فهرست مطالب

مطالعات بین المللی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، تابستان 1395)

نشریه مطالعات بین المللی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، تابستان 1395)

  • بهای روی جلد: 150,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین مصفا، حورا حسین زاده هاشمی صفحه 1
    با افزایش فعالیت های صنعتی بشر در چند دهه گذشته، الگوهای آب و هوایی کره زمین بیش ازپیش دچار تغییر شده است. این تغییرات اقلیمی در نقاط آسیب پذیر منجر به فجایعی چون بالا آمدن سطح آب دریاها، جریان های آب و هوایی شدید و نیز خشک سالی و کمبود آب می شود. یکی از مهم ترین آثار این وقایع بر زندگی انسان ها، ایجاد جریان های جدید مهاجرت اجباری است. پیش بینی می شود که تا پایان قرن جاری بیش از دویست میلیون نفر در سراسر دنیا در اثر نتایج مستقیم تغییرات اقلیمی ناچار به پناه جویی می شوند. حمایت از پناه جویانی تقریبا بیست برابر بزرگ تر از پناهندگان فعلی تحت حمایت نهادهای حقوقی، دغدغه ای نوین در عرصه حقوق بین الملل است. مقاله حاضر تلاش نموده است تا با بررسی مهم ترین اسناد بین المللی و منطقه ای مرتبط به حقوق پناهندگان، به این نکته توجه کند که با توجه به خصوصیات خاص این گروه نوظهور ، به نظر می رسد که نظام حقوقی حاضر قابلیت حمایت از پناه جویان ناشی از تغییرات اقلیمی را ندارد. اگرچه عمدتا در سطح منطقه ای تلاش های قابل توجهی در ارتباط با این گروه از آوارگان شکل گرفته است، به نظر می رسد سازوکارهای نوینی در هر دو سطح منطقه ای و جهانی برای شناخت حقوق و نیز رسیدگی به امور پناه جویان تغییرات اقلیمی موردنیاز باشد.
  • محسن مدیر شانه چی صفحه 41
    در این مقاله، پس از طرح مسئله و توضیح جایگاه محوری خلیج فارس در میانه هارتلند جهان، از حضور تاریخی تمدن ها و دولت های ساحلی و خارجی در این منطقه سخن خواهیم گفت. حضور و نفوذ بیگانگان در خلیج فارس طیف گسترده ای از دول استعماری بری و بحری اروپایی شامل پرتغال، هلند، انگلستان، روسیه تزاری، آلمان و عثمانی و سرانجام ایالات متحده را شامل می شود که سیر تاریخی حضور این قدرت ها در منطقه اجمالا بیان خواهد شد. در ادامه به اختلافات و تنش های مرزی و زمینه ها و پیامدهای آنها از جمله جنگ ها و منازعات گسترده در منطقه خواهیم پرداخت و به مواردی از هر یک اشاره خواهیم کرد. شکل گیری انواع اتحادیه ها و شکل بندی های منطقه ای در خلیج فارس و جایگاه کانونی این منطقه در برخی اتحادیه ها و فورماسیون های بین المللی موضوع مبحث بعدی خواهد بود. ویژگی های خاص منطقه خلیج فارس در ابعاد و وجوه گوناگون موضوع دیگری است که به آن خواهیم پرداخت. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که راهبرد مقتضی و تامین کننده منافع ملی ایران در خلیج فارس در مواجهه با قدرت ها و بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای در این گستره چه می تواند باشد. بر این اساس در این مطالعه به طرح و تبیین این فرضیه خواهیم پرداخت که بهره گیری از مزایای نسبی و توانمندی های بالقوه ایران در چارچوب رویکردی مسالمت آمیز و صلح جویانه در تعاملات منطقه ای، به بازیابی جایگاه محوری و نقش هژمونیک تاریخی ایران در خلیج فارس می انجامد. روش تحقیق در پژوهش حاضر، توصیفی – تحلیلی و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، ایران، همگرایی، اتحادیه های منطقه ای، مطالعات منطقه ای
  • احمدرضا سلیمان زاده، هستی کوشا صفحه 59
    مقوله دستور موقت وآثار آن در نظام حقوق بین الملل یکی از موضوعات پر اهمیت در رویه دیوان بین المللی دادگستری است، صدور دستور موقت در راستای تثبیت، و صدور آرای ترافعی دیوان بوده ونه تنها باعث تدوین وتوسعه ی حقوق بین الملل می شود، بلکه موجب قوام واجرای آن نیزهست.طبق ماده 41 اساس نامه دیوان،دیوان با استناد به اوضاع و احوال وشرایط خاص ناظر بر اختلاف می تواند به تشخیص وتعیین اقداماتی بپردازد که برای حفظ حقوق یکی از طرفین اختلاف باید موقتا به اجرا درآید، لذا جستار حاضردر پی آن است که به شیوه توصیفی-تحلیلی ماهیت الزام آور بودن دستور موقت و ضمانت اجرای آن را با استناد به بند هایی از قضیه لاگراند بیان نموده و در ادامه ضمانت اجرای دستور موقت را از طریق شورای امنیت و دیوان بین الملل دادگستری بیان نماید. تقسیر دیوان از ماده 41 اساس نامه خود مبین این نکته هست که در پی صدور دستور موقت، تعهدی دال بر اتخاذ اقدامات مقتضی به منظور مقابله با تشدید اختلافات ونیز جلوگیری از بروز خسارات بیشتر بر عهده یکی از طرفین اختلاف و در نتیجه عدم ایفای آن موجب مسئولیت دولت متخلف می شود.

    کلیدواژگان: دستور موقت، دیوان بین المللی دادگستری، حکم ترافعی، ضمانت اجرا، شورای امنیت
  • دکترعلی پورقصاب امیری، زهراکاکاوند صفحه 93
    فعالیت های فضایی یکی از مهم ترین و پرریسک ترین فعالیت های بشر در عصر حاضر به شمار می آید. فضا وبیمه دو عنصر به هم پیوسته هستند که می توانند افق های جدیدی فراروی تجاری سازی فعالیت های فضایی و سرمایه گذاری بخش خصوصی قرار دهند. مقاله حاضر به بررسی این مهم پرداخته که به رغم رشد روز افزون فناوری فضایی، ابعاد حقوقی مسائلی چون گردشگری فضایی، لزوم پوشش های بیمه ای مناسب و زباله های فضایی در معاهدات فضایی مسکوت مانده است.آیا این معاهدات می توانند پاسخگوی نیاز بازیگران فعال در این عرصه باشند؟ نویسندگان در بررسی توسعه تدریجی حقوق بین الملل فضا به این نتیجه رسیده اند که کمیته استفاده صلح آمیز از فضای ماورای جو می تواند با ایجاد یک رژیم حقوقی جدید به تبیین ابعاد حقوقی این مفاهیم پرداخته و با هدف یک بیمه بین المللی در کاهش هزینه های این بخش و مسئولیت ناشی از این فعالیت ها، نقش مهمی در توسعه حقوق بین الملل فضا ایفا نماید.

    کلیدواژگان: توسعه حقوق بین الملل فضا، بیمه فضایی، گردشگری فضایی، مسئولیت، زباله فضایی
  • شهیندخت مولاوردی صفحه 119
    یکی از شیوه های تحلیل ماهیت تعهدات دولت ها، نگریستن به تعهدات دولت هاست. براین پایه، تمامی حق های بشری، به شرح زیر موجد سه شکل از تعهد؛ یعنی تعهد به احترام، تعهد به حمایت و تعهد به اجرا برای دولت ها هستند. از سوی دیگر جهت حصول اطمینان از اینکه حقوق بشر در همه موقعیت ها اعمال می شود، حقوق بین الملل بشردوستانه به مسئولیت و حقوق طرفین درگیر مخاصمه مسلحانه و کشورهای بی طرف؛ به ویژه در ارتباط با افراد غیرنظامی می پردازد که بخش اعظم آن را زنان و کودکان تشکیل می دهند و یکی از موثرترین ابزارهای جامعه جهانی برای تضمین ایمنی و کرامت انسان ها در زمان مخاصمات مسلحانه است. از منظری دیگر، همان طور که حقوق کیفری در غنابخشی و تحقق حقوق بشر و آزادی های اساسی نقش تعیین کننده دارد، در عین حال، این حقوق خصوصا در بعد جرم انگاری، می تواند راه را برای حمایت از حقوق بشر و شاخص های دادرسی عادلانه و یا رعایت امنیت فردی و اجتماعی، باز نماید. این نوشتار به بررسی توصیفی تاثیر حقوق و محاکم کیفری بین المللی بر حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بین المللی می پردازد.

    کلیدواژگان: تعهدات دولت ها، مسئولیت، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه، محاکم کیفری بین المللی، تعهد به حمایت
  • حسین اسماعیل نسب صفحه 127
    بحران های داخلی، امروزه متاثر از توجهات بین المللی و مطالبات گروه های مخالف، با واکنش های متفاوتی از سوی شورای امنیت به عنوان مسئول اولیه حفظ صلح و امنیت بین المللی روبه رو هستند، که ممکن است در برخی بحران ها، شورای امنیت تحرکات و درگیری های داخلی را حق بر تعیین سرنوشت برشمارد و مطابق اصل عدم مداخله در امور داخلی کشورها، وقعی بدان ننهد. اما بحران یمن به دلیل مسلحانه بودن نوع اعتراضات و دخالت سازمان های منطقه ای همچون شورای همکاری خلیج فارس و موقعیت ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک این کشور بر خلیج عدن، موجب شد تا شورای امنیت در قطعنامه 2216 اصداری خود، صلح و امنیت جهانی را به دلیل تحولات آن کشور در معرض خطر اعلام و صریحا خواستار رعایت حقوق در جنگ و انجام عدالت انتقالی شود. لذا در این پژوهش به شیوه تحلیلی – توصیفی، به نقد نقش قطعنامه 2216 در اجرایی شدن حقوق بشردوستانه با رویکردهای مورد نظر آن قطعنامه از جمله ایجاد شرایط عدالت انتقالی، تحریم اشخاص، منع به کارگیری کودکان در جنگ و تضمین رعایت حقوق بشردوستانه در طی جنگ پرداخته ایم و این نتیجه حاصل شده است که، قطعنامه علیرغم توجه به مقوله حقوق بشردوستانه، فاقد اهرم فشار و نظارتی کافی جهت اعمال نمودن حقوق بشردوستانه توسط تمام طرفین درگیر در جنگ و ایجاد شرایط گذار عدالت انتقالی است.
    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، شورای امنیت، بحران یمن، عدالت انتقالی، قطعنامه 2216
  • سیدمهدی میرمحمدصادقی صفحه 159
    پگیدا (PEGIDA)[1] یکی از جنبش های اصیل آلمانی است که از سال گذشته تا کنون با برگزاری تظاهرات ضد اسلامی در بسیاری از شهرهای آلمان توانسته دولت این کشور را به چالش بکشد. وقوع تحولات متعدد در سراسر جهان بخصوص تصاویر منتشر شده از اقدامات ضدبشری گروه های تروریستی همچون داعش که با نام اسلام صورت می گیرد علیه مسلمانان و غیرمسلمانان (بخصوص مسیحیان) و از همه مهمتر واقعه شارلی ابدو و جمعه سیاه (13 نوامبر) در فرانسه و انفجارات بلژیک باعث شد که این جنبش طرفداران بیشتری بیابد و خواسته های ضد اسلامی و خارجی خود را با صدای بلندتری فریاد بزند. با توجه به وجود ریشه های نژادپرستی و ناسیونالیستی در آلمان و حساسیت هایی که دولت آلمان به این مسائل دارد ، آنها تلاش داشته اند این مسئله را کم اهمیت جلوه دهند اما واقعیت چیز دیگری است و اقدامات دولت غرب گرای آلمان و تبلیغات مسموم رسانه های غربی و آلمانی طی سال های گذشته باعث تحریکاتی جهت به وجود آمدن چنین جنبش هایی علیه اسلام و مهاجرین شده است. ضمن اینکه این جنبش به تدریج در حال گسترش به سایر کشورهای اروپایی نیز می باشد. ماهیت این تحقیق تحلیلی - توصیفی است و در نظر دارد به ریشه یابی این جنبش در آلمان و اروپا بپردازد.
    کلیدواژگان: پگیدا، راست افراطی، تروریست، آلمان، اروپا، اسلام، نژاد پرستی
  • فاطمه شاه رضایی، رضا شیرزادی صفحه 185
    گستره مفهومی ورزش فارغ از متغیرهای بیرونی تاثیرگزار و تاثیرپذیر قابل شناخت نبوده و تنها در حوزه فعالیت‏های جسمانی و یا ذهنی نمی‏گنجد. ورزش در حوزه‏های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تاثیر گذاشته و متعاقبا تاثیر می‏پذیرد. با توجه به اهمیت بررسی علمی و شناخت کارکردهای ورزش در عرصه سیاست و روابط بین‏ دولت‏ها و سایر بازیگران بین‏المللی، در این پژوهش به مطالعه رابطه ورزش، سیاست و روابط بین‏الملل پرداخته شده و ابعاد مختلف آن‏ مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق مورد استفاده تحلیلی- توصیفی بوده و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از مطالعات کتابخانه‏ای گردآوری شده است. مطالعات و بررسی‏های صورت‏گرفته، بیان‏گر تاثیرگذاری حوزه ورزش با تکیه بر قابلیت‏های نرم‏افزاری خود، در مولفه‏های اصلی سیاست و روابط بین‏الملل مانند امنیت، صلح، منافع ملی، قدرت، دولت- ملت‏سازی، اقتصاد، پذیرش سیاسی، همبستگی و همگرایی، ایدئولوژی، دیپلماسی ورزشی و قدرت نرم است. از سوی دیگر، حوزه ورزش همواره تحت تاثیر جهت‏گیری‏ها و رویکردهای حاکم بر سیاست و روابط بین‏الملل از سوی بازیگران دولتی و غیردولتی این عرصه قرار دارد.
    کلیدواژگان: ورزش، سیاست، روابط بین‏الملل، دیپلماسی ورزشی، صلح، منافع ملی، قدرت نرم
|
  • Dr. Nassrin Mossafa, Houra Hosseinzadeh Hashemi Page 1
    The increased industrial activities during the past decades have resulted in fundamental changes in the climatic patterns. In the most vulnerable places, these climate changes could lead to disasters such as sea level rise, increased frequency of extreme weather, and drought and water scarcity. One of the most important consequences of these events on human's lives is the creation of new flows of forced migration. It is predicted that over the course of this century, more than two hundred million people will be displaced as a direct result of climate change. Protection of a new group of asylum seekers, which is almost twenty times bigger than what the refugee instruments currently protect, is one of the emerging concerns of the international legal studies. This article aims to illustrate the incapability of the current refugee protection system in providing sufficient protection for climate change-induced displaced persons through the analysis of the leading international and regional legal documents relating to the refugee's rights and protection, as well as evaluating the specific requirements of this group of refugees. Despite the significant attempts towards protecting the climate change refugees in regional level, there is still a serious need for a novel mechanism both in regional and international domains in order for the authorities to deal with this issue.
    Keywords: Refugee, Climate Change, Displacement, Refugee Law, Refugee Convention 1951
  • Dr. Mohsen Modir Shanehchi Page 41
    In this article, after noting the significance of the Persian Gulf in the center of heartland, the historical presence of coastal civilizations, states, and foreign powers in the region will be analyzed. While disputes and tensions in this region led to wars, some unions formed around the Persian Gulf region. According to the main hypothesis of this article, Iran can play a major role in the Persian Gulf region as well as finding its historical hegemonic situation by adopting a peaceful approach.
    Keywords: Persian Gulf, Iran, Convergence, Regional Unions
  • Dr. Ahmadreza Soleymanzade, Hasti Koosha Page 59
    Dept. of International Law, IAU, Uromieh Branch, Uromieh, Iran. In the field of international law, the provisional measures and their accrued effects are some of the most important issues in the procedures of the international Court of Justice. Issuing the provisional measures intends to consolidate the judgment of the court, which not only contributes to the codification and development of the international law, but also strengthens the international law and facilitates its implementations. According to Article 41 of the Statute of the International Court of Justice, the court shall have the power to indicate, if it considers that circumstances so require, any provisional measureswhich ought to be taken to preserve the respective right of either party. With regards to this statement, the present paper tries the descriptiveanalytic binding nature of the provisional measures and sanctions of it according to the paragraph that stated the case Legrand. Moreover, this paper intends to review the sanctions of the provisional measures for the Security Council and the International Court of Justice. The Court’s interpretation of Article 41 of the Constitution expresses the fact that the provisional measures issued in commitment implies the adoption of appropriate measures to deal with resonance conflicts and prevent further damage upon any of the parties. If this measure remains unfulfilled, it will result in the case of the responsibility of the offender.
    Keywords: Provisional Measures, the International Court of Justice, Judgment, Sanction, Security Council
  • Dr. Ali Pourghasab Amiri, Zahra Kakavand Page 93
    Space activities are one of the most important and riskiest human activities in the contemporary era. Space and insurance are two intertwined elements that can open new horizons for the commercialization of space activities and investment of the private sector. However, despite the ever increasing growth of the space technology, the legal dimensions of some issues such as space tourism, the need for appropriate insurance coverage, and space waste have remained unspoken of in the space treaties. Can these treaties meet the needs of the active players in this area? This paper concludes that the Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (COPUOS) can specify the legal dimensions of these concepts by creating a new legal system. In addition, it can play an important role in the development of the International Space Law by having the objective of an international insurance in order to reduce the costs of this section and the responsibility resulting from these activities.
    Keywords: Development of International Space Law, Space Insurance, Space Tourism, Responsibility, Space Waste
  • Dr. Shahindokht Molaverdi Page 119
    One of the methods for analyzing the nature of governments’ commitments is to assess their commitments. Based on this method, all of the human rights will be consisted of three types of commitments for governments; commitment to respect, commitment to protect, and commitment to take action. On the other hand, in order to ensure that the human rights are being implemented in every situation, the International Humanitarian Law focuses on the responsibility and the rights of the parties involved in an armed conflict, neutral countries, and especially the civilians which are greatly consisted of women and children. The International Humanitarian Law is also one of the most effective tools for the international community in guaranteeing the safety and dignity of the human beings in time of armed conflicts. From another perspective, the criminal law plays a significant role on the enrichment and realization of human rights and fundamental freedoms, which could be used for protecting human rights and fair judicial measures or the individual and social security, especially in criminalization. Using an analytical-descriptive method, this article reviews the effects of international criminal laws and tribunals on human rights and International Humanitarian Laws.
    Keywords: Government's Commitments, Responsibility, Human Rights, Humanitarian Laws, International Criminal Tribunals, Commitment to Protect
  • Hossein Esmaeelnassab Page 127
    Today, internal crisis in Yemen has grabbed the international attention, while the opposition groups are faced with mixed reactions from the Security Council. On the one hand, the Security Council has the primary responsibility for maintaining international peace and security, while on the other hand, according to the principle of non-interference in the internal affairs of states, it respects the right to self-determination movements and civil strife. Accordingly, due to the type of armed protests and the involvement of regional organizations, such as the Persian Gulf Cooperation Council and its geopolitical and geostrategic position on the Gulf of Aden, the crisis in Yemen caused Security Council to declare in its 2216 Resolution that the international peace and security is at risk. As a result, the Security Council called for respect towards the conflict rights, and planned transitional justice in Yemen. Using an analytical-descriptive method, this study reviews the implementation of 2216 Resolution in the International Humanitarian Law (IHL).The 2216 Resolution can use means such as transitional justice, individual sanctions, and the prohibition of the involvement of children in armed conflicts in order to ensure respect for IHL during the war in Yemen. However, despite considering the International Humanitarian Law in the 2216 Resolution, it lacks leverage to exercise adequate supervision on IHL by all parties involved in the conflict in order to create conditions for transitional justice.
    Keywords: Humanitarian Law, Security Council, Yemen Crisis, Transitional Justice, 2216 Resolution
  • Syed Mehdi Mirmohamad Sadeghi Page 159
    PEGIDA is one of the German original movements which since last year, has challenged the German government through holding anti- Islamic demonstrations in many cities. Various transformations throughout the world, especially the images released of the inhuman acts of terrorist groups such as ISIS, which takes place in the name of Islam against Muslims and non – Muslims (Christians), and most importantly, the events of Charlie Hebdo and black Friday (13 November) in France, and explosions in Belgium caused this movement to attract more followers and to promote its anti-Islamic and foreign demands more vigorously. Based on the racism and nationalistic roots in Germany, and the sensitivities of the German government towards these matters, the German government has been trying to lessen the importance of this issue. However, the reality is different, since the actions of the West-leaning German government and the poisonous propaganda of the Western and German media during the past years have led to the creation of such movements against Islam and immigrants. Moreover, this movement is gradually expanding to other European countries as well. The nature of this study is analytical-descriptive and intends to address the roots of this movement in Germany and Europe.
    Keywords: PEGIDA, Extremist Right, Terrorists, Germany, Europe, Islam, Racism
  • Fatemeh Shahrezaei, Dr. Reza Shirzadi Page 185
    Apart from the area of physical and mental activities, Tthe conceptual range of sport has not been disengaged of effective external variables and impressionable were not recognized much to this date. and not included only in the area of physical and mental activities. Sport has always affected in the fields of culturalculture, socialsociety, economics, and politicsal and subsequently affected. Considering With regards to the importance of scientific study ies on and recognition of the sports’ roles functions in the in politics, relations between governments and other international actors, in this research has investigated the study of sport relationship, among sports, politics, and international relations and it’s various aspects has been considering in the research. . The method applied is in this research is “Aanalytic-” and “Ddescriptive, and notable ”. The Library references have been implemented. With the support of various subjects regarding politics and international relations such as security, peace, national interests, power, nation-state building, economy, political acceptance, solidarity and convergence, ideology, sport diplomacy, and soft power, the following study has been accomplishedStudies and considerations has been accomplished, indicated affection of sport with supporting of self-software abilities is in the subjects of basic politic and international relations, such as Security, Peace, national interests, Power, Nation-State Building, Economy, political acceptance ,Solidarity and Convergence, Ideology, Sport Diplomacy, Soft power. On the other handConclusively, , the field of sportssport field is consistently under the influence of of orientation anddifferent governing approaches on politics and international relations by governmental and non-governmental actors in this field.
    Keywords: Sports, Politics, International Relations, Sport's Diplomacy, Peace, National Interest, Soft Power