فهرست مطالب

اندیشه های نوین تربیتی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1396)

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مه سیما پورشهریاری، حمیده فهیمی هنزایی*، ابوالفضل آزادنیا، مهناز غیاثی صفحات 7-28
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه منبع مهار تحصیلی، خودکارآمدی و به زیستی روانشناختی در دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه یزد در سال تحصیلی 90-89 بود. جامعه آماری عبارت بود از تمامی دانشجویان دختر در مقطع کارشناسی که در سال تحصیلی 1390-1389 در دانشگاه یزد مشغول به تحصیل بودند. نمونه این پژوهش شامل 393 نفر از دانشجویان دختر بود، که به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزارهای سنجش عبارت بودند از پرسشنامه منبع مهار تحصیلی ترایس (ALOC)، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر (GSE)و پرسشنامه آزمون به-زیستی ذهنی بزرگسالان کی یز (SWB). جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. داده های پژوهش نشان داد که بین منبع مهار تحصیلی درونی دانشجویان و خودکارآمدی آنان رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. بین منبع مهار تحصیلی درونی و به زیستی روانشناختی در افراد نمونه، رابطه معنادار و مثبت است. بین خودکارآمدی و به زیستی روانشناختی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. همچنین از نظر منبع مهار تحصیلی، خودکارآمدی و به زیستی روانشناختی در بین دانشجویان مجتمع های علوم انسانی، فنی -مهندسی، علوم پایه و هنر و معماری تفاوت معناداری وجود ندارد (P<0/05).پیشنهاد می شود با برگزاری کلاس های آموزشی مهارت های زندگی برای دانشجویان به آنان آموخته شود که شکست های خود را ناشی از عدم تلاش و موفقیت هایشان را ناشی از توانایی های خویش بدانند که در این صورت به زیستی روانشناختی بیشتری را تجربه خواهند کرد.
    کلیدواژگان: منبع مهار تحصیلی، خودکارآمدی، به زیستی روانشناختی
  • مینا ممنون*، فریبا عدلی، پروین صمدی صفحات 29-50
    این پژوهش با هدف بررسی مولفه های فرهنگ دانشگاهی بر سهیم سازی دانش میان اعضای هیات علمی دانشگاه الزهراء(س) انجام شد. مولفه های فرهنگ دانشگاهی: استقلال آکادمیک، آزادی علمی، مدیریت دانشگاه، اخلاق حرفه ای، ارتباطات، کارجمعی و گروهی، فرهنگ یادگیری، اعتماد، سیستم پاداش و ارزیابی بودند. روش پژوهش تحلیل محتوای کیفی، ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. مشارکت کنندگان، اعضای هیات علمی علوم انسانی از رشته های نرم-کاربردی بودند که با نمونه گیری هدفمند (13 نفر) در این پژوهش حضور داشتند. داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی بررسی شدند. یافته های پژوهش نشان می دهند فعالیت های سهیم سازی دانش میان اعضای هیات علمی دانشگاه الزهراء(س) ضعیف است و مولفه های فرهنگ دانشگاهی در محیط دانشگاه دارای ضعف های اساسی است و به عنوان مانع فعالیت های سهیم سازی دانش عمل می کنند هم چنین در این پژوهش مشارکت کنندگان کمبود زمان و تک جنسیتی بودن دانشگاه را از دیگر موانع سهیم سازی دانش بیان کردند که بر فرهنگ دانشگاهی آن اثرگذار است. به رغم این که تغییرات فرهنگی زمان بر است، با برنامه ریزی راهبردی مدیریت دانش می توان بر بیشتر این موانع غلبه کرد.
    کلیدواژگان: سهیم سازی دانش، فرهنگ دانشگاهی، اعضای هیات علمی، دانشگاه الزهراء(س)
  • زهرا عسگری*، رضا علی نوروزی، رضا محمدی چابکی صفحات 51-72
    هر فردی در زندگی خود لزوما با درد و رنج مواجه می شود؛ تا آنجا که می توان رنج را زبان مشترک انسان ها نامید. با توجه به اینکه این لحظه ها سخت ترین و غامض ترین تجربه های هر فرد است؛ تاثیرات عمیق و اساسی در زندگی و تربیت او به دنبال دارد. در این پژوهش، با روش توصیفی - تحلیلی، پس از مروری کلی بر جایگاه رنج در تاریخ اندیشه، سه رویکرد مختلف در مواجهه با رنج معرفی و تحلیل شده است: در رویکرد انفعالی، رنج چالشی غیر قابل تغییر در زندگی انسان محسوب می شود که آدمی باید از مواجهه با آن بگریزد. در رویکرد تدافعی، رنج مانعی برای رشد و تربیت انسان در نظر گرفته می شود که باید با آن مبارزه کرد. در رویکرد تکاملی، رنج بستری لازم برای تعالی انسان دانسته می شود که موجب یالفعل شدن استعدادهای وجودی آدمی است. نتیجه پژوهش نشان داد که رویکردهای انفعالی و تدافعی، نگاه جامع و واقع بینانه ای نسبت به رنج ندارند و تنها در رویکرد تکاملی می توان نقش تربیتی فعال و واقع بینانه ای برای رنج متصور شد.
    کلیدواژگان: فلسفه رنج، رویکرد انفعالی، رویکرد تدافعی، رویکرد تکاملی
  • اسماعیل زارعی زوارکی، احسان طوفانی نژاد* صفحات 73-90
    هدف پژوهش حاضر تاثیر آموزش تلفیقی (حضوری و الکترونیکی) بر میزان یادگیری دانشآموزان در درس ریاضی و مقایسه آن با روش حضوری بود. این پژوهش شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پایه سوم مقطع ابتدایی در منطقه 3 آموزش و پرورش شهر تهران بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس دانش آموزان پایه سوم دبستان روزبه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت آموزش تلفیقی قرار گرفت و گروه کنترل به روش حضوری آموزش داده شد. ابزار اندازه گیری پیش آزمون و پس آزمون متخصص ساخته در درس ریاضی بوده است. پایایی پیش آزمون و پس آزمون با آلفای کرونباخ به ترتیب 79/0 و 81/0 بود که بزرگ تر از ملاک 60/0 است. روایی صوری و محتوای آن نیز مورد تایید اساتید متخصص و چند تن از معلمان ریاضی قرار گرفت. پس از جمع آوری داده ها، در تجزیه و تحلیل آنها از شاخص های آمار توصیفی(میانگین و انحراف استاندارد)، آمار استنباطی(تی مستقل) استفاده شد. نتیجه تحقیق نشان داد که میزان یادگیری دانش آموزان گروه آزمایش پس از شرکت در دوره آموزش تلفیقی در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافته است. بنابراین تاثیر بیشتر آموزش تلفیقی بر میزان یادگیری دانشآموزان در درس ریاضی در مقایسه با روش آموزش حضوری تایید شد که این امر نشانگر آن است که دوره های یادگیری تلفیقی بر فرآیند یادگیری تاثیر مثبتی دارند و میتوان آن ها را در جهت بهبود و غنیسازی فرآیند یادگیری دانش آموزان بکار برد.
    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، آموزش حضوری، یادگیری تلفیقی، یادگیری الکترونیکی، آموزش ریاضی
  • علی ستاری* صفحات 91-114
    هدف این مقاله بررسی و نقد روش تحلیل مفهومی با رویکرد به پوزیتیویسم منطقی به عنوان یکی از روش های پژوهش در تعلیم و تربیت به منظور شناسایی نقاط قوت و ضعف این روش در انجام پژوهش های تربیتی است. پژوهش از نوع کیفی بوده و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با رویکردی انتقادی انجام شده است. در مراحل پژوهش ابتدا جایگاه روش تحلیل مفهومی وکاربرد آن در تعلیم و تربیت بررسی گردید. سپس روش تحلیل مفهومی به مثابه یک روش پژوهش بررسی و اعتبار آن در رویکردش به پوزیتیویسم منطقی تعیین گردید. در آخر نقد هایی به شیوه نقد درونی به این روش به عمل آمد.
    نتایج نشانگر آن است که روش تحلیل مفهومی با داشتن نقش مقدمه ای در حل مسائل تعلیم و تربیت از طریق عینیت بخشی به برخی از مفاهیم و رفع پاره ای از ابهامات در مفاهیم، واژه ها و اصطلاحات به کار رفته در تعلیم و تربیت تا حدی کارساز است. با این حال نقد های به عمل آمده نشان می دهد که این روش در رویکرد به پوزیتیویسم منطقی، در حل همه مسائل تعلیم و تربیت کارایی چندانی ندارد. پیشنهاد پژوهشگر بر استفاده تلفیقی این روش با روش های پژوهش دیگر و اتخاذ رویکرد «پژوهش آمیخته» (ترکیبی) است.
    کلیدواژگان: نقد، روش، تحلیل
  • عباسعلی حسین خانزاده *، فرشته میرزایی صفحات 115-136
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش انسجام خانواده و تعامل والد-فرزند در تبیین حرمت خود دانش آموزان صورت گرفته است. طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه پنجم مشغول به تحصیل در دبستان های دولتی شهر ساری در سال تحصیلی 94-93 بود که تعداد 254 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه انسجام خانواده سامانی، رابطه ولی- فرزندی فاین و پرسشنامه حرمت خود پوپ استفاده شد. نتایج تحلیل همبستگی حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین انسجام خانواده (001/0 < p، 44/0 = r) و تعامل والد-فرزند (001/0 < p، 71/0 = r) و ابعاد آن با حرمت خود دانش آموزان بود. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که انسجام خانواده و تعامل والد- فرزند می توانند 52 درصد حرمت خود دانش آموزان را پیش بینی کنند. بنابراین، لازم است والدین از تاثیرات چشمگیر انسجام خانواده و تعامل مطلوب و سازنده خود بر سلامت روانی و شخصیتی فرزندان آگاهی یابند تا از بروز بسیاری از پیامدهای منفی کاهش حرمت خود آنها پیشگیری به عمل آورند.
    کلیدواژگان: انسجام خانواده، تعامل والد-فرزند، حرمت خود دانش آموزان
  • سکینه اشرفی، محمد فرزانه*، مهدی عزیزی صفحات 137-162
    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه بین مدیریت استعداد و تمایل به ترک خدمت با نقش میانجی دلبستگی شغلی در بین کلیه دبیران دوره دوم متوسطه شهر تهران انجام شده است. این تحقیق از نوع توصیفی - همبستگی است و جامعه آماری شامل کلیه دبیران دوره دوم متوسطه شهر تهران به تعداد 10656 نفر در سال تحصیلی 1395-1394 بوده است که از بین آن ها 370 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مدیریت استعداد احمدی و همکاران(1391)، دلبستگی شغلی لادهل و کنجر (1968) و پرسشنامه ترکیبی تمایل به ترک خدمت(مبلی و هورنر،1978؛ لیونز، 1971) با روایی و پایایی مناسب استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای آماری spss و Amos استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مدیریت استعداد به صورت مستقیم و غیرمستقیم با نقش واسطه ای دلبستگی شغلی بر تمایل به ترک خدمت اثرگذار می باشد. همچنین دلبستگی شغلی نیز بر تمایل به ترک خدمت تاثیر قابل توجهی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، دلبستگی شغلی، میل به ترک خدمت
  • فاطمه حسن پور *، نگار نیک نام صفحات 165-182
    پژوهش حاضر با هدف بکارگیری نقاشی ایرانی در آموزش هنر به دانش آموزان به منظور افزایش خلاقیت بصری انجام گرفته است. نمونه ی پژوهش شامل 124 نفر دانش آموز دختر است که در مقطع متوسطه ی اول در شهر همدان مشغول به تحصیل بودند، که با روش تصادفی ساده انتخاب شدند و به 2 گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند و برای سنجش خلاقیت دانش آموزان، در قبل و بعد از کلاس های آموزشی از آزمون تفکر خلاق تورنس(فرم ب) استفاده شد . فعالیت های طراحی شده ، توسط محقق، به مدت 12 جلسه توسط گروه آزمایش انجام گرفت که در این مدت گروه کنترل، هیچ مداخله ای برای افزایش سطح خلاقیت از طرف محقق دریافت نکردند. نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری میان نتیجه آزمون خلاقیت تورنس بین گروه آزمایش و کنترل وجود دارد و می توان گفت که میزان رشد خلاقیت دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بیشتر است. همچنین نتایج تحقیق، تاثیر نقاشی ایرانی بر خلاقیت دانش آموزان را تایید می کند و معلمان می توانند برای افزایش خلاقیت دانش آموزان در آموزش هنر از نقاشی ایرانی بهره ببرند.
    کلیدواژگان: نقاشی ایرانی، خلاقیت، آموزش هنر
  • ادریس اسلامی* صفحات 183-210
    هدف این مقاله، بررسی رابطه معلم و شاگرد با تکیه بر رابطه من – تو و تجارب عینی آن در اندیشه گابریل مارسل است. برای نیل به این هدف، از روش استنتاج عملی استفاده شده است. یافته های این مطالعه، حاکی از آن است که برای حل مساله بیقراری انسان معاصر، مارسل بازگشت به راز هستی را مطرح می سازد. از دید مارسل، این امر متحقق نخواهد شد جز در سایه رابطه من – تو و تجارب عینی آن نظیر عشق، آمادگی، وفا، ایمان و امید. با تکیه براین ارتباط، سه نوع دلالت تربیتی در مورد رابطه معلم و شاگرد استنتاج شده است: برقراری ارتباط اصیل و انسانی، فراهم کردن زمینه برای تجربه هستی وگفتگو به عنوان مناسب ترین روش تدریس در رابطه من- تو. هدف این مقاله
    کلیدواژگان: مارسل، راز هستی، رابطه من - تو، تجارب عینی، رابطه معلم و شاگرد
|
  • Mah Sima Poorshahriari, Hamideh Fahimi Hanzayi *, Abolfazl Azadnia, Mahnaz Ghiyasi Pages 7-28
    The aim of this study was to investigate the relationship between resource control, academic self-efficacy and - biological psychology undergraduate students at the University of Yazd which is the academic year 2009-2010. The sample consisted of 393 female students, the sample was stratified a relative of the Humanities Center, Technical - Engineering and Architectural Sciences, University of Yazd were selected. Assessment tools include: Inventory Control Supply Trays Education (ALOC), general self-efficacy questionnaire and colleagues (GSE) and a Short Questionnaire to - Biological, Psychological Reef (1989). For analysis of statistical correlation, regression and analysis of variance were used. The data suggest that research: harnessing the power of education and student Self-Efficacy Their relationship is positive. Between resource control and internal education - biological, psychological, and there is a positive meaningful relationship. Between self and - biological, psychological, and there is a positive meaningful relationship. The source of academic control, and self-efficacy - among students in integrated bio-psycho  humanities, technical - engineering, science, art and architecture, there is no significant difference. The classes are offered life skills training for their students to be taught their failure resulted from a lack of effort and success their ability to learn from their In this case - will experience more psychological life.
    Keywords: self-efficacy, locus of control, well-being
  • Mina Mamnunn *, Fariba Adli, Parvin Samadi Pages 29-50
    This study was down to examine the components of the academic culture of knowledge sharing among faculty members of Al-Zahra university .Components of academic culture were: academic autonomy, academic freedom, university management, professional ethics, communications, social and team work ,culture of learning, trust, and reward and evaluation systems .The method of study was qualitative content analysis and data collection tools was semi-structured interview. Participants were members of faculty of humanities whose major was soft-practical were present by the purposive sampling(n=13). Data were analyzed by method of qualitative content analysis. The results show that knowledge-sharing activities among faculty members of Al-Zahra university are weak and component of university culture has fundamental weaknesses and act as a barrier to knowledge-sharing activities .also participants of this research stated lack of time and single-sex school as other barriers to knowledge- sharing that effect on academic culture. Despite the fact that cultural change takes time we can overcome this barriers by strategic planning of knowledge management.
    Keywords: knowledge-sharing, academic culture, faculty members, Al-Zahra University
  • Reza Ali Nowrozi, Zahra Asgari * Pages 51-72
    Every human being inevitably faces suffering and pain in the course of life; in fact, suffering may be considered as the universal language for the human being. Since such moments are among the most distressing experiences one encounters, they have deep and fundamental impacts on his life and upbringing. In this study, using the descriptive-analytical approach, after a general overview on the role of suffering in the history of thought, three different views towards the educating role of suffering are introduced and analyzed. In the passive approach, suffering is considered an unchangeable challenge in human’s life, which should be avoided. In the defensive approach, suffering is regarded as an obstacle to human growth and education, which should be confronted. In the evolutionary approach, suffering is considered as the foundation required for human excellence, which results in redeeming human’s potential talents. The results from this study show that passive and defensive approaches don’t have a comprehensive view towards suffering, and only in the evolutionary approach an active and realistic educational role can be considered for suffering.
  • Esmaeil Zaraii Zavarki, Ehsan Toofaninejad* Pages 73-90
    Blended instruction is a new approach that combines online digital media with traditional classroom methods. The purpose of this research was to investigate the effect of blended instruction method on the elementary student’s learning rate in mathematics, and it’s comparison with the traditional (face to face) method. The quasi-experimental with two groups of experimental and control was used. The experimental groups were taught with blended-base instruction and the control groups were taught face to face instruction to fulfill the case from Rouzbeh elementary school, two Grade-three classes with 29 students were chosen, one as on experimental group and the other as a control group. At the beginning of the experiment a test, as a pre-test was given to each group in order to measure the amount of student’s learning rate in mathematics. In the analysis of the obtained results, in order to determine the amount of each group’s learning rates and to compare them with each an independent t-test was used. The results showed that there were significant differences between mean scores of the two groups. Thus, the effect of blended learning with face to face method is confirmed. Therefore, this finding indicates that blended learning approach affects the process of teaching- learning positively, and that they can be used for improving and strengthening for the improvement of the student’s achievements in educational settings.
    Keywords: Blended Instruction, Face to Face Instruction, Blended Learning, e-Learning, Mathematic Instruction
  • Ali Sattari * Pages 91-114
    The purpose of this paper is to review and critique of conceptual analysis as a method of research in education In order to identify the strengths and weaknesses of these methods in educational research. Qualitative research and using analytical and critical approach is done. Thus in the research, conceptual analysis methods in education has been studied. .The purpose of this paper is to review and critique of conceptual analysis as a method of research in education In order to identify the strengths and weaknesses of these methods in educational research. Qualitative research and using analytical and critical approach is done. Thus in the research, conceptual analysis methods in education has been studied. .of these methods in educational research. Qualitative research and using analytical and critical approach is done. Thus in the research, conceptual analysis methods in education has been studied.
    Keywords: critique, conceptual analysis, method of research
  • Abbas Ali Hossein Khanzadeh *, Fereshteh Mirzaei Pages 115-136
    The purpose of the present research was to examine the role of family cohesion and parent-child interaction in explaining the self-esteem of students. The research design is correlation. The population consisted of all female students studying in the fifth grade of public primary schools of Sari in the academic years of 2014-15 that 254 students were selected by cluster random sampling for research sample. To collect data, family cohesion (Samani, 1381) scale, Parent-child relationship (Fine, moreland & schwbe, 1983) scale and self-esteem (Pope, 1988) scale were used. Results of correlation analysis showed that there was a significant positive correlation between family cohesion (r/0 =44, p
    Keywords: family cohesion, parent-child interaction, Self-Esteem
  • Sakineh Ashrafi, Mohammad Farzaneh *, Mehdi Azizi Pages 137-162
    The purpose of this paper was to investigate the mediating role of Job Involvement in the relationship between Talent Management and Turnover Intentions. The research method was descriptive-functional. Population of this study consisted of all high school teachers (n=10656) in the school year 2014-2015. That 370 teachers were selected as sample by utilizing Cluster random sampling. In other to data collection, three separate questionnaires have been used, i.e., Talent Management by Ahmadi & et al (2009) and Job Involvement by Lodahl & Kenjer (1965) and Turnover Intentions Combined questionnaire Mobly & Horne(1978), Lions(1971), that their validity and reliability were confirmed. In order to analyze the data, descriptive statistics and the structural equation modeling and SPSS and Amos softwares were used. The results indicated that Talent Management directly and indirectly with the mediating role of Job Involvement is on effective Turnover Intentions. The Job Involvement also has a significant impact on Turnover Intentions.
    Keywords: Talent Management, Turnover Intentions, Job Involvement
  • Fatemeh Hassanpour *, Negar Niknam Pages 165-182
    The aim of this research is to use Iranian's painting in teaching art to students order to improve their visual creativity. The research consisted of 124 students who were studying in first grade of high school in Hamedan city and they were selected randomly. They were divided in to two groups of control and testing and to measure creativity of students the Torrance test of creative thinking (Form B) were used before and after classes.
    The activity was designed by researcher and it was done by testing group for 12 sessions, in this while nothing was done to improve the level of creativity in controlled group by researcher. The result of research shows that there is a meaningful differences between the two groups of control and testing (based on the result of Torrance test of creative thinking) and it can be said that the growth rate of creativity in testing group was higher than control one. The result of research confirm the influence of Persian Painting on the creativity of students and in order to improve creativity of students in art education, teachers can benefit from Persian Painting.
    Keywords: Persian Painting, Creativity, art education
  • Edris Islami * Pages 183-210
    The purpose of this paper is the investigation of relationship between teacher and student based on I-Thou relationship and its objective experiences in Gabriel Marcel’s thought. To achieve this purpose, practical deduction method has been used. Matters are presented in two main frameworks: beginning, Marcel’s philosophical thoughts have been described and analyzed then based on relying on them, educational implications of the relationship between teacher and student have been inferred. The findings of the study indicate that to solve problem of disease of contemporary man, Marcel introduced back to being secret. In Marcel’s view, it would not be realized except in the light of I-Thou relationship and its objective experiences such as love, availability, fidelity, faith and hope. Based on this relationship, three educational implications of the relationship between teacher and student have been inferred: making authentic and human relationship, providing the context for being experience and dialogue as the most appropriate teaching method.
    Keywords: Marcel, being Secret, I-Thou relationship, objective experiences, relationship between teacher, student