فهرست مطالب

نشریه مطالعات بین المللی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، Autumn 2016)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نوشتارها
  • محمود منشی پور، مهدی ذاکریان صفحه 1
    انتخابات مجلس شورای اسلامی و همچنین مجلس خبرگان در سال 1394، دیدگاه های ارزشمندی در رابطه با مسیر احتمالی سیاست خارجی ایران به دست می دهند. مردم ایران همواره رای دادن را فرصتی برای بیان دیدگاه های سیاسی خود به حساب آورده اند؛ با اینکه نتایج انتخابات اکثرا مورد پسند مردم قرار نگرفته است. در انتخابات 1394، برای پاسخ دادن به چالش های فراوان داخلی و خارجی کشور، مردم می توانستند نمایندگان خود را از بین دو گروه اصلاح طلب یا اصولگرا انتخاب کنند. در نهایت مردم رای به لیست اصلاح طلبان دادند، که این مساله نشان دهنده ی رضایت مردم از توافق هسته ای ایران است. در پایان این انتخابات، تقریبا تمام مخالفان برجام کرسی خود را در مجلس از دست دادند. اکنون رئیس جمهور ایران، حسن روحانی، سرمایه ی سیاسی لازم را برای یک دوره اصلاحات اجتماعی و اقتصادی در داخل کشور و همچنین تعامل با خارج از کشور در اختیار دارد. این مقاله در نظر دارد تا با ترکیبی از روش توصیفی و تحلیلی، به بررسی انتخابات ایران و همچنین تجزیه و تحلیل موانع احتمالی موجود در مسیر دولت روحانی برای سیاست خارجی ایران در آینده بپردازد.
    کلیدواژگان: ایران، انتخابات 1394، روحانی، اصلاح طلبان، توافق هسته ای
  • آندراس هربرگ روتف میریم فورستل صفحه 7
    نکته ی اصلی فرضیه ی کلاوزویتس این است که به رسمیت شناخته شدن ارزش برابری  با پاسخ برای درگیری هایی که در مورد منافع مادی و موضوعات مرتبط با قدرت است می باشد. در قرن بیست و یکم، به دلیل آثار جهانی شدن، جنگ و درگیری های خشونت آمیز، با ترکیبی از ابزاری بودن جنگ و تلاش برای به رسمیت شناخته شدن در پی نادیده گرفته شدن، تعریف می شود. در این مقاله ما قصد نداریم به روانکاوی فرضیه ی کلاوزویتس بپردازیم، بلکه هدف، تاکید بر این است که او آماده بود تا به دفاع از حقوق برابر برای خود بپردازد. در همین راستا، امروزه جهان عرب در حال تغییر و براندازی های اجتماعی است که از دلایل این اتفاق می توان به افزایش تحرک، پیشرفت شهرنشینی و نزدیکی سکولاریسم با اسلام اشاره کرد. مردم جهان عرب با این که هنوز در حال تطبیق خود با اولین موج مدرنیته هستند، باید همزمان به جهانی شدن نیز عادت کنند. ماهیت این مطالعه توصیفی و تحلیلی است، و از طریق فرضیه ی کلاوزویتس به تجزیه و تحلیل جنگ ترکیبی، به ویژه در جهان عرب در قرن بیست و یکم می پردازد، و همزمان بر تعاریف "به رسمیت شناخته شدن "و" خشونت “ نیز تاکید دارد.

    کلیدواژگان: کلاوزویتس، جنگ های ترکیبی، جهان عرب، به رسمیت شناخته شدن، خشونت
  • الهه کولایی، عفیفه عبادی صفحه 29
    کیفیت مشارکت سیاسی زنان یکی از نشانه های اصلی توسعه ی سیاسی و اجتماعی است که راه را برای توسعه ی پایدار نیز هموار می کند. یکی از مهم ترین نشانه های این مشارکت، رای دادن برای انتخاب نمایندگان در نهادهای مختلف است. رای زنان را می توان یک عامل اساسی که می تواند باعث تغییرات مهم در ظرفیت های قانونی برای بهبود وضعیت زنان در مناطق مختلف شود، به حساب آورد. نمایندگان، که توسط آرای بانوان مسئول تصمیم گیری و پست های اجرایی می شوند، به طور طبیعی و یا تحت فشار زنان، باید بیشتر مراقب تصمیماتی که به آنها مربوط می شود، باشند. با این حال، ترویج مشارکت زنان در عمل به عوامل مختلف بستگی دارد. اگر جامعه می خواهد از مشارکت سیاسی زنان بهره بگیرد، این عوامل باید شناسایی و ارزیابی شوند. یکی از مهم ترین عوامل، تحولات کلی سیاست کشور است. پرسش کلیدی این نوشتار این است که چه عواملی بر کیفیت مشارکت سیاسی زنان در ایران تاثیر می گذارند؟ همچنین بحث اصلی در این راستاست که مشارکت سیاسی زنان ایران در سال های 2001-2011 به دلیل نقش قوی زنان در انتخابات مختلف در حال رشد بوده است. روش پژوهش مورد استفاده در این نوشتار، ترکیبی از روش های توصیفی و تحلیلی است.

    کلیدواژگان: ایران، زنان، سیاست، قدرت، مشارکت سیاسی، احزاب
  • باقر اسدی صفحه 49
    دکتر محمد جواد ظریف، سفیر سابق و نماینده ی دائم ایران در سازمان ملل متحد (نیویورک) و وزیر امور خارجه ی فعلی ایران، شخصیتی شناخته شده در داخل کشور و در سطح بین المللی است. کتاب آقای سفیر: گفتگو با محمد جواد ظریف - سفیر سابق ایران در سازمان ملل متحد توسط محمد مهدی راجی نوشته شده است، و حاصل بیش از40 ساعت تبادل است. پاسخ دقیق ظریف به سوالات متعدد مصاحبه، تصویری خوب از شخصیت، خط فکری، و همینطور لبخند همیشه حاضر و خنده ی بانشاط او را نشان می دهد. "آقای سفیر" شامل یک سلسله مراتب قابل توجه از مواردی در برخی از رشته ها است. این کتاب در ابتدایی ترین سطح، مسیر زندگی جواد ظریف را بیان می کند، و در سطوح عمیق تر، روی چندجانبه بودن او تمرکز می کند. اهداف و انگیزه ی ظریف بسیار آموزشی است. او شخصی با اراده است، و گرچه ممکن است بعضی با او اختلاف نظر داشته باشند، اما او مردی لایق احترام و حتی عشق است؛ مردی برای تمام فصول برای سیاست ایران در عصر برتری کاستی های بشر فردی-جمعی و دیوانگی محض است. این نوشتار به بررسی این کتاب در سطحی شخصی تر می پردازد، و بینشی عمیق تر، هم در رابطه با این کتاب، و هم در رابطه با زندگی واقعی جواد ظریف ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: جواد ظریف، آقای سفیر، سازمان ملل متحد، ایران
  • محمود منشی پور، کریس بولوت صفحه 59
    جغرافیای سیاسی پیچیده و چند وجهی امروز در سوریه و خاورمیانه، شرایط را برای ایالات متحده آمریکا و متحدان غربی و منطقه ای آن که خواستار برکناری رژیم اسد هستند، بسیار دشوار کرده است. مسلما خروج اسد از قدرت در شرایط کنونی به دلیل نتایج ناشناخته ای که در پی خواهد داشت، یک اشتباه حساس تلقی می شود. در این نوشتار، ما به بحث در رابطه با فقدان یک استراتژی دقیق و جامع برای آینده توسط قدرت های غربی در صورت برکنار شدن اسد از قدرت می پردازیم، و بررسی خواهیم کرد که چگونه این مسئله می تواند به مشکلات بیشتر و پیچیده تر منجر شود. پس از آن، نقش سوریه به عنوان منطقه ای برای رقابت استراتژیک بسیاری از قدرت های منطقه و جهان، و نقش اسد در تشدید رقابت میان این قدرت ها را تجزیه و تحلیل می کنیم. در نهایت، نتیجه ی حاصله این است که تعداد زیادی از مبادلات اجتناب ناپذیر در پایان دادن به جنگ داخلی سوریه وجود دارد. اما در حال حاضر تهدید در حال رشد داعش و راه های مقابله با آن در اولویت بالاتری نسبت به تغییر رژیم سوریه قرار دارد. در ادامه، این نوشتار گزینه های غیرخشونت آمیز نسبت به مداخله نظامی/ اعتصاب در سوریه را تشریح می کند.
    کلیدواژگان: بعثی، علوی، شورش، جنگ داخلی، ارتش آزاد سوریه، جبهه النصره، جهادیان سلفی
  • راشد قربان اف صفحه 79
    هنگامی که جهان تک قطبی تغییر می کند، روش های یکپارچه سازی- که کل فرآیند منطقه سازی را تعریف می کنند- از اهمیت خاصی برخوردار می شوند. ایده ی انتقال به جهان چندقطبی، در حال حاضر تبدیل به یک حقیقت مسلم شده است. از چالش هایی که در همکاری های منطقه ای وجود دارند می توان به افزایش رقابت ژئوپولیتیک، توسعه ی سریع در جهان منطقه ای اقتصادی نوین، اجتماعی، نظامی، سیاسی و فضاهای حقوقی، اشاره کرد. ادغام منطقه ای به بخشی غیر قابل انکار از تکامل تبدیل شده است. در واقع، با توجه به توسعه ی یکپارچگی منطقه ای در قلمرو اوراسیا، فرآیندهایی برای تبیین حقوق اوراسیا وجود دارد. قانون، مهم ترین نقش را در دستیابی به این اهداف اجرا می کند، زیرا قانون، تنظیم کننده ی روابط در هر دو سطح ملی و بین المللی است. در این نوشتار، ایده ی نویسندگان از تشکیل حقوق اوراسیا ذکر شده، که بر اساس تجزیه و تحلیل رویکردهای اعتقادی به مبانی نظری و قانونی، پیدایش، و ویژگی های اصلی حقوق اوراسیا به عنوان عنصری از قوانین بین المللی توسعه داده شده است. نویسنده به بررسی جنبه های تئوری حقوق اوراسیا و همچنین مواد و ویژگی های قانونی همگرایی اوراسیایی می پردازد و تشکیل حقوق اوراسیا رابه عنوان یک علم و نظم و انضباط علمی ثابت می کند.
    کلیدواژگان: حقوق اوراسیایی، حقوق بین الملل، منطقه گرایی، همگرایی، طبقه، ساختار، منطقه ی جدید، جهان چندقطبی، جهانی شدن، ادغام اقتصادی
|
  • Prof. Dr. Mahmood Monshipouri, Prof. Dr. Mehdi Zakerian Page 1
    The 2016 elections in Iran, both for parliament and the Assembly of Experts, offer essential insights into the possible future direction of the country's foreign policy. Even though the results of elections in Iran have not usually been as desired, Iranian people have always valued the opportunity of voting in order to express their political views. During the 2016 elections, they had the choice of voting for either a radical or a moderate response to the country's wide range of internal and external challenges. Ultimately, Iranians shifted their votes towards the moderate party, which also indicates their satisfaction of the nuclear deal. As a result, almost all of the representatives who opposed the nuclear deal lost their seats in parliament. President Rouhani now has the political capital to push a course of greater socioeconomic reform and liberalization at home and engagement abroad. With a blend of descriptive and analytic approaches, this paper intends to provide a review on Iran’s 2016 elections, as well as to analyze the possible obstacles that might exist in the path of the Rouhani administration for Iran’s future foreign policy.
    Keywords: Iran, 2016 elections, Rouhani, Reformists, Nuclear Deal
  • Prof. Dr. Andreas Herberg Rothe, Miriam Förstle Page 7
    The recognition as an equally valued subject as a solution for conflicts about material interests and power related subjects is the main point of the Clausewitz theory. In the twenty-first century, due to the effects of globalization, war and violent conflicts are characterized by the hybrid combination of the instrumentality of war and the struggles for a renewed recognition as a result of a formerly denied recognition. It is not our intention to psychoanalyze Clausewitz and the meaning this problem has for his development, but only to stress that he was ready to defend his equality. Relatedly, today, the Arab world is in a state of change and social overthrows are due to increased mobility, progressive urbanization, and a secular intercourse with Islam. People in the Arabic world are still in the adjustment process within the first modernity and at the same time have to deal with the unstoppable globalization. The nature of this study is analytical and descriptive, intending to analyze the hybrid wars, especially in the Arab world, in the twenty-first century through the Clausewitz theory, while focusing on the definitions of ‘recognition’ and ‘violence’.
    Keywords: Clausewitz, Hybrid Wars, Arab World, Recognition, Violence
  • Prof. Dr. Elaheh Koolaee, Afife Abedi Page 29
    The quality of political participation of women is one of the main indictors of political and social development, which paves the way for sustainable development as well. One of the most important manifestations of this participation is taking part in voting to elect people’s representatives in various institutions. Women’s votes can be considered a basic factor that can lead to important changes in legislative capacities in order to improve women’s situation in various areas. Representatives, who take charge of decision-making and executive posts through women’s votes, will naturally or under women’s pressure have to be more careful about decisions that pertain to women. However, promoting women’s participation in practice depends on a variety of factors. If the society is to benefit from political participation of women, these factors should be identified and assessed. One of the most important factors is the general course of political developments in the country. This article’s core question is: What factors affect quality of women’s political participation in Iran? Our central argument is that mass political participation of the Iranian women was growing during 2001- 2011 through the strong role that women played in various elections. The method applied in this paper blends descriptive and analytical approaches.
    Keywords: Iran, Women, Politics, Power, Political Participation, Parties
  • Bagher Asadi Page 49
    Dr. Mohammad Javad Zarif, former Iranian Ambassador/Permanent Representative to the United Nations (New York), is now the Foreign Minister, and quite a celebrity, inside the country and at the international level. Mr. Ambassador: Conversation with Mohammd Javad Zarif – Former Iranian Ambassador to the United Nations is a book written by Mohammad Mehdi Raji, and is a product of more than 40 hours of exchange. Zarif’s detailed and patient replies to the interviewer’s numerous questions, portrays a good picture of the personality, line of thinking, the ever-present smile and even frequent hearty laughs. “Mr. Ambassador” contains a rich litany of substantial material in a number of fields and at several levels. At the most rudimentary level, it lays out the life journey of Javad Zarif, and in deeper levels, it focuses on his multilateralism. Zarif’s objective and candid is extremely educational. For sure he is a go-getter, you may disagree with him, but he is a man to respect and even love; a man for all seasons for Iranian diplomacy in an age of the supremacy of individual-collective human failings and even sheer lunacy. This article reviews the book Mr. Ambassador on a more personal level, and gives deeper insights both on the narrative, and on Javad Zarif’s real life.
    Keywords: Javad Zarif, Mr. Ambassador, UN, Iran
  • Prof. Dr. Mahmood Monshipouri, Chris Bulut Page 59
    The complex and multi-faceted geopolitical environment created in Syria and the Middle East today makes it extremely difficult for the United States and its Western and regional allies to continue its policy of calling for the removal of the Assad regime. Arguably, Assad’s departure from power at this time would prove to be a critical mistake, with the scope of its ramifications largely unknown. In this essay, we will engage first in discussing the lack of a detailed and comprehensive day-after strategy by Western powers to be implemented in Syria, should Assad be removed, and how this could lead to a multitude of complicated problems. We will then analyze Syria’s role as a showground of strategic competition between many regional and world powers, and how Assad’s departure could result in a much more intensified rivalry between and among these powers. We conclude that there are many inevitable trade-offs involved in ending the Syrian civil war, but that for now the growing threat ISIS poses to the world renders defeating the Islamic State a higher priority over advocating a regime change in Syria. Moving forward, the essay examines nonviolent alternatives to the military intervention/strike in Syria.
    Keywords: Ba’thism, Alawites, Uprisings, Civil War, Free SyrianArmy, al-Nusra Front, Salafi-Jihadists
  • Prof. Dr. Rashad A. Kurbanov Page 79
    When single-polar world changes, the integration procedures, which defines the whole process of the regionalization, take special importance. The transition to the multi-polarity world idea in present time became an indisputable fact. The increase of the geopolitical competition, fast developments in the world of new regional economic, social, military, political, and legal spaces are unavoidably issue challenges of existing areas of the regional cooperation. The regional integration has become an inalienable part of the evolution. Actually, taking into account the development of regional integration in the Eurasian territory, there are processes of construction of the Eurasian law. The law plays the most important role in achieving such goals, because law is a regulator of relations both at the national and at the international levels. In this article the authors’ concept of the formation of the Eurasian Law was set out, it was developed based on the analysis of doctrinal approaches to the theoretical and legal foundations, the genesis, and the main features and characteristics of the Eurasian law as an element of the International law. The author examines the theory aspects of Eurasian law and also the material and legal features of Eurasian integration, and proves the formation of the Eurasian legislation and Eurasian law as a science and scholarly discipline.
    Keywords: Eurasian Law, International Law, Regionalization, Integration, Systematization, Structuring, New Regionalism, Multi-Polarity World, Globalization, Economic Integration