدلال پردازی دانش پژوهان درزمینه عرصه دانش پژوهی آن بوده است، عرصه ای که در مکتب انگلیسی از آن تحت عنوان «جامعه بین المللی» یاد شده است. در این چارچوب، با توجه به اهمیت این مفهوم و ابهامات رایج درباره آن، مقاله حاضر در ابتدا می کوشد جایگاه این مفهوم را در نظریه مکتب انگلیسی بازشناسد. سپس، نقدها بر آن مفهوم را می کاود؛ در وهله سوم، نسبت آن را با مفهوم نظام بین المللی توضیح می دهد. در پایان نیز برپایه نقدها در یک ارزیابی، استدلال می شود که جامعه بین المللی به شدت اروپامحور است و اروپازدایی از آن را ضروری می داند، که دو محور پژوهشی فراروی دانش پژو.هان روابط بین الملل خواهد گشود: نخست، تبارشناسی تاریخی که تامل انتقادی غیاروپایی محور درباره نحوه گسترش جامعه بین المللی را ایجاب می کند؛ و دوم که نیازمند نوعی آینده پژوهی نظری، با امکان تحول جامعه بین المللی کنونی سروکار دارد.. این دو محور چه بسا می تواند به بازسازی مفهوم جامعه بین المللی بیانجامد
    کلیدواژگان: جامعه بین المللی، مکتب انگلیسی، نظام بین المللی، ارزیابی انتقادی
  • علی فقه مجیدی *، فریبا سلامی، زهرا ضرونی صفحات 137-164
    به طورکلی درباره ی اثرات مثبت یا منفی دموکراسی بر رشد اقتصادی، بین اقتصاددانان اتفاق نظر وجود ندارد. هدف این پژوهش بررسی اثر دموکراسی بر رشد اقتصادی در 99 کشور درحال توسعه، در دوره ی 2013-1980 با استفاده از روش پانل دیتا است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در کشورهای با درآمد بالاتر از متوسط اثر متغیرهای اتو کراسی، شاخص خانه آزادی، آزادی مدنی و حقوق سیاسی بر رشد اقتصادی منفی و معنی دار هستند. در کشورهای با درآمد پایین تر از متوسط اثر اتوکراسی مثبت و معنی دار و دیگر پراکسی های دموکراسی اثر معنی داری بر رشد اقتصادی ندارند. همچنین در کشورهای با درآمد بالا اثر متغیرهای مخارج مصرفی، آموزش و جمعیت، منفی و معنی دار و اثر طول رژیم و تورم بر رشد اقتصادی، مثبت و معنی دار است و در کشورهای با درآمد پایین مخارج مصرفی، سرمایه ثابت ناخالص، تورم و طول رژیم اثر مثبت و معنی دار، جمعیت اثر منفی و معنی داری بر رشد دارند.
    کلیدواژگان: آزادی مدنی، دموکراسی، رشد اقتصادی، حقوق سیاسی
  • عبدالحمید معرفی محمدی * صفحات 165-202
    در این مقاله الگویی جدید برای اقتصاد سیاسی ایران ارایه می شود.به دلیل وجود نهادهای مدرن و سنتی در ایران ،رابطه اقتصاد و سیاست در ایران بویژه بعد از انقلاب ،به حدی از پیچیدگی رسیده است که صرفا با الگوهای تک علیتی مثل الگوی دولت رانتیر یا استبداد نفتی، قابل تبیین نیست.در ایران به دلیل وجود منابع نفت و گاز و درآمد حاصل از آنها،با ساختار اقتصادی خاصی مواجه هستیم که به ان بیماری هلندی گفته می شود. اما نکته مهمتر، نتایج سیاسی وجود چنین رانتی در ساختار مالی دولت است که آن را به یک دولت رانتیر نزدیک می کند. ولی نکته جالب اینجا است که دولت در ایران یک دولت رانتیر خالص نیست.مجموعه این شرایط و ویژگی ها باعث می شود دولت در مواجهه با یک بحران اقتصادی، نتواند عقلانیت لازم را از خود نشان دهد و بین الزامات مختلف تولید(عقلانیت اقتصادی) و توزیع(مشروعیت سیاسی) که بعضا در تعارض با یکدیگراند،آشتی برقرار کند.لذا اغلب شاهد این هستیم که بعد از یک دوره از سیاستهای محتاتانه و محافظه کارانه در حوزه اقتصاد،دولتها در دام سیاستهای اقتصاد کلان از نوع توده گرایانه گرفتار می شوند.در چنین شرایطی توصیه های معمول علم اقتصاد از جمله قاعده گذاری های پولی و مالی از حل این مسئله قاصر است؛ لذا بحرانهای اقتصادی راه حل عملی نمی یابند بلکه انباشته و تعمیق می شوند. تبیین این مسئله در چارچوب یک رویکرد سیستمی که ما انرا الگوی بحران می نامیم قابل بیان است.
    کلیدواژگان: دولت رفاه، دولت رانتیر، اقتصاد کلان توده گرا، بیماری هلندی، رویکرد سیستمی
  • محسن اورکی کوه شور *، محمدرضا مایلی صفحات 203-234
    در سال های اخیر خصوصا از مجلس پنجم شورای اسلامی به بعد بحث تغییر سیستم انتخابات بویژه انتخابات مجلس و تغییر نظام فعلی انتخابات به نظام استانی برای کارآمدتر نمودن قوه مقننه مطرح است. به خاطر اهمیت موضوع و تاثیری که قوانین و نظام های انتخاباتی متفاوت در پایداری نظام سیاسی و همین طور بر جهت گیری نمایندگان دارند، این پژوهش به دنبال بررسی آثار و پیامد های قوانین و شیوه های مختلف انتخابات از جمله نظام کنونی و نشان دادن میزان توجه بیشتر نمایندگان به مسائل منطقه ای و محلی به جای توجه به مسایل کلان و ملی ست؛ در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی و احصاء گزاره های اصلی و دال های مرکزی مذاکرات نمایندگان ادوار؛ این موضوع وانمایی خواهد شد.
    کلیدواژگان: مجلس شورای اسلامی، انواع نظام های انتخاباتی، نظام انتخاباتی کنونی، کارآمدی مجلس، مسائل ملی، مسائل محلی
|
  • Fariborz Arghavani Pirsalami *, Mozafar Hassanvand Pages 7-38
    Today, multiple interpretation on JCPOA has been one of the contentious issues before Iran an U.S foreign policies. Generally, we are observing two readings about enforcement of JCPOA: the first approach argues that the agreement has a legal nature and hence, it is subject to the rules of international law. Therefore, two sides of the agreement are watching each others’ behavior under a legal treaty. The second approach emphasizing on the texts of the agreement and 2231 resolution argues that nuclear agreement and its enforcement are subject to political negotiations and agreements. And this is a positive point of the agreement. Employing descriptive – explanatory research method, this article regarding lack of consensus on the nature of Iran’s Deal is going to answer this question whether nuclear agreement (JCPOA) and its enforcements have a political or legal nature. The findings of the article regarding epistemic differences between legal and political studies as the assumption show that the agreement and its enforcement have a political nature, not a legal one.
    Keywords: Nuclear Agreement, International Law, Iran, Foreign Policy, Constitutional Law
  • Seyed Jalal Dehghani Firouzabadi*, Somayeh Bahrami Pages 39-68
    Diaspora communities have influenced world affairs and host and/or homeland foreign policies in numerous ways including active, passive, constructive and destructive ways. This study is aimed at evaluating the influence of Iranian diaspora communities on the foreign policy of Iran with a focus on the Iranian diaspora residing in the United States. To reach this goal, the conceptual model of Shain and Barth (2003) has been applied. Findings of the research show that there is an asymmetric balance of power between Iranian diaspora communities and the Islamic Republic of Iran in favor of homeland. Therefore, Iranian diaspora communities have little influence on Iran’s foreign policy. In the other word, among the variables affecting this balance of power, only “Iran’s relative weakness in economy” has to some extent smoothed diaspora’s path to influence foreign policy of Iran. And the other four variables including “Ideological strength”, “Impermeability”, “incoherency of the Iranian diaspora” and “the concern of the Islamic Republic of Iran about the Iranian diaspora” impede the effect of the Iranian diaspora communities on Iran’s foreign policy.
    Keywords: Diaspora, Foreign Policy, Iranian Immigrants, Impermeability, Ideological Strength
  • Sajjad Faraji Dizaji *, Abbas Asari Arani, Mostafa Moradi Seifabad Pages 69-104
    This study investigates the effects of the level of democracy on the share of military expenditure from oil income in developing oil-rich countries. We use a Generalized Method of Moments (GMM) to estimate our model for 40 developing oil-exporting countries during the period of 1980-2012. To get more robust results, different estimates using 3 different indexes for political institutions including Polity Index, Political Rights Index and the aggregate of Political Rights and Civil Liberties Indexes have been done. The findings show that although oil revenues have directly positive and statistically significant effects on the military expenditure, their indirect interaction with the level of democracy creates a negative and statistically significant effect on the military expenditures in these countries. This implies that while there is a strong tendency to increase military expenditure due to the increases in oil revenues in developing oil exporting countries, improving the quality of political institutions may dampen this effect. Therefore, these countries could replace military expenditures with the social expenditures (including education, healthcare, etc) smoothing the path for upgrading social welfare.
    Keywords: Military Expenditure, Oil Revenues, Democracy, Generalized Method of Moments
  • Rouhollah Talebi Arani * Pages 105-136
    Since the commencement of theorization in International Relations as a university branch of science, the primary ontological issue pertaining to the theory of international relations has been how to argue about its area of scholarship, referred to as "International Society" in the English School. In this framework, given its significance as well as ambiguities prevailing among IR scholars, the current study primarily tries to recognize the place of this concept within the English School. Then the article seeks to explore its critiques. In the third section, international system/society distinction will be critically explained. Based on the mentioned critiques, it follows that "International Society" is a deeply Europe-centric notion requiring its de-Europeanization, which may provide IR scholars with a historical genealogy, critically reflecting the expansion of international society, and a theoretical investigation on its future, dealing with the possibility of its transformation. Finally, it will be argued that, on the balance, these two investigating pivots may lead to the reconstruction of the concept of "International Society".
    Keywords: International Society, English School, International system, Critical Assessment
  • Ali Feqh Majidi *, Fariba Salami, Zahra Zarouni Pages 137-164
    Generally, there is no consensus among economists about positive or negative effects of democracy on economic growth. This study aims to investigate the impacts of democracy on economic growth in 99 developing countries over the period of 1980-2013 using the panel data method. The results show that in upper middle income countries, the autocracy, Freedom House index, civil liberties, and political rights have negative and significant effects on economic growth. But in lower middle income countries, autocracy has positive and significant effect on economic growth, while other democracy proxies have insignificant impact on economic growth, statistically. Moreover, government consumption expenditure, education and population have negative and significant effects and regime duration and inflation have positive and significant effect on economic growth in upper middle income countries, statistically. In lower middle income countries, government consumption expenditure, gross fixed capital, inflation and regime duration have positive and significant effects and population have a negative effect on the economic growth, statistically.
    Keywords: Civil Liberties, Democracy, Economic Growth, Political Rights
  • Abdolhamid Moarefi Mohammadi* Pages 165-202
    In this paper, we propose a new model for the political economy of Iran. In the shadow of coexistence of modern and traditional institutions in Iran, we have had complex relationship between politics and economy, especially after revolution, so that the political economy could not been explained only by a single casualty model such as rentier state or oil despotism. In Iran, due to the existence of oil and gas resources and their revenues, we face with a special economic structure named Dutch disease in the microstructure of economy. But the more important is the political consequences of this rent in the financial structure of the state that led it to a rentier state. But, Iranian state is not a pure rentier one. The combination of these conditions and features make the government not to show the required rationality in economic crisis and could not reconcile between different requirements of production (economic rationality) and distribution (political legitimacy). Therefore, after a period of careful and conservative policies, we witness the governments entrap by the populistic macro-economic policies. At these conditions, regular recommendations of economic science including polio-financial regulations could not solve the problem. Therefore, economic crisis do not find practical solutions and they will be aggregated and deepened. The explanation of this problem is only possible in a systemic approach named Crisis Model.
    Keywords: Welfare State, Rentier State, Populistic Macro-Economy, Dutch Disease, Systemic Approach
  • Mohsen Oraki Kouhshour *, Mohammad Reza Mayeli Pages 203-234
    In recent years, especially after the fifth Islamic Consultative Assembly (Parliament) in the Islamic Republic of Iran, there has been an argument about changing the electoral system, especially the parliament elections, to a provincial system of election so as to make the legislative body more effective. Regarding the importance of the subject and the effects of different electoral systems and laws on the stability of the political system as well as the orientation of representatives, this research aims to investigate the effects and consequences of the current electoral system and laws. The study also tries to find out how local and tribal identities would take over the national identity. In this research paper, employing Critical Discourse Analysis and recognizing main phrases and nodal points of the negotiations of representatives, we try to represent the issue.
    Keywords: Islamic Consultative Assembly, Electoral Systems, Effectiveness of Assembly, National Issues, Domestic Issues