فهرست مطالب

مطالعات بین المللی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، زمستان 1395)

نشریه مطالعات بین المللی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نوشتارها
  • علی پورقصاب امیری*، علیرضا زنقایی صفحه 1

    از آنجا که جنگ بین کشورها بزرگتر، وسیعتر و دارای تلفات انسانی بیشتری بوده است توجه جهانی به حقوق بشردوستانه سبب تدوین قواعد و مقرراتی شده است که بیشتر معطوف به جنگ بین کشورها بوده است. طراحان و بنیانگذاران حقوق بین الملل بشردوستانه همت خود را صرف تدوین مقرراتی برای حفظ جان انسانها، ابنیه نظامی و غیر نظامی، اموال فرهنگی و محیط زیست منطقه درگیر در جنگ نموده اند. ولی در قرون اخیر شکل جنگها تغییر پیدا کرده است. جستجوی هویت گروه های قومی و مذهبی، استقلال طلبی مردمان سرزمین های تحت سلطه، نادیده گرفتن حقوق اولیه مردم تحت حاکمیت یک کشورتوسط دولت، بروز شورش و اغتشاشات داخلی، و... هم زمان با پیشرفت فناوری تولید سلاحها سبب شده تلفات انسانی در جنگهایی که چهره ای داخلی به خود گرفته افزونی یابد. لذا حقوق بین الملل بشردوستانه در دهه های اخیر به سمت تدوین قواعدی برای این مخاصمات گرایش پیدا کرده است. با این حال قواعد و مقررات تدوین شده کلیه مخاصمات را پوشش نمی دهد. در این میان نوع سومی از مخاصمات مسلحانه بروز کرده که مغفول مانده است و آن مخاصمات داخلی هستند که به دلایل گوناگون به یک مخاصمه بین المللی تبدیل می شوند. هدف این نوشتار بررسی این گونه مخاصمات و پیشنهاد تقسیم بندی جدیدی است که توجه جامعه جهانی را به وضع مقررات خاص برای این نوع سوم از مخاصمات جلب نماید.

    کلیدواژگان: مخاصمات مسلحانه بین المللی، مخاصمات مسلحانه داخلی(غیر بین المللی)
  • سیدمحمدباقر امیریان صفحه 21
    حقوق بین الملل به گفته ی استاد هربرت هارت دارای دو دسته از قواعد است که دسته ی اول را قواعد اولیه (حقوق معاهدات) و دسته ی دوم را قواعد ثانویه (حقوق مسئولیت). در عرصه بین المللی معمولا این قواعد ثانویه است که در اجرای حقوق بین الملل دشوار می گردد. این در حالیست که اگر در موضوعی حقوقی قواعد اولیه در اجرا از سوی دولت ها بی اهمیت تلقی گردد (یا بین دو یا چند دولت در خصوص اختلافی، قواعد اولیه ای باشد اما کافی برای حل اختلاف نباشد و طرفین هم میلی به انعقاد معاهده جدید برای آن اختلاف نداشته باشند) اجرای مسئولیت بین المللی (قواعد ثانویه) هم سخت می گردد. دقیقا اختلاف بین فلسطین و اسرائیل در همین موقعیت است. چراکه نه معاهداتی برای حل بحران از سوی طرفین منعقد شده که پایبند به آن برای حل اختلاف گردند و نه مسئولیت اسرائیل به نحو کارآمدی مورد شناسایی مراجع بین المللی قرار گرفته است. هرچند دیوان بین المللی دادگستری، شورای امنیت و مجمع عمومی در این خصوص فعالیت هایی داشته اند.
    در این نوشتار بررسی خواهیم نمود که اختلاف اسرائیل و فلسطین دقیقا در کدام حوزه حقوق بین الملل است و همچنین نقش اجرای حقوق بین الملل را توسط برخی از مجریان عرصه بین المللی مورد مطالعه قرار خواهیم داد.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل- فلسطین- اسرائیل- حاکمیت- مراجع بین المللی
  • پروانه سلاطین، نیلوفر غفاری صومعه، سمانه محمدی صفحه 41
    دولت ها نقش مهمی در اداره فعالیت کشورها دارند. دولت ها برای انجام وظایف خود به بودجه نیاز دارند. بودجه شاهرگ حیاتی دولت است، زیرا دولت ها تمام فعالیت های مالی خود ، اعم از کسب درآمد و پرداخت هزینه ها برای اجرای برنامه های متعدد و متنوع خود را در چارچوب قانون بودجه انجام می دهند. بنابراین بودجه آیینه تمام نمای همه برنامه ها و فعالیت های دولت است که نقش بسیار مهم وحیاتی در توسعه اقتصاد ملی ایفا می کند. در این راستا ریشه های کسری بودجه را باید در حوزه اقتصاد سیاسی جستجو کرد. که در بسیاری از موارد نتیجه سوءمدیریت، بحران های اقتصادی، بی انضباطی پولی و مالی ناشی از بی ثباتی سیاسی در کشورها می باشد .از این روهدف اصلی این مقاله بررسی ارتباط تئوریک ومیزان تاثیرگذاری بی ثباتی سیاسی وخشونت بر کسری بودجه در گروه کشورهای منتخب درآمد متوسط می باشد. نتایج حاصل از برآورد مدل به روش اثرات ثابت و گشتاور تعمیم یافته درگروه کشورهای منتخب در دوره زمانی 2013-2002 نشان می دهد بی ثباتی سیاسی و خشونت تاثیر مثبت و معناداری بر کسری بودجه درگروه کشورهای منتخب دارد.

    کلیدواژگان: بی ثباتی سیاسی و خشونت، کسری بودجه، اثرات ثابت، گشتاور تعمیم یافته
  • محمدرضا دهشیری، مهدی طاهری، حامد رنجبر صفحه 65
    مطالعه روند رشد و توسعه کشورهای توسعه یافته، حکایت از این واقعیت دارد که نظام های آموزش عالی، همواره یکی از ارکان و عامل بنیادی تکامل و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در این کشورها بوده است. بنابراین، کشورهایی که خواهان توسعه همه جانبه، متوازن و پایدار هستند، لازم است نظام آموزش عالی خود را به طور متوازن و پایدار توسعه بخشند.  تحولات جهانی دهه 80 و تاثیر آن بر نظام و ساختار کشورها همچنین رسوخ پارادایم «کوچک شدن جهانی» و آگاهی ساکنان زمین از «جهان کوچک شده» سبب گردید که این تحولات نه تنها جنبه های «ذهنی» بلکه تمام ابعاد «عینی» زندگی «فردی» و «جمعی» انسان را متاثر سازد. از این رو بهره گیری از تهدیدهای ناشی از این پدیده و تبدیل آن به فرصت در جهت منافع ملی، قطعا از ضرورت های مهم و بنیادین در استراتژی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشورها در دهه حاضر خواهد بود بنحویکه موضوع بین المللی شدن زیرساخت آموزش با تاکید و تمرکز بر مقوله آموزش عالی یکی از مهمترین مصادیق مستدل و مستند در این ادعاست. در این مقاله با نگاهی قیاسی و با استمداد از دیدگاه نایت بعنوان چهارچوب نظری تحقیق نسبت به مطالعه تطبیقی زیرساخت آموزش عالی و نقش آن در فرایند توسعه منافع ملی کشورها اقدام شد و در نهایت با تحلیل وضعیت موجود کشور در این زیرساخت و ضمن تاکید بر نقش آموزش در فرایند توسعه ملی نسبت به شناسایی خلاء موجود در این زمینه بر مبنای دورنمای مطلوب ترسیم شده در اسناد بالادستی نظام نظیر سند چشم انداز افق 1404 نسبت به پیشنهاد بایسته های تحقق موضوع در بهره برداری از این فرصت مغتنم در کشور اقدام گردید.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، بین المللی شدن، آموزش عالی فراملی، دیپلماسی فرهنگی، قدرت نرم، دانش فراملی
  • کمیل آقا جمالی صفحه 87
    سیاست خارجی آمریکادرزمان حاکمیت نومحافظه کاران دربرخوردبابرنامه اتمی ایران مبتنی برقدرت سخت بود که باموفقیت همراه نبودو منجربرافزایش توان هسته ای ایران گردید.اوباما که باشعارتغییروحل چالش اتمی ایران با استفاده ازدیپلماسی به قدرت رسیده بودسیاست هوشمندانه ای رابرگزیدکه درچارچوب قدرت هوشمند (برخلاف قدرت سخت)تبیین می گرددکه مبتنی برآمیزه ای ازقدرت سخت ونرم می باشد.حال سوال اصلی این مقاله این مساله است که اوباماچگونه توانست دردوراول خودموضوع هسته ای ایران تهدیدعلیه صلح وامنیت جهانی جلوه دهدوهمراهی وموافقت قدرت های اروپایی وروسیه رابعنوان شرکای تجاری وسیاسی ایران درافزایش فشارها برایران جلب کند؟مادرپاسخ به تبیین این مساله میپردازیم که پیروی اوباماازمولفه قدرت هوشمندوتاکیدبرچندجانبه گرایی وهمکاری سیاسی باکشورهای اروپایی وروسیه باعث افزایش فشارهای سیاسی واقتصادی برایران وهمراهی باسیاست های آمریکاگردیده است .مقاله حاضرضمن تبیین قدرت هوشمندوچرایی تغییراهبردوشرایط امریکادرزمان اعمال این سیاست،تاکیدبرچگونگی همراه سازی قدرت های بزرگ باسیاست های آمریکامی پردازد.روش مورد استفاده دراین مقاله توصیفی_تحلیلی می باشد.

    کلیدواژگان: هوشمند، چندجانبه گرایی، آمریکا، برنامه هسته ای ایران، تحریم وفشار
  • میرابراهیم صدیق، آرش شرقی صفحه 121
    ارزیابی جایگاه و نقش اتحادیه اروپا در سیستم جدید بین المللی مبتنی بر مولفه هایی است که بدون نادیده گرفتن آنان فهم و درک صحیح این جایگاه ناممکن خواهد بود. تحولات اخیر در جامعه بین الملل و به ویژه بحران اقتصادی، تا حدودی نظمی که آمریکا به تنهایی در پی آن بود تا رهبری کند را به چالش کشید. اتحادیه اروپا در دوره جنگ سرد همواره نیم نگاهی به بازیگری در عرصه سیاست بین الملل داشته است، اما شرایط دوقطبی جهان و قدرت بالای آمریکا مانع از بازیگری فعال آن اتحادیه در قلمرو سیاست بین الملل گردید. شرایط با پایان جنگ سرد عمیقا متحول شد. در این دوران یکی از اهداف عمده اتحادیه اروپا پیشبرد چندجانبه گرایی و تحصیل نقش و مسئولیت بیشتر نسبت به مسائل مهم بین المللی و حل و فصل آنهااست. در این چهارچوب روابط اتحادیه اروپا با ایالات متحده امریکا و نیز با دو قدرت عمده دیگر، یعنی روسیه و چین حائز اهمیت فراوان است. این مقاله ضمن بررسی وضعیت اتحادیه اروپا در سیستم جدید بین المللی، نگاهی کلی به روابط اتحادیه اروپا با ایالات متحده امریکا و نیز با دو قدرت عمده دیگر یعنی روسیه و چین خواهد انداخت.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، سیستم جدید بین المللی، ایالات متحده امریکا، روسیه، چین
  • میثم باقری صفحه 141

    هدف پژوهش حاضربررسی سیاست هسته ای جمهوری اسلامی ایران درزمان دولت های نهم و دهماست. دراین راستاعلل بروزبحران بین ایران وغرب راارزیابی می نماید.دو نگاه متفاوت دراین بین وجود داردیک نگاه معتقد است ویژگی های شخصیتی رییس جمهورباعث بروزبحران درروند مذاکرات هسته ای گردیدو نگاه دوم عدم حسن نیت غرب درمساله ی هسته ای ایران راباعث نمی داند. اعتقاد نویسنده براین است که این نگرش ها به تنهایی پاسخگونیست بلکهازهردونگاه موجودمی بایست درمساله ی هسته ای ایران بهره برد. پرسش نویسنده این است که کدام نظریه تحلیل بهتری ازبحران بوجود آمده در سیاستهسته ای ایران ارائه می دهد؟ فرض وی براین است که چون هردو سطح تحلیل محیط بین الملل و محیط داخلی دربروز بحران سیاست هسته ای ایران دردولتهای مذکور مدخلیت دارند، یک نظریه ی مختلطمی بایست بهره برد ، لذا از مدل پیوستگی جیمز روزنا جهت آزمون پژوهش حاضربهره گرفته است. نگارنده درپایان نتیجه می گیرد ، درچارچوبنظریه پیوستگی ، عامل محیط بین الملل و عامل فرد(اندیشه ها و شخصیت فردی رییس جمهور) بیشتر ازسایر عوامل (نقش، حکومت و جامعه) درتبیین بحران موجودسیاست هسته ای ایران دردولت های نهم ودهم نقش ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: سیاست هسته ای، دولت های نهم ودهم، مدل پیوستگی جیمزروزنا، محیط بین الملل، محیط داخلی
|
  • Ali Pourghassabamiri, Alirezazonghaie Page 1

    When the wars between countries were greater, rules and regulations of humanitarian law focused on the wars between the countries. Experts have spent their energy to develop international humanitarian law in order to protect human lives and environments that have been involved in great wars. However,in recent times,forms of war changed significantly. Seeking the identity of ethnic and religious groups, independence of the dominated lands, ignoring the basic rights of the people by their states, and the insurgencies and civil strives coexisting with new technologies of weapons are the main reasons for an increase in human casualties ininternational and domestic wars. Therefore, international humanitarian law has tended to develop rules for the second type of conflict. However, the rules do not seem to be fully developed. Meanwhile,athird type of armed conflicts has spread that is now being neglected. The third type of war is mainly an internal war that for various reasons hasturned intoan international conflict. The aim of this article is to provide new suggestions for the international community to pay more attention tospecial regulations and rules for the third typeof conflicts.

    Keywords: IHL, Geneva Conventions, Conflicts, Army, War
  • Seyed Mohammad Bagheramirian Page 21
    International Law,as Professor Herbert Hart has mentioned, has two kinds of regulations: first regulations (convention Law ) and second regulations (Responsibility Law ). Usually in international society,the second regulation complicates the enforcement of international law. While in legal issues, if the enforcement of first regulation is unimportant for some governments, or between two or more governments overa dispute when the first regulation exists but is not enough for settlement and the parties do not want to conclude new conventions for the dispute, enforcement of international responsibility (second regulation) will be hard. The dispute between Palestine and Israel is exactly as such.Sinceneither conventions are between them, they wouldnot recognize and enforce themfor their dispute,andIsrael’s responsibility is not recognizedeffectively by the United Nations, Security Council, International Court of Justice, and etc. In this research, we will explainthat the dispute between Israel and Palestine falls in what exact category of international law, and will also analyzethe paths through which the international society actors enforce the international law.
    Keywords: International law, Palestine, Israel, Severity, international society
  • Parvaneh Salatin, Niloufar Ghaffari, Samaneh Mohammadi Page 41
    Background And Objective
    Governments have the main role in governing a country’s activities, for which they need budget. Budget is the artery of a government, sincegovernments do all their financial activitiesincluding obtaining income and paying the costs of various and numerous plans in the framework of the budget law. Therefore, budget reflects the entire picture of agovernment’s plans and activities, and plays a vital role in the development of national economics. In this regard, the roots of budget deficit should be looked for in the realm of political economics, as it is in many cases the result of mismanagement, economic crises, and financial indiscipline caused by political instability within the country. Thus, the main objective of this paper is to analyze the effect of political instability and violence on budget deficit in selected middle income countries.
    Methodology
    This is an applied research by objective, a causal research by method of study, and inferential research by methodology.
    Results and
    Conclusion
    Results from model estimation by the method of fixed effects and the generalized method of moments in the group of selected countries in the years between 2000 to 2013 show that instability and violence have a positive and meaningful effect on the budget deficit in the group of selected countries. Political instability increases a government’smilitary spending, and reduces tax revenues due to the decline in the country’s economic activity, resulting in an increase of the budget deficit.
    Keywords: Political Instability, Violence, Budget Deficit, Fixed Effects, Generalized Method of Moments
  • Mehdi Taheri, Ahmad Ranjbar, Mohammad Reza Dehshiri Page 65
    The study of the growth of developed countries, suggests that higher education system has always been one of the pillars and fundamental factors of development and economic, social, and cultural rights in Iran. Thus, the countries that want to maintain comprehensive, balanced, and sustainabledevelopments, should make sure that theirsystem is balanced and thedevelopment of their higher education is sustainable. Global developments and their impacts on the system and the structure of the 80s also penetrated the paradigm of "world shrinkage" and the consciousness of the inhabitants of the earth on the concept of "small world" has not only caused "subjective" aspects, but also all of the "objective" aspects of “individual” and “collective”life. Thefocus on the higher education is one of the reasonable and documented examples in these criteria. In this article, we will look at comparative and theoretical framework research based on Mark Knight’s perspective on the study of adaptive infrastructure of higher education,explainits role in the development process towardthe national interest, and finally, analyze the current status of infrastructure in the country and the emphasized role of education in the national development process to identify existing gaps in the field based on governmental documents such as Vision 1404, the proposal related to the accomplishment of the object in the exploitation of this opportunity in the country.
    Keywords: Globalization, Internationalization, Transnational higher education, Cultural diplomacy, Soft power, Knowledge transnational
  • Komeil Aghajamali Page 87
    Americas foreign policy during the rule of the neo-conservatives in dealing with Iran's nuclear program was based on hard power, which was not successful and led to an increase in Irans nuclear power. Obama, who rose to power with the slogan of “change” and solving Irans nuclear challenge with diplomacy, chose a smart approach which can be labeled as smart power (as opposed to hard power), a combination of hard and soft power. The main question of this article is how Obama could demonstrate Iran’s nuclear issue as a threat against the international peace and security, and gain Russian and European powers cooperation and approval as Iran’s partners to increase pressures on Iran.We argue that Obamas smart-power approach and his emphasis on multilateralism and political cooperation with European countries and Russia has increased political and economic pressures on Iran and their cooperation withThe United States policies. This paper will explain the definition of smart power and The United States reasons for implementing this policy, while emphasizing on approaches forThe United States policies to be associated with the great powers. The research methods used in this paper areanalytic and descriptive.
    Keywords: Smart power, Multilateralism, America, Iran's nuclear program, Sanctions, pressure
  • Arashsahrghi, Mir Ebrahimseddigh Page 121
    The study of European Union’s role in the new international system depends on some factors which without considering them it would be impossible to understand the EU’s main role in the world. Recent developments in the international society, especially economic crises, have fairly challenged the order that The United States is trying to lead. Until the end of the Cold War, The European Union had been trying to play a more significant role in international politics; however, the bipolar international system and the dominance of The United States did not leave any opportunity for The European Union to do so. With the end of the Cold War, this situation changed dramatically. In this era, the main goal of the European Union has been to support multilateralism and to take more responsibility in international issues. In this regard, the relation of the European Union with The United States, Russia, and China is also of great significance. This article will focus on the role of the European Union in the new international system and will also analyzethe EU’s relation with the mentioned powers.
    Keywords: European Union, New International System, United States of America, Russia, China
  • Meysam Bagheri Page 141

    The current study examines nuclear policy of Islamic Republic of Iran during the ninth and tenth governments. IN order to do so, reasons for emergence of crisis between Iran and West will be considered .There exist two different points of view, one of them assumes personal characteristics of the president led to the emergence of tension in the process of negotiation and the other standpoint assumes lack of good will but the researcher believes staking to just one of these points of view will not result in a clear answer and in order to consider the nuclear conflict of Iran we should utilize both points of view. The question of researcher is which theory will provide better analysis onthe reasons for which nuclear policy of Iran became a crisis? He assumes for both international environment and internal environment exert an influence over the occurrence of crisis nuclear policy of Iran during mentioned governments, a comprehensive theory should be utilized and as a result, correlation theory of James Rosenau was used to test the hypothesis.in order to do so, the secondary and library sources were mostly used. The result indicated that in the framework of correlation theory, international environment factor and individual factor(attitude and personal characteristics of president) play more important role than other factors(role of state and society) in determining current crisis nuclear policy of Islamic Republic of Iran during those governments.

    Keywords: Nuclear policy, the ninth, tenth governments, correlationmodel of J.Rosenau, international environment, internal environment