فهرست مطالب

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی محمودی، عیسی ابراهیم زاده، مهدی موسی کاظمی، مهران فرج اللهی، امیر حسین محمودی صفحات 9-31
    در این پژوهش، رابطه بین روش های برقراری تعامل آموزشی و ماندگاری دانشجویان در برخی رشته های آموزش داده شده به صورت الکترونیکی بررسی شد. پژوهشی توصیفی-تحلیلی و به روش پیمایشی انجام شد تا رابطه بین روش های همزمان تعامل آموزشی (مانند گفتگوی برخط) و روش های ناهمزمان تعامل آموزشی (مانند تالار مباحثه و ارسال پیام الکترونیکی) با ماندگاری دانشجویان در آموزش الکترونیکی بررسی شود. یافته های پژوهش نشان داد بین استفاده استاد از دو روش تالار مباحثه و ارسال پیام الکترونیکی، با استفاده دانشجویان از این دو روش رابطه معنادار وجود دارد. همچنین یافته ها نشان می دهد که در 40% از رشته های برخط روش اصلی تعامل استاد و روش اصلی تعامل دانشجو یکسان و به طور مشخص ترکیبی از گفتگوی برخط و ارسال پیام الکترونیکی بوده است. همان طور که ادبیات پژوهش تایید می کند، یافته های پژوهش دلالت بر این دارند که انتخاب یک روش یا ترکیبی خاص از روش های تعامل برخط توسط استاد می تواند به استفاده بیش تر دانشجویان از آن روش یا ترکیب خاص منجر شود. این نتایج تاکیدی بر نقش یاددهنده به عنوان تسهیل گر و زمینه ساز مشارکت بیش تر دانشجویان در فرآیند یادگیری الکترونیکی است که به نوبه خود افزایش ماندگاری دانشجویان در مسیر آموزش را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: تعامل آموزشی، گفتگوی برخط، تالار گفتگو، پیام الکترونیکی، ماندگاری، آموزش الکترونیکی
  • رامین حبیبی کلیبر صفحات 33-50
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش راهبرد کمک خواهی بر درک مفاهیم ریاضی دانش آموزان بود. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود که در اجرای آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. شرکت کنندگان پژوهش شامل52 نفر از دانش آموزان سال سوم راهنمایی شهر کلیبر در سال تحصیلی 92-1391 بودند که به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به طور تصادفی در هر یک از گروه های آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. آزمون درک مفاهیم ریاضی محقق ساخته به روش گروهی توسط آزمودنی ها تکمیل شد.آزمودنی های گروه آزمایشی به مدت 15جلسه آموزش های راهبرد کمک خواهی را دریافت کردند. گروه کنترل نیز همزمان به برنامه های عادی کلاسی خود ادامه دادند. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد نمره های دانش آموزان گروه آزمایشی در پس آزمون درک مفاهیم ریاضی بالاتر از گروه کنترل است. بنابراین، آموزش راهبرد کمک خواهی به افزایش درک مفاهیم ریاضی دانش آموزان منجر می شود. پژوهش حاضر برای معلمان ریاضی کاربردهایی دارد که می توانند از این راهبردها برای پیشرفت درس ریاضی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: آموزش ریاضی، آموزش فراشناختی، کمک خواهی تحصیلی
  • مظهر بابایی، یحیی قائدی، سعید ضرغامی همراه، امیر نصری صفحات 51-76
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ماهیت مقوله فلسفه فیلم و استنباط اشاره ها و دلالت های آن برای چگونگی حصول فرایند آگاهی/ فهم –همچون مقوله ای تربیتی- ازمنظر هرمنوتیک گادامر بود. روش پژوهش تلفیقی سنتز پژوهی، از رویکردهای پژوهش کیفی بود. دراین پژوهش، نظر برآن بود که از فلسفه فیلم می توان استنتاج هایی در فرایند حصول آگاهی/ فهم، به منظور تحقق مقوله تربیتی آگاهی /فهم، با توجه به نگره هرمنوتیک گادامر انجام داد؛ به این صورت که با فرض فیلم –همچون یک متن- و بیننده فیلم- به مثابه مفسر- پس از انجام دادن فرایندهای هرمنوتیکی، بررسی می شود که چگونه می توان همین فرایند ها را در ساخت فیلم لحاظ کرد و حاصل آن را همچون آگاهی یا فهم درنظرگرفت. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که با استفاده از دیدن فیلم و تلقی آن به عنوان یک متن می توان استنباط هایی به کمک روش هرمنوتیک گادامری بین فیلم و مخاطب انجام داد و به آگاهی/فهم رسید و درنهایت روشی برای بهبود آگاهی /فهم – به مثابهمفهوم تربیتی- پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: فلسفه فیلم، آگاهی یا فهم، تربیت، هرمنوتیک گادامر
  • اکبر امراهی، حسن قلاوندی، معصومه علی زاده صفحات 77-94
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین ویژگی های رهبری معنوی مدیران با اخلاق کار اعضای هیات علمی دانشگاه ارومیه انجام شد. با استفاده از روش توصیفی از نوع همبستگی 103 نفر از اعضای هیات علمی با توجه به دانشکده محل خدمت به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم هر یک از دانشکده ها به طور تصادفی انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه ویژگی های رهبری معنوی فرای و پرسشنامه اخلاق کار پتی استفاده شد. روایی پرسشنامه ها را متخصصان مدیریت تایید کردند و برای سنجش میزان پایایی نیز از ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده در یک مطالعه مقدماتی در میان نمونه 30 نفری، برای پرسشنامه ویژگی های رهبری معنوی933%=αو پرسشنامه اخلاق کار 893%=α استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین ویژگی های رهبری معنوی مدیران با کل مولفه های اخلاق کار به جز (روح جمعی و مشارکت در کار) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین مشخص شد که مولفه های بازخورد عملکرد، عضویت در سازمان، تعهد سازمانی و ایمان به کار می توانند به طور مثبت و معنادار ابعاد اخلاق کاری را پیش بینی کنند. بنابر این، با توجه به رهبری معنوی در سازمان می توان شاهد افزایش اخلاق کاری در میان اعضای هیات علمی بود.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، اخلاق کار، اعضای هیات علمی، دانشگاه ارومیه
  • منصوره حاج حسینی صفحات 95-116
    تفکر انتقادی به لحاظ ماهیت معرفت شناختی خود، در حوزه فلسفه شناخت تبیین پذیر است و از آنجایی که رویکردهای فلسفی گوناگون در پرتو انگاره ها و زوایای متفاوتی به اقامه معنا درباره آن اقدام کردند، دلالت های معنایی و مصداقی آن برحسب انواع افق های معرفتی تفاوت یافته است. از این حیث تفکر انتقادی با سوء برداشت ها و ابهاماتی مواجه شده که شناسایی جایگاه آن در آموزش را با چالش مواجه می کند. براین اساس در مقاله حاضر به شیوه تحلیلی- تفسیری رویکردهای تبیینی بازبینی شد و ضمن شناسایی تنوع و تکثر موجود در انگاره های زیربنایی آن ها، تلاش شد به واسطه طرح چارچوبی از الزامات عملی ناظر بر تفکر انتقادی، معنایی تفسیری برای آن فراهم شود.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، رویکردهای فلسفی، انگاره ها، الزامات عملی
  • منصور تاجداران، مهرانگیز پیوسته گر، فیضیه مرادی صفحات 117-129
    هدف از اجرای پژوهش حاضر سنجش تاثیر کتاب درمانی بر خودپنداره مثبت نوجوانان دختر دارای11-16سال عضو کتابخانه های عمومی شهر خرم آباد بود. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی و در قالب یک طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر دارای11-16 سال عضو کتابخانه های عمومی شهر خرم آباد بود. از میان مراجعان کتابخانه های عمومی شهر خرم آباد 50 دختر نوجوان که در پرسشنامه خود پنداره راجرز نمره ای معادل یک انحراف معیار کم تر از میانگین کسب کرده بودند، به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. مداخله کتاب درمانی به وسیله کتاب های مورد تایید شورای کتاب کودک و نوجوان، برروی گروه آزمایش به مدت 8 هفته و به مدت 8 ساعت اجرا شد و به گروه کنترل هیچ آموزشی داده نشد. در پس آزمون هر دو گروه دوباره ارزیابی شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش آزمون خودپنداره راجرز شامل فرم «الف» و فرم«ب» بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار20 spss استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک راهه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مداخله کتاب درمانی بر افزایش خود پنداره در سطح 95% از لحاظ آماری معنادار بود. نتایج نشان داد که کتاب درمانی بر افزایش خود پنداره مثبت نوجوانان دختر موثر است.
    کلیدواژگان: کتاب درمانی، خود پنداره، خود پنداره مثبت، نوجوانان
  • مژگان عظیمی هاشمی، فاطمه رضامنش صفحات 131-154
    در این پژوهش با الهام از مباحث نظری و تجربی استدلال شد که مشارکت والدین در جلسات انجمن تحت تاثیر عواملی چند، در سطح ساختار و عامل است. این پژوهش با روش پیمایش و با انجام دادن مصاحبه های نیمه ساخت یافته با والدین و کارشناسان برای شناخت دقیق تر موانع مشارکت اجرا شد و تا حد زیادی ماهیت اکتشافی داشت و همچنین به منظور زمینه یابی راهکارهای پیشنهادی نظرسنجی شد. در بخش مصاحبه های نیمه ساخت یافته که شامل نمونه 47 نفری از اولیاء و 21 نفری از مسئولان و مدیران بود، نتایج نشان دهنده تاثیر عملکرد انجمن به لحاظ(شیوه نظرخواهی، نحوه اداره جلسات، اطلاع از زمان برگزاری جلسات، جو حاکم بر جلسات و حفظ جانب احترام از سوی اولیای مدرسه، شخص دعوت کننده به جلسات، تعداد جلسات)، نگرش والدین و اعتماد به فعالیت انجمن بر میزان مشارکت والدین است. همچنین افزایش احساس مسئولیت و تمایل کمک به دیگران، لزوم مشارکت در امور جامعه و کاهش یاس اجتماعی در بین اولیاء بر میزان مشارکت تاثیر دارد. در نهایت در بخش نظرسنجی، زمینه یابی راهکارهای متناسب با هر یک از متغیرهای سطح عامل و ساختار، در میان جامعه آماری انجام شد که به شیوه خوشه ایچند مرحله ای در سه دوره تحصیلی با حجم نمونه 240 نفر در شهرهای مشهد، درگز، نیشابور، تبادکان و کوهسرخ انتخاب شدند که فعالان انجمن، اولیاء غیر فعال و کمی فعال، مدیران و مربیان را شامل بود.
    کلیدواژگان: مشارکت اولیاء، انجمن اولیاء و مربیان، متغیرهای ساختاری، متغیرهای سطح عامل
|
  • Mahdi Mahmodi, Eissa Ebrahimzade, Mahdi Mosakazemi, Mehran Farajollahi, Amir Hosein Mahmoudi Pages 9-31
    The aim of this study was the analysis of the relationship between instructional interaction methods and student's persistence in online education. A survey research methodology was used to examine the relationship between synchronous instructional interaction methods (such as chatting) and asynchronous instructional interaction methods (such as discussion forum and email) with the student's persistence in online courses. The findings of the research indicated the existence of positive relationship between the use of discussion forums and email by the teachers and the use of them by the students. Also, the findings revealed that in 40 percent of online courses, the primary method of instructor's interaction and the primary method of student's interaction was the same and that was combining chatting and email. As the research literature confirmed, the findings of the study showed that the choice of special methods of interaction can increase the use of that method by the students. These results emphasized on the important role of instructor –as a facilitator – in online learning process so that it can cause the increase of persistence rate in online courses.
    Keywords: Instructional Interaction, Chat, Discussion Forum, Email, Persistence, E, Learning
  • Ramin Habibi Kaleybar Pages 33-50
    The aim of this research was to determine the effectiveness of help seeking strategy on mathematical content understanding. The research method was quasi-experimental with pretest and posttest design and control group. Research participants included 52 Female third grade guidance school students in the City of Kaleybar in the academic year of 2012-13 who were selected using cluster random sampling and were randomly placed in experimental and control groups. Students in the experimental group received help seeking strategy trainings for 15 sessions. At the same time, the control group continued their regular classroom programs. The results of covariance analysis showed that the scores of experimental group students in mathematical content understanding posttest were higher than that of the control group. This research has also implications for math teachers who can use these strategies for math achievement in their students.
    Keywords: Academic help seeking, Mathematics teaching, Metacognitive training
  • Mazhar Babaee, Yahya Ghaedi, Saeed Zarghami Hamrah, Amir Nasri Pages 51-76
    The aim of this research was to study the nature of film philosophy and to infer its implications to achieve consciousness/understanding process, as an educational issue, from the point of view of Gadamer’s hermeneutics. The study used integrated inquiry as a method of qualitative research. The aim was showing that using film philosophy- as a new discipline and an interdisciplinary study approach- we can reach to some implications in the process of consciousness/understanding in Gadamer’s hermeneutics point of view. In such a case, film is considered a text and the film spectator is viewed as an interpreter. After doing the hermeneutical process (such as interpretation, dialogue, hermeneutical circle, fusion of horizons, etc.), it is investigated how we can do this process exactly about film and consider its product which is consciousness/understanding. The results revealed that seeing film and receiving it as a text, the spectator can achieve some implications using Gadamer’s hermeneutics methods and obtain consciousness /understanding. Finally a method for the improvement of achieving consciousness /understanding as an educational concept is suggested.
    Keywords: Philosophy of film, Consciousness, Understanding, Education, Gadamer's philosophical hermeneutics
  • Akbar Amrahi, Hasan Ghalavandi, Masoumeh Alizadeh Pages 77-94
    This study aimed at examining the relationship between spiritual leadership qualities of managers and work ethics of faculty members of Urmia University. Using the descriptive correlation method of research, 103 faculty members were selected applying random classified sampling method. For the purpose of data collection, Fry’s spiritual leadership questionnaire and Patty’s work ethics questionnaire were used. To validate the questionnaires, expert's views were taken and to measure their reliability Cronbach alpha coefficient was used in a pilot study on a sample of 30 people. The reliability of spiritual leadership qualities questionnaire turned out to be α=0.93, and that of work ethics questionnaire was α= 0.89. The research data was analyzed using variation analysis in multiple variables and regression analysis. The results indicated that there was a positive significant relationship between spiritual leadership qualities of managers and all of the work ethics components (except cooperative and collective spirit). Also, it was revealed that the components of performance feedback, organization membership, commitment to organization and commitment to the job can significantly and positively predict work ethics. According to the results, it can be said that through spiritual leadership in an organization, an increase in work ethics among faculty members can be achieved.
    Keywords: Spiritual leadership, Work Ethics, Faculty members, Urmia University
  • Mansoureh Haj Hosseini Pages 95-116
    Given that the epistemological nature of critical thinking can be explained in the domain of cognitive philosophy and since different philosophical approaches bring forth its meaning in the light of different principles and aspects, the implication of its meaning and truthfulness differs according to different varieties of cognitive approaches. In this respect, critical thinking is facing misunderstandings and ambiguities that challenge the recognition of its position in education. The present study aims at reviewing the explanatory approaches through analytic-interpretive method of research and recognizing the existing variety and plurality in basic approaches. This research also provides an interpretive meaning for critical thinking through proposing a framework of practical requirement for it.
    Keywords: Critical thinking, Philosophical approach, Principle, Practical requirement
  • Mansour Tajdaran, Mehrangiz Peyvastegar, Feizieh Moradi Pages 117-129
    The aim of this research was examining the effect of Bibliotherapy on increasing self-concept in teenage girl members of public libraries in Khorramabad city. The study was of semi-experimental type with pre-test, post-test and control group. The population of the study included all teenage girl members of public libraries in Khorramabad. All of the girls completed the Self-Concept Scale of Rogers. Among them 50 members who were one standard deviation below the mean were selected as the sample of the study. The sample was divided randomly into experimental and control groups. The Bibliotherapy was administered to the experimental group for 8 hours a week and this experiment lasted for 8 weeks. Control group was under no treatment and had no information about Bibliotherapy. After this 8 week period of treatment, a post-test was taken. Data was analyzed using SPSS20 software. The Findings indicated significant difference between experimental and control groups in their positive self-concept after biblotherapy. The results showed that Bibliotherapy had significant impact on increasing positive self–concept of teenage girls in experimental group.
    Keywords: Bibliotherapy, Self, concept, Teenage Girls
  • Mozhgan Azimi Hashemi, Fateme Rezamanesh Pages 131-154
    This research which is based on theoretical and empirical arguments aims at showing that parental participation in the meetings of Parent-Teacher Association under the effect of some factors is at structure and agency level. This study was conducted in the form of a survey using semi-structured interviews with parents and professionals to understand more thoroughly the barriers to the participation of parents. The sample included 47 parents and 21 authorities and managers of the schools. The result revealed that survey methods, management of meetings, notice of meetings, atmosphere of meetings, maintaining the respect of the teachers, the person invited to the meetings, the number of meetings, parental attitudes and trust in parent-teacher association activities affect parent's participation. Also, the increasing sense of responsibility and willingness to help others, the need to participate in the community and reduce social disappointment among parents were effective on their participation. Finally, a survey was conducted to propose appropriate solutions with a population including active, passive and semi-active parents, managers and teachers. The survey was conducted on a sample of 240 people through multi-stage cluster approach in three levels in Mashhad, Dargaz, Nishabour, Kohsorkh and Tabadkan.
    Keywords: Parental participation, Parent, Teacher Association, Structure variables, Agency variables