فهرست مطالب

اندیشه های نوین تربیتی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1394)

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود نجفی، غلامرضا دهشیری، محمدعلی محمدی فر، سولماز دبیری، نصرت جعفری صفحات 9-32
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش متغیرهای کارایی خانواده، حرمت خود، خودکارآمدی و شخصیت در انگیزش پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان مشغول به تحصیل در دوره متوسطه شهر سمنان در سال تحصیلی 1390 بودند. 400 دانش آموز دوره دبیرستان از شهر سمنان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. پس ازکنارگذاشتن پرسشنامه های ناقص در نهایت 371 پرسشنامه تجزیه و تحلیل شد. پرسشنامه های پژوهش شامل پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی بحرانی (1372)، خودکارآمدی شوارزر و جروسالم(1981)، حرمت خود روزنبرگ(1965)، کارایی خانواده نجاریان (1374) و شخصیت آیزنگ- فرم کوتاه (1985) بود. نتایج نشان داد که بین انگیزش پیشرفت تحصیلی با کارآیی خانواده و مولفه های آن، حرمت خود، برون گرایی و خودکارآمدی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. همچنین بین روان رنجور خویی با انگیزش پیشرفت تحصیلی رابطه منفی معنادار وجود دارد. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که کارآیی خانواده، خودکارآمدی، برون گرایی، حرمت خود و روان رنجور خویی به ترتیب نقش مهم و معناداری در تبیین انگیزش پیشرفت تحصیلی دارند. درمجموع این متغیرها 33 % از واریانس انگیزش پیشرفت تحصیلی را تبیین می کنند. بنابراین، در افزایش انگیزش تحصیلی باید این متغیرها را در برنامه ریزی و سیاست های آموزشی و پرورشی مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت تحصیلی، حرمت خود، خودکارآمدی، خانواده، شخصیت
  • علیرضا بخشایش، سیده سمانه جسمانی، سید علیرضا افشانی صفحات 33-48
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدارس هوشمند بر اضطراب رایانه، خودتنظیمی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی و مقایسه آن با مدارس غیر هوشمند بود. بدین منظور با بهره گیری از روش علی- مقایسه ای، اطلاعات با استفاده از 3 پرسشنامه اضطراب رایانه CARS، خودتنظیمی بوفارد و عملکرد تحصیلی درتاج جمع آوری شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه اول دبیرستان شهر یزد در سال تحصیلی92-1391 بود. نمونه پژوهش شامل 102 دانش آموز مدارس هوشمند بودند که به روش تمام شماری و 102 دانش آموز مدارس غیرهوشمند که به شیوه همتاسازی (بر اساس جنس، تحصیلات والدین و وضعیت اقتصادی) انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد. در سطح توصیفی با استفاده از مشخصه های آمار توصیفی و در سطح استنباطی از آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته ها نشان دادند که بین مدارس هوشمند و غیر هوشمند در متغیرهای اضطراب رایانه، خودتنظیمی و عملکرد تحصیلی تفاوت وجود دارد. بین متغیرهای خودتنظیمی و عملکرد تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، بین متغیرهای خودتنظیمی و اضطراب رایانه رابطه منفی و معناداری وجود دارد و بین اضطراب رایانه و عملکرد تحصیلی رابطه معناداری به دست نیامد. در نتیجه کاربرد فناوری جدید در مدارس هوشمند می تواند بسیاری از مشکلات آموزشی را حل کند.
    کلیدواژگان: مدارس هوشمند، اضطراب رایانه، خودتنظیمی، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان دبیرستان
  • امیر غائبی، ربابه امیری پری صفحات 49-68
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه رفتار اطلاع یابی در وب و مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه الزهرا(س) در سال تحصیلی91-1390 بود. این پژوهش به روش کمی و به صورت پیمایشی انجام شد و از طریق نمونه گیری طبقه ای تصادفی، تعداد 212 نفر به عنوان نمونه بررسی شدند. ابزار پژوهش دو پرسشنامه آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب و پرسشنامه محقق ساخته در ارتباط با رفتار اطلاع یابی در وب براساس مدل مهو و تیبو(2003) بود که روایی آن با استفاده از نظر خبرگان و چندتن از دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بررسی شد و پایایی آن نیز با محاسبه آلفای کرونباخ 0.94 برآورد شد. یافته ها نشان داد که رابطه معناداری بین مهارت های تفکر انتقادی و رفتار اطلاع یابی دانشجویان در وب وجود ندارد و سطح تفکر انتقادی دانشجویان در 8 دانشکده یکسان، اما رفتار اطلاع یابی آن ها متفاوت است. نتایج دیگر پژوهش این بود که دانشجویان به میزان زیادی ازاینترنت/وب استفاده می کنند و در فرایند اطلاع یابی خود، فعالیت های متنوعی را به کار می گیرند. فعالیت های آن ها عبارت از شروع (شناسایی موضوع و یافتن منابع)، پیوندیابی، مرور، نظارت، تمایز، استخراج و شبکه سازی، تایید و مدیریت اطلاعات است. همچنین میانگین مهارت های تفکر انتقادی 12.87 به دست آمد که نشان از ضعف این مهارت ها دارد.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، شبکه جهانی وب، مهارت های تفکر انتقادی، دانشجویان کارشناسی ارشد، دانشگاه الزهراء(س)
  • پروین صمدی، مریم احمدی* صفحات 69-104
    در این پژوهش نقاط قوت و ضعف کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات از منظر خاستگاه برنامه درسی(تمرکز و عدم تمرکز) بررسی شد. طرح پژوهش در حیطه تحقیقات توصیفی و از نوع زمینه یابی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه اساتید و متخصصان برنامه ریزی درسی دانشگاه های الزهراء(س)، علامه طباطبایی، تربیت معلم، شهید بهشتی، دانشگاه تهران، تربیت مدرس و دانشگاه شاهد را شامل می شد که عضو انجمن مطالعات و برنامه درسی ایران بودند که حدود 50 نفر را در بر می گیرد که از این تعداد 30 نفر به عنوان حجم نمونه مکفی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و با استفاده از مدل آماری (Z) و با آزمون کلموگورف – اسمیرنوف سوالات پژوهش آزمون شد. برای جمع آوری نظرات متخصصان برنامه ریزی درسی از دو پرسشنامه17 و 25 سوالی استفاده شد. یافته ها نشان داد از جمله عمده ترین نقاط قوت کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در برنامه درسی متمرکز؛ افزایش سرعت دستیابی به اطلاعات مورد نیاز فراگیران، بهبود فعالیت های یاددهی – یادگیری بود و نقاط ضعف کاربرد فاوا در برنامه درسی متمرکز؛ کاهش انعطاف پذیری در برنامه درسی، محدودیت زمانی در فرایند یادگیری و... بود. همچنین از جمله عمده ترین نقاط قوت کاربرد فاوا در برنامه درسی غیر متمرکز؛ کاهش نابرابری های آموزشی، ایجاد امکان یادگیری شخصی و تجربه دست اول، آزادی و استقلال یادگیرنده و... است و از نقاط ضعف کاربرد فاوا در برنامه درسی غیرمتمرکز می توان به کمبود امکانات سخت افزار(دستگاه ها، شبکه ها و...) و نرم افزاری، کمبود نیروی انسانی متخصص در زمینه نرم افزارهای آموزشی کاربردی و...
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، برنامه درسی، فاوا در برنامه درسی، خاستگاه برنامه درسی، تمرکز، عدم تمرکز
  • زهرا سادات پورسید آقایی، معصومه اسمعیلی، احمد برجعلی، کیومرث فرح بخش صفحات 105-124
    خودپنداره، انگیزه قوی در رفتار فرد است. عمل و رفتار فرد مطابقت دارد بااینکه او در آن زمان، خویش را چگونه می بیند. روان شناسان تحولی معتقد هستند باورها و عقاید ایدئولوژیک فرد از عوامل بنیادی در تشکیل خودپنداره ای قوی و منسجم است. با توجه به اینکه مبانی فلسفی و انسان شناختی، اساس شکل گیری اعتقادات ایدئولوژیک فرد هستند؛ لذا بررسی مبانی انسان شناسی از طریق تاثیر گذاری بر برنامه های پژوهشی علوم تربیتی و روان شناسی و همچنین به طور مستقیم برای اصلاحات پیش برنده نظام آموزشی کمک کننده است و می تواند به ایجاد زمینه ای مناسب برای توسعه مستمر نوآوری های آموزشی تبدیل شود و راهبردهای نوآوری آموزشی نیز در صورتی که فارغ از بازنگری در زیرساخت های نظری باشد تنها تغییرات محدودی را می تواند پدید آورد. به همین دلیل محققان در این پژوهش با قرار دادن فلسفه اسلامی(مبانی انسان شناسی جوادی آملی) به عنوان زیرساخت علوم تربیتی و روان شناسی به طراحی الگوی خودپنداره مبتنی بر آن اقدام کرده اند؛ تا زمینه برای اصلاحات اساسی و بومی در روان شناسی و علوم تربیتی فراهم شود. منبع یا جامعه این پژوهش کلیه کتاب های جوادی آملی بود که از سال 1372 تا سال 1391 منتشر شده است. این پژوهش در قالب روش هرمنوتیک[1] انجام شد که از انواع روش های کیفی است. نتایج این پژوهش، الگوی مشاوره ای خودپنداره تاله محور را متشکل از سه محور اصلی فرایند، محتوا و فنون ارائه داده است که هرکدام نیز شامل زیر مقوله های مختص خود است.
    کلیدواژگان: خودپنداره، تاله محور، مبانی انسان شناسی، جوادی آملی
  • احمد بنی اسدی، سعید ضرغامی صفحات 125-148
    پژوهش حاضر درصدد بود با رویکردی کیفی به واکاوی مسائل و معضلات ارتباط دانشجویان با اساتید راهنما و مشاور در فرایند پایان نامه نویسی اقدام کند. با توجه به سلطه خیز بودن این رابطه، روش هرمنوتیک انتقادی برای تحلیل داده های پژوهش برگزیده شد. با رعایت کامل اصول اخلاقی و حرفه ای پژوهش کیفی، با 14 نفر از دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته فلسفه تعلیم و تربیت که حداقل یک ترم از تصویب پیشنهاده آن ها می گذشت، مصاحبه هایی انجام شد. درنهایت داده های پژوهش پیرامون سه مقوله دانشجو، استاد و فضای تعامل استاد و دانشجو تحلیل شد. با توجه به نارضایتی اکثر مصاحبه شوندگان از این فرایند، در پایان پیشنهاد شد ضمن تقویت بنیه پژوهشی و مهارتی دانشجویان قبل از درگیر شدن در این فرایند، حیطه اختیارات و وظایف هرکدام از طرفین این رابطه دقیق و شفاف تر تبیین شود تا ضمن جلوگیری از سردرگمی ها و انتظارات بی مورد، زمینه مطالبه گری قانونی برای طرفین نیز فراهم آید.
    کلیدواژگان: پایان نامه، پژوهش کیفی، رابطه استاد - دانشجو، فلسفه تعلیم و تربیت، هرمنوتیک انتقادی
  • سجاد علمردانی صومعه، فاطمه قربانی صفحات 149-167
    شخصیت تیپ D به عنوان عاملی باعث افزایش آشفتگی های روان شناختی، مسائل بهداشتی و پیامدهای ناگوار بالینی می شود و تاثیرات مخربی بر سلامتی جسمی و روان شناختی افراد دارد. هدف پژوهش حاضر، تعیین و ارتباط میزان رابطه الکسی تایمی و منبع کنترل با تیپ شخصیتی D در دانشجویان بود. نمونه مورد مطالعه 92 دانشجو (64 دختر و 28 پسر) بود که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های مقیاس الکسی تایمی تورنتو (بگبی، پارکر و تیلور، 1994)، منبع کنترل (راتر، 1966) و تیپ شخصیتی D (دنولت، 1998) استفاده شد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد بین تیپ شخصیتی D با تفکر معطوف به سطح(005/0>p) و منبع کنترل بیرونی (002/0>p) رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نیز نتایج رگرسیون نشان داد بین الکسی تایمی با بازداری اجتماعی (30/0= b)، عاطفه منفی (22/0= b) و منبع کنترل بیرونی(21/0= b) رابطه معناداری وجود دارد و می تواند این مولفه ها را پیش بینی کند. نتایج این پژوهش اهمیت و لزوم توجه به مسئله شناسایی منبع کنترل و هدایت صحیح آن و نوع ابرازگری احساسات افراد و پیشگیری از شیوه های نادرست آن را می رساند. همچنین این پژوهش سعی دارد تبعات مولفه های منفی مرتبط با تیپ شخصیتی D را به حداقل برساند.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی D، الکسی تایمی، منبع کنترل
|
  • Mahmood Najafi, Gholamreza Dehshiri, Mohammad Ali Mohamdi Far, Solmaz Dabiri, Nosrat Jafari Pages 9-32
    The present research aimed at studying the role of family function، self-esteem، self-efficacy and personality type in the prediction of academic achievement motivation. The method of this research was descriptive–correlational. The research population included all Semnan high school students in 1390 academic year. Out of this population، 400 high school students were selected by cluster random sampling. The instruments used for the purpose of data collection were Bahrani’s motivation of academic achievement questionnaire (1372)، the general self-efficacy scale of Schwarzer and Jerusalem (1981)، Rosenberg self-esteem scale (1965)، Najarian’s family function questionnaire (1374)، Eysenck personality inventory (short form) (1982). The results showed a significant positive relationship between academic achievement motivation with family function and its related components، self-esteem، extraversion and self-efficacy. Also، there was a significant negative relationship between neuroticism and academic achievement motivation. The results of step-wise regression analysis showed that family function، self-efficacy، extraversion، self-esteem and neuroticism respectively have an important and significant role in the prediction of academic achievement motivation. Generally، the variables explained 33% of motivation of academic achievement variance.
    Keywords: Motivation, Self, esteem, Self, efficacy, Family function, Personality type
  • Alireza Bakhshayesh, Samane Jesmani, Jesmani Afshani Pages 33-48
    The present research aimed at investigating the effect of smart schools on computer anxiety، self-regulation and academic performance of high school students comparing with that of non-smart schools. Causal-comparative method of research was used. The instruments used for collecting the data were computer anxiety (CARS)، self-regulation and Dortaj academic performance. The population was all Yazd first grade high school students in the academic year of 2012-2013. The sample consisted of 102 smart school students that were selected through complete enumeration method and 102 non-smart students selected by matching (matched by gender، parental education and socioeconomic status). Data analysis was performed via both descriptive (descriptive statistics indicators) and inferential statistics (t-test and Pearson’s correlation coefficient). The results showed that there was a difference between smart and non-smart schools in computer anxiety، self-regulation and academic performance. There was a positive significant correlation between self-regulation and academic performance variables، a negative correlation between self-regulation and computer anxiety and no significant correlation between computer anxiety and academic performance. Concluding، the application of new technologies in smart schools can solve many educational problems
    Keywords: Smart schools, Computer anxiety, Self, regulation, Academic performance, High school students
  • Amir Ghaebi, Robabeh Amiri Pari Pages 49-68
    Today، the World Wide Web is adding a new dimension to the students'' information seeking behavior and they need to be able to evaluate different information that are found on the web. So، using critical thinking skills is necessary when using web resources. Accordingly، the purpose of this research was the investigation of the relationship between information seeking behavior on the web and critical thinking skills of master’s students of Alzahra University in the academic year of 2012-2013. Systematic categorical random sampling was used and finally 212 questionnaires were analyzed. Data was collected using two instruments including California Critical Thinking Skills Test (CCTST- form B) and a researcher-made questionnaire of information seeking behavior on the web according to Meho and Tibbo model (2003)، the validity of which was confirmed using experts’ views. The reliability of the researcher-made questionnaire was estimated using Cronbach alpha and it turned out to be 0/94. The results showed no significant relationship between critical thinking and information seeking behavior on the web and the mean of students'' critical thinking skills in eight faculties was the same but their mean scores for information seeking behavior were different. The students used internet a lot and in their information seeking process employed a variety of activities. Their activities on the web included: identifying subject and finding information resource، chaining، browsing، differentiating، monitoring، extracting، networking، verifying and information managing. The mean score of students'' critical thinking skills was 12. 78، indicating the low power of this skill among students under study.
    Keywords: Information seeking behavior, World Wide Web, Critical thinking skills, Master students, Alzahra University
  • Parvin Samadi, Maryam Ahmadi* Pages 69-104
    This study aimed at investigating the strengths and weaknesses of employing ICT from the perspective of the origin of the curriculum (centralization and decentralization). The population of this descriptive survey included all 50 members of Iranian Curriculum Studies Association who were teachers and curriculum specialists in the following universities: Allameh Tabatabai، Kharazmi، Shahid Beheshti، Tehran University، Tarbiat Modares، and Shahed، out of which 30 individuals were selected as the sample using adequate sampling method. To collect the data two questionnaires having 17 and 25 questions were used. The results revealed the following: one of the major strengths of the application of ICT in the centralized curriculum was speeding up the access to information for the students، and improving teaching-learning activities; the weaknesses of ICT application in centralized curriculum were reducing flexibility in the curriculum، and limiting the time in the learning process. Furthermore، among the major strengths of the decentralized application of ICT in the curriculum were reducing educational inequality، enabling personalized learning and first-hand experience، and independent learning، and its weaknesses were the lack of hardware (devices، networks، etc.)، and software، and lack of human resources in the field of educational software applications
    Keywords: Information, Communication Technology (ICT), Curriculum, ICT in the curriculum, Origin of the curriculum, Centralization, Decentralization
  • Zahra Sadat Pour Seyed Aqaeei, Masoumeh Smaeeli, Ahmad Borjali, Kiyumars Farahbakhsh Pages 105-124
    Self-concept is the behavioral incentive maintaining the momentum. Every single individual action and behavior is proportionate to temporal contemplation. The evolutionary psychologists have noted that beliefs and ideological viewpoints are posited as the fundamentals in the emergence of solid and integrated self-concept. Due to the fact that the philosophical and anthropological fundamentals are the cornerstone of configuration of the ideological beliefs، anthropological findings contribute to rising modification in pedagogical system affected by social science and psychological studies and planning. Accordingly، it leads to paving the way for reaping the harvest of sustained development amalgamated with pedagogical innovation. Being independent of reviewing the indispensable theoretical linchpins، the innovative pedagogical approaches can cause restricted alteration per se. Hence، the researchers attempted to delineate self-concept paradigm based on Islamic philosophy (Javadi Amoli''s anthropological mainstay) upholding modification in the social science and psychology; consequently، it facilitates major upheavals in rudimentary، sophisticated as well as local modification in psychology and social science. The population of the research was the well-known books of Ayatollah Javadi Amoli published from 1372 to 1391. The research was conducted within the hermeneutic methodology regarded as a qualitative one. The results showed advisory self-concept paradigm as having three main categories including process، content and skills in which each component encompasses its sub-components in depth.
    Keywords: Self, concept, Anthropological fundamentals, Javadi Amoli
  • Ahmad Bani Asadi, Saeed Zarghami Hamrah Pages 125-148
    The aim of this qualitative study was the inquiry of the most common issues in the academic relationship between university professors and their students in the course of writing dissertations. The data was collected from a sample including fourteen graduate students of philosophy of education. Semi-structured interviews with open-ended questions were conducted. Critical hermeneutics was applied to interpret the data due to its ability to deconstruct hierarchical relations existing between students and their supervisors. Students، supervisors، and their mode of interaction were three main elements of this study. The analysis of the data revealed that most of interviewees were dissatisfied with their relationships. We suggest that the students’ research skills should be improved before they take on writing their dissertations. We also came to this conclusion that further clarifications in terms of duties vis-à-vis responsibilities of both parties are necessary and that these clarifications can prevent future confusions and misunderstandings to occur; also، clear contracts can provide a legal ground for any formal complaints.
    Keywords: Critical hermeneutics, Dissertation, Philosophy of education, Qualitative research, Supervisor, student relationship
  • Sajjad Almardani Someeh, Fatemeh Ghorbani Pages 149-167
    Type D personality as a factor increases the psychological turmoil، health issues and unpleasant clinical consequences and has devastating effects on the physical and psychological health of individuals. The aim of this study was the determination of the relationship between alexithymia and the locus of control with type D personality among students. The sample included 92 students (64 girls and 28 boys) who were selected by multistage random sampling. To collect the data، Toronto Alexithymia Scale (Bagbay، Parker & Taylor، 1994)، Locus of Control Scale (Rotter، 1996) and Type D personality Scale (Denollet، 1998) were used. The results of Pearson correlation showed that there is a meaningful relationship between type D personality and superficial thought (P<0/005) and external locus of control (P<0/002). Also the results of regression showed that there is a meaningful relationship between alexithymia and social inhibition (b=0/30)، negative emotion (b=0/22) and external locus of control (b=0/21) and it can predict these factors. The results of this study convey the importance and necessity of considering the question of identifying the locus of control and the correct guidance of it and also the manner of individuals'' emotional expressiveness and the prevention of its improper practices. This study also tries to decrease the consequences of negative factors associated with type D personality to their minimum level.
    Keywords: Type D Personality_Alexithymia_Locus of control