فهرست مطالب

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن گل پرور، زهرا جوادیان صفحات 9-33
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه سیاست های انگیزشی و تنبیهی در ارزیابی عملکرد با ترک خدمت با توجه به نقش واسطه ای رضایت شغلی در میان کارکنان ادارات وابسته به سازمان آموزش و پرورش شهر اصفهان اجرا شد. از جامعه آماری مورد اشاره، 308 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه سیاست های ارزیابی عملکرد (JPEQ، دارای دو خرده مقیاس سیاست های انگیزشی و سیاست های تنبیهی)، پرسشنامه رضایت شغلی (JSQ) و پرسشنامه ترک خدمت (ITQ) استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سیاست های انگیزشی با رضایت شغلی و ترک خدمت به ترتیب رابطه مثبت و منفی معنادار و بین سیاست های تنبیهی با ترک خدمت رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج الگوسازی معادله ساختاری نشان داد که سیاست های تنبیهی و انگیزشی در ارزیابی عملکرد بر رضایت شغلی (به ترتیب 25/0 و 11/0) و ترک خدمت (به ترتیب 41/0 و 27/0-) اثر مستقیم معنادار دارد و فقط اثرات غیرمستقیم سیاست های انگیزشی بر ترک خدمت از طریق رضایت شغلی (برابر با 05/0) معنادار است.
    کلیدواژگان: سیاست های انگیزشی ارزیابی عملکرد، سیاست های تنبیهی ارزیابی عملکرد، رضایت شغلی، ترک خدمت
  • غلامرضا شمس، صدف خلیجیان صفحات 34-55
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مولفه های رهبری امنیت مدار بر احساس امنیت روانی کارکنان با نقش میانجی اثربخشی رهبری است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه کارکنان دانشگاه شهید بهشتی بود که 928 نفر بودند و از این تعداد، 272 نفر با شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه «رهبری امنیت مدار» کومب (2011)، «امنیت روانی» ادمونسون (1999) و «اثربخشی رهبری» (محقق ساخته) استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با استناد به نظرات پنج نفر از متخصصان حوزه مدیریت آموزشی بررسی و تایید شد و پایایی آن ها با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد که به ترتیب 91/0، 80/0 و 93/0 بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از هر دو نوع آمار توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، و...) و آمار استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه، رگرسیون خطی ساده و تحلیل مسیر) استفاده شد. نتایج نشان داد که بین مولفه های رهبری امنیت مدار با اثربخشی رهبری و امنیت روانی کارکنان، روابط مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج حاکی از تاثیر اکثر مولفه های رهبری امنیت مدار بر امنیت روانی کارکنان، به طور مستقیم و با واسطه اثربخشی رهبری بود و لذا الگوی تجربی به دست آمده از تحلیل داده ها تا حد زیادی منطبق با مدل مفهومی پژوهش بود. بنابراین، به طور کلی می توان گفت که اثربخشی رهبری توانسته است، نقش میانجی را در افزایش ارتباط رهبری امنیت مدار و امنیت روانی ایفا کند.
    کلیدواژگان: رهبری امنیت مدار، اثربخشی رهبری، امنیت روانی، کارکنان دانشگاه شهید بهشتی
  • اسماعیل زارعی زوارکی، مهدی بدلی، محمدحسن امیرتیموری صفحات 57-75
    مریل در انتقاد به روش های سخنرانی در تدریس اعلام کرد که «صرف انتقال اطلاعات، یادگیری و آموزش نیست». بلکه، آموزش و یادگیری اصولی دارد که زیر بنای آموزش موثر است و به «اصول اولیه آموزش مریل» معروف شده است. در پژوهش حاضر تاثیر استفاده از طراحی آموزشی مبتنی بر اصول اولیه آموزش مریل بر میزان یادگیری و یادداری درس زیست شناسی پایه اول دبیرستان بررسی شد. روش پژوهش شبه آزمایشی و طرح پژوهشی استفاده شده پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. فرضیه پژوهش عبارت بود از اینکه طراحی آموزشی مبتنی بر اصول اولیه آموزش مریل بر میزان یادگیری و یادداری دانش آموزان پایه اول متوسطه در درس زیست شناسی موثر است. یافته های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و روش تحلیل کوواریانس (ANCOVA) بررسی شد. یافته ها نشان داد که بین میزان یادگیری و یادداری گروه آزمایش و کنترل در درس زیست شناسی تفاوت معناداری وجود دارد و گروه آزمایش از یادگیری و یادداری بهتری بهره مند است. بنابراین، با استفاده از اصول اولیه آموزش مریل، می توان میزان یادگیری و یادداری دانش آموزان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: اصول اولیه آموزش مریل، طراحی آموزشی، یادگیری، یادداری
  • محمد مهدی مردانشاهی، محمدحسن مبارکی، عزیزاله تاجیک اسماعیلی صفحات 77-92
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه ویژگی خلاقیت، یکی از ویژگی هایی موثر در توانمندی های کارآفرینانه، در میان دانشجویان دانشگاه های دولتی مازندران انجام شد. برای این منظور 394 نفر دانشجوی کارشناسی پیوسته به روش تصادفی و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. پرسشنامه پژوهش میان دانشجویان مورد مطالعه ابتدا در سال اول تحصیل (خروجی نظام آموزش و پرورش و ورودی نظام آموزش عالی) و سپس در سال آخر تحصیل (خروجی نظام آموزش عالی) توزیع شد. پس از بررسی ویژگی خلاقیت و اجزای اصلی آن و استفاده از آزمونT، نتایج نشان داد که بین دو گروه مورد پژوهش در ویژگی های سلاست فکری، عمل گرایی و رویاپردازی و در نهایت ویژگی خلاقیت اختلاف معناداری وجود دارد. همچنین میانگین این ویژگی ها در دانشجویان ورودی (6954/69) و خروجی (6294/67) نشان داد که میزان خلاقیت دانشجویان در سال آخر تحصیل به نسبت سال اول تحصیل کم تر بوده است. به این دلیل با توجه به اهمیت کارآفرینی و نقش آن بر رشد و توسعه جوامع و همچنین نقش دانشگاه ها در این خصوص، برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر مناسب برای اصلاح روند موجود ضروری است.
    کلیدواژگان: ویژگی کارآفرینانه، خلاقیت، دانشجویان ورودی، دانشجویان خروجی، دانشگاه دولتی مازندران
  • پروین صمدی، محمد جوادی پور، مهرانگیز لطفی صفحات 93-118
    هدف پژوهش حاضر آسیب شناسی درس تربیت بدنی با تاکید بر تئوری کلاین از دیدگاه دبیران تربیت بدنی و دانش آموزان دختر شهر تهران بود. این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و ابزار به کار رفته در آن پرسشنامه از نوع بسته پاسخ بود. پرسشنامه دبیران و دانش آموزان به ترتیب شامل 57 و 46 سوال در 9 طبقه عنصر، اهداف، محتوا، راهبردهای یاددهی- یاگیری، گروه بندی، فعالیت های یادگیری، مواد و منابع آموزشی، فضای آموزشی، زمان آموزشی و ارزشیابی است که بر اساس مقیاس لیکرت در 5 گزینه بسیار زیاد، زیاد، متوسط، کم و اصلا تهیه و تنظیم شده است. روایی ابزار را متخصصان رشته برنامه درسی و تربیت بدنی تایید کرده اند، از سوی دیگر وجود همخوانی درونی بالا بین سوال ها نیز حاکی از داشتن روایی سازه پرسشنامه ها است. برای سنجش اعتبار پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که اعتبار پرسشنامه دبیران برابر با 98% a= و ضریب آلفای پرسشنامه دانش آموزان برابر با 95%a= برآورد شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر 298 دبیر و 139108 دانش آموز دوره متوسطه بود که 25 دبیر تربیت بدنی و 764 دانش آموز با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده و در پژوهش شرکت کردند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که دبیران مطلوبیت برنامه درسی تربیت بدنی دوره متوسطه را درحد زیاد و دانش آموزان مطلوبیت برنامه درسی تربیت بدنی دوره متوسطه را در حدکم تحقق ارزیابی کرده اند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، برنامه درسی، تئوریکلاین، تربیت بدنی، ورزش، درس تربیت بدنی، دوره متوسطه
  • رقیه بهشتی راد، علیرضا قلعه ای، حسن قلاوندی صفحات 119-145
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ادراکات و انتظارات دانشجویان از کیفیت خدمات آموزشی و رابطه آن با ارزشیابی از اساتید انجام شد. روش پژوهش توصیفی پیمایشی و طرح پژوهشی همبستگی-مدل یابی معادلات ساختاری بود، جامعه آماری کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه ارومیه بودند که با استفاده روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم 273 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش دو پرسشنامه کیفیت خدمات و ارزشیابی از اساتید بود. داده ها به کمک آمار توصیفی و آزمون های T همبسته و روش مدل یابی معادلات ساختاری از طریق نرم افزارهای آماری LISREL، SPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که: 1- وضعیت موجود مولفه های عوامل محسوس، قابلیت اطمینان، پاسخگویی، تضمین و همدلی از وضعیت مورد انتظار و مطلوب فاصله دارد. بیش ترین شکاف ادراکات و انتظارات در نظر دانشجویان در ابعاد قابلیت اطمینان و همدلی و کم ترین شکاف ادراکات و انتظارات در بعد تضمین بود؛ 2- ابعاد کیفیت خدمات آموزشی بر مولفه های ارزشیابی اساتید (روش تدریس، تسلط و توان علمی، انضباط آموزشی و ویژگی های فردی و اجتماعی اساتید) اثر مثبت و معنادار دارد؛3- شاخص نیکویی برازش نیز نشان می دهد که مدل آزمون شده برازش مناسبی دارد. بنابراین، توجه به مولفه های کیفیت خدمات می تواند در ارزشیابی موثر از اساتید نقش مثبت داشته باشد. در نتیجه با بازخورد نتایج ارزشیابی از اساتید توسط دانشجویان می توان شاهد بهبود عملکرد و فعالیت های آموزشی اساتید بود.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، ارزشیابی از اساتید، دانشجویان، دانشگاه ارومیه
  • کوثر رضایی، منصور سودانی، یوسفعلی عطاری صفحات 147-164
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مشاوره شغلی به شیوه یادگیری اجتماعی کرامبولتز بر افزایش رضایت از سرپرست و همکاران معلمان زن بود. نمونه آماری، 36 نفر از معلمان زن مقطع راهنمایی بود که به روش نمونه گیری هدفمند از میان کلیه معلمان زن مقطع راهنمایی شهرستان شوش شاغل (196 نفر) در سال تحصیلی (91-90) انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. طرح پژوهش از نوع نیمه تجربی با روش پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و آزمون پیگیری بود و داده ها با استفاده از پرسشنامه رضایت شغلی _ شاخص توصیف کننده شغل (JDI)در مولفه های رضایت از سرپرست و همکاران جمع آوری شد. یافته های پژوهش با سطح معناداری 05/0= نشان داد که مشاوره شغلی به شیوه یادگیری اجتماعی کرامبولتز باعث افزایش رضایت از سرپرست و همکاران در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شده است و این افزایش تا مرحله یک ماهه پیگیری ادامه داشت.
    کلیدواژگان: مشاوره شغلی، یادگیری اجتماعی کرامبولتز، رضایت از سرپرست و همکاران
|
  • Mohsen Golparvar, Zahra Javadian Pages 9-33
    The aim of this study was the investigation of the relationship between punishment and motivational policies in performance evaluation and turnover among employees of the office of education in Isfahan، considering the mediating role of job satisfaction. The sample of the study including 308 employees was selected using simple random sampling. The instruments used to collect the data were Performance Evaluation Policies Questionnaire (PEPQ، with two subscales including motivational policies and punishment policies in performance evaluation)، Job Satisfaction Questionnaire (JSQ) and Turnover Questionnaire (TQ). The results revealed that motivational policies in performance evaluation have positive significant relationship with job satisfaction and negative relationship with turnover. The findings، furthermore، showed a positive significant relationship between punishment policies in performance evaluation and staff turnover. The results of structural equation modeling showed that punishment and motivational policies have significant direct effect on job satisfaction (-0. 11&0. 25 respectively) and turnover (0. 41 & -0. 27 respectively). Finally،there was an indirect effect of motivational policies in performance evaluation on turnover through job satisfaction.
    Keywords: Motivational policies in performance evaluation, Punishment policies in performance evaluation, Job satisfaction, Turnover
  • Gholamreza Shams Pages 34-55
    The present study aimed at investigating the effect of secure-base leadership components on the staff psychological safety taking into consideration the role of leadership effectiveness. The sample included in this descriptive-correlational study was 272 people who were selected through stratified random sampling. Three questionnaires namely، ''Secure-Base Leadership'' (Coombe، 2011)، ''Psychological Safety'' (Edmonson، 1999)، and ''Leadership Effectiveness'' (researcher-made) were used to collect the data. The validity of the questionnaires was assessed and confirmed by 5 university professors in the field of educational administration، and their reliability was calculated using Cronbach''s Alpha. The reliability of the questionnaires wasestimated at 0. 91، 0. 80، and 0. 93، respectively. The data was analyzed using descriptive (frequency distribution، mean، standard deviation) and inferential (Pearson correlation coefficient، multi-variance regression، simple regression، and path analysis) methods of data analysis. The results of the study showed significant positive relationship between secure-base leadership components، leadership effectiveness and psychological safety. Furthermore، it was revealed thatsecure-base leadership considering the role of leadership effectiveness، had a significant effect on psychological safety. So، the conceptual framework of this studywas practically confirmed. Generally the findings showed that leadership effectiveness plays a mediating role in improving the relationship between secure-base leadership component and psychological safety.
    Keywords: Secure, Base Leadership, Leadership Effectiveness, Psychological Safety, ShahidBeheshti University Staff
  • Esmaeel Zarei Zavaraki, Mehdi Badali, Mohammad Hasan Amir Teimury Pages 57-75
    Merrill، in his criticisms of the lecturing methods of teaching، stated that the sole transfer of information is not learning and teaching. However، teaching and learning are based on principles which form the basis of education. These principles called ''Merrill’s First Principles of Instruction'' are problem-centered، activation، demonstra tion، application and integration. The aim of the present study was to investigate the efficacy of instruction based on Merrill’s first principles of instruction inimproving learning and retention of biology course in the first grade high school students. The method of the research was quasi-experimental with pretest – posttest control group. It was hypothesized that the instruction designed based on Merrill’s first principles of instruction is effective on learning and retention of biology. ANCOVA was conducted to analyze the data and the results revealed a significant difference between the learning and retention ofbiology in the experimental and control group. The experimental group had better learning. The findings also showed that the experimental group was better than the control group in the retention test. It is، therefore، suggested that using Merrill''s first principles of instruction the students'' learning and retention can be improved.
    Keywords: Merrill's first principles of instruction, Instructional design, Learning, Retention
  • Mohammad Mahdi Mardanshahi, Mohammad Hasan Mobaraki, Azizollah Tajik Esmaeeli Pages 77-92
    This study aimed at investigating creativity as an effective personality characteristic in entrepreneurial capabilities of university students and comparing this characteristic between junior students and senior ones. The sample of the study included 394 individuals who were selected through random sampling and based on Krejcie and Morgan table. The data was collected using an instrument which was administered to the students in the first semester and the last semester of their university course. The data was then analyzed using T-test and the results showed that there was a significant difference between these two groups in terms of the main components of creativity naming fluid thinking،pragmatism and imagination. The mean score of creativity in juniors (69. 6954) was higher than senior students (67. 6294). Therefore، due to the importance of entrepreneurship and its role in the development of societies، it is suggested that proper plans be made to improve this characteristic in the students.
    Keywords: Entrepreneurial characteristic, Creativity, Incoming Students, Graduated Students, State University of Mazandaran
  • Parvin Samadi, Mohammad Javadipour, Mehrangiz Lotfi Pages 93-118
    The present study aimed at evaluating physical education courses based on Klein`s theory from the perspective of physical education teachers and girl students in Tehran. The instrument used in this descriptive survey was a closed questionnaire. The teachers'' and students'' questionnaires، respectively، consisted of 57 and 46 questions under 9 components of element، objectives، content، teaching-learning strategies، grouping، learning activities، teaching material and resources، educational setting، training time and evaluation. The items of the questionnaires were rated on a 5 point Likert scale from very high to none. The validity of the instruments was confirmed by experts in the field of physical education and program evaluation. The reliability of the teachers'' questionnaires and the students'' questionnaires was assessed usingCronach Alpha coefficient and was estimated at0. 98 and 0. 95، respectively. The sample of the study included 25 physical education teachers and 764 students who were selected through multi-stage cluster random sampling. The results of the study showed that the teachers evaluated physical education courses as highly desirablehowever the students agreed that physical education courses in high schools are of low desirability.
    Keywords: Klein's theory, Physical education, Physical education course, Curriculum
  • Roghayeh Beheshtirad, Alireza Ghalee, Hasan Galavandi Pages 119-145
    This study aimed at investigating university students'' perceptions and expectations of educational service quality and its relationship with the evaluation of faculty members'' performance. The study was a descriptive survey and the data analysis was conducted based on structural equation modeling. The sample included 273 M. A students studying in Urmiauniversity who were selected through cluster random sampling. The data wascollected using two questionnaires: service quality questionnaire and evaluation of faculty members questionnaire. Descriptive statistics and paired sample T- test were conductedusing SPSSand LISREL software. The results revealed that: 1) the present condition of educational service quality components including tangibles، reliability، assurance، responsiveness and empathy are far from expected، 2) there was a positive significant relationship between educational service quality components and factors of faculty members evaluation (i. e. teaching method،educational discipline and faculty members personal and social characteristic)، 3)goodness of fit index showed that the tested model has a good level of fit index. Therefore، taking into consideration the service quality components could have an influencing role on the effective evaluation of faculty members by students. Thus، we can suggest that the students'' feedback of the result of faculty members'' evaluationcan improve their teaching performance.
    Keywords: Educational Service Quality, Evaluation of Faculty Members, University students, Urmia University
  • Kosar Rezaei, Mansour Sodani, Yusufali Atari Pages 147-164
    The aim of thisstudy was the investigation of the influence ofcareer counseling based onsocial learning theory of Krumboltz on increasingthesatisfactionof the teachers from their supervisors and colleagues. The sample included36 secondary school female teachers selected randomly who were randomly assigned to experimental and controlgroups. The research design was quasi-experimentalwithpre-test، post-test and control group. Data was collected using a questionnairedescribing components of jobsatisfaction (job description Index(JDI)). The findings of the study revealed that career counseling based onKrumboltzsocial learningtheorysignificantly (α=0. 05) increasesthe satisfaction of teachers in the experimental group from thesupervisor andcolleagues compared with that of the teachers in control groupandthis increase was existing in a followup test onemonth later.
    Keywords: Career counseling, Krumboltz's social learning theory, Job satisfaction