فهرست مطالب

نشریه مطالعات بین المللی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسعد اردلان* صفحات 1-20
    بی کیفری در حقوق بین الملل به معنای معاف شدن از مجازات در ارتکاب نقض حقوق بشر است. سهل انگاری در بی کیفری موجب نگرانی عمیق سازمان های مردم نهاد در عرصه جهانی شده و آنها را وادار به تلاش برای به کیفر رساندن ناقضان حقوق بشر نموده است. از این رو بسیاری از سازمان های مردم نهاد در جهان توجه ویژه ای به محاکمه کشیدن ناقضان حقوق بشر مبذول نموده و تلاش می کنند دولت ها و سازمان های بین المللی را وادار به تعقیب و پی گیری مرتکبان، بدون توجه به جایگاه سیاسی این افراد نمایند. این نگرانی ها و کوشش ها به تشکیل ائتلاف های بین المللی تحت قواعد حقوق بین الملل نیز منجر شده است.
    در مورد بی کیفری نسبت به نقض حقوق فلسطینیان در سرزمین های اشغالی نیز سمن ها به دو شیوه وارد کارزار شده اند: نخست تهیه گزارش های مستند از نقض تعهدات بین المللی اسراییل در قبال فلسطینیان به مانند تخریب اقامتگاه ها، اسکان اجباری، تصرف زمین ها و خشونت نسبت به ساکنان سرزمین های اشغالی، و سپس؛ ارائه کمک های رایگان حقوقی و مشاوره ای برای دفاع از حقوق انسانی آنها. محاصره غزه نیز به عنوان یکی از اقدامات مغایر با حقوق بشر، با تلاش های هماهنگ فعالان غیر دولتی و کمک رسانی آن ها موجب شناسایی هر چه بیشتر بحران غزه در جهان گردید. این نوشتار نگاهی دارد به نقش و ارزیابی تاثیرگذاری فعالیت سمن ها در اطلاع رسانی جهانی نسبت به بی کیفری مقامات و سازمان های ناقض حقوق انسانی ساکنان سرزمین های اشغالی.
    کلیدواژگان: بی کیفری، حقوق بشر، سازمان های مردم نهاد، سرزمین های اشغالی، فلسطینیان
  • افشین زرگر، گلاره رستگارنیا* صفحات 21-46
    پرتراکم شدن مدارهای مملو از ماهواره ها و ظهور بازیگران متعدد در عرصه فعالیت های فضایی کنونی، ضمن نمایش نقش آفرینی فناوری ها در استراتژی های فضایی، به مخاطره افتادن امنیت ملی بازیگران و نابازیگران این عرصه را نیز در برابر تهدیدات نوین برخواسته از فعالیت ها و رقابت های فضایی برجسته می سازد. تداوم چنین امری رقابت بین قدرت های فضایی را پیش روی بازیگرانی نظیر ایران می گذارد، که سند چشم انداز بیست ساله دست یابی به جایگاه برتر اقتصادی، علمی و فناوری را برای آن ترسیم کرده است و با پرتاب نخستین ماهواره ساخت خود به مقصد رسیدن تلاش های توامان با امید بازیگری را به گوش جهانیان رساند که پیش تر از همراهی قدرت های بزرگی نظیر روسیه و چین برخوردار بوده است و به این ترتیب خواسته کشورهای درحال توسعه را نیز، مبتنی بر انحصاری نبودن فضای ماورای جوعملی ساخته است. اما با توجه به مسائلی که ایران با افزایش رقابت های فضایی روبه رو خواهد شد حضور فعال تر در عرصه فعالیت ها در جهت رفع تهدیدات، مهم ترین دستاورد این مقاله خواهد بود. بدین ترتیب با نگاه به جایگاه فعالیت های فضایی ایران و چگونگی اهمیت یافتن رقابت های فضایی برای آن، این نوشتار در پی پاسخگویی به این پرسش است که چه تهدیدهایی پیش روی امنیت ملی ایران از جانب فعالیت های فضایی قرار خواهد گرفت؟
    کلیدواژگان: فضای ماورای جو، فعالیت های فضایی، فناوری فضایی، رقابت های فضایی، تهدیدهای فضاپایه، امنیت ملی _
  • امیرحسین مهرگان* صفحات 47-58
    عدالت انتقالی ناظر بر اقداماتی همه جانبه و فراگیر است. این دکترین به منظور جبران گسست عمیق اجتماعی در جوامع قربانی نقض فاحش اصول حقوق بشر یا حقوق بشردوستانه و ترمیم آثار ناشی از بی عدالتی های گسترده سیستماتیک که متوجه اشخاص گشته، کاربرد دارد. اعمال مفهوم گسترده و فراگیر عدالت انتقالی، حق و تکلیف اعضای جامعه جهانی محسوب می گردد که باید بر اساس اصل حسن نیت و به دور از هرگونه ملاحظات سیاسی یا مبتنی بر منافع ملی صورت پذیرد. به منظور اجتناب از تحمل مسئولیت بین المللی، در هیچ حالتی شائبه سوء استفاده از حق را ایجاد نکند. تمامی اعضای جامعه جهانی مکلفند با حسن نیت و به دور از انگیزه های سیاسی یا اقتصادی، در استقرار و تعمیم مواهب ناشی از عدالت انتقالی برای جوامع قربانی نقض فاحش حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه، مشارکت فعال داشته باشند و در صورت نقض اصول مذکور، متحمل مسئولیت بین المللی گردند.
    کلیدواژگان: عدالت انتقالی، حق و تکلیف، سوء استفاده از حق، اصل حسن نیت، مسئولیت بین المللی
  • حسین اسماعیل نسب* صفحات 59-80
    جهان حاضر با درک اهمیت دموکراسی، در حال تکامل نظریه های مختلفی است تا بتواند در سایه حفظ منافع کشورهای قدرتمند، در رویکردی سیاسی، دموکراتیزاسیون و در رویکردی حقوقی (شکل حقوق بشری) عدالت انتقالی را به منظور تحقق دموکراسی در کشورها قالبا جهان سوم تضمین نماید. هرچند فرآیند عدالت انتقالی، امری موقتی است که سعی در به سرانجام رساندن یک بحران دارد و یک فرآیند را بر اساس مکانیزم و ابزارهای مشخص طی می کند و لزوما زیر مجموعه حقوق پس از جنگ نیست و مستقل می باشد و حتی در تلاش است تا ناقض بند 4 ماده 2 منشور در خصوص ممنوعیت بکارگیری زور و تهدید نباشد و شیوه های دموکراسی را در اجرایی نمودن مسئولیت خود بکار گیرد اما در عمل، با استراتژی های متناقض ازسوی کشورها روبروست. لذا سوال این است، استراتژی صحیح اجرای عدالت انتقالی به منظور رعایت حقوق بشر و بشردوستانه و متوقف نمودن جنگ و نزاع چیست؟ بی شک پاسخ به این سوال در گرو درک درستی از تفاوت استراتژی حاکم بر شرایط گذار هر کشوری به طور خاص و استراتژی های کوتاه و بلند مدت می باشد.
    کلیدواژگان: عدالت انتقالی، گذار سیاسی، دموکراسی، استراتژی، حقوق بشر
  • شهریار رحیم لی* صفحات 81-108
    توجه به عدالت انتقالی و احقاق حقوق قربانیان نه تنها به لحاظ اخلاقی دارای ارزش بوده و اعتماد میان مردم و دولت را مستحکم تر می سازد بلکه از لحاظ ایجاد منافع درازمدت سیاسی و صلح باثبات دارای اهمیت استراتژیک است. بر اساس پیمان ها و معاهداتی که دولت افغانستان تصویب کرده، این دولت باید مسولیت اساسی اجرای عدالت انتقالی در افغانستان را بر عهده بگیرد. جامعه جهانی که به اهمیت عدالت انتقالی در دیگر ممالک اذعان دارد، بر پایه پیمان های بین المللی نسبت به تضمین عدالت انتقالی در افغانستان دارای مسئولیت است. در کنار آن جامعه مدنی افغانستان باید به ارتقای ظرفیت نهادها و به ویژه گروه هماهنگی عدالت انتقالی پرداخته و با توسعه جغرافیایی سازمان های حامی عدالت انتقالی در سراسر ولایات،جامعه مدنی پرقدرت، فعال و ملی را ایجاد نماید. جامعه مدنی می تواند با تلاش در زمینه پیشبرد سیاست های حسابدهی مانع ترویج فرهنگ معافیت افزایش دور خشونت گردد. در پژوهش حاضر سوال این است که چرا فرآیند عدالت انتقالی در افغانستان با بن بست روبه رو است؟ برای پاسخ به این پرسش ابعاد و چالش های عدالت انتقالی در افغانستان مورد بررسی قرار می گیرد و نقش نهادها و جامعه مدنی در پیشبرد هرچه بهتر عدالت انتقالی در تطبیق با این کشور ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: عدالت انتقالی، عدالت، افغانستان، حقوق بشر، جامعه مدنی
  • فائزه اسمعیلی طاهری* صفحات 109-127
    وجود و فعالیت احزاب سیاسی، یکی از پیش شرط های استقرار و فعالیت نظام پارلمانی در کشور ما است. به همین دلیل در این پژوهش تا حد امکان جایگاه احزاب سیاسی در نظام جمهوری اسلامی ایران و نظام پارلمانی مورد توجه قرار گرفته است. نشان دادن عدم انطباق موقعیت و نقش آفرینی احزاب سیاسی در نظام پارلمانی و نظام حقوقی- سیاسی فعلی ایران، هدفی است که در این پژوهش به خواهیم پرداخت. در نظام پارلمانی، تحزب سیاسی که نتیجه قبول اصل تکثر و تعارض عقاید می باشد به مرتبه اعلی خود رسیده است، به گونه ای که دستگاه های حزبی و دستگاه حکومت در یکدیگر کاملا ادغام شده اند. با توجه به این که در یک نظام پارلمانی، تشکیل، تداوم و ادامه حیات دولت و نیز برقراری تعادل سیاسی در جامعه از طریق رقابت بین احزاب و جناح های سیاسی امکان پذیر می باشد، لذا در حال حاضر، فقدان احزاب سیاسی قدرتمند و منضبط در نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از محدودیت های قابل توجه در تبدیل ساختار حقوقی- سیاسی کشور ما به نظام پارلمانی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ایران، نظام پارلمانی، حزب، موقعیت، نظام سیاسی
  • علیرضا آریک ادکانیان، میثم خسروی* صفحات 129-145
    عدالت انتقالی به عنوان یکی از مفاهیم جدید در علم روابط بین الملل با نگرشی بر تحولات حقوق بین الملل سعی در رسیدگی به نقض حقوق بشر و پیگیری آن جهت تحقق گذار به دموکراسی و مجازات مرتکبین اعمال خلاف حقوق بشر به همراه یک دادرسی عادلانه دارد. هدف از عدالت انتقالی این است که از رهگذر آن بتوان حقوق آسیب دیدگان را تا حد امکان اعاده کرده و از آنان دلجویی نمود. وانگهی امنیت غذایی از اصولی ترین حقوق اولیه انسانی است. با وجود آنکه تامین امنیت غذایی یکی از وظایف اصلی دولت ها و گروه های مختلف حاکم بر مناطق در شرایط صلح یا منازعات است، ولی متاسفانه شاهد نقض مکرر سهوی یا تعمدی آن هستیم و این امر نوعی جنایت بشری در جامعه جهانی تلقی می گردد. از نمونه های بارز آن محاصره غذایی درجهت پاکسازی قومی ویا در درگیری های نظامی بوده است. فرضیه مورد آزمون در این مقاله بر پایه محوریت نقش عدالت انتقالی در ارتقا تحقق حق بر غذا نسبت به شهروندان می باشد. به عبارت دیگر عدالت انتقالی با نگرشی بر تضمین حق بر غذا و جلوگیری از نقض حقوق اولیه انسانها می تواند امنیت انسانی را تامین کند.
    کلیدواژگان: عدالت انتقالی، امنیت غذایی، حقوق بشر، بحران انسانی، حقوق بین الملل
|
  • As&#, Ad Ardalan * Pages 1-20
    Impunity in international law is defined as exemption from punishment for committing human rights violations. Criminal negligence is becoming a deep concern in non-governmental organizations in the global arena, forcing them to attempt to bring human rights violators to justice. Hence, many non-governmental organizations in the world pay special attention to the prosecution of human rights violators, and try to push governments and international organizations to chase and pursue the perpetrators, without any regards to the perpetrators’ political status. These concerns and efforts have also led to the formation of international coalitions under the rules of international law.
    In the case of impunity regarding the violation of Palestinian rights in the occupied territories,the grassroots organizations have entered the war in two ways: first, they preparedocumentariesof the violation of Israel’s international obligations toward the Palestinians, such as the destruction of residences, forced resettlement, seizing lands, violence toward the inhabitants of the occupied territories, and etc. Then, they provide free legal assistance for defending human rights. With the efforts of non-governmental activists, the siege of Gaza, as being one of the inconsistent measures with human rights, has been identified as a major crisis in the world. This paper assessesthe role and the effectiveness of grassroots organizations’ activitiesin informing the world about the impunity of the authorities and organizations that violate the human rights of the inhabitants of the occupied territories.
    Keywords: Impunity, Human rights, Non-governmental Organizations, Occupied Territories, Palestinians
  • Afshin Zargar, Gelare RASTEGARNIA * Pages 21-46
    Crowded orbits full of satellites and emerging actors in the current space activity represent the role of technologies in space strategies. Furthermore, they highlight the risk of harming the national space security by space actors and non-actors from threats that arise from space competition. Therefore, actors such as Iran face competition with space powers, especially since it is predicted that in the next two decades, Iran would be considered as a developed country, with first class economic, scientific, and technological status in the region. In this context, Iran’s first domestically-made satellite launch demonstrate its independence from Russia and China in the space arena. Moreover, developing countries such as Iran, demand that the activity in outer space should not be restricted to any states. Due to Iran’s future challenges regarding an increase in the competition in outer space, the important acquisition of this paper is the active presence of Iran in space activities in order to resolve threats. Subsequently, following the analyses of Iran’s space activities’ status and the importance of space competition, this paper aims to answer the following question: what kinds of coercions in outer space threaten Iran’s national security?
    Keywords: Outer space, Space activities, Space Technology, Space Competition, Space-Based Threat, national security
  • Amirhossein Mehregan * Pages 47-58
    Transitional justice oversees inclusive and comprehensive measures. This doctrine is utilized in order to offset the deep social split in societies that are a victim of gross violations of human rights or humanitarian law principles. Transitional justice is also applied to repair theside-effects arising from systematic widespread of injustice that has been imposed on people. Application of a wide and inclusive concept of transitional justice is the right and responsibility of the members of the international community, and should be based on the principle of good faith and away from any political considerations or national interests. In order to avoid the international responsibility, the right of establishment should not be abused. All members of the international community are required to actively cooperate for the establishment and popularization of the benefits resulting from transitional justice for the victims of gross violations of human rights, with good faith and away from political or economic motives. The international community should also be held responsible in the event of a violation of the aforementioned principles.
    Keywords: Transitional Justice, right, duty, abuse of rights, the principle of good faith, the international responsibility
  • Hossein Esmaeilnasab * Pages 59-80
    In our current era, the international community understands the importance of democracy, and is evolving alternative theories in order to protect the interests of every state. Under the shadows of powerful states, political approaches, democratization, and the rights approach (eg. human rights), transitional justice is used to ensure the realization of democracy in third world countries.
    Although the aim of transitional justice is to  accomplish this through a temporary solution for crises and a process based on identified mechanisms and tools, it is not necessarily a subset of post-war and does not violate Article 2(4) of the United Nations Charter regarding the ban on the use of force and threats. The transitional justice approach implements its responsibilities by applying democracy to countries faced with conflicting strategies.
    Therefore, the main question of this article is centered around the correct strategy for transitional justice in order to stop conflicts and respect human rights and humanitarian law. Undoubtedly, the answer to this question in terms of different strategies of each country is divided into short-term and long-term strategies.
    Keywords: Transitional Justice, Political transition, Democracy, strategy, Human rights
  • Shahriyar Rahimli * Pages 81-108
    Much of the failure of transitional justice stems from the theoretical aspects of it. In most countries, transitional justice has a state-centric approach. After a war, Governments are usually unstable and disintegrated, since a war destroys the basis and structures of countries after which different crises such as social, political and cultural occur. The rights of victims in negotiations for terminating the war and after war instructions are often ignored, and the importance given to these victims is not as much as the concern given to the parties in negotiations. Furthermore, the victims are not seen as an immediate threat for stability.
    Caring for transitional justice and administering the rights of victims, not only brings about moral values and reinforces the reliance between the people and the state, but also it is of strategic importance due to a construction of long-term political peace. Accordingly, owing to the fact that the Afghan government has subscribed to various contracts and agreements, it should be held responsible for adapting transitional justice in Afghanistan. Instead of subsribing and starting practical plans, the government is reluctant to handle the past, and it seems that there is no political determination for adapting this process in Afghanistan.
    The international society prefers supporting peace in order to support the transitional justice processes. The universal society that talks about the importance of transitional justice in other countries through accepting international agreements, has a legal and conscionable responsibility to guarantee that the Afghan government pays attention to millions of Afghan people who have suffered in war and does not ignore them. Besides, the urban society of Afghanistan should improve the capacity of institutions, especially the coordination of transitional justice, and try to build an active and national urban society with geographical expansion of institutions supporting transitional justice in all over the world. In addition, it should try to improve the accountability politics in order to hinder violence. Therefore, the question raised in this research is that why the process of transitional justice in Afghanistan has encountered a deadlock. To answer this question, aspects and challenges of transitional justice in Afghanistan are examined and the roles of institutions and urban society in advancing the transitional justice is assessed.
    Keywords: Transitional Justice, Justice, Afghanistan, Human rights, urban society
  • Faezeh Esmaeili Taheri * Pages 109-127
    In this study, the existence and activities of political parties as a precondition for the establishment and activities of the parliamentary system in Iran has been examined. We have tried to explain the non-compliance between the statue and the role of political parties in Parliamentary systems in the Islamic Republic of Iran. In a parliamentary system, partisanship, resulting from the principle of diversity and conflict of ideas, is thought to have reached its highest order, so that the party apparatus and the government are fully integrated.In a parliamentary system, the formation, continuation, and survival of the government, and  also the political balance in the community, are possible through the competition between political parties. Therefore, currently, the lack of strong and disciplined political parties in the Islamic Republic of Iran is considered as one of the significant limitations of converting our legal and political structure into a parliamentary system.
    Keywords: Iran, Parliamentary system, Political party, Role, statues, political system
  • Alireza Erikadkanian, Meysam Khosravi * Pages 129-145
    Transitional justice isone of the new concepts that creates a perspective on the evolution of international law in order to investigate human rights violations and follow up in order to achieve transition of a government into democracy and punish the perpetrators of human rights violators. This can be done by conducting a fair trial that can restore the rights of victims as much as possible.
    Food security is one of the most basic human rights principles. Food security is one of the main functions of governments and different groups in terms of peace or conflict. Unfortunately, we are witnessing repeated violations inadvertently or deliberately. This is considered a humanitarian catastrophe in the global community. An exampleis the blockade of food for ethnic cleansing or in military conflicts. The this article focuses on the role of transitional justice in  promoting the realization of the right to access food for citizens. In other words, this paper argues that transitional justice ensures the right to food and proposes a way to prevent violations of basic human rights.
    Keywords: Transitional Justice, Food Security, Human rights, The Humanitarian Crisis, International Law