فهرست مطالب

اندیشه های نوین تربیتی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1394)

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن قلاوندی صفحات 9-27
    پژوهش حاضر، با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری، در پی وارسی رابطه میان انتظار عملکرد و تلاش، نفوذ اجتماعی، شرایط تسهیل کننده، و ابعاد فرهنگی هافستد(مردانگی/زنانگی، ابهام گریزی، فردگرایی/جمع گرایی، و فاصله قدرت) با پذیرش فناوری اطلاعات است. 150 آموزگار دوره ابتدایی ناحیه یک شهرستان ارومیه با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و به پرسشنامه ای متشکل از خرده مقیاس های تصمیم به استفاده، انتظار عملکرد، انتظار تلاش، نفوذ اجتماعی، شرایط تسهیل کننده(ونکاتش و همکاران، 2003)، فردگرایی/جمع گرایی، فاصله قدرت وابهام گریزی(اسرایت و کاراهانا، 2006)، و مردانگی/زنانگی(اسرایت، 2000) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از الگویابی معادلات ساختاری براساس روش حداقل مجذورات جزئی(پی.ال.اس[1]) استفاده شد. یافته ها نشان دادند که انتظار عملکرد و تلاش، و نفوذ اجتماعی بر تصمیم به استفاده از فناوری اطلاعات اثر مثبت و معنا دار دارند. شرایط تسهیل کننده و مردانگی/زنانگی نیز اثر مثبت و معنا داری بر استفاده داشت. همچنین، اثر ابهام گریزی و فاصله قدرت نیز بر این متغیر منفی و معنا دار بود. اما اثر فردگرایی/جمع گرایی بر این متغیر معنا دار نبود. در نهایت، مدل آزمون شده 27 درصد از تغییرات تصمیم به استفاده از رایانه و 19 درصد تغییرات استفاده را پیش بینی کرد.
    [1] PLS
    کلیدواژگان: پذیرش فناوری اطلاعات، نظریه یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری، ابعاد فرهنگی هافستد
  • فرشته باعزت صفحات 29-43
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مناسک حج عمره مفرده بر تقویت هویت دینی دانشجویان دانشگاهاست. روش این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود.
    به منظور انجام این پژوهش، 40 دانشجو به عنوان گروه نمونه از میان جامعه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه مازندران به صورت هدفمند انتخاب شدند. بدین صورت که 20 نفر به عنوان گروه آزمایش از میان اسامی قرعه کشی حج عمره مفرده دانشجویی انتخاب و 20 نفر نیز به عنوان گروه گواه از میان دانشجویان دانشگاه به صورت هدفمند انتخاب شدند که از لحاظ ویرگی های دموگرافیک با گروه آزمایش هماهنگ بود.
    برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه هویت دینی(علم الهدی، 1389). استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون هویت دینی بر روی هر دو گروه، گروه آزمایشی به مدت 12 روز برای انجام مناسک حج عمره به مکه اعزام شد، اما گروه گواه تحت هیچ گونه مداخله ای قرار نگرفت. پس از بازگشت دانشجویان، پس آزمون هویت دینی بر روی هر دو گروه آزمایشی و گواه بی درنگ اجرا شد. به منظور بررسی پایداری اثرات مناسک حج، پس از گذشت 6 ماه، دوباره، آزمون پیگیری هویت دینی بر روی هر دو گروه اجرا شد. نتایج تحلیل داده ها با روش های آماری تحلیل کواریانس، با اندازه گیری مکرر و تحلیل کواریانس چند متغیری حاکی از آن بودند که بین میانگین نمرات گروه آزمایشی و گروه گواه تفاوت معنا داری وجود دارد(001/0P>) و می توان نتیجه گرفت که انجام مناسک حج، موجب تقویت هویت دینی گروه آزمایشی نسبت به گروه گواه شده است. بنابراین، انجام این مناسک می تواند به عنوان روشی موثر، در تقویت هویت دینی دانشجویان به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: حج عمره مفرده، هویت دینی، دانشجویان
  • عصمت الزامی، سید محمد میرکمالی، مجید ابراهیم دماوندی صفحات 45-64
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه سبک های رهبری مدیران با یادگیری سازمانی در مدارس مقطع متوسطه شهرستان ری است. این پژوهش از نوع توصیفی– همبستگی بوده و جامعه آماری آن معلمان و کادر اجرایی دبیرستان های دخترانه و پسرانه شهرستان ری است و 738 دبیر از میان 1792 نفر به عنوان نمونه پژوهش در نظر گرفته شدند. برای تعیین سبک رهبری و یادگیری سازمانی از دو پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تعیین پایایی از تحلیل عاملی و روش لوپ استفاده شد و در نهایت، پایایی محاسبه شده برای پرسشنامه سبک رهبری به روش آلفای کرونباخ 87/0 و برای پرسشنامه یادگیری سازمانی 94/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، روش آمار توصیفی و آمار استنباطی(رگرسیون چندگانه به روش گام به گام و ضریب همبستگی پیرسون) به کار گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد بین سبک های رهبری مدیریتی، مشارکتی، تبادلی، اخلاقی، پست مدرن، و اقتضایی با یادگیری سازمانی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد و این متغیرها در مجموع 63 درصد واریانس یادگیری سازمانی را تبیین می کنند. رهبری مشارکتی بیشترین سهم را در تبیین یادگیری سازمانی دارد(45 درصد). به بیان دیگر، مدارسی که مدیر آنها دارای سبک رهبری مشارکتی است، از یادگیری سازمانی در حد مطلوبی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، یادگیری سازمانی، مدارس متوسطه
  • نورمحمد خادمی فرد، عباس عباس پور، مهدی حسین زاده صفحات 65-86
    به منظور شناسایی ویژگی های مدارس اسلامی در ایران و ارائه الگوی مطلوب مدرسه اسلامی، این پژوهش به روش توصیفی- پیمایشی و با استفاده از ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل مصاحبه عمیق، مشاهدات میدانی امکانات و تجهیزات و کلاس های درس، و یادداشت برداری و بررسی اسناد، در میان مدارس اسلامی- که به صورت کاملا غیردولتی و زیر نظر موسسه های فرهنگی- آموزشی اداره می شوند- اجرا شد. روش نمونه گیری از نوع در دسترس و حجم نمونه 23 مدرسه از تهران، اصفهان، و مشهد بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش توصیفی و ارائه درصد فراوانی در هرکدام از ویژگی های احصاشده استفاده به عمل آمد. نتایج نشان داد که مدارس اسلامی مورد بررسی دارای ابعادی از جمله ارتباطات، فوق برنامه و پرورشی، مولفه هایی از قبیل نمادهای هویتی سازمانی و تنوع برنامه درسی و ویژگی هایی مثل ملاک های خاص گزینش کارکنان و دانش آموزان و تاکید بر تربیت دینی و اخلاقی و اجتماعی و سیاسی دانش آموزان هستند. این ابعاد، مولفه ها، و ویژگی های احصاشده در قالب الگوی یک مدرسه اسلامی مطلوب ارائه شد.
    کلیدواژگان: مدارس اسلامی، الگوی مطلوب و ویژگی های مدارس اسلامی
  • زکیه نجاریان، فریبرز صدیقی ارفعی، محمدرضا تمنایی فر صفحات 87-109
    در پژوهش حاضرT نقش سبک های دلبستگی در پیش بینی سبک های مقابله ای و ابرازوجود بررسی شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه های کاشان در سال تحصیلی 90-91 بودند که از این تعداد، 400 نفر با شیوه نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شاور(AAI)، مقیاس سبک های مقابله ای اندلر و پارکر(CISS) و ابرازوجود گمبریل-ریچی(AI)؛ و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده استفاده شد. نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد که سبک های دلبستگی؛ سبک مقابله ای مسئله مدار، سبک مقابله ای اجتناب مدار، و ابرازوجود را به صورت مثبت پیش بینی می کنند. همچنین، سبک دلبستگی ناایمن-اجتنابی، سبک مقابله ای هیجان مدار را به صورت مثبت؛ و سبک مقابله ای مسئله مدار و ابراز وجود را به صورت منفی پیش بینی می کند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون در دختران و پسران نیز بیانگر آن است که تفاوت بین دانشجویان دختر و پسر در پیش بینی سبک های مقابله ای و ابرازوجود توسط سبک های دلبستگی معنادار می باشد. نتایج این پژوهش همسو با یافته های پژوهش های پیشین، نشان دهنده آن است که سبک های دلبستگی، سبک های مقابله ای و ابراز وجود را به صورت معنادار پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی ناایمن، سبک دلبستگی ایمن، سبک مقابله ای مسئله مدار، سبک مقابله ای
  • علی نقی فقیهی صفحات 111-133
    نقش مناسبات انسانی در نظام تربیتی اسلام بسیار برجسته است. هدف این پژوهش بررسی آموزه های تربیتی معصومان(ع) در زمینه روابط مطلوب و سعادتمندانه آدمی است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و برای گردآوری داده های پژوهش، متون حدیثی مرتبط با موضوع پژوهش، با استفاده از فرم های فیش برداری از منابع گردآوری و با شیوه کیفی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که دامنه روابط مطلوب آدمی در آموزه های معصومان(ع) شامل ارتباط انسان با خدا، خویشتن، انسان های دیگر، و جهان هستی می باشد.
    کلیدواژگان: مناسبات مطلوب آدمی، روابط چهارگانه، آموزه های تربیتی معصومان(ع)
  • محمد میر، بابک شمشیری صفحات 135-154
    هدف این مقاله شناسایی مولفه های اساسی انسان شناسی عرفان اسلامی و دلالت های آن در تربیت شهروندی است. پرسش های پژوهش عبارت اند از: 1) انسان براساس مکتب عرفان اسلامی چه ویژگی هایی دارد؟ و 2) دلالت های انسان شناسی عرفان اسلامی در تربیت شهروندی چیست؟ جهت بررسی انسان شناسی عرفان اسلامی و نوع نگاه عرفان اسلامی به انسان می توان به چهار مولفه بنیادی عرفان اسلامی؛ یعنی وحدت، عشق، معرفت و خودآگاهی، و اخلا ق مداری توجه کرد. در پژوهش حاضر، با استفاده از روش استنباط فلسفی، به بررسی مولفه های انسان شناسی عرفان اسلامی و استخراج دلالت های آن در تربیت شهروندی پرداخته شده است.
    نتایج نشان می دهد که انسان شناسی عرفان اسلامی با بیان مولفه های خود از انسان، زمینه ها و قابلیت هایی را برای او فراهم می کند که در پرتو آن می توان دلالت هایی را در تربیت شهروندی استخراج نمود. شهروندانی که با تکیه بر عشق و محبت و اخلاق مداری و بر مبنای شناخت عالم درونی خویش به شکل یکپارچه و متحد به حل مسائل شهروندی و کمال خود در اجتماع خواهند پرداخت.
    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، انسان شناسی عرفان اسلامی، شهروند، تربیت شهروندی
|
  • Hasan Galavandi Pages 9-27
    The current study aimed at structural equation modeling of the relationships among performance and effort expectancy, social influence, facilitating conditions and hofstede cultural dimensions(masculinity/ femininity, uncertainty avoidance, individualism/ collectivism, power distance) and Information technology acceptance. 150 High school teachers of urmia city where selected with clustering sampling method in two steps and answered a questionnaire comprising of the following subscales: intention to use, performance expectancy, effort expectancy, social influence, facilitating conditions(venkatesh et al, 2003), individualism /collectivism, uncertainty avoidance, and power distance(Srite and Karahanna, 2006) and masculinity/ femininity(srite, 2000). Structural equation modeling with Partial least squares method was used for data analysis. Findings showed performance expectancy, effort expectancy and social influence had positive and significant effects on intention to use, facilitating conditions and masculinity/ femininity had positive effects on use behavior, and also the effects of uncertainty avoidance and power distance were negative. But the effect of individualism/collectivism wasnt significant. Finally the tested model predicted 27 % of variance in intention to computer use and 19 % of use behavior.
    Keywords: Information technology acceptance, unified theory of acceptance, use of technology, hofstede cultural dimensions
  • Fereshte Baezzat Pages 29-43
    Inthis research, the Effect of Pilgrimage on reinforcement of thereligious identity of university Students were investigated. Research methodwas quasi-experimental with pre-test and post test design with control group. Forty students were selected from community of university of Mazandran by purposed sampling, and randomly they were divided into two experimental and control groups. After administering of the religious identity pretest on both groups, the experimental group for the pilgrimage performances for 12 days periods were dispatched to Mekka. But Control group did not receive any of intervention. After returning of students from the pilgrimage, post tests were administered immediately, while follow up tests were administered after a period of six months. Data were analyzed through repeated measures analysis of covariance and multi covariance analysis.The results shows that between scores mean of experimental group and control group have significant difference(p>001).
    Keywords: religious identity, Pilgrimage, university Students
  • Esmat Elzami, Mohammad Mirkamali, Majeed Ebrahim Damandi Pages 45-64
    The main purpose of this research is to study of the relationship between the manager's leadership styles and Organizational learning among Ray city high school. Statistical Society in high school girls and boys, including three areas Rey city area 1, area 2 and is Kahrizak. Among the census method all high schools (68 high school) in the study were considered as examples. Two questionnaires were used to determine leadership style and organizational learning. Factor analysis and Loop method were used to determine the reliability and finally calculate reliability using Cronbach's alpha for the questionnaire leadership style 0/87 and for organizational learning questionnaire 0/94 obtained. This descriptive study - data correlation and analysis of descriptive and inferential statistics (multiple regression stepwise method and pierson corralation) was used. Results showed the leadership styles of Managerial, Participative, Transactional, Post Modern, Contingency and Moral There is a significant and positive relationship with organizational learning and in total 63% of variance in organizational learning are explained. Participative leadership is the most important contribution (45%) in explaining organizational learning.
    Keywords: leadership style, organizational learning, High schools
  • Noor Mohammad Khademifard, Abbas Abbaspour, Mahdi Haseinzadeh Pages 65-86
    In order to recognize the features of Islamic schools of Iran, and introducing a favorable model of an Islamic school, this research was conducted in Islamic schools which are completely non-governmental and under the management of cultural-educational institutes, through descriptive-measurement method and by instruments of gathering information such as lengthy interviews, field observations of the facilities and instruments, and classrooms and taking notes of them, ----- of documents.The sampling method was the available one and the sample consisted 23 schools of Tehran, Isfahan and Mashhad. To analyze the gathered data, the descriptive method was used and the frequency of each of the considered features were pointed out. The results show that the reviewed Islamic schools have dimensions such as communication, extracurricular and training programs, components such as symbols of organizational identity and variety of curriculum and features such as rules for the selection of the staff and the students. They also put emphasis on the religious, ethical, social, political education of the students.
    Keywords: Islamic schools, favorable model, features of Islamic schools
  • Zakeh Najarian, Fariborz Sedighi Arfaei, Mohammad Reza Tamannaiifar Pages 87-109
    In the present research was to examine the role of attachment styles to predict coping styles & assertiveness. In doing so, adescriptive-correlation research method was adopted. The statistical population involved students of Kashan University studying in academic year of 2011-2012. From among them, a number of 400 students were selected using stratified sampling method. To collect data, 3 questionnaires including Hazen & Shaver's Adult Attachment Interview(AAI), Endler & Parker's Coping Inventory for Stressful Situations(CLSS) & Gambrill & Richey's Assertiveness Interview(AI) were utilized. To do data analysis, Pearson's Correlation Coefficient Test & simple linear Regression, statistical methods were adopted in this study. The results of regression analysis showed that attachment styles can positively predict problem-focused coping style, avoidant coping style & assertiveness. Also avoidant insecure attachment style positively predicted emotion-focused coping style and negatively predicted problem- focused coping style & assertiveness. Results of regression analysis from male & female students showed that, in predicting coping styles and assertiveness performed by attachment styles there was a meaningful difference between boys & girls. Being congruent with those of other studies, our results represented the point that attachment styles meaningfully predicted coping styles & assertiveness
    Keywords: insecure attachment style, secure attachment style, problem, focused coping style, emotion, focused coping style, Assertiveness, students
  • Ali Naghi Faghihi Pages 111-133
    The role of human relations in Islam educational system is very prominent. The purpose of this study was to investigate the teachings of Educational infallibles on desired relations and prosperous. The research method has been descriptive- analytic, and for the purpose of gathering the research data, the Hadith texts related to the subject of research were gathered from the resources by the means of note taking forms, and were analyzed in a qualitative manner. The results of the research indicate that the domain of human desired relations in educational teachings of infallibles includes the human connection with God, with oneself, with other human beings and with the universe.
    Keywords: Human Desired Relations, Four Relations, Educational Teachings of Infallibles
  • Mohammad Mir, Babak Shamshiri Pages 135-154
    The purpose of the article is to identify the components of anthropology of ‎Islamic mysticism and its implications in the citizenship education. The ‎questions are: 1) what features does the human have based on the School of ‎Islamic mysticism? 2) What are the implications of anthropology of Islamic ‎mysticicism in the citizenship education? In order to study the anthropology of ‎Islamic mysticism and type of Islamic mysticism look at Human, it can be ‎considered four fundamental components of Islamic mysticism; i.e. Unity, love, ‎cognition and self-awareness, and ethic-oriented. Therefore, it has been got to ‎study the components of anthropology of Islamic mysticism and extracting its ‎implication in the citizenship education using the philosophical inference ‎method.The study results shows that anthropology of Islamic mysticism provides ‎capabilities and backgrounds for him by expressing its components of human ‎that it can be extracted the implication in the citizenship education. The citizens ‎who will solve the citizenship problems and their perfection in society based on ‎love and ethic-oriented and based on identifying its inner world in a united and ‎integrated form.‎
    Keywords: Islamic mysticism, Anthropology of Islamic mysticism, Citizen, Citizenship Education