فهرست مطالب

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد سراجی، خالد اصلانی، زهرا حسینی صفحات 9-31
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین استفاده از فاوا و مهارت های اجتماعی در دانش آموزان ابتدایی شهر همدان بود. جامعه آماری والدین دانش آموزان ابتدایی ناحیه یک و دو شهر همدان بودند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 430 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن را ده نفر از متخصصان فناوری اطلاعات و تعلیم و تربیت بررسی و تایید کردند و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرونباخ 75/77 برآورد شد. داده ها با استفاده از میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین مولفه های فناوری نظیر ساعات استفاده، سال های استفاده، به کارگیری بازی های رایانه ای، اینترنت و موبایل با متغیرهای مهارت های اجتماعی همچون توان ابراز وجود، مهارت همکاری، قدرت برقراری ارتباط ضریب همبستگی پیرسون منفی است و با مهارت تصمیم گیری این رابطه مثبت است. به علاوه تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد، بر اساس میزان استفاده کودکان از برخی مولفه های فناورانه می توان میزان مهارت های اجتماعی آن ها را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: فاوا، مهارت های اجتماعی، کودکان دوره ابتدایی، نسل دیجیتال
  • غلامعلی احمدی، شوبو عبدالملکی صفحات 33-58
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر رویکرد فرهنگی اجتماعی ویگوتسکی بر رشد شناختی، اجتماعی نوآموزان پیش دبستانی شهر سنندج در سال تحصیلی91-90 بود. از روش پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری نوآموزان دختر پیش دبستانی شهر سنندج، در سال تحصیلی 91- 1390بودند و 60 نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون هوش تهران استنفورد-بینه و پرسشنامه رشد اجتماعی واینلند بود. ابتدا در میان هر دوگروه آزمایش و گواه، پیش آزمون رشد شناختی و رشد اجتماعی اجرا شد، سپس متغیر آزمایشی(آموزش مبتنی بر رویکرد فرهنگی اجتماعی ویگوتسکی) درسه ماه به گروه آزمایش آموزش داده شد و در پایان پس آزمون در میان هردو گروه انجام شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و در بخش استنباطی از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر رویکرد ویگوتسکی بر رشد شناختی کودکان و بر مولفه استدلال دیداری، استدلال کلامی و حافظه کوتاه مدت تاثیر مثبت دارد، اما این آموزش بر استدلال کمی تاثیر نداشته است. همچنین در بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر رویکرد ویگوتسکی بر رشد اجتماعی نتایج نشان داد که گروه آزمایشی، نسبت به گروه گواه از رشد اجتماعی بیشتری بهره مند بودند و تفاوت بین میانگین آن ها معنادار بود.
    کلیدواژگان: رویکرد فرهنگی اجتماعی ویگوتسکی، رشد شناختی، رشداجتماعی، دوره پیش دبستانی
  • بهزاد داودنیا، اسماعیل زارعی زوارکی صفحات 59-91
    vپژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی چگونگی تلفیق فناوری اطلاعات و ارتباطات در امر مدیریت آموزشی و برنامه درسی مدارس هوشمند کشورهای استرالیا، مالزی و ایران انجام شد. در این پژوهش از روش توصیفی مبتنی بر تجزیه و تحلیل مقایسه ای بر اساس روش جرج زد. اف. بردی بهره گرفته شد. جامعه آماری کلیه مدارس هوشمند کشورهای مورد مطالعه بودند. دو کشور استرالیا و مالزی به دلیل پیشرو بودن در امر هوشمند سازی مدارس به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در ایران نیز چهار دبیرستان پیشرو هوشمندسازی شهر تهران به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش میدانی مطالعه شدند. یافته های مهم پژوهش عبارت بودند از اینکه کشور استرالیا توانسته است با بهره گیری از نرم افزارهای مختلف مدیریتی مانند سیستم مدیریت محتوا، سیستم مدیریت شبکه و تلفیق فاوا در امر برنامه درسی(مانند: برنامه درسی برخط) و فرایند ارزشیابی از دانش آموزان، کارنامه قابل قبولی از خود برجای بگذارد. کشور مالزی نیز با طراحی سیستم مدیریت مدارس هوشمند توانسته است تمام شش بخش مدیریت آموزشی را در این سیستم ادغام کند و در تلفیق فاوا در برنامه درسی و ارزشیابی دانش آموزان هم تا حدودی موفق بوده است. مدارس هوشمند ایران نیز در راستای بهره گیری از فاوا در امر مدیریت آموزشی، برنامه-درسی و ارزشیابی از دانش آموزان گام هایی برداشته است، ولی نحوه اداره و مدیریت مدرسه هنوز در بیشتر اوقات بر پایه های سنتی خود استوار است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدرسه هوشمند، مدیریت آموزشی، برنامه درسی
  • بیژن عبدالهی، غلامعلی یوسلیانی، جمال حاتمیان صفحات 92-118
    این پژوهش در صدد بررسی رابطه مولفه های عدالت سازمانی با تعهد سازمانی معلمان ابتدایی شهر تهران بود. به همین منظور، 486 نفر از معلمان دوره ابتدایی با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش عدالت سازمانی از پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن و برای سنجش تعهد سازمانی نیز از پرسشنامه می یر و آلن استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، روش های آماری ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون به کار برده شد. نتایج حاکی از رابطه مثبت و معنادار بین مولفه های سه گانه عدالت سازمانی با تعهد سازمانی کلی و حیطه های سه گانه آن، به جزء مولفه عدالت توزیعی با تعهد سازمانی مستمر بود. از بین متغیرهای پیش بینی کننده، عدالت تعاملی بهترین پیش بینی کننده تعهد سازمانی عاطفی بود، به طوری که عدالت تعاملی(30/0=β)در کنار عدالت توزیعی(124/0=β)توانسته است تعهد سازمانی عاطفی را پیش بینی کند.4/14% از واریانس تعهد سازمانی عاطفی را این دو متغیر تبیین کرده اند.در پیش بینی تعهد هنجاری و تعهد سازمانی کلی نیز، عدالت تعاملی تنها متغیری بود که وارد معادله شد و توانایی پیش بینی تعهد هنجاری(206/0β=) و تعهد کلی(328/0=β) را داشت. عدالت تعاملی توانسته است3/4% از واریانس تعهد هنجاری و نیز8/10% از واریانس تعهد سازمانی کلی را تبیین کند. عدالت رویه ای نیز پیش بینی کننده تعهد سازمانی مستمر(127/0=β) بود. میزان واریانس تبیین شده تعهد مستمر توسط این متغیر، 6/1 % بود.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت تعاملی، عدالت رویه ای، معلمان دوره ابتدایی، شهر تهران
  • ناهید مفردنژاد صفحات 120-140
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ناگویی هیجانی، سلامت روان و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر دبیرستانی خانواده های طلاق و عادی شهر بهبهان با کنترل وضعیت اجتماعی-اقتصادی بود. جامعه آماری تمام دانش آموزان دختر دبیرستانی خانواده های طلاق و عادی شهر بهبهان در سال 92-91 بودند و از میان آن ها نمونه ای 30 نفری با روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای از فرزندان طلاق و 30 نفر نیز از فرزندان عادی انتخاب شد. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه ناگویی هیجانی (TAS-20)، پرسشنامه سلامت روان (GHQ-28) و معدل سال تحصیلی 92-91 استفاده شد. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری (MANCOVA) نشان داد که بین ناگویی هیجانی دخترهای خانواده های طلاق و عادی تفاوت معناداری وجود دارد. ناگویی هیجانی در دخترهای خانواده های طلاق بالاتر از گروه عادی بود. سلامت روان دخترهای خانواده های طلاق پایین تر از خانواده های عادی بود. همچنین عملکرد تحصیلی دخترهای خانواده های طلاق پایین تر از خانواده های عادی بود.
    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، سلامت روان، عملکرد تحصیلی، طلاق، دختران نوجوان
  • زینب احمدی، موسی پیری، جواد مصرآبادی صفحات 142-162
    هدف از این پژوهش شناسایی نیمرخ های عاطفه تحصیلی دانش آموزان در متغیرهای تعلل ورزی تحصیلی، جهت گیری هدف و باورهای انگیزشی و نیز تفاوت این نیمرخ ها از لحاظ پیشرفت تحصیلی بود. روش پژوهش پیمایشی و از نوع علی- مقایسه ای بود. آزمودنی ها 407 نفر از دانش آموزان سال سوم متوسطه شهر تبریز بودند و به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای تشخیص نیمرخ های عاطفه تحصیلی پرسشنامه های راهبرد های انگیزشی برای یادگیری ((MSLQ، پرسشنامه هدف پیشرفت ((AGQ و مقیاس ارزیابی تعلل ورزی-نسخه دانش آموز((PASS در میان آزمودنی ها اجرا شد. برای تحلیل داده ها از روش های آماری، تجزیه تابع تشخیص و tمستقل استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل خوشه اینشان دهنده دو نیمرخ عاطفه تحصیلی سازگار(225=n) و ناسازگار(182=n) در میان دانش آموزان بود. نخستین نیمرخ شامل دانش آموزانی با مقادیر بالای ارزش گذاری درونی تکلیف و خودکارآمدی، مقادیر متوسط ناراحتی از تعلل ورزی، تغییر عادت تعلل ورزی، هدف تسلط و عملکرد گرایشی و مقدار پایین اضطراب امتحان، تعلل ورزی در تکالیف، امتحان و تهیه گزارش نیم سالی و هدف تسلط- اجتنابی بود که نیمرخ دارای عاطفه تحصیلی سازگار نامیده شد. نیمرخ دوم نیمرخ دارای عاطفه تحصیلی نا سازگار نامیده شد که شامل دانش آموزانی با مقادیر بالای اضطراب امتحان، هدف تسلط اجتنابی، تعلل ورزی در تکالیف، امتحان و تهیه گزارش نیم سالی، مقادیر متوسط ناراحتی از تعلل ورزی، تغییر عادت تعلل ورزی، هدف تسلط و عملکرد گرایشی و مقادیر پایین ارزش گذاری درونی و خودکارآمدی بودند. نتایج آزمون tحاکی از آن بود که نیمرخ عاطفه تحصیلی سازگار نسبت به نیمرخ دارای عاطفه تحصیلی نا سازگار، پیشرفت تحصیلی بالاتری داشتند.
    کلیدواژگان: جهت گیری هدف، باورهای انگیزشی، تعلل ورزی تحصیلی، نیمرخ عاطفه تحصیلی
  • مسلم شاهرخی، صادق نصری صفحات 163-185
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط کمال گرایی و اضطراب امتحان با اهمال کاری تحصیلی در دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید رجایی بود. از روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی استفاده شد. از میان دانشجویان کارشناسی 385 نفر (189 دختر و 196 پسر) به روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و مقیاس اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم، پرسشنامه کمال گرایی هویت و فلت و پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیل برگر را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، رگرسیون همزمان، رگرسیون گام به گام، z فیشر، و t دو گروهی استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین کمال گرایی با اهمال کاری تحصیلی و همچنین بین اضطراب امتحان با اهمال کاری تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج نشان داد که کمال گرایی و اضطراب امتحان به طور مثبت و معناداری اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی می کنند و در مجموع این دو متغیر توانستند8 % واریانس متغیر اهمال کاری تحصیلی را تبیین کنند. نتایج آزمون z فیشر نشان داد بین ضریب همبستگی کمال گرایی و اهمال کاری تحصیلی و همچنین رابطه اضطراب امتحان و اهمال کاری تحصیلی در میان دختران و پسران تفاوت معناداری وجود ندارد. علاوه بر این نتایج نشان داد که نمونه مورد مطالعه دارای 73 %اهمال کاری تحصیلی بودند. با توجه به این یافته ها می توان گفت که با افزایش میزان کمال گرایی و اضطراب امتحان در دانشجویان، میزان اهمال کاری تحصیلی نیز در آن ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، اهمال کاری تحصیلی، اضطراب امتحان، دانشجویان
|
  • Farhad Seraji, Khaled Aslani, Zahra Hoseini Pages 9-31
    This study is aimed at investigating the relationship between ICT usage and social skills in elementary students in Hamedan. Children use ICT tools for recreation، playing and learning and these tools affect their cognitive، physical and social process. Therefore، this study was conducted based on the following hypothesis: the use of ICT has relationship with social skills of elementary school students. The population of this research included elementary students’ parents in Hamedan. Out of this population a sample of 430 parents was selected using stratified random sampling. Data was collected using a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was obtained based on 10 educational and ICT expert views and its reliability was estimated to be 77. 75. Data was analyzed using descriptive and inferential statistics and mean، standard deviation، Pearson correlation and Stepwise regression were calculated. The results of the study revealed a negative relationship between the components of ICT such as duration of use، years of use، computer game using، internet and mobile use and social skill components such as self-expression، cooperation، and relationship powers. A positive relationship was also found between ICT components and decision-making skills. The stepwise regression analysis showed that we can predict children''s social skills based on their ICT use.
    Keywords: ICT, Social skills, Primary children, Digital generation
  • Gholam Ali Ahmadi, Showbo Abdolmaleki Pages 33-58
    The aim of this study was the investigation of the effect of Vygotsky''s social-cultural approach to education on cognitive-social development of pre-school trainees in Sanandaj. Research method used in this study was of quasi-experimental type with pre-test، post- test and control group. The population of the study consisted of girl preschool students in Sanandaj in school year of 2011-2012. Out of this population a sample size of 60 students (30 in experimental group and 30 in control group) was selected using purposive sampling. Data was collected using Tehran-Stanford-Binet intelligence test and Vinland social growth questionnaire. First، a pre-test was administered to both experimental and control groups، then the experimental group went under 3 months training based on Vygotsky’s social-cultural approach and then the post- test was administered to two groups. For the purpose of data analysis descriptive (mean، standard deviation) and inferential statistics (ANCOVA) were used. The results showed significant difference between two groups in their cognitive- social development and the components of visual/abstract reasoning، verbal reasoning، and short-term memory. However، no significant difference was seen in their numerical reasoning. The findings also revealed that the experimental group had a better social development than control group which was obvious in their significantly different means.
    Keywords: Socio, cultural approach of Vygotsky, Cognitive development, Social development, Pre, school period
  • Behzad Davodnia, Asmail Zaraii Zavaraki Pages 59-91
    The current study is aimed at comparing the state of incorporation of information and communication technology in educational administration and curriculum of smart schools in countries of Australia، Malaysia and Iran. In this descriptive research comparative analysis based on George، Z، F، and Bereday were used. The population of the study consisted of all smart schools in these three countries. Malaysia and Australia were chosen as the sample because they have been pioneers in making smart schools. In Iran، 4 high schools were chosen through target sampling as smart school pioneers. The results revealed that there has been a considerable success in Australia regarding the incorporation of information and communication technology in educational administration and curriculum of smart schools using different administrative software such as content administration system، network administration system and incorporating information and communication technology to educational administration and curriculum (such as online education) and evaluation process. Malaysia could incorporate all six parts of educational administration by designing an administrative system for smart schools and has been almost successful in incorporating information and communication technology into its curriculum and student evaluation process. Iranian smart schools are also moving toward taking benefit out of incorporating information and communication technology into their educational administration، curriculum and students’ evaluation process، but traditional methods are still being used in administration and management of schools.
    Keywords: Information, communication technology, Smart school, Educational administration, Curriculum
  • Bijan Abdollahi, Gholam Ali Yoseliani, Jamal Hatamian Pages 92-118
    The aim of this paper was studying the relationship between components of organizational justice and organizational commitment in teachers of elementary schools in Tehran. For this purpose، 486 teachers in elementary schools have been chosen through multi stage sampling. Niehoff and Moorman’s (1993) questionnaire was used to measure organizational justice and Meyer and Allen’s (1990) questionnaire was employed to measure organizational commitment. In order to analyze the data، statistical methods of correlation coefficient and regression analysis were applied. The findings showed a positive and significant relationship between threefold components of organizational justice (namely distributive، procedural and interactional) and general organizational commitment and its threefold areas (namely affective، normative and continuance commitment) except for the distributive justice component and continuance commitment. Among all predictor variables (i. e. threefold components of organizational justice: interactional، procedural and distributive)، interactional justice turned out to be the best predictor variable for organizational commitment in a way that interactional justice along with distributive justice managed to predict affective organizational commitment. Furthermore، in predicting normative commitment and general organizational commitment، interactional justice was the only variable which played a role and had the capability of predicting normative and general commitment. Also procedural justice could predict continuance component of organizational commitment.
    Keywords: Organizational Justice, Organizational Commitment, Distributive Justice, Interactional Justice, Procedural Justice, Teachers of Elementary Schools in Tehran
  • Nahid Mofradnegad Pages 120-140
    The aim of the present study was comparing alexithymia، mental health and academic performance of the female students in divorce and non-divorced families in Behbahan. The population of this study consisted of female students of divorce and non-divorce families in Behbahan، controlling for the effect of their socio-economic status. Out of this population a sample of 30 high school students in divorced and 30 in non-divorced families was selected randomly. The instruments used in this study were the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20)، General Health Questionnaire (GHQ) and the grade point average of the students in the school year of 1390-91. MANCOVA test was also used for analyzing the data. The results of MANCOVA revealed that there was a significant difference between alexithymia of the divorced and non-divorced families. The alexithymia of the divorced families was more than that of non-divorced families، and the mental health of the divorced families was less than that of non-divorced families. Also academic performance of the divorced families was less than that of non-divorced families.
    Keywords: Alexithymia, General health, Academic performance, Divorce, Adolescent girls
  • Zeinab Ahmadi, Moosa Piri, Javad Mesr Abadi Pages 142-162
    The aim of this study was distinguishing the clusters of students’ educational emotion profile in terms of educational procrastination، goal orientation، and motivational beliefs. This study additionally examines the difference between these profiles concerning educational achievement. To this purpose، the study was conducted according to survey and causal-comparative methods. The sample of the study، including 407 students was selected among Tabriz high school students، using multi-stage cluster sampling method. Motivational Strategies for Learning Questionnaire، Achievement Goal Questionnaire، and Procrastination Assessment (Student Sample) were employed to identify the clusters of educational emotion profile. Cluster analysis، discriminant function analysis، and independent t-test were used to analyze the data. The results of cluster analysis revealed adjusted (n=225) and maladjusted (n=182) educational emotion profiles among students. The first cluster، that is students with adjusted educational emotion profiles، includes students who displayed high scores in task value and self-regulation، average score in their agony with procrastination، changing habit of procrastination، and mastery goal orientation، and goal orientation، and also low scores in test anxiety، procrastination in task، exam، and preparing term papers، and mastery-avoidance goal orientation. On the contrary، the second cluster، that is students with mal-adjusted educational emotion profiles، embraces students with high scores in test anxiety، mastery avoidance goal orientation، procrastination in task، exam، and preparing term papers، and average marks in their agony with procrastination، changing habit of procrastination، and mastery goal orientation، goal orientation، and also low scores in task value and self-regulation. The results of the independent t-test demonstrated that the students with adjusted educational emotion profile gained higher educational achievement in comparison with those in the opposite cluster.
    Keywords: Goal orientation, Motivational beliefs, Educational procrastination, Cluster analysis, Educational emotion profile
  • Moslem Shahrokhi, Sadegh Nasri Pages 163-185
    This study was aimed at examining the relationship between perfectionism and test anxiety and academic procrastination among undergraduate students at Shahid Rajaee University of Tehran. The research method used was descriptive and correlational. The sample of the study included 385 undergraduate students (189 females and 196 males) who were selected through stratified random sampling. The subjects completed Solomon and Ruth Bloom''s Academic Procrastination Scale، Perfectionism Questionnaire and Spielberger''s Test Anxiety Scale. Data analysis was conducted through statistical methods such as descriptive statistics، regression، simultaneous and stepwise regression، z Fischer، and T. The results showed a significant and positive relationship between academic procrastination and perfectionism (p<0. 01، r= 0. 24). Also، there was a positive and significant relationship between academic procrastination and test anxiety (p<0. 01، r= 0. 21). The results of inter-regression showed that the variables of perfectionism and test anxiety could predict academic procrastination significantly. In general، these two variables could account for academic procrastination with 8 percent variance. Given these findings، it can be said that increasing perfectionism and test anxiety among undergraduate students will lead to increasing amount of academic procrastination.
    Keywords: Perfectionism, Academic procrastination, Test anxiety, University students