فهرست مطالب

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ساناز دهقان مروستی، رویا رسولی صفحات 9-37
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه بین سلامت ذهنی، کیفیت زندگی کاری و عملکرد سازمانی معلمان متوسطه اول انجام شد. طرح کلی پژوهش همبستگی بود. بدین منظور 152 معلم به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز میان معلمان متوسطه اول دخترانه شهر یزد انتخاب شدند. ابزار های پژوهش پرسشنامه سلامت ذهنی وار، کیفیت زندگی کاری لیندن و عملکرد سازمانی بود. داده ها با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شد. یافته ها نشان داد، بین سلامت ذهنی، کیفیت زندگی کاری معلمان و عملکرد سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. معلمانی که احساس اشتیاق و شایستگی در حرفه و زندگی دارند از مهارت تشخیص و عملکرد سازمانی بالاتری بهره مند هستند و کم تر دچار ابهام نقش می شوند. احساس اشتیاق حرفه ای و زندگی شخصی، با احساس امنیت شغلی و معناداری شغلی همراه است. این دسته از معلمان از حمایت بیش تر سرپرست و همکاران خود بهره مند هستند. انتقال مشکلات شغلی به زندگی شخصی، معلمان را در معرض فشارهای کاری و جسمی، آسیب و بیماری های جسمانی و کاهش عملکرد سازمانی قرار می دهد. با افزایش سنوات خدمت، معلمان اشتیاق در زندگی حرفه ای و زندگی شخصی را از دست می دهند و دچار افت شایستگی شخصی می شوند. لذا پیشنهاد می شود مدیران و مسئولان آموزشی، با در نظرگرفتن انگیزه ها، اهداف و مشکلات هر دبیر، بهبود فضاها و امکانات آموزشی، کمک های مالی و رفاهی و رعایت اعتدال در نمرات ارزشیابی، زمینه ای برای بهبود کیفیت زندگی شغلی معلمان فراهم کنند.
    کلیدواژگان: سلامت ذهنی، کیفیت زندگی کاری، عملکرد سازمانی، معلمان، دوره متوسطه اول
  • مظاهر رضایی، محمد مهدی میرلو، محمد علی نظری صفحات 39-55
    این مطالعه با هدف بررسی اکتشافی عوامل زیربنایی و نیز تهیه هنجار رشدی درجه بندی کانرز- فرم معلم در دانش آموزان مقطع ابتدایی انجام شد. نمونه این پژوهش شامل 599 دانش آموز پسر و دختر مقطع ابتدایی بود که به صورت تصادفی و خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و معلمان آن ها را ارزیابی کردند. تحلیل عاملی گویه ها به شیوه مولفه های اصلی با چرخش اکوماکس انجام شد. نتیجه حاصله 5 عامل بیش فعالی- تکانشگری، مشکل سلوک، ناهمنوایی اجتماعی، تنش- اضطراب و اشکال در توجه بود که ضریب همسانی درونی آن ها از طریق محاسبه آلفای کرونباخ از 73/0 (مقیاس اشکال در توجه) تا 92/0 (مقیاس بیش-فعالی) به دست آمد. نمره های خام از طریق روش غیر خطی به مقیاس T (میانگین 50 و انحراف معیار 10) تبدیل شد. جداول توزیع فراوانی نمرات خام اولیه و نمرات مقیاس T به تفکیک جنسیت به دست آمد. نمره های بالاتر از 70 به عنوان نمره برش در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد عوامل به دست آمده با نتایج تحلیل عوامل در جوامع دیگر هماهنگ است.
    کلیدواژگان: درجه ندی کانرز، فرم معلم، درجه بندی بیش فعالی، نقص توجه، اختلالات رفتاری، تحلیل عوامل
  • فرزانه میکائیلی منیع، گونا فتحی، مریم شهودی، خلیل زندی صفحات 57-78
    این پژوهش با هدف بررسی تحلیل روابط بین خودکارآمدی، انگیزش، امید و تنشگرها با سازگاری تحصیلی در میان دانشجویان کارشناسی دانشگاه ارومیه انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دوره روزانه مقطع کارشناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه ارومیه بودند (900 نفر) که با استناد به جدول مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 220 نفر از این افراد به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها 5 پرسشنامه استاندارد شامل پرسشنامه امید (اسنایدر، 1991)؛ خودکارآمدی تحصیلی (مورگان و جینکز، 1999)؛ انگیزش تحصیلی (هارتر، 1981)؛ تنشگر تحصیلی (گادزلا و بالوگلو، 2001) و سازگاری تحصیلی (بیکر و سیریاک، 1986) بودند که روایی آن ها با استناد به دیدگاه های صاحب نظران و پایایی آن ها بر اساس ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که خودکارآمدی، انگیزش، امید، تنشگرهای تحصیلی و سازگاری تحصیلی، روابط معناداری با یکدیگر دارند. در ادامه نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که هر یک از متغیرهای خودکارآمدی، انگیزش، امید و تنشگرهای تحصیلی به تنهایی تاثیر معنا داری بر سازگاری تحصیلی دارند. نهایتا نتایج حاصل از تحلیل مسیر نیز نشان داد که امید تحصیلی و تنشگرهای تحصیلی می توانند در افزایش ارتباط خودکارآمدی تحصیلی و سازگاری تحصیلی نقش میانجی را ایفا کنند، اما نقش میانجی آن ها در ارتباط بین انگیزش و سازگاری تحصیلی تایید نشد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، انگیزش، امید، تنشگرها، سازگاری تحصیلی
  • مهدی سبحانی نژاد، رضا جعفری هرندی، حسن نجفی صفحات 79-101
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل میزان توجه به مباحث سبک زندگی اسلامی در کتب درسی دین و زندگی دوره متوسطه اجرا شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا و رویکرد پژوهش کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه کتاب های درسی دین و زندگی دوره متوسطه در سال تحصیلی 92- 1391 بود که با توجه به ماهیت موضوع پژوهش و محدودیت جامعه آماری از نمونه گیری صرف نظر شده، کل جامعه آماری به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. ابزار اندازه گیری چک لیست تحلیل محتوای محقق ساخته بود و نتایج پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی بررسی و تحلیل شد. عمده ترین نتایج پژوهش بیان کننده آن است که: 1. از مجموع 4912 واحد ضبط شمارش شده در چهار کتاب دین و زندگی، 732 فراوانی یا 9/14% به مباحث و مولفه های سبک زندگی اسلامی مبتنی بر سوره مبارکه حجرات توجه شده و میزان آن در کتاب های دین و زندگی پایه اول، دوم، سوم و چهارم دوره متوسطه به ترتیب 213، 139، 154 و 226 مرتبه است. 2. محور آداب زندگی ایجابی و مولفه عدالت خواهی و حق طلبی به ترتیب با 584 و 68 مرتبه تکرار بیش ترین و محور آداب زندگی سلبی و مولفه بلند سخن نگفتن به ترتیب با 148 و 17 مرتبه تکرار کم ترین فراوانی را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: کتاب درسی دین و زندگی، تحلیل محتوا، دوره متوسطه، سبک زندگی اسلامی، سوره حجرات
  • ابوالقاسم یعقوبی، فائزه جهان صفحات 103-122
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی فنون تریز و بارش فکری بر خلاقیت دانش آموزان انجام شد و از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان شهر همدان بودند که 51 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و با جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار داده شدند. ابزار لازم برای اجرای این پژوهش پرسشنامه خلاقیت عابدی بود. برای اجرای پژوهش نیز از دو طرح درس 6 جلسه ای برای آموزش تریز و بارش فکری استفاده شد. داده های حاصل با استفاده از تحلیل واریانس یک سویه و آزمون تعقیبی شفه توسط نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد، نتایج نشان داد که هم تریز و هم بارش فکری بر خلاقیت تاثیر معناداری گذاشته اند(05/0p)، اما اثربخشی تریز بر افزایش خلاقیت بیش تر بوده است. پیشنهاد می شود در مدارس تدریس خلاقیت محور مد نظر قرار گیرد و اثربخشی شاخه های دیگر تریز مانند یوسیت و آریز بر میزان خلاقیت دانش آموزان بررسی شود.
    کلیدواژگان: خلاقیت، تریز، بارش فکری، روش های افزایش خلاقیت
  • محمد اسدی، خلیل غلامی، کیوان بلندهمتان صفحات 123-149
    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی عوامل و مولفه های تدریس اثربخش به منظور فراهم آوردن یک چهارچوب فراگیر برای مقوله های بنیادی تدریس اثربخش ازنظر اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه کردستان بود. در انتخاب نمونه آماری با استفاده از رویکرد کمی و روش نمونه گیری طبقه ای، نمونه ای شامل 383 دانشجو و 156 عضو هیات علمی در نیمسال دوم سال تحصیلی 1391 در دانشگاه کردستان انتخاب و مطالعه شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای پژوهشگرساخته بر اساس مولفه های رایج در پیشینه و پژوهش های موجود بود که ضریب پایایی آن در مطالعه اولیه، 91/0 بر اساس آلفای کرونباخ محاسبه شد. داده ها به وسیله تحلیل عاملی اکتشافی با روش مولفه های اصلی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که عوامل و مولفه های اساسی تدریس اثربخش از دیدگاه دانشجویان، شامل مهارت های آموزشی، ارزیابی نظام مند و منش فردی بودند. این عوامل و مولفه ها ازنظر اعضای هیات علمی متفاوت بودند. آن ها علاوه بر مهارت های آموزشی و منش فردی، خصوصیات اخلاقی و عوامل ارتباطی را به عنوان دو مولفه مهم دیگر تدریس اثربخش در آموزش عالی برشمردند. با ترکیب داده های هر دو گروه، تجربه اعضای هیات علمی به عنوان مولفه دیگری از تدریس اثربخش شناسایی شد.
    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، آموزش عالی، دانشجویان، اعضای هیات علمی، دانشگاه کردستان
  • محمدرحیم روشن، الهام سیفی، بیژن عبدالهی، ژیلا نوکانی، زهرا بنی جمالی صفحات 151-179
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین آموزش کارآفرینانه معلم (اهداف، محتوا، ضرورت، شیوه و محیط آموزشی) با روحیه کارآفرینانه دانش آموزان متوسطه شهر تهران اجرا شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری همه معلمان و دانش آموزان متوسطه شهر تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 100 معلم و 400 دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه استاندارد شده روحیه کارآفرینی دانش آموز و پرسشنامه محقق ساخته آموزش کارآفرینی معلم استفاده شد. از روش های ضریب همبستگی پیرسون، t مستقل و تک متغیره و تحلیل واریانس یک طرفه به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها حاکی از آن بود که بین آموزش کارآفرینانه، ضرورت آموزش کارآفرینانه، محتوای آموزش کارآفرینانه، محیط آموزش کارآفرینانه، شیوه های آموزش کارآفرینانه با روحیه کارآفرینی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود داشت و تنها مولفه اهداف آموزش کارآفرینانه با روحیه کارآفرینی دانش آموزان رابطه معناداری پیدا نکرد؛ وضعیت آموزش کارآفرینی معلمان و روحیه کارآفرینی دانش آموزان و ابعاد آن ها در سطح نسبتا مطلوبی قرار داشتند؛ جنسیت بر میزان روحیه کارآفرینی دانش آموزان تاثیر دارد و میانگین نمره دانش آموزان پسر بیش تر از دانش آموزان دختر است؛ در روحیه کارآفرینی دانش آموزان رشته های مختلف (ریاضی، انسانی، تجربی) تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینانه، روحیه کارآفرینی، محیط کارآفرینی، محتوای آموزش کارآفرینی، روش های آموزش کارآفرینی
|
  • Sanaz Dehghan Marvasti, Roya Rasooli Pages 9-37
    The quality of teachers’ work life effects on their organizational performance. One of the influential factors on the teachers’ organizational performance is their mental health. The present study analyzed the relationship between mental health and quality of work life and organizational performance in the teachers of middle school. The research design was correlational. For this purpose، 152 teachers were selected by cluster random sampling out of the entire female teachers in Yazd middle schools. The instruments used for data collection were wellbeing and mental health questionnaire of warr (1990)، quality of work life questionnaire of Linden، and organizational performance questionnaire. The data was analyzed using Pearson correlation، multiple regression and multi-factorial analysis of variance. The findings indicated that there was a significant relationship between mental health، quality of work life and organizational performance of teachers. In other words، if the teachers have competence and aspiration in their job and life، they will have high skill discretion and organizational performance، and low role ambiguity. Job and life aspiration is related to job security and meaningfulness. This group of teachers will receive more support from the supervisors and co-workers. Bringing job tensions into personal life puts the teacher under physical and job pressures، causes physical diseases and decreases their organizational performance. With increasing work experience، teachers will lose job and life aspiration and their individual competence. It is suggested that educational administrators take into account the teachers’ motivation، goals and challenges، and by giving financial support، improving welfare and having justice in assessment improve the quality of their work life.
    Keywords: Mental health, Quality of work life, Organizational performance, Teachers, Middle school
  • Mazaher Rezaei, Mohammad Mahdi Mirloo, Mohammad Ali Nazari Pages 39-55
    The present research aimed at validating Conners’ Teacher Rating Scale by the use of exploratory factor analysis. The sample of the study included 599 elementary school students who were selected employing cluster random sampling and then evaluated by the teachers. Exploratory factor analysis was used applying principle component analysis and equamax rotation. Five factors of hyperactivity، impulsivity، conduct problems، social nonconformity، stress-anxiety and attention problems were found. The consistency coefficient of the factors were 0. 73 (Inattention scale) to 0. 92 (Hyperactivity scale). The raw to T score conversion was conducted (mean 50، SD 10). Frequency distributions of raw scores and T scores were obtained for each gender. 70 was considered the cut off score. The results indicated that factors and their item loadings were consistent with other factor analysis studies in the literature.
    Keywords: Conner's teacher rating scale, ADHD assessment, Factor analysis, Behavioral problems
  • Farzane Michaeli Monee, Goona Fathi, Maryam Shohoodi, Khalil Zandi Pages 57-78
    This study aimed at analyzing the relationship of self- efficacy، motivation، hope and stressors with academic adjustment among undergraduate students of Urmia University. The study employed the descriptive-correlation method of research. The sample included 220 undergraduate students of Urmia University، who were selected according to Morgan table using simple random sampling. Five questionnaires were used for the purpose of data collection، including hope scale (Snyder، 1991)، academic self-efficacy inventory (Morgan and Jinks، 1999)، the academic motivation scale (Harter، 1981)، academic stressors inventory (Gadzela and Baluglo، 2001)، and academic compatibility scale (Baker and Syriyak، 1986)، the validity and reliability of which were confirmed. To analyze the data، Pearson correlation test، multiple regression and path analysis were used. The analysis indicated that self-efficacy، motivation، hope، academic stressors and academic compatibility had significant relationship with each other. Multiple regression analysis showed that each of the variables by themselves including self-efficacy، motivation، hope and academic stressors had significant effect on academic compatibility. The results of path analysis indicated that academic hope and academic stressors play a mediatory role in enhancing the relationship between academic self-efficacy and academic compatibility، but their intermediary role in the relationship between motivation and academic compatibility was not confirmed.
    Keywords: Academic Adjustment, Self, efficacy, Motivation, Hope, Stressors
  • Mahdi Sobhani Nejad, Reza Jafari Harandi, Hassan Najafi Pages 79-101
    The aim of this research was to review and analyze the inclusion of topics related to Islamic life style in theology textbooks of high school. This descriptive content analysis used functional approach. The instrument for content analysis was a researcher-made checklist measurement tool، and the data collected was analyzed using descriptive statistics. The results indicated that: 1. Out of 4912 units in textbooks included in four theology books، 732 units (14. 9%) considered the subjects and components of Islamic life style based on Ĥujurāt Surah، the amount of which in the books of the 1st، 2nd، 3rd and 4th grades of high school were 213،139،154 and 226 respectively. 2. Pivot of affirmative life mores and the component of fairness-seeking and Justice had frequency of 584 and 68 (the most frequent components)، and the pivot of negative life mores and the component of not speaking loudly had the least frequency، which were respectively 148 and 17.
    Keywords: Theology textbook, Content analysis, High school course, Islamic life style, Ĥujurāt Surah
  • Abolghasem Yaghoobi, Faezeh Jahan Pages 103-122
    This study is aimed at comparing the effectiveness of creative techniques such as brainstorming and TRIZ on the creativity of students. This is an experimental study with pre-test، post-test and control group. The study population consisted of the entire female students in the first grade of high school in Hamadan out of which 51 were selected as the sample using cluster sampling and randomly assigned to two experimental groups and one control group. Abedi’s creativity questionnaire was used to collect the data. The students were administered to courses of brainstorming and TRIZ for six sessions. The data collected was analyzed using ANOVA and Scheffe''s test. The results indicated that both brainstorming and TRIZ have significant effects on the creativity of students (p0/05). However، the effectiveness of TRIZ was higher. Thus the authors suggest this technique to be taught in schools. Creativity-oriented teaching in schools should be considered and furthermore the effectiveness of other TRIZ techniques like USIT and ARIZ on the creativity of students should be investigated.
    Keywords: Creativity, TRIZ, Brainstorming, Creativity techniques, approaches
  • Mohammad Asady, Khalil Gholami, Keyvan Bolandhematan Pages 123-149
    The aim of this study was discovering and classifying the fundamental components of effective teaching in higher education. In fact، its main purpose was to identify the components of effective teaching as well as providing a framework for effective teaching from the perspective of faculty members and students at University of Kurdistan. Using a quantitative approach and stratified sampling، a sample consisting of 383 students and 156 faculty members was selected and studied at University of Kurdistan in 2012. The research instrument for collecting the data was a researcher-made questionnaire، embedded in the existing literature and previous research. The data was analyzed with exploratory factor analysis، using principal component analysis as the extraction method. The results indicated that the fundamental components of effective teaching from the students’ viewpoint were instructional skills، systematic assessment، and personal attributes. These factors were different form the faculty members’ perspective. In addition to instructional skills and personal attributes، they stated that ethical features and relationship with the students are two other important factors of effective teaching in higher education. Mixing the data from both groups، we found that effective teaching had another fundamental component called the faculty members’ experience.
    Keywords: Effective teaching, Higher education, Students, Faculty members, University of Kurdistan
  • Mohammad Rahim Roshan, Elham Seifi, Bijan Abdollahi, Jila Nokani, Zahra Banijamali Pages 151-179
    The current study aimed at investigating the relationship between the teachers’ entrepreneurial training and high school students'' entrepreneurship spirit. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of all the teachers and high school students in Tehran. Using multi-stage stratified sampling، 100 teachers and 400 students were selected as the sample of the study. To collect the data، the standard entrepreneurship spirit questionnaire for the students and a researcher-made questionnaire for measuring the teachers’ entrepreneurship training were used. The obtained data was analyzed by applying both descriptive and inferential statistics such as Pearson correlation coefficient، independent and matched t-test and one-tailed variance analysis. The results revealed a significant positive correlation between entrepreneurial training، its necessity، educational content، educational context، as well as educational methods and the students'' entrepreneurship spirit. However، the only factor which did not correlate with the students'' entrepreneurship spirit was the objectives of entrepreneurial training. Moreover، the results demonstrated the partially optimal status of the teachers’ entrepreneurial training، the students'' entrepreneurship spirit and their dimensions. The findings also emphasized on the influence of the students'' gender on their entrepreneurship spirit. The mean for boys turned out to be higher than that of the girls. Additionally، no significant difference was found among the students'' entrepreneurship spirit in terms of their major in high school (mathematics، empirical sciences، and humanities). Finally، considering the relevant literature and the findings of the current study، some solutions are suggested in order to enhance the students'' entrepreneurship spirit.
    Keywords: Entrepreneurial training, Entrepreneurship spirit, Entrepreneurship training content, Entrepreneurship training, Methods