فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، زمستان 1395)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر محمد حاجی یوسفی، محمدعلی طالبی* صفحات 7-40
    مشارکت، هم یکی از مولفه های مهم فرهنگ سیاسی است و هم از شاخص های اصلی حکمرانی خوب محسوب می شود. تحقق حکمرانی خوب به عنوان یکی از مدل های توسعه، بدون مشارکت ممکن نیست، از این رو برای بررسی چرائی عدم تحقق حکمرانی خوب، باید موانع پیش روی شاخص های آن مورد بررسی قرار گیرد. مشارکت در ایران با موانع متعددی روبروست که بخشی از آن را باید در فرهنگ سیاسی جستجو نمود. هدف این مقاله بررسی موانع مشارکت در چالش میان فرهنگ سیاسی و حکمرانی خوب از دید کارگزاران حکومتی در جمهوری اسلامی ایران است. سوال اصلی این مقاله این است که از دید مدیران ارشد دولتی مشارکت با چه موانعی در فرهنگ سیاسی روبروست و برای ارتقاء مشارکت در چارچوب حکمرانی خوب چه راهکارهائی را باید مورد توجه قرار داد؟ فرضیه مقاله این است که از دید مدیران ارشد، مهم ترین موانع مشارکت در فرهنگ سیاسی ایران و ارتباط آن با حکمرانی خوب عبارتند از فردگرایی منفی، استبداد زدگی، ضعف جامعه مدنی، مشکلات ساختاری، دولت شبه رانتی و تمرکزگرائی که کوچک کردن دولت، تقویت منافع و نمادهای ملی، بسط جامعه مدنی و حاکمیت اراده عمومی می تواند به ارتقاء آن در چارچوب حکمرانی خوب کمک کند. برای همین منظور سعی می گردد در این تحقیق با روش کیفی و با ابزار مصاحبه، ارتباط میان حکمرانی خوب از یک سو و فرهنگ سیاسی از سوی دیگر با تمرکز بر شاخص مشارکت با استفاده از نظرات کارگزاران و سیاستگذاران دولتی، بررسی و راهکارهای عملی برای ارتقاء آن پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: مشارکت، فرهنگ سیاسی، حکمرانی خوب، ایران
  • مهدی ذاکریان *، راضیه مهدوی پور صفحات 41-70
    در عصر پس از جنگ سرد و به دنبال پایان یافتن منازعات ایدئولوژیک، توانمندی ها به گونه ای توزیع شده اند که جایگاه به شدت متمایزی را برای آمریکا به عنوان قدرت هژمون رقم زده اند؛ جایگاهی که بر اساس نظریه «هژمونی» گرامشی، تنها قدرت مادی و سخت برای شکل گیری آن کافی نمی باشد. هژمونی در نظام بین الملل به توانمندی و ابتکار دولتی قدرتمند در شیوه مدیریت جهانی و برتری بدون منازعه آن اطلاق می شود که از منابع اقتصادی، نظامی، ایدئولوژیک و سیاسی لازم بهره برداری می کند. این توانمندی در دو قالب منابع سخت افزاری و نرم افزاری قرار می گیرند. در این مقاله سعی بر آن است رابطه حقوق بشر به عنوان یکی از منابع نرم افزاری و دکترین مسئولیت حمایت که در حمایت از این حقوق مورد توجه کشورها و جامعه بین المللی قرار گرفته با ایجاد و تقویت هژمونی مورد بررسی قرار گیرد و این که دکترین مسئولیت حمایت پس از تضعیف هژمونی ایالات متحده حاصل یکجانبه گرایی جورج دبلیو بوش، چه نقشی در تقویت و بازسازی هژمونی این کشور در سطح بین المللی داشته است. برای دریافت این رابطه، می توان به رفتار امریکا در جریان تحولات عربی 2011 میلادی به ویژه در چارچوب بحران لیبی توجه نمود. بنابراین ابتدا موضوع هژمونی و عناصر آن بر پایه نظریه هژمونی گرامشین، ایده مسئولیت حمایت و سپس نمونه هایی از برخورد امریکا با موارد نقض فاحش حقوق بشر و بهره گیری از دکترین مسئولیت حمایت مورد بحث قرار گیرد.
    کلیدواژگان: منزلت هژمونیک، ایده مسئولیت حمایت، مداخله بشردوستانه، حقوق بشر
  • مسعود رضایی* صفحات 71-100
    مناقشه منطقه ای ایران و ترکیه در عراق و سوریه، به واقعیت های تاریخی حاکم بر روابط دو کشور برمی گردد و قرائت های دوگانه ساده انگارانه در بیشتر موارد قادر به توضیح مسیر رقابت و تعارض دو کشور نیستند؛ چرا که موضوع به الگوهای درازمدتی برمی گردد که در یک روند تاریخی، تغییراتی را در جابجایی توازن منطقه ای قدرت به همراه داشته است. با وقوع خیزش های عربی، این مناقشه با در نظر گرفتن مابه ازای تاریخی آن، دوباره تحت تاثیر ملاحظات هویتی و امنیتی در عراق و سوریه قرار گرفته است که در پرتو آن، مسائل ارزشی ایدئولوژیک با مسائل ژئوپلتیک و توازن قدرت و نقش های منطقه ای در هم گره خورده اند. لذا با عنایت به این فرض که بحران سوریه و دگرگونی های عراق به رقابت تاریخی میان ترکیه و ایران به عنوان دو دولت ملی قدرتمند خاورمیانه دامن زده است و رویکرد هر دو کشور بر اساس فعال سازی الگوهای معطوف به موازنه قدرت، تثبیت حوزه نفوذ و انگاره دفع تهدید از هر طرف پیگیری می شود؛ مقاله حاضر بر آن است تا با تشریح و تبیین چالش های دو کشور از منظر هویتی و امنیتی، به روشی تاریخی - تطبیقی و با عنایت به نظریه «رئالستکراتیویسم»، عوامل و دلایل نگرانی میان دو کشور و افق آن را در پرتو دو متغیر اثرگذار سوریه و عراق مورد واکاوی و تجزیه تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، خیزش های عربی، خاورمیانه، عراق، سوریه، هویت، امنیت، ژئوپلتیک
  • محمود سریع القلم* صفحات 101-140
    این مقاله در دو سطح تحلیل سازماندهی شده است: ساختار قدرت سیاسی و اقتصادی در نظام بین الملل جدید و سپس پی آمدهای این ساختار بر تحولات زئوپلتیکی خاورمیانه. فرضیه مقاله مطرح می کند که: خروجی های ژئوپلیتیک خاورمیانه عمدتا تحت تاثیر اختلافات، رقابت ها و تفاوت های کشورهای قدرتمند خاورمیانه است ولی در عین حال رقابت های جهانی و اروپایی آمریکا و روسیه، قطب های موجود خاورمیانه ای را تقویت می کنند، بیشتر در پی مدیریت اختلافات هستند تا حل آنها، از ساختار دو قطبی برای فروش اسلحه و تعادل اقتصادی بهره برداری می کنند و به عنوان اهرم در تشدید یا کاهش اختلافات فیمابین، استفاده می کنند. مقاله چارچوب نظری رابرت کی گن (Robert Kagan) را اتخاذ می کند که بر اساس افزایش اهمیت جایگاه و نفوذ سیاسی در کنار تعاملات اقتصادی در نظام بین الملل بحث می کند. مقاله از وضعیت جاری اقتصاد آمریکا، اهداف نوین روسیه، میراث عملکرد سیاست خارجی اوباما و سیستم انگیزشی اسراییل در قالب بندی ژئوپلیتیک جدید خاورمیانه بهره برداری می کند. در نتیجه گیری، مقاله به ظهور یک سیستم دو قطبی در خاورمیانه اشاره کرده که با ائتلاف های منطقه ای و بین المللی خود در پی تقابل و تضعیف یکدیگر هستند. تداوم این سیستم دو قطبی تابع امکانات مالی بازیگران منطقه ای از یک طرف و نتایج مذاکرات آمریکا و روسیه پیرامون اختلافات دو جانبه و اروپایی یکدیگر خواهد بود.
    کلیدواژگان: رقابت غیراقتصادی، ائتلاف های متضاد، رقابت قدرت های بین المللی، فقدان قرارداد اجتماعی
  • حسین سلیمی*، علی اکبر کیانی صفحات 141-166
    از میانه قرن بیستم با ظهور رفتارگرائی و متعاقبا مناظره دوم در مطالعات روابط بین الملل شاهد گسترش کاربرد روش های کمی در این رشته بودیم. با وجود انتقادات متعدد به این رویکرد، صاحبنظران مختلف به تلاش های دشوار و خستگی ناپذیر خود در مراکز آکادمیک معتبر دنیا ادامه داده اند به نحوی که امروز ادبیات غنی ای در این زمینه داریم. واقعیت این است که کاربرد ریاضیات و روش های ریاضی ریشه در تاریخ علم و فلسفه دارد اگر چه نگاه به ریاضی در گذشته و حال تفاوت هائی را پشت سر گذاشته است.
    در این پژوهش در صددیم با مرور و بررسی این سابقه ارزشمند از بکارگیری روش های کمی در مطالعات سیاسی و بین المللی به مبانی فلسفی این رویکرد بپردازیم و آراء سه اندیشمند صاحب نام علوم اجتماعی: دکارت، کنت و کانت را بدین منظور تبیین خواهیم نمود. علی رغم نقدهای موجود در مورد استفاده از این روش شناسی و معرفت شناسی، شاهد ریشه های استواری در علم الاجتماع هستیم که مستلزم توجه بیشتر سیاست پژوهان کشورمان نیز می باشد.
    کلیدواژگان: کمی گرائی، روش شناسی، فلسفه ریاضی، مطالعات سیاسی
  • سیروس محبی، سعیده سادات احمدی* صفحات 167-205
    کنفرانس صلح ورسای که پس از پایان جنگ جهانی اول توسط دول پیروز شکل گرفت درصدد بود تا دنیای پس از جنگ را به گونه ای بسازد که منادی صلح جهانی باشد. ایده های آرمان گرایانه ای که خصوصا از حمایت ویلسون رئیس جمهور آمریکا برخوردار بودند افکار عمومی جهان را به خود جذب نمود و شرایط مساعدی را در تصورات کشورهایی که طعم ناخوشایند جنگ را چشیده بودند ایجاد کرد. یکی از این کشورها که علیرغم بی طرفی در جنگ متحمل خسارات فراوانی شده بود ایران بود که اینک قصد داشت تا از این فرصت استثنایی برای احقاق حق و استقلال واقعی اش نهایت استفاده را ببرد. از این رو نمایندگانی را به پاریس فرستاد. اما در رسیدن به مطامع خود ناکام ماند. این پژوهش به بررسی علل ناکامی نمایندگان ایرانی برای حضور در کنفرانس صلح ورسای پرداخته و با تحلیل عوامل تحمیل شده به نمایندگان ایران، این عوامل را به چهار دسته تقسیم بندی کرده و در نهایت پارادوکس میان ایده های ایده آلیستی و رئالیستی موجود در روابط بین الملل در برهه مورد نظر را عامل تسریع کننده این شکست می داند.
    کلیدواژگان: کنفرانس ورسای، ایران، انگلستان، ایده آلیسم، رئالیسم
  • سید سعید میرترابی* صفحات 205-236
    دولت های پس از انقلاب با وجود شعارها وبرنامه های پر سروصدا در زمینه کاهش اتکا به نفت،عملا توفیق قابل ملاحظه ای در این زمینه پیدا نکرده اند. مقاله حاضر با بهره گیری ازرویکرد نهادگرایی تاریخی و قرائت های تجدیدنظرطلب در نظریه دولت رانتیر نشان می دهد که ریشه وابستگی دولت به درآمدهای نفت، در سال های نخست پس ازپیروزی انقلاب، به واسطه تصمیم های نخبگان انقلابی برای مقابله با چالش ها ومقتضیات پیش رو شکل گرفت( و البته در این زمان امکان پیگیری الگوهایی متفاوت نسبت به قبل از انقلاب درحوزه بسیج منابع توسط دولت وجود داشت) .این امر سبب شد اتکا به درآمدهای نفت به جزئی نهادین در کارویژه بسیج منابع مالی توسط دولت پس از انقلاب تبدیل گردد. در نتیجه در هر نوع تفکر درباره کاهش وابستگی دولت به درآمدهای نفت،باید به این نیروهای نهادین و پایداری اشان در خلال شرایط متفاوت سیاسی واقتصادی در هر مقطع توجه لازم مبذول گردد. روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: نهاد سازی، نفت، انقلاب، نهادگرایی تاریخی، ساخت رانتیری
|
  • Amir Mohammad Haji Yousefi, Mohammad Ali Talebi* Pages 7-40
    Participation is one of the main indicators of political culture and good governance. The realization of good governance as one of the models of development is not possible without ruling principle of participation. Therefore, to examine the realization of good governance, we should examine the barriers to its index. Participation in Iran faces several obstacles, some of which should be found within the political culture. The main purpose of this article is to investigate the participation barriers in the political culture and good governance from the perspective of senior manager in the Islamic Republic of Iran. The main questions of this paper are: what are the main barriers of participation in the challenges between political culture and good governance? And what should be done to promote participation? The hypothesis here is that the most important barriers to political participation in the political culture of Iran are negative individualism, tyranny stroke, weakness of civil society, structural problems and rentier state and its size. Attention to the national interests and symbols, development of civil society and sovereignty of public determination can help to promote participation within the framework of good governance. For this purpose, we tried to examine the relationship of political culture and good governance with the emphasis on the participation as an indicator through qualitative research and interviews
    Keywords: Participation, Political Culture, Good Governance, Iran
  • Mehdi Zakerian *, Razieh Mahdavipour Pages 41-70
    In the post-Cold War era and after the end of ideological conflicts, capabilities have been distributed so that a highly distinctive position was considered for the United States as the hegemonic power; the position that based on the Gramsci "hegemony" theory, the physical and hard power, by itself, is not enough for its formation. Hegemony in the international system is the capabilities and innovations of a powerful state in international management style and its undisputed excellence to take advantage of economic, military, ideological and political resources. These capabilities are in the form of hard and soft resources. At this paper, we try to review human rights and the responsibility to protect the fundamental human rights being considered by countries and international community as the soft sources to create and reinforce the hegemony. Moreover, we are going to investigate the role of George W. Bush's unilateralism to reinforce and reconstruct the hegemony of this country in the international level after the decline of the United States power because of instrumental use of human rights and its responsibility to protect them. This type of instrumental and selective approach to the issue of human rights violations is clearly visible during the Arab uprisings in 2011. In this article, we will try to discuss at first hegemony and its elements based on the theory of Gramscian hegemony and the responsibility to protect doctrine. Then we will mention some examples of the selective approach of the United States to the human rights abuses and political use of the doctrine of the responsibility to protect.
    Keywords: Hegemony, the Responsibility to Protect, Humanitarian Intervention, Selective Approach, Human Rights
  • Masoud Rezaie * Pages 71-100
    Regional conflicts of Iran and Turkey in Iraq and Syria are related to the historical realities dominated on the relation of two countries. Simple dual readings could not explain the competition and conflict of two countries, because the issue is related to the long period models during the history which have brought about shifts in the regional power balance. Following Arab uprisings, this conflict is again influenced by the identity and security considerations in Iraq and Syria which relate ideological and value issues with geo-politics, power balance and regional roles. Therefore, regarding this hypothesis that Syria crisis and Iraq unrests have fueled the historical competition between Turkey and Iran as two strong governments in the Middle East so that the approach of both countries is to activate the models of power balance, strengthening their influence and removing the other's threat, the present study using historical-comparative method in the framework of realist Conflict theory is going to explain the identity and security challenges and concerns of the two countries.
    Keywords: Iran, Turkey, Arab Uprisings, Middle East, Iraq, Syria, Identity, Security, Geo-Politics
  • Mahmoud Sarieolghalam* Pages 101-140
    This paper has been organized in two interpretation levels: structure of political and economic powers in new international system and the consequences of this structure on the geo-political developments of the Middle East. The hypothesis is that geo-political outputs of the Middle East are significantly affected by the disputes, rivalry and differences of powerful states, but the international competitions among European countries, America and Russia reinforce the existing polarity. Trying to manage the conflicts rather than to solve them, these countries take advantage of this polarity to sell their military weapons and to reach economic balance. Theory of Robert Kagan constitutes the theoretical framework of the study discussing the importance of position, political influence and economic transactions in international system. The paper takes into considerations the current economic status of America, modern goals of Russia, foreign policy legacy of Obama and motivational system of Israel in the new geo-political framework of the Middle East. The study concludes the emergence of a bipolar system in the Middle East in which the countries are going to weaken each other through regional and international coalitions. Continuation of this bipolarity depends upon the financial facilities of the regional actors, in one hand, and the result of America – Russia negotiations regarding their bilateral and European disputes.
    Keywords: Non-Economic Competition, Opposing Coalitions, International Powers, Lack of Social Agreement
  • Hossein Salimi *, Ali Akbar Kiani Pages 141-166
    From mid twenty century and with the emergence of behaviorism and second challenges in international relations studies, we witnessed the widespread application of quantitative techniques at this branch of science. Although some critics have questioned the approach, various scientists have continued their restless and severe efforts in the reliable academic centers around the world so that there is a rich literature in this field. In fact, the application of mathematics and mathematical methods finds its root in the history of science and philosophy although mathematics has experienced many differences in the past and present. At this research, we try to review the valuable background of the application of quantitative methods in political and international studies reaching the philosophical foundations of this approach. In this respect, we analyze the views of three famous scientists in social science named Descartes, Comte, and Kant. Despite existing critics, we present strong roots of this methodology in social science demanding more attention.
    Keywords: Quantitavism, Methodology, Philosophy of Mathematics, Political Studies
  • Sirous Mohebi, Saeedeh Sadat Ahmadi * Pages 167-205
    Versailles Peace Conference, which was formed by allies after World War 1, sought to build a postwar world being the harbinger of world peace. Utopian ideas supported by Wilson, President of America, particularly attracted the world public attention and created favorable conditions in the imagination of countries that experienced the unpleasant taste of war. One of these countries that despite neutrality in the war suffered heavy losses was Iran. At that time, Iran wanted to best use this exceptional opportunity to get its rights and real independence. Therefore, it sent representatives to Paris, but failed to achieve its interests. This study investigated the causes of the failure of the Iranian mission to attend the Versailles Peace Conference. Analyzing the factors imposed to the representatives of Iran, we divided them into four categories, and we finally conclude that the paradox between the idealist and realist ideas in the international relations at that time speed up that failure.
    Keywords: Versailles Peace Conference, Iran, England, Idealism, Realism
  • Seyed Saeed Mirtorabi * Pages 205-236
    Post -revolutionary states in Iran have not achieved any success in escaping from an oil-dependent economy despite many slogans and programs. This article benefiting from historical institutionalism and revisionist versions of rentier state theory tries to show that state dependence to oil revenues in Iran in the first years after revolution stems from decisions of revolutionary elites to resolve peculiar challenges (of course elites had the opportunity to follow other models for the mobilization of the revenues in those years). Therefore, oil-dependence shaped an institutional feature of the post-revolutionary state. As a result, in every attempt to decrease the state dependence to oil revenues, we must pay attention to these institutional forces and their resistance against different economic and political conditions. Methodology of this article is based on descriptive –analytical method.
    Keywords: Institution Building, oil, Revolution, Historical Institutionalism, Rentier Structure