فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1393)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم حوری زاد*، هاله حشمت، لیلا پورنظری صفحه 1
    سابقه و هدف
    یکی از عوارض استفاده از مواد سفید کننده اسیدی دندان امکان ایجاد تغییرات مخرب در ساختار نسوج دندانی به دنبال ایجاد تغییراتی در pH محیط دهان از جمله بزاق است. این نگرانی در مورد مواد سفید کننده OTC با pH اسیدی که ممکن است بدون نظارت دندانپزشک مورد استفاده قرار گیرند، بیشتر است. با توجه به روند رو به افزایش تقاضای بیماران جهت درمان سفیدکردن دندانها، ارزیابی این تغییرات از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق اثر نوار سفید کننده دندان هیدروژن پر اکساید بر pH بزاق دانشجویان دندانپزشکی در شرایط Invivo بررسی شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به کارآزمایی بالینی و بر روی 20 دانشجوی دندانپزشکی پس از اخذ موافقت کتبی انجام شد. ابتدا pH بزاق در حالت عدم تحریک توسط کیت سنجش بزاق (saliva-check، (GC،USA اندازه گیری شد. سپس نوار سفیدکننده (crest advanced vivid white strip،USA) حاوی هیدروژن پراکساید 5/9 درصد بر روی شش دندان قدامی فک بالا به مدت 14 روز وروزی 30 دقیقه طبق دستور کارخانه استفاده شد. طی قرارگیری نوارها در دهان در روزهای اول، هفتم و چهاردهم pH بزاق در 10، 20 و 30 دقیقه پس از شروع درمان و 30 دقیقه پس از اتمام درمان اندازه گیری شد. آنالیز آماری با تست هایFriedman و kruskal-wallis انجام شد.
    یافته ها
    pH بزاق در هر سه روز مورد بررسی تا 10 دقیقه پس از شروع درمان نسبت به قبل از شروع درمان کاهش یافت.(2/0>p) pH بزاق درهر سه روز مورد بررسی پس از 30 تا 60 دقیقه به میزان اولیه رسید. همچنین pH بزاق در پایان دوره درمان نسبت به قبل از شروع درمان تفاوت معناداری نشان نداد. (05/0نتیجه گیری
    به نظر می رسد که نوارهای سفید کننده هیدروژن پراکساید با غلظت 5/9درصد تاثیری بر pH بزاق ندارد.
    کلیدواژگان: نوار سفید کننده دندان، pH بزاق، هیدروژن پراکساید
  • علی مرسلی اهری*، مسعود خبیری، آرزو طهمورث پور، مریم زارع جهرمی صفحه 6
    سابقه و هدف
    مطالعه با هدف تعیین اثرات آنتی باکتریال دیکلوفناک سدیم، ترکیب دیکلوفناک و استرپتومایسین، تری آنتی بیوتیک و کلسیم هیدروکساید بر روی بیوفیلم انتروکوکوس فکالیس انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، سوسپانسیون باکتریایی انتروکوک فکالیس در محیط آگار خونی، روی 56 دیسک استریل روی سطح آگار قرار گرفت. دیسک ها در 7 گروه هشت تایی به مدت یک ساعت در برابر دیکلوفناک سدیم، استرپتومایسین، تری آنتی بیوتیک، دیکلوفناک سدیم-استرپتومایسین، تری آنتی بیوتیک تغییر یافته، کلسیم هیدروکساید و نرمال سالین در معرض قرار گرفتند. بعد از این مدت، فعالیت ضدمیکروبی داروها از طریق شستشوی دیسک ها به تعداد پنج بار در سالین بافردار قطع شده و واحدهای تشکیل دهنده کلونی (CFU) باکتری های انتروکوک فکالیس باقیمانده در دیسک ها شمارش گردید و در گروه های مختلف با آزمون های kruskal wallis و Mann-U-Whitney تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تری آنتی بیوتیک و استرپتومایسین، کلیه گونه های انتروکوک فکالیس را از بین برده و بعد از آنها؛ تری آنتی بیوتیک تغییر یافته؛ دیکلوفناک سدیم استرپتومایسین؛ دیکلوفناک سدیم و کلسیم هیدروکساید بیشترین توانایی باکتری کشی را نشان دادند و بین آنها تفاوت معنی داری دیده شد. (004/0p<) جایگزینی دیکلوفناک سدیم با ماینوسایکلین در ترکیب تری آنتی بیوتیک موجب کاهش معنی داری خصوصیات ضدباکتری دارو گردید. (002/0 >P)
    نتیجه گیری
    خصوصیات آنتی باکتریال داروی ضدالتهابی دیکلوفناک سدیم در مقایسه با کلسیم هیدروکساید برعلیه بیوفیلم انتروکوک فکالیس به صورت آشکاری بیشتر بوده و می توان در شرایط کلینیکی آن را جایگزین کلسیم هیدروکساید نمود.
    کلیدواژگان: عامل آنتی باکتریال، کلسیم هیدروکساید، آنتروکوک فکالیس، درمان کانال ریشه، دیکلوفناک
  • فرناز مهدی سیر، نگین نصوحی، مهدی صفی، یاسر صحرایی، سمیه زوارئیان* صفحه 14
    سابقه و هدف
    ثبات رنگ مواد ترمیمی رزین کامپوزیت در طول زمان یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در موفقیت ترمیم می باشد. تغییر رنگ کامپوزیت رزین ها می تواند سبب نارضایتی بیمار شده و در دراز مدت منجر به شکست درمان شود.با توجه به تناقضات و خلاء اطلاعات در این زمینه در مورد نانوکامپوزیت ها بر آن شدیم تا این تحقیق را در زمینه بررسی اثر چای بر ثبات رنگ سه نوع کامپوزیت نانو به روش اسپکتروفتومتری انجام دهیم.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه تجربی 30 نمونه دیسکی شکل به قطر 5/8میلی متر و ضخامت 2میلی متر از سه کامپوزیت GRANDIO وZ350 XT و HERCULITE XRV ULTRA تهیه شد(از هر کامپوزیت 10 نمونه شامل دو گروه 5 تایی برای نگهداری در چای و آب مقطر). نمونه ها برای 72 ساعت در محلول های مورد نظر قرار گرفتند. رنگ سنجی نمونه ها قبل و بعد از قرارگیری در محلول ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر انجام گرفت.نتایج توسط آزمون های Two-way ANOVA مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان تغییر رنگ هر سه کامپوزیت پس از قرارگیری در چای نسبت به رنگ سنجی اولیه معنی دار بود (05/0> P) ولی به لحاظ کلینیکی در سطح قابل قبولی قرار داشت. (3/3) ΔE ‹. میزان ΔEکامپوزیت در چای نسبت به محیط اولیه در مورد Z350XT،Grandio،Herculite XRVبه ترتیب 59/0±62/1و74/0±.46/2و 72/0±92/2 بود. که تفاوت معنی داری را نشان داد (03/0= P) میزان تغییر رنگ نمونه ها پس از قرارگیری در آب مقطر نسبت به حالت اولیه معنی دار نبود. (1/0= P)
    نتیجه گیری
    بیشترین تغییر رنگ در محلول چای مربوط به کامپوزیت Z350 XTو کمترین تغییر رنگ مربوط به کامپوزیت HERCULITE XRV ULTRAبود.
    کلیدواژگان: اسپکترو فتومتر، رنگ پذیری، ثبات رنگ، کامپوزیت
  • عباس فلاح تفتی، عباسعلی جعفری*، لیلا میرزایی پور، حسن عشوری صفحه 20
    سابقه و هدف
    هرچند استفاده از لایه نازک ماده بهسازی بافت برای کنترل ضایعه دنچر استوماتیت به کار می رود ولی این ماده زمینه مناسب برای کلونیزاسیون کاندیدا فراهم می آوردکه با ترکیب داروهای ضدقارچی میتوان آن راکنترل نمود. هدف مطالعه حاضر ارزیابی میزان پایداری نیستاتین و فلوکونازول ترکیب شده با ماده بهسازی بافت بر کلونیزاسیون کاندیدا آلبیکنس در شرایط برون تنی در طول زمان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی با ترکیب نیستاتین و فلوکونازول با ماده بهسازی بافت، دیسکهای نازک دایره ای از هر لایه بهسازی بافت تهیه واز دیسک های ماده بهسازی بدون دارو بعنوان کنترل منفی تهیه شدند. سپس دیسک ها در ظرف استریل حاوی بزاق مصنوعی استریل غوطه ور و میزان مهار رشد کاندیدا را در فواصل زمانی 24، 48و 72ساعت و 5روز با قراردادن دیسکها بر روی سطح پلیت حاوی کشت چمنی کاندیدا با روش انتشار در آگار بررسی شد. میانگین قطر هاله عدم رشد در زمانهای مورد بررسی با کمک تستهای آماری ANOVA و Tukey ارزیابی شدند.
    یافته ها
    ترکیب داروهای نیستاتین یا فلوکونازول با ماده بهسازی بافت حداکثر تا روز سوم موثر بوده و پس از 24ساعت غوطه وری در بزاق مصنوعی، قطر هاله عدم رشد کاندیدا دار اطراف دیسکهای حاوی نیستاتین یا فلوکونازول به ترتیب 2/11 و 6/8 میلی متر بدست آمد. همچنین مشخص شد که تنها در زمان های 24ساعت (001/0P=) و 48 ساعت (013/0 P=) تفاوت بین قطر هاله عدم رشد در اطراف دیسکهای دو دارو معنی دار بوده است.
    نتیجه گیری
    نیستاتین یا فلوکونازول اضافه شده به ماده بهسازی بافت غوطه ور شده در بزاق مصنوعی پایدار نبوده و تنها تا 3 روز دارای اثر مهاری معنادار آماری بر روی رشد کاندیدا میباشد. ضمنا نیستاتین بصورت موضعی قدرت مهاری بیشتری را در شرایط آزمایشگاهی از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: مواد بهسازی بافت، کاندیدا، کلونیزاسیون، نیستاتین، فلوکونازول، زمان
  • محمد امین یونسی هروی*، وحیده معتمدالصنایع صفحه 26
    سابقه و هدف
    پوسیدگی شایع ترین علت از دست رفتن دندان است و تشخیص به موقع آن گامی بزرگ در جهت سلامت دندان ها است. پوسیدگی دندان ها می تواند باعث تخلخل و تغییر قدرت هدایت الکتریکی دندان شود لذا هدف در این مطالعه اندازه گیری مقاومت الکتریکی دندان و تعیین ارتباط آن با میزان و درجه پوسیدگی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش تجربی و آزمایشگاهی بر روی دندان های پرمولر انسانی با درجات مختلف پوسیدگی انجام شد. پارامترهای الکتریکی دندان شامل مقاومت و ظرفیت الکتریکی، برای اجزا سالم دندان ها و همچنین پوسیدگی های سطحی، عمقی و پوسیدگی منجر به درمان ریشه اندازه گیری شد. مقاومت و ظرفیت الکتریکی در حالات مختلف پوسیدگی با یکدیگر مقایسه شدند. ارتباط بین پارامترهای الکتریکی و میزان پوسیدگی نیز به دست آمد. برای ارزیابی نتایج از آزمون واریانس یک طرفه و تخمین رابطه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مقاومت الکتریکی دندان با میزان پوسیدگی تغییر می کند (05/0P<) و بر اساس یک رابطه ی خطی با افزایش عمق پوسیدگی مقاومت الکتریکی دندان نیز کاسته خواهد شد. ارتباط معناداری نیز بین تغییرات ظرفیت الکتریکی در پوسیدگی های عمقی و سطحی وجود دارد. (01/0= P) وجود دارد همچنین ارتباط بین ظرفیت الکتریکی و میزان پوسیدگی به صورت یک رابطه غیر خطی تغییر می نماید.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد استفاده از مقاومت الکتریکی می تواند ابزاری مناسب برای تشخیص پوسیدگی مخصوصا در پوسیدگی های عمقی و منجر به درمان ریشه باشد و به عنوان روشی باصحت بالا برای تشخیص عمق پوسیدگی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مینا، عاج، مقاومت الکتریکی، پوسیدگی دندان
  • آرش عزیزی*، فاطمه سرلتی، مهدی شکر آبی، اویس هدایتی، توحید طبرستانی صفحه 32
    سابقه و هدف
    بیماری های پریودنتال از شایع ترین بیماری های حفره دهان هستند. هدف از این تحقیق بررسی رابطه میزان کورتیزول بزاق با بیماری پریودنتیت متوسط تا شدید در مراجعه کنندگان به بخش تشخیص دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 1390 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مورد- شاهدی بود.30 بیمار مبتلا به پریودنتیت متوسط تا شدید به عنوان گروه مورد و 30 فرد سالم در گروه شاهد قرار گرفتند. این افراد به تست مقیاس بیمارستانی اضطراب و افسردگی (HAD Scale) پاسخ دادند، همچنین شاخص های پریودنتال از جمله کنترل پلاک (PI) عمق پاکت (PPD) و میزان ازدست رفتن چسبندگی کلینیکی (CAL) سنجیده شد. یک سی سی نمونه بزاق هر بیمار جمع آوری و میزان کورتیزول بزاق آن به روش ELISA بررسی گردید. بیماران در هر گروه از لحاظ عوامل مداخله گر مشابه سازی شدند و جهت بررسی یافته ها از آزمون کای دو و odd''s Ratio استفاده شد. رابطه بین نتایج تست HAD و میزان کورتیزول بزاقی با استفاده از ضریب همبستگی Pearson بررسی شد.
    یافته ها
    میزان سن در گروه مورد 92/7 ± 77/41 و در گروه شاهد 94/7 ± 73/40 بود. میزان امتیاز آزمون HAD در گروه مورد 10/6± 07/14 و در گروه شاهد24/4 ± 27/11 بود و ارتباطی بین وضعیت استرس- افسردگی با میزان کورتیزول مشاهد نشد. (7/0>p) و (01/0 =r). نقطه برش میزان کورتیزول بزاقی با روش منحنی ROC به میزان 7/5 نانو گرم بر میلی لیتر بدست آمد.17 نفر (7/56 درصد) از افراد گروه مورد و 4 نفر(3/13 درصد) از گروه شاهد کورتیزول بزاقی بیش از نقطه برش داشتند و تفاوت بین دو گروه معنی دار نبود. (0005/0>P)
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد بین میزان کورتیزول بزاقی و بیماری پریودنتیت متوسط تا شدید ارتباط وجود دارد، تحقیقات همگروهی و یا تجربی در این زمینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بزاق، کورتیزول، پریودنتیت متوسط تا شدید
  • مینا مطلب نژاد، مهدی پورامیر، نیلوفر جنابیان، مجتبی رنجبر عمرانی، علی بیژنی، فاطمه یارمند* صفحه 39
    سابقه و هدف
    سیگاری غیر فعال (Passive Smoking) یکی از مشکلات مهم سلامت عمومی می باشد و کودکان حساس ترین گروه در معرض دود تنباکو ی موجود در محیط هستند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط وضعیت سیگاری غیر فعال و ظرفیت آنتی اکسیدان تام و پراکسیداسیون لیپیدی بزاق در نوجوانان 12 تا 15 ساله می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه همگروهی تاریخی بود که بر روی 60 نوجوان 12تا 15ساله انجام شد. گروه مورد افراد سیگاری غیر فعال و گروه کنترل کودکان غیر سیگاری بودند که از نظر سن وجنس مشابه سازی شدند. بزاق غیر تحریکی هر دو گروه به روش Spiting جمع آوری شد و درآزمایشگاه ظرفیت آنتی اکسیدان تام بزاق با روش FRAP و پراکسیداسیون لیپیدی بزاق با روش TBARS، اندازه گیری شد. جهت مقایسه یافته ها از آزمون آماری، T-test independent استفاده شد.
    یافته ها
    میزان آنتی اکسیدان بزاق در گروه مورد (5/511 ±8/1218) و در گروه شاهد (3/379±5/1490) بود که تفاوت آماری معنی داری نشان داد. (023/0=P) میزان پراکسیداسیون لیپیدی در گروه مورد (6/0±6/14) و د رگروه شاهد (8/0±4/14)، بود و تفاوت دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود. (176/0=P)
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد قرار گرفتن در معرض دود سیگار در نوجوانان موجب کاهش ظرفیت آنتی اکسیدان تام بزاق شده و از این طریق سلامت حفره دهان را به خطر بیندازد.
    کلیدواژگان: سیگاری غیر فعال، تنباکو، آنتی اکسیدان، پراکسیداسیون لیپیدی، بزاق
  • احمدرضا طلایی پور، لادن حافظی، سپیده گورنگ، سید مسعود ساجدی، سمانه یزدان پناه* صفحه 44
    سابقه و هدف
    در اعمال جراحی تعیین دقیق موقعیت سینوس ماگزیلا برای اجتناب از آسیب وارده به آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر،ارزیابی و مقایسه دقت دستگاه های رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال وCBCT در تعیین حداقل فاصله کف سینوس ماگزیلا تا کرست آلوئول می باشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی انجام گرفت. بر روی 2 جمجمه خشک انسان انجام گرفت. در هر یک از جمجمه ها تعداد 13 ناحیه به فاصله 5 میلی متری از همدیگر(مجموعا 26 ناحیه) از ناحیه دندان های 4 تا 7 توسط گوتاپرکا علامت گذاری شد. رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال و تصویربرداری CBCT تهیه شد. سپس نمونه ها در نواحی علامت گذاری شده برش زده شد و به صورت مستقیم توسط کالیپر دیجیتال با دقت دهم میلی متر اندازه گیری شدند. پس از تنظیم رادیوگرافی ها با فاکتور بزرگنمایی مقادیر با آزمون Signed Ranks Test و Wilcoxon مقایسه شدند.
    یافته ها
    میزان قدر مطلق خطا در تعیین حداقل فاصله کورتکس کف سینوس ماگزیلا تا کرست آلوئول برای CBCT 06/0±08/0 و برای پانورامیک دیجیتال34/0±36/0 میلی متر بدست آمد و تفاوت معنی داری بین آنها دیده شد. (001/0=P) 100 درصد نمونه ها در تصویربرداری CBCTو 3/65 درصد نمونه ها در رادیو گرافی پانورامیک دیجیتال درمحدوده قابل قبول 05/0± میلی متر قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد روش CBCT در ارزیابی حداقل فاصله کف سینوس ماگزیلا تا کرست آلوئول نسبت به رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال دقت بالاتری دارد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، CBCT، سینوس ماگزیلاری
  • حوریه جنیدی جعفری*، ارکیده رادمهر، رامین کاویانی، مهندس ناصر ولایی صفحه 49
    سابقه و هدف
    دستیابی به زیبایی یکی از اهداف درمان های پروتز می باشد.انتخاب صحیح دندان های قدامی از نظر اندازه و شکل ظاهری در موفقیت درمان بسیار موثر است. یکی از راه های تعیین اندازه دندان استفاده ازشاخص های خارج دهانی است.دراین تحقیق به بررسی همبستگی بین عرض صورت (در ناحیه بین گونه ای و بین کندیلی)وعرض مزیودیستال تاج کلینیکی دندان های سانترال فک بالا پرداختیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی 100 نفر از دانشجویان (50 دختر و50 پسر) واجد شرایط انتخاب شدند. عرض صورت در دو ناحیه عرض بین کندیلی)فاصله بین دو محور لولایی تقریبیBeyron) و عرض بین گونه ای (فاصله بین دو برجسته ترین نقطه روی قوس گونه ای) علامت گذاری، فاصله توسط فیس بو و کولیس دیجیتالی اندازه گیری شد. عرض مزیودیستال تاج کلینیکی دندان های سانترال بالا توسط کولیس دیجیتالی اندازه گیری شد. داده ها از طریق فرمول ضریب همبستگی پیرسون آنالیز و بررسی شد.
    یافته ها
    اندازه عرض مزیودیستال دندان سانترال راست 56/0±47/8، اندازه عرض مزیودیستال دندان سانترال چپ 64/0±54/8. اندازه عرض بین گونه ای 74/6±15/126 و اندازه عرض بین کندیلی 41/5±43/131 بدست آمد. همبستگی بین عرض بین گونه ای و دندان های سانترال درجامعه ایرانی وجود نداشت. (05/0
    نتیجه گیری
    عرض صورت به عنوان یک لندمارک مناسب برای تخمین عرض دندان های سانترال فک بالا توصیه نمی گردد.
    کلیدواژگان: زیبایی، دندانی، لندمارک های آناتومیک، تک دندان سانترال فک بالا، پروتز دندانی
  • |
    • Dr M. Hoorizad *, Dr H. Heshmat, Dr L. Poor Nazari Page 1
      Background And Aim
      One of the adverse effects of acidic whitening materials is salivary pH changes of the oral cavity and the resultant damage to tooth structure. The concern for potential side effects is greater when OTC bleaching products are used without consultation of a dental professional. The purpose of this in vivo study was to evaluate the effect of bleaching strips on salivary pH of dental students (in vivo).
      Materials And Methods
      This experimental in vivo research was done on 20 dental students aged 20-24 years old. All subjects signed a consent form before participating in the study. Students'' unstimulated salivary pH was measured by saliva- check kit (GC، USA). Bleaching strips (crest advanced vivid white strip، USA) containing 9. 5% hydrogen peroxide were applied to the surface of six anterior maxillary teeth for 14 days (30 minutes daily) according to the manufacturer''s instructions. Salivary pH was measured on first، seventh and fourteenth day of the treatment. Measurements were taken 10 minutes، 20 minutes، and 30 minutes into the treatment as well as 30 minutes following treatment completion. Statistical analysis was done by Friedman and Kruskal-Wallis tests.
      Results
      A statistically insignificant decline in salivary pH level was seen 10 minutes into the procedure on first، seventh and 14th day of the treatment (p<0. 2). Salivary pH value returned to baseline 30-60 min after initiation of treatment. The difference in baseline and final pH value (upon completion of treatment) was not statistically significant (P>0. 05).
      Conclusion
      Based on the results of this study، bleaching strips containing 9. 5% hydrogen peroxide have no effect on salivary pH.
      Keywords: Tooth Bleaching strip, salivary pH, Hydrogen peroxide
    • Dr A. Morsali Ahari *, Dr M. Khabiri, Dr A. Tahmures Pour, Dr M. Zare Jahromi Page 6
      Background And Aim
      The present study compared antibacterial efficacy of sodium diclofenac، sodium diclofenac + streptomycin، tri-antibiotic and calcium hydroxide on enterococcus faecalis biofilm.
      Materials And Methods
      In this in vitro trial، enterococcus faecalis was cultured on blood agar plate overnight. Colonies from this culture were suspended in 10 ml of normal saline solution and the resulting bacterial suspension turbidity was adjusted to McFarland standard (108 CFU/ml). E. faecalis biofilm was dispensed on 56 sterile cellulose nitrate filter disks 13mm in diameter، 0. 2 micron in thickness. The disks were placed on blood agar plates and incubated anaerobically for 48 hours at 37’C. After incubation، the disks were introduced to antibacterial agents. Buffered saline was used to wash out the disks five times in order to terminate the antibacterial activity of the agents. The colony-forming units of the remaining viable bacteria on the disks were calculated. Statistical analysis was done using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests.
      Results
      Tri-antibiotic and streptomycin completely removed enterococcus faecalis strains from the culture. The next highest antibacterial activity was found in modified tri-antibiotic، diclofenac in combination with streptomycin، diclofenac alone، and calcium hydroxide (mean CFU: 135. 8، 160. 67، 207، and 794. 5 respectively; p<0. 004). The use of streptomycin with sodium diclofenac improved the antibacterial efficacy (p<0. 004) while replacement of the sodium diclofenac with minocycline in tri-antibiotic drug significantly decreased the antibacterial activity of the agent (p<0. 002).
      Conclusion
      Antibacterial properties of sodium diclofenac against enterococcus faecalis biofilm were was significantly higher than calcium hydroxide. Its use may be feasible as an alternative to calcium hydroxide in root canal therapy.
      Keywords: Anti, Bacterial Agents, Calcium Hydroxide, enterococcus faecalis, Root Canal Therapy, Diclofenac
    • Dr F. Mahdisiar, Dr N. Nasoohi, Dr M. Safi, Dr Y. Sahraee, Dr S. Zavareian * Page 14
      Background And Aim
      The Color stability of composite resin materials is important for satisfactory restorative results. Discoloration of composite restorations can bring about patient dissatisfaction as well as long term failure of the restoration. The purpose of this study was to evaluate the effect of tea solution on color stability of 3 nanocomposites.
      Materials And Methods
      In this experimental study 30 composite disks 8. 5 mm in diameter and 2mm in thickness were made from the following composite materials: Grandio، Z350XT and Herculite XRV Ultra. The samples were assigned to 3 groups of 10 based on the composite material they were made of Half of the samples in each group (5 disks) were immersed in tea solution and the other half (5 disks) were submerged in pure water. Specimens were treated in selected solutions for 72 hours. Calorimetric assessment was done with a spectrophotometer before and after immersion in designated solutions.. Statistical analysis of the results were done using two-way ANOVA test.
      Results
      Measured discolorations for tested composites Z350XT، Grandio، and Herculite XRV were 1. 62 ± 0. 59، 2. 46 ± 0. 74، and 2. 92 ± 0. 72 respectively. The discoloration (ΔE) of all three composites after immersion in tea was significant (P=0. 03) compared to initial colors However، it was within the clinically acceptable range (ΔE < 3. 3). The Color change after immersion in pure water was not significant (P=0. 1).
      Conclusion
      The highest level of discoloration belonged to Z350XT composite، and the lowest discoloration belonged to Herculite XRV Ultra
      Keywords: Composite dental resin, Color, Stability
    • Dr A. Fallah, Tafti, Dr A. Jafari *, L. Mirzaeiipoorm, H. Ashoori Page 20
      Background And Aim
      Tissue conditioners are used to manage irritation of denture bearing mucosa. These liners، however، promote adherence and colonization by Candida Albicans which can be prevented by incorporating antifungal agents into them. The aim of this in vitro study was to assess the stability and duration of antifungal effects of nystatin and fluconazole mixed with a tissue conditioner on colonization of Candida Albicans.
      Materials And Methods
      In this experimental study، antifungal test disks were prepared using tissue conditioner mixed with nystatin and fluconazole. Similar drug free tissue conditioner disks were prepared as controls. The disks were immersed and kept in artificial sterile saliva until used for susceptibility test. They were placed on the Sabouraud dextrose agar plates streaked with C. Albicans inoculum and using the agar diffusion test، colonization inhibitory effects were evaluated in one، two، three and 5 day intervals based on saliva immersion period. The mean inhibitory zone around disks at different time intervals were analyzed with SPSS15 software using ANOVA and Tukey’s statistical tests for multiple and pairwise comparisons respectively.
      Results
      The average diameter of inhibitory zone around nystatin and fluconazole disks after 24hour of immersion in saliva were 11. 2 and 8. 6 mm respectively. The difference in the mean zone of inhibition was statistically significant after 24 hours (p=0. 0001) and 48 hours (p=0. 013). This difference was not statistically significant after 72hours or 5 day interval. (P>0. 05)
      Conclusion
      The stability of nystatin and fluconazole mixed with a tissue conditioner is not adequate and antifungal effects are seen only for 72 hours while in contact with saliva. Optimum antifungal activity could be expected in the first 24 hours. Nystatin exhibits higher inhibitory effects compared to fluconazole.
      Keywords: Enterococcus Faecalis, Rootcanal medicaments, Canalirrigants
    • Ma Younessi Heravi *, Dr V. Motamedsanaye Page 26
      Background And Aim
      Dental caries is the most common cause of tooth loss and early detection of dental caries is a major step towards dental health. Carious lesions is a fundamental step in preserving dental health. Tooth decay could change tooth electrical conductivity. The porosity of the enamel tissue as well as the electrical conductivity of teeth can be altered by tooth decay. Therefore، the aim of this study was to measure the electrical resistance of teeth and its relation to the degree of dental caries.
      Materials And Methods
      In this experimental study to investigate the structural differences in dental caries، electrical parameters such as resistance and capacitance of teeth were measured for sound enamel and dentin، superficial caries، deep caries، and extensive caries. The resistance and capacitance of teeth with various degrees of decay were compared with sound teeth. The relationship between the electrical parameters and the decay rate was evaluated using ANOVA Test.
      Results
      The results showed that the electrical resistances changed significantly by decay (p<0. 05) By increasing the depth of tooth decay، the electrical resistance decreased based on a linear relationship. It also revealed there was a significant association between capacitance and deep and superficial decay. (P=0. 01) The capacitance and decay changed based on a non-linear relationship.
      Conclusion
      Quantification of dental resistance can be a useful tool for detection of caries، and it is proposed as a method for detecting deep caries with high accuracy.
      Keywords: Enamel, Dentin, Electric Resistance, Dental caries
    • Dr A. Azizi *, Dr F. Sarlati, Dr M. Shekarabi, Dr O. Hedayati, Dr T. Tabarestani Page 32
      Background And Aim
      Periodontal diseases are the most prevalent diseases of the oral cavity. The objective of this study was to evaluate the association between the salivary cortisol levels with moderate to severe periodontitis in patients referring to Oral Medicine Department of Dental Branch of Islamic Azad University of Tehran.
      Materials And Methods
      This study was case control. Thirty patients with moderate to severe periodontitis were selected as case group and 30 patients were selected as control group. They answered hospital anxiety and depression scale (HAD scale) stress questionnaire. Periodontal indices such as plaque index and pocket probing depth and clinical attachment loss were assessed. Each subject provided a saliva sample of 1ml and the cortisol level was assessed by ELISA method. Both groups were matched regarding confounding variables (age، sex and smoking). Data were analyzed using chi-squared test and using Odds Ratio. Correlation between HAD scale results and salivary cortisol level was assessed using Pearson correlation test.
      Results
      The mean age of case group was 41. 77 ± 7. 92 and the mean age of control group was 40. 73 ± 7. 94. Cut off point of salivary cortisol level was determined as 5. 7 ng/ml by ROC curve method. There were 17 patients (56. 7%) in case group and 4 in control group (13. 3%) who exhibited salivary cortisol level over 5. 7 ng/ml (p<0. 0005). The mean of HAD scale was 14. 07 ± 6. 10 in case group and 11. 27 ± 4. 24 in control group.
      Conclusion
      The results indicate that there is a significant positive association between elevated salivary cortisol levels and moderate to severe periodontitis. This finding justifies further cohort studies or clinical trials.
      Keywords: Saliva, Adrenal Cortex Hormones, Periodontitis
    • Dr M. Mottalebnejad, Dr M. Pouramir, Dr N. Jenabian, Dr M. Ranjbar Omrani, Dr A. Bijani, Dr F. Yarmand * Page 39
      Background And Aim
      Passive cigarette smoking or environmental tobacco smoke (ETS) exposure is a major public health concern. Children are the most vulnerable group to ETS exposure. The aim of this study was to evaluate the relationship between passive smoking and Total Antioxidant Capacity (TAC) and salivary lipid peroxidation in adolescents.
      Materials And Methods
      In this historical cohort study sixty adolescents aged 12 to 15 years old were selected. The subjects were assigned into two groups of healthy non-smokers (control) and passive smokers (case) and they were matched for age and sex. Unstimulated saliva was collected with spiting method، and then TAC and salivary lipid peroxidation were measured with FRAP and TBARS methods respectively. Statistical analysis was done using independent t-test.
      Results
      TAC was significantly lower in passive smokers (1218. 8±511. 5 µmol) than in nonsmokers (1490. 5±379. 2 µmol) (p=0. 023). Salivary lipid peroxidation level was higher in passive smokers (14. 6±0. 6 µmol) than in nonsmokers (14. 4±0. 8 µmol) but it the difference was not statistically significant (p=0. 176).
      Conclusions
      The exposure to cigarette smoke can cause a reduction in the salivary Total Antioxidant Capacity.
      Keywords: Smoking, Passive, Tobacco, Antioxidant, Lipid Peroxidation, Saliva
    • Dr Ar Talaeipour, Dr L. Hafezi L., Dr S. Gurang, Dr Sm Sajedi, Dr S. Yazdanpanah * Page 44
      Background And Aim
      An accurate localization of the lowest border of the cortex of maxillary sinus floor is important to avoid injury in certain surgical procedures. The aim of this study was to evaluate and compare the accuracy of linear measurements between digital panoramic radiography and cone beam computerized tomography (CBCT) in determining the vertical distance between the alveolar crest and floor of the maxillary sinus.
      Material And Methods
      In this descriptive study 2 cadaver’s skull were used. Thirteen areas separated by 5mm distance were selected on each skull. A total 26 reference points were marked by gutta percha cones between maxillary first premolar and second molar. Digital panoramic radiography and CBCT were obtained، after which، direct measurements were taken on sectioned skulls using a digital caliper (0. 1mm accuracy). After of adjusting the radiographic values with the magnification factors given for each unit،statistical analysis was done using the Wilcoxon and signed ranks test.
      Results
      The mean error for linear measurements was 0. 36 + 0. 34 mm in digital panoramic radiography and 0. 08 ±0. 06mm in CBCT (P= 0. 001). All (100%) values obtained for CBCT and 65. 38% of values obtained for digital panoramic were within ± 0. 5 mm of error limits.
      Conclusion
      CBCT offers more accurate linear measurements to determine the vertical distance between the alveolar crest and floor of the maxillary
      Keywords: Panoramic radiographic, Cone Beam CT, Maxillary sinus
    • Dr H. Joneidi Jafari *, Dr O. Radmehr, Dr R. Kaviani, Eng N. Valaei Page 49
      Background And Aim
      Esthetics is one of the prosthetic treatment goals. Correct selection of anterior teeth، regarding size and appearance، results in a successful treatment. Using the extra oral indicators is a common method to determine the size of the tooth. In this study، the correlation between the facial widths (in bizygomatic and intercondylar areas) and the mesiodistal width of maxillary central incisors was analyzed.
      Materials And Methods
      A cross-sectional study was conducted on 100 qualified students، 50 females and 50 males. Two facial widths comprising Intercondylar width -distance between two approximately Beyron hinge axis- and bizygomatic width -two most convex points of zygomatic arch- were marked and measured by a facebow and a digital caliper. Mesiodistal maxillary central incisors’ widths were measured by a digital caliper. The collected data were analyzed via Pearson correlation coefficient.
      Results
      The mesiodistal width of right central incisor was 8. 47±0. 56. The mesiodistal width of left central incisor was 8. 54±0. 64. The bizygomatic width was 126. 15±6. 74. The intercondylar width was 131. 43±5. 41. There was no correlation between bizygomatic width and central incisors (P>0. 05) and a weak correlation between intercondylar width and central incisors in Iranian community.
      Conclusion
      Facial width is not recommended as a suitable landmark for estimating the mesiodistal width of maxillary central incisors.
      Keywords: Esthetics, Dental, Anatomic Landmarks, Single upper central incisor, Dental Prosthesis